Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «O πρωθυπουργός να καταλάβει ότι υποχρεούται να κυβερνήσει»
  • [02] Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απαγόρευσε για σήμερα τις ανοικτές πωλήσεις
  • [03] Με πτώση 22,81% άνοιξε το Χρηματιστήριο μετά από πέντε εβδομάδες
  • [04] Έξι νεκροί από τον καύσωνα στην Ιαπωνία
  • [05] Φονικές πλημμύρες στη Μιανμάρ
  • [06] Αναχώρησε απροσδόκητα από την Κυανή Ακτή ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας
  • [07] Γ. Δεστούνη: Το νερό είναι ένα «δάνειο» από τη φύση
  • [08] Νέα επεμβατική μέθοδος δίνει ελπίδες για την αντιμετώπιση της ανθεκτικής υπέρτασης
  • [09] «Ξεκάθαρη η διαφωνία του Παρισιού με την πρόταση Σόιμπλε για ένα προσωρινό Grexit»
  • [10] Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα, MVP o Χαραλαμπόπουλος
  • [11] Η Αρσεναλ κατέκτησε το σούπερ καπ
  • [12] Επέστρεψαν στην Αθήνα Γιαννιώτης και Αραούζου

  • [01] «O πρωθυπουργός να καταλάβει ότι υποχρεούται να κυβερνήσει»

    «O κ. Τσίπρας να καταλάβει ότι υποχρεούται να κυβερνήσει, να πάρει ευθύνες και να δώσει λύσεις» τονίζει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επισημαίνοντας πως ο πρωθυπουργός «δίνει προς τα έξω την εικόνα ότι τα εσωκομματικά ζητήματα κυριαρχούν, αντί να προσπαθήσει να δώσει λύση στα καυτά ζητήματα του τόπου».

    Σε συνέντευξή του στην Real News ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζει πως «αυτό οδηγεί σε μια αστάθεια, οδηγεί σε αβεβαιότητα, προκαλεί σύγχυση και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».

    Σύμφωνα με τον κ. Μεϊμαράκη «ο κ. Τσίπρας δείχνει να κινείται περισσότερο ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα ζητήματα πολύ σοβαρά και ουσιαστικά που απασχολούν όλους τους Έλληνες και αφορούν τη χώρα» ενώ, όπως επισημαίνει οι εκλογές στην παρούσα φάση δεν θα ήταν λύση. Μάλιστα ξεκαθαρίζει πως η ΝΔ δεν σκέφτεται να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

    Πάντως όσον αφορά την υπόθεση Βαρουφάκη ο πρόεδρος της ΝΔ τη χαρακτηρίζει πολύ σοβαρή τονίζοντας πως το κόμμα θα εξαντλήσει όλα τα πολιτικά και κοινοβουλευτικά μέσα που διαθέτει για να πέσει φως στην υπόθεση.

    Ο κ. Μεϊμαράκης επαναλαμβάνει την πρόσκλησή του προς ένα ευρύτερο κομματικό ακροατήριο χωρίς βαρονίες, όπως λέει και τονίζοντας πως η ΝΔ είναι μια μεγάλη παράταξη όπως την όρισε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και όπως περιγράφεται στην ιδρυτική διακήρυξη.

    [02] Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απαγόρευσε για σήμερα τις ανοικτές πωλήσεις

    Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έδωσε σήμερα το «πράσινο φως» για την επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου και απαγόρευσε τις ανοικτές πωλήσεις επί των μετοχών.

    Συγκεκριμένα το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε, μεταξύ άλλων:

    α) την επαναλειτουργία της Οργανωμένης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών και του Πολυμερούς Μηχανισμού Διαπραγμάτευσης (ΠΜΔ) Εναλλακτική Αγορά (ΕΝΑ), σε συνέχεια και της σχετικής απόφασης της Διοικούσας Επιτροπής του Χρηματιστηρίου Αθηνών,

    β) την επαναλειτουργία της Ηλεκτρονικής Δευτερογενούς Αγοράς Τίτλων (ΗΔΑΤ), σε συνέχεια και της σχετικής απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδος,

    γ) την επαναλειτουργία της Εταιρείας Εκκαθάρισης (ΕΤΕΚ) για τους τίτλους που τελούν υπό διαπραγμάτευση στην ελληνική αγορά και στο ΠΜΔ,

    δ) την επαναλειτουργία του διακανονισμού αξιών σε τίτλους της ελληνικής αγοράς από το Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων (ΕΛΚΑΤ),

    ε) την αναστολή εφαρμογής των διατάξεων ως προς την παροχή πίστωσης εντός της προθεσμίας εκκαθάρισης των συναλλαγών από ΑΕΠΕΥ,

    στ) τη συνέχιση της αναστολής εξαγοράς μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων.

    [03] Με πτώση 22,81% άνοιξε το Χρηματιστήριο μετά από πέντε εβδομάδες

    Δραματική υποχώρηση καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της αγοράς, μετά από πέντε εβδομάδες που έμεινε κλειστό το Χρηματιστήριο Αθηνών λόγω των Capital controls. Η αγορά αποτιμά τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται κυρίως στον χώρο των τραπεζών με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για μία ειδικού τύπου συνεδρίαση.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 10.40 διαμορφώνεται στις 615,60 μονάδες σημειώνοντας πτώση 22,81%.Ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει πτώση 23,34% με τις τραπεζικές μετοχές να είναι κλειδωμένες στο limit Down.

    Η αγορά λειτουργεί πλέον με σημαντικούς περιορισμούς για τους Έλληνες επενδυτές, ενώ οι ξένοι επενδυτές, οι οποίοι κατέχουν το 58,41% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου και πραγματοποιούν σχεδόν το 60% του ημερήσιου τζίρου, μπορούν να κάνουν συναλλαγές χωρίς κανέναν περιορισμό.

    Τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του ελληνικού χρηματιστηρίου ήταν η Παρασκευή 26 Ιουνίου με την αγορά να κλείνει με κέρδη 2,03% και την εβδομάδα με άνοδο 16,03%, προεξοφλώντας τότε την επίτευξη συμφωνία. Από εκείνη την ημέρα και μετά "πάγωσαν" κεφάλαια ύψους 49 δισ. ευρώ, όση είναι η χρηματιστηριακή αξία των ελληνικών μετοχών με βάση το κλείσιμο της 26ης Ιουνίου.

    Οι Έλληνες επενδυτές ουσιαστικά θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν κατά κύριο λόγο «νέο» χρήμα για να αγοράσουν μετοχές.

    [04] Έξι νεκροί από τον καύσωνα στην Ιαπωνία

    Κύμα καύσωνα στην Ιαπωνία προκάλεσε τον θάνατο έξι ανθρώπων, ενώ περίπου 3.000 πολίτες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, μετέδωσε χθες το τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

    Σύμφωνα με το δίκτυο, το Τόκιο και η Οζάκα είναι οι πόλεις που επλήγησαν περισσότερο.

    Πολλές δεκάδες παιδιά αναζήτησαν ιατρική φροντίδα εξαιτίας της υπερβολικής ζέστης σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ 18 άνθρωποι βρέθηκαν αναίσθητοι.Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η θερμοκρασία στη χώρα ανήλθε σε 40 βαθμούς Κελσίου.

    [05] Φονικές πλημμύρες στη Μιανμάρ

    Τουλάχιστον 46 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις πλημμύρες που πλήττουν την Μιανμάρ εδώ και μερικές ημέρες και έχουν προκαλέσει προβλήματα στην ζωή περισσότερων από 200.000 ανθρώπων, κυρίως στο κεντρικό και το βόρειο τμήμα, όπου ορισμένες ζώνες έχουν αποκοπεί από την υπόλοιπη χώρα.

    «Σαράντα έξι άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και περισσότεροι από 200.000 έχουν πληγεί από τις πλημμύρες σε όλη την χώρα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας υπάλληλος του τμήματος αρωγής και επανεγκατάστασης του υπουργείου Κοινωνικών Υποθέσεων.Οι καταρρακτώδεις βροχές αυτήν την περίοδο των μουσώνων προκάλεσαν μια γρήγορη άνοδο της στάθμης των υδάτων και πολλές κατολισθήσεις, από τις οποίες καταστράφηκαν χιλιάδες σπίτια, αγροτικές εκτάσεις, γέφυρες και δρόμοι στην χώρα, σύμφωνα με τον ίδιο.

    [06] Αναχώρησε απροσδόκητα από την Κυανή Ακτή ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας

    Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν μπεν Αμπντελαζίζ αλ Σαούντ εγκατέλειψε, απροσδόκητα, χθες την εξοχική του κατοικία στην Κυανή Ακτή και οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι η δημόσια πλαζ που βρίσκεται δίπλα στην κατοικία και είχε κλείσει για το κοινό για λόγους ασφαλείας προκαλώντας κατακραυγή, θα ανοίξει και πάλι σήμερα.

    Αφού πέρασε οκτώ ημέρες διακοπών στη βασιλική βίλα του Γκολφ-Ζουάν στην κοινότητα Βαλορίς, ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας επιβιβάσθηκε χθες στο αεροδρόμιο της Νίκαιας σε πτήση με προορισμό την Ταγγέρη στο Μαρόκο.Αρχικά η παραμονή του στην Κυανή Ακτή είχε προγραμματισθεί για το διάστημα από τις 20 Ιουλίου μέχρι τις 20 Αυγούστου.Μαζί του αναχώρησε από τις κατοικίες της Κρουαζέτ μεγάλο μέρος, έως και τα δύο τρίτα, της ακολουθίας του που αριθμεί περί τα χίλια άτομα.

    Το κλείσιμο της πλαζ προκάλεσε κατακραυγή και τη συγκέντρωση 150.000 υπογραφών διαμαρτυρίας, η οποία επρόκειτο να επιδοθεί στον αρμόδιο περιφερειάρχη στις 4 Αυγούστου από τον τοπικό δημοτικό σύμβουλο Ζαν-Νοέλ Φαλκού, που είχε και την πρωτοβουλία.

    [07] Γ. Δεστούνη: Το νερό είναι ένα «δάνειο» από τη φύση

    Μία Ελληνίδα επιστήμων της διασποράς είναι σήμερα από τις κορυφαίες διεθνώς ειδικούς για το νερό και τους υδάτινους πόρους. Σε συνέντευξη που παρεχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Γεωργία Δεστούνη, καθηγήτρια Υδρολογίας, Υδρογεωλογίας και Υδάτινων Πόρων στο Τμήμα Φυσικής Γεωγραφίας και Γεωλογίας του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, μιλάει για τον κίνδυνο να πούμε «το νερό νεράκι».

    Τονίζει ότι η άρδευση των αγροτικών καλλιεργειών απορροφά την μεγαλύτερη κατανάλωση νερού και ότι στο πεδίο αυτό πρέπει να υιοθετηθούν πιο αποτελεσματικές μέθοδοι για να γίνει η αναγκαία εξοικονόμηση. Προειδοποιεί, επίσης, ότι ο υδροφόρος ορίζοντας στην Ελλάδα γίνεται σταδιακά ολοένα πιο υφάλμυρος λόγω και της κλιματικής αλλαγής.

    Η Γ. Δεστούνη γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1961 και μετανάστευσε με την οικογένειά της στη Σουηδία, όταν ήταν εννέα ετών.

    [08] Νέα επεμβατική μέθοδος δίνει ελπίδες για την αντιμετώπιση της ανθεκτικής υπέρτασης

    Η απονεύρωση του νεφρού, μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδος γεννά ελπίδες για την αντιμετώπιση της ανθεκτικής υπέρτασης, η οποία ευθύνεται για 7,6 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους παγκοσμίως. Για την νέα μέθοδο που εφαρμόζεται στην Ελλάδα τα τελευταία 3,5 χρόνια μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αν. καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιπποκράτειο Γ.Ν.Α Κωνσταντίνος Τσιούφης

    Η αρτηριακή υπέρταση αποτελεί την κύρια αιτία καρδιαγγειακής θνητότητας και νοσηρότητας παγκοσμίως. Το 54% των εγκεφαλικών επεισοδίων και το 47% της ισχαιμικής καρδιακής νόσου οφείλονται στην αυξημένη αρτηριακή πίεση. Στην Ελλάδα περίπου το 30% του ενήλικου πληθυσμού είναι υπερτασικοί. Σύμφωνα με τον κ. Τσιούφη η επίτευξη έστω και μέτριας μείωσης των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των καρδιαγγειακών συμβαμάτων. «Σήμερα, η θεραπευτική αντιμετώπιση της υπέρτασης βασίζεται στο συνδυασμό τροποποίησης του τρόπου ζωής, (περιορισμός πρόσληψης άλατος, μείωση σωματικού βάρους και επαρκή φυσική δραστηριότητα) και στη χορήγηση αντιυπερτασικών φαρμάκων. Ωστόσο, τα ποσοστά ελέγχου της υπέρτασης παραμένουν ακόμα σχετικά χαμηλά και ένα ποσοστό ασθενών πάσχει από ανθεκτική υπέρταση» .

    [09] «Ξεκάθαρη η διαφωνία του Παρισιού με την πρόταση Σόιμπλε για ένα προσωρινό Grexit»

    O υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν επέκρινε τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε καθώς εκείνος πρότεινε η Ελλάδα να εγκαταλείψει προσωρινά την ευρωζώνη, κάνοντας λόγο για «μία ξεκάθαρη διαφωνία» μεταξύ Βερολίνου - Παρισιού επί αυτού του ζητήματος, υποστήριξε ωστόσο ότι οι σχέσεις Γαλλίας- Γερμανίας δεν έχουν «διαρραγεί».

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο Μ. Σαπέν επισήμανε ότι ο Σόιμπλε έσφαλε όταν πρότεινε ένα «διάλειμμα» (time-out) της Ελλάδας από την ευρωζώνη - μια ιδέα που κυκλοφόρησε από τον Γερμανό υπουργό τον περασμένο μήνα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

    «Νομίζω ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σφάλλει, ακόμα και ότι έρχεται σε αντίφαση με την ίδια του τη βούληση που είναι βαθιά ευρωπαϊκή» σημείωσε ο Μ. Σαπέν στη συνέντευξη που θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο της Ηandelsblatt.

    «Αυτή η βούληση, η οποία είναι και δική μου, περιλαμβάνει την ενδυνάμωση της ευρωζώνης» υπογράμμισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, ο οποίος προσέθεσε ότι αυτό ακριβώς αποκλείει το ενδεχόμενο μιας προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση των 19 κρατών μελών.

    «Εάν επιτρέψεις μιας προσωρινή αποχώρηση, αυτό σημαίνει: κάθε χώρα που θα αντιμετωπίζει δυσκολίες θα θέλει να γλυτώνει από αυτές μέσω μιας αναπροσαρμογής του νομίσματός της» προσέθεσε ο Μ. Σαπέν.

    Το να μιλάει κανείς αυτή τη στιγμή για ένα Grexit, όπως ακριβώς έκανε ο Β. Σόιμπλε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στα μέσα Ιουλίου στις Βρυξέλλες, δεν είναι «ρεαλιστικό» εκτίμησε ο ίδιος, υπογράμμισε ωστόσο ότι σέβεται τη γερμανική θέση, διότι δεν αποτελεί μια θέση «τακτικής» αλλά θέση «εκ πεποιθήσεως».

    «Επί αυτού του θέματος (του Grexit) υπάρχει μια διαφωνία, μία ξεκάθαρη διαφωνία» είπε ο Μισέλ Σαπέν.

    [10] Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα, MVP o Χαραλαμπόπουλος

    Με τεράστια ψυχικά αποθέματα και ωριμότητα, δεδομένης της ηλικίας των παικτών, η Εθνική Εφήβων με σπουδαία ανατροπή στον «χρυσό», όπως εξελίχθηκε, επίλογο της στο Ευρωπαϊκό του Βόλου, έκαμψε με 64-61 την αντίσταση της Τουρκίας στον τελικό και στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης, μετά από επτά χρόνια! Νωρίτερα, η Λιθουανία επικράτησε με 74-49 της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης στον «μικρό τελικό» και «ανέβηκε» στο τρίτο σκαλί του βάθρου.

    Οι παίκτες του Ηλία Παπαθεοδώρου, μετά από ένα ανοργάνωτο σε άμυνα και επίθεση πρώτο ημίχρονο, βρήκαν ρυθμό στο δεύτερο και επέστρεψαν από το -14! Μεγάλος πρωταγωνιστής της ανατροπής το «καθαρό μυαλό» της ελληνικής επίθεσης από το τζάμπολ της αναμέτρησης και MVP της διοργάνωσης, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, με 23 πόντους (7π. στο 4ο δεκ.) και 4/4 βολές στα κρίσιμα τελευταία δευτερόλεπτα! ¶ξιος συμπαραστάτης του και σήμερα ο Γιώργος Παπαγιάννης των διαδοχικών νταμπλ νταμπλ, με 12 πόντους και 15 ριμπάουντ! Καθοριστικά και τα 2 τρίποντα του Ιάκωβου Μιλεντίγιεβιτς (8π., όλους στο 4ο δεκ.) στον επίλογο του αγώνα, με το δεύτερο να δίνει το προβάδισμα στην Εθνική για πρώτη φορά στο 37΄ (57-54)! Τα δεκάλεπτα: 12-19, 25-37, 41-48, 64-61.

    Συγχαρητήριο τηλεγράφημα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου

    Η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου από την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων μπάσκετ που διεξήχθη στον Βόλο σήμερα «μας κάνει υπερήφανους» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Σε συγχαρητήριο τηλεγράφημά του προς την εθνική ομάδα, ο κ. Παυλόπουλος είπε, «Η μεγάλη ευρωπαϊκή σας κατάκτηση και διάκριση μας κάνει υπερήφανους. Πέραν τούτου παραδίδει σ? όλους μας ένα διπλό, τουλάχιστον, δίδαγμα: Πρώτον, το δίδαγμα των τεράστιων δυνατοτήτων της νέας γενιάς, πολύ πέρα και από τα σύνορα της Χώρας μας. Και, δεύτερον, το δίδαγμα του τι μπορούμε να επιτύχουμε οι Έλληνες, μεσ? από την συνεπή συλλογική προσπάθεια και την συνακόλουθη ενότητα, μπροστά σε μεγάλους εθνικούς στόχους».

    Συγχαρητήρια δήλωση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα

    «Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην Εθνική Εφήβων του μπάσκετ, τον προπονητή Ηλία Παπαθεοδώρου και τον πολυτιμότερο παίκτη της διοργάνωσης Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που διεξήχθη στο Βόλο», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μπάσκετ από την Εθνική Εφήβων.

    «Συγχαρητήρια αξίζουν επίσης και στην φιναλίστ Τουρκία, καθώς και σε όλες τις ομάδες που συμμετείχαν στην διοργάνωση», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «η νέα μεγάλη επιτυχία του ελληνικού μπάσκετ δίνει χαρά και συγκίνηση σε έναν ολόκληρο λαό, αποδεικνύοντας ότι η συλλογικότητα, η πίστη στο στόχο και η αυταπάρνηση είναι συστατικά που οδηγούν σε τέτοιες μεγάλες στιγμές», και κατέληξε στην δήλωσή του «η χαρά μας για την σημερινή επιτυχία, είναι ευχή για την μεγάλη πρόκληση της Εθνικής μας Ομάδας Ανδρών, που τον προσεχή Σεπτέμβρη θα δώσει τη δική της μάχη στο Ευρωμπάσκετ».

    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ACTION IMAGES/ ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ

    [11] Η Αρσεναλ κατέκτησε το σούπερ καπ

    Η Αρσεναλ κατέκτησε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά -και 14η συνολικά στην ιστορία της- το αγγλικό σούπερ καπ, ή Community Shield όπως αποκαλείται στο Νησί. Οι «κανονιέρηδες» επιβλήθηκαν 1-0 στο Γουέμπλεϊ της πρωταθλήτριας Τσέλσι, στο παιχνίδι με το οποίο παραδοσιακά ανοίγει η νέα σεζόν στην Αγγλία, και ο Αρσέν Βενγκέρ πανηγύρισε επιτέλους μία νίκη επί του Ζοζέ Μουρίνιο, μετά από 14 αναμετρήσεις. Το παιχνίδι κρίθηκε από ένα γκολ του Οξλέιντ-Τσάμπερλεν στο 24ο λεπτό, με τους «μπλε» να μην κατορθώνουν στη συνέχεια να αντιδράσουν.

    Στα αξιοσημείωτα του αγώνα ήταν αναμφίβολα η παρουσία κάτω από τα δοκάρια του Πετρ Τσεχ, που έκανε το επίσημο ντεμπούτο του με την Αρσεναλ απέναντι στην ομάδα την οποία υπηρέτησε επί έντεκα χρόνια.

    [12] Επέστρεψαν στην Αθήνα Γιαννιώτης και Αραούζου

    Έστω και με καθυστέρηση αρκετών ωρών (αφού χάθηκε η ανταπόκριση από Κωνσταντινούπολη για Αθήνα και χρειάστηκε να περιμένουν για την επόμενη πτήση), επέστρεψαν το μεσημέρι στην Αθήνα από το Καζάν οι ελληνικές αποστολές της κολύμβησης σε ανοιχτή θάλασσα, των καταδύσεων και της συγχρονισμένης κολύμβησης, που εκπροσώπησαν τη χώρα μας στο 16ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου. Τους αθλητές και τους συνοδούς τους υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο ο γενικός γραμματέας της ΚΟΕ, Δημήτρης Σαρακατσάνης, και ο τεχνικός σύμβουλος κολύμβησης, Χριστόδουλος Χούμας.

    Κεντρικά πρόσωπα στην επιστροφή της αποστολής ήταν φυσικά ο Σπύρος Γιαννιώτης και η Κέλυ Αραούζου, οι οποίοι επέστρεψαν από το Καζάν με μετάλλια, αλλά και με το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο. «Είμαι πανευτυχής για ακόμη ένα μετάλλιο που σημαδεύει την καριέρα μου και που έφερε μία πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο στη Βραζιλία. Μόνο και μόνο το γεγονός ότι θα τελειώσω την καριέρα μου με μια Ολυμπιάδα, την 5η συνεχόμενη φορά για εμένα, είναι εξαιρετικό κίνητρο και μου δίνει δύναμη να συνεχίσω να δουλεύω σκληρά και την επόμενη χρονιά. Βέβαια, μακάρι να έρθει ένα μετάλλιο, είναι αυτό που ονειρεύομαι, αλλά χωρίς άγχος θα παλέψω για ό,τι καλύτερο. Είναι γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Ελπίζουμε ότι θα είναι κοντά μας, όσοι μας στηρίζουν πάντα, ώστε να εχουμε μια αξιοπρεπή εμφάνιση στη μεγάλη αυτή διοργάνωση», επισήμανε ο Γιαννιώτης, ο οποίος κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα 10χλμ.

    Από την πλευρά της η Κέλυ Αραούζου, η οποία ήταν δεύτερη στα 5χλμ. και όγδοη στο 10άρι, παίρνοντας κι αυτή την πρόκριση για το Ρίο, δήλωσε: «Έδωσα στα 5χλμ. το 200% των δυνάμεών μου και των δυνατοτήτων μου. Με ενδιέφερε πολύ αυτή η κούρσα για το μετάλλιο. Αυτή η κούρσα με έφερε εξουθενωμένη στο ομαδικό και δε μπορούσα να κάνω κάτι καλύτερο από την πλευρά μου, ώστε να έρθει η διάκριση. Η περιπέτεια του Ρίο ξεκινά το Σεπτέμβρη και έχουμε ήδη το μυαλό μας εκεί». Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια δεν ξέχασε και τους συναθλητές της στην κλασική κολύμβηση, που άρχισαν από σήμερα την προσπάθειά τους στο Καζάν: «Είμαι πολύ σίγουρη για τους Έλληνες αθλητές. Υπάρχουν πολλά παιδιά με δυνατότητες και εστιάζω την προσοχή μου στον Κριστιάν Γκολομέεβ, που έχει πιθανότητες για κάτι πολύ καλό».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 3 August 2015 - 8:32:22 UTC