Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Δημιουργία 2.500 θέσεων ανοιχτής φιλοξενίας μέχρι το τέλος του 2015»
  • [02] Χ. Καραγιαννίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Δεν θα υπερψηφίσω τα μέτρα
  • [03] Κ. Μητσοτάκης: Βιώνουμε έναν κομμουνιστικό μετασχηματισμό της ελληνικής παιδείας
  • [04] Τα βασικά σημεία της συμφωνίας με τους θεσμούς
  • [05] Στις 694,93 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών, σημειώνοντας άνοδο 0,68%
  • [06] Το πρώτο «αυτοκίνητο μέσα σε τσάντα» λύνει οριστικά το πρόβλημα του παρκαρίσματος
  • [07] ΠΑΣΟΚ για συμφωνία: «Παράδοση άνευ όρων» της κυβέρνησης
  • [08] Επικοινωνία Π. Σκουρλέτη με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας

  • [01] «Δημιουργία 2.500 θέσεων ανοιχτής φιλοξενίας μέχρι το τέλος του 2015»

    Με τα ευρωπαϊκά κονδύλια που εγκρίθηκαν από την Κομισιόν, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής θα προχωρήσει στη δημιουργία θέσεων σε χώρους ανοιχτής φιλοξενίας για πρόσφυγες, πράγμα που όφειλε να το έχει κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση, και στην ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου.

    Από τη συνολική χρηματοδότηση των 474 εκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα, που θα πραγματοποιηθεί για πέντε συν δυο χρόνια, τα 260 εκατομμύρια προέρχονται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώ τα υπόλοιπα 215 εκατομμύρια από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ) και αφορούν άλλα υπουργεία.

    «Δεν είναι κάποιο σπουδαίο ποσό», αναφέρει η κ. Χριστοδουλοπούλου. «Οι ανάγκες είναι επείγουσες, επιτακτικές και πάρα πολλές. Η προηγούμενη κυβέρνηση έπρεπε να είχε υποβάλει το αίτημα για το συγκεκριμένο πρόγραμμα από τον Οκτώβριο του 2014. Δεν το έκανε και υποχρεωθήκαμε να το κάνουμε εμείς. Επίσης, η προηγούμενη κυβέρνηση υποχρεούταν να έχει φτιάξει μέχρι τον Δεκέμβρη του 2014, δυόμισι χιλιάδες θέσεις ανοιχτής φιλοξενίας για πρόσφυγες, που ούτε αυτό έπραξε. Για αυτό υποσχεθήκαμε εμείς στην πρώτη σύνοδο των υπουργών της ΕΕ, τον Μάρτιο του 2015, πως θα τις δημιουργήσουμε ως το τέλος του Δεκεμβρίου του 2015», επισήμανε η αναπληρώτρια υπουργός.

    [02] Χ. Καραγιαννίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Δεν θα υπερψηφίσω τα μέτρα

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, με συμβολικό κλείσιμο του κεντρικού δρόμου για μισή ώρα, πραγματοποίησαν, σήμερα, κτηνοτρόφοι και αγρότες της Β. Ελλάδας. Την αντίδρασή τους για τα φορολογικά μέτρα που περιλαμβάνει η νέα συμφωνία εξέφρασαν οι συγκεντρωμένοι στο βουλευτή Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Καραγιαννίδη, που ήταν ένας από τους ομιλητές. «Νιώθουν εξαπατημένοι. Όταν ανέβηκα να μιλήσω υπήρχε ένταση και οργή ότι δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις που δόθηκαν προεκλογικά» δήλωσε ο κ. Καραγιαννίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σημειώνοντας ακόμη ότι «Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι με τους οποίους μίλησα, είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους». Αναφορικά με τη στάση που θα τηρήσει ο ίδιος όταν έρθει στη Βουλή προς ψήφιση η συμφωνία ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Προφανώς, δεν με ικανοποιεί η συμφωνία. Δεν θα υπερψηφίσω τα μέτρα που έρχονται».

    Από την πλευρά τους, οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες της Β Ελλάδας αναμένεται να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και ανανέωσαν το ?ραντεβού? τους για το παναγροτικό, πανκτηνοτροφικό συλλαλητήριο της 25ης Αυγούστου, στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

    [03] Κ. Μητσοτάκης: Βιώνουμε έναν κομμουνιστικό μετασχηματισμό της ελληνικής παιδείας

    «Βιώνουμε τον κομμουνιστικό μετασχηματισμό της ελληνικής παιδείας δήθεν ως αποτέλεσμα της συμφωνίας με τους ευρωπαίους εταίρους μας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικρίνοντας την επιβολή ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά σχολεία.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια της κρίσης τα ιδιωτικά σχολεία παρότι μείωσαν τα δίδακτρά τους, έχασαν το 25% των μαθητών τους, και τώρα η αύξηση του ΦΠΑ «αποτελεί τη χαριστική βολή», που θα οδηγήσει είτε στην αναστολή της λειτουργίας τους, είτε στο κλείσιμο πολλών εξ αυτών που μέχρι σήμερα λειτουργούν οριακά».

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι αν ο κλάδος των ιδιωτικών σχολείων συρρικνωθεί περαιτέρω ή εκλείψει, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα για το κράτος θα είναι οδυνηρό καθώς δεν θα εισπράξει ΦΠΑ, θα δημιουργήσει 25.000 ανέργους και θα χρειαστεί να βρεθούν θέσεις για 8.0000 μαθητές στη ήδη υποστελεχωμένα και υποχρηματοδοτούμενα δημόσια σχολεία.

    [04] Τα βασικά σημεία της συμφωνίας με τους θεσμούς

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα συνεδριάζει από τις 16.30, στο Μέγαρο Μαξίμου, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).

    Η συμφωνία στα δημοσιονομικά προβλέπει ήπια προσαρμογή, δεν είναι καθόλου ασφυκτική, αφήνοντας χώρο στην ανάπτυξη, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, αναφερόμενες στα βασικά σημεία της συμφωνίας, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι με αυτήν δεν θα υπάρξει καμία νέα δημοσιονομική επιβάρυνση, δηλαδή νέα μέτρα, κατά το προσεχές διάστημα.

    Επιπλέον, η συμφωνία προβλέπει όχι μόνο την αναχρηματοδότηση του χρέους μέχρι το α' εξάμηνο του 2018, αλλά και αρκετά χρήματα προκειμένου να εξοφληθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προκειμένου να υπάρξει «φρέσκο» χρήμα στην αγορά. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έως το τέλος του 2015 και την άμεση ενίσχυση τους με τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ, δεν υπάρχει πλέον κανένας απολύτως κίνδυνος για «κούρεμα» καταθέσεων.

    Ακόμη, η κυβέρνηση δεν δέχθηκε να πωλούνται τα «κόκκινα δάνεια» σε εταιρείες, ενώ με νομοθεσία έχει προστατεύσει την πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς, έως το τέλος του 2015. Προαναγγέλλουν ότι εντός του φθινοπώρου θα υπάρξουν κυβερνητικές πρωτοβουλίες ώστε να τακτοποιηθούν οριστικά, όσο αυτό μπορεί να γίνει σε μια «αγορά» περίπου 95 δισ. ευρώ, όσα και τα «κόκκινα δάνεια». Γι' αυτό το λόγο θα υπάρξει ομάδα διαβούλευσης με τους θεσμούς.

    Επίσης επισημαίνουν ότι η συμφωνία προβλέπει ακόμα αναπτυξιακό πακέτο 35 δισ. ευρώ («πακέτο Γιουνκέρ»). Επιπλέον, η συμφωνία, όπως αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές, προβλέπει το Ταμείο αποκρατικοποιήσεων, μέσα από το οποίο η δημόσια περιουσία δεν πάει προς πώληση, όπως στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά αξιοποιείται.

    Αναλυτικά, οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν:

    1. Η συμφωνία στα δημοσιονομικά προβλέπει ήπια προσαρμογή, δεν είναι καθόλου ασφυκτική αφήνοντας χώρο στην ανάπτυξη. Προβλέπει: -0,25% πρωτογενές έλλειμμα το 2015 και πλεονάσματα +0,50% το 2016, +1,75% το 2017 και +3,5% το 2018.

    Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία που είχε υπογράψει η κυβέρνηση Σαμαρά/Βενιζέλου προέβλεπε πρωτογενή πλεονάσματα 3% για το 2015, 4,5% για το 2016 και 2017 καθώς και 4,2% για το 2018! Πλεονάσματα που δεν άφηναν κανένα περιθώριο για ανάπτυξη.

    Με την παρούσα συμφωνία, οι υποχρεώσεις της Ελλάδας για πλεονάσματα στην 3ετία είναι μειωμένες κατά ποσοστό 11% του ΑΕΠ, δηλαδή αποφεύγονται μέτρα ύψους περίπου 20 δισ.

    Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι με την παρούσα συμφωνία δεν θα υπάρξει καμία νέα δημοσιονομική επιβάρυνση -δηλαδή νέα μέτρα- κατά το προσεχές διάστημα.

    2. Η συμφωνία διέπεται από το Διεθνές Ευρωπαϊκό Δίκαιο και όχι από το Αγγλικό, όπως είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, και δεν προβλέπει κατάργηση της κρατικής ασυλίας, όπως προέβλεπαν οι προηγούμενες συμφωνίες.

    3. Η συμφωνία προβλέπει όχι μόνο την αναχρηματοδότηση του χρέους μέχρι το α' εξάμηνο του 2018, αλλά και αρκετά χρήματα προκειμένου να εξοφληθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προκειμένου να υπάρξει «φρέσκο» χρήμα στην αγορά. Κίνηση που θα αναζωογονήσει τον εμπορικό κόσμο.

    4. Οι τράπεζες θα ανακεφαλοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2015 και άμεσα θα ενισχυθούν τουλάχιστον με 10 δισ. ευρώ. Έτσι δεν υπάρχει, πλέον, κανένας απολύτως κίνδυνος για «κούρεμα» καταθέσεων, όπως προβλέπει η κοινοτική οδηγία για ανακεφαλοποιήσεις τραπεζών μετά την 01.01.2016.

    5. Η κυβέρνηση δεν δέχθηκε να πωλούνται τα «κόκκινα δάνεια» σε εταιρείες, ενώ με νομοθεσία έχει προστατεύσει την πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς, έως το τέλος του 2015. Μέσα στο φθινόπωρο θα υπάρξουν κυβερνητικές πρωτοβουλίες ώστε να τακτοποιηθούν οριστικά, όσο αυτό μπορεί να γίνει σε μια «αγορά» περίπου 95 δισ. ευρώ, όσα και τα «κόκκινα δάνεια». Γι' αυτό τον λόγο θα υπάρξει ομάδα διαβούλευσης με τους θεσμούς.

    6. Ο ΑΔΜΗΕ παραμένει δημόσιο αγαθό, ενώ δεν υπήρξε καμία αναφορά σε «μικρή ΔΕΗ». Υπάρχει, βέβαια, δέσμευση για απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, που αποτελεί όμως, ούτως ή άλλως, υποχρέωση προσαρμογής στις ευρωπαϊκές οδηγίες.

    7. Θυμίζουμε ότι η συμφωνία προβλέπει ακόμα αναπτυξιακό πακέτο 35 δισ. ευρώ, γνωστό και ως «πακέτο Γιουνκέρ»!

    8. Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων μπήκαν τα εργασιακά Μετά από πρόταση της κυβέρνησης, στην διαπραγμάτευση αποφασίστηκε οι σχετικές διαβουλεύσεις με τους θεσμούς για την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης, να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα. Σημειώνεται ωστόσο ότι οι διαβουλεύσεις θα γίνουν σε συνεργασία με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας - ILO καθώς και με διεθνούς κύρους εμπειρογνώμονες, γεγονός που διασφαλίζει ότι στην Ελλάδα δεν θα υπάρχει εξαίρεση από τα ισχύοντα στην Δυτική Ευρώπη.

    9. Οι πολίτες θα εξακολουθήσουν να μην πληρώνουν τα 5 ευρώ για εξετάσεις στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων.

    10. Τα μέτρα τα οποία προβλέπονται στην παρούσα συμφωνία είναι τα ίδια -με αρκετές βελτιώσεις, ωστόσο- τα οποία προβλέπονταν στην συμφωνία της κυβέρνησης ΝΔ/ ΠΑΣΟΚ η ποία δεν υλοποιήθηκε. Στην συμφωνία εκείνη, η κυβέρνηση είχε υποχρέωση να υλοποιήσει τα μέτρα αυτά προκειμένου να ολοκληρωθεί η 5η αξιολόγηση και να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση 4 δισ.

    Τα ίδια μέτρα, περίπου, επανήλθαν στην πρόταση που κατέθεσαν οι θεσμοί στην συνεδρίαση του Eurogroup της 25ης Ιουνίου, συνοδευόμενα από 5 μήνες παράταση του προγράμματος και χρηματοδότηση ύψους 7 δισ.

    Σήμερα, με τα ίδια μέτρα, με σημαντικές όμως βελτιώσεις, μετά την διαπραγμάτευση, η χώρα εξασφαλίζει την κάλυψη των δανειακών της υποχρεώσεων καθώς και των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου για την επόμενη τριετία, με χρηματοδότηση περίπου 85 δις

    11. Η συμφωνία προβλέπει το Ταμείο αποκρατικοποιήσεων μέσα από το οποίο η δημόσια περιουσία δεν πάει προς πώληση, όπως στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά αξιοποιείται.

    [05] Στις 694,93 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών, σημειώνοντας άνοδο 0,68%

    Σημάδια κόπωσης παρουσιάζει η χρηματιστηριακή αγορά, καθώς περιορίζονται τα υψηλά αρχικά κέρδη. Οι τραπεζικές μετοχές συνεχίζουν να καταγράφουν σημαντική άνοδο.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών, στις 15:55, διαμορφώνεται στις 694,93 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,68%.

    Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 45,15 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 1,34%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 1,47%.

    [06] Το πρώτο «αυτοκίνητο μέσα σε τσάντα» λύνει οριστικά το πρόβλημα του παρκαρίσματος

    Έχει μέγεθος φορητού υπολογιστή, μοιάζει με πατίνι ή σκέιτμπορντ και μπορεί να το κουβαλήσει κανείς μαζί του σε μια τσάντα. Όταν όμως το ακουμπήσει στο δρόμο και ανέβει πάνω του, μπορεί να πάει όπου θέλει άκοπα. Ένας 26χρονος ιάπωνας μηχανικός κατασκεύασε έναν φορητό προσωπικό μεταφορέα, τον οποίο χαρακτήρισε ως το πρώτο στον κόσμο «αυτοκίνητο-σε-τσάντα».

    Το «όχημα» ονομάζεται WalkCar και σύντομα μπορεί να κυκλοφορεί στους δρόμους του Τόκιο, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς. Είναι δημιούργημα του Κουνιάκο Σάτο και των συναδέλφων του στην εταιρεία Cocoa Motors.

    To WalkCar κινείται με μπαταρία λιθίου που χρειάζεται τρίωρη επαναφόρτιση, είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο και ζυγίζει μεταξύ δύο και τριών κιλών, ανάλογα με το αν προορίζεται για χρήση σε κλειστό ή ανοιχτό χώρο. Μπορεί να σηκώσει βάρος έως 120 κιλών και κινείται με ταχύτητα έως δέκα χιλιομέτρων την ώρα σε μια απόσταση έως 12 χιλιομέτρων.

    [07] ΠΑΣΟΚ για συμφωνία: «Παράδοση άνευ όρων» της κυβέρνησης

    Για τραγική αποτυχία της κυβέρνησης, που πρέπει να ζητήσει συγνώμη από τους Έλληνες πολίτες, κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ, σε ανακοίνωση του Γραφείο Τύπου σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας κυβέρνησης και δανειστών.

    Το ΠΑΣΟΚ επικρίνει την κυβέρνηση ότι πέρασε «από τη δημιουργική ασάφεια στην παράδοση άνευ όρων» και με «επιλεκτικές και αυθαίρετες διαρροές» επιχειρεί να αποκρύψει την πραγματικότητα, και να παρουσιάσει το νέο μνημόνιο ως επιτυχία.

    «Η αλήθεια όμως δεν κρύβεται. Αυτοί που θα έσκιζαν τα μνημόνια, υπογράφουν τώρα το επαχθέστερο για τους Έλληνες και ειδικά τους αγρότες, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τους συνταξιούχους, τους μισθωτούς μεσαίου εισοδήματος» τονίζεται στην ανακοίνωση σημειώνεται:

    «Προηγουμένως κατήγγειλαν την πρόταση των 2 δισ. που θα μας έβγαζε από τα μνημόνια και τώρα αφού κατέστρεψαν την οικονομία και την οδήγησαν σε ύφεση, φέρνουν νέο μνημόνιο που επιβαρύνει τον ελληνικό λαό με 14 δισ. ευρώ. Ενδιαμέσως αποφύγαμε την ύστατη στιγμή, και χάρις στην στήριξη μας, την χρεοκοπία και το Grexit».

    Ας ζητήσουν συγνώμη τουλάχιστον από τουςΈλληνεςπολίτες, για την τραγική τους αποτυχία.

    [08] Επικοινωνία Π. Σκουρλέτη με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας

    Η επίσπευση των προπαρασκευαστικών διαδικασιών για τη σύγκλιση της 9ης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής τον ερχόμενο Νοέμβριο ήταν το θέμα για το οποίο συνομίλησαν τηλεφωνικά σήμερα ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης με τον υπουργό Ενέργειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας A. Νόβακ.

    Στον ενεργειακό τομέα επαναβεβαιώθηκε η σύμπτωση θέσεων για προώθηση και υλοποίηση των έως τώρα συμφωνηθέντων, όπως αναφέρει το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

    Σημειώνεται ότι η επικοινωνία αποτελεί συνέχεια της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στο περιθώριο των εγκαινίων της νέας διώρυγας του Σουέζ την περασμένη Πέμπτη, που αφορά στο διαδικαστικό μέρος προετοιμασίας σύγκλισης της 9ης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 11 August 2015 - 14:32:13 UTC