Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Θα αντιμετωπισθούν, μετά τα μέτρα, τα προβλήματα στις επιχειρήσεις από τα capital controls»
  • [02] Επενδύσεις 315 δισ. ευρώ φέρνει στην Ευρώπη το σχέδιο Γιούνκερ
  • [03] Αστυνομικά πυρά εναντίον αυτοκινήτου στον ποδηλατικό γύρο της Γαλλίας
  • [04] Σάλμοντ: «Αναπόφευκτο» ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας
  • [05] Τουλάχιστον 15 νεκροί από επίθεση αυτοκτονίας σε αγορά στη Νιγηρία
  • [06] Πυρκαγιά στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, στο Ηράκλειο Κρήτης
  • [07] Συνελήφθησαν τρία άτομα που έσκαβαν παράνομα σε αρχαιολογικό χώρο
  • [08] Τομ Κρουζ: Μία συνέχεια του «Top Gun» θα είχε πλάκα
  • [09] Μουντιάλ 2018: Στον 8ο όμιλο μαζί με την Κύπρο κληρώθηκε η Εθνική

  • [01] «Θα αντιμετωπισθούν, μετά τα μέτρα, τα προβλήματα στις επιχειρήσεις από τα capital controls»

    Την εκτίμηση ότι τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν για τις επιχειρήσεις από τα capital controls θα αντιμετωπισθούν μετά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Σκάι. Ειδικότερα ο κ. Μάρδας εξήγησε ότι η μεταβίβαση στις τράπεζες της αρμοδιότητας για την έγκριση συναλλαγών έως το ποσό των 100.000 ευρώ θα βελτιώσει τις ταχύτητες.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει γνώση των προβλημάτων που υπάρχουν και ζήτησε συγγνώμη από τους συνταξιούχους και τους επιχειρηματίες για την ταλαιπωρία που υπέστησαν τις προηγούμενες εβδομάδες,

    Ο κ. Μάρδας έκανε γνωστό ότι θα ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης «για τα όσα ακούγονται περί ευρώ ή δραχμής», καθώς, όπως είπε, «υπάρχει σε εξέλιξη μια καμπάνια υπέρ της δραχμής με πολλές ανακρίβειες και λάθη». «Ξεχνάμε όμως ότι την εικοσαετία 1980-2000η δραχμή έχασε επτά φορές αξία τηςσε σχέση με το δολάριο και μετά βίας οι εξαγωγές διπλασιάστηκαν» επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπήρχε εναλλακτικό σχέδιο δραχμής, ο κ. Μάρδας ήταν κατηγορηματικός λέγοντας ότι «σε επίπεδο κυβερνητικής πολιτικής τέτοιες συζητήσεις δεν έγιναν ποτέ» και πρόσθεσε: «Αν γίνονταν θα το μαθαίνατε». Ο ίδιος ξεκαθάρισε: «Οποιαδήποτε τέτοια μεθόδευση θα με βρει αντίθετο. Όλη η προσπάθεια που κάνουμε είναι εντός ευρώ".

    Κληθείς να σχολιάσει τα όσα γράφονται στον Τύπο σχετικά με τον πρώην υπουργό Γ. Βαρουφάκη, για «plan B», «υποκλοπές ΑΦΜ» και «παράλληλο νόμισμα», απάντησε: «Δε μπορώ να το φανταστώ. Κάπου πρέπει να μαζευτούμε σε διάφορες δηλώσεις. Μπορεί ο καθένας με το επιτελείο του να ετοίμαζε ό,τι θέλει. Το τι ετοίμαζε όμως το επιτελείο ενός υπουργού δεν αποτελεί κυβερνητική πολιτική».

    [02] Επενδύσεις 315 δισ. ευρώ φέρνει στην Ευρώπη το σχέδιο Γιούνκερ

    Το φθινόπωρο του 2015 έχει τεθεί ως χρονικός στόχος για την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων. Το Ταμείο που θα αποτελέσει το κύριο εργαλείο για την υλοποίηση του «Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη», θα χρησιμοποιεί μεγάλο φάσμα χρηματοδοτικών εργαλείων και στόχος είναι να διαδραματίσει στρατηγικό ρόλο στην κινητοποίηση κεφαλαίων για επενδύσεις. Έγγραφο του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου που διαβιβάστηκε στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα, ενημερώνει για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων. Το έγγραφο διαβιβάστηκε μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ Ευάγγελος Μπασιάκος.

    Όπως ειδικότερα υπενθυμίζει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, το «Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη» (σχέδιο Γιούνκερ) σκοπεύει να κινητοποιήσει πρόσθετες ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις τουλάχιστον 315 δισ. ευρώ για την επόμενη τριετία 2015-2017. Το σχέδιο αυτό αποτελείται από τρεις πυλώνες:

    1. Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων - (EFSI), το κύριο εργαλείο του Σχεδίου.

    2. Κατάλογο επενδυτικών έργων στην ΕΕ (προβλέπεται να σχεδιαστεί ευρωπαϊκή διαδικτυακή πλατφόρμα επενδυτικών σχεδίων, ενώ ο υπάρχων «Διαύλος» που συνέταξε η Κοινή Ομάδα Δράσης Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και Κρατών - Μελών, δεν ισχύει πλέον και δεν συνδέεται με το σχέδιο Γιούνκερ).

    3. Βελτίωση επενδυτικού περιβάλλοντος στην ΕΕ.

    [03] Αστυνομικά πυρά εναντίον αυτοκινήτου στον ποδηλατικό γύρο της Γαλλίας

    Αστυνομικοί στο Παρίσι άνοιξαν σήμερα πυρ εναντίον αυτοκινήτου που προσπάθησε να σπάσει τα προστατευτικά κιγκλιδώματα στην Πλας ντε Λα Κονκόρντ όπου θα κατέληγε ο ποδηλατικός γύρος της Γαλλίας γνωστός και ως Tour de France, μετέδωσε το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV.

    Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι το αυτοκίνητο, το οποίο εκινείτο με μεγάλη ταχύτητα, διέφυγε χωρίς να τραυματιστεί κάποιος από τους δύο επιβάτες του καθώς ο οδηγός του αρνήθηκε να σταματήσει.«Πρόκειται για περιστατικό δευτερευούσης σημασίας. Δεν είχε στόχο τον ποδηλατικό γύρο, δεν πρόκειται για τρομοκρατία, είναι απλά η άρνηση (του οδηγού) να πειθαρχήσει, όπως συμβαίνει καθημερινά», είπε ο αξιωματούχος στο Ρόιτερς.

    Σύμφωνα με το δίκτυο BFMTV, δεν υπάρχουν τραυματίες, ενώ η αστυνομία εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του οδηγού.

    [04] Σάλμοντ: «Αναπόφευκτο» ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας

    Ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας είναι «αναπόφευκτο» εξαιτίας της πολιτικής του συντηρητικού πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό της Σκωτίας Άλεξ Σάλμοντ.Μιλώντας στην εκπομπή του Άντριου Μαρ στο BBC, ο Σάλμοντ είπε ότι το ερώτημα αφορά τον χρόνο διεξαγωγής του που βρίσκεται «στα χέρια της Νίκολα Στέρτζον» (της νυν πρωθυπουργού).

    Ερωτηθείς για τους λόγους που θα μπορούσαν να «προκαλέσουν» ένα νέο δημοψήφισμα, ο Σάλμοντ, βουλευτής του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας (SNP), απάντησε: «Τρία ζητήματα θεωρώ ότι οδηγούν σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα με χρόνο διεξαγωγής που μένει να καθοριστεί. Το πρώτο είναι η άρνηση της κυβέρνησης Κάμερον να τηρήσει τη "δέσμευσή" του. Η "δέσμευση" αφορούσε την ανεξαρτησία, το λεγόμενο "devo max" (σ.σ. υπέρ-αποκέντρωση), κι αυτό δεν συνέβη».

    Το δεύτερο ζήτημα, είπε ο Σάλμοντ, είναι το ευρωπαϊκό ζήτημα- η περίπτωση κατά την οποία η Σκωτία θα ψηφίσει υπερ της παραμονής της στην ΕΕ (στο σχετικό δημοψήφισμα που έχει δεσμευτεί να διοργανώσει ο Κάμερον) αλλά θα βρεθεί εκτός χωρίς τη θέλησή της εξαιτίας των ψήφων της Αγγλίας.

    Ο τρίτος λόγος, είπε ο Σάλμοντ, είναι ότι, αντί για το «devo max», ο Βρετανός πρωθυπουργός επιμένει με την πολιτική του της λιτότητας.

    Οι Σκωτσέζοι ψηφοφόροι απέρριψαν την ανεξαρτησία τους με 55% έναντι 45% στο δημοψήφισμα του περασμένου Σεπτεμβρίου.

    Έπειτα από αυτό, ο Σάλμοντ παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία.

    [05] Τουλάχιστον 15 νεκροί από επίθεση αυτοκτονίας σε αγορά στη Νιγηρία

    Επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποίησε σήμερα γυναίκα καμικάζι σε κατάμεση αγορά της πόλης Νταματούρου, στη βορειοανατολική Νιγηρία, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 15 ανθρώπους, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

    Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση που, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, σημειώθηκε γύρω στις 9.30 πμ τοπική ώρα και είναι η τελευταία σε μία σειρά επιθέσεων τις τελευταίες εβδομάδες που φέρουν τη σφραγίδα της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ.

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, περίπου 50 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

    [06] Πυρκαγιά στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, στο Ηράκλειο Κρήτης

    Πυρκαγιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου.

    Στο σημείο έχουν σπεύσει 5 οχήματα με 12 άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας Ηρακλείου που προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά ενώ ολόκληρη την περιοχή έχει σκεπάσει καπνός.Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η φωτιά ξεκίνησε από κοντέινερ με απορρίμματα που βρισκόταν στον εξωτερικό χώρο του εργοστασίου.

    [07] Συνελήφθησαν τρία άτομα που έσκαβαν παράνομα σε αρχαιολογικό χώρο

    Λίρες και κοσμήματα αναζητούσαν σε περιφραγμένο αρχαιολογικό χώρο στην περιοχή της Καλαμαριάς, στη Θεσσαλονίκη, τρία άτομα τα οποία συνελήφθησαν χθες το πρωί.

    Πρόκειται για δύο άνδρες ηλικίας 42 και 34 ετών και μία γυναίκα 66 ετών, οι οποίοι από το φθινόπωρο του 2014 διάνοιξαν την περίφραξη του συγκεκριμένου αρχαιολογικού χώρου και έκαναν ανασκαφή, δημιουργώντας όρυγμα βάθους τουλάχιστον 10 μέτρων στο οποίο είχαν τοποθετήσει και ξύλινη σκάλα για να διευκολύνουν την αναζήτηση σε ακόμα μεγαλύτερο βάθος.

    Όταν οι δύο άντρες εντοπίστηκαν νωρίς χθες το πρωί από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης στον αρχαιολογικό χώρο και συνελήφθησαν επ' αυτοφώρω να κάνουν ανασκαφή, είχαν μαζί τους οικοδομικά εργαλεία, κομπρεσέρ και σχοινί ορειβασίας, τα οποία μετέφεραν με φορτηγό αυτοκίνητο.

    Μετά τη σύλληψη ακολούθησε, παρουσία δικαστικού λειτουργού, έρευνα στο σπίτι της 66χρονης γυναίκας στο Πανόραμα, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ιδιόχειρες σημειώσεις, χάρτες και φωτογραφίες χώρων για την ανεύρεση θησαυρών. Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, προβλήθηκε ο ισχυρισμός ότι η πληροφόρηση για την ύπαρξη πολύτιμων ευρημάτων ήλθε σε όνειρο της γυναίκας.

    Σε βάρος των τριών σχηματίστηκε δικογραφία, η οποία περιλαμβάνει πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα καθώς αφορά σε προστασία αρχαιοτήτων. Η δικογραφία σε βάρος του 34χρονου περιλαμβάνει και παράβαση του Νόμου περί Όπλων καθώς στην έρευνα που έγινε στο σπίτι του στην Χαλκιδική βρέθηκε περίστροφο αερίου-κρότου φωτοβολίδων, το οποίο κατείχε παράνομα.

    [08] Τομ Κρουζ: Μία συνέχεια του «Top Gun» θα είχε πλάκα

    Ο Τομ Κρουζ δηλώνει έτοιμος να γυρίσει τη συνέχεια της επιτυχίας της δεκαετίας του 80 «Top Gun».Το blockbuster του 1986 έκανε τον ηθοποιό έναν από τους πιο ακριβοπληρωμένους στο Χόλιγουντ.

    Τον περασμένο μήνα, ο κινηματογραφικός παραγωγός και επικεφαλής της εταιρείας μμε Skydance Ντέιβιντ Ελισον φέρεται να δήλωσε στον Τύπο ότι το «Top Gun 2» βρίσκεται στα σκαριά. «Θα είχε πλάκα. Θα ήθελα να επιστρέψω σε εκείνα τα μαχητικά» δήλωσε ο Κρουζ στο Ρόιτερς στην πρεμιέρα της τελευταίας του ταινίας δράσης «Επικίνδυνες Αποστολές -Κράτος Παρίας» που δόθηκε χθες το βράδυ στο Λονδίνο.

    [09] Μουντιάλ 2018: Στον 8ο όμιλο μαζί με την Κύπρο κληρώθηκε η Εθνική

    Μετά την σχετική κλήρωση που διεξήχθη στην Αγία Πετρούπολη, η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου κληρώθηκε στον 8ο προκριματικό όμιλο της Ευρωπαϊκής Ζώνης, ενόψει του Μουντιάλ 2018 που θα φιλοξενηθεί στην Ρωσία. Αντίπαλοι της εθνικής θα είναι το Βέλγιο, η Κύπρος, η Εσθονία και η Βοσνία Ερζεγοβίνη. Στην τελική φάση προκρίνονται οι πρώτες εννέα ομάδες από κάθε όμιλο, ενώ οι οκτώ καλύτερες δεύτερες θα δώσουν αγώνες μπαράζ.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 26 July 2015 - 12:32:11 UTC