Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Οι αγώνες του λαού δεν θα πάνε χαμένοι
  • [02] Πύρινα μέτωπα σε Εύβοια, Ηλεία και Ρόδο
  • [03] Επτά ελληνικά πανεπιστήμια ανάμεσα στα 1.000 καλύτερα του κόσμου
  • [04] Αίτηση αποφυλάκισης υπέβαλε ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος
  • [05] Χωρίς το ΔΝΤ οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα
  • [06] «Με το δεξί» η Εθνική Εφήβων
  • [07] ''Άσφαιρος'' ο Ολυμπιακός με Αντάλιασπορ
  • [08] EuroCup 2015-16: Το πλήρες πρόγραμμα ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Άρη
  • [09] Πανηγυρική πρόκριση για ΠΑΟΚ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Οι αγώνες του λαού δεν θα πάνε χαμένοι

    Το μήνυμα ότι οι αγώνες του λαού δεν θα πάνε χαμένοι και ότι ο δημοκρατικός πατριωτισμός των αγωνιστών της εποχής της δικτατορίας θα γίνει οδηγός και σήμερα για να επιστρέψει στον τόπο μας η κυριαρχία που χάσαμε εξαιτίας της μεγάλης οικονομικής κρίσης, έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από την εκδήλωση Μνήμης για τα 41 χρόνια από την κατάρρευση της δικτατορίας που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών - ΣΦΕΑ, στο Πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ ΕΣΑ).

    Σε δήλωσή του μετά την εκδήλωση ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «41 χρόνια μετά την κατάρρευση της ξενοκίνητης δικτατορίας των συνταγματαρχών σήμερα τιμούμε τους αγωνιστές που φυλακίστηκαν, αγωνίστηκαν, θυσιάστηκαν, προκειμένου να επιστρέψει η δημοκρατία στην πατρίδα μας».

    Υπογράμμισε ότι «αυτός ο δημοκρατικός πατριωτισμός της εποχής εκείνης είναι και σήμερα οδηγός στους αγώνες του λαού μας για να επιστρέψει στον τόπο μας η κυριαρχία και η ανεξαρτησία που χάσαμε εξαιτίας αυτής της μεγάλης οικονομικής κρίσης και να μπορέσουμε να ξαναπατήσουμε στα πόδια μας όρθιοι, να ατενίζουμε ένα μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία».

    «Οι αγώνες», τόνισε ο κ. Τσίπρας, «δεν θα πάνε χαμένοι, είναι βέβαιο ότι ο ελληνικός λαός έχει αποθέματα πίστης και αυτοπεποίθησης για να καταφέρει να αντιμετωπίσει και τις μεγαλύτερες δυσκολίες».

    Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός απέτισε φόρο τιμής καταθέτοντας στεφάνι. Εν συνεχεία και προτού ξεκινήσει η εκδήλωση χαιρετήθηκε και συνομίλησε με παρευρισκόμενους, μεταξύ των οποίων και τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΝ Νίκο Κωνσταντόπουλο και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Στα στιγμιότυπα, στο περιθώριο της εκδήλωσης και η χειραψία και ο ασπασμός που είχε ο πρωθυπουργός με την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου και την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη.

    [02] Πύρινα μέτωπα σε Εύβοια, Ηλεία και Ρόδο

    Μαίνεται η πυρκαγιά στα Ψαχνά Ευβοίας

    «Είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ' ότι πριν 2 ώρες» δηλώνει στο ΑΠΕ ο Δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων κ. Ψαθάς για την κατάσταση που επικρατεί στο μέτωπο της φωτιάς.

    Σύμφωνα με τον δήμαρχο «η ένταση του ανέμου έχει μειωθεί - και σε συνδυασμό με τη μάχη που δίνουν πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι της περιοχής, από το έδαφος και από τον αέρα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση, και τουλάχιστον δεν κινδυνεύουν οικισμοί».

    Όπως σημειώνει ο κ. Ψαθάς, πριν δύο ώρες περίπου σήμανε συναγερμός, καθώς η φωτιά είχε κυριολεκτικά αγκαλιάσει τον οικισμό Μακρυκάπα. «Υπήρξε πανικός και ήμασταν προετοιμασμένοι να εκκενώσουμε τον οικισμό. Η φωτιά όμως την τελευταία στιγμή άλλαξε πορεία και κατευθύνθηκε προς το δάσος και έτσι δεν χρειάστηκε να εκκενωθεί ο οικισμός» λέει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ ο δήμαρχος κ. Ψαθάς.

    Αυτή τη στιγμή, η φωτιά διατηρεί ένα μεγάλο μέτωπο σε πυκνό πευκοδάσος στον οικισμό Μακρυκάπα, χωρίς όμως να κινδυνεύει ο οικισμός.

    Ήδη στην περιοχή έχουν μεταφερθεί 30 πυροσβεστικά οχήματα με 60 πυροσβέστες, όπως επίσης και ομάδες από τμήματα πεζοπόρων που έχουν μεταφερθεί από την Αττική και την Κεντρική Ελλάδα. Στην περιοχή βρίσκονται επίσης 10 αεροπλάνα και ελικόπτερα. Από πλευράς αυτοδιοίκησης, έχουν συγκεντρωθεί μηχανήματα της Περιφέρειας και των δήμων όπως επίσης και υδροφόρες οι οποίες έχουν φτάσει από διάφορα σημεία της Εύβοιας.

    «Αν μας βοηθήσουν οι καιρικές συνθήκες τις επόμενες ώρες, και σιγά-σιγά πέσουν ακόμη οι άνεμοι, ελπίζουμε να περιορίσουμε την καταστροφική πορεία της φωτιάς» σημειώνει ο δήμαρχος της περιοχής κ. Ψαθάς, καταθέτοντας με αυτό τον τρόπο την ελπίδα του για τις εξελίξεις τις επόμενες ώρες.

    Μάχη με τις φλόγες στη Ρόδο

    Ανεξέλεγκτη εξακολουθεί να μαίνεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε πριν από το μεσημέρι σε δασική περιοχή στην κεντρική Ρόδο παρά τη «μάχη» που δίνεται για την κατάσβεση της με κάθε μέσο.

    Πριν από λίγο, ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος, απεύθυνε έκκληση σε όσους πολίτες διαθέτουν μπουλντόζες και μεγάλα τρακτέρ, να σπεύσουν και να συνδράμουν τις δυνάμεις που βρίσκονται επί τόπου, ώστε να ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες για να ανακόψουν την πυρκαγιά.

    Η φωτιά αυτή την ώρα έχει ξεφύγει από το χωριό Λάερμα και κατευθύνεται στην αγροτική περιοχή του χωριού των Απολλώνων.

    Για την κατάσβεσή της συνδράμουν, εκτός από τις επίγειες δυνάμεις και τους εθελοντές, η Πυροσβεστική, ο Στρατός και από αέρος τρία ελικόπτερα και ένα αεροπλάνο, ενώ αναμένεται ακόμη ένα.

    Δραματική είναι και η περιγραφή που κάνει ο δήμαρχος, καθώς υπάρχουν εστίες σε πολλά σημεία, γεγονός που δυσκολεύει το έργο της κατάσβεσης και εμπνέει ανησυχία.

    Ειδικότερα αυτή τη στιγμή η φωτιά βρίσκεται σε απόσταση 5 χλμ από αγροτικές εκτάσεις, κοντά στο χωριό των Απολλώνων, και καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες να μην μπει στα χωράφια.

    Πυρκαγιά στο Δραγώνι Ηλείας - Δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές

    Σε εξέλιξη είναι η φωτιά στο Δραγώγι του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων της Ηλείας, χωρίς όμως να απειλεί κατοικημένες περιοχές, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή.

    Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο μέτωπο της φωτιάς, που καίει δασική έκταση, επιχειρούν πλέον μόνο επίγειες δυνάμεις, οι οποίες αποτελούνται από 34 πυροσβέστες με 17 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα με 19 άτομα.Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Απόστολος Κατσιφάρας, οι πυροσβέστες κατάφεραν να κρατήσουν τη φωτιά μακριά από τα σπίτια και σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει από τους επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων, «τα πράγματα πάνε καλύτερα».

    [03] Επτά ελληνικά πανεπιστήμια ανάμεσα στα 1.000 καλύτερα του κόσμου

    Στην 301η θέση κατατάσσεται το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ανάμεσα στα 1.000 καλύτερα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, από τις χιλιάδες που δραστηριοποιούνται παγκοσμίως, σύμφωνα με τον κατάλογο που δημοσίευσε το Center for World University Rankings (CWUR), κάτι που "μεταφράζεται" σε άνοδο 30 θέσεων σε σχέση με την περυσινή κατάταξη.

    Εξάλλου, στην συγκεκριμένη κατάταξη βρίσκονται και άλλα έξι ελληνικά πανεπιστήμια: Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (459η θέση), το Πανεπιστήμιο της Κρήτης (515η θέση), το πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων (582η θέση), το πανεπιστήμιο της Πάτρας (641η θέση), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (695η θέση) και το πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας (905η θέση).

    Όσον αφορά στα πανεπιστήμια που συγκέντρωσαν την καλύτερη βαθμολογία και συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα του πίνακα της κατάταξης, αυτά είναι τρία των ΗΠΑ και δύο της Μεγάλης Βρετανίας. Πιο συγκεκριμένα, πρώτο στην κατάταξη είναι το πανεπιστήμιο του Harvard (ΗΠΑ), ακολουθεί το πανεπιστήμιο του Stanford (ΗΠΑ) και το ΜΙΤ (Massachusetts Institute of Technology - ΗΠΑ), ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν τα πανεπιστήμια του Cambridge και της Οξφόρδης (Μεγ. Βρετανία).

    Ολόκληρη η λίστα των πανεπιστημίων τουCWUR, βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση:http://cwur.org/2015/

    [04] Αίτηση αποφυλάκισης υπέβαλε ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος

    Αίτηση αποφυλάκισης λόγω αναπηρίας,υπέβαλε ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, προκειμένου να κάνει χρήση των ευεργετικών διατάξεων που επιτρέπουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

    Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δικηγόρος του κ. Παπαγεωργόπουλου, Δημήτρης Τσάκος, το αίτημα υποβλήθηκε, υπήρξε θετική εισήγηση σε αυτό και αναμένεται η απόφαση. Ο ίδιος διευκρινίζει ότι ειδική επιτροπή που ορίζεται από το νόμο είχε γνωμοδοτήσει θετικά για ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%.

    [05] Χωρίς το ΔΝΤ οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα

    Aνοικτό άφησε το ενδεχόμενο να μην μεταβεί στην Αθήνα αύριο ή το Σάββατο στη Αθήνα, η επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στους θεσμούς Ντέλια Βελκουλέσκου, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που θα έχουν οι θεσμοί με την ελληνική Κυβέρνηση για την κατάρτιση του νέου προγράμματος των 82 - 86 δισ. ευρω, ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις, στο πλαίσιο τακτικής ενημέρωσης στην Ουάσινγκτον.

    Οπως διευκρίνισε ο ίδιος για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα απαιτείται προηγούμενη αίτηση από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία όμως μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί.

    Από αύριο οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα

    Από αύριο θα αρχίζουν να καταφθάνουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών και του ESM, ενώ από ελληνικής πλευράς στο επίπεδο της τεχνικής διαπραγμάτευσης θα ηγείται ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), Γιώργος Χουλιαράκης.

    Αυτό ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι παράλληλα επισήμαναν ότι δεν τίθεται ζήτημα λήψης νέων προαπαιτούμενων μέτρων, πέραν αυτών που ήδη ψηφίστηκαν στις δύο συνεδριάσεις της Βουλής, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πιέσεις περί του αντιθέτου από ορισμένους από τους δανειστές.

    Η κυβέρνηση επιδιώκει να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση τόσο για το τριετές Μνημόνιο (MOU) όσο και για τη νέα δανειακή σύμβαση πριν από τις 20 Αυγούστου, οπότε και πρέπει να αποπληρωθεί ένα «ακούρευτο» ελληνικό ομόλογο που διακρατά η ΕΚΤ.

    Σημειώνεται, επίσης, ότι με βάση τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, στόχος είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και μέσω της διαπραγμάτευσης θα οριοθετηθούν οι ανά έτος στόχοι.

    Σημειώνεται ότι, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, απαντώντας σε ερώτηση για την ημερομηνία επαναλειτουργίας του Χρηματιστηρίου, ανέφεραν ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα.

    [06] «Με το δεξί» η Εθνική Εφήβων

    Ορεξάτη στην επίθεση και με προσήλωση στην άμυνα άρχισε τις υποχρεώσεις της η Εθνική Εφήβων στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, που φιλοξενείται στο Βόλο. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα επικράτησε 64-41 της Κροατίας στο κλειστό της Νέας Ιωνίας, στην πρεμιέρα του 4ου ομίλου της διοργάνωσης. Επόμενος αντίπαλος της Εθνικής η Λιθουανία (24/7, 21:15). Πρώτος σκόρερ της ομάδας του Ηλία Παπαθεοδώρου ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος με 17 πόντους, ενώ τον ακολούθησε σε απόδοση ο συμπαίκτης του στον Παναθηναϊκό, Γιώργος Παπαγιάννης με 12 πόντους και 8 ριμπάουντ.

    Τα δεκάλεπτα: 18-7, 38-23, 58-33, 64-41

    Η Εθνική... εξαργύρωσε τα αμυντικά αντανακλαστικά της πρώτη και τρίτης περιόδου, όταν κράτησε τους Κροάτες στους 7 και 10 πόντους αντίστοιχα. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έκλεισε την πρώτη περίοδο στο +11 (18-7), ενώ δίνοντας και ρεσιτάλ παραγωγικότητας στο τρίτο δεκάλεπτο εκτόξευσε τη διαφορά στους +25 πόντους (58-33), «καθαρίζοντας» την υπόθεση νίκη. Η αμυντική διάρκεια της Εθνικής στον αποψινό αγώνα «καθρεπτίστηκε» στα 12 κλεψίματα και στα 16 λάθη που οδήγησαν τους Κροάτες, ενώ τα παιδιά του Ηλία Παπαθεοδώρου οργίασαν στο κομμάτι της δημιουργίας (15 ασίστ) και κυριάρχησαν στα αμυντικά ριμπάουντ (39 έναντι 31).

    [07] ''Άσφαιρος'' ο Ολυμπιακός με Αντάλιασπορ

    Ο Ολυμπιακός αναδείχθηκε ισόπαλος 0-0 με την Ανταλιασπόρ στον δεύτερο και τελευταίο αγώνα που έδωσε για το «Αφιόν Καπ» στον Αφιόνκαραχισάρ της Τουρκίας. Η ομάδα του Πειραιά δεν απειλήθηκε τόσο στην άμυνα όσο στα προηγούμενα φιλικά, αλλά έδειξε ότι ακόμα δεν έχει βρει τα «πατήματα» της και χρειάζεται δουλειά. Οι νταμπλούχοι Ελλάδας επιστρέφουν στην Αθήνα και την Δευτέρα θα αναχωρήσουν για την Ολλανδία για τα φιλικά με Τβέντε (29/7) και Φέγενορντ (1/8).

    Ο «ερυθρόλευκοι ξεκίνησαν τον αγώνα για ακόμη μια φορά με σχηματισμό 4-2-3-1. και ακολουθώντας την οδηγία του προπονητή τους, Μάρκο Σίλβα, πίεζαν ψηλά τους τούρκους. Η πίεση αυτή οδήγησε και στην πρώτη καλή ευκαιρία για τον Ολυμπιακό με τον Φουστέρ στο 14΄ να πιάνει το πλασέ αλλά ο Αράτ με τάκλιν έδιωξε την μπάλα πάνω στην γραμμή. Η Αντάλιασπορ παραλίγο να ανοίξει το σκορ στο 20΄ με το σουτ του Κίλιτς από καλή θέση αλλά ο Τούρκος μέσος ήταν άστοχος. Στο 44΄ ο Κασάμι έπιασε το σουτ η μπάλα μετά από κόντρες κατέληξε στο Ντουρμάζ που σούταρε άουτ.

    [08] EuroCup 2015-16: Το πλήρες πρόγραμμα ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Άρη

    Γνωστοποιήθηκε τo πλήρες πρόγραμμα της κανονικής περιόδου του EuroCup 2015-16 στους τρεις εκπροσώπους μας στη διοργάνωση, οι οποίοι θα δίνουν τους αγώνες τους Τετάρτη. Στην πρεμιέρα (14/10), οι «Δκέφαλοι», ΠΑΟΚ και ΑΕΚ θα αρχίσουν τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις στα «σπίτια» τους, εν αντιθέσει με τον Άρη, που θα βρεθεί στην Τουρκία. Συγκεκριμένα, οι «κίτρινοι» για τον 4ο όμιλο του EuroCup θα αντιμετωπίσουν εκτός έδρας την Τραμπζονσπόρ, ο ΠΑΟΚ για τον 5ο όμιλο θα υποδεχθεί την Σζολνόκι Ολάι (Ουγγαρία) και η ΑΕΚ για τον 6ο όμιλο θα φιλοξενήσει την Κράσνι Βόλγκοραντ (Ρωσία).

    [09] Πανηγυρική πρόκριση για ΠΑΟΚ

    Καταιγιστικός ο ΠΑΟΚ, συνέτριψε τη Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ με 6-0 στην Τούμπα στον δεύτερο αγώνα του β΄ προκριματικού γύρου στο Γιουρόπα Λιγκ και πήρε πανηγυρική πρόκριση για τον τρίτο γύρο της διοργάνωσης, όπου στις 30 Ιουλίου και 6 Αυγούστου θα αντιμετωπίσει μία εκ των Σπαρτάκ Τρνάβα ή Λίνφιλντ. Για τον "Δικέφαλο" δύο γκολ σημείωσε ο Μακ (7΄, 84΄), κι από ένα οι Λούκας Πέρεθ (3΄), Πέλκας (14΄), Κίτσιου (34΄), ενώ αυτογκόλ πέτυχε ο Μρτσελα στο 60΄.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 23 July 2015 - 20:32:18 UTC