Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εναντίον του ΠτΔ βάλλει ο Ευ. Μεϊμαράκης για τον σχηματισμό της υπηρεσιακής κυβέρνησης
  • [02] Συνεδριάζει την Παρασκευή η Επιτροπή Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ
  • [03] Δ. Κουτσούμπας: Διαχωριστική γραμμή δεν είναι το ευρώ ή η ΕΕ, αλλά η λαϊκή εξουσία
  • [04] Π. Μοσκοβισί: Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε θαρραλέες επιλογές
  • [05] Σχεδόν 50 οι πρόσφυγες που βρέθηκαν νεκροί σε φορτηγό στην Αυστρία
  • [06] Είκοσι δύο υπουργούς και αναπληρωτές υπουργούς θα έχει η υπηρεσιακή κυβέρνηση

  • [01] Εναντίον του ΠτΔ βάλλει ο Ευ. Μεϊμαράκης για τον σχηματισμό της υπηρεσιακής κυβέρνησης

    Εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, βάλλει ο πρόεδρος της ΝΔ, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, με αφορμή τη διαδικασία για τον ορισμό της υπηρεσιακής κυβέρνησης με πρωθυπουργό την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου.

    Ο κ. Μεϊμαράκης είχε ζητήσει μετά το πέρας των διερευνητικών εντολών να υπάρξει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών -στην οποία θα μετείχε και ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής. Διευκρίνισε δε ότι ζητούσε τη σύγκληση όχι για διερευνηθεί η δυνατότητα σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης, αλλά για να συζητηθεί ποια θα είναι η επόμενη υπηρεσιακή κυβέρνηση και ποιοι θα είναι οι υπουργοί της.

    Μιλώντας σε ομήγυρη βουλευτών και δημοσιογράφων μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος το πρωί, έλεγε υπαινικτικά ότι θα πρέπει να γίνει κατανοητό εάν την κυβέρνηση την ορίζει η υπηρεσιακή πρωθυπουργός ή ο Προκόπης Παυλόπουλος.

    Ο κ. Μεϊμαράκης υποστήριξε ότι επειδή κανείς δεν μπορεί εκ των προτέρων να γνωρίζει ποια θα είναι η διάρκεια της υπηρεσιακής κυβέρνησης -σε περίπτωση που μετά τις εκλογές δεν υπάρξει αυτοδυναμία ή συνεργασία κομμάτων-, οι αρχηγοί των κομμάτων θα πρέπει να εκφράσουν γνώμη για τη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου. Αφήνει δε να εννοηθεί ότι ο κ. Παυλόπουλος κινείται στα όρια της συνταγματικής πρόβλεψης εάν δεν τα παραβιάζει.

    [02] Συνεδριάζει την Παρασκευή η Επιτροπή Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ

    Παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, συνεδριάζει αύριο το πρωί, στις 10, η Επιτροπή Προγράμματος του κόμματος.

    Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του κόμματος, στην Κουμουνδούρου.

    [03] Δ. Κουτσούμπας: Διαχωριστική γραμμή δεν είναι το ευρώ ή η ΕΕ, αλλά η λαϊκή εξουσία

    Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην αποψινή του ομιλία σε συγκέντρωση του κόμματος στην πλατεία Συντάγματος, κάλεσε την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, «να αντισταθούν στις παλιές και νέες παγίδες που στήνονται» και υπογράμμισε ότι με ισχυρό ΚΚΕ, «μπορούμε να αντιπαλέψουμε το μνημόνιο που χρεοκοπεί τον λαό».

    Διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις πολιτικές που προτείνονται στο λαό, δεν είναι ούτε το νόμισμα, ούτε η παραμονή ή όχι στην Ε.Ε., αλλά η ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας. Ο λαός καλείται να διαλέξει ανάμεσα στην πρόταση της «ανάπτυξης για το καπιταλιστικό κέρδος», και την «σχεδιασμένη ανάπτυξη της οικονομίας σε όφελος του λαού».

    Έτσι, στις «παγίδες» που στήνονται για να εγκλωβίσουν το λαό μέσα στο πλαίσιο της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της «αστικής εξουσίας», ο κ. Κουτσούμπας, κατέταξε «το νέο ανάχωμα, τον ΣΥΡΙΖΑ 2 του Λαφαζάνη».

    [04] Π. Μοσκοβισί: Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε θαρραλέες επιλογές

    Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε σήμερα πεπεισμένος ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι «θα θελήσουν να επιβεβαιώσουν την ευρωπαϊκή δέσμευση της χώρας και την τήρηση του προγράμματος» που αποδέχτηκε ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας μια «θαρραλέα επιλογή».

    «Δεν θα κρίνω επί της ουσίας, όμως πιστεύω ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι θα δώσουν μια πλειοψηφία ώστε να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, ώστε να τηρηθούν οι δεσμεύσεις» είπε ο κ. Μοσκοβισί όταν ρωτήθηκε για το θέμα από το γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι iT?l?.

    Ο επίτροπος σημείωσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας «χρειαζόταν αναμφιβόλως εκλογές (...) επειδή έπρεπε να έχει μια πλειοψηφία που να συμφωνεί με τις επιλογές που έκανε, οι οποίες ήταν θαρραλέες αλλά όχι εκείνες για τις οποίες εξελέγη αρχικά».

    «Δεν έχω αμφιβολία ότι οι Ελληνες ψηφοφόροι θα θελήσουν να επιβεβαιώσουν την ευρωπαϊκή δέσμευση της χώρας και την τήρηση του προγράμματος», πρόσθεσε.

    [05] Σχεδόν 50 οι πρόσφυγες που βρέθηκαν νεκροί σε φορτηγό στην Αυστρία

    Δεκάδες μετανάστες βρέθηκαν σήμερα νεκροί μέσα σε σταθμευμένο φορτηγό σε αυτοκινητόδρομο ενός κρατιδίου στην ανατολική Αυστρία, που συνορεύει με την Ουγγαρία, ανακοίνωσε η αστυνομία.

    Το φορτηγό, στο εσωτερικό του οποίου βρέθηκαν σχεδόν 50 πτώματα, βρισκόταν σε έναν χώρο στάθμευσης στο συνοριακό κρατίδιο Μπούργκενλαντ (ανατολική Αυστρία), διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Χανς Πέτερ Ντοσκόζιλ, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την υπουργό Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ.

    "Αυτό το δράμα μάς επηρεάζει όλους", δήλωσε από την πλευρά της η υπουργός, προσθέτοντας πως "οι διακινητές ανθρώπων είναι εγκληματίες".

    Δεν είναι ακόμη γνωστό πώς πέθαναν οι μετανάστες ή πότε.

    Το κρατίδιο του Μπούργκενλαντ συνορεύει με την Ουγγαρία, η οποία αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου εισροή μεταναστών.

    Την ίδια ώρα η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ συμμετέχει με τους ηγετές των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε μια σύνοδο κορυφής που διεξάγεται στη Βιένη, στην ημερήσια διάταξη της οποίας κυριαρχεί η μεταναστευτική κρίση.

    Σε δηλώσεις πριν από τη σύνοδο κορυφής, ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς προειδοποίησε πως η χώρα του ενδέχεται να υιοθετήσει πιο σκληράμέτρα κατά των μεταναστών, μεταξύ των οποίων "πιο αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα", αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορέσει να καταλήξει σε μια ενιαία απόκριση (στο πρόβλημα).

    [06] Είκοσι δύο υπουργούς και αναπληρωτές υπουργούς θα έχει η υπηρεσιακή κυβέρνηση

    Υπηρεσιακή πρωθυπουργός ορκίστηκε η Βασιλική Θάνου Χριστοφίλου, η οποία αμέσως μετά την τελετή ορκωμοσίας υπέγραψε το πρωτόκολλο ανάληψης των καθηκόντων της.

    Λίγο πριν αναχωρήσει από το Προεδρικό Μέγαρο, η υπηρεσιακή πρωθυπουργός ρωτήθηκε από δημοσιογράφο πώς αισθάνεται που αναλαμβάνει καθήκοντα σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο. «Είμαι χρόνια στον αγώνα. Είναι μια έπαλξη ακόμα», απάντησε προτού επιβιβαστεί στο αυτοκίνητο που τη μετέφερε στο Μέγαρο Μαξίμου.

    «Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που σας υποδέχομαι, διότι υποδέχομαι την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό στην ιστορία της ελληνικής δημοκρατίας. Είμαι βέβαιος ότι τόσο εσείς όσο και η υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα διορίσετε αύριο θα κάνετε το καλύτερο δυνατό. Ήθελα να σας ευχηθώ το καλύτερο. Θα κάνω ό,τι είναι δυνατό ώστε να διεξαχθεί με τρόπο πολιτισμένο αυτή η εκλογική αναμέτρηση» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος την υπηρεσιακή πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

    «Η υπηρεσιακή κυβέρνηση, όπως είναι γνωστό, έχει κυρίως ρόλο τη διεξαγωγή των εκλογών κατά τρόπο αδιάβλητο. Αλλά θεωρώ ότι αυτή η κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει και θέματα κρίσιμα, όπως το μεταναστευτικό» απάντησε η κ. Θάνου.

    Σημείωσε ακόμη ότι τα μέλη της κυβέρνησης θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό ώστε να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της με τον καλύτερο τρόπο η υπηρεσιακή κυβέρνηση.

    Η υπηρεσιακή κυβέρνηση

    Είκοσι δύο υπουργούς και αναπληρωτές υπουργούς θα έχει η υπηρεσιακή κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Μεταξύ των υπηρεσιακών υπουργών, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα είναι: υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, υπουργός Εθνικής 'Άμυνας Ιωάννης Γιάγκος, πτέραρχος εν αποστρατεία, υπουργός Εσωτερικών Αντώνης Μανιτάκης, υπουργός Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Μιχάλης Σπουρδαλάκης, υπουργός Προστασίας του Πολίτη Αντώνης Μακρυδημήτρης, υπουργός Πολιτισμού Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, υπουργός Παιδείας Φρόσω Κιάου, υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης, υπουργός Εργασίας Δημήτρης Μουστάκας, υπουργός Τουρισμού 'Αλκηστις Πρωτοψάλτη, υπουργός Υγείας ο καθηγητής Ιατρικής Αθανάσιος Δημόπουλος, υπουργός Επικρατείας για τη Διαφθορά παραμένει ο Παναγιώτης Νικολούδης και κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Ροδόλφος Μορώνης

    Η υπηρεσιακή κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα ορκιστεί αύριο στη 1 το μεσημέρι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 27 August 2015 - 20:32:16 UTC