Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φ. Γεννηματά: Ομολογία αδυναμίας Τσίπρα η απόδραση μέσω των εκλογών
  • [02] Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Μεϊμαράκη. Αρνήθηκε συνάντηση ο πρωθυπουργός
  • [03] Γ. Σταθάκης: Σημαντικές τομές, για την κοινωνική δικαιοσύνη
  • [04] Γ. Ντάισελμπλουμ: Ελπίζω ότι οι εκλογές θα γίνουν το ταχύτερο δυνατό
  • [05] Κομισιόν: Δεν ανησυχούμε για την εφαρμογή του προγράμματος
  • [06] Εξομαλύνεται η κατάσταση στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ
  • [07] Έκρηξη σε χημικό εργοστάσιο στην Κινα
  • [08] Ο ΥΠΕΞ της Βρετανίας Φ. Χάμοντ ανοίγει εκ νέου τη βρετανική πρεσβεία στην Τεχεράνη
  • [09] Ευ. Βενιζέλος: Πολιτική απάτη της ομάδας Τσίπρα οι γρήγορες εκλογές

  • [01] Φ. Γεννηματά: Ομολογία αδυναμίας Τσίπρα η απόδραση μέσω των εκλογών

    Ομολογία αδυναμίας του Αλέξη Τσίπρα η απόδραση μέσω των εκλογών, υποστηρίζει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννημαρά σε συνέντευξή της στην Καθημερινή της Κυριακής.

    Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο κ. Τσίπρας για άλλη μια φορά γίνεται δραπέτης της ευθύνης. Δυστυχώς κάθε φορά που είναι ώρα για δράση, επιλέγει την απόδραση! Η επιλογή του για μία ακόμα φορά δεν αφορά τις ανάγκες της χώρας. Αυτό που κατά τον κ. Τσίπρα προέχει δεν είναι να πατήσει η χώρα σε στέρεο έδαφος αλλά να μην προλάβει να φθάσει στα νοικοκυριά, στους αγρότες, στους συνταξιούχους, στους επαγγελματίες, ο λογαριασμός των οδυνηρών μέτρων που υπέγραψε».

    Συνεχίζοντας την επίθεση στον πρωθυπουργό προσθέτει: «Η προκήρυξη των εκλογών είναι η εξόδιος ακολουθία του αντιμνημονιακού αγώνα και το τέλος του κύκλου των ψευδαισθήσεων και του εμπορίου ψεύτικων ελπίδων που ξεκίνησε η Νέα Δημοκρατία και δόξασε ο ΣΥΡΙΖΑ. Για τον ρόλο του ΠΑΣΟΚ η κ. Γεννηματά λέει: Το ανανεωμένο ΠΑΣΟΚ θα δώσει δυναμικό παρών στις εκλογές.

    Με νέο ύφος, νέο λόγο, νέες προτάσεις, νέα πρόσωπα στα ψηφοδέλτιά του. Με τη συσπείρωση πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που εκφράζουν τον ευρύτερο χώρο της Δημοκρατικής Παράταξης, διαμορφώνουμε έναν τρίτο εναλλακτικό πόλο στο πολιτικό μας σύστημα». Η κα Γεννηματά αναφέρεται και στο ενδεχόμενο προεκλογικής ή μετεκλογικής συνεργασίας: «Έχω διατυπώσει με καθαρότητα τη θέση μου ότι η χώρα δεν χρειάζεται διχαστικά και πολωτικά μέτωπα. Αντίθετα χρειάζεται γέφυρες συνεννόησης. Συνεννόηση και συνεργασία που δεν αφορά σε ευκαιριακά κυβερνητικά σχήματα αλλά στην έκφραση της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης σε προγραμματική βάση. Γι αυτό ο πολιτικός μας χώρος πρέπει μετά τις εκλογές να είναι δυνατός. Λέμε λοιπόν όχι στα "μέτωπα", όχι σε αυτοδυναμίες και νέες αυταπάτες, όχι σε άλλα ψέματα. Εδώ και πέντε χρόνια λέμε, με συνέπεια και κόστος, ναι στην αλήθεια, ναι στην ευθύνη ναι στη συνεννόηση και συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων».

    Η κ. Γεννηματά ασκεί κριτική στην κυβέρνηση και για το τρίτο και επαχθέστερο μνημόνιο το οποίο κατά την άποψή της δεν ήταν αναπόφευκτο:«... Κατέστη αναγκαίο από την ανικανότητα και την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. Ήταν αναγκαία αλλά όχι από μόνη της και ικανή συνθήκη για την υπέρβαση της κρίσης. Η χώρα χρειάζεται μια σειρά μεταρρυθμίσεων που δεν αφορούν αλλά αντιθέτως υπερβαίνουν το νέο τριετές μνημόνιο. Αλλαγές παντού. Στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, στην παραγωγική διαδικασία, στην οικονομία. Μόνο έτσι η πατρίδα μας θα ανακτήσει την αξιοπιστία και θα πετύχει τη βελτίωση των όρων του νέου μνημονίου που είναι αντιπαραγωγικά, υφεσιακά , άδικα. Κυρίως πρέπει να προκληθεί ένα αναπτυξιακό και παραγωγικό σοκ που θα βάλει ξανά την οικονομία μπροστά, θα προσελκύσει επενδύσεις, θα δημιουργήσει νέες θέσεις απασχόλησης. Ο νέος πλούτος, η αναδιανομή του οποίου θα επουλώσει πληγές που άνοιξε στην ελληνική οικονομία και κοινωνία η κρίση δεν θα πέσει ως μάννα εξ ουρανού. Θα παραχθεί με σχέδιο και σκληρή προσπάθεια μέσα από μια αναπτυσσόμενη οικονομία.

    [02] Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Μεϊμαράκη. Αρνήθηκε συνάντηση ο πρωθυπουργός

    Τηλεφωνική επικοινωνία είχανε σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ο κ. Τσίπρας επέστρεψε το τηλεφώνημα που του είχε κάνει ο κ. Μεϊμαράκης, που πήρε νωρίς το πρωί την σχετική πρωτοβουλία.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μεϊμαράκης στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής σχηματισμού κυβέρνηση που έχει λάβει, κάλεσε τον κ. Τσίπρα σε συνάντηση. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από τη ΝΔ, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «δεν θέλει να συναντηθούν».

    Δεν υπάρχει περιθώριο προγραμματικής σύγκλισης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και σχηματισμού κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, εξηγώντας την άρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής σχηματισμού κυβέρνησης που έχει λάβει.

    Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, επικοινώνησε σήμερα το πρωί με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να του ζητήσει συνάντηση στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής. Ο πρωθυπουργός εξήγησε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, για αυτό άλλωστε και παρέδωσε αμέσως την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ως εκ τούτου, του εξήγησε ότι δεν θεωρεί σκόπιμο να συναντηθούν με αντικείμενο το σχηματισμό κυβέρνησης καθώς κρίνει ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα αλλά ούτε και περιθώριο προγραμματικής σύγκλισης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ».

    [03] Γ. Σταθάκης: Σημαντικές τομές, για την κοινωνική δικαιοσύνη

    Αναλυτική συνέντευξη του υπουργού Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη δημοσιεύει σήμερα η ιταλική αριστερή εφημερίδα «Ιλ Μανιφέστο». Ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα μιλά για τα υπέρ και τα κατά της συμφωνίας με τους δανειστές, δίνει την διαβεβαίωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να μάχεται την λιτότητα, θεωρεί ένα από τα ισχυρά σημεία του πρωθυπουργού την ειλικρίνειά του και τονίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αριστερό κόμμα.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να θέσει ως στόχο την αυτοδυναμία, ο κύριος Σταθάκης αναφέρει:

    «Ο δύσκολος κύκλος της διαπραγμάτευσης ολοκληρώθηκε με τη νέα συμφωνία και την εκταμίευση της πρώτης δόσης της νέας δανειακής σύμβασης. Στο τέλος αυτού του κύκλου εξαντλήθηκαν και τα όρια της λαϊκής εντολής που λάβαμε στις 25 Ιανουαρίου...Έχοντας τη συνείδησή μου ήσυχη και με περηφάνια για τη μάχη που δώσαμε, αισιοδοξώ ότι και πάλι οι πολίτες θα επιλέξουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Η επιμονή, η ειλικρίνεια και η αποφασιστικότητα με την οποία διαπραγματευτήκαμε αλλά και τα δείγματα από τις πολιτικές μας πρωτοβουλίες σε πολλά θέματα που νομοθετήσαμε στο εσωτερικό, πιστεύω θα εκτιμηθούν. Αυτό άλλωστε καταγράφουν οι έρευνες της κοινής γνώμης όλο το προηγούμενο διάστημα. Έχει επίσης εκλείψει το έδαφος κινδυνολογίας στο οποίο στηρίχθηκε η πολεμική εναντίον μας στις προηγούμενες εκλογές. Οι πολίτες δεν έχουν λόγο να διστάζουν να δώσουν καθαρή εντολή διακυβέρνησης στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος γνωρίζουν ότι θα διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο ένα αναμφίβολα δύσκολο πρόγραμμα και ταυτόχρονα θα εγγυηθεί σημαντικές αλλαγές και τομές, με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη και τα κοινωνικά δικαιώματα».

    Ερωτηθείς από την «Ιλ Μανιφέστο» πως θα απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, στην αντιπολίτευση, η οποία θα τονίσει ότι το κόμμα τον Ιανουάριο ήταν κατά των μνημονίων και τελικά υπέγραψε έναν ακόμη συμβιβασμό και μνημόνιο, ο υπουργός οικονομίας τονίζει:

    « Εξαντλήσαμε τα όρια μιας σκληρής και επίπονης διαπραγμάτευσης, φθάνοντας ακόμα και σε οριακές καταστάσεις. Μπροστά στον εκβιασμό και τον άμεσο κίνδυνο μιας πρωτοφανούς καταστροφής για τη χώρα και πρωτίστως για τα ασθενέστερα στρώματα, επιλέξαμε τον καλύτερο συμβιβασμό που μπορούσαμε να πετύχουμε. Τώρα ζητάμε εκ νέου τη λαϊκή εντολή να διαχειριστούμε αυτή τη συμφωνία ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τις αρνητικές της συνέπειες και να αξιοποιήσουμε τις ρωγμές που δημιουργήσαμε στο "στρατόπεδο της λιτότητας" στην Ευρώπη».

    Σχετικά με την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και το πώς ο ίδιος κρίνει και νιώθει, μετά την εξέλιξη αυτή, ο κύριος Σταθάκης προσθέτει: «Μια διάσπαση είναι πάντα μια δυσάρεστη και επίπονη διαδικασία. Ελπίζω ότι η εμπειρία μας από τέτοια τραυματικά γεγονότα και η κοινή μας πορεία μέχρι σήμερα, θα βοηθήσουν να αποφευχθούν οι χειρότερες πτυχές που μπορεί να έχει η συγκεκριμένη εξέλιξη. Οφείλω πάντως να ομολογήσω ότι δεν κατανοώ την προσέγγιση των πρώην συντρόφων, καθώς η εμπειρία της διαπραγμάτευσης ανέδειξε τα αντικειμενικά όρια της σύγκρουσης. Βρεθήκαμε κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού και νομίζω αυτό θα έπρεπε να μας βοηθήσει όλους να αντιληφθούμε το πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να διεκδικήσουμε τις επιδιώξεις μας. Η εναλλακτική λύση της φυγής από την Ευρώπη, είτε από το κοινό νόμισμα είτε από την ίδια την ΕΕ, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση βιώσιμο πολιτικό σχέδιο».

    Κληθείς να αναφερθεί στους λόγους που θεωρεί ότι συμβάλλουν στην υψηλή δημοτικότητα του πρωθυπουργού, ο Γιώργος Σταθάκης, δηλώνει στην «Ιλ Μανιφέστο»:

    «Πραγματικά ο Έλληνας πρωθυπουργός χαίρει μεγάλης δημοτικότητας, που υπερβαίνει μάλιστα τα όρια της χώρας. Αυτό νομίζω είναι ιδιαίτερα αντιληπτό στην Ιταλία και στους αναγνώστες της εφημερίδας σας, καθώς μεγάλο τμήμα της ιταλικής Αριστεράς έδειξε να εμπνέεται από την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα. Ο Αλέξης Τσίπρας εμπνέει τους πολίτες, εντός και εκτός συνόρων, και αυτό νομίζω χάρη στην ειλικρίνεια με την οποία πολιτεύεται, στην ανάδειξη των αξιών της Αριστεράς, την απόλυτη προσήλωσή του στη μάχη κατά της διαφθοράς, της διαπλοκής και των πολιτικών που οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα».

    Σχετικά με το πόσο αρνητικά θα επηρεάσουν την πραγματική οικονομία και την ζωή των οικογενειών τα μέτρα του νέου μνημονίου και το αν υπάρχει ουσιαστική δυνατότητα στήριξης των ασθενέστερων κοινωνικών τάξεων ο υπουργός αποκρίνεται: «δεν πρόκειται να σας πω ότι πρόκειται για μια συμφωνία χωρίς προβλήματα. Προσφέρει, όμως, μια βάση σταθερότητας για την ανάκαμψη της οικονομίας, η αναπτυξιακή δυναμική της οποίας συμπιέστηκε όλο το προηγούμενο διάστημα. Η απελευθέρωση της δυναμικής αυτής, η ελάφρυνση του χρέους (που ήδη ξεκίνησε για τις άμεσες υποχρεώσεις και θα συνεχιστεί για τις οφειλές μεγαλύτερης διάρκειας) σε συνδυασμό με τους επενδυτικούς πόρους που θα εισρεύσουν το επόμενο διάστημα (κοινοτικά ταμεία, χρηματοδοτήσεις από επενδυτικές τράπεζες, σχέδιο Γιούνκερ) και βασικές μεταρρυθμίσεις (από το φορολογικό σύστημα μέχρι το κοινωνικό κράτος) μπορούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις στήριξης των ασθενέστερων. Ακριβώς για να υλοποιήσουμε αυτές τις προϋποθέσεις ζητούμε την λαϊκή εντολή».

    Απαντώντας, τέλος, στο «αν ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να είναι ένα κόμμα της Αριστεράς ή αν θα εξελιχθεί σε μια κεντροαριστερή δύναμη, σε ένα ΠΑΣΟΚ της νέας χιλιετίας» ο επικεφαλής του υπουργείου οικονομίας υπογραμμίζει: «ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει αριστερό κόμμα, που μάχεται υπέρ των συμφερόντων των ασθενέστερων τάξεων και οριοθετείται με σαφήνεια έναντι της Σοσιαλδημοκρατίας. Καταφέραμε να ανοίξουμε ρωγμές στο μέτωπο της λιτότητας στην Ευρώπη. Μετά τις εκλογές, με τη δύναμη που θα μας δώσει ο ελληνικός λαός και από κοινού με τις δυνάμεις της ευρωπαϊκής Αριστεράς, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε, ώστε οι ρωγμές αυτές να εξελιχθούν σε ρήγμα, σε οριστική ρήξη με τις πολιτικές που οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα όχι μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ευρώπη».

    [04] Γ. Ντάισελμπλουμ: Ελπίζω ότι οι εκλογές θα γίνουν το ταχύτερο δυνατό

    Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ζήτησε την Παρασκευή οι εκλογές στην Ελλάδα να διεξαχθούν το ταχύτερο δυνατό για να αποφευχθούν καθυστερήσεις στην εφαρμογή του τρίτου προγράμματος στήριξης της χώρας.

    «Ελπίζω ότι θα γίνουν το ταχύτερο δυνατόν ώστε να χαθεί ο λιγότερος δυνατός χρόνος», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ. «Πιστεύω ότι η πρόθεση του πρωθυπουργού Τσίπρα είναι να αποκτήσει μια πιο σταθερή κυβέρνηση», πρόσθεσε.

    «Μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία υποστήριξε το πακέτο των μέτρων στο ελληνικό κοινοβούλιο και αναμένουμε ότι αυτή η υποστήριξη θα είναι ίσως ακόμη πιο ισχυρή» μετά τις εκλογές, σημείωσε εξάλλου ο Ντάισελμπλουμ.

    «Οι συμφωνίες και το πρόγραμμα μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή και η επίβλεψή μας γι' αυτό θα είναι αυστηρή. Φυσικά κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να διοργανώνει εκλογές», κατέληξε.

    [05] Κομισιόν: Δεν ανησυχούμε για την εφαρμογή του προγράμματος

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι δεν ανησυχεί για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος διάσωσης μετά την παραίτηση που υπέβαλε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις υποστηρίχθηκαν από το ελληνικό κοινοβούλιο.

    «Δεν ανησυχούμε για την εφαρμογή του προγράμματος», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    «Οι μεταρρυθμίσεις έχουν αποφασιστεί από την ελληνική κυβέρνηση και έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή. Ανεξάρτητα από τις εκλογές, οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να εφαρμοστούν».

    [06] Εξομαλύνεται η κατάσταση στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ

    Εξομαλύνεται η κατάσταση με την είσοδο στην ΠΓΔΜ προσφύγων και μεταναστών από τα σύνορα με την Ελλάδα, στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής, μετά την ένταση και τα χθεσινά επεισόδια.

    Σύμφωνα με παρατηρητές, περίπου 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες εισήλθαν από χθες το απόγευμα μέχρι και σήμερα το πρωί στο έδαφος της ΠΓΔΜ. Οι περισσότεροι από αυτούς κατευθύνθηκαν στον σιδηροδρομικό σταθμό της Γευγελής, απ΄ όπου με τρένα που δρομολογήθηκαν εκτάκτως, με λεωφορεία που ήρθαν από όλη σχεδόν τη χώρα, αλλά και με ταξί, συνεχίζουν το ταξίδι τους μέχρι τον επόμενο «σταθμό» τους που είναι το Ταμπάνοβτσε, στο βόρειο τμήμα της ΠΓΔΜ. Από εκεί περνούν τα σύνορα με την Σερβία και εισέρχονται στην πόλη Πρέσεβο, όπου από χθες το βράδυ παρατηρείται συνωστισμός. Το εισιτήριο με το τρένο από τη Γευγελή μέχρι το Ταμπάνοβτσε κοστίζει 10 ευρώ, με τα λεωφορεία κυμαίνεται στα 12 ευρώ , ενώ με ταξί η τιμή ανέρχεται στα 120 ευρώ ανά δρομολόγιο.

    Η παρουσία των αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων της ΠΓΔΜ στην ουδέτερη ζώνη με την Ελλάδα είναι, από το πρωϊ, αισθητά μειωμένη και επιτρέπουν στους πρόσφυγες να περάσουν, ανά ομάδες, τα σύνορα και να κατευθυνθούν πεζή, κατά μήκος των γραμμών, μέχρι το σιδηροδρομικό σταθμό προς την Γευγελή.Στην ουδέτερη ζώνη, η οποία έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο σκουπιδότοπο, έχουν εκλείψει πλέον ο συνωστισμός και οι δραματικές και συγκλονιστικές σκηνές των προηγούμενων ημερών.

    [07] Έκρηξη σε χημικό εργοστάσιο στην Κινα

    Έκρηξη σε χημικό εργοστάσιο στην ανατολική Κίνα αργά χθες βράδυ προκάλεσε τον θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό εννέα, ενώ 150 πυροσβέστες έθεσαν υπό έλεγχο τη φωτιά η οποία έσβησε σήμερα, μετέδωσαν τα επίσημα μέσα ενημέρωσης.

    Το περιστατικό αυτό σημειώνεται 10 ημέρες μετά τις μεγάλες εκρήξεις στο λιμάνι της Τιαντζίν, στη βορειοανατολική Κίνα, που προκάλεσαν τον θάνατο 121 ανθρώπων, σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό, και για τις οποίες η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να διεξαγάγει ενδελεχή έρευνα.

    [08] Ο ΥΠΕΞ της Βρετανίας Φ. Χάμοντ ανοίγει εκ νέου τη βρετανική πρεσβεία στην Τεχεράνη

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ έφθασε σήμερα στην Τεχεράνη για να ανοίξει εκ νέου τη βρετανική πρεσβεία, ύστερα από τέσσερα χρόνια διακοπής της λειτουργίας της, σηματοδοτώντας ένα ιστορικό βήμα για την αναθέρμανση των σχέσεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας με τις δυνάμεις της Δύσης και τον τερματισμό της απομόνωσή της.

    Η επίσκεψη του επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας πραγματοποιείται σχεδόν τέσσερις ώρες μετά τη λεηλασία από διαδηλωτές της κατοικίας του Βρετανού πρεσβευτή στην Τεχεράνη.

    Ο Φίλιπ Χάμοντ μετέβη στην περιοχή όπου βρίσκεται η πρεσβεία της χώρας του και εισήλθε σε αυτήν. Θα παραστεί σε επίσημη τελετή στον περίβολο της διπλωματικής αποστολής, μαζί με τον νέο επιτετραμμένο της Βρετανίας, Ατζάι Σάρμα, και αντιπροσωπεία του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

    [09] Ευ. Βενιζέλος: Πολιτική απάτη της ομάδας Τσίπρα οι γρήγορες εκλογές

    «Το στρατηγικό πλαίσιο των εκλογών» είναι ο τίτλος του άρθρου του τέως προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου στην προσωπική του ιστοσελίδα με το οποίος εξαπολύει συνολική επίθεση στον πρωθυπουργό για τα πεπραγμένα του από την ανάληψη της εξουσίας ενώ επιχειρεί να αποδομήσει και τη τακτική της ταχείας προσφυγής στις κάλπες που επέλεξε ως διέξοδο η «ομάδα Τσίπρα».

    Στο άρθρο του ο κ. Βενιζέλος αναφέρει ότι «η παραίτηση της κυβέρνησης δεν είναι κάποια ευφυής πολιτική πρωτοβουλία. Οφείλεται θεσμικά στο γεγονός ότι η κυβέρνηση απώλεσε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία μετά την διαφοροποίηση μεγάλου αριθμού βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από την κεντρική, τελική επιλογή της συνομολόγησης και ψήφισης του "μνημονίου Τσίπρα". Η ομάδα Τσίπρα επιχειρεί όμως με την παραίτηση και τις γρήγορες εκλογές μια δεύτερη πολιτική απάτη, σχεδόν εφάμιλλη αυτής της αντιμνημονιακής εξαπάτησης των προηγούμενων πέντε ετών και κυρίως του «προγράμματος της Θεσσαλονίκης» και του δημοψηφίσματος που ήταν η κορύφωση του τυχοδιωκτισμού και ταυτοχρόνως το τέλος των εύκολων ψεμάτων, με τεράστιο κόστος για την Πατρίδα και τους πολίτες. Προσπαθεί να προσδιορίσει το πεδίο της νέας αντιπαράθεσης μεταξύ του νέου δήθεν προσγειωμένου, μνημονιακού πλέον, ΣΥΡΙΖΑ ως εκφραστή της μονής υπεύθυνης πολιτικής και της ανεύθυνης και επικίνδυνης πολιτικής πρότασης των διαφωνούντων που έχουν πλέον ως κορμό την Λαϊκή Ενότητα υπό τον Π. Λαφαζάνη. Ο μνημονιακός Τσίπρας εμφανίζεται ως αυτός που το πάλεψε, αλλά συμβιβάστηκε για να αποφευχθεί η καταστροφή - τον κίνδυνο της οποίας προκάλεσε ο ίδιος- και έφερε το δικό του μνημόνιο, επειδή δεν μπόρεσε να εφαρμόσει την πολιτική που επιδίωξε και στην οποία εξακολουθεί να πιστεύει, αλλά ας όψεται η δύσκολη πραγματικότητα στην οποία προσέκρουσε.

    Ο κ. Βενιζέλος αποδίδει στην «ενιαία ομάδα Τσίπρα / Καμμένου / Λαφαζάνη / Κωνσταντοπούλου / Βαρουφάκη κοκ» ότι πήγε τη χώρα τρία τουλάχιστον χρόνια πίσω και τώρα ο κ. Τσίπρας ζητάει νέα εντολή για να εφαρμόσει το μνημόνιο στο οποίο οδήγησαν οι επιλογές του, οι λάθος εκτιμήσεις του, τα ψέματά του! Θέλει δε αυτό να το κάνει μόνος με αυτοδύναμη κυβέρνηση (!) ή το πολύ ξανά με τον κ. Καμμένο».

    Ο κ. Βενιζέλος αντίθετα με πολλούς αναλυτές αναφέρει με σκωπτική διάθεση: «Το να "κυβερνά" ο κ. Τσίπρας κοστίζει πολύ ακριβά στη χώρα. Συνεπώς, πολύ καλά έκανε και παραιτήθηκε γιατί προκάλεσε τεράστια ζημιά και η παραμονή του στην εξουσία δεν προδικάζει τίποτα καλό... Συνεπώς η κυβέρνηση ορθότατα παραιτήθηκε γιατί δεν διαθέτει πλέον πλειοψηφία, στερείται νομιμοποίησης και έβλαψε τον τόπο και τον τρόπο σκέψης των Ελλήνων και των Ελληνίδων. Έβρισε, συκοφάντησε, συσκότισε, αδίκησε. Τα έκανε παντού μαντάρα. Όχι μόνο στην οικονομία. Στην παιδεία, την δημόσια διοίκηση, την δικαιοσύνη, το μεταναστευτικό, την εξωτερική πολιτική, την άμυνα, τους θεσμούς...Το εθνικό συμφέρον απαιτούσε να μη χαθεί και πάλι πολύτιμος χρόνος, αλλά να σχηματισθεί από την παρούσα Βουλή κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή όλων των δημοκρατικών ευρωπαϊκών δυνάμεων, φυσικά και του ανανήψαντος ΣΥΡΙΖΑ που έχει το μεγαλύτερο αριθμό εδρών. Με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής και με την επιστράτευση μιας ικανής εθνικής ομάδας σχεδιασμού και εφαρμογής της μόνης - όπως αποδείχθηκε - εθνικής στρατηγικής. Ο κ. Τσίπρας με τη στάση του δεν άφησε κανένα περιθώριο. Επέβαλε τις πρόωρες εκλογές με την τυχοδιωκτική επιδίωξη να διατηρήσει την πρώτη θέση και να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων με προγραμματική εντολή τελείως αντίθετη από αυτή που απέσπασε πριν μόλις επτά μήνες και από αυτή που με προτροπή του δόθηκε στο δημοψήφισμα πριν μόλις σαρανταπέντε ημέρες. Εκπληκτικές πιρουέτες».

    Οι εκλογές θα οδηγήσουν όμως ή σε αδιέξοδο ή στη μόνη λύση που υπηρετεί το εθνικό συμφέρον ενόψει των συνθηκών. Αυτή που προτείνουμε σταθερά ως ΠΑΣΟΚ από το 2012 και επαναλάβαμε προεκλογικά το 2015. Κυβέρνηση συνεργασίας όλων των δημοκρατικών δυνάμεων ευρωπαϊκού προσανατολισμού...Ο κ. Τσίπρας θέλει αλαζονικά αλλά ανεπιγνώστως εκλογές για να επιβεβαιώσει την δήθεν ηγεμονία του ως ιδεολογικά και προγραμματικά κενός...Ζητάει ξανά ψήφο από άλλους ως νεομνημονιακός και από άλλους ως κρυπτοαντιμνημονιακός. Αρκεί να βρεθεί ξανά ανεξέλεγκτος στην κυβέρνηση. Μόνος ή με δουλικούς συμμάχους. Με τη λογική αυτή τίποτα δεν τον εμποδίζει να προκαλέσει όχι μονές αλλά διπλές εκλογές. Για να είμαι ακριβής, μόνο ο ίδιος ο λαός μπορεί να θέσει φραγμό σε τέτοιους τυχοδιωκτισμούς.

    Ακολούθως ο κ. Βενιζέλος αναφέρεται στον ρόλο του ΠΑΣΟΚ «ως καταλύτη και εγγυητή προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο εθνικά, κοινωνικά και οικονομικά επιβεβλημένος στόχος».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 23 August 2015 - 10:32:15 UTC