Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει αύριο η Επιτροπή Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ
  • [02] Ολοκληρώνεται η συγκρότηση της Υπηρεσίας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ασύλου
  • [03] Στις 11 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία
  • [04] Νέα σημαντικά ευρήματα σε Κεραμεικό και Ρωμαϊκή Αγορά
  • [05] Με 210 ταινίες ξεκινάει στις 14/09 το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας
  • [06] Αποσπάσματα από αγαπημένες όπερες και οπερέτες στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής
  • [07] Πρ. Παυλόπουλος: Η Ελλάδα έχει πάρει την οριστική απόφαση να συνεχίσει την πορεία της μέσα στην ΕΕ και την Ευρωζώνη
  • [08] Ο. Γεροβασίλη: Ο λαός σήμερα έχει εμπιστοσύνη στον ΣΥΡΙΖΑ

  • [01] Συνεδριάζει αύριο η Επιτροπή Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ

    Παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, συνεδριάζει αύριο το πρωί, στις 10, η Επιτροπή Προγράμματος του κόμματος.

    Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του κόμματος, στην Κουμουνδούρου.

    [02] Ολοκληρώνεται η συγκρότηση της Υπηρεσίας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ασύλου

    Ολοκληρώνεται, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, η συγκρότηση της Υπηρεσίας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ασύλου. Έτσι τις επόμενες ημέρες προβλέπεται η άμεση εκταμίευση των πρώτων 30 εκατομμυρίων ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την περίοδο 2014-2020.

    «Περιμένουμε κάποιες δημοσιεύσεις σε ΦΕΚ, αλλά η συγκρότηση της υπηρεσίας έχει τελειώσει και ως διαδικασία και ως στελέχωση. Από τις επιτελικές αρχές κάποιες ήταν έτοιμες και κάποιες χρειάζονταν στελέχωση και υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες εκκρεμούν για δημοσίευση σε ΦΕΚ», επισημαίνει η κ. Χριστοδουλοπούλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Σύντομα οι αιτήσεις για ιθαγένεια

    Σύντομα θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι για απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας να υποβάλουν τις αιτήσεις τους, όπως επισημαίνει η κ. Χριστοδουλοπούλου.

    Σε εγκύκλιο προς τις αποκεντρωμένες διοικήσεις, το υπουργείο Εσωτερικών παρέχει τις οδηγίες που κρίνονται αναγκαίες για την εφαρμογή των διατάξεων του τροποιημένου Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας.

    «Έπρεπε να προετοιμαστούν οι υπηρεσίες για να μπορέσουν να δεχτούν τον όγκο των αιτήσεων που θα υποβληθούν, αλλά και να αναβαθμιστεί το ηλεκτρονικό αρχείο με τα καινούρια δεδομένα του νόμου. Αυτό χρειαζόταν χρόνο και έτσι καθυστέρησε η έκδοση της εγκυκλίου. Ήδη όμως έχει σταλεί στις αποκεντρωμένες διοικήσεις, ώστε οι άνθρωποι να μπορέσουν να υποβάλουν άμεσα τις αιτήσεις τους», καταλήγει η ίδια.

    [03] Στις 11 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία

    Την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου θα ανοίξουν τα σχολεία για τους μαθητές. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Δημήτρης Χασάπης, αν και εξετάστηκε το ενδεχόμενο να γινόταν η έναρξη της σχολικής χρονιάς στις 14 Σεπτεμβρίου (Δευτέρα), δεν κατέστη, ωστόσο, εφικτό, καθώς οι διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο είναι αρκετά χρονοβόρες, οπότε η ιδέα απορρίφθηκε.

    Εξάλλου, είχε γίνει πρόταση στο υπουργείο να γίνει η έναρξη της σχολικής χρονιάς μετά τις εκλογές, αλλά και αυτή απορρίφθηκε, καθώς δεν θα μπορούσε να συμπληρωθεί μέχρι τέλος Μαΐου το διδακτικό έτος και, πρακτικά, θα σήμαινε τη μεταφορά του κλεισίματος των σχολείων τον Ιούνιο και την διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων τον Ιούλιο.

    Τέλος, όσον αφορά τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών, σύμφωνα με το υπουργείο, υπηρεσιακά οι διαδικασίες είναι στο τελευταίο στάδιο, ενώ οι μεταθέσεις εκπαιδευτικών έχουν προχωρήσει.

    [04] Νέα σημαντικά ευρήματα σε Κεραμεικό και Ρωμαϊκή Αγορά

    «To στόμιο ενός πηγαδιού με επιγραφή που απευθύνει επίκληση προς το θεό Απόλλωνα, το οποίο αποκαλύφθηκε στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού, καθώς και σπαράγματα τοιχογραφίας με χριστιανικό περιεχόμενο, που αποκαλύφθηκαν στο εσωτερικό του Ωρολογίου του Ανδρονίκου Κυρρήστου (των γνωστών «Αέρηδων») είναι δύο νέα σημαντικά ευρήματα ανασκαφών που πραγματοποιούνται στους αντίστοιχους αρχαιολογικούς χώρους», αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΥΠΠΟ, στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού, η προγραμματισμένη για το 2015 ανασκαφή του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στο «Εκατείον», υπό τη διεύθυνση της Δρ. Τζούτα Στρόστζεκ και την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών, έφερε αναπάντεχα και πολύ σημαντικά αποτελέσματα για τη σπουδαιότητα της λατρείας που λάμβανε χώρα στο ιερό, όσο και για την ιστορία της αρχαίας λατρείας στην Αθήνα της Ρωμαϊκής εποχής: «Η απομάκρυνση ανεστραμμένης μαρμάρινης ληκύθου («ομφαλού») που βρισκόταν ενσφηνωμένη στο στόμιο φρέατος στην αυλή του ιερού τεμένους του «Εκατείου» - ιερού Αρτέμιδος Σωτείρας, αποκάλυψε το στόμιο ενός πηγαδιού, επενδεδυμένου εσωτερικά με δακτυλίους από πήλινες ημικυλινδρικές κεραμίδες με μηνοειδείς εγκοπές. Στο εσωτερικό κάθε ενός εκ των δακτυλίων, στο ανώτερο τμήμα, είναι χαραγμένο περιμετρικά, δεξιόστροφα, με κεφαλαιογράμματη γραφή η εξής επιγραφή "ΕΛΘΕ ΜΟΙ Ω ΠΑΙΑΝ ΦΕΡΩΝ ΤΟ ΜΑΝΤΕΙΟΝ ΑΛΗΘΕC"», αναφέρει η ανακοίνωση. Ο τύπος των γραμμάτων, τα τοποθετεί στους πρώιμους ρωμαϊκούς χρόνους. «Η επιγραφή συνιστά μια επαναλαμβανόμενη επίκληση προς το θεό Απόλλωνα, τον οποίο καλεί να αποκαλύψει στους πιστούς, αληθείς προβλέψεις για τα μελλούμενα, στο πλαίσιο κάποιου τελετουργικού, προφανώς υδρομαντείας συνδεδεμένης με το φρέαρ στο ιερό. Το εξαιρετικής σημασίας εύρημα ταυτίζει τη συγκεκριμένη θέση, ως το πρώτο και μοναδικό μαντείο Απόλλωνος στην Αθήνα, επιβεβαιώνει τη λατρεία του θεού μαζί με την αδελφή του 'Αρτεμη, και αποκαθιστά την ορθή ερμηνεία του χώρου ως τεμένους, που στο τέλος του 19ου αι. είχε αποδοθεί από τον Κ. Μυλωνά και σε μια τρίτη θεότητα, την Εκάτη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Το ιερό βρίσκεται κοντά στο μουσείο, νότια της περίφημης ταφικής οδού. Ήδη από το 2012 διεξάγονται στην περιοχή δύο ερευνητικά προγράμματα σχετικά με τις λατρευτικές εγκαταστάσεις και τα ιερά, καθώς επίσης τη διαχείριση των υδάτων κατά την αρχαιότητα. Στο πλαίσιο αυτό είχαν έλθει στο φως τρία πηγάδια και η λατρευτική κατασκευή με τη μορφή ομφαλού. Η ανακάλυψη φέτος, περισσότερων από 20 επιγραφών με το ίδιο περιεχόμενο, οδηγεί στην ταύτιση του χώρου με μαντείο, όπου υπήρχε ιερό πηγάδι αφιερωμένο στον Απόλλωνα Παιάνα (που τον επικαλούνταν ως «αρωγό», κυρίως σε περίπτωση ασθένειας).

    Στο Ωρολόγιο του Ανδρονίκου Κυρρήστου (γνωστό και ως «Πύργος των Ανέμων» ή «Αέρηδες»), μνημείο του 2ου αι. π.Χ., εκτελείται με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών, το έργο ΕΣΠΑ 2007-2013: «Συντήρηση και ανάδειξη του Ωρολογίου Ανδρονίκου Κυρρήστου, στον αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς Αθηνών». Σύμφωνα με το ΥΠΠΟ, κατά τις εργασίες συντήρησης (που περιλαμβάνουν μεταξύ των άλλων την απομάκρυνση σαθρών επιχρισμάτων της ύστερης οθωμανικής εποχής), στο εσωτερικό του μνημείου, αποκαλύφθηκαν πρόσφατα, για πρώτη φορά σπαράγματα τοιχογραφίας με χριστιανικό περιεχόμενο.

    «Τα τμήματα τοιχογραφίας, για την ακριβή χρονολόγηση των οποίων η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών θα είναι σε θέση να εξαγάγει ασφαλέστερα συμπεράσματα μετά την πλήρη αποκάλυψή τους, επιβεβαιώνουν και τεκμηριώνουν πλήρως την επαναλαμβανόμενη χρήση του μνημείου. Ενδεχομένως συνδέονται με παλαιότερα ευρήματα, όπως οι εγχάρακτοι σταυροί στις εσωτερικές και στις εξωτερικές του επιφάνειες και οι χριστιανικές ταφές κοντά στη βόρεια θύρα του Ωρολογίου, που ορισμένοι μελετητές είχαν αποδώσει στη λατρευτική χρήση του μνημείου κατά τους βυζαντινούς χρόνους. Το συγκεκριμένο εύρημα, αναδεικνύει την κατά περιόδους χρήση του Ωρολογίου, από την ανέγερσή του έως και την απελευθέρωση της πόλης της Αθήνας από τους Οθωμανούς, γεγονός που πιθανότατα συνέβαλε και στην εξαιρετική κατάσταση διατήρησης του μνημείου», καταλήγει η ανακοίνωση.

    Τους δυο παραπάνω αρχαιολογικούς χώρους επισκέφθηκαν σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Ξυδάκης και η αναπληρώτρια γενική γραμματέας Μαρία Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη, τους οποίους υποδέχθηκαν η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών Ελένη Μπάνου και οι υπεύθυνοι των ανασκαφών.

    [05] Με 210 ταινίες ξεκινάει στις 14/09 το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας

    Κρίση, Ευρώπη, ρατσισμός, εξωτερική και εσωτερική μετανάστευση, έρωτας, ανεργία, χιούμορ, ανατροπές και κυρίως νεανική σκηνοθετική ματιά φέρνει μαζί του το 38ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, που θα διεξαχθεί από τις 14 έως τις 19 Σεπτεμβρίου στη Δράμα.

    Με διακόσιες δέκα ταινίες σε όλα τα προγράμματά του, στα οποία προστίθεται από εφέτος το 1ο Βαλκανικό Πανόραμα «μια νέα μόνιμη ενότητα του Φεστιβάλ», ο θεσμός συμπληρώνει 21 χρόνια από τη θέσπιση του διεθνούς του τμήματος, ενώ φέτος έχει κι έναν ισχυρό σύμμαχο και υποστηρικτή: τη Διεθνή Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου Fipresci, που θα απονείμει το δικό της βραβείο.

    Με ενισχυμένο λοιπόν κι όχι συρρικνωμένο διεθνή χαρακτήρα, το Φεστιβάλ των «μικρομηκάδων» συνεχίζει την πορεία του. Κι όπως σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, Αντώνης Παπαδόπουλος, «το φεστιβάλ το κάνουμε γι' αυτό το ανέσπερο φως που λάμπει στα μάτια των νέων κινηματογραφιστών, των νέων σκηνοθετών και των συνεργατών τους, που θα γίνουν κάποια στιγμή, εάν δεν είναι ήδη, τα μάτια, τα αυτιά και η ψυχή της ελληνικής κοινωνίας, που θα καταγράψουν τα μελλοντικά όνειρά της, οδηγώντας την στην έξοδο του τούνελ».

    Τα βραβεία του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος θα διεκδικήσουν 41 επιλεγμένες ταινίες από τις 168 που υποβλήθηκαν. Οι φετινές «μικρές» του διαγωνιστικού είναι κυρίως ανεξάρτητες παραγωγές. Ανάμεσά τους τέσσερα ντοκιμαντέρ και ισάριθμα animation. Συμμετέχουν αρκετοί παλιοί γνώριμοι του φεστιβάλ που έχουν διακριθεί στο παρελθόν.

    [06] Αποσπάσματα από αγαπημένες όπερες και οπερέτες στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής

    Με λυρική και ανάλαφρη διάθεση αρχίζει ο Σεπτέμβριος στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, που προσκαλεί το κοινό ν' αφεθεί στη μαγεία της κλασικής μουσικής καθισμένο στο γρασίδι με φόντο τα μακρινά φώτα της πόλης. Τις φθινοπωρινές συναυλίες εγκαινιάζει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ), η οποία θα παρουσιάσει στις 2 Σεπτεμβρίου (ώρα 20:30 ) αποσπάσματα από αγαπημένες όπερες και οπερέτες των Βέμπερ, Πουτσίνι, Ντονιτσέττι, Γιόχαν Στράους (υιού), καθώς και από οπερέτες των Χατζηαποστόλου και Σακελλαρίδη. Την ΚΟΑ διευθύνει ο διακεκριμένος Ολλανδός μαέστρος Γιαν Βερμάνινχ. Τα φωνητικά μέρη αποδίδουν η Γερμανίδα υψίφωνος Κάρεν Λάιμπερ και ο τενόρος και σολίστ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιάννης Χριστόπουλος.

    Προπώληση εισιτηρίων: 10 ευρώ. Πώληση εισιτηρίων κατά την είσοδο: 12 ευρώ.

    [07] Πρ. Παυλόπουλος: Η Ελλάδα έχει πάρει την οριστική απόφαση να συνεχίσει την πορεία της μέσα στην ΕΕ και την Ευρωζώνη

    «Η Ελλάδα έχει πάρει την οριστική απόφαση να συνεχίσει, και μάλιστα με τρόπο αδιαπραγμάτευτο, την πορεία της μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μέσα στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας το απόγευμα σε φοιτητές της Ακαδημίας Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου, με επικεφαλής τον καθηγητή Σπύρο Φλογαϊτη, που τον επισκέφθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «αυτή η πορεία επιτρέπει στην Ελλάδα και μέσα από τους νομικούς της αλλά και σε συνεργασία με τους νομικούς των υπόλοιπων κρατών της ΕΕ να αγωνιστούμε ακριβώς για να βοηθήσουμε, ώστε η Ευρώπη να ξαναγυρίσει σε βασικές αρχές και αξίες, που φαίνονται ξεχασμένες, αλλά επιπλέον για να δημιουργήσουμε κοινούς δημοκρατικούς θεσμούς, κοινό Δίκαιο σχετικά με την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του κοινωνικού κράτους, έτσι ώστε να καλυφθεί το δημοκρατικό έλλειμμα, που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην ΕΕ».

    [08] Ο. Γεροβασίλη: Ο λαός σήμερα έχει εμπιστοσύνη στον ΣΥΡΙΖΑ

    «Οι εκλογές, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, είναι στιγμή δημοκρατίας. Δεν θα πρέπει κανείς να φοβάται», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της στον ρ/σ Alpha.

    Επισήμανε ότι «η ιδιαίτερη οικονομική συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα, με όλα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός και χθες, χρειάζεται καινούρια λαϊκή εντολή» και πως «ο λαός είναι αυτός που θα δώσει τη διέξοδο στο ποιος θα κυβερνήσει». Έθεσε το εκλογικό δίλημμα, τονίζοντας πως το μεγάλο ερώτημα είναι ποιον θα εμπιστευτεί ο λαός να κυβερνήσει: «Τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα ή τις παλιές φθαρμένες δυνάμεις, που σαράντα χρόνια, δεν το ξεχνάει αυτό ο ελληνικός λαός, κυβέρνησαν με πολιτικές οι οποίες έφεραν τον τόπο μέχρι εδώ».

    Η κ. Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι ο ελληνικός λαός «σήμερα έχει εμπιστοσύνη στον ΣΥΡΙΖΑ, έχει εμπιστοσύνη στον Αλέξη Τσίπρα, να είναι πρωθυπουργός τα επόμενα χρόνια και αυτό θα αποτυπωθεί στις κάλπες», σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά αυτοδυναμία και αυτό «όχι γιατί είμαστε ενάντια στις συνεργασίες, ίσα- ίσα».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 27 August 2015 - 16:32:12 UTC