Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γκ.Σουάν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Μια μεγάλη πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της πολιτικής Τσίπρα
  • [02] Πατριαρχικό συλλείτουργο στο Κρεμλίνο για την Κοίμηση της Θεοτόκου
  • [03] Τη Δευτέρα λήγει η προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις
  • [04] Σεισμός 3,9 ρίχτερ στην Ιεράπετρα
  • [05] «Έχει πανσέληνο απόψε κι είναι ωραία»
  • [06] Όταν η λογοτεχνία συναντά τον κινηματογράφο
  • [07] Με ομιλία Τσίπρα ξεκινά η πανελλαδική σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ

  • [01] Γκ.Σουάν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Μια μεγάλη πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της πολιτικής Τσίπρα

    «Μεταξύ των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων υπάρχει μια μεγάλη πλειοψηφία η οποία τάσσεται υπέρ της πολιτικής Τσίπρα» υποστηρίζει σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών Γκεζίνε Σουάν, ηγετικό στέλεχος του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και δύο φορές υποψήφια πρόεδρος της Γερμανίας.

    «Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν έβλεπε καμιά δυνατότητα να επιλύσει εντός του ΣΥΡΙΖΑ την ασυμφωνία μεταξύ των υποστηρικτών της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και εκείνων, οι οποίοι παρά τις δύσκολες παραχωρήσεις θέλουν παραμείνουν στο ευρώ. Είναι λυπηρό, αλλά πολιτικά μερικές φορές μια ξεκάθαρη τομή είναι αναπόφευκτη» σημειώνει η κα Σουάν.

    Ηγετικό στέλεχος του SPD η 72χρονη πολιτικός και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Βιαντρίνα, στη Φρανκφούρτη, ερωτηθείσα αν οι εκλογές στην Ελλάδα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα στο τρέχον συμφωνηθέν πρόγραμμα, τονίζει: «Δεν το νομίζω, διότι μεταξύ των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων υπάρχει μια μεγάλη πλειοψηφία η οποία τάσσεται υπέρ της πολιτικής Τσίπρα και διότι ο ελληνικός λαός στη συντριπτική του πλειοψηφία θέλει να παραμείνει στο ευρώ. Το πρόγραμμα μπορεί, όμως, από μόνο του να παρεμποδισθεί, αν τα αυστηρά μέτρα λιτότητας και τα στενά μέτρα επιτήρησης της Ελλάδας της αφαιρέσουν τον αέρα για να αναπνέει και δεν υπάρξουν αρκετές αντισταθμίσεις στον τομέα των επενδύσεων».

    Αναφορικά με το τεράστιο θέμα των προσφύγων η σοσιαλδημοκράτης πολιτικός σημειώνει: «Και στο θέμα των προσφύγων αποδεικνύεται ότι εκείνες οι χώρες οι οποίες δεν θέλησαν να δείξουν αλληλεγγύη στην Ελλάδα, δεν το πράττουν τις περισσότερες φορές ούτε και με τους πρόσφυγες. Αυτό τα λέει όλα και είναι θλιβερό. Πρέπει -στη Γερμανία τουλάχιστον- αλλά καλύτερα προοπτικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να υιοθετηθεί ένας έξυπνος νόμος για τη μετανάστευση.

    [02] Πατριαρχικό συλλείτουργο στο Κρεμλίνο για την Κοίμηση της Θεοτόκου

    Στον καθεδρικό πατριαρχικό ναό της Κοιμήσεως του Θεοτόκου του Κρεμλίνου στη Μόσχα, συλλειτούργησε χθες με τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο, ανήμερα της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με το παλαιό ημερολόγιο, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β'.

    Κατά τη διάρκεια της πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας, ο Πατριάρχης Κύριλλος εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του Αλεξανδρινού προκαθήμενου στη ρωσική πρωτεύουσα, που ήταν ο τελευταίος σταθμός του προσκηνυματικού ταξιδιού του Πατριάρχη Θεόδωρου, και μίλησε για τους δεσμούς αγάπης των δύο Εκκλησιών.

    Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τον πατριάρχη Κύριλλο για τη φιλοξενία και τόνισε τους ακατάλητους δεσμούς των πατριαρχείων. Στη συνέχεια οι δύο προκαθήμενοι είχαν κατ? ιδίαν συνομιλίες για όλα τα θέματα της εκκλησιαστικής επικαιρότητας.

    [03] Τη Δευτέρα λήγει η προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις

    Τη Δευτέρα είναι η καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, διευκρινίζει με ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.Ωστόσο, επισημαίνεται ότι για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων φορολογικού έτους 2014 που θα υποβληθούν από την 1η/9/2015 έως την 4η/9/2015, δεν θα επιβάλλονται τα πρόστιμα εμπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης.

    Διευκρινίζεται, επίσης, ότι την προσεχή Δευτέρα, 31 Αυγούστου, είναι η τελευταία ημέρα για την εφάπαξ καταβολή του φόρου με έκπτωση 2%, για τις εμπρόθεσμες δηλώσεις:

    - νομικών προσώπων που θα υποβληθούν μέχρι αυτήν την ημερομηνία,

    -φυσικών προσώπων που θα υποβληθούν μέχρι αυτήν την ημερομηνία (από 19/7/2015).

    -καταβολή της 1ης δόσης του φόρου, για τις εμπρόθεσμες δηλώσεις:

    - νομικών προσώπων που θα υποβληθούν μέχρι αυτήν την ημερομηνία (από 28/8/2015),

    - φυσικών προσώπων που θα υποβληθούν μέχρι αυτήν την ημερομηνία (από 19/7/2015).

    Προκειμένου για ηλεκτρονικές πληρωμές που θα γίνουν τη Δευτέρα 31/8/2015 μέσω web banking, η καταβολή αυτή πρέπει να γίνει εντός του ωραρίου λειτουργίας του κατά περίπτωση πιστωτικού ιδρύματος.Για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων φορολογικού έτους 2014 που θα υποβληθούν από την 1η/9/2015 έως την 4η/9/2015, δεν επιβάλλονται τα πρόστιμα εμπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης.

    [04] Σεισμός 3,9 ρίχτερ στην Ιεράπετρα

    Σεισμική δόνηση, μεγέθους 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, καταγράφηκε το πρωί, στις 7.55, από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στον υποθαλάσσιο χώρο νότια της Ιεράπετρας.

    Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Ιεράπετρα, το Μακρύ Γυαλό, καθώς και στα νότια παράλια του Λασιθίου. Η δόνηση προερχόταν από απόσταση 430 χιλιομέτρων νότια-νοτιανατολικά της Αθήνας και το επίκεντρο της εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 70 χιλιόμετρα νότια της Ιεράπετρας .

    Τα ξημερώματα, στις 05:45, είχε προηγηθεί μία ακόμη δόνηση στον ίδιο χώρο, μεγέθους 3,4 Ρίχτερ, ενώ τις τελευταίες ημέρες είχαν σημειωθεί στην ίδια περιοχή σεισμικές δονήσεις, η μεγαλύτερη των οποίων ήταν 4,6 στις 27 Αυγούστου.

    [05] «Έχει πανσέληνο απόψε κι είναι ωραία»

    Κορυφώνονται απόψε οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε δεκάδες αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία της χώρας, για τον εορτασμό της αυγουστιάτικης πανσελήνου.

    Οι 140 και πλέον εκδηλώσεις, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία διεξάγονται απόψε, περιλαμβάνουν μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, θέατρο σκιών, ξεναγήσεις, εκθέσεις, προβολές ταινιών, αστροφυσική παρατήρηση ή ελεύθερη πρόσβαση σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία.

    Όλες οι εκδηλώσεις, που πραγματοποιούνται από το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του, την τοπική αυτοδιοίκηση και την υποστήριξη του φυλακτικού προσωπικού, έχουν ελεύθερη είσοδο.Ειδικά για την Αττική φέτος, μετά από τέσσερα χρόνια θα συμμετάσχει στον εορτασμό με ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό έως τα μεσάνυχτα και ο αρχαιολογικός χώρος του Σουνίου.

    [06] Όταν η λογοτεχνία συναντά τον κινηματογράφο

    Δύο ταινίες προερχόμενες από τη λογοτεχνία προβάλονται αυτές τις μέρες στις ελληνικές αίθουσες: η «Γαλλική Σουίτα» (2014) του Σαούλ Ντιμπ, βασισμένη στο ομώνυμο μπεστ σέλερ της Ιρέν Νεμιρόβσκι (ένας απαγορευμένος έρωτας στα χρόνια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου), και το σπάνιας ομορφιάς επικό «Ραν» (1985) του Ακίρα Κουροσάβα, μια διασκευή του «Βασιλιά Λιρ» του Σαίξπηρ.

    Πολλά έχουν ειπωθεί για τη σχέση λογοτεχνίας και κινηματογράφου, αλλά το διαχρονικό ερώτημα δεν έχει ακόμη απαντηθεί: μπορεί ένα σημαντικό μυθιστόρημα, κατοχυρωμένο στη συνείδηση των αναγνωστών και των κριτικών (της εποχής του ή και νεώτερων εποχών), να γίνει μια εξίσου καλή κινηματογραφική ταινία ή μήπως η μεταφορά του στη μεγάλη οθόνη συνεπάγεται μοιραίως και τη λογοτεχνική του απαξίωση;

    Οι απαντήσεις που έχουν δοθεί ποικίλλουν, αξίζει, όμως, τον κόπο να θυμηθούμε κάποιες ενδεικτικές περιπτώσεις (κατά τα άλλα ο κατάλογος είναι ανεξάντλητος) όπου ο κινηματογράφος όχι μόνο δεν πρόδωσε τη λογοτεχνία, αλλά, αντίθετα, τη βοήθησε να περάσει σε ένα κοινό το οποίο υπό διαφορετικές συνθήκες δεν θα μπορούσε ποτέ να συναντηθεί μαζί της.

    Πρώτο δείγμα, τα «Ανεμοδαρμένα ύψη» (1939) του Γουίλιαμ Γουάιλερ, από το ομώνυμο μυθιστόρημα της Έμιλι Μπροντέ, όπου μια παθιασμένη ερωτική σχέση θα οδηγήσει στην ολοκληρωτική καταστροφή, με τη σχέση ανάμεσα στους πρωταγωνιστικούς χαρακτήρες να αποκτά κάθε τόσο και μεγαλύτερη ένταση.

    Σε τρομακτική ένταση θα ζήσουν οι πρωταγωνιστές και στην «Ψυχώ» (1960) του Αλφρεντ Χίτσκοκ (από το βιβλίο του Ρόμπερτ Μπλοχ), ενώ σε διαφορετικό μήκος κύματος θα κινηθεί η «Οδύσσεια του διαστήματος» (1968) του Στάνλεϊ Κιούμπρικ (από το βιβλίο του Αρθουρ Κλαρκ), όπου η περιπλάνηση στο σύμπαν θα ταυτιστεί με την περιπλάνηση στο σκοτεινό τοπίο της ατομικής ψυχής.

    Η λογοτεχνία, όμως, είναι κοντά στο θέατρο και από αυτή την άποψη δεν γίνεται να ξεχάσουμε τα «Μηχανικά πιάνα» (1977) του Νικίτα Μιχάλκοφ, που βασισμένα στο θεατρικό έργο του Αντον Τσέχοφ «Πλατόνοφ» θα απεικονίσουν τη διαφθορά της ρωσικής αστικής τάξης στο τέλος του 19ου αιώνα.

    Και από τη Ρωσία στην Αμερική: την τελευταία ημέρα της ζωής του βρετανού προξένου (ενός τραγικού μέθυσου) στο Μεξικό της δεκαετίας του 1940 θα ξετυλίξει στην ταινία του «Κάτω από το ηφαίστειο» (1984), από το βιβλίο του Μάλκομ Λόουρι, ο Τζον Χιούστον.

    Τέλος, ένα σύγχρονο γουέστερν, που αναφέρεται στη βία, στον χρόνο και στον θάνατο, είναι η ταινία των αδελφών Κοέν «Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους» (2007), από το μυθιστόρημα του Κόρμακ Μακάρθι.

    Από τις ελληνικές ταινίες που βασίστηκαν σε μυθιστορήματα δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε την «Καγκελόπορτα» (1978) του Δημήτρη Μακρή, από το βιβλίο του Αντρέα Φραγκιά, όπου ένα συγκλονιστικό χρονικό του εγκλεισμού των εξορίστων της Μακρονήσου, και την πρόσφατη «Μικρά Αγγλία» (2013) του Παντελή Βούλγαρη, από το μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη, όπου η αφήγηση θα κάνει λόγο για τη δύσκολη καθημερινότητα των γυναικών, αλλά και των ναυτικών οικογενειών της Ανδρου.

    [07] Με ομιλία Τσίπρα ξεκινά η πανελλαδική σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ

    Με την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ξεκινούν οι διήμερες εργασίες της πανελλαδικής σύσκεψης του κόμματος.

    Η πανελλαδική σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, με τη συμμετοχή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, των μελών των Νομαρχιακών Επιτροπών και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, συγκαλείται σήμερα τοπρωί στον Πολυχώρο Πολιτισμού «ΑΘΗΝΑΪΣ» και θα ολοκληρωθεί αύριο Κυριακή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 29 August 2015 - 8:32:33 UTC