Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Παππάς: Η κυβέρνηση ανετράπη εκ των έσω
  • [02] Ν. Βούτσης στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Δεν θα θέλαμε να συγκυβερνήσουμε με δυνάμεις του συστημικού μπλοκ
  • [03] Η Πλατφόρμα 2010 στηρίζει το «εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ για μια αυτοδύναμη αριστερή κυβέρνηση»
  • [04] «Ανοιχτός» στη διεξαγωγή διαλόγου με την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός ο Π. Σκουρλέτης
  • [05] ΗΠΑ: Δύο δημοσιογράφοι νεκροί από πυρά κατά τη διάρκεια απευθείας μετάδοσης συνέντευξης
  • [06] Το «σκοτεινό» πρόσωπο της Γερμανίας απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες καταγγέλλει ο Γκάουκ
  • [07] «Το μεταναστευτικό και το προσφυγικό πρόβλημα είναι διεθνές, ούτε καν ευρωπαϊκό»
  • [08] Την πλατφόρμα καινοτόμων δράσεων «FeelSafe», θα παρουσιάσει η Αστυνομία στη ΔΕΘ
  • [09] Στη ΔΕΘ θα εκτίθενται τα αντίγραφα των θρυλικών «Μαγεμένων»
  • [10] Οι τελευταίες προβολές του 5ου Athens Open Air Film Festival
  • [11] Θα μπορούσε ο επόμενος Τζέιμς Μποντ να είναι μαύρος ή ομοφυλόφιλος;
  • [12] Παραιτήθηκαν 53 μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας ότι στηρίζουν τη Λαϊκή Ενότητα
  • [13] Το Σαββατοκύριακο η Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ στον Πολυχώρο «ΑΘΗΝΑΪΣ»
  • [14] Η πρωτιά του πρόσφυγα Ζυλιέν στις Πανελλαδικές
  • [15] Η Κυριακοπούλου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο

  • [01] Ν. Παππάς: Η κυβέρνηση ανετράπη εκ των έσω

    Ο υπουργός ΕπικρατείαςΝίκος Παππάς, μιλώντας στο κανάλι SBC, υπογράμμισε πως αντίπαλος της κυβέρνησης δεν ήταν μόνο το παλαιό πολιτικό σύστημα αλλά και η εσωκομματική αντιπολίτευση, και μάλιστα τόνισε πως η κυβέρνηση «ανετράπη εκ των έσω».

    Στην εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη ο κ. Παππάς έκανε λόγο και για οικονομικά συμφέροντα που δυσαρεστήθηκαν με τις επιλογές της κυβέρνησης και κυρίως για κέντρα έξω από τη χώρα, τα οποία θα επιθυμούσαν να δείξουν σε όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς, τι σημαίνει η επιλογή μιας αριστερής κυβέρνησης.

    Ο κ. Παππάς επισήμανε ότι οι πολίτες θα πρέπει να αποφασίσουν εάν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα κάτσει ο Αλέξης Τσίπρας ή κάποιος άλλος. Σχετικά με το χρέος σημείωσε ότι «ο Αλέξης Τσίπρας έχει κάνει σε όλους τους τόνους καθαρό ότι το ελληνικό χρέος πρέπει να αναδιαρθρωθεί, να απομειωθεί, να ελαφρύνει το βάρος που επωμίζεται ο Έλληνας πολίτης και η ελληνική οικονομία. Και τα κόμματα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην αντιπολίτευση, έκαναν καριέρα διατυμπανίζοντας τη θέση ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Ιδού λοιπόν η επιλογή να αποφασίσει ο Έλληνας πολίτης τι σημαίνει διαπραγμάτευση για την Ελλάδα. Η Ελλάδα θα πάει την επομένη των εκλογών της 20ήςΣεπτεμβρίου στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και θα πει είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος και δεν χρειαζόμαστε τίποτα; Ή με μία "φρέσκια" και ισχυρή εντολή θα θέσει το ζήτημα;».

    Η συνέντευξη αναμένεται να μεταδοθεί σήμερα στις 18:00.

    [02] Ν. Βούτσης στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Δεν θα θέλαμε να συγκυβερνήσουμε με δυνάμεις του συστημικού μπλοκ

    «Δεν θα θέλαμε να συγκυβερνήσουμε με δυνάμεις των στερεοτύπων του συστημικού μπλοκ... αλλά την πυξίδα θα τη δώσει ο λαός με την ψήφο του», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης και επισημαίνει ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο εμπλουτισμός της ταυτότητας της σύγχρονης ριζοσπαστικής Αριστεράς.

    Ως βασικό διακύβευμα την επομένη των εκλογών θέτει την «παραγωγική ανασυγκρότηση στη χώρα, που ταυτόχρονα θα αποδίδει καρπούς μεγαλύτερης κοινωνικής

    δικαιοσύνης στα φτωχοποιημένα στρώματα».

    [03] Η Πλατφόρμα 2010 στηρίζει το «εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ για μια αυτοδύναμη αριστερή κυβέρνηση»

    Με κείμενο που συνυπογράφουν 14 στελέχη της, η τάση του ΣΥΡΙΖΑ «Πλατφόρμα 2010» εκφράζει τη στήριξη της στο «εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ για μια αυτοδύναμη αριστερή κυβέρνηση» και σημειώνει ότι «η κυβέρνηση Τσίπρα κράτησε τη χώρα ζωντανή και δρομολόγησε την έξοδο της χώρας από τις συμπληγάδες της κρίσης».

    «Απέναντι στην ανερμάτιστη πολιτική της λεγόμενης "ρήξης", του "όλα ή τίποτα", στο χάος και τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό, απέναντι στο σφετερισμό και τη διαστρέβλωση του "ΟΧΙ", εμείς τα στελέχη της "ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ 2010" στηρίζουμε το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ για μια αυτοδύναμη αριστερή κυβέρνηση», τονίζει η Πλατφόρμα 2010. Υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι «είναι στο χέρι της αυριανής κυβέρνησης - που πιστεύουμε ότι θα είναι εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Α. Τσίπρα - να τεθεί σε μια σταθερή πορεία ανάπτυξης».

    Το κείμενο υπογράφουν οι: Γιάννης Μπαλάφας (β' αντιπρόεδρος της Βουλής, μέλος ΚΕ), Τριαντάφυλλος Μηταφίδης (βουλευτής Β' Θεσ/νίκης), Δημήτρης Παπαδημούλης (ευρωβουλευτής), 'Αγγελος Μανταδάκης (μέλος ΚΕ), Κώστας Ζαχαριάδης (μέλος ΚΕ), Σία Αναγνωστοπούλου (βουλευτής Αχαΐας), Παναγιώτης Ρήγας (μέλος ΚΕ και ΠΓ), Χρήστος Στάικος (μέλος ΚΕ), Δημήτρης Σεβαστάκης (βουλευτής Σάμου-Ικαρίας), Ιφιγένεια Καμτσίδου (μέλος ΚΕ), Νίκος Συρμαλένιος (βουλευτής Κυκλάδων), Ρία Καλφακάκου (μέλος ΚΕ), Δημήτρης Μπίρμπας (στέλεχος ΣΥΡΙΖΑ), Πάνος Σκουρολιάκος (βουλευτής Υπ. Αττικής).

    [04] «Ανοιχτός» στη διεξαγωγή διαλόγου με την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός ο Π. Σκουρλέτης

    Τη δυνατότητα διεξαγωγής διαλόγου με την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.Β.Μ.Χ., υπό την προϋπόθεση της άμεσης συμμόρφωσης της εταιρείας με την υποχρέωση να συνεχίσει τις εργασίες που δεν έχουν διακοπεί ρητά στις "Μεταλλευτικές - Μεταλλουργικές Εγκαταστάσεις των Μεταλλείων Κασσάνδρας" και να άρει τις διαθεσιμότητες των εργαζομένων γνωστοποίησε με επιστολή του στην εταιρεία ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης.

    Με την επιστολή του προς την εταιρεία, ο υπουργός ΠΑΠΕΝ υπενθυμίζει τις συμβατικές υποχρεώσεις της αναφορικά με την επιλογή της μεταλλουργικής μεθόδου ακαριαίας τήξης (Flash Smelting) και επισημαίνει «τη μη εκπλήρωση εκ μέρους της εταιρείας σας -παρά τις επανειλημμένες σχετικές υπομνήσεις- των ρητών και μη επιδεχόμενων διαφορετικής ερμηνείας όρων, περί πραγματοποίησης επιτόπιων ημιβιομηχανικών δοκιμών (η αναγκαιότητα των οποίων προέκυπτε από πληθώρα στοιχείων του σχετικού φακέλου), που θα αποδεικνύουν την εφαρμοσιμότητα και την προσφορότητα της μεθόδου ακαριαίας τήξης στη βάση όλων των ανωτέρω κριτηρίων που προέκριναν την επιλογή της ως μεθόδου μεταλλουργίας».

    Ο υπουργός διαχωρίζει την πράξη ανάκλησης των αποφάσεων έγκρισης των Τεχνικών Μελετών για τα υποέργα Σκουριών και (εν μέρει) Ολυμπιάδας, από οποιαδήποτε εκ προοιμίου διάθεση αρνητικής τοποθέτησης ως προς την προοπτική υλοποίησης του συνολικού έργου. Επιπρόσθετα, αναφέρεται στην εξάντληση, από την πλευρά του Ελληνικού Δημοσίου, των περιθωρίων για καλόπιστη επίλυση του ζητήματος με την παροχή νέας προθεσμίας συμμόρφωσης, ενός έτους.

    Ο κ. Σκουρλέτης επισημαίνει, επίσης, την αυτονόητη δυνατότητα των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου για συνεργασία στο πλαίσιο της διαδικασίας διευθέτησης του κεντρικής σημασίας ζητήματος της μεθόδου μεταλλουργίας, πάντα υπό την προϋπόθεση της απόλυτης προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της προαγωγής του γενικότερου δημοσίου συμφέροντος.

    [05] ΗΠΑ: Δύο δημοσιογράφοι νεκροί από πυρά κατά τη διάρκεια απευθείας μετάδοσης συνέντευξης

    Η 24χρονη ρεπόρτερ 'Αλισον Πάρκερ και ο 27χρονος εικονολήπτης 'Ανταμ Γουάρντ που εργάζονταν στον τηλεοπτικό σταθμό CBS, ο οποίος ανήκει στο τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο WDBJ, στη νοτιοανατολική πολιτεία Βιρτζίνια, έπεσαν νεκροί από πυρά ενόπλου την ώρα της απευθείας μετάδοσης συνέντευξης που έπαιρναν.

    Η επίθεση σημειώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί στην πόλη Μονέτα.

    Την ώρα της απευθείας μετάδοσης της συνέντευξης ακούστηκαν τουλάχιστον οκτώ πυροβολισμοί.

    Η αστυνομία διεξάγει έρευνα για τα αίτια της επίθεσης και τον εντοπισμό του ενόπλου, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

    Σύμφωνα με τις εικόνες που μαγνητοσκοπήθηκαν από τον εικονολήπτη του WDBJ7 πριν πέσει νεκρός, αρχικά ακούγονται πυροβολισμοί, η κάμερα πέφτει στο έδαφος και μαγνητοσκοπεί τα πόδια αυτού που πυροβόλησε, ο οποίος σκοτώνει τη δημοσιογράφο από την οποία ακούστηκαν μόνο κραυγές.

    [06] Το «σκοτεινό» πρόσωπο της Γερμανίας απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες καταγγέλλει ο Γκάουκ

    Ο Πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ κατήγγειλε σήμερα την ύπαρξη ενός «σκοτεινού» προσώπου της Γερμανίας, σε μια αναφορά στις ξενοφοβικές επιθέσεις που έχουν πολλαπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες εν μέσω της μεταναστευτικής κρίσης.Οι «εθελοντές (που ασχολούνται με τους πρόσφυγες) θέλουν να δείξουν ότι υπάρχει μια φωτεινή Γερμανία η οποία διαφέρει από τη σκοτεινή Γερμανία, την ύπαρξη της οποίας πιθανολογεί κανείς όταν ακούει να μιλάνε για επιθέσεις σε κέντρα προσφύγων ή και ξενοφοβικές ενέργειες εναντίον ανθρώπων», είπε, στο περιθώριο μιας επίσκεψης σε ξενώνα στο Βερολίνο.

    Δύο νέα περιστατικά, από τα οποία δεν τραυματίστηκε κανείς, σημειώθηκαν τη χθεσινή νύχτα με στόχο ξενώνες όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες.Στη Λειψία, τα μεσάνυχτα «άγνωστος έριξε εμπρηστικό μηχανισμό από ένα ανοικτό παράθυρο σε κτίριο» κενό με αποτέλεσμα να προκληθεί φωτιά. Στο κτίριο αυτό αναμένετο να φιλοξενηθούν από σήμερα 56 αιτούντες άσυλο, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η τοπική αστυνομία.Αυτόπτης μάρτυρας ειδοποίησε αμέσως την πυροσβεστική υπηρεσία που κατάφερε να εμποδίσει την επέκταση της φωτιάς, δήλωσε η ίδια πηγή, προσθέτοντας ότι κάηκε μόνο ένα στρώμα.

    Εξάλλου, χθες βράδυ, δύο άνδρες που ήταν μεθυσμένοι εισήλθαν, οπλισμένοι με μαχαίρι, σε ένα κέντρο υποδοχής στην πόλη Πάρχιμ(βορειοανατολική Γερμανία), ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αστυνομία.Πολλοί πρόσφυγες που βρίσκονταν εκτός του κτιρίου είχαν τον χρόνο να φύγουν και να ειδοποιήσουν το προσωπικό ασφαλείας.

    Οι δύο άνδρες τράπηκαν σε φυγή, στη συνέχεια όμως εντοπίστηκαν. Κατηγορούνται για παραβίαση οικογενειακού ασύλου και παράβαση του νόμου για την κατοχή όπλων.Η Γερμανία αναμένει να δεχθεί φέτος 800.000 αιτούντες άσυλο, τέσσερις φορές περισσότερους απ΄ό,τι πέρυσι, ενώ ολόκληρη η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με ένα πρωτοφανές κύμα μεταναστών.

    [07] «Το μεταναστευτικό και το προσφυγικό πρόβλημα είναι διεθνές, ούτε καν ευρωπαϊκό»

    Το μεταναστευτικό και το προσφυγικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι διεθνές, ούτε καν ευρωπαϊκό, δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τ. Χριστοδουλοπούλου κατά τη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ με θέμα το μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα. Και πρόσθεσε ότι ο καταμερισμός προσφύγων και μεταναστών πρέπει να γίνει ανάμεσα σε όλη τη διεθνή κοινότητα.

    Σύμφωνα με την κ. Χριστοδουλοπούλου και τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες που παρέθεσε, βιώνουμε τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και προέβλεψε ότι αυτό θα ενταθεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον.

    Τόνισε ότι λόγω της ραγδαίας αύξησης των ροών αυτών τους τελευταίους μήνες, κατέρρευσαν εν τοις πράγμασι οι Συνθήκες Δουβλίνο ΙΙ , Δουβλίνο ΙΙΙ και η Σύμβαση Σέγκεν, σημειώνοντας ότι -σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία- στη Γερμανία μέχρι στιγμής έχουν μπει 350.000 άνθρωποι και στην Αυστρία 180.000. «Αυτοί δεν φυλάνε τα σύνορά τους; 'Η τους έκαναν νεύμα «Ελάτε»» σημείωσε και χαιρέτισε τις προχθεσινές δηλώσεις της κ. Μέρκελ προσθέτοντας ότι Ευρώπη δεν είναι μόνο ευρώ, υπάρχει και ο Ευρωπαϊκός Πολιτισμός.

    Η κ. Χριστοδουλοπούλου υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει μαγικό ραβδί για τη δημιουργία δομών, «ούτε για να εξαφανίζονται οι μετανάστες». Όπως και ο υπουργός κ. Δρίτσας επισήμανε ότι χρειάζεται στρατηγικός σχεδιασμός. Ανέφερε ότι, παρότι από τον Απρίλιο ζητήθηκε η συνεργασία της Αυτοδιοίκησης, κανένας δήμος και καμία Περιφέρεια δεν υπέδειξαν χώρους, με εξαίρεση τους δήμους Αθηναίων, Μυτιλήνης και ορισμένους άλλους.

    Παρόλα αυτά, υπογράμμισε τη εν γένει συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα νησιά που πρώτα δέχονται το κύμα των προσφύγων και των μεταναστών. Όμως παράλληλα κατήγγειλε ότι υπάρχει μια μειοψηφία πολιτών «που έχει πλουτίσει. Γιατί οι Σύριοι που έρχονται, ήταν η αστική και πνευματική τάξη στη χώρα τους. Και μακάρι να μπορούσαμε να τους κρατήσουμε εδώ. Αλλά δυστυχώς θα πάρουν άλλοι αυτούς τους επιστήμονες».

    Σύμφωνα με την κ. Χριστοδουλοπούλου, η ραγδαία αύξηση των ροών το τελευταίο δίμηνο οφείλεται και στην ανέγερση τείχους στην Ουγγαρία, το οποίο σύμφωνα με την κυβέρνηση της Ουγγαρίας θα είναι έτοιμο το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Και αυτό έχει κάνει πολλούς από τους πρόσφυγες - μετανάστες να φοβούνται ότι θα αποκλεισθούν και δεν θα μπορέσουν να περάσουν στις χώρες επιλογής τους.

    Σε ό,τι αφορά τα ευρωπαϊκά κονδύλια, ανέφερε ότι τα 472 εκατ. ευρώ αφορούν χρηματοδότηση επτά χρόνων δεκάδων δράσεων που έχει ήδη καταθέσει η κυβέρνηση. Την επόμενη εβδομάδα , σημείωσε, θα γίνει εκταμίευση των πρώτων 30 εκατ. ευρώ., ενώ έχουν ήδη εκταμιευθεί 2,7 εκατ. ευρώ ως έκτακτη χρηματοδότηση για τη δημιουργία Κέντρα Πρώτης Υποδοχής στην Κω και στη Λέρο, για προμήθειες και κάλυψη άλλων αναγκών.

    Στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ παρέστη και μίλησε ο Γ. Γρ. Πολιτικής Προστασίας Φίλιππος Τζανέτος και δήμαρχοι των νησιών του Αιγαίου που δέχονται το μεγάλο όγκο των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

    [08] Την πλατφόρμα καινοτόμων δράσεων «FeelSafe», θα παρουσιάσει η Αστυνομία στη ΔΕΘ

    Την πλατφόρμα καινοτόμων δράσεων «FeelSafe», με κεντρική θεματολογία το ηλεκτρονικό εμπόριο, μέσω ασφαλούς χρήσεως πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, θα παρουσιάσει η Ελληνική Αστυνομία σε ειδικό περίπτερο, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 2015.

    Η πλατφόρμα «FeelSafe» υλοποιήθηκε με τη συνεργασία του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, με στόχο την από κοινού μελέτη των θεμάτων που προκύπτουν για το εμπόριο και τους καταναλωτές, από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και την ενημέρωση για τους διαδικτυακούς κινδύνους και την ασφαλή χρήση καρτών, όπως τονίστηκε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

    Στο πλαίσιο αυτό υλοποιήθηκε η ιστοσελίδα www.cyberalert.gr/feelsafe αλλά και η πρωτοποριακή εφαρμογή για iOS και Android «FeelSafe», οι οποίες θα αποτελέσουν βασικό βήμα ενημέρωσης των καταναλωτών αλλά και των μελών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, αφού το μεγαλύτερο μέρος των χρηστών, χρησιμοποιεί «έξυπνα» κινητά στην καθημερινότητά του. Στην πλατφόρμα αυτή θα παρουσιάζονται με άμεσο τρόπο οδηγίες για την αποφυγή ηλεκτρονικών απατών ανά κατηγορία.

    [09] Στη ΔΕΘ θα εκτίθενται τα αντίγραφα των θρυλικών «Μαγεμένων»

    Τα αντίγραφα των θρυλικών μνημείων της Θεσσαλονίκης - των «Μαγεμένων» ή Incatadas - βρίσκονται στη... γενέθλια πόλη των «μητρικών» τους αγαλμάτων τη Θεσσαλονίκη.

    Η πρωτοβουλία της ΔΕΘ ενόψει της επετειακής 80ης της διοργάνωσης ολοκληρώθηκε τελικά με επιτυχία. Τα πιστά αντίγραφα των «Καλοκυράδων της αγοράς» φιλοτεχνήθηκαν στα εργαστήρια του μουσείου του Λούβρου, μεταφέρθηκαν και τοποθετούνται ήδη στο περίπτερο 3 της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης όπου θα περιμένουν τους... απογόνους των πάλε ποτέ «συμπολιτών» τους για τη επανασυνάντησή τους μετά από 151 χρόνια απουσίας.

    Μετά την έκθεσή τους στο κοινό (χωρίς ειδικό-πρόσθετο εισιτήριο) στη διάρκεια της 80ης ΔΕΘ τα αντίγραφα των «Μαγεμένων» που είναι κατασκευασμένα από ειδικό ανθεκτικό υλικό και στις εξωτερικές καιρικές συνθήκες, θα μεταφερθούν, θα τοποθετηθούν και θα εκτίθενται σε εξωτερικό σημείο της πόλης που θα επιλεγεί από την αρχαιολογική υπηρεσία σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο και το Δήμο της πόλης (ήδη σύμφωνα με πληροφορίες οι υπηρεσίες προσανατολίζονται στην τοποθέτησή τους στο χώρο βόρεια της αρχαίας -Ρωμαϊκής Αγοράς- όπου θρυλείται πως βρίσκονταν μέχρι την βίαιη αποκόλληση και μεταφορά τους -με άδεια των Οθωμανικών αρχών της πόλης- στη Γαλλία από τον Γάλλο Εμάνουελ Μιλέρ.

    [10] Οι τελευταίες προβολές του 5ου Athens Open Air Film Festival

    Με τον «Απίθανο Κου Φοξ», το αριστουργηματικό animation του Γουές Άντερσον, ολοκληρώνεται για φέτος το 5ο Φεστιβάλ Athens Open Air Film Festival.Την προβολή, όχι σε ανοιχτό χώρο αυτή την φορά αλλά στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (5/9), θα παρακολουθήσει μαζί με το κοινό και ο συνθέτης του σάουντρακ της ταινίας, βραβευμένος με Όσκαρ Ελληνογάλλος, Αλεξάντρ Ντεσπλά, λίγες μέρες πριν από τη συναυλία του στο Ηρώδειο (9/9).

    Ενδιάμεσα και πριν από τη λήξη του Φεστιβάλ, συνεχίζονται οι υπαίθριες προβολές που τόσο αγαπούν οι Αθηναίοι αλλά και οι τουρίστες σε αρχαιολογικούς χώρους και σημεία της πόλης. «Το καλό σινεμά δίνει μια ανάσα σε όλους μας», προτρέπει και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ορέστης Ανδρεαδάκης.

    Σήμερα Τετάρτη 26 του μηνός, προστέθηκε μία επιπλέον προβολή για πρώτη φορά στον Λυκαβηττό. Ειδικότερα, το φεστιβάλ καταλαμβάνει σήμερα το Θέατρο Λυκαβηττού, ιδανικό σημείο για μια συνάντηση με... εξωγήινους. Στην κορυφή του πανέμορφου αθηναϊκού λόφου θα προβληθεί η καλύτερη ίσως ταινία στη φιλμογραφία του Στίβεν Σπίλμπεργκ «Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου» (1977). Η ταινία-σταθμός του μάγου της μεγάλης οθόνης, επιστρατεύει τα εκθαμβωτικά ειδικά εφέ, τη δεξιοτεχνία ενός από τους μεγαλύτερους ταχυδακτυλουργούς της κάμερας, τους μηχανισμούς του σινεμά φαντασίας και την αλληγορία και τα ενώνει σε μια κινηματογραφική μυσταγωγία που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού και για λόγους ασφαλείας, η πρόσβαση στο χώρο της προβολής με αυτοκίνητο, δεν θα επιτρέπεται.

    [11] Θα μπορούσε ο επόμενος Τζέιμς Μποντ να είναι μαύρος ή ομοφυλόφιλος;

    Ο επόμενος Τζέιμς Μποντ θα μπορούσε να είναι μαύρος ή ομοφυλόφιλος για τον Πιρς Μπρόσναν, έναν από τους ηθοποιούς που ενσάρκωσαν τον μυστικό πράκτορα 007 στη μεγάλη οθόνη.

    «Σίγουρα. Γιατί όχι;», ήταν η απάντηση του αμερικανοϊρλανδού ηθοποιού στο ανδρικό περιοδικό Details στην ερώτηση αν θα μπορούσε να φανταστεί έναν γκέι Τζέιμς Μποντ.

    «Δεν νομίζω ότι η (παραγωγός της σειράς των ταινιών 007) Μπάρμπαρα (Μπρόκολι) θα ενέκρινε έναν ομοφυλόφιλο Μποντ στη διάρκεια της ζωής της. Αλλά θα ήταν ενδιαφέρον θέαμα», συνέχισε.

    «Ας αρχίσουμε όμως με έναν μεγάλο μαύρο ηθοποιό στον ρόλο του Τζέιμς Μποντ. Ο Ίντρις Έλμπα έχει ασφαλώς το παρουσιαστικό, το χάρισμα, την παρουσία», πρόσθεσε ο Μπρόσναν.

    Ο Έλμπα, 42 ετών, λέγεται ότι θα μπορούσε να διαδεχθεί τον Ντάνιελ Κρεγκ, ο οποίος ενσαρκώνει τον Βρετανό μυστικό πράκτορα της μεγάλης οθόνης τα τελευταία δέκα χρόνια.

    Πριν από πέντε μήνες ένας άλλος ηθοποιός που είχε ερμηνεύσει τον 007, ο Ρότζερ Μουρ, είχε αντιμετωπίσει σωρεία επικρίσεων σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης όταν έκανε σχόλια για τον επόμενο Μποντ που εκλήφθηκαν ως ρατσιστικά.

    «Αν και τον Τζέιμς (Μποντ) τον έχουν ερμηνεύσει ένας Σκοτσέζος, ένας Ουαλός κι ένας Ιρλανδός, νομίζω πως θα έπρεπε να είναι βέρος Άγγλος», είχε πει, σύμφωνα με το γαλλικό εβδομαδιαίο περιοδικό Paris Match.

    Ο 87χρονος ηθοποιός, που ενσάρκωσε τον 007 σε επτά ταινίες από το 1973 ως το 1985, κατόπιν επισήμανε ότι η δήλωσή του μάλλον χάθηκε στη μετάφραση, ή παρερμηνεύθηκε από τον συντάκτη του κειμένου. «Μια συνέντευξη στο Παρί Ματς αφήνει να εννοηθεί ότι έκανα ρατσιστικές δηλώσεις σε βάρος του Ίντρις Έλμπα. Αυτό είναι απλούστατα ψέμα», έγραψε ο Μουρ στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής Twitter.

    Ο πατέρας του Ίντρις Έλμπα είναι από τη Σιέρα Λεόνε και η μητέρα του από τη Γκάνα. Μια από τις σημαντικότερες ερμηνείες του ως σήμερα ήταν η ενσάρκωση του πρώην προέδρου της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα στο φιλμ Mandela: Long Walk to Freedom (Μαντέλα: Ο Δρόμος προς την Ελευθερία, 2013).

    [12] Παραιτήθηκαν 53 μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας ότι στηρίζουν τη Λαϊκή Ενότητα

    Πενήντα τρία μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ προερχόμενα από την Αριστερή Πλατφόρμα υπέβαλλαν σήμερα τις παραιτήσεις τους, τονίζοντας στη σχετική επιστολή τους ότι «ως μέλη της ΚΕ, δεν μπορούμε να υπηρετήσουμε το νέο μνημόνιο -όπως άλλωστε και τα προηγούμενα- που έρχεται να δώσει την χαριστική βολή σε έναν ήδη καθημαγμένο λαό». Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι από τους 53 δραστηριοποιούνται ήδη στη Λαϊκή Ενότητα.

    Στην επιστολή παραίτησης τονίζουν ότι «οι εξελίξεις που ζούμε θα καταγραφούν με μελανά γράμματα στην ιστορία της χώρας αλλά και στην ιστορία της Αριστεράς». Προσθέτουν ότι «η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ (για την οποία παλέψαμε με όλες μας τις δυνάμεις) δυστυχώς αψηφώντας τις συλλογικές επεξεργασίες και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, τις προγραμματικές της δεσμεύσεις στη βουλή αλλά και την τελευταία απόφαση της ΚΕ για έκτακτο συνέδριο, κατέληξε να ψηφίσει ένα νέο σκληρό μνημόνιο». Επικρίνουν επίσης την κυβέρνηση γιατί «χωρίς την απαραίτητη και αναγκαία διαβούλευση στην ΚΕ του κόμματος, προχώρησε στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών».

    Δηλώνουν τέλος ότι θα υπερασπιστούν «το περήφανο και μαζικό ΟΧΙ του λαού μας στο δημοψήφισμα, μέσα από τις γραμμές της Λαϊκής Ενότητας - ΛΑΕ, με στόχο την ακύρωση των μνημονίων και της λιτότητας, καθώς και την ανάκτηση της εθνικής δημοκρατικής κυριαρχίας».

    Στους παραιτηθέντες περιλαμβάνονται και οι Αλέκος Καλύβης, Σόφη Παπαδόγιαννη, Αντώνης Νταβανέλος και Στάθης Λεουτσάκος που την περασμένη εβδομάδα παραιτήθηκαν και από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Την παραίτησή του από την ΚΕ υπέβαλε και ο ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής

    Οι 53 που αποχωρούν από την Κεντρική Επιτροπή είναι οι εξής:

    Αζούδης Θόδωρος

    Αθανασιάδης Παναγιώτης

    Αμανατίδου-Πασχαλίδου Λίτσα

    Βεργίτσης Μιχάλης

    Βλαδιμίροβιτς Μαρία

    Γαβρίλης Γιώργος

    Δελημήτρος Κώστας

    Δερμετζόγλου Σοφία

    Διακάκη Μαρία

    Δούκας Γιάννης

    Ζάννας Ζήσης

    Ήσυχος Κώστας

    Θανοπούλου Κατερίνα

    Θεοδόση Αυγή

    Καλομοίρης Γρηγόρης

    Καλύβης Αλέκος

    Κανταράς Τάσος

    Κολοβός Γιάννης

    Κοντός Δημήτρης

    Κοσμάς Πάνος

    Κουβελάκης Στάθης

    Κριτσωτάκης Μιχάλης

    Λεουτσάκος Στάθης

    Μάρταλης Σωτήρης

    Μαυρόπουλος Τάσος

    Μπαδογιάννης Άκης

    Μπελαντής Δημήτρης

    Μπόλαρη Μαρία

    Μπόλας Μάξιμος

    Μπούκας Κώστας

    Ναθαναηλίδου Κωνσταντίνα

    Νταβανέλος Αντώνης

    Ουζουνίδου Ευγενία

    Παπαδόγιαννη Σόφη

    Παπαδόπουλος Χρήστος

    Παπαμιχαλοπούλου Μαρία

    Παπατριανταφύλλου Νίκος

    Πριμηκήρης Βασίλης

    Πρωτονοτάριος Γιάννης

    Σαπουνάς Γιώργος

    Σουλτανίδου Χριστίνα

    Σπανού Δέσποινα

    Σπηλιοπούλου Μάγδα

    Στρατούλης Δημήτρης

    Συράκου Σταυρούλα

    Τόλιος Γιάννης

    Φοντάνας Γιάννης

    Φραγκιαδάκη Μαρία

    Φράγκου Λία

    Χαραλαμπίδου Δέσποινα

    Χαρίσης Γιώργος

    Χουντής Νίκος

    Ψαρρέα Ελένη

    [13] Το Σαββατοκύριακο η Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ στον Πολυχώρο «ΑΘΗΝΑΪΣ»

    Με τη συμμετοχή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, των μελών των Νομαρχιακών Επιτροπών και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει το Σαββατοκύριακο (29 και 30 Αυγούστου) η πανελλαδική σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ. Η σύσκεψη θα γίνει στον Πολυχώρο Πολιτισμού «ΑΘΗΝΑΪΣ» (Καστοριάς 34-36). Η αυλαία της πανελλαδικής σύσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει το Σάββατο στις 10.30 το πρωί.

    [14] Η πρωτιά του πρόσφυγα Ζυλιέν στις Πανελλαδικές

    «Ευχαριστώ την Ελλάδα που με στήριξε. Ευχαριστώ όλους εδώ στην Κόνιτσα, που με βοήθησαν να σταθώ στη ζωή και να προχωρήσω». Με αυτά τα λόγια, ο 20χρονος Ζυλιέν, που «δραπέτευσε» από την Αφρική τον Νοέμβριο του 2011 και σήμερα είναι πρώτος εισακτέος στο ΤΕΙ Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Πειραιά με 18.500 μόρια, μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον δικό του προσωπικό αγώνα στη νέα πατρίδα του, όπως χαρακτηριστικά αποκαλεί την Ελλάδα.

    Συναντήσαμε τον Ζυλιέν στο Κέντρο Προστασίας Ανηλίκων Προσφύγων της Κόνιτσας, όπου διαμένει τα τελευταία τρία χρόνια. Η χαρά του ξεχειλίζει και τη μοιράζεται μαζί μας. «Θέλω να αφιερώσω αυτή την επιτυχία στους γονείς και τα αδέλφια μου, που δεν υπάρχουν πια στη ζωή» λέει και προσπαθεί να κρύψει τα δάκρυα που κυλούν από τα μάτια του. Όταν έφτασε στην Ελλάδα ήταν 16 χρόνων. Τον πρώτο καιρό αντιμετώπισε μεγάλες δυσκολίες. Ως «παράνομος μετανάστης», έμεινε για τρεις μήνες στα κρατητήρια του Έβρου και στη συνέχεια περιπλανήθηκε στο κέντρο της Αθήνας, ώσπου τον Οκτώβριο του 2012, με εισαγγελική παραγγελία, φιλοξενήθηκε στο Κέντρο της Κόνιτσας.

    Οι υπάλληλοι του Κέντρου θυμούνται πως τότε ο Ζυλιέν δεν μίλαγε ελληνικά, ήταν πάντα θλιμμένος, σκεπτικός και το μοναδικό αίτημά του ήταν να πάει σε σχολείο. Οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να εγγράψουν τον νεαρό πρόσφυγα από την Αφρική, στο ΕΠΑΛ της Κόνιτσας.

    «Οι γονείς μου, πάντα μού έλεγαν ότι το πιο σημαντικό στη ζωή είναι η παιδεία. Εγώ αυτό το κράτησα» εξηγεί ο Ζυλιέν, όταν τον ρωτάμε για τη θέλησή του να συνεχίσει στο σχολείο, που απρόσμενα είχε διακόψει στην πατρίδα του, αλλά και για τη δύσκολη ελληνική γλώσσα, την οποία με επίπονες και επίμονες προσπάθειες κατάφερε να μάθει. Όπως αναφέρει, το Κέντρο της Κόνιτσας, από την πρώτη στιγμή, καθώς η καθηγήτρια-φιλόλογος Γιάννα Νίκου του παρέδιδε μάθημα Ελληνικών τα απογεύματα.

    Στις περισσότερες κουβέντες του, ο Ζυλιέν επικαλείται τον Θεό, στον οποίο όπως μας αποκαλύπτει, προσεύχεται καθημερινά. Πάνω στο γραφείο του, μας δείχνει την Καινή Διαθήκη, «φυλαχτό» από τη μητέρα του, πριν την αποχωριστεί για πάντα, βίαια. Οι άνθρωποι της Κόνιστας λένε πως πολλές φορές είδαν τον Ζυλιέν να ανηφορίζει με τα πόδια το βουνό και να πηγαίνει στην Μονή Στομίου, το ησυχαστήριο του Αγίου Παϊσιου.

    Το ΕΠΑΛ της Κόνιτσας ήταν για τον νεαρό μία οικογένεια, γιατί, όπως μας περιγράφει, οι συμμαθητές και οι καθηγητές του τον αγκάλισαν από την πρώτη στιγμή. Ήταν ο πρώτος μαθητής στην τάξη, κάθε χρόνο, και το απολυτήριό του γράφει 19,8.

    Τον περασμένο Αύγουστο, ο Ζυλιέν έκανε αίτηση για χορήγηση προσφυγικού ασύλου. «Θέλω να νιώθω ασφαλής και να έχω διεθνή προστασία, σύμφωνα με τη συνθήκη της Γενεύης. Θέλω να προχωρήσω για να γίνω χρήσιμος και σημαντικός άνθρωπος για την κοινωνία. Να προσφέρω, όσο μπορέσω, στην Ελλάδα που με βοήθησε» είναι η απάντησή του στο ερώτημα για το πώς βλέπει τώρα το μέλλον του.

    Τον ελεύθερο χρόνο του, ο νεαρός ζει με αναμνήσεις από την οικογένεια που έχασε και τον τόπο του. Γιός πολιτικού, αν και γύρισε σελίδα στη ζωή, δεν διαγράφει από τη μνήμη του τον αγώνα του πατέρα του και των συμπατριωτών του για τη δημοκρατία.

    [15] Η Κυριακοπούλου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο

    Το πρώτο μετάλλιο για την Ελλάδα στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου, που διεξάγεται στο Πεκίνο, έχει απόχρωση χαλκού και ανήκει στην Νικόλ Κυριακοπούλου! Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια του άλματος επί κοντώ, ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου, καθώς υπερέβη με την πρώτη προσπάθεια τα 4.80, αλλά απέτυχε μια φορά στα 4.85 και δύο φορές στα 4.90.Είναι το πρώτο μετάλλιο που κατακτά η Ελλάδα στη διοργάνωση μετά από οκτώ χρόνια και το χάλκινο που είχε πάρει το 2007 στο τριπλούν η Χρυσοπηγή Δεβετζή.

    Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Κουβανή Γιαρισλέϊ Σίλβα, που πέρασε τα 4.90 και το αργυρό η Βραζιλιάνα Φαμπιάνα Μούρερ που πέρασε τα 4.85.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 26 August 2015 - 14:32:31 UTC