Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λύση με έκτακτο συνέδριο άμεσα, τονίζει ο Δημ. Παπαδημούλης
  • [02] Θεατρικό έργο για το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη από το νοσοκομείο Παπανικολάου
  • [03] Αποδεκτή η παραίτηση του Γ. Βούρου από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΚΘΒΕ
  • [04] Στίχοι και λέξεις σε σονάτα Φθινοπώρου στο 16ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Γ.Α. Παπαϊωάννου
  • [05] Ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Ρ. Χόλμπρουκ σε Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Σεράγεβο
  • [06] Χ. Καφαντάρη: Ευθύνη μας να ξαναστήσουμε τη χώρα στα ποδιά της
  • [07] Ν. Παππάς: Ο μηδενισμός δεν βοηθά κανέναν

  • [01] Λύση με έκτακτο συνέδριο άμεσα, τονίζει ο Δημ. Παπαδημούλης

    Έχουμε εδώ και 6-7 μήνες μια κυβέρνηση με κορμό ένα κόμμα της Αριστεράς η οποία όμως απ' ό,τι φαίνεται τα πάει καλά μέσα στην κοινωνία, παράλληλα όμως αντιμετωπίζει ένα σοβαρό εσωτερικό τραύμα, δήλωσε στο Α΄ Πρόγραμμα, ο αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

    Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «ert.gr», ο κ. Παπαδημούλης επισήμανε ότι η χώρα χρειάζεται σταθερότητα για να ανακάμψει. Όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει όσο διαρκεί ο τραγέλαφος, βουλευτές να στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά να μην ψηφίζουν τα μέτρα. Αυτό πρέπει να λυθεί άμεσα με έκτακτο συνέδριο με δημοκρατικές διαδικασίες για να χαράξουμε γραμμή πλεύσης.

    Έστω και στο και πέντε, τόνισε ο ευρωβουλευτής, πρέπει όλες οι πλευρές να δεσμευτούν ότι θα μετάσχουν στο συνέδριο, πρέπει όμως παράλληλα να δεσμευτούν ότι οι όποιες αποφάσεις θα γίνουν απολύτως σεβαστές. Η χώρα χρειάζεται επειγόντως μία σταθερή και απαρέγκλιτη γραμμή πλεύσης με 162 βουλευτές που τη στηρίζουν, ανέφερε, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο κ. Παπαδημούλης.

    [02] Θεατρικό έργο για το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη από το νοσοκομείο Παπανικολάου

    Ένας Γερμανός, ένας ταγματασφαλίτης, ο παππάς του χωριού, η κυρία Ελένη που επέζησε από τη θηριωδία, και η εγγονή μιας οικογένειας που εξολοθρεύτηκε την περίοδο της Κατοχής συναντιούνται σήμερα στο Χορτιάτη, εκεί όπου θύτες και θύματα θα παρουσιάσουν τη δική τους εκδοχή για τα γεγονότα του Ολοκαυτώματος, στις 2 Σεπτεμβρίου του 1944.

    Τα πέντε παραπάνω πρόσωπα είναι οι ήρωες της θεατρικής παράστασης, με τίτλο "Το κάψιμο του Χορτιάτη - Στον ουρανό πηδούν φωτιές", την οποία θα ανεβάσουν οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, μέλη της θεατρικής ομάδας "Ληνός".

    «Εβδομήντα χρόνια μετά την καταστροφή, ανεβάζουμε το συγκεκριμένο έργο. Η εγγονή της οικογένειας που ξεκληρίστηκε στο Ολοκαύτωμα θα επιχειρήσει να μάθει όσα περισσότερα μπορεί για εκείνη την εποχή και καλεί τους εκπροσώπους του δράματος σε μια συνάντηση για να μάθει τις αλήθειες του καθενός» δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο γιατρός - νεφρολόγος του νοσοκομείου Παπανικολάου και μέλος της θεατρικής ομάδας "Ληνός", Γεράσιμος Μπαμίχας, σχετικά με την υπόθεση της παράστασης.

    Το θεατρικό είναι της Χαρούλας Αποστολίδου, η οποία για τη συγγραφή ήρθε σε επαφή με δύο επιζώντες, που έδωσαν την προσωπική τους μαρτυρία, ενώ βασίστηκε και πάνω σε ιστορικά γεγονότα.

    Η πρεμιέρα του έργου θα γίνει στις 31 Αυγούστου, στις 8:30 το βράδυ, στο χώρο θυσίας στην οικία Νταμπούδη στο Χορτιάτη, ενώ έχει την υποστήριξη της εφημερίδας "Χορτιάτης 570" και της Κίνησης Πολιτών της περιοχής.

    Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν έως τις 6 Σεπτεμβρίου και η είσοδος για όσους ενδιαφέρονται να τις παρακολουθήσουν θα είναι δωρεάν.

    [03] Αποδεκτή η παραίτηση του Γ. Βούρου από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΚΘΒΕ

    Την παραίτηση του Γιάννη Βούρου από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, την οποία είχε υποβάλει εδώ και καιρό, αποδέχθηκε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, ο κ. Ξυδάκης ευχαρίστησε τον κ. Βούρο για τις προσπάθειες που κατέβαλε να στηρίξει το έργο του ΚΘΒΕ και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στα μελλοντικά του σχέδια.

    Σύντομα θα ανακοινωθεί το όνομα του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του οργανισμού.

    [04] Στίχοι και λέξεις σε σονάτα Φθινοπώρου στο 16ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Γ.Α. Παπαϊωάννου

    Με τα χρώματα του Φθινοπώρου θα ντυθεί φέτος, ύστερα από δεκαέξι χρόνια, το Φεστιβάλ Κλασικής Γ. Α. Παπαϊωάννου, που διοργανώνουν ο Δήμος Καβάλας και το Δημοτικό Ωδείο (Δ.Ω.Κ.) στη μνήμη του μεγάλου μουσουργού Γιάννη Παπαϊωάννου.

    Οι διοργανωτές αποφάσισαν φέτος να μεταφέρουν την ημερομηνία διεξαγωγής του στις αρχές Φθινοπώρου, κάνοντας ταυτόχρονα και μία νέα αρχή στον τρόπο που η μουσική αυτή διοργάνωση προσεγγίζει το μουσικόφιλο κοινό της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

    Έτσι, από τις 31 Αυγούστου έως και τις 13 Σεπτεμβρίου, σε εμβληματικούς εξωτερικούς χώρους σε διάφορες γειτονιές της Καβάλας, οι φίλοι της κλασικής μουσικής, αλλά και όσοι επιθυμούν να γνωρίσουν από κοντά ένα διαφορετικό είδος μουσικής θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όμορφες μελωδικές βραδιές.

    Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν η συναυλία της συμφωνικής ορχήστρα ΚΑΜΕΡΑΤΑ στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων και το μουσικό σύνολο Contra Tempo, που θα ερμηνεύσει δημοφιλή έργα του Μάνου Χατζιδάκι στο ανοιχτό θέατρο Μωχάμετ Άλι, στη χερσόνησο της Παναγίας, στην παλιά πόλη.

    Εκλεκτοί καλλιτέχνες διεθνούς κύρους και υψηλής ποιότητας μουσικές εκδηλώσεις περιλαμβάνονται στο φετινό, 16ο Φεστιβάλ.

    Βασικός στόχος των διοργανωτών και των καλλιτεχνών είναι να παρουσιάσουν για μία ακόμα χρονιά έργα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος σε ιδιότυπους συνδυασμούς, έτσι ώστε να αφήσουν ένα ξεχωριστό στίγμα στο φιλόμουσο κοινό. Παράλληλα, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στο παιδαγωγικό "κομμάτι".

    [05] Ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Ρ. Χόλμπρουκ σε Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Σεράγεβο

    Πολύ μικρός αποδείχθηκε ο κινηματογράφος του Σαράγεβο, όπου προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ "The Diplomat" (Ο Διπλωμάτης), στο οποίο ο σκηνοθέτης Ντέιβιντ Χόλμπρουκ "αφηγείται" τη ζωή του διπλωμάτη πατέρα του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Το φιλμ, σύμφωνα με το βαλκανικό ερευνητικό δίκτυο BIRN, προβλήθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο και η κινηματογραφική αίθουσα γέμισε ασφυκτικά, καθώς πολλοί ήταν αυτοί που θέλησαν να μάθουν περισσότερα για τη ζωή του ανθρώπου που θεωρείται ο "εγκέφαλος" πίσω από τη συμφωνία του Ντέιτον, με την οποία τερματίστηκε ο εμφύλιος πόλεμος στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (1992-1995).

    Ο Ντέιβιντ Χόλμπρουκ είπε πριν από την προβολή ότι η ταινία αφορά τόσο την οικογένειά του όσο τη διπλωματία και δήλωσε ευτυχής για το μεγάλο ενδιαφέρον που συνάντησε στο Σαράγεβο.

    Στο ντοκιμαντέρ προβάλλονται συνεντεύξεις με ορισμένες από τις πλέον σημαντικές προσωπικότητες της πολιτικής, της διπλωματίας και της δημοσιογραφίας, όπως με τους πρώην υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ και Χίλαρι Κλίντον, τον νυν επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι, τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, τους δημοσιογράφους Κριστιάν Αμανπούρ, Ρότζερ Κοέν, Νταϊάν Σόγιερ κ.ά.

    Το φιλμ προβλήθηκε στο πλαίσιο του ειδικού προγράμματος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο, με τίτλο "1995-2015: Αντιμετωπίζοντας το Παρελθόν".

    [06] Χ. Καφαντάρη: Ευθύνη μας να ξαναστήσουμε τη χώρα στα ποδιά της

    «Κυρίαρχο ζήτημα για την κυβέρνηση είναι να υπογραφεί η σύμβαση, να εκταμιευτεί η δόση και να πάμε σε μέτρα σταθεροποίησης της οικονομίας» δήλωσε στην τηλεόραση του «ΣΚΑΙ» η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη.

    Αναφερόμενη στα εσωκομματικά ανέφερε ότι «κανείς δεν μπορεί να οικειοποιείται και να έχει ένα "αριστερόμετρο" και να κρίνει πράγματα» και τόνισε ότι «η κατάσταση "και από εδώ και από εκεί" πρέπει να πάρει ένα τέλος. Δεν μπορείς να λες "στηρίζω την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό" και τρεις φορές να καταψηφίζεις έμμεσα και την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό».

    [07] Ν. Παππάς: Ο μηδενισμός δεν βοηθά κανέναν

    Απορρίπτει τα σενάρια για κυβέρνηση εθνικής ενότητας και επικρίνει τη στάση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που εξέφρασαν την διαφωνία τους με την συμφωνία που επιτεύχθηκε με τους δανειστές, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

    «Ο μηδενισμός δεν βοηθά κανέναν, ούτε αυτούς που τον χρησιμοποιούν», επισημαίνει ο Νίκος Παππάςκαι προσθέτει : «η κατάσταση ερμαφροδιτισμού, ?στηρίζω καταψηφίζοντας?, δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ». «Το χρέος δεν μειώνεται όταν το βρίζεις και το ονοματίζεις, στο σύνολό του κιόλας, με ένα κάρο επίθετα. Μειώνεται όταν επιμένεις και καταφέρνεις να συζητηθεί όπως έγινε τώρα» αναφέρει ο υπουργός Επικρατείας. «Το να υπονοείς ότι τα προβλήματα θα λυθούν αν πάμε τον κ. Τόμσεν στα δικαστήρια, είναι μια άποψη που υποβιβάζει μέχρι εκμηδενισμού την πολιτική, τα κόμματα, τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις και συμμαχίες».

    Ο κ.Παππάς αναφερόμενος στα σενάρια για κυβέρνηση εθνικής ενότητας λέει ότι «όσοι ονειρεύονται σενάρια λύσεων πίσω από την πλάτη του λαού ας συνεχίσουν να το κάνουν μόνοι τους» και προσθέτει ότι η απόφαση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες «δεν εξαρτάται από κάποιον εκτός της χώρας».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 18 August 2015 - 12:32:14 UTC