Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Όλγα Γεροβασίλη: «Δεν είναι στις προθέσεις μας η κυβέρνηση ειδικού σκοπού»
  • [02] Αρνητική πρωτιά της Κύπρου στα επιτόκια εντός Ευρωζώνης
  • [03] Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς
  • [04] Ευρωβαρόμετρο:Οι μετανάστες είναι η βασική ανησυχία των Ευρωπαίων
  • [05] Στο Παρίσι τμήμα αεροσκάφους, που ίσως ανήκει στο μοιραίο Μπόινγκ των Μαλαισιανών αερογραμμών
  • [06] Στη Μιανμάρ περιοδεύει η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ Αντζελίνα Τζολί
  • [07] Ματαιώσεις δρομολογίων σε προαστιακό και τραίνα την Δευτέρα, λόγω στάσεων εργασίας
  • [08] Μεγαλύτερη από την περσινή η εφετινή έξοδος
  • [09] Κτηματολόγιο: Μέχρι σήμερα έχει καταγραφεί το 23% των τίτλων ιδιοκτησίας
  • [10] Έξι άτομα κατηγορούνται για δεκάδες διαρρήξεις σε Δράμα, Καβάλα, και Σέρρες
  • [11] Αρ. Μπαλτάς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Πολύ λιγότερα τα κενά των εκπαιδευτικών
  • [12] Πνίγηκε 23χρονος ψαράς στη Λίμνη Κερκίνη
  • [13] Γ.Σταθάκης: «Τριακονταετούς διάρκειας θα είναι το νέο δάνειο από τον ESM»
  • [14] Δεν μπαίνουν στον «Τειρεσία» επιταγές γραμμάτια και συναλλαγματικές έως 30 Σεπτεμβρίου

  • [01] Όλγα Γεροβασίλη: «Δεν είναι στις προθέσεις μας η κυβέρνηση ειδικού σκοπού»

    «Δεν είναι στις προθέσεις μας ούτε στις προθέσεις του ελληνικού λαού η κυβέρνηση ειδικού σκοπού»,δηλώνει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη στην εφημερίδα «Αγορά». «Η κυβέρνηση έχει τη λαϊκή εντολή να κυβερνήσει τη χώρα προς όφελος των αδύναμων. Αυτή είναι και η ουσία της πολιτικής ρητορικής της πριν τις εκλογές, αυτή εξακολουθεί να είναι η πολιτική της στόχευση και σήμερα», αναφέρει η κ.Γεροβασίλη.

    Στο ερώτημα αν μπορεί να αποτραπεί η διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ, η κ.Γεροβασίλη απαντά ότι ο χώρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει την ικανότητα να συνθέτει μέσα από τη διαφορετικότητα των απόψεων. Η κυβερνητική εκπρόσωπος σημειώνει πως «η έξοδος από την ΕΕ δεν ήταν ποτέ στην πολιτική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ. «Στόχος της κυβέρνησής μας δεν είναι οι εκλογές», αναφέρει η κυβερνητική εκπρόσωπος σημειώνει, όμως, ότι «η σταθερότητα στη διακυβέρνηση δεν μπορεί να εξαρτάται από πρόσκαιρες τακτικές πολιτικής στήριξης αντίπαλων πολιτικών δυνάμεων, που δοκιμάστηκαν και απέδειξαν την αποτυχία τους στην υποστήριξη των λαϊκών συμφερόντων».

    Στο ερώτημα αν θα πάμε σε νέα προαπαιτούμενα μέτρα για ένα δεύτερο δάνειο-γέφυρα, στην περίπτωση που δεν προλάβουμε την υπογραφή συμφωνίας ως τις 18 Αυγούστου, η κυβερνητική εκπρόσωπος απαντά πως η απόφαση της 12ης Ιουλίου είναι μια συμφωνία με προκαθορισμένες υποχρεώσεις αμφότερων πλευρών.

    Στο ερώτημα αν ο κ. Βαρουφάκης θα παραμείνει βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αν κυβέρνηση θα φέρει plan B στη Βουλή, η κυβερνητική εκπρόσωπος απαντά ότι το Μαξίμου δεν παίζει και δεν φιλοδοξεί να παίξει τον ρόλο του τιμητή πολιτικών συμπεριφορών ή / και επιλογών οποιουδήποτε μέλους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

    [02] Αρνητική πρωτιά της Κύπρου στα επιτόκια εντός Ευρωζώνης

    Την αρνητική πρωτιά στα επιτόκια διατηρεί η Κύπρος εντός της ευρωζώνης, παρά την υποχώρηση του κόστους του χρήματος στα χαμηλότερα ιστορικά επίπεδα. Νέα στοιχεία της ΕΚΤ και της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου δείχνουν ότι τα επιτόκια δανείων συνέχισαν τον Ιούνιο του 2015 να μειώνονται, παραμένοντας, ωστόσο, στο ρετιρέ της ευρωζώνης.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία το μέσο επιτόκιο νέων επιχειρηματικών δανείων στην Κύπρο,μειώθηκε τον έκτο μήνα του 2015 στο 5,15% από 5,20% τον Μάιο και 5,98% τον Ιούνιο του 2014. Από τον Φεβρουάριο του 2015 τα επιτόκια επιχειρηματικών δανείων παρουσιάζουν μείωση 6,4 ποσοστιαίων μονάδων. Στην ευρωζώνη το επιτόκιο για επιχειρηματικά δάνεια μειώθηκε στο 2,81% από 2,84%. Στην Ελλάδα, το επιτόκιο επιχειρηματικών δανείων ανέρχεται στο 4,95% και στη Μάλτα στο 4,13%.

    Όσον αφορά στα επιτόκια των νέων στεγαστικών δανείων στην Κύπρο μειώθηκαν τον έκτο μήνα του έτους στο 4,04% από 4,15% τον Μάιο του 2015 και 4,81% τον Ιούνιο του 2014. Πρόκειται για τα ψηλότερα επιτόκια στο σύνολο των χωρών της ευρωζώνη.

    [03] Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς

    Με εκπροσώπουςτων υπουργείων Εργασίας καιΥγείας, θα συναντηθούν σήμερα, στον χώρο διαμονής τους, οι εκπρόσωποι των θεσμών, σύμφωνα μεκυβερνητικούς κύκλους,οι οποίοιπριν λίγο ανέφερανότιαναβλήθηκε η συνάντηση με εκπροσώπους του ΤΑΙΠΕΔ.

    Χθες, στον χώρο διαμονής των θεσμών μετέβησαν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης και στη εξάωρη συνάντηση τέθηκαν ζητήματα που αφορούν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τους στόχους για τα δημοσιονομικά μεγέθη, καθώς και τις ελληνικές προτάσεις για το ταμείο αποκρατικοποιήσεων. Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, κατά τη συνάντηση δεν ετέθη θέμα προαπαιτούμενων μέτρων.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, στη συνάντηση «υπήρξε σύγκλιση σε κάποια σημεία, λιγότερη σύγκλιση σε κάποια άλλα,ενώ η συζήτηση ήταν σε πολύ καλό κλίμα και θα συνεχιστεί».Χθες το απόγευμα οι εκπρόσωποι των τεσσάρων θεσμών μετέβησαν στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τις εξελίξεις στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

    [04] Ευρωβαρόμετρο:Οι μετανάστες είναι η βασική ανησυχία των Ευρωπαίων

    Οι μετανάστες είναι πλέον η βασική ανησυχία των Ευρωπαίων πολιτών, μπροστά από τα οικονομικά ζητήματα και την ανεργία, σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που διενεργήθηκε στα τέλη Μαΐου στις χώρες μέλη της Ε.Ε και τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες και δημοσιεύθηκε στα τέλη Ιουλίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Τον Νοέμβριο η οικονομική κατάσταση, η ανεργία και τα δημοσιονομικά ελλείμματα ήταν οι βασικές ανησυχίες των Ευρωπαίων πολιτών, σύμφωνα με προηγούμενη έρευνα. Τότε η μετανάστευση βρισκόταν στην τέταρτη θέση (24%). Έκτοτε, με ποσοστό 38% οι μετανάστες εμφανίζονται να είναι η βασική ανησυχία των Ευρωπαίων, ενώ ακολουθούν η οικονομική κατάσταση (27%, μείωση έξι μονάδων), η ανεργία (24%, μείωση πέντε μονάδων) και τα δημοσιονομικά (23%, μείωση δύο μονάδων).

    Πρόκειται για το πρόβλημα στο οποίο αναφέρονται πιο συχνά οι πολίτες 20 χωρών μελών της ΕΕ, με το μεγαλύτερο ποσοστό να καταγράφεται στη Μάλτα (65%), η οποία αντιμετωπίζει μεγάλη εισροή μεταναστών, αλλά και στη Γερμανία (55%). Στην Ιταλία, όπου δεκάδες χιλιάδες μετανάστες φτάνουν διασχίζοντας τη Μεσόγειο, το πρόβλημα αυτό απασχολεί επίσης την πλειονότητα των πολιτών σε ποσοστό 43%.Η Σουηδία ξεχωρίζει ως η μόνη χώρα όπου η μεγάλη πλειονότητα του πληθυσμού έχει θετική άποψη για τους μετανάστες που δεν προέρχονται από χώρες της ΕΕ, σε ποσοστό 66%. Στις περισσότερες χώρες οι εκτός ΕΕ μετανάστες προκαλούν αρνητικά συναισθήματα, με πρωταθλήτριες την Τσεχία (81%), τη Λετονία (78%), την Ελλάδα (78%) και τη Σλοβακία (77%).

    [05] Στο Παρίσι τμήμα αεροσκάφους, που ίσως ανήκει στο μοιραίο Μπόινγκ των Μαλαισιανών αερογραμμών

    Στο Παρίσι έφτασε σήμερα το τμήμα φτερού που ανακαλύφθηκε στο γαλλικό νησί Λα Ρεϊνιόν, στον δυτικό Ινδικό Ωκεανό και θα εξετασθεί τις προσεχείς ημέρες από ειδικούς, για να προσδιορισθεί αν πρόκειται πράγματι για συντρίμμι της πτήσης MH370, που έχει εξαφανισθεί από τον Μάρτιο του 2014.

    Συσκευασμένο σ' ένα κιβώτιο, αυτό το θραύσμα μήκους δύο μέτρων ανακαλύφθηκε την Τετάρτη σε παραλία του γαλλικού νησιού και πρόκειται τώρα να μεταφερθεί οδικώς, συνοδεία χωροφυλάκων, σε εργαστήριο κοντά στην Τουλούζη, όπου την Τετάρτη θα αρχίσει η εξέτασή του από εμπειρογνώμονες. Κομμάτια μιας καφέ βαλίτσας που βρέθηκαν την Πέμπτη κοντά σ' αυτό το τμήμα φτερού θα εξετασθούν επίσης από ειδικούς σε εργαστήριο της Χωροφυλακής κοντά στο Παρίσι, σύμφωνα με την εισαγγελία. Δεν έχει διευκρινισθεί πόσο θα διαρκέσει η εξέτασή τους.

    Η γαλλική δικαιοσύνη έχει επιληφθεί επειδή τέσσερα από τα 239 θύματα της καταστροφής της 8ης Μαρτίου 2014 είναι Γάλλοι.

    [06] Στη Μιανμάρ περιοδεύει η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ Αντζελίνα Τζολί

    Η Αμερικανίδα ηθοποιός Αντζελίνα Τζολί, ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ, και η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κι, συναντήθηκαν σήμερα με εργάτριες στα εργοστάσια υφαντουργίας της χώρας, για να συζητήσουν για τις συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονται σε μια από τις πιο φτωχές χώρες της Ασίας.

    Έπειτα από μια συνάντηση που είχαν στο σπίτι της Αούνγκ Σαν Σου Κι, οι δύο γυναίκες μετέβησαν σε μια περιοχή των δυτικών προαστίων της Ρανγκούν, της οικονομικής πρωτεύουσας της Μιανμάρ.

    Η πρωταγωνίστρια του Χόλυγουντ που είναι ειδική απεσταλμένη της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) πραγματοποιεί επίσκεψη στην χώρα από την Τετάρτη, έπειτα από πρόσκληση της Αούνγκ Σαν Σου Κι, που έχει τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Η Τζολί έχει επίσης συναντηθεί και με τον πρόεδρο της χώρας Τέιν Σέιν.

    [07] Ματαιώσεις δρομολογίων σε προαστιακό και τραίνα την Δευτέρα, λόγω στάσεων εργασίας

    Ματαιώνονται τη Δευτέρα δρομολόγια στον προαστιακό και στον σιδηροδρομικό άξονα της γραμμής Αθήνα - Θεσσαλονίκη, λόγω των στάσεων εργασίας που πραγματοποιούν τα σωματεία εργαζομένων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. (Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης ΤΡΑΙΝΟΣΕ και Πανελλήνια Ένωση Σταθμαρχών ΟΣΕ)

    Ειδικότερα, θα ματαιωθούν τα πρωινά δρομολόγια στον άξονα Αθήνας - Θεσσαλονίκης (07:18 και 10:18) και Θεσσαλονίκης - Αθήνας (05:13, 07:04 και 10:04).

    Επιπλέον για το διάστημα αυτό (10:00 - 15:00) θα ματαιωθούν δρομολόγια τραίνων στις γραμμές :

    1.Αθηνών -Καλαμπάκας- Αθηνών

    2. Αλεξανδρούπολης-Δικαιών -Αλεξανδρούπολης

    3. Θεσσαλονίκης-Φλώρινας-Θεσσαλονίκης

    4. Λάρισας-Βόλου-Λάρισας

    5 . Λειανοκλαδίου - Λαμίας -Στυλίδα - Λειανοκλαδίου

    6. Διακοπτού-Καλαβρύτων-Διακοπτού

    7. Πύργου-Κατάκολου-Ολυμπίας-Πύργου

    Επίσης, θα ματαιωθούν τα δρομολόγια του προαστιακού σιδηροδρόμου της Αθήνας, της Πάτρας και Λάρισας - Θεσσαλονίκης, για το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσουν οι στάσεις εργασίας.

    Δεν θα γίνεται η κυκλοφορία για τους συρμούς του ΜΕΤΡΟ, στο τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας-Αεροδρόμιο, μεταξύ των ωρών 13:00 - 15:00

    Περισσότερες πληροφορίες στο επιβατικό κοινό παρέχονται από τον αριθμό 14511 και στο www.trainose.gr

    [08] Μεγαλύτερη από την περσινή η εφετινή έξοδος

    Κατά δεκάδες χιλιάδες αναχωρούν από χθες οι κάτοικοι της πρωτεύουσας προς παραθεριστικούς προορισμούς, καθώς σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το κύριο κύμα εξοδούχων από το κλεινόν άστυ, ύστερα από μία εβδομάδα πολύ υψηλών θερμοκρασιών.

    Μάλιστα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η φετινή έξοδος αναμένεται να είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη περυσινή. Κυκλοφοριακό κομφούζιο σημειώθηκε νωρίς το πρωί, στους δρόμους προς το λιμάνι του Πειραιά, αφού σύμφωνα με το λιμενικό, ήταν προγραμματισμένα 27 δρομολόγια προς τα νησιά του Αιγαίου. Συνολικά 27.912 επιβάτες και 5.039 αυτοκίνητα, 613 φορτηγά και 897 δίκυκλα επιβιβάστηκαν στα πλοία της γραμμής την Παρασκευή, ενώ τα νούμερα για την κίνηση του Σαββάτου αναμένονται αύριο.

    Χαρακτηριστικό είναι ότι πέρυσι, την αντίστοιχη ημερομηνία, απέπλευσαν προς νησιωτικούς προορισμούς 20 πλοία, μεταφέροντας 22.535 επιβάτες, 3.360 Ι.Χ., 560 φορτηγά και 689 δίκυκλα. Αυξημένη είναι επίσης η κίνηση στα λιμάνια τόσο της Ραφήνας, όσο και του Λαυρίου. Όσον αφορά το οδικό δίκτυο, σύμφωνα με την τροχαία, αν και σημαντικά αυξημένη η κίνηση τόσο προς την Πελοπόννησο όσο και προς τη Στερεά Ελλάδα, δεν παρουσιάζει ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ η τροχαία έχει λάβει αυξημένα μέτρα για την ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων.

    [09] Κτηματολόγιο: Μέχρι σήμερα έχει καταγραφεί το 23% των τίτλων ιδιοκτησίας

    Το Κτηματολόγιο της Ελλάδας (www.ktimatologio.gr) ξεκίνησε το 1995 και έκτοτε έμελε να εξελιχθεί σε ένα δύσκολο «σουντόκου». Η ολοκλήρωση του έργου το 2020 αποτελεί «μνημονιακή» υποχρέωση, ενώ το Κτηματολόγιο αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αναπτυξιακές υποδομές για τη χώρα, καθώς -μεταξύ άλλων- πρόκειται να μεταρρυθμίσει ένα σημαντικό τμήμα της Δημόσιας Διοίκησης σε θέματα ακίνητης περιουσίας και να συμβάλει αποφασιστικά στην επέκταση και ενδυνάμωση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

    Πού βρίσκεται, όμως, σήμερα το πολύπαθο Κτηματολόγιο;

    Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ιδιοκτήτες της πρωτεύουσας δήλωσαν την περιουσία τους πριν από μία επταετία και ...πριν από περίπου τρεις μήνες άνοιξαν οι φάκελοι των οικονομικών προσφορών για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης στην Αθήνα και την επεξεργασία των δηλώσεων των πολιτών. Διαδικασία η οποία έχει ακόμα μέλλον μπροστά της, καθώς στο επίκεντρο έχουν τεθεί προς το παρόν δικαστικές αντιδικίες μεταξύ των υποψηφίων προς ανάθεση του έργου.

    Από το 1999 μέχρι σήμερα έχουν δαπανηθεί περί τα 700 εκατομμύρια ευρώ, ενώ απαιτείται επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ για την ολοκλήρωσή του. Σύμφωνα με την ΕΚΧΑ Α.Ε., από το 2000 μέχρι σήμερα οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν διαθέσει περί τα 50 εκατ. ευρώ, τα οποία διατέθηκαν κυρίως για υποστηρικτικές εργασίες.

    Συνολικά, μέχρι σήμερα έχει καταγραφεί μόλις το 23% των τίτλων ιδιοκτησίας, σε ένα σύνολο 38 εκατομμυρίων τίτλων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, για να ξεκινήσει η κτηματογράφηση του υπολοίπου της επικράτειας απαιτούνται περί τα 500 εκατ. ευρώ, ποσό που αναμένεται να διατεθεί από εθνικούς πόρους, καθώς οι προοπτικές χρηματοδότησης από την ΕΕ είναι προς το παρόν σχεδόν μηδαμινές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΚΧΑ ΑΕ είχε αποθεματικό της τάξης των 280 εκατ. ευρώ, τα οποία προ τριμήνου και ύστερα από πολιτική απόφαση μεταφέρθηκαν στην Τράπεζα της Ελλάδας, γεγονός που οδήγησε και στην παραίτηση όλων των μελών του ΔΣ. Εκτοτε δεν έχουν αντικατασταθεί.

    [10] Έξι άτομα κατηγορούνται για δεκάδες διαρρήξεις σε Δράμα, Καβάλα, και Σέρρες

    Έξι άτομα, ηλικίας από 22 μέχρι 38 χρονών, κατηγορούνται ως μέλη σπείρας που διέπραξε 63 διαρρήξεις σε σπίτια στους νομούς Δράμας, Καβάλας και Σερρών και αποκόμισε χρυσαφικά, κοσμήματα, χρυσές λίρες, ηλεκτρικές συσκευές και χρηματικά ποσά συνολικής αξίας 198.000 ευρώ, την περίοδο από τον Ιούλιο του 2001 μέχρι τον Ιανουάριο του 2012.

    Σύμφωνα με την Αστυνομία τα άτομα αυτά παρακολουθούσαν συστηματικά σπίτια και αφού σιγουρεύονταν ότι λείπουν οι ιδιοκτήτες τους, τότε έκαναν τις διαρρήξεις.

    Για τις μετακινήσεις τους χρησιμοποιούσαν οχήματα μεγάλου κυβισμού στα οποία τοποθετούσαν πινακίδες που έκλεβαν από σταθμευμένα αυτοκίνητα στις εν λόγω περιοχές. Και οι έξι κατηγορούμενοι έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν την αστυνομία,ενώ δύο από αυτούς κρατούνται σε φυλακές για ανάλογα αδικήματα.

    [11] Αρ. Μπαλτάς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Πολύ λιγότερα τα κενά των εκπαιδευτικών

    Αισιόδοξος ότι οι υπάρχουσες πιστώσεις θα επαρκέσουν για την κάλυψη των κενών στα σχολεία, εμφανίστηκε ο υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αριστείδης Μπαλτάς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, καθώς τελικά τα κενά εκπαιδευτικών που υπάρχουν στα σχολεία είναι πολύ λιγότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις. Επίσης, ο υπουργός ανέφερε ότι η μεγάλη πρόκληση για το υπουργείο μέχρι το Σεπτέμβρη είναι «την πρώτη μέρα της τάξης να υπάρχει δάσκαλος σε κάθε τάξη και βιβλία για τα παιδιά».

    Αναφορικά με το πολυνομοσχέδιο, ο κ. Μπαλτάς ανέφερε ότι προχωράει κανονικά. Αλλά δε μπορεί σε αυτή τη φάση να υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ψήφισή του, «για λόγους που σχετίζονται με τον όλο προγραμματισμό της κυβέρνησης και το γεγονός ότι έχουμε τη μεγάλη συζήτηση για τη συμφωνία». Ωστόσο υπογράμμισε ότι «θα φτάσει να ψηφιστεί κανονικά πριν τελειώσει το καλοκαίρι».

    Τέλος, αναφερόμενος στις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα της Κεντρικής Επιτροπής και τόνισε ότι «αποφεύχθηκαν διασπάσεις και μη αντιστρεπτά φαινόμενα» και παράλληλα δόθηκε χρόνος «σε όλους μας να καταλάβουμε καλύτερα τι γίνεται και πού πορευόμαστε».

    [12] Πνίγηκε 23χρονος ψαράς στη Λίμνη Κερκίνη

    Ένας 23χρονος ψαράς έχασε τη ζωή του στη λίμνη Κερκίνη Σερρών, όπου πήγε να ψαρέψει μαζί με τον αδελφό του χθες το απόγευμα.

    Ο δυνατός αέρας που φυσούσε αναποδογύρισε τη βάρκα τους, ο ένας κατάφερε να βγει σώος και ο άλλος χάθηκε στα νερά της λίμνης. Αμέσως άρχισαν οι έρευνες για τον αγνοούμενο και σήμερα το πρωί βρέθηκε νεκρός.

    [13] Γ.Σταθάκης: «Τριακονταετούς διάρκειας θα είναι το νέο δάνειο από τον ESM»

    «Η συμφωνία είναι δύσκολη αλλά βιώσιμη οικονομικά, επειδή απομακρύνει τον κίνδυνο του Grexit» τονίζει σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης.

    «Η συμφωνία, επισημαίνει, προβλέπει ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή και ένα επιπλέον αναπτυξιακό πακέτο 35 δισ. ευρώ. Περιλαμβάνει ένα νέο μακροχρόνιο δάνειο με ορίζοντα 30ετίας από τον ESM, που θα αντικαταστήσει τον βραχυχρόνιο δανεισμό της ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ και την ΕΚΤ και με τη συμφωνία επέρχεται μίνι αναδιάρθρωση χρέους, καθώς θα εξαγοραστούν έτσι προηγούμενα δάνεια της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει προοπτική για μια σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους, κάτι που ζητάει εδώ και καιρό και το ΔΝΤ»

    Αναφέρει ότι «παρ ότι πολλά από τα μέτρα που περιλαμβάνει η νέα συμφωνία έχουν υφεσιακό χαρακτήρα, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να συγκριθεί με τα Μνημόνια 1 και 2, τα οποία περιελάμβαναν δημοσιονομική προσαρμογή 15% του ΑΕΠ σε διάρκεια 4ετίας και μειώσεις συντάξεων και μισθών που κυμαίνονταν από 30% έως 40%». Δηλώνει πως «αντίθετα, προβλέπονται χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, που θα επιτευχθούν σταδιακά μέχρι το 2018 και υπάρχει ευελιξία στον τρόπο με τον οποίο θα φτάσουμε έως εκεί. Αυτό σημαίνει ότι η ετήσια δημοσιονομική προσαρμογή θα είναι της τάξης του 1% του ΑΕΠ ετησίως».

    Ο κ. Σταθάκης αναφερόμενος στις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι τα προβλήματα που έχουν προκύψει θα επιλυθούν μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες των οργάνων του κόμματος. Για το ενδεχόμενο εκλογών εκτιμά πως «πρόκειται για κάτι που θα συμβεί αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να έχει την πλειοψηφία και τότε, αναγκαστικά ,θα πάμε σε εκλογές». Όσον αφορά capital controls αναφέρει ότι θα κρατήσουν μέχρι να σταθεροποιηθεί πλήρως το τραπεζικό σύστημα .

    [14] Δεν μπαίνουν στον «Τειρεσία» επιταγές γραμμάτια και συναλλαγματικές έως 30 Σεπτεμβρίου

    Επιταγές, γραμμάτια και συναλλαγματικές με ημερομηνία πληρωμής λήξης από τις 20 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου, που δεν εξοφλούνται, δεν θα μπουν στον «Τειρεσία», εάν εξοφληθούν μέχρι 30 Σεπτεμβρίου, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

    Αυτό προβλέπεται μεταξύ άλλων σε νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώ η παράταση δίνεται για την διευκόλυνση των επιχειρήσεων που εξαιτίας των περιορισμών, που ισχύουν στην λειτουργία των τραπεζών δεν μπορούν να ανταποκριθούν εγκαίρως στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

    Στο δεύτερο άρθρο της ΠΝΠ αναφέρεται:«Επιταγές, επί των οποίων έχει βεβαιωθεί από την πληρώτρια τράπεζα αδυναμία πληρωμής με ημερομηνία από την 20η Ιουλίου 2015 μέχρι την 31η Αυγούστου 2015, όπως και γραμμάτια εις διαταγήν και συναλλαγματικές με ημερομηνία λήξης εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος, που δεν εξοφλήθηκαν, δεν εμφανίζονται σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς που τηρούνται από τα πιστωτικά ιδρύματα ή από φορείς χάριν αυτών, εάν αποδεδειγμένα εξοφληθούν το αργότερο μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2015».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 1 August 2015 - 12:32:31 UTC