Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δ. Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ δεν παίρνει μέρος στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών
  • [02] Την στήριξή της στον Α.Τσίπρα εκφράζει η ηγεσία της γερμανικής Αριστεράς
  • [03] Στις 633,42 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών, με πτώση 2,78%
  • [04] Τ. Ερντογάν: Οι εκλογές θα διεξαχθούν την 1η Νοεμβρίου
  • [05] Eldorado Gold: Αναστέλλουμε όλες τις δραστηριότητες στη Χαλκιδική και προσφεύγουμε στη δικαιοσύνη
  • [06] Τρεις αρχαιολόγοι μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τρεις σπουδαίες περιοδικές εκθέσεις
  • [07] Ο Γ. Κατρούγκαλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για ό,τι ορίζει το Σύνταγμα στην πορεία προς τις εκλογές

  • [01] Δ. Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ δεν παίρνει μέρος στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών

    «Το ΚΚΕ θα δώσει τη μάχη των εκλογών και φυσικά δεν παίρνει μέρος στη διαδικασία διερευνητικών εντολών», ξεκαθάρισε με δήλωσή του ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα ή πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης με βάση τους σημερινούς συσχετισμούς. Απλώς, όπως προσθέτει, χάνεται πολύτιμος χρόνος για την πραγματική ενημέρωση και διαφώτιση του λαού στο μικρό χρονικό διάστημα, μέχρι την Κυριακή της κάλπης.

    Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα, «την ώρα που οι εργατοϋπάλληλοι, οι μικροί επαγγελματίες, οι φτωχοί αγρότες, οι άνεργοι, οι νέοι, οι συνταξιούχοι, φορτώνονται τα νέα δυσβάσταχτα μέτρα του τρίτου μνημονίου Τσίπρα, που έρχεται να προστεθεί στα προηγούμενα μνημόνια των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, τα οποία παραμένουν σε ισχύ την ίδια ώρα όλοι αυτοί, όλοι εμείς γινόμαστε θεατές ενός θεάτρου του παραλόγου που παίζεται με πρωταγωνιστές τα κόμματα των αποτυχημένων αντιλαϊκών πολιτικών, που κυβέρνησαν παλιότερα και το τελευταίο διάστημα».

    Όλοι αυτοί, υποστήριξε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, κοροϊδεύουν το λαό με διαδικαστικά τερτίπια, για να κρύψουν το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών, «που είναι η τιμωρία όλων όσων έβαλαν την υπογραφή τους σε μειώσεις μισθών και συντάξεων, ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, στη φοροκαταιγίδα, στη μείωση των παροχών υγείας, παιδείας, πρόνοιας, στις ιδιωτικοποιήσεις, στη χρεοκοπία των φτωχών αγροτών και μικρών επαγγελματιών».

    [02] Την στήριξή της στον Α.Τσίπρα εκφράζει η ηγεσία της γερμανικής Αριστεράς

    Την στήριξή της στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εκφράζει η ηγεσία της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), με δήλωσή της προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Οι Πρόεδροι του κόμματος Κάτια Κίπινγκ και Μπερντ Ρίξινγκερ και ο επικεφαλής της Κ.Ο. Γκρέγκορ Γκίζι επισημαίνουν ακόμη ότι το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας, παρότι απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, παραιτείται και ζητά εκλογές, δείχνει «πόσο μακριά φθάνει η ανάμιξη των δανειστών στην εθνική κυριαρχία» της χώρας.

    Αναλυτικά η δήλωση: «Ο Αλέξης Τσίπρας απολαμβάνει αδιάλειπτη εμπιστοσύνη και διαθέτει ισχυρότερη στήριξη από ελληνικό λαό, όση κανένας άλλος Πρωθυπουργός στην Ευρωζώνη. Το γεγονός ότι παραταύτα ανακοίνωσε χθες την παραίτησή του και ζήτησε εκλογές για τις 20 Σεπτεμβρίου, δείχνει πόσο μακριά φθάνει η ανάμιξη των δανειστών στην εθνική κυριαρχία της Ελλάδας: υπό τις εκβιαστικές απαιτήσεις των Θεσμών ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εκπληρώσει την εντολή διακυβέρνησης.

    [03] Στις 633,42 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών, με πτώση 2,78%

    Έντονες πιέσεις συνεχίζουν να δέχονται οι τιμές των μετοχών στη χρηματιστηριακή αγορά.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 16:05, διαμορφώνεται στις 633,42 μονάδες σημειώνοντας πτώση 2,78%.

    Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 629,88 μονάδες, όταν υποχωρούσε έως και πτώση 3,33%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 22,11 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 3,01%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 1,37%.

    [04] Τ. Ερντογάν: Οι εκλογές θα διεξαχθούν την 1η Νοεμβρίου

    Η Τουρκία θα διεξαγάγει πρόωρες εκλογές την 1η Νοεμβρίου και ενδιαμέσως θα σχηματιστεί μια προσωρινή κυβέρνηση, με εξωκοινοβουλευτικά μέλη αν είναι απαραίτητο, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

    Ο Ερντογάν θα ζητήσει από τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου στις αρχές της επόμενης εβδομάδας να σχηματίσει την προσωρινή κυβέρνηση, η οποία θα αποτελείται από διάφορα κόμματα, δήλωσαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, έπειτα από την αποτυχία των προσπαθειών που καταβλήθηκαν επί πολλές εβδομάδες προκειμένου να συμφωνηθεί η δημιουργία ενός συνασπισμού του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης με αντιπολιτευόμενα κόμματα πριν από την καταληκτική προθεσμία της 23ης Αυγούστου.

    [05] Eldorado Gold: Αναστέλλουμε όλες τις δραστηριότητες στη Χαλκιδική και προσφεύγουμε στη δικαιοσύνη

    Να αναστείλει όλες τις δραστηριότητές της στη Χαλκιδική «αρχής γενομένης από τις 24 Αυγούστου» προτίθεται η Ελληνικός Χρυσός, όπως γνωστοποιεί με ανακοίνωσή της η Eldorado Gold, ως απόρροια της απόφασης του ΥΠΑΠΕΝ για ανάκληση των τεχνικών μελετών σε Σκουριές και Ολυμπιάδα.

    Τονίζει δε, ότι «θα αναγκαστεί» να θέσει σε διαθεσιμότητα, μέχρι και για ένα τρίμηνο, την πλειοψηφία των εργαζομένων της στην Ελλάδα, με ενδεχόμενο, εάν οι άδειες δεν ανακτηθούν, την οριστική τους απόλυση.

    Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει ότι η Ελληνικός Χρυσός κινείται νομικά κατά της απόφασης, μεταξύ άλλων και με κατάθεση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

    Στη σχετική ανακοίνωση υποστηρίζεται ότι «η αναστολή που θα επηρεάσει το σύνολο των έργωνστο Στρατώνι, τις Σκουριές και την Ολυμπιάδα, είναι το άμεσο αποτέλεσμα της απόφασης του ΥΠΑΠΕΝ, να ανακαλέσει τις τεχνικές μελέτες των έργων της Ελληνικός Χρυσός στην Χαλκιδική».

    Η Eldorado Gold σημειώνει ότι η Ελληνικός Χρυσός θα συνεχίσει να εκτελεί μόνο βασικές εργασίες περιβαλλοντικής προστασίας στα τρία έργα, επισημαίνοντας ότι «θα αναγκαστεί ωστόσο να θέσει σε διαθεσιμότητα την πλειοψηφία των εργαζομένων της στην Ελλάδα για ένα διάστημα μέχρι τρεις μήνες», σύμφωνα με τους όρος που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία, ενώ «σε περίπτωση που οι άδειες δεν ανακτηθούν, δεν θα μείνει άλλη επιλογή από την οριστική απόλυσή τους».

    Εξάλλου, η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι όσοι εργάζονται στις προπαρασκευαστικές εργασίες για το μεταλλείο των Σκουριών μπορούν να απασχοληθούν στο σχέδιο αποκατάστασης της περιοχής, που επεξεργάζεται το Κίνημα Πολιτών που έχει αναπτυχθεί για τις Σκουριές και τα αρμόδια τμήματα του ΣΥΡΙΖΑ.

    Σχετικά με το άμεσο ενδεχόμενο να τεθεί σε διαθεσιμότητα η πλειονότητα των εργαζομένων στην «Ελληνικός Χρυσός» και στους συνεργαζόμενους εργολάβους, η κ. Ιγγλέζη διευκρινίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο αριθμός των εργαζομένων στα μεταλλεία υπολείπεται κατά πολύ των 2.000 και ότι η πλειονότητά τους απασχολείται στις προπαρασκευαστικές εργασίες, οι οποίες -όταν θα ολοκληρώνονταν- θα είχαν ως αποτέλεσμα την ανεργία των προσωρινά εργαζομένων. Προσθέτει δε ότι πέρα από αυτούς τους εργαζόμενους, υπάρχουν πολλές χιλιάδες απασχολουμένων σε μια σειρά δραστηριότητες -όπως η γεωργίας, η κτηνοτροφία, η μελισσοκομία, ο τουρισμός- που θα πλήττονταν πολύ σοβαρά, εάν συνεχιζόταν η δραστηριοποίηση της εταιρείας.

    [06] Τρεις αρχαιολόγοι μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τρεις σπουδαίες περιοδικές εκθέσεις

    Τα αρχαιολογικά μουσεία ανά την επικράτεια αναζητούν και υλοποιούν εκθέσεις που προσελκύουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών, αυξάνοντας ταυτόχρονα την επισκεψιμότητά τους. Με αφορμή τρεις εκθέσεις -«Ωδή στη Θάλασσα», «Αρχαίο DNA -παράθυρο στο παρελθόν και το μέλλον» και «Ρόδος: Ένα ελληνικό νησί στις πύλες της Ανατολής»- που βρίσκονται σε εξέλιξη και οι οποίες είναι μόλις ένα δείγμα των πολλών περιοδικών που διοργανώνουν τα μουσεία της χώρας, το ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε με τρεις αρχαιολόγους που συνέβαλαν τα μέγιστα στην υλοποίησή τους, αποδεικνύοντας περίτρανα πώς ένα μουσείο μπορεί να γίνει ζωντανό κύτταρο πολιτισμού, αρχαίου αλλά και σύγχρονου, εμπλουτίζοντας συνεχώς τις γνώσεις και τις βιωματικές εμπειρίες των επισκεπτών τους.

    Από σήμερα Παρασκευή 21 Αυγούστου, οπότε εγκαινιάζεται (το απόγευμα) η εικαστική έκθεση «Ωδή στη Θάλασσα», 51 σύγχρονα έργα βρίσκουν θέση ανάμεσα στα αρχαία στο ισόγειο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά.

    «Με την έκθεση αυτή δίνεται ένα βήμα σε νέους καλλιτέχνες που εκθέτουν για πρώτη φορά. Μας ενδιαφέρει να έχουν ένα τέτοιο βήμα οι νέοι εικαστικοί», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Στέλλα Χρυσουλάκη, προϊσταμένη της Εφορείας Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων.

    Η περιοδική έκθεση «Αρχαίο DNA. Παράθυρο στο παρελθόν και το μέλλον» που ξεκίνησε πριν λίγο καιρό στη Θεσσαλονίκη, είναι πρωτοποριακή και μοναδική στο είδος της. «Είναι η πρώτη φορά που ελληνικό μουσείο οργανώνει τέτοια έκθεση, διεθνώς θα μπορούσα να πω, καθώς οι έρευνες για το αρχαίο DNA ξεκίνησαν μόλις τα τελευταία χρόνια», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Τζένη Βελένη, διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

    «Ρόδος: Ένα ελληνικό νησί στις πύλες της Ανατολής» λέγεται η έκθεση που αυτή τη στιγμή εμπλουτίζει τη μόνιμη συλλογή του ανακαινισμένου Αρχαιολογικού Μουσείου Ρόδου και η οποία αποτελεί συνέχεια εκείνης που πραγματοποιήθηκε στο Λούβρο τον προηγούμενο χειμώνα. «Ήταν η πρώτη έκθεση αφιερωμένη στη Ρόδο παγκοσμίως, στην οποία εκτέθηκαν αρχαία από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου, ευρήματα που υπήρχαν στο Λούβρο και στο Βρετανικό Μουσείο από το νησί και τα οποία είχαν βρεθεί σε ανασκαφές που έγιναν τον 19ο αιώνα. Στη δική μας έκθεση τα ευρήματα προέρχονται μόνο από το Λούβρο και βέβαια από το Μουσείο της Ρόδου», πληροφορεί το ΑΠΕ-ΜΠΕ η Βασιλική Πατσιαδά, αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και επιμελήτρια της έκθεσης, που θα διαρκέσει έως τις 31 Νοεμβρίου.

    [07] Ο Γ. Κατρούγκαλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για ό,τι ορίζει το Σύνταγμα στην πορεία προς τις εκλογές

    Τη διαδικασία, όπως ορίζεται από το Σύνταγμα, που θα ακολουθηθεί στην πορεία προς την εκλογική αναμέτρηση πιθανότατα τον Σεπτέμβριο, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιώργος Κατρούγκαλος, με την ιδιότητα του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου.

    Ο κ. Κατρούγκαλος εκτιμά ότι η διαδικασία των διερευνητικών εντολών θα ολοκληρωθεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας. Οπότε, στη συνέχεια, οι εκλογές θα διενεργηθούν το αργότερο εντός 30 ημερών.

    Χαρακτηρίζει κίνηση με «ισχυρό ιστορικό συμβολισμό» τον ενδεχόμενο διορισμό της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου στον θώκο της υπηρεσιακής πρωθυπουργού και εξηγεί ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει υποχρέωση συνολικής παραίτησης της κυβέρνησης. Θα μπορούσε, όμως, ενδεχομένως να συμφωνηθεί, είτε από τους πολιτικούς αρχηγούς, είτε από την υπηρεσιακή πρωθυπουργό, ορισμένοι από τους υπουργούς που εμπλέκονται άμεσα στις διαπραγματεύσεις να παραμείνουν στις θέσεις τους ως υπηρεσιακοί μέχρι τη διενέργεια των εκλογών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 21 August 2015 - 14:32:12 UTC