Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αρ. Μπαλτάς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Πολύ λιγότερα τα κενά των εκπαιδευτικών από τις αρχικές εκτιμήσεις
  • [02] Mέχρι τον Οκτώβριο τα αποτελέσματα των stress tests στις τράπεζες
  • [03] Γ. Βαρουφάκης: Eurogroup «ταφόπλακα της Ευρώπης»
  • [04] Spiegel: Υποψήφια και για τέταρτη θητεία θα είναι η Α. Μέρκελ
  • [05] Κτηματολόγιο: Μέχρι σήμερα έχει καταγραφεί το 23% των τίτλων ιδιοκτησίας
  • [06] Σεισμική δόνηση 4,2 Ρίχτερ στη Γαύδο
  • [07] Παππάς-Κατρούγκαλος: Οι καναλάρχες «να σεβαστούν τη νομιμότητα, τα εργασιακά δικαιώματα και την ελευθεροτυπία»
  • [08] Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στο Μαρκόπουλο
  • [09] «RockyDays»: Η έκθεση του Αλέξη Βερούκα στην Ύδρα
  • [10] «3 στα 3» για την Εθνική Ανδρών στο Καζάν
  • [11] Κατσικάρης: «Πάμε στο Eurobasket με δυνατή ομάδα και μεγάλη πίστη»

  • [01] Αρ. Μπαλτάς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Πολύ λιγότερα τα κενά των εκπαιδευτικών από τις αρχικές εκτιμήσεις

    Αισιόδοξος ότι οι υπάρχουσες πιστώσεις θα επαρκέσουν για την κάλυψη των κενών στα σχολεία, εμφανίστηκε ο υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αριστείδης Μπαλτάς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, καθώς τελικά τα κενά εκπαιδευτικών που υπάρχουν στα σχολεία είναι πολύ λιγότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις. Επίσης, ο υπουργός ανέφερε ότι η μεγάλη πρόκληση για το υπουργείο μέχρι το Σεπτέμβρη είναι «την πρώτη μέρα της τάξης να υπάρχει δάσκαλος σε κάθε τάξη και βιβλία για τα παιδιά».

    Αναφορικά με το πολυνομοσχέδιο, ο κ. Μπαλτάς ανέφερε ότι προχωράει κανονικά. Αλλά δε μπορεί σε αυτή τη φάση να υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ψήφισή του, «για λόγους που σχετίζονται με τον όλο προγραμματισμό της κυβέρνησης και το γεγονός ότι έχουμε τη μεγάλη συζήτηση για τη συμφωνία». Ωστόσο υπογράμμισε ότι «θα φτάσει να ψηφιστεί κανονικά πριν τελειώσει το καλοκαίρι».

    Τέλος, αναφερόμενος στις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα της Κεντρικής Επιτροπής και τόνισε ότι «αποφεύχθηκαν διασπάσεις και μη αντιστρεπτά φαινόμενα» και παράλληλα δόθηκε χρόνος «σε όλους μας να καταλάβουμε καλύτερα τι γίνεται και πού πορευόμαστε».

    [02] Mέχρι τον Οκτώβριο τα αποτελέσματα των stress tests στις τράπεζες

    Μέχρι τον Οκτώβριο θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι ασκήσεις προσομοίωσης σε ακραίες καταστάσεις (stress tests) των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου η ανακεφαλαιοποίησή τους να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του 2015.

    Στο συμπέρασμα αυτό φαίνεται να συγκλίνει η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος με τους επικεφαλής των θεσμών, όπως διαπιστώθηκε στην πρώτη συνάντηση που είχαν σήμερα το απόγευμα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η ανακεφαλαιοποίηση επιδιώκεται να γίνει κατά τα πρότυπα του 2012, δηλαδή μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και όχι απευθείας από τον ΕSM.

    Mάλιστα στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να γίνει σε δύο δόσεις εφόσον τον Αύγουστο αποδεσμευτούν κεφάλαια ως προκαταβολή από το τρίτο πρόγραμμα.

    [03] Γ. Βαρουφάκης: Eurogroup «ταφόπλακα της Ευρώπης»

    «Κατά τη διάρκεια έξι μηνών, μόνη ενάντια όλων, η Ελλάδα διαπομπεύθηκε από τους εταίρους της κατά τη διάρκεια των αμέτρητων και ατελείωτων συναντήσεων.

    Με την ευκαιρία αυτή, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποκάλυψε ένα αδιάλλακτο και εκδικητικό πρόσωπο που ενίοτε εξέπληξε».

    Με τα λόγια αυτά η έκδοση του Αυγούστου του μηνιαίου έντυπου της Monde diplomatique προλογίζει εκτενές άρθρο του πρώην υπουργού Οικονομίας Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος δίνει λεπτομέρειες για «τον πόλεμο φθοράς, τον οποίο έζησε».

    Ο Γιάνης Βαρουφάκης παρουσιάζει το ακατανόητο πέρα-δώθε των διαπραγματεύσεων με τους τεχνοκράτες στο Brussels group, όπου κάθε φορά που ασχολούντο με ένα θέμα, πριν ακόμα το ολοκληρώσουν, οι εκπρόσωποι της τρόικα παρουσίαζαν ένα καινούργιο: Ξεκινούσαν με τον ΦΠΑ, έβαζαν στο τραπέζι τις συντάξεις, πριν ακόμα καταλήξουν γύρω από τις ελληνικές προτάσεις για το θέμα, πρόσθεταν τα εργασιακά και πριν καν προχωρήσουν σε αυτά, άρχιζαν να μιλούν για τις ιδιωτικοποιήσεις. «Περνούσαμε από το ένα θέμα στο άλλο χωρίς να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε για οτιδήποτε ή να διαπραγματευθούμε σοβαρά (...) Μια γάτα που κυνηγάει την ουρά της δεν θα ήταν λιγότερο αποτελεσματική!» τονίζει.

    Ο πρώην υπουργός αναφέρει, επίσης, ότι ήταν απαγορευτικό για την ελληνική αντιπροσωπεία το να δώσει στη δημοσιότητα τις προτάσεις της: «Απειλώντας με διακοπή των συζητήσεων εάν είχαμε το θράσος να δημοσιοποιήσουμε τις δικές μας προτάσεις, οι ίδιοι (οι θεσμοί) διέρρεαν στον Τύπο, ισχυρισμούς ότι οι δικές μας προτάσεις ήταν "αδύναμες", "κακοσχεδιασμένες" και "αβάσιμες". Με την ελπίδα ότι μια μέρα θα δέχονταν να παίξουν (σοβαρά) το παιχνίδι και να συναντηθούμε στα μέσα του δρόμου, αποδεχθήκαμε να συμμετάσχουμε σε αυτήν τη μασκαράτα» εξηγεί.

    Αναφέρεται ακόμη στις διαφορές που είχαν και μεταξύ τους οι εκπρόσωποι των θεσμών, αλλά και ορισμένοι υπουργοί Οικονομικών με τους επικεφαλής των κυβερνήσεων τους (πχ Αυστρία).

    Το πιο σημαντικό όμως για τον ίδιο ήταν η διαπίστωση της «ταπείνωσης της Κομισιόν»: «Το πιο καταθλιπτικό όλων ήταν το να παραστώ στην ταπείνωση της Κομισιόν και μερικών, πολύ λίγων, υπουργών Οικονομικών, που ήταν καλοπροαίρετοι απέναντί μας -το να ακούσω από υψηλά ιστάμενους στην Κομισιόν και στη γαλλική κυβέρνηση ότι "η Κομισιόν θα πρέπει να συμμορφωθεί με τα συμπεράσματα του προέδρου του Eurogroup" ή ότι "η Γαλλία δεν είναι πια αυτό που ήταν"», λέει ο κ. Βαρουφάκης υπογραμμίζοντας την «απογοήτευσή του».

    Σημειώνει παράλληλα ότι η διαπίστωση ότι το Eurogroup δεν έχει νομική υπόσταση, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει νόμος που να περιορίζει τη δράση του προέδρου του, αντήχησε στον ίδιο ως «η ταφόπλακα της Ευρώπης».

    [04] Spiegel: Υποψήφια και για τέταρτη θητεία θα είναι η Α. Μέρκελ

    Υποψηφιότητα και για τέταρτη θητεία στην Καγκελαρία της Γερμανίας σκοπεύει να θέσει η Άγγελα Μέρκελ to 2017, σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού «Der Spiegel» που θα κυκλοφορήσει αύριο. Θα ανακοινώσει όμως την απόφασή της στις αρχές του επόμενου έτους.

    Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η Καγκελάριος συναντήθηκε πρόσφατα με τον γενικό γραμματέα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Πέτερ Τάουμπερ και τον Γενικό Διευθυντή του κόμματος Κλάους Σούλερ, προκειμένου να κανονίσει ποιος θα είναι ο υπεύθυνος για την προεκλογική εκστρατεία. Σύμφωνα με το περιοδικό, δεν θα υπάρξει εξωτερική καμπάνια, αλλά την εκστρατεία θα αναλάβει το Ίδρυμα «Κόνραντ Αντενάουερ».

    [05] Κτηματολόγιο: Μέχρι σήμερα έχει καταγραφεί το 23% των τίτλων ιδιοκτησίας

    Το Κτηματολόγιο της Ελλάδας (www.ktimatologio.gr) ξεκίνησε το 1995 και έκτοτε έμελε να εξελιχθεί σε ένα δύσκολο «σουντόκου». Η ολοκλήρωση του έργου το 2020 αποτελεί «μνημονιακή» υποχρέωση, ενώ το Κτηματολόγιο αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αναπτυξιακές υποδομές για τη χώρα, καθώς -μεταξύ άλλων- πρόκειται να μεταρρυθμίσει ένα σημαντικό τμήμα της Δημόσιας Διοίκησης σε θέματα ακίνητης περιουσίας και να συμβάλει αποφασιστικά στην επέκταση και ενδυνάμωση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

    Πού βρίσκεται, όμως, σήμερα το πολύπαθο Κτηματολόγιο;

    Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ιδιοκτήτες της πρωτεύουσας δήλωσαν την περιουσία τους πριν από μία επταετία και ...πριν από περίπου τρεις μήνες άνοιξαν οι φάκελοι των οικονομικών προσφορών για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης στην Αθήνα και την επεξεργασία των δηλώσεων των πολιτών. Διαδικασία η οποία έχει ακόμα μέλλον μπροστά της, καθώς στο επίκεντρο έχουν τεθεί προς το παρόν δικαστικές αντιδικίες μεταξύ των υποψηφίων προς ανάθεση του έργου.

    Από το 1999 μέχρι σήμερα έχουν δαπανηθεί περί τα 700 εκατομμύρια ευρώ, ενώ απαιτείται επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ για την ολοκλήρωσή του. Σύμφωνα με την ΕΚΧΑ Α.Ε., από το 2000 μέχρι σήμερα οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν διαθέσει περί τα 50 εκατ. ευρώ, τα οποία διατέθηκαν κυρίως για υποστηρικτικές εργασίες.

    Συνολικά, μέχρι σήμερα έχει καταγραφεί μόλις το 23% των τίτλων ιδιοκτησίας, σε ένα σύνολο 38 εκατομμυρίων τίτλων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, για να ξεκινήσει η κτηματογράφηση του υπολοίπου της επικράτειας απαιτούνται περί τα 500 εκατ. ευρώ, ποσό που αναμένεται να διατεθεί από εθνικούς πόρους, καθώς οι προοπτικές χρηματοδότησης από την ΕΕ είναι προς το παρόν σχεδόν μηδαμινές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΚΧΑ ΑΕ είχε αποθεματικό της τάξης των 280 εκατ. ευρώ, τα οποία προ τριμήνου και ύστερα από πολιτική απόφαση μεταφέρθηκαν στην Τράπεζα της Ελλάδας, γεγονός που οδήγησε και στην παραίτηση όλων των μελών του ΔΣ. Εκτοτε δεν έχουν αντικατασταθεί.

    [06] Σεισμική δόνηση 4,2 Ρίχτερ στη Γαύδο

    Αισθητή στα νότια παράλια της Κρήτης χωρίς ωστόσο να έχουν αναφερθεί προβλήματα, έγινε η σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που καταγράφηκε στις 7:04 το απόγευμα στον θαλάσσιο χώρο νότια της Κρήτης.

    Το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίζεται σε απόσταση 28 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Γαύδου.

    [07] Παππάς-Κατρούγκαλος: Οι καναλάρχες «να σεβαστούν τη νομιμότητα, τα εργασιακά δικαιώματα και την ελευθεροτυπία»

    Να σεβαστούν τη νομιμότητα, τα εργασιακά δικαιώματα και την ελευθεροτυπία, καλούν τους εργοδότες ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών, με κοινή δήλωσή τους ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

    Οι δύο υπουργοί, με αφορμή τις απολύσεις στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και καταγγελίες συνδικαλιστικών οργανώσεων για απειλές για ανάλογες κινήσεις από ιδιοκτήτες άλλων μέσων, υπογραμμίζουν ότι «οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών οφείλουν να γνωρίζουν ότι ανεξαρτήτως τέτοιων ενεργειών, οι προϋποθέσεις της αδειοδότησης και ειδικότερα το καθεστώς των εργοδοτικών υποχρεώσεων που προβλέπει ο νέος νόμος θα εφαρμοστούν στο ακέραιο».

    «Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Εργασίας θα εξασφαλίσουν την τήρηση της νομιμότητας και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ώστε οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ να μην είναι θύματα εκβιασμών και εκφοβισμών», αναφέρουν στην κοινή τους δήλωση και καλούν τους εργοδότες ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών να σεβαστούν τη νομιμότητα, τα εργασιακά δικαιώματα και την ελευθεροτυπία και να μη χρησιμοποιήσουν το νομοσχέδιο ως πρόσχημα απολύσεων, την περίοδο μάλιστα που έχει ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση για το μείζον αυτό ζήτημα νομιμότητας και δημοκρατίας.

    [08] Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στο Μαρκόπουλο

    Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε, νωρίς το απόγευμα, στο Μαρκόπουλο. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Μερέντα.

    Για την κατάσβεσή της επιχειρούν πλέον 28 πυροσβέστες με 10 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα 17 ατόμων.

    [09] «RockyDays»: Η έκθεση του Αλέξη Βερούκα στην Ύδρα

    Το συμβολικό τίτλο "RockyDays" έχει η έκθεση με έργα του εικαστικού Αλέξη Βερούκα, που ανοίγει τις πύλες της στις 8 Αυγούστου, στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας. «Τον τίτλο επέλεξε ο ίδιος, ως αναφορά στις δύσκολες μέρες που περνά όχι μόνο η χώρα μας αλλά και ολόκληρος ο κόσμος» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου Μουσείου της Ύδρας Ντίνα Αδαμοπούλου.

    Η έκθεση αποτελείται από δέκα έργα μεγάλων διαστάσεων που ολοκληρώθηκαν από τον ζωγράφο κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου στο Παρίσι. Πρόκειται για ένα προσωπικό ημερολόγιο στιγμών και καταστάσεων μέσα στο οποίο η μνήμη της θερινής Ύδρας, ως τόπος παραθερισμού και εργασίας του καλλιτέχνη, συναντάται εικονολογικά, σημειολογικά και συμβολικά με ιστορικά στιγμιότυπα. Συνυπάρχουν βράχοι της Ύδρας με εικόνες από την καταστροφή της Πομπηίας και τη σφαγή στη Συρία και το Ιράκ.

    Τη διοργάνωση της έκθεσης, που θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, έχει αναλάβει η διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου της Ύδρας Ντίνα Αδαμοπούλου και την επιμέλεια η Ίρις Κρητικού.

  • Η φωτογραφία που συνοδεύει το κείμενο αποτελεί τμήμα έργου του Αλέξη Βερούκα

    [10] «3 στα 3» για την Εθνική Ανδρών στο Καζάν

    Παρότι είχε ήδη εξασφαλίσει την πρώτη θέση του Β΄ ομίλου και την απευθείας πρόκριση στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του Καζάν, η εθνική υδατοσφαίρισης των ανδρών ήταν αρκούντως σοβαρή ώστε να επικρατήσει 15-11 της Ρωσίας και να ολοκληρώσει με το απόλυτο νικών τις υποχρεώσεις της στην Α΄ φάση της διοργάνωσης. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα θα έχει πλέον τέσσερις ημέρες ξεκούρασης και προετοιμασίας μέχρι τον προημιτελικό της Τρίτης, όπου πιθανότατα θα βρει απέναντί της την Αυστραλία (αναμένεται να ξεπεράσει την Κυριακή το εμπόδιο της Νότιας Αφρικής). Ο πήχης έχει ανέβει πλέον για την ελληνική ομάδα, που ονειρεύεται πρόκριση στην τετράδα, δέκα χρόνια μετά το χάλκινο μετάλλιο του Μόντρεαλ.

    Η έλλειψη βαθμολογικού ενδιαφέροντος (η Ρωσία είχε ήδη αποκλειστεί από τη συνέχεια) οδήγησε στο να γίνει ένα ανοιχτό ματς, το οποίο χάλασε λίγο προς το τέλος, εξαιτίας των πολλών αποβολών που χρέωσαν οι διαιτητές την ελληνική ομάδα. Ο Θοδωρής Βλάχος έδωσε αρκετό χρόνο συμμετοχής σε όλους τους παίκτες, ενώ χρησιμοποίησε για πρώτη φορά κάτω από τα δοκάρια τον Στέφανο Γαλανόπουλο, αφήνοντας στον πάγκο τον (βασικό στα δύο πρώτα ματς) Κώστα Φλέγκα.

    [11] Κατσικάρης: «Πάμε στο Eurobasket με δυνατή ομάδα και μεγάλη πίστη»

    Με 15 παίκτες άρχισε (31/7) η προετοιμασία της Εθνικής Ανδρών ενόψει του Eurobasket 2015 (5-20 Σεπτεμβρίου). Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Φώτης Κατσικάρης, σημείωσε στο απουσιολόγιό του μόνο το όνομα του Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος θα ενσωματωθεί τη Δευτέρα (συμμετέχει στο ΝΒΑ Africa Game).

    «Θα γίνει για πρώτη φορά μια μικρή σε χρόνο προετοιμασία», είπε αρχικά ο Έλληνας τεχνικός στη media day που διοργανώθηκε στο ΟΑΚΑ για την προετοιμασία και τους στόχους της Εθνικής και συνέχισε: «Ουσιαστικά θα κάνουμε μία εβδομάδα μόνο καθαρές προπονήσεις, καθώς στη συνέχεια η ομάδα θα μπει στη διαδικασία των φιλικών για να βρει σταδιακά ρυθμό. Είμαι πεπεισμένος ότι έχουμε μία αρκετά έξυπνη ομάδα, με έξυπνους παίκτες που μπορούν να καταλάβουν γρήγορα αυτά που θέλουμε. Μπορεί η μικρή προετοιμασία να αποδειχτεί καλή στο ψυχολογικό κομμάτι, γιατί όλοι οι παίκτες έρχονται από επιβαρυντικές σεζόν. Πιστεύω πως θα έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε και μέρα με τη μέρα θα βάζουμε τα πράγματα που θέλουμε σε άμυνα κι επίθεση, θα βρούμε τους ρόλους που είναι πολύ σημαντικό στοιχείο και θα βρούμε τους καλύτερους συνδυασμούς».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 31 July 2015 - 18:32:20 UTC