Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Να φύγουμε μπροστά χωρίς αμφιθυμίες
  • [02] Να εμπιστευτούν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κάλεσε τους πολίτες ο Ευ. Τσακαλώτος
  • [03] Γ. Ντάισελμπλουμ: Ευρωζώνη και ΔΝΤ θα καταλήξουν σε συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα
  • [04] Σήμερα η πρώτη εκταμίευση από τον ESM, ύψους 13 δισ. ευρώ
  • [05] Θα προσβάλλει νομικά οποιαδήποτε απόφαση για άνοιγμα φαρμακείων σε μη φαρμακοποιούς ο ΠΦΣ
  • [06] Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται 40χρονη που χτυπήθηκε στο πρόσωπο μέσα στο ΑΠΘ
  • [07] Αποβιβάστηκαν 2.500 Σύροι πρόσφυγες από το «Ελευθέριος Βενιζέλος»
  • [08] «Το καπλάνι της βιτρίνας» της Άλκης Ζέη μεταφέρεται στο θέατρο
  • [09] Έδεσε το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο λιμάνι του Πειραιά.

  • [01] Να φύγουμε μπροστά χωρίς αμφιθυμίες

    του Χαράλαμπου Γκότση*

    Τελικά, φαίνεται ότι η υποκρισία σ' αυτόν τον τόπο περισσεύει. Αφού πρώτα εκλιπαρούσαν όλοι τον πρωθυπουργό να κάνει τη σωστή επιλογή (άρθρο μου στο ΑΠΕ- ΜΠΕ στις 15 Ιουλίου του 2015) και να κρατήσει τη χώρα στο ευρώ, απορρίπτοντας κάθε σχέδιο ή σκέψη για μια καταστροφική επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, άρχισαν την επομένη της υπογραφής της συμφωνίας, την κριτική. Μια κριτική αλλοπρόσαλλη, χωρίς εναλλακτικές προτάσεις, χωρίς τεκμηριωμένες αναλύσεις, χωρίς κάποια αιτιολογική βάση. Ωσάν να μη γνώριζαν εκ των προτέρων, ότι σε όποια συμφωνία και να καταλήγαμε με τους δανειστές, αυτή θα περιείχε μέτρα υφεσιακού χαρακτήρα, μέτρα λιτότητας.

    Είναι γνωστό στους πάντες πλέον στη χώρα μας, ότι οι μοναδικοί στον κόσμο δανειστές, είτε πρόκειται για θεσμούς, είτε για κράτη, δεσμεύονται από το καταστατικό τους αλλά και τα κοινοβούλιά τους, να μη δανείζουν χρήματα χωρίς δεσμεύσεις, δηλαδή μέτρα από την πλευρά του δανειζόμενου, που κατ' αυτούς στοχεύουν στη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την επιστροφή των κεφαλαίων τους.

    Στην αρχή της νέας διακυβέρνησης πιστέψαμε πράγματι, όλοι εμείς που προσπαθήσαμε για μια στροφή στην αδιέξοδη οικονομική πολιτική για το καλό της χώρας, ότι θα τα καταφέρουμε. Πράγματι, στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και μετά την πρώτη συνάντηση του πρωθυπουργού με την κ. Μέρκελ στο Βερολίνο, φάνηκε ότι η χρησιμοποίηση του όρου «δυνατή ευελιξία» έδινε την ευχέρεια της αντικατάστασης των περιοριστικών μέτρων με διαρθρωτικές αλλαγές, ικανές να φέρουν ανάλογα και διατηρήσιμα αποτελέσματα.

    Δυστυχώς όμως, οι δανειστές, πρωτοστατούντος του κ. Σόιμπλε, παρά τα αρνητικά αποτελέσματα που παρήγαγαν τα δύο προηγούμενα μνημόνια και ακόμη, την αποδεδειγμένη ανθρωπιστική κρίση που προκάλεσαν, δε θέλησαν να αλλάξουν ρότα και επέμεναν στην υπογραφή ενός τρίτου μνημονίου που αντί να αντιμετωπίζει την ύφεση, την επιδεινώνει. Χωρίς αμφιβολία, τα συμπεράσματα από την άκαμπτη στάση των δανειστών θα έπρεπε να τα έχουμε βγάλει πολύ νωρίτερα, κυρίως όταν μας πρόσφεραν πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015, 1% και πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας 2 δισεκ. ευρώ και να κλείσουμε τη συμφωνία.

    Ας μην αφήσουμε όμως την πικρία και την απογοήτευση από την εξέλιξη των πραγμάτων να μας παρασύρουν και ας δούμε με ρεαλιστικό μάτι τι προσφέρει αλλά και τι απαιτεί αυτή η συμφωνία.

    Πρώτον, χρηματοδότηση 86 δισεκ. ευρώ, που επαρκούν για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας μέχρι το 2018, αλλά και για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όπως επίσης και 8+8 δισεκ. ευρώ για την αποπληρωμή των εσωτερικών οφειλών της κυβέρνησης προς τους προμηθευτές και τους φορείς από τους οποίους δανείστηκε το τελευταίο τρίμηνο, για να αποπληρώσει τα ομόλογα που έληγαν.

    Δεύτερον, πολύ μειωμένα σε σχέση με το προηγούμενο μνημόνιο πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία, αθροιστικά, μας δίνουν ένα ποσό 20 δισεκ. ευρώ, που θα παραμείνουν στην οικονομία για να ενισχύσουν την ανάπτυξη.

    Τρίτον, προοπτική δημιουργίας συνθηκών διατηρήσιμης ανάπτυξης μέσω των κεφαλαιακών ενισχύσεων του τρέχοντος προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης του Ντράγκι, όπως και των επενδυτικών ευκαιριών του πακέτου Γιούνκερ. Συμπληρωματικά, υλοποιούνται -με κάποια καθυστέρηση είναι αλήθεια- τα δύο προγράμματα ΕΣΠΑ, όπου το ένα ολοκληρώνεται φέτος, ενώ το νέο πολλά υποσχόμενο που στοχεύει στην ενίσχυση της νέας οικονομίας απλώνεται μέχρι το 2020. Ας μην ξεχνάμε επίσης, τις δανειακές ενισχύσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων και άλλων επενδύσεων.

    Από την άλλη, το τρίτο μνημόνιο περιέχει όλες τις εκκρεμότητες των δύο προηγούμενων, όπως και μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που να ανταποκρίνονται αφ' ενός στην αποτύπωση της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης, αλλά και στις υποθέσεις για την εξέλιξή της.

    Μια δέσμη επώδυνων υφεσιακών μέτρων, τα οποία αν δεν αμβλυνθούν από μια θετική, γενναία απομείωση του χρέους με στόχο τη βιώσιμη εξυπηρέτησή του, είναι αμφίβολο αν θα μπορεί και να υλοποιηθεί. Τα μέτρα διαχέονται σε όλη την οικονομία και πλήττουν τους πάντες, άλλους περισσότερο και άλλους λιγότερο, μισθωτούς, συνταξιούχους, επιχειρήσεις, γεωργούς, τουριστικές δραστηριότητες κ.λπ. Αυτή η διασπορά του κόστους του νέου μνημονίου δίνει σε κάποιο βαθμό ένα αίσθημα δικαιοσύνης, όμως δεδομένου ότι μια μεγάλη μερίδα του λαού μας έχει φθάσει στα όρια της αντοχής της, κάθε περαιτέρω επιβάρυνση εισπράττεται ως αφόρητη.

    Η υλοποίηση αλλά και η προσδοκώμενη επιτυχία του προγράμματος απαιτεί μια σειρά από δράσεις αλλά και προϋποθέσεις.

    Πρώτον, να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, αφού πρώτα περάσουν από τη Βουλή μια σειρά από εφαρμοστικούς νόμους και προαπαιτούμενα μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για τις συζητήσεις για την απομείωση του επίσημου χρέους, στο πλαίσιο μιας μεγάλης επιμήκυνσης της ωρίμανσης των ελληνικών ομολόγων, άνω των 50 ετών, μιας περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων, κατά προτίμηση με μια μεγάλη περίοδο σταθερών, όπως επίσης και μιας μεγάλης περιόδου χάριτος για την καταβολή των τόκων.

    Δεύτερον, θα πρέπει μέχρι τα τέλη του έτους να έχει ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία θα γίνει μέσω του ΤΧΣ και όχι του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου για τη σωτηρία εκ των έσω, στην οποία προβλέπεται και κούρεμα των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ και η οποία θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2016. Αποκλείεται συνεπώς το κούρεμα των καταθέσεων, κάτι που συνάγεται και από τη συμφωνία αλλά και τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, με την προσδοκία να δημιουργηθούν συνθήκες ομαλότητας και να επιστρέψει τουλάχιστον ένα μέρος των καταθέσεων του κοινού στις τράπεζες.

    Τρίτον, θα πρέπει να δοθεί λύση στο θέμα των κόκκινων δανείων, το οποίο συνδέεται και με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Στόχος θα πρέπει να είναι ο διαχωρισμός των οφειλετών σε εκείνους που είναι ικανοί να πληρώσουν τα δάνειά τους, αλλά καιροσκοπούν αναμένοντας ανώμαλες εξελίξεις από τις οποίες νομίζουν θα επωφεληθούν, από εκείνους που πράγματι δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Στους πρώτους θα πρέπει να δοθεί απλά η δυνατότητα μιας χρονικής διευκόλυνσης, στους δεύτερους θα πρέπει να εξετασθεί ακόμη και η διαγραφή των δανείων μέχρι ενός ανώτατου ποσού, στο πρότυπο της λύσης που δόθηκε σε άλλες χώρες. Οι μεγάλοι οφειλέτες, άτομα ή επιχειρήσεις, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση.

    Η σοβαρότητα και το μέγεθος των παραπάνω προβλημάτων που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα άμεσα και για το επόμενο τετράμηνο, δείχνουν ότι απαιτείται μια ελάχιστη έστω εθνική συνεννόηση για να μην πέσουν στο κενό οι θυσίες του λαού μας και βρεθούμε μπροστά σε μεγαλύτερα και δραματικότερα αδιέξοδα. Πρωτίστως όμως χρειαζόμαστε πολιτική και κοινοβουλευτική σταθερότητα, κάτι που υπό τις παρούσες συνθήκες δεν υπάρχει και θα πρέπει το γρηγορότερο να αποκατασταθεί. Ο ιδανικότερος χρόνος για την οικονομία βέβαια, θα ήταν αμέσως μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων για το χρέος. Έτσι, δεν θα διακινδυνεύσουμε έναν εκτροχιασμό, ο οποίος μπορεί να καταστεί μοιραίος. Θα πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι με το πρόγραμμά μας δίνεται μια ευκαιρία. Ο πρώτος χρόνος προβλέπεται να είναι πολύ δύσκολος. Όμως η συνέχεια εξαρτάται από εμάς. Στο χέρι μας είναι να κάνουμε τις βαθιές τομές που χρειάζεται η χώρα για να μπει σε τροχιά διατηρήσιμης ανάπτυξης, να βρουν οι νέοι μας δουλειές και να συμπορευτούμε μαζί με τις άλλες χώρες της Ευρώπης στο δρόμο της προόδου.

  • Ο Χαράλαμπος Γκότσης είναι καθηγητής Oικονομικών Πανεπιστημίου Πειραιώς.

    Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Ιδέες και Απόψεις» του ΑΠΕ- ΜΠΕ δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του πρακτορείου.

    [02] Να εμπιστευτούν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κάλεσε τους πολίτες ο Ευ. Τσακαλώτος

    Σε μία σειρά από παράγοντες που θα επιτρέψουν την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα πιο εύκολα από άλλες περιπτώσεις με capital controls, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Κρεμαστινού, σχετικά με την επαναλειτουργία των ελληνικών τραπεζών και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς αυτές.

    Ειδικότερα, ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα είναι μεν σταδιακή, αλλά σαφώς πιο εύκολη σε σχέση με άλλες περιπτώσεις capital controls, καθώς στην περίπτωση της Ελλάδας τα capital controls εφαρμόστηκαν με αρκετές δυνατότητες (όπως η χρήση πιστωτικών καρτών, το e-banking κ.λπ.), ενώ, ήδη, αυτές οι δυνατοτήτες διευρύνονται (π.χ. χρήματα για σπουδές στο εξωτερικό). Θετικά προς αυτή την κατεύθυνση, όπως σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος, λειτουργεί και η εξασφάλιση όλων των καταθέσεων από την τελευταία απόφαση του Eurogroup, όπως και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

    Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι όλα αυτά συνηγορούν στο να βλέπει ο ελληνικός λαός με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη το χρηματοπιστωτικό σύστημα και κάλεσε τον λαό να εμπιστευτεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και να επιστρέψει τα χρήματα που έχει, είτε «κάτω από το στρώμα», είτε στο εξωτερικό.

    «Και αυτή η κυβέρνηση έκανε λάθη, και, προφανώς, κάνει και λάθη κάποιος που διαπραγματεύεται σκληρά, αλλά νομίζω είχε μία αποφασιστικότητα, υπάρχει μία παρακαταθήκη και νομίζω ότι βοήθησε και την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία να ξυπνήσει και να συνειδητοποιήσει ότι αν είναι να σωθεί η Ευρωζώνη πρέπει να αλλάξουν διάφορα πράγματα» πρόσθεσε.

    Σχετικά με το ενδεχόμενο εκλογών, ο κ. Τσακλώτος υπογράμμισε: «Δεν θα είναι ίδιες με αυτές του 2012, γιατί τώρα υπάρχει και συμφωνία, και υπάρχει και το πλαίσιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».

    [03] Γ. Ντάισελμπλουμ: Ευρωζώνη και ΔΝΤ θα καταλήξουν σε συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα

    Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε σήμερα ότι πιστεύει πως τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα μπορέσουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τη συμμετοχή του διεθνούς χρηματοοικονομικού οργανισμού στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της Ελλάδας.

    Ο Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι αν και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αντιτίθενται σε οποιαδήποτε απομείωση της ονομαστικής αξίας του δημοσίου χρέους της Ελλάδας ενώ το ΔΝΤ δεν πιστεύει πως το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο ως έχει σήμερα, τα δύο μέρη θα καταφέρουν να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό, με τη μορφή των χαμηλότερων επιτοκίων και της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων της Ελλάδας.

    Ο Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είναι υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, έκανε την εκτίμηση αυτή κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο ολλανδικό κοινοβούλιο στο πλαίσιο της διαδικασίας επικύρωσης του τρίτου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

    [04] Σήμερα η πρώτη εκταμίευση από τον ESM, ύψους 13 δισ. ευρώ

    Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη η διαδικασία έγκρισης της δανειακής σύμβασης μεταξύ της Ελλάδας και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) .όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών

    Η δανειακή σύμβαση είναι σε ισχύ, έπειτα και από την τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου των Διοικητών του ESM, που αποτελείται από τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης αναφέρει επίσης η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

    Το δάνειο, διάρκειας 32,5 ετών, μπορεί να ανέλθει μέχρι 86 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανόμενου ποσού έως 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν. Σε πρώτη φάση, 10 δισ. ευρώ είναι άμεσα διαθέσιμα για το σκοπό αυτό. Η πρώτη εκταμίευση, που θα γίνει σήμερα Πέμπτη, ανέρχεται σε 13 δισ. ευρώ εκ των οποίων περίπου 12 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε ειδικό λογαριασμό αποπληρωμής του χρέους (ΕΚΤ, ΔΝΤ, δάνειο - γέφυρα).Σχεδόν 1 δισ. ευρώ θα διατεθεί στο Ελληνικό Δημόσιο - ποσό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

    Η συμφωνία για το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας δίνει προοπτική στην ελληνική οικονομία και μια βάση για τη βιώσιμη ανάπτυξή της, δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο εκτελεστικός διευθυντής του ΕΜΣ, Κλάους Ρέγκλινγκ, σημείωσε από την πλευρά του ότι το πρόγραμμα θα επιτρέψει στην Ελλάδα να έχει την επιτυχία που είχαν και άλλες χώρες της Ευρωζώνης που ωφελήθηκαν από τη χρηματοδότηση του Μηχανισμού.

    [05] Θα προσβάλλει νομικά οποιαδήποτε απόφαση για άνοιγμα φαρμακείων σε μη φαρμακοποιούς ο ΠΦΣ

    Με «όπλο» απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που απαγορεύει την ιδιοκτησία φαρμακείων από μη φαρμακοποιούς, οι Ελληνες φαρμακοποιοί προειδοποιούν όλους εντός και εκτός Ελλάδας ότι θα προσβάλουν νομικά οποιαδήποτε απόφαση που θα ανοίγει το δρόμο σε μη φαρμακοποιούς να κατέχουν το πλειοψηφικό πακέτο φαρμακείου.

    Το θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος συζητήθηκε, μεταξύ άλλων και στο χθεσινό Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών και ιδιαίτερα το ΔΝΤ πιέζουν για την εισαγωγή ιδιωτικών κεφαλαίων στον κλάδο, με το επιχείρημα το «άνοιγμα» του επαγγέλματος και την προσέλκυση επενδύσεων.

    Οι φαρμακοποιοί αντιδρούν σε αυτό το ενδεχόμενο, αλλά η συζήτηση έχει ανοίξει για ένα πιο σύγχρονο μοντέλο λειτουργίας των φαρμακείων, με επικρατέστερο το «γερμανικό», όπου το πλειοψηφικό πακέτο θα κατέχουν φαρμακοποιοί.

    Σύμφωνα με στοιχεία από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, μόνο το 3% από τα 150.000 φαρμακεία των χωρών της ΕΕ ανήκουν σε αλυσίδες, ενώ σε 12 χώρες της ευρωζώνης φαρμακοποιοί η συνεταιρισμοί αυτών κατέχουν φαρμακείο.

    Ειδικότερα, αποκλειστικό δικαίωμα να κατέχουν φαρμακείο έχουν οι φαρμακοποιοί ή συνεταιρισμοί τους, σε Αυστρία, Κύπρο, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Σλοβενία, Ισπανία, Γερμανία. Μάλιστα στη Γερμανία κάθε φαρμακοποιός μπορεί να κατέχει και δύο «παραρτήματα» του φαρμακείου του, αλλά στον ίδιο δήμο.

    Σε χώρες όπως Αγγλία, Κροατία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Μάλτα, Ολλανδία Πολωνία, Πορτογαλία, ισχύει ότι οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο μπορεί να έχει φαρμακείο, αλλά με διευθυντή ή τη συμμετοχή φαρμακοποιού. Σε Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Νορβηγία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σουηδία, Ελβετία, Εσθονία (όπου το 80% των φαρμακείων ανήκει σε δύο μεγάλες αλυσίδες), οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο μπορεί να κατέχει φαρμακείο, ενώ υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις σε ορισμένες χώρες για φαρμακευτικές εταιρείες και γιατρούς.

    Το 2009, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ) με απόφαση περί ιδιοκτησίας-διαχείρισης Φαρμακείων Κρατών-Μελών Ε.Ε. (υποθέσεις Γερμανίας και Ιταλίας), αποφαίνεται ότι η απαγόρευση μεν που επιβάλλεται σε μη φαρμακοποιούς -να διατηρούν και να εκμεταλλεύονται φαρμακείο ή να αποκτούν μερίδια συμμετοχής σε εταιρίες εκμεταλλεύσεως φαρμακείων- συνιστά περιορισμό στην ελευθερία εγκαταστάσεως και στην ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων, ωστόσο ο περιορισμός αυτός δύναται να δικαιολογηθεί από τον σκοπό που συνίσταται στην εγγύηση του ασφαλούς και με ποιοτικά εχέγγυα εφοδιασμού του πληθυσμού με φάρμακα. Σύμφωνα με την απόφαση, τα κράτη μέλη μπορούν να απαιτούν η διανομή των φαρμάκων να γίνεται από φαρμακοποιούς που απολαμβάνουν πραγματικής επαγγελματικής ανεξαρτησίας και ένα κράτος μέλος μπορεί στο πλαίσιο του περιθωρίου ευθύνης που διαθέτει, να θεωρήσει ότι η εκμετάλλευση φαρμακείου από μη φαρμακοποιό ενδέχεται να αντιπροσωπεύει έναν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και ειδικότερα για την ασφάλεια και την ποιότητα της λιανικής διανομής φαρμάκων. Επίσης, σύμφωνα με την απόφαση, η εξάρτηση των φαρμακοποιών ως μισθωτών από τον έχοντα την εκμετάλλευση του φαρμακείου θα περιόριζε τη δυνατότητα τους να αντιταχθουν στις οδηγίες του έχοντος την εκμετάλλευση.

    [06] Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται 40χρονη που χτυπήθηκε στο πρόσωπο μέσα στο ΑΠΘ

    Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης μια 40χρονη, που εντοπίστηκε σε αύλειο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με χτυπήματα στο πρόσωπο και σε λιπόθυμη κατάσταση.

    Στον χώρο του ΑΠΘ βρέθηκε ένα τσαντάκι με προσωπικά έγγραφα της 40χρονης καθώς επίσης 126 ναρκωτικά δισκία, των οποίων η νομιμότητα κατοχής ερευνάται από τις Αρχές.

    Προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

    [07] Αποβιβάστηκαν 2.500 Σύροι πρόσφυγες από το «Ελευθέριος Βενιζέλος»

    Με απόλυτη ασφάλεια και χωρίς κανένα πρόβλημα αποβιβάστηκαν στο λιμάνι του Πειραιά, στην πύλη Ε-1, από το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» οι περίπου 2.500 πρόσφυγες από τη Συρία.

    Έξω από το πλοίο, μέλη αντιρατσιστικής οργάνωσης φώναζαν συνθήματα κατά του ιμπεριαλισμού, όπως «Οι ιμπεριαλιστές τη γη ξανά μοιράζουν, με το αίμα των λαών τα σύνορα χαράζουν».

    Το σύνολο των προσφύγων από τη Συρία επιβιβάστηκαν στα λεωφορεία του ΟΛΠ και κατευθύνθηκαν στον σταθμό του ΗΣΑΠ.

    Πολλοί από αυτούς ρωτούσαν τους δημοσιογράφους πώς θα μπορέσουν να φτάσουν στο τρένο, στον σταθμό Λαρίσης, με προορισμό τη Θεσσαλονίκη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το πλοίο, αφού ανεφοδιαστεί με καύσιμα, πιθανότατα να αναχωρήσει εκ νέου για το λιμάνι της Μυτιλήνης, προκειμένου να παραλάβει πρόσφυγες από τη Συρία, για να υπάρξει μερική αποσυμφόρηση στο νησί.

    [08] «Το καπλάνι της βιτρίνας» της Άλκης Ζέη μεταφέρεται στο θέατρο

    Από τα αγαπημένα βιβλία που έχει αναθρέψει γενιές αναγνωστών, «Το καπλάνι της βιτρίνας», πρώτο και αυτοβιογραφικό έργο της Άλκης Ζέη, μεταφέρεται για πρώτη φορά στο θέατρο, σε διασκευή και σκηνοθεσία της Ανδρομάχης Χρυσομάλη, από τον Οκτώβριο, και συγκεκριμένα στο θέατρο Βρετάνια.

    Δημοσιευμένο το 1963, «Το καπλάνι της βιτρίνας» είναι μέχρι και σήμερα αγαπημένο μυθιστόρημα σε γενιές αναγνωστών, πολλοί από τους οποίους δεν είναι παιδιά ή έφηβοι.

    Πενήντα και πλέον χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του, «Το καπλάνι της βιτρίνας» έχει αποδειχθεί ένα βιβλίο-φαινόμενο, με παγκόσμια απήχηση. Με πολλές μεταφράσεις (έχει μεταφραστεί σε 23 γλώσσες), αλλά και αναρίθμητες ελληνικές επανεκδόσεις, το μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη, το οποίο το 1990 έγινε και τηλεοπτική σειρά (προβλήθηκε από την ΕΡΤ σε σκηνοθεσία Πέτρου Λύκα), αποτελεί ένα λογοτεχνικό έργο-σταθμό, ίσως, ανάμεσα σε άλλα, επειδή εισήγαγε με πρωτόφαντο τρόπο το πολιτικό στοιχείο στην παιδική λογοτεχνία.

    Ηρωίδες της ιστορίας είναι δύο μικρά κορίτσια, δύο αδελφές, η Μυρτώ και η Μέλια, που ζουν στη Σάμο κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Μεταξά. Η Σάμος είναι η Σάμος των παιδικών χρόνων της Ζέη, ενώ το δικτατορικό καθεστώς θα κάνει τα κορίτσια να συνειδητοποιήσουν γρήγορα πόσο βαριά θα πέσει η σκιά του στην Ελλάδα.

    [09] Έδεσε το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο λιμάνι του Πειραιά.

    Στο λιμάνι του Πειραιά στην πύλη Ε-1 έδεσε πριν από λίγο το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μεταφέροντας περίπου 2.500 Σύριους πρόσφυγες από διάφορα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Στην πύλη Ε-1 υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις του Λιμενικού και ασθενοφόρο.

    Η διοίκηση του ΟΛΠ έχει ήδη μεριμνήσει και έξω από την προβλήτα που έδεσε το πλοίο βρίσκονται λεωφορεία του Οργανισμού που θα μεταφέρουν τους πρόσφυγες στον ηλεκτρικό σταθμό.

    Έξω από το πλοίο βρίσκονται μέλη αντιρατσιστικής οργάνωσης, οι οποίοι μοιράζουν φυλλάδια στον κόσμο και στους πρόσφυγες.

    Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό από τα εμπλεκόμενα υπουργεία για το μεταναστευτικό πρόβλημα αν το πλοίο θα αναχωρήσει εκ νέου για κάποιο λιμάνι νησιού του ανατολικού Αιγαίου, προκειμένου να παραλάβει πρόσφυγες για να υπάρχει αποσυμφόρηση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 20 August 2015 - 8:32:15 UTC