Browse through our Interesting Nodes on Policy & Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έως 70% η πτώση του τζίρου στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
  • [02] Συναντήσεις της Ελληνικής Εταιρείας Logistics με στελέχη της κυβέρνησης
  • [03] Κομισιόν: Η μείωση του ΑΕΠ αλλάζει τους δημοσιονομικούς στόχους
  • [04] Ελεύθερος ο χειριστής του ταχύπλοου που κατηγορείται για τον θάνατο τουρίστριας
  • [05] Γ. Δεστούνη: Το νερό είναι ένα «δάνειο» από τη φύση
  • [06] Περιορισμένες οι δαπάνες των δήμων σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση
  • [07] Η κυβέρνηση δεν αναζητά "συγγραφέα" για το Μνημόνιο
  • [08] «Στόχος η αναστροφή της απορρύθμισης της μνημονιακής πενταετίας»

  • [01] Έως 70% η πτώση του τζίρου στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

    Τις δυσμενείς επιπτώσεις που υφίστανται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις λόγω της επιβολής κεφαλαιακών έλεγχων καταγράφει έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της ΓΣΕΒΕΕ.

    Σύμφωνα με την έρευνα, 9 στις 10 επιχειρήσεις, υπέστησαν μείωση του τζίρου, 3 στις 10 επιχειρήσεις σημείωσαν μείωση πάνω από 70%, ενώ συνολικά η μείωση του κύκλου εργασιών ήταν μεσοσταθμικά 48%. Στο ίδιο διάστημα η κατανάλωση μειώθηκε κατά 50% ή κατά 3,8 δισ. Ευρώ, μείωση που οδήγησε σε απώλειες ύψους 570 εκατ. για το δημόσιο από έμμεσους φόρους.

    Η ΓΣΕΒEΕ εκτιμά επίσης ότι με δεδομένη την ήδη δυσχερή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μικρές επιχειρήσεις, οι συνέπειες για το επόμενο εξάμηνο ίσως είναι πιο οδυνηρές από αυτές που εμφανίστηκαν τις 2 πρώτες εβδομάδες εξαιτίας της επιβολής των κεφαλαιακών ελέγχων.

    Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία MARC στο διάστημα 21-27 Ιουλίου 2015, σε δείγμα 1005 επιχειρήσεων και στα συμπεράσματα περιλαμβάνονται ακόμη τα εξής:

    - Οι μικρές επιχειρήσεις ήταν απροετοίμαστες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την επιβολή των capital controls και το κλείσιμο των τραπεζών καθώς μόνο 1 στις 2 χρησιμοποιεί e-banking για τις συναλλαγές της με πελάτες και προμηθευτές, ενώ 7 στις 10 δεν διαθέτουν συσκευές EFT/POS προκειμένου να πραγματοποιούν συναλλαγές με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες. Στον τομέα των υπηρεσιών 6 στις 10 επιχειρήσεις δεν διαθέτουν e-banking και στο εμπόριο το αντίστοιχο ποσοστό είναι 53,3%, ενώ στους αυτοαπασχολούμενους το ποσοστό αυτό εκτινάσσεται καθώς 7 στους 10 δεν διαθέτουν e-banking.

    - Επτά στους δέκα επιχειρηματίες δήλωσαν ότι δεν θα πάνε διακοπές φέτος, ποσοστό που είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί ποτέ σε έρευνες του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ και υπογραμμίζει την πτώση του εσωτερικού τουρισμού.

    [02] Συναντήσεις της Ελληνικής Εταιρείας Logistics με στελέχη της κυβέρνησης

    Συναντήσεις με στελέχη της κυβέρνησης πραγματοποιεί η Ελληνική Εταιρεία Logistics (ΕΕL) προκειμένου να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση για τη σπουδαιότητα του κλάδου της εφοδιαστικής αλυσίδας στην εθνική οικονομία.

    Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Νικόλαου Ροδόπουλου, Προέδρου ΔΣ της EEL και του κ. Αντώνιου Παπαδεράκη, Γενικού Γραμματέα Εμπορίου ο οποίος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα Logistics.

    Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Νικόλαος Ροδόπουλος τόνισε τη σημασία που διαδραματίζει ο κλάδος της εφοδιαστικής αλυσίδας στην ανάπτυξη της χώρας με αιχμή τις επενδύσεις που μπορεί να προσελκύσει αναφορικά με το διερχόμενο φορτίο που διοχετεύεται στις προηγμένες αγορές της Ευρώπης, τη συναρμολόγηση αυτού στη χώρα μας, γεγονός που θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, καθώς και από τη σωστή διαχείριση των συνδυασμένων μεταφορών.

    Η αναφορά στην ίδρυση Υφυπουργείου Εφοδιαστικής Αλυσίδας αποτέλεσε βασική παράμετρο των προτάσεων του Ν. Ροδόπουλου ο οποίος παράλληλα παρουσίασε το 20ετές έργο που έχει παραγάγει η Ελληνική Εταιρεία Logistics από το 1994 μέχρι σήμερα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο Master Plan της EEL το οποίο αποτέλεσε τη βασική δομή του νόμου 4302, αλλά και στην πρόσφατη μελέτη που αποδεικνύει πως ο κλάδος καταλαμβάνει ποσοστό 11% στο ΑΕΠ της χώρας.

    [03] Κομισιόν: Η μείωση του ΑΕΠ αλλάζει τους δημοσιονομικούς στόχους

    Η πιθανολογούμενη μείωση του ελληνικού ΑΕΠ θα ληφθεί υπόψη όσον αφορά τον καθορισμό των δημοσιονομικών στόχων, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα παραπέμποντας σε συνέντευξη του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί στο "Έθνος".

    Επιπλέον, ανέφερε ότι το εν λόγω ζήτημα αποτελεί αντικείμενο των τρεχουσών διαβουλεύσεων μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμικών εκπροσώπων των δανειστών.

    Ερωτηθείσα, δε, για τις σημερινές εξελίξεις μετά το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου Αθηνών αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

    [04] Ελεύθερος ο χειριστής του ταχύπλοου που κατηγορείται για τον θάνατο τουρίστριας

    Ελεύθερος αφέθηκε, σήμερα το μεσημέρι, με εντολή της αρμόδιας αντιεισαγγελέως Ρόδου, ο 42χρονος Ελβετός που κατηγορείται ως υπαίτιος για τον θάνατο της 37χρονης Ρωσίδας που κολυμπούσε στην παραλία Τραουνού Αφάντου.

    Ο 42χρονος χειριστής του ταχύπλοου που χτύπησε την 37χρονη προσήλθε σήμερα συνοδευόμενος από δικηγόρο ενώπιον της εισαγγελέως Ρόδου, η οποία διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από τον αρμόδιο Πταισματοδίκη προκειμένου να διευκρινιστούν επακριβώς οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το περιστατικό. Στη συνέχεια η δικογραφία θα επιστρέψει και πάλι στην Εισαγγελέα, η οποία θα προσδιορίσει επακριβώς τις κατηγορίες σε βάρος του 42χρονου.

    Η νέα τραγωδία που συγκλονίζει τη Ρόδο, έγινε το περασμένο Σάββατο, λίγο πριν τις 8.00 το βράδυ, όταν η προπέλα του ταχύπλοου χτύπησε την 37χρονη κολυμβήτρια με αποτέλεσμα να διαμελίσει ολόκληρη την αριστερή πλευρά της και σχεδόν να διαλύσει το κεφάλι της.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, ο 42χρονος Ελβετός οδηγούσε, λίγο πριν από τη δύση του ηλίου, το σκάφος, σέρνοντας έναν σκιέρ, ενώ μαζί του στο σκάφος επέβαιναν άλλοι 5 φίλοι του, οι οποίοι μάλιστα είχαν αντιληφθεί το χτύπημα που προκλήθηκε.

    [05] Γ. Δεστούνη: Το νερό είναι ένα «δάνειο» από τη φύση

    Μία Ελληνίδα επιστήμων της διασποράς είναι σήμερα από τις κορυφαίες διεθνώς ειδικούς για το νερό και τους υδάτινους πόρους. Σε συνέντευξη που παρεχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Γεωργία Δεστούνη, καθηγήτρια Υδρολογίας, Υδρογεωλογίας και Υδάτινων Πόρων στο Τμήμα Φυσικής Γεωγραφίας και Γεωλογίας του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, μιλάει για τον κίνδυνο να πούμε «το νερό νεράκι».

    Τονίζει ότι η άρδευση των αγροτικών καλλιεργειών απορροφά την μεγαλύτερη κατανάλωση νερού και ότι στο πεδίο αυτό πρέπει να υιοθετηθούν πιο αποτελεσματικές μέθοδοι για να γίνει η αναγκαία εξοικονόμηση. Προειδοποιεί, επίσης, ότι ο υδροφόρος ορίζοντας στην Ελλάδα γίνεται σταδιακά ολοένα πιο υφάλμυρος λόγω και της κλιματικής αλλαγής.

    Η Γ. Δεστούνη γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1961 και μετανάστευσε με την οικογένειά της στη Σουηδία, όταν ήταν εννέα ετών.

    [06] Περιορισμένες οι δαπάνες των δήμων σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση

    Περιορισμένες θα εξακολουθήσουν να είναι οι δαπάνες των δήμων, καθώς η υποχρέωση για ισοσκελισμένους ή πλεονασματικούς προϋπολογισμούς ισχύει και για το οικονομικό έτος 2016. Ισοσκελισμένα θα πρέπει να είναι και τα ανταποδοτικά τέλη (ύδρευση, καθαριότητα, φωτισμός), ενώ σε περίπτωση ελλειμμάτων η αύξηση των δημοτικών τελών είναι μονόδρομος.

    Με Κοινή Υπουργική Απόφαση του υπουργού Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκου Βούτση και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα, ζητείται από τους δήμους η κατάρτιση «ρεαλιστικών» προϋπολογισμών, δεδομένου ότι με βάση τον ν. 4270/2014 η δημοσιονομική θέση των ΟΤΑ ως φορέων Γενικής Κυβέρνησης πρέπει να είναι ισοσκελισμένη ή πλεονασματική.

    Στην ΚΥΑ, υπογραμμίζεται ιδιαίτερα η ανάγκη άσκησης περιοριστικής πολιτικής στις δαπάνες γενικότερα, με υποχρέωση συγκράτησης αυτών στα χαμηλότερα, δυνατά επίπεδα.

    [07] Η κυβέρνηση δεν αναζητά "συγγραφέα" για το Μνημόνιο

    Η κυβέρνηση δεν αναζητεί κανέναν ξένο εμπειρογνώμονα για να συγγράψει το Μνημόνιο, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, με αφορμή σχετικό σημερινό δημοσίευμα. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να συνεργαστεί με «διακεκριμένους εμπειρογνώμονες», διότι στη διαπραγμάτευση συζητούνται εξειδικευμένα θέματα, όπως είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η δημιουργία νέου Ταμείου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Η πολυπλοκότητα τουλάχιστον των δύο αυτών θεμάτων, πρόσθεσαν οι εν λόγω κύκλοι, απαιτεί και εξειδικευμένες γνώσεις/χειρισμούς, προκειμένου να μην υπάρξουν αστοχίες που θα επιβαρύνουν την οικονομία και ειδικότερα τους πολίτες.

    Παράλληλα, οι κυβερνητικοί παράγοντες χαρακτήρισαν ως απολύτως αναληθές το ότι «το κουαρτέτο αλωνίζει τα υπουργεία», προσθέτοντας ότι η μόνη συνάντηση σε υπουργείο έγινε σήμερα στο υπουργείο Εργασίας, μετά δε από πρόσκληση προς τους θεσμούς από τον ίδιο τον υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο.

    Σημειώνεται ότι σε δημοσίευμα της "Εφημερίδας των Συντακτών" αναφέρεται πως «το Κυβερνητικό Συμβούλιο για Οικονομική Πολιτική εξουσιοδοτεί τον αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομίας Ευκλείδη Τσακαλώτο να προσλάβουν στρατιές ξένων συμβούλων για να διαπραγματευτούν και να συγγράψουν το νέο μνημόνιο».

    [08] «Στόχος η αναστροφή της απορρύθμισης της μνημονιακής πενταετίας»

    Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η αναστροφή της απορρύθμισης της μνημονιακής πενταετίας δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΕΜΣ και του ΔΝΤ.

    "Οι επικεφαλής των θεσμών ήρθαν μετά από δική μου πρόσκληση στο Υπουργείο Εργασίας προκειμένου να συζητήσουμε τον «οδικό χάρτη»της διαπραγμάτευσης για το εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα. Η παρουσία τους δεν έχει καμιά σχέση με την πρακτική προηγούμενων ετών επικυρίαρχου ελέγχου επί πολιτικών που επιβάλλονταν έξωθεν" υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, "η συζήτηση διεξάχθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα. Για την ελληνική πλευρά, ως προς τα εργασιακά θέματα στόχος είναι ο προσδιορισμός και νομοθέτηση των «βέλτιστων πρακτικών» που προσδιορίζουν το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο, και η αναστροφή της απορρύθμισης της μνημονιακής πενταετίας. Ως προς το συνταξιοδοτικό, μια μεταρρύθμιση που θα εξασφαλίζει την βιωσιμότητα ενός κοινωνικά δίκαιου και ορθολογικού ασφαλιστικού συστήματος".

    Όπως επισήμανε ο κ. Κατρούγκαλος, "η νέα διαπραγμάτευση για τα εργασιακά θα εμπλέκει διεθνείς οργανισμούς όπως η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας και η Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Κοινωνικού Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης και θα επιδιωχθεί να έχει την ευρύτερη δυνατή δημοσιότητα. Και αυτό όχι μόνον για να εξασφαλισθεί η διαφάνεια, που έλειπε όλη την προηγούμενη περίοδο, αλλά και να καταστεί δυνατή η ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας στον σχετικό διάλογο.

    Εξάλλου, κύκλοι του υπουργείου Εργασίας μετά τη συνάντηση που είχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου με τους εκπροσώπους των θεσμών (Ευρ. Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ και ESM) ανέφεραν ότι τα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι τις 30/6 δεν θίγονται, και αυτό είναι κάτι που οι θεσμοί έχουν αποδεχτεί.

    Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι θα υποβληθούν συγκεκριμένες προτάσεις για το ασφαλιστικό μέχρι τον Οκτώβριο, όπως συμφωνήθηκε στο Eurosummit και για τα εργασιακά μέχρι το τέλος του έτους. Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το αν οι εκπρόσωποι των θεσμών αποδέχονται το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ανώτερο στέλεχος του υπουργείου ανέφερε ότι το θέμα αυτό είναι ανοιχτό στη διαπραγμάτευση.

    Κύκλοι του υπουργείου, ανέφεραν ακόμα ότι πρόθεση του υπουργείου είναι κάθε βήμα διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά να ανακοινώνεται δημόσια, ώστε να γίνονται κοινωνοί οι εταίροι αλλά και οι πολίτες. Σύμφωνα με την ίδια πηγή το υπουργείο έχει καταλήξει σε έναν οδικό χάρτη, στον οποίο εμπλέκονται διεθνείς οργανώσεις, προκειμένου να καταδεικνύεται ποιες είναι οι βέλτιστες πρακτικές.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 3 August 2015 - 12:32:20 UTC