Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προβληματισμός Αλ. Τσίπρα για "θεσμική δυσαρμονία" αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι
  • [02] Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις ενός Grexit σύμφωνα με μελέτη της Ernst & Young
  • [03] Επτά ελληνικά πανεπιστήμια ανάμεσα στα 1.000 καλύτερα του κόσμου
  • [04] Αίτηση αποφυλάκισης υπέβαλε ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος
  • [05] Διαμαρτυρία ώρα έξω από το Μέγαρο Μαξίμου από ομάδα αναρχικών
  • [06] "Εφυγε" ο Μηνάς Χρηστίδης
  • [07] Ζ. Κωνσταντοπούλου: Αδιαπραγμάτευτη η δέσμευση για υπεράσπιση του λαού
  • [08] Πύρινα μέτωπα σε Ρόδο, Ηλεία, Μαγούλα

  • [01] Προβληματισμός Αλ. Τσίπρα για "θεσμική δυσαρμονία" αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση του με την πρόεδρο της Βουλής, της εξέφρασε, όπως αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι, τον προβληματισμό του για τη θεσμική δυσαρμονία που προκαλείται από την, κατά τα άλλα σεβαστή, επιλογή της να διαφοροποιείται από την συλλογική κατεύθυνση της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που την στηρίζει.

    Οι κύκλοι της κυβέρνησης αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός δέχτηκε σήμερα την Πρόεδρο της Βουλής ύστερα από αίτημά της και πως άκουσε προσεκτικά τις απόψεις της κ. Κωνσταντοπούλου. Αναφέρουν επίσης ότι η συνάντηση έγινε σε κλίμα ειλικρίνειας και συντροφικότητας.

    Ζ. Κωνσταντοπούλου: Αδιαπραγμάτευτη η δέσμευση για υπεράσπιση του λαού

    «Με τον πρωθυπουργό μας συνδέει σχέση συντροφικότητας, ειλικρίνειας και η κοινή διάθεση, δέσμευση και επιθυμία να διαφυλάξουμε τα δίκαια του λαού μας, την προοπτική αυτού του τόπου αλλα και την συνοχή της αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ που κάποιοι πολύ θα επιθυμούσαν να δουν να διαρρηγνύεται».

    Αυτό σημείωσε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, μετά τη συνάντηση, διάρκειας περίπου δύο ωρών, που είχαν με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Η κ. Κωνσταντοπούλου είπε ότι είχαν «μια ειλικρινή και εις βάθος συζήτηση με τον πρωθυπουργό για όλες τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, αλλά και για τις θεσμικές πρωτοβουλίες που επιβάλλεται να αναληφθούν και από πλευράς Κοινοβουλίου και από πλευράς θεσμικών εκπροσωπήσεων, σε σχέση με την προστασία εκείνων που είναι αδιαπραγμάμτευτα δίκαια και δικαιώματα του λαού μας και σε σχέση με τη θωράκιση της δημοκρατίας, η οποία δοκιμάζεται πολύ σκληρά στην Ευρώπη με θύμα την Ελλάδα, την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό».

    [02] Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις ενός Grexit σύμφωνα με μελέτη της Ernst & Young

    Τις συνέπειες ενός Grexit και το πώς θα διαμορφωθεί το οικονομικό, επιχειρηματικό, επενδυτικό και κοινωνικό πεδίο μετά από αυτό, ανέλυσε ο διεθνής οίκος συμβουλευτικών και ελεγκτικών υπηρεσιών Ernst & Young.

    H μελέτη της ΕΥ εκπονήθηκε στο χρονικό διάστημα του Μαρτίου έως και Μαΐου 2015, σε συνεργασία με την Oxford Economics, ενός εκ των κορυφαίων Βρετανικών συμβουλευτικών οίκων σε θέματα διεθνούς οικονομίας.

    Στη μελέτη διερευνώνται οι παρενέργειες μόνο για την περίπτωση μιας συντεταγμένης αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ, με τη χώρα να παραμένει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να επαναδιαπραγματεύεται τους όρους της συνθήκης της Λισαβόνας.

    Το ενδεχόμενο άτακτης χρεοκοπίας και αιφνίδιας εξόδου από την ευρωζώνη, δεν εξετάζεται, διότι σ? αυτή την περίπτωση «θα ανοίξουν οι πύλες της κολάσεως», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της EY στην Ελλάδα, κ. Πάνος Παπάζογλου.

    Αντίθετα, το σενάριο μιας συντεταγμένης εξόδου από την Ευρωζώνη, προϋποθέτει διαπραγμάτευση με τους εταίρους και δανειστές της χώρας. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η έξοδος θα είναι ομαλή.

    Οι άμεσες επιπτώσεις συνοπτικά

    Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, συνοπτικά οι άμεσα αισθητές επιπτώσεις θα είναι οι ακόλουθες:

    ? Τουλάχιστον 50% η άμεση υποτίμηση του νέου νομίσματος. Θα μπορούσε δε, να είναι σημαντικά μεγαλύτερη ανάλογα με τις οικονομικές πολιτικές που θα εφαρμοσθούν.

    Σημειώνεται ότι, στην εκτιμώμενη επίσημη υποτίμηση, δεν έχουν συνυπολογιστεί οι όποιες κερδοσκοπικές πιέσεις που μπορεί να εκδηλωθούν στο νέο νόμισμα ή και στις υποσχετικές πληρωμής (IOUs), που θα εκδοθούν κατά τη μεταβατική περίοδο από το ευρώ στο νέο εθνικό νόμισμα.

    -Άμεση μείωση της εγχώριας ζήτησης κατά 25% και του πραγματικού ΑΕΠ από 15% έως και 20%, που θα σήμαινε ότι η χώρα σωρευτικά από το 2007 θα έχανε σχεδόν το ήμισυ του εγχώριου πραγματικού εισοδήματος.

    - Εκτίναξη του πληθωρισμού και περαιτέρω σημαντική αύξηση της ανεργίας.

    -Mείωση των πραγματικών μισθών, των πιστώσεων και των επενδύσεων.

    -Σε όρους ευρώ, η ελληνική οικονομία το πιθανότερο είναι να μην ανακτήσει ποτέ τις απώλειες στο ΑΕΠ, καθώς η έξοδος, η στάση πληρωμών και η υποτίμηση του νομίσματος, θα οδηγήσουν σε μόνιμη απώλεια εθνικού εισοδήματος.

    -Σημαντική συμπίεση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος, που θα πλήξει πολύ περισσότερο τα νοικοκυριά σταθερού και χαμηλού εισοδήματος, με επακόλουθο αντίκτυπο τη φτώχεια και τη μεγάλη αύξηση της ανισότητας.

    -Σύμφωνα με μια πρώτη προσέγγιση, κατά τον πρώτο χρόνο μετά την έξοδο, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, σε όρους ευρώ, λόγω της συνδυαστικής επίδρασης της οικονομικής συρρίκνωσης και την υποτίμησης, θα μπορούσε να μειωθεί σε περίπου ? 11.000, σε σύγκριση με τα επίπεδα των ? 17.000 το 2014

    - Ακόμη και σε υποθετικό σενάριο μείωσης του δημοσίου χρέους κατά 50%, ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ θα παρέμενε σε επίπεδα άνω του 130% - λόγω της υποτίμησης, της αδυναμίας μετατροπής του σε δραχμές και της δραματικής μείωσης του ΑΕΠ.

    - Το Grexit δε θα σηματοδοτούσε το τέλος της λιτότητας ? αντίθετα, το υψηλό χρέος θα άφηνε ελάχιστα περιθώρια ελιγμών για την κυβέρνηση, αποκλείοντας κάθε πιθανότητα δημοσιονομικής χαλάρωσης.

    [03] Επτά ελληνικά πανεπιστήμια ανάμεσα στα 1.000 καλύτερα του κόσμου

    Στην 301η θέση κατατάσσεται το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ανάμεσα στα 1.000 καλύτερα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, από τις χιλιάδες που δραστηριοποιούνται παγκοσμίως, σύμφωνα με τον κατάλογο που δημοσίευσε το Center for World University Rankings (CWUR), κάτι που "μεταφράζεται" σε άνοδο 30 θέσεων σε σχέση με την περυσινή κατάταξη.

    Εξάλλου, στην συγκεκριμένη κατάταξη βρίσκονται και άλλα έξι ελληνικά πανεπιστήμια: Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (459η θέση), το Πανεπιστήμιο της Κρήτης (515η θέση), το πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων (582η θέση), το πανεπιστήμιο της Πάτρας (641η θέση), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (695η θέση) και το πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας (905η θέση).

    Όσον αφορά στα πανεπιστήμια που συγκέντρωσαν την καλύτερη βαθμολογία και συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα του πίνακα της κατάταξης, αυτά είναι τρία των ΗΠΑ και δύο της Μεγάλης Βρετανίας. Πιο συγκεκριμένα, πρώτο στην κατάταξη είναι το πανεπιστήμιο του Harvard (ΗΠΑ), ακολουθεί το πανεπιστήμιο του Stanford (ΗΠΑ) και το ΜΙΤ (Massachusetts Institute of Technology - ΗΠΑ), ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν τα πανεπιστήμια του Cambridge και της Οξφόρδης (Μεγ. Βρετανία).

    Ολόκληρη η λίστα των πανεπιστημίων τουCWUR, βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση:http://cwur.org/2015/

    [04] Αίτηση αποφυλάκισης υπέβαλε ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος

    Αίτηση αποφυλάκισης λόγω αναπηρίας,υπέβαλε ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, προκειμένου να κάνει χρήση των ευεργετικών διατάξεων που επιτρέπουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

    Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δικηγόρος του κ. Παπαγεωργόπουλου, Δημήτρης Τσάκος, το αίτημα υποβλήθηκε, υπήρξε θετική εισήγηση σε αυτό και αναμένεται η απόφαση. Ο ίδιος διευκρινίζει ότι ειδική επιτροπή που ορίζεται από το νόμο είχε γνωμοδοτήσει θετικά για ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%.

    [05] Διαμαρτυρία ώρα έξω από το Μέγαρο Μαξίμου από ομάδα αναρχικών

    Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιεί αυτή την ώρα έξω από το Μέγαρο Μαξίμου η ομάδα "Αναρχική Συλλογικότητα Ρουβίκωνας".

    Περίπου 15 άτομα πλησίασαν την εξωτερική πύλη και πέταξαν φυλλάδια με τα οποία ζητούν διαγραφή χρέους και έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Τους απομάκρυνε η αστυνομική δύναμη του Μεγάρου και προκλήθηκε ένταση.

    Η ομάδα των αναρχικών παρέμεινε στην απέναντι πλευρά του δρόμου φωνάζοντας συνθήματα.

    [06] "Εφυγε" ο Μηνάς Χρηστίδης

    Απεβίωσε το βράδυ της Τετάρτης, σε ηλικία 90 χρόνων, ο ηθοποιός, κριτικός θεάτρου και δημοσιογράφος, Μηνάς Χρηστίδης.

    Ο Μηνάς Χρηστίδης γεννήθηκε στη Χαλκίδα και τέλειωσε τη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης. Η πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο ήταν το 1954, στον ρόλο του γιατρού Γκιμπς,στην«Μικρή μας πόλη»του Θόρντον Γουάιλντερ, ενώ το 1963, δυο χρόνια μετά την συμμετοχή του στον θίασο Δημήτρη Χορν δούλεψε και ως σκηνοθέτης στους«Φτωχοδιάβολους»των Ασημάκη Γιαλαμά και Κώστα Πρετεντέρη. Το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο έγινε το 1958 στο«Τελευταίο ψέμα»του Μιχάλη Κακογιάννη. Εμφανίστηκε ακόμα στις ταινίες,

    Επαγγελματίες Ρεμάλια (1976),Σατανικές Ερωμένες (1974), Θέμα συνειδήσεως (1973). Ανατομία μιας ληστείας (1973), Ο Επισκέπτης (1973), Εκείνοι που ξέρουν ν' αγαπούν (1968), Ο ζεστός Μήνας Αύγουστος (1966) Χαμένη Ευτυχία (1966), Όχι,.. κύριε Τζόνσον (1965), Ένας Μεγάλος Έρωτας (1964), Το τελευταίο ψέμα (1958), ενώ η τελευταία του εμφάνιση στον κινηματογράφο ήταν το 1980 στην ταινία«Ελευθέριος Βενιζέλος»του Παντελή Βούλγαρη.

    Χαρακτηριστικές ήταν και οι συμμετοχές του και σε σειρές της τηλεόρασης, όπως το«Ένας Πυγμαλίων» (1975)ΥΕΝΕΔ,«Κεκλεισμένων των θυρών» 1972ΕΙΡΤ,«Μαρίνα Αυγέρη» (1973)ΕΙΡΤ,«Οι δίκαιοι» (1974)ΥΕΝΕΔ.

    Τα χρόνια της δικτατορίας βρέθηκε στο Παρίσι, όπου μαζί με την μετέπειτα σύζυγό του, ηθοποιό και συγγραφέα Ντόρα Γιαννακοπούλου,(με την οποία απέκτησε ένα γιο,τον συγγραφέα, Λένο Χρηστίδη),

    και τον θεατρικό συγγραφέα Γεράσιμο Σταύρου οργάνωσαν μεγάλη περιοδεία ενάντια στη χούντα, στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Για τέσσερα χρόνια έζησε στην Ολλανδία και όταν επανήλθε στην Ελλάδα, για ένα μικρό διάστημα εργάστηκε ως ηθοποιός.Το 1975 δημιούργησε, για πρώτη φορά στη χώρα μας,στήλη τηλεοπτικής κριτικής στην εφημερίδα "Καθημερινή" και από τότε αφιερώθηκε στη δημοσιογραφία συνεργαζόμενος με εφημερίδες και περιοδικά.

    Η στήλη του,«Γροθιά στο στομάχι»,στο«Έθνος»,τον καθιέρωσε ως έναν από τους πιο γνωστούς κριτικούς θεάτρου.

    Η κηδείατου Μηνά Χρηστίδη θα γίνει την Παρασκευή στις 12:00στο Α' Νεκροταφείο.

    [07] Ζ. Κωνσταντοπούλου: Αδιαπραγμάτευτη η δέσμευση για υπεράσπιση του λαού

    «Με τον πρωθυπουργό μας συνδέει σχέση συντροφικότητας, ειλικρίνειας και η κοινή διάθεση, δέσμευση και επιθυμία να διαφυλάξουμε τα δίκαια του λαού μας, την προοπτική αυτού του τόπου αλλα και την συνοχή της αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ που κάποιοι πολύ θα επιθυμούσαν να δουν να διαρρηγνύεται».

    Αυτό σημείωσε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, μετά τη συνάντηση, διάρκειας περίπου δύο ωρών, που είχαν με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Η κ. Κωνσταντοπούλου είπε ότι είχαν «μια ειλικρινή και εις βάθος συζήτηση με τον πρωθυπουργό για όλες τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, αλλά και για τις θεσμικές πρωτοβουλίες που επιβάλλεται να αναληφθούν και από πλευράς Κοινοβουλίου και από πλευράς θεσμικών εκπροσωπήσεων, σε σχέση με την προστασία εκείνων που είναι αδιαπραγμάμτευτα δίκαια και δικαιώματα του λαού μας και σε σχέση με τη θωράκιση της δημοκρατίας, η οποία δοκιμάζεται πολύ σκληρά στην Ευρώπη με θύμα την Ελλάδα, την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό».

    Επιπλέον, η πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι εξέθεσε στον πρωθυπουργό εκείνα που κατά την άποψή της «αποτελούν βήματα και πρωτοβουλίες σε σχέση ιδίως με την άμυνα της χώρας ως προς την δαμόκλειο σπάθη του χρέους». Υπογράμμισε με «απερίφραστο τρόπο» ότι «είναι αδιαπραγμάτευτη η κοινή στράτευση και του πρωθυπουργού και η δική μου στην υπηρέτηση των συμφερόντων του λαού,της λαϊκής κυριαρχίας και της λαϊκής ετυμηγορίας».

    Η κ. Κωνσταντοπούλου σημείωσε ακόμη ότι «σε τέτοιες στιγμές όπου δοκιμάζονται και οι θεσμικές εκπροσωπήσεις και οι πολιτικές τοποθετήσεις, έχει σημασία οι εκπρόσωποι ακριβώς των θεσμών να μπορούν με ειλικρίνεια, με αμεσότητα, ακόμη κι αν έχουν διαφορετικές απόψεις ή προσεγγίσεις, να μιλούν με ευθύτητα, να συνεννοούνται και να καταλήγουν σε λύσεις».

    [08] Πύρινα μέτωπα σε Ρόδο, Ηλεία, Μαγούλα

    Αντιμέτωπες με πολλαπλά μέτωπα πυρκαγιών βρίσκονται αυτή την ώρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε διάφορες περιοχές της χώρας.

    Σε εξέλιξη είναι η φωτιά στο Δραγώγι του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων της Ηλείας, χωρίς όμως να απειλεί κατοικημένες περιοχές, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή.

    Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο μέτωπο της φωτιάς, που καίει δασική έκταση, επιχειρούν πλέον μόνο επίγειες δυνάμεις, οι οποίες αποτελούνται από 34 πυροσβέστες με 17 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα με 19 άτομα.Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Απόστολος Κατσιφάρας, οι πυροσβέστες κατάφεραν να κρατήσουν τη φωτιά μακριά από τα σπίτια και σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει από τους επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων, «τα πράγματα πάνε καλύτερα».

    Παράλληλα, πυρκαγιά έχει εκδηλωθεί σε δασική έκταση του νησιού της Ρόδου από άγνωστη αιτία. Η πυρκαγιά ξέσπασε στην κεντρική Ρόδο, μεταξύ των χωριών Λάερμα και Απόλλωνα και για την αντιμετώπιση της έχουν σπεύσει στην περιοχή ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές.

    Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 11 το πρωί, στην περιοχή Μαγούλα Αττικής. Δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή, ενώ, σύμφωνα με την εκτίμηση της Πυροσβεστικής, είναι θέμα χρόνου η οριοθέτησή της.Αυτή την ώρα επιχειρούν για την κατάσβεσή της 24 πυροσβέστες με 9 οχήματα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 23 July 2015 - 14:32:11 UTC