Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Ολοκλήρωση διαπραγματεύσεων μέσα στην εβδομάδα»
  • [02] Εντείνονται οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο, σε κλοιό οι τραπεζικές μετοχές
  • [03] Κόκκινα δάνεια: Μελέτη της ΤτΕ για εξυγίανση χαρτοφυλακίων των τραπεζών
  • [04] ΕΚΤ: Ενδεχόμενο ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών μέσω των κεφαλαίων διάσωσης
  • [05] Αλιευτικό με πρόσφυγες βυθίστηκε στα ανοιχτά της Λιβύης
  • [06] «Σε ένα ομοσπονδιακό ευρωπαϊκό σύστημα ο Σόιμπλε δεν θα ήταν μάγειρας αλλά σερβιτόρος»
  • [07] Αυτοοργανωμένη κίνηση των αλληλέγγυων για τους πρόσφυγες του Πεδίου του Άρεως
  • [08] Εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία για την πανσέληνο της 29ης Αυγούστου
  • [09] Πρόγραμμα αγροτικής πολιτικής 2014-2020 με αξιοποίηση άνω των 6 δισ. ευρώ
  • [10] Συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής υπό τον πρωθυπουργό
  • [11] Το Βερολίνο δεν θεωρεί αναγκαίο ένα νέο "κούρεμα" του ελληνικού χρέους
  • [12] Δύο ευπάθειες απειλούν τα συστήματα Mac
  • [13] Η Ακρόπολη αποκτά Wi-Fi

  • [01] «Ολοκλήρωση διαπραγματεύσεων μέσα στην εβδομάδα»

    Μέσα στην εβδομάδα πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά το δεύτερο μέρος των σημερινών επαφών με τους εκπροσώπους των θεσμών, που αφορούσε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ανέφερε ότι παρουσιάστηκε η ελληνική πρόταση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια, χωρίς, ωστόσο, να συζητηθεί. Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, στόχος είναι τόσο η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, όσο και η στήριξη των κοινωνικών ομάδων που εμπλέκονται. Πρόσθεσε δε, ότι η παρούσα πρόταση είναι στο πνεύμα των αρχικών προτάσεων, «αλλά έχουν περάσει και τρεις μήνες διαπραγματεύσεων».

    Σήμερα θα γίνει μια ανασκόπηση των έως τώρα συζητήσεων - με τη συμπλήρωση του α΄ κύκλου των διαπραγματεύσεων - οι οποίες, πάντως, κατά τον υπουργό Οικονομικών, δεν έχουν εισέλθει στο μακροοικονομικό σκέλος τους (ρυθμός ανάπτυξης, πρωτογενές αποτέλεσμα).

    Διαβάστε επίσης:

    Αισιόδοξος ο Ευ. Τσακαλώτος για επίτευξη συμφωνίας έως τις 20 Αυγούστου

    [02] Εντείνονται οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο, σε κλοιό οι τραπεζικές μετοχές

    Εντείνονται οι πιέσεις στη χρηματιστηριακή αγορά με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται τα πυρά των πωλητών.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 15:55, διαμορφώνεται στις 632,25 μονάδες σημειώνοντας πτώση 4,20%.

    Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 59,85 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 4,64%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 2,14%.

    Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές του ΟΛΠ (+5,23%), της Coca Cola HBC (+4,68%), της Ελλάκτωρ (+3,73%), της Lamda Development(+2,56%) και της Aegean Airlines(+2,24%).

    Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Πειραιώς (-29,59%), της Eurobank (-29,58%), της Alpha Bank (-29,56%), της Εθνικής (-24,79%), της Motor Oil (-6,83%) και της Τιτάν (-6,19%).

    Από τους επιμέρους δείκτες, άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τροφίμων (+4,20%), των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (+1,55%) και των Ταξιδιών (+0,42%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τραπεζών (-27,80%), του Πετρελαίου (-4,77%), των Κατασκευών (-4,43%) και των Προσωπικών Προϊόντων (-4,16%).

    Ανοδικά κινούνται 30 μετοχές, 55 πτωτικά και 14 παραμένουν σταθερές.

    Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: PC Systems +20,00%, Forthnet +19,34%, Προοδευτική +19,15%, Αστήρ Παλάς +8,63% και Μπήτρος +6,90%.

    Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Πειραιώς -29,59%, Eurobank -29,58%, Alpha Bank -29,56%, Attica Bank -27,78% και Εθνική -24,79%.

    [03] Κόκκινα δάνεια: Μελέτη της ΤτΕ για εξυγίανση χαρτοφυλακίων των τραπεζών

    «Η ένταση των τραπεζικών κρίσεων των τελευταίων δεκαετιών συχνά ανάγκασε τις κυβερνήσεις σε άμεση παρέμβαση για την ανάταξη του τραπεζικού συστήματος και την προστασία των καταθετών. Κοινό χαρακτηριστικό όλων των κρίσεων ήταν η υπέρμετρη διόγκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων», αναφέρεται σε μελέτη με θέμα: «Εναλλακτικές προσεγγίσεις για την εξυγίανση χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων. Ανάλυση περιπτώσεων» που δημοσιεύεται στο τελευταίο οικονομικό δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος.

    Η μελέτη του Φαίδωνα Καλφάογλου, παρουσιάζει τις δύο εναλλακτικές μορφές παρέμβασης για την αναδιάρθρωση των προβληματικών χαρτοφυλακίων. Την «εκτός ισολογισμού παρέμβαση», τη μεταβίβαση δηλαδή όλων των προβληματικών στοιχείων των τραπεζών σε μια «κακή τράπεζα» και την κεντρική διαχείρισή τους από εξειδικευμένη εταιρία και την «εντός ισολογισμού παρέμβαση», την απομόνωση δηλαδή των προβληματικών στοιχείων εντός του ισολογισμού των τραπεζών και τη διαχείρισή τους από εξειδικευμένες μονάδες ή θυγατρικές των ίδιων των τραπεζών, με τη χορήγηση κρατικών εγγυήσεων.

    Η μελέτη αναλύει τη διεθνή εμπειρία από την εφαρμογή αντίστοιχων πολιτικών και εξετάζει υπό ποιες συνθήκες η κάθε μορφής παρέμβαση επιτρέπει την αποτελεσματικότερη διαχείριση των προβληματικών χαρτοφυλακίων και εξασφαλίζει την ταχύτερη αποκατάσταση της χρηματοδοτικής δραστηριότητας των τραπεζών.

    [04] ΕΚΤ: Ενδεχόμενο ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών μέσω των κεφαλαίων διάσωσης

    Αν με την αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών διαπιστωθεί έλλειψη κεφαλαίων, αυτή θα μπορούσε να καλυφθεί από το κεφαλαιακό απόθεμα ασφάλειας του τρίτου προγράμματος βοήθειας, δηλώνει η επικεφαλής του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Τραπεζικής Εποπτείας, Ντανιέλ Νουί, σε απαντητική επιστολή της προς μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Στην επιστολή της προς τον Γιόνας Φερνάντες, η κυρία Νουί επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «λόγω της κλιμάκωσης της κρίσης στην Ελλάδα από το τέλος του προηγούμενου έτους, η εποπτική διαδικασία έχει εντατικοποιηθεί σημαντικά, συμπεριλαμβάνοντας πιο συχνή και λεπτομερή ανάλυση της ρευστότητας, της φερεγγυότητας, της κερδοφορίας και της θέσης της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών, συνοδευόμενη από στενή συνεργασία με άλλες ανάλογες εθνικές αρχές οι οποίες εμπλέκονται στην εποπτεία των συγκεκριμένων τραπεζικών ομίλων και πιο συχνή συνεργασία με την διεύθυνση των πιστωτικών ιδρυμάτων». Αυτός ο εντατικοποιημένους έλεγχος, προσθέτει, «έχει επιτρέψει και εξακολουθεί να επιτρέπει την απαραίτητη εποπτική δράση προκειμένου να βοηθήσει στην διατήρηση της ρευστότητας και της φερεγγυότητας των εν λόγω τραπεζών».

    Η ΕΚΤ, συνεχίζει η κυρία Νουί, προετοιμάζεται αυτή τη στιγμή για συνολική εκτίμηση των σημαντικών ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων, όπως αποφασίστηκε στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης στις 12 Ιουλίου 2015. «Αν αυτή η εκτίμηση διαπιστώσει έλλειψη κεφαλαίων για ένα ή περισσότερα σημαντικά ιδρύματα, αυτές θα μπορούσαν να καλυφθούν από το κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας το οποίο θα θεσπιστεί από ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα, μετά την εφαρμογή του αναγκαίου νομικού πλαισίου», καταλήγει.

    [05] Αλιευτικό με πρόσφυγες βυθίστηκε στα ανοιχτά της Λιβύης

    Ένα αλιευτικό στο οποίο επέβαιναν εκατοντάδες μετανάστες από την Αφρική ανατράπηκε σήμερα στα ανοιχτά της Λιβύης και μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί ζωντανοί περίπου 100 άνθρωποι, όπως έγινε γνωστό από την ιταλική ακτοφυλακή.

    Το αλιευτικό είχε ζητήσει βοήθεια από τις λιμενικές αρχές της Κατάνης, στη Σικελία, που με τη σειρά τους ενημέρωσαν το κέντρο της Ρώμης που συντονίζει όλες τις προσπάθειες διάσωσης των προσφύγων στα νότια της Ιταλίας.

    Δύο πλοία που περιπολούσαν στη ζώνη αυτή, σε απόσταση περίπου 15 μιλίων από τα παράλια της Λιβύης, έσπευσαν αμέσως στην περιοχή όπου έπλεε το αλιευτικό. Το ένα ήταν το Dignity 1 των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και το δεύτερο το Le Niamh του ιρλανδικού Πολεμικού Ναυτικού.

    Το ιρλανδικό πλοίο έφτασε πρώτο και κατέβασε δύο λέμβους για να πλησιάσει στο υπερφορτωμένο σκάφος το οποίο όμως εκείνη τη στιγμή ανατράπηκε. Ένας εκπρόσωπος της ιταλικής ακτοφυλακής εξήγησε ότι τα πλοιάρια αυτά συνήθως είναι τόσο πολύ φορτωμένα που αρκεί να σηκωθούν όρθιοι ταυτόχρονα μερικοί από τους επιβάτες τους για να ανατραπούν και να βυθιστούν.

    Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί ζωντανοί από τη θάλασσα περίπου 100 άνθρωποι. Στην περιοχή σπεύδουν άλλα τέσσερα πλοία για να βοηθήσουν στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

    [06] «Σε ένα ομοσπονδιακό ευρωπαϊκό σύστημα ο Σόιμπλε δεν θα ήταν μάγειρας αλλά σερβιτόρος»

    Σε άρθρο γνώμης με τίτλο «Ευρώ: ένας πραγματικός φεντεραλισμός για την Ευρώπη», ο δημοσιογράφος του περιοδικού Spiegel του Αμβούργου Βόλφανγκ Μίνχαου πραγματεύεται, στην ηλεκτρονική έκδοσή του το θέμα ενός μελλοντικού «πραγματικά ομοσπονδιακού συστήματος».

    Η ελληνική κρίση ήταν που αποκάλυψε τη μεγάλη διαφωνία για το μέλλον της Ευρώπης, σύμφωνα με τον έγκριτο δημοσιογράφο. Ριζική λύση θα αποτελούσε «ένας αληθινός φεντεραλισμός (ένα ομοσπονδιακό σύστημα)», ο οποίος «θα ήταν το αντίθετος με το όραμα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε», αλλά «θα λειτουργούσε οικονομικά», υπογραμμίζει.

    Ο Μινχάου θέτει τα ερωτήματα: «πώς πρέπει να είναι η Ευρώπη στο μέλλον; Και τι θα γίνει με το ευρώ από δω και πέρα;» Ο γερμανικός φεντεραλισμός με επικρατούσα τη «γερμανική οικονομική πολιτική του «φιλελευθερισμού με τάξη» (ordoliberalιsm), ο οποίος εδράζεται σε κανόνες και περιορίζει όσο το δυνατόν περισσότερο τον δημοκρατικό έλεγχο», είναι το ευρύτερα αποδεκτό ομοσπονδιακό μοντέλο σήμερα στη Γερμανία. Ομως, σύμφωνα με τον γερμανό δημοσιογράφο, αυτό δεν είναι ο αληθινός φεντεραλισμός.

    Σε ένα πραγματικά ομοσπονδιακό ευρωπαϊκό σύστημα, «ο Σόιμπλε δεν θα ήταν ο μάγειρας, αλλά ο σερβιτόρος» αφού «το βασικότερο στοιχείο ενός τέτοιου συστήματος δεν είναι ο εκ των προτέρων καθορισμός μιας συγκεκριμένης πολιτικής, αλλά ο καθορισμός μιας δημοκρατικής διαδικασίας (λήψης) αποφάσεων".

    [07] Αυτοοργανωμένη κίνηση των αλληλέγγυων για τους πρόσφυγες του Πεδίου του Άρεως

    Κουζίνα, υγειονομική περίθαλψη, δημιουργική απασχόληση παιδιών, ομάδες επικοινωνίας, διανομής και καθαριότητας απαρτίζουν το καθημερινό πρόγραμμα της Αυτοοργανωμένης Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες, η οποία έδωσε συνέντευξη τύπου στην παιδική χαρά, δίπλα από το "μικρό χωριό" που έχει στηθεί και στεγάζει τους περίπου 400 πρόσφυγες από το Αφγανιστάν στο Πεδίο του 'Αρεως.

    "Δεν είμαστε εδώ να αντικαταστήσουμε την κρατική μηχανή, η οποία, παρεμπιπτόντως, είναι τελείως απούσα, αλλά να δείξουμε την αλληλεγγύη μας σε αυτούς τους ανθρώπους" ανέφερε ο Ναζίμ, μέλος της Πρωτοβουλίας. Παράλληλα, τόνισε πως η κίνησή τους είναι αλληλέγγυα, όχι φιλανθρωπική, καθώς και οι ίδιοι οι πρόσφυγες συμμετέχουν στις δραστηριότητες και τις αποφάσεις.

    Η παρουσία της Πρωτοβουλίας είναι καθημερινή στο Πεδίο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Ο Αζίζ, εξήγησε πώς οργανώθηκε η κουζίνα, όπου μια ομάδα μαγειρεύει κάθε μέρα δυο γεύματα εδώ και δυο βδομάδες, ενώ ετοιμάζει και 300 λίτρα τσάι την ημέρα.

    Η ομάδα Υγείας κάνει δυο βάρδιες την ημέρα, δέκα με μια το πρωί και έξι με οχτώ το απόγευμα. Στελεχώθηκε στην αρχή από μέλη της Αυτοοργανωμένης Δομής Υγείας Εξαρχείων και αμέσως πλαισιώθηκε από αλληλέγγυους γιατρούς, φοιτητές της Ιατρικής και ανθρώπους που θέλησαν να βοηθήσουν.

    [08] Εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία για την πανσέληνο της 29ης Αυγούστου

    Περισσότερες από 140 εκδηλώσεις, οι οποίες θα διεξαχθούν σε δεκάδες αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία της χώρας, πλαισιώνουν φέτος τον εορτασμό της αυγουστιάτικης πανσελήνου, που είναι το Σάββατο 29 Αυγούστου 2015.

    Με τη συντριπτική πλειοψηφία τους να πραγματοποιούνται το βράδυ της πανσελήνου, οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, θέατρο σκιών, ξεναγήσεις, εκθέσεις, προβολές ταινιών, αστροφυσική παρατήρηση ή ελεύθερη πρόσβαση σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία το αργότερο ως τη μία το πρωί.

    Όπως σημειώθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, τα μέλη του οποίου είπαν ομόφωνα το «ναι» στη λειτουργία των χώρων αυτών για την πανσέληνο, την περσινή χρονιά οι συμμετέχοντες στις 86 εκδηλώσεις που έγιναν σε 120 αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία ξεπέρασαν τους 74.000.

    Φέτος, η αφίσα του εορτασμού απεικονίζει τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, του οποίου το αίτημα για ένταξη στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO αναμένεται να εξεταστεί από τον διεθνή οργανισμό.

    [09] Πρόγραμμα αγροτικής πολιτικής 2014-2020 με αξιοποίηση άνω των 6 δισ. ευρώ

    Τα μέτρα στήριξης των αγροτών ενόψει της πολύ δύσκολης συμφωνίας ανακοίνωσε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Παράλληλα παρουσίασε τους βασικούς άξονες του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020 με αξιοποίηση άνω των 6 δισ. ευρώ και δημιουργία 50.000 θέσεων εργασίας.

    Ως προς το επίμαχο ζήτημα της φορολογίας ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί για δίκαιη κατανομή φορολογικών βαρών με έμφαση στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και στους νέους αγρότες.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως σχεδιάζουμε να εκχωρήσουμε πόρους και αρμοδιότητες στις Περιφέρειες, σε ποσοστό άνω του 30%, των πόρων του Προγράμματος, για την ανάπτυξή του και τόνισε: «Γνώση, κατάρτιση, καινοτομία και δικτύωση οι προτεραιότητες για να πετύχει ο σχεδιασμός. Συγκριτικό μας πλεονέκτημα η πολιτική μας βούληση για σύγκρουση με κατεστημένα συμφέροντα και κατεστημένες νοοτροπίες».

    Ως προς τη φορολογία των αγροτών, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «θα προχωρήσουμε σε διάκριση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, από εκείνους που έχουν αγροτικά εισοδήματα, αλλά δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες» και «θα διεκδικήσουμε στη διαπραγμάτευση, οι κατά κύριο επάγγελμα να φορολογούνται με συντελεστή ΦΠΑ 13% και προκαταβολή φόρου στο μισό».

    Ακόμη, έκανε λόγο για «δίκαιη κατανομή φορολογικών βαρών και εφαρμογή καλών πρακτικών, ώστε η νέα γενιά να ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας» τονίζοντας ότι «στόχος είναι η προώθηση νέων μορφών συνεργασίας και παραγόμενο προιόν υψηλής ποιότητας».

    «Θα προχωρήσουμε στο σπάσιμο συμφερόντων που μονοπωλούν επί χρόνια έργα και εργασίες στον αγροτικό χώρο», υπογράμμισε.

    [10] Συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής υπό τον πρωθυπουργό

    Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής θα συνεδριάσει σήμερα στις 18.00, στο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

    [11] Το Βερολίνο δεν θεωρεί αναγκαίο ένα νέο "κούρεμα" του ελληνικού χρέους

    Η γερμανική κυβέρνηση δεν θεωρεί απαραίτητο ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Καγκελαρίας Κριστιάνε Βιρτς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Τόνισε ωστόσο ότι θέση του Βερολίνου παραμένει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει να συμμετάσχει και στο τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα.

    [12] Δύο ευπάθειες απειλούν τα συστήματα Mac

    Για χρόνια οι χρήστες των συστημάτων Mac ήταν εφησυχασμένοι ότι οι πλατφόρμες τους ήταν σχετικά ασφαλείς ενάντια στην απειλή κακόβουλου λογισμικού. Ο όχι μεγάλος αριθμός ανθρώπων που χρησιμοποιούσαν τη συγκεκριμένη πλατφόρμα σε συνδυασμό με τα λιγότερα κενά ασφαλείας στο λειτουργικό σύστημα -σε σχέση με τα Windows- είχαν αφήσει αλώβητο το ιστορικό της Apple, χωρίς καταστροφικούς ιούς ή κακόβουλο λογισμικό να απειλούν τα συστήματά της. Ωστόσο, δύο νέες ευπάθειες στο λειτουργικό σύστημα OS X έχουν φέρει στο προσκήνιο μια άλλη αλήθεια.

    Συγκεκριμένα, η μία ευπάθεια, η οποία εντοπίστηκε τον Ιούλιο, επιτρέπει σε κακόβουλο λογισμικό να αποκτά πρόσβαση σε έναν υπολογιστή Mac και να συμπεριφέρεται ως διαχειριστής του συστήματος -μία ευπάθεια γνωστή ως «privilege escalation». Με τον τρόπο αυτόν, έχει τη δυνατότητα να παρακάμπτει πολλά από τα χαρακτηριστικά ασφαλείας της Apple.

    Ο Στέφαν Έσσερ, ο Γερμανός προγραμματιστής που ανακάλυψε τη συγκεκριμένη ευπάθεια, επέκρινε με έντονο τρόπο την Apple για το γεγονός ότι η εταιρεία συμπεριέλαβε το ανάλογο διορθωτικό στην δοκιμαστική έκδοση του λειτουργικού της συστήματος, το Mac OS X El Capitan, αλλά δεν το έκανε και στην τρέχουσα έκδοση του Mac OS Yosemite.

    «Προς το παρόν δεν είναι σαφές εάν η Apple είναι ενήμερη σχετικά με το συγκεκριμένο πρόβλημα ασφαλείας ή όχι , αφού ενώ έχει διορθωθεί στην πρώτη δοκιμαστική έκδοση OS 10.11, δεν έχει διορθωθεί στην πρόσφατη έκδοση OS X10.10.4 και στην δοκιμαστική έκδοση OS X 10.10.5», δήλωσε στην εφημερίδα The Guardian ο Έσσερ.

    [13] Η Ακρόπολη αποκτά Wi-Fi

    Το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ), σε συνεργασία με την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων της Ακρόπολης (ΥΣΜΑ), εγκατέστησε προηγμένη υποδομή Wi-Fi στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, η οποία επιτρέπει την ασύρματη πρόσβαση στο Διαδίκτυο για φοιτητές, ερευνητές και καθηγητές από πανεπιστήμια όλου του κόσμου, με τη χρήση της υπηρεσίας περιαγωγής eduroam.

    Η υπηρεσία eduroam υλοποιείται και αναπτύσσεται από το πανευρωπαϊκό ακαδημαϊκό και ερευνητικό δίκτυο G?ANTκαι προσφέρει στους χρήστες των μελών του εύκολη, γρήγορη και ασφαλή πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες, με χρήση των ατομικών κωδικών πρόσβασης (credentials) που διαθέτουν από το Ίδρυμά τους. Το eduroam, σε οποιοδήποτε υποστηριζόμενο σημείο ασύρματης πρόσβασης διεθνώς, εγγυάται την ασφαλή σύνδεση του χρήστη με το διαδίκτυο.

    Με την εγκατάσταση της νέας υποδομής, διευκολύνεται μεγάλο ποσοστό από τους νέους επισκέπτες της Ακρόπολης, που ανήκουν σε ακαδημαϊκά ιδρύματα και διαθέτουν σύγχρονες φορητές συσκευές. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το ΕΔΕΤ, διαμορφώνονται και οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία διαδικτυακών εφαρμογών εξατομικευμένης πλοήγησης και πληροφόρησης για τους χώρους του μνημείου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 5 August 2015 - 14:32:25 UTC