Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Αυτό που προέχει είναι να επανέλθει στην κανονικότητα το σύστημα
  • [02] Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, υπό τον Ν. Κοτζιά
  • [03] Χρ. Σπίρτζης: Το φθινόπωρο θα έχουμε νέο τηλεοπτικό τοπίο
  • [04] Παρατείνεται έως την 31η Ιουλίου, η προθεσμία για την καταβολή εισφορών στον ΟΑΕΕ
  • [05] Τζ. Στίγκλιτς στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Η συμφωνία επιβλήθηκε στην Ελλάδα με το πιστόλι στον κρόταφο
  • [06] Ακιντζί: Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα μπορούν να εγκατασταθούν στο μέρος που θέλουν
  • [07] Die Welt: Ο Τσίπρας είναι πανίσχυρος σαν βασιλιάς
  • [08] Κλειστό το απόγευμα το κέντρο της Αθήνας - Συγκεντρώσεις ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ
  • [09] Προβληματισμός στα φροντιστήρια εξαιτίας της επιβολής ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα
  • [10] Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στην Κερατέα
  • [11] Έφυγε από τη ζωή ο Αμερικανός συγγραφέας Ε. Λ. Ντόκτοροου
  • [12] Πέθανε ο πρωταγωνιστής του «Βιολιστή στη στέγη» Θίοντορ Μπίκελ
  • [13] Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η συζήτηση του ν/σ με τα δεύτερα προαπαιτούμενα
  • [14] Συνάντηση του πρωθυπουργού με το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών
  • [15] Η Ντέλια Βελκουλέσκου, νέα επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα
  • [16] Στίγκλιτς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ασυνάρτητο και οικονομικά άθλιο το πρόγραμμα που επιβλήθηκε στην Αθήνα

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Αυτό που προέχει είναι να επανέλθει στην κανονικότητα το σύστημα

    «Αυτό που προέχει τούτη την ώρα είναι να επανέλθει στην κανονικότητα το σύστημα, αλλά ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε και τη δυνατότητα να μην υπάρξουν κινήσεις που θα πλήττουν τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

    «Ήταν νομίζω απαραίτητο να κάνουμε αυτή τη συνάντηση, έχουμε πολλά θέματα στην ημερήσια διάταξη», είπε ο κ. Τσίπρας, για να σημειώσει ότι «αυτό που προέχει τούτη την ώρα είναι να επανέλθει στην κανονικότητα το σύστημα, αλλά ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε και τη δυνατότητα να μην υπάρξουν κινήσεις που θα πλήττουν τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας».

    Ο πρωθυπουργός τόνισε πως "δεδομένου ότι υπάρχει ένα θεσμικό κενό μέχρι ότου έρθει στη Βουλή για να νομοθετηθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας, η αναστολή των πλειστηριασμών και δεδομένου ότι -όπως φαντάζομαι και έτσι θα είναι άλλωστε- δεν υπάρχει πρόθεση από τα ιδρύματα για τέτοιου είδους παρεμβάσεις, νομίζω ότι θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να διασφαλίσουμε τη δυνατότητα προστασίας των πιο αδύναμων συμπολιτών μας".

    Η πρόεδρος της ΕΕΤ, Λούκα Κατσέλη, ευχαρίστησε για τη συνάντηση, προσθέτοντας ότι η τραπεζική αργία έληξε, "κοιτάζουμε μπροστά". Εκφράζοντας όλους, όπως είπε, η κ. Κατσέλη σημείωσε ότι "θέλουμε όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα να μπει σε μια φάση κανονικότητας και ομαλότητας και το γρηγορότερο δυνατό να είμαστε σε θέση να άρουμε και τους περιορισμούς στην ανάληψη καταθέσεων και στην κίνηση κεφαλαίων". Χαρακτήρισε αυτό ως ένα μεγάλο πλήγμα για την οικονομία, για την πραγματική οικονομία, για να προσθέσει πως "όσο πιο γρήγορα μπορέσουμε να πετύχουμε αυτόν τον στόχο τόσο καλύτερα θα είναι για τις δυνατότητες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας".

    "Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπατε, χτες είχαμε μια δήλωση της ΕΕΤ ότι εμείς μέχρι το τέλος του χρόνου θα συνεχίσουμε με βάση το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο, τον νόμο που υπήρχε μέχρι το τέλος του 2013, προσβλέποντας ότι θα υπάρξει μια καινούρια νομοθετική ρύθμιση η οποία θα καλύπτει και τη δράση τη δική μας μετά", τόνισε.

    Η κ. Κατσέλη ανέφερε ότι "αυτές τις 3 εβδομάδες που ήταν δύσκολες για όλους, το τραπεζικό σύστημα και όλες οι τράπεζες προσπάθησαν και ανταπεξήλθαν με μεγάλη επιτυχία στη διαχείριση αυτής της πρωτόγνωρης εμπειρίας της επιβολής των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων".

    Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε πάρα πολύ σημαντική τη στάση του προσωπικού και υπογράμμισε ότι και η στάση των πολιτών ήταν εξαιρετικά ψύχραιμη. "Πολύ σημαντικό", πρόσθεσε η κ. Κατσέλη.

    [02] Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, υπό τον Ν. Κοτζιά

    Με βασικό θέμα τις τρέχουσες εξελίξεις στη νοτιοανατολική Ευρώπη, κυρίως υπό το πρίσμα των πρόσφατων επισκέψεων του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων συνεδριάζει, σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ).

    Ο κ. Κοτζιάς επέστρεψε την περασμένη Πέμπτη από τη δεύτερη περιοδεία του στα Δ. Βαλκάνια, όπου επισκέφθηκε το Κόσοβο, την Αλβανία και τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, ενώ τον περασμένο μήνα είχε επισκεφθεί την ΠΓΔΜ, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο. Στόχος των επισκέψεών του, όπως είχε τονίσει ο υπουργός Εξωτερικών, ήταν αφενός η διεύρυνση των διμερών σχέσεων, σε όλους τους τομείς, της Ελλάδας με τις χώρες των Βαλκανίων και αφετέρου η ενίσχυση του ρόλου της ως παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.

    [03] Χρ. Σπίρτζης: Το φθινόπωρο θα έχουμε νέο τηλεοπτικό τοπίο

    «Από το φθινόπωρο θα έχουμε νέο τηλεοπτικό τοπίο στη χώρα... Δεν βάζουμε νερό στο κρασί μας» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος καταθέτει σήμερα ή το αργότερο αύριο για διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες.

    «Εμείς έχουμε δεσμευθεί απέναντι στον ελληνικό λαό ότι θα φέρουμε θεσμικά νομοσχέδια που θα φέρνουν και διαφάνεια στον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και όχι μόνο και αυτό: θα το υλοποιήσουμε μέχρι το τέλος. Δεν βάζουμε νερό στο κρασί μας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σπίρτζης.

    «Το σχέδιο νόμου θα περάσει στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής στην τελική του μορφή και μετά αναλαμβάνουν οι θεσμικοί φορείς που ορίζονται για να υλοποιήσουν τον διαγωνισμό για τις άδειες. Ο διαγωνισμός θα γίνει από το ΕΣΡ όπως ορίζεται και όπως είναι οι αρμοδιότητές του» σημειώνει ο κ.Σπίρτζης και προσθέτει: «Ταυτόχρονα με αυτό, εξετάζουμε τον χάρτη συχνοτήτων για ό,τι πρέπει να διορθωθεί -σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει, που έχουν εκπονηθεί και που έχουν παραληφθεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου- και πιστεύουμε ότι θα φέρουμε ένα άλλο πλαίσιο, ένα άλλο τοπίο και μια άλλη λειτουργία με διαφορετική δεοντολογία από αυτή που έχουμε συνηθίσει στον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης».

    Ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων υπογραμμίζει ότι στη διαδικασία δημοπράτησης των αδειών «μπορούν να μετέχουν όλοι. Και από την ίδια αφετηρία. Δεν πριμοδοτείται κανείς υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι και προδιαγραφές που έχουν να κάνουν με τον αριθμό των εργαζομένων, με την δανειοδότηση και τα ίδια κεφάλαια που θα έχει κάποιος και θα γίνει ένας πλειοδοτικός διαγωνισμός όποιος προσφέρει περισσότερα χρήματα προφανώς θα έχει την άδεια του τηλεοπτικού καναλιού. Ερωτηθείς αν οι σημερινοί ιδιοκτήτες θα έχουν κάποιο bonus» ο κ. Σπίρτζης τονίζει: « Όχι, όχι. Θα είναι από μηδενική βάση, κανένα απολύτως bonus».

    Ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων διευκρινίζει ότι το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες «θα περιλαμβάνει τρία μέρη. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες δηλαδή για τα κανάλια που πρέπει επιτέλους να έχουν μία μόνιμη άδεια και όχι προσωρινές άδειες σαν και αυτές που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου περιλαμβάνει την ίδρυση μιας θυγατρικής εταιρείας που θα είναι ανταγωνιστική της DIGEA δηλαδή μία εταιρεία η οποία θα είναι πάροχος τηλεοπτικού σήματος ώστε να μην υπάρχει μονοπώλιο στο θέμα των τηλεοπτικών συχνοτήτων και της μετάδοσης των τηλεοπτικών προγραμμάτων σε όλη τη χώρα και το τρίτο μέρος έχει να κάνει με τη λειτουργία της εθνικής επιτροπής τηλεπικοινωνιών».

    Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση οδηγείται σε σύγκρουση με τους σημερινούς ιδιοκτήτες των καναλιών, ο κ.Σπίρτζης τονίζει: «'Εχετε δει τους προηγούμενους μήνες να έχουμε περάσει μια περίοδο μέλιτος και ειρήνης με τα ιδιωτικά κανάλια; Θεωρώ ότι ο τρόπος που γίνεται η ενημέρωση στη χώρα μας από τα ιδιωτικά κανάλια και ο τρόπος που έχει αντιμετωπιστεί αυτή η κυβέρνηση δεν έχει προηγούμενο και αυτό είναι κοινά αποδεκτό απ΄όλο τον κόσμο δεν είναι μόνο από την κυβέρνηση. Είμαστε αποφασισμένοι, δεν μας νοιάζει ο τρόπος που μας χειρίζονται τα ιδιωτικά κανάλια γιατί έχουμε μια κοινωνία και έναν λαό ωριμότατο που μπορεί να καταλάβει τις σκοπιμότητες με τις οποίες κινούνται και καθορίζουν έξω από κάθε δεοντολογία την ενημέρωση τα ιδιωτικά κανάλια και η απάντηση δόθηκε πολύ πρόσφατα με το δημοψήφισμα και δεν δόθηκε μόνο στα ιδιωτικά κανάλια δόθηκε και σε όσους ενστερνίζονται αυτές τις λογικές».

    [04] Παρατείνεται έως την 31η Ιουλίου, η προθεσμία για την καταβολή εισφορών στον ΟΑΕΕ

    Παρατείνεται έως την Παρασκευή 31.7.2015, η προθεσμία για την εμπρόθεσμη πληρωμή των εισφορών του τρίτου διμήνου προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ).

    Επίσης, με απόφαση της διοίκησης του Οργανισμού, έως την ίδια ημερομηνία παρατείνεται η προθεσμία καταβολής ρυθμισμένων οφειλών καθώς και προηγούμενες δόσεις ρυθμίσεων, που δεν καταβλήθηκαν, επειδή η ημερομηνία πληρωμής τους συνέπιπτε με τον χρόνο της Τραπεζικής Αργίας.

    [05] Τζ. Στίγκλιτς στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Η συμφωνία επιβλήθηκε στην Ελλάδα με το πιστόλι στον κρόταφο

    «Ασυνάρτητο πρόγραμμα, που αντιπροσωπεύει απολύτως άθλια οικονομικά» χαρακτηρίζει ο διάσημος Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Τζότζεφ Στίγκλιτς, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στη Web Tv του ΑΠΕ - ΜΠΕ, τη συμφωνία με τους εταίρους, τονίζοντας ότι επιβλήθηκε στην Ελλάδα με «το πιστόλι στον κρόταφο»

    «Είχαμε πέντε χρόνια λιτότητας που δεν έφεραν αποτέλεσμα. Ακόμα και το ΔΝΤ προβλέπει ότι το πρόγραμμα θα οδηγήσει σε μείωση του ΑΕΠ. Το ΔΝΤ έχει πει πως πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους αλλά, παρά ταύτα, δεν υπάρχει ελάφρυνση του χρέους. Άρα, πρέπει κανείς να δει το πρόγραμμα ως ασυνάρτητο, όχι ένας δρόμος μπροστά που οδηγεί σε ευμάρεια, αλλά ήταν ένα τελεσίγραφο: ή το δέχεσαι ή φεύγεις» εκτιμά ο Αμερικανός οικονομολόγος ,μιλώντας στη δημοσιογράφο του ΑΠΕ-ΜΠΕ 'Αννυ Ταπάσκου,στο περιθώριο του «Συμποσίου της Σύμης» που διοργανώθηκε φέτος στην Κέρκυρα.

    «Η έξωθεν υποβολή όρων σχεδόν πάντα αποτυγχάνει. Πρέπει να υπάρχει πρόγραμμα που σχεδιάζεται από την ίδια τη χώρα και να μην σχεδιάζεται με το πιστόλι στο κρόταφο, άλλα με γνώμονα τα πραγματικά προβλήματα» τονίζει ο κ. Στίγκλιτς και προσθέτει: «Η δική μου ερμηνεία είναι ότι οι δανειστές κατέστησαν εξαιρετικά σαφές ότι δεν υπήρχε εναλλακτικός δρόμος, ότι αρνούνται να διαπραγματευτούν καλή τη πίστει. Αν κοιτάξει κανείς τον σχεδιασμό του προγράμματος, αντιπροσωπεύει απολύτως άθλια οικονομικά».

    Ερωτηθείς για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, ο κ.Στίγκλιτς εκφράζει την πεποίθηση ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τη σκληρή διαπραγμάτευση. «Πιστεύω ότι πολλά εξαρτώνται από αυτό. Νομίζω ότι εγώ και άλλοι θα εργαστούμε για να δούμε πόση πίεση μπορούμε να ασκήσουμε για να διευρύνουμε τους βαθμούς ελαστικότητας. Πολλοί από τους όρους, για παράδειγμα αυτοί για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δεν είναι οι πιο σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, κάποιες είναι μάλιστα ακόμα και κακά σχεδιασμένες. Ελπίζω ότι θα υπάρξει διάθεση για συνεργασία με την Ελλάδα, να προωθηθούν αυτές οι αλλαγές που είναι οι πιο σημαντικές για να αλλάξει, να εκσυγχρονιστεί η ελληνική οικονομία, να αποδυναμωθεί ή ολιγαρχία, να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της διαφθοράς. Δυστυχώς, στο παρελθόν, κάποιοι από τους όρους και οι θέσεις που η τρόικα έχει υποστηρίξει ,υπονόμευσαν τις προσπάθειες που έκαναν κάποιες από τις προηγούμενες κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα. Νομίζω ότι αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι δεν είχαν αντίληψη των λεπτών αποχρώσεων στον τρόπο που αυτοί οι θεσμοί λειτουργούν, τον τρόπο που η ολιγαρχία διατηρείται» υπογραμμίζει ο Αμερικανός οικονομολόγος.

    Αναφορικά με τον ρόλο και την πολιτική της Γερμανίας στην Ευρώπη, ο Τζότζεφ Στίγκλιτς χαρακτηρίζει λανθασμένη τη γερμανική θέση για την πολιτική της λιτότητας. Όπως λέει «είναι πολύ δύσκολο για μένα να καταλάβω μεγάλο μέρος της γερμανικής θέσης γιατί δεν βγάζει πολύ νόημα από οικονομική άποψη. Έχει αποδειχτεί λάθος - είχε αποδειχτεί λάθος πριν καν ξεκινήσει από την οικονομική θεωρία- η εμπειρία με τη λιτότητα έχει πάντα δείξει ότι είναι μια αποτυχία. Θα μπορούσε να γίνει ένας βαθύς ανασχεδιασμός του χρέους, όπως έχει προτείνει το ΔΝΤ. Το ΔΝΤ ξέρει τους νόμους και κανόνες της Ευρώπης και δεν θα πρότεινε κάτι που είναι ανέφικτο»

    Ο Αμερικανός οικονομολόγος καταφέρεται εναντίον της τρόικας, υπογραμμίζοντας πως έχει δημιουργήσει τις χειρότερες δυνατόν συνθήκες για επιτυχημένες μεταρρυθμίσεις. Εκφράζει, όμως, την ελπίδα ότι η Ελλάδα μπορεί τελικά να βγει από την κρίση. «Πάντα υπάρχει ελπίδα. Εν μέρει επειδή έχω δει την ανθεκτικότητα των Ελλήνων, τη δύναμη, την ευφυΐα με την οποία έχουν προσεγγίσει αυτά τα προβλήματα. Όσο διατηρείται αυτή η κοινωνική συνοχή, όσο υπάρχει αυτή η δέσμευση, νομίζω ότι υπάρχει βάση για ελπίδα» σημειώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Αμερικανός οικονομολόγος.

    [06] Ακιντζί: Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα μπορούν να εγκατασταθούν στο μέρος που θέλουν

    Μετά τη λύση του Κυπριακού, Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι «θα μπορούν να εγκατασταθούν στο μέρος στο οποίο θέλουν, κάτω υπό κάποιες προϋποθέσεις» δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Ανέφερε ότι θα υπάρχουν πολιτικά δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων, που θα εγκατασταθούν στο βορρά και των Τουρκοκυπρίων που θα εγκατασταθούν στον νότο, όπως είπε.

    Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Ακιντζί είπε ότι στο θέμα των εγγυήσεων και στο εδαφικό συζητήθηκαν στις διαπραγματεύσεις « όλα τα σχετικά ζητήματα, εκτός ονομάτων περιοχών και των ποσοστώσεων», ενώ χαρακτήρισε «θετικά» τα μηνύματα που έστειλε με τις δηλώσεις του, από τα κατεχόμενα, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερτογάν.

    «Δεν απέμεινε πτυχή του Κυπριακού που δεν έχει συζητηθεί και για τη λύση αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική θέληση και αποφασιστικότητα» υποστήριξε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης και εκτίμησε ότι «τώρα είναι ο σωστός χρόνος» για να βρεθεί η λύση του, η οποία «δεν θα εντάσσει μόνο το ένα μέρος στο διεθνές δίκαιο, αλλά ολόκληρο το νησί».

    Για να ενταχθούν οι Τουρκοκύπριοι στη διεθνή έννομη τάξη, συνέχισε, υπάρχουν δύο δρόμοι:

    -Ο ένας είναι να αναγνωριστεί το τουρκοκυπριακό καθεστώς. Αυτό, επεσήμανε, «δεν έχει γίνει και φαίνεται ότι ούτε στο απώτερο μέλλον θα γίνει».

    -Ο άλλος είναι η συμφωνία για τη δημιουργία μιας ομοσπονδιακής δομής διζωνικής, δικοινοτικής, που να βασίζεται στην πολιτική ισότητα και ως μια οντότητα να πάρει τη θέση της στην ΕΕ και τα ΗΕ. Βεβαίως, πρόσθεσε, «και στο εσωτερικό θα υπάρχουν δύο συνιστώσες πολιτείες».

    Ο κ. Ακιντζί εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επίλυση του Κυπριακού θα αποτελέσει παράδειγμα για την ανατολική Μεσόγειο και από τη λύση θα προκύψει μια κατάσταση αμοιβαίου κέρδους (win - win), ενώ έκανε λόγο και για μεγάλες οικονομικές ευκαιρίες. Είπε ακόμα πως η μεταφορά του φυσικού αερίου της Κύπρου, μέσω της Τουρκίας στην Ευρώπη, θα είναι προς όφελος και των δύο πλευρών.

    [07] Die Welt: Ο Τσίπρας είναι πανίσχυρος σαν βασιλιάς

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο τέλος μιας πολύ επικίνδυνης πορείας, επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα Die Welt. Οποιοσδήποτε άλλος πολιτικός θα είχε πέσει, όμως ο Τσίπρας παραμένει σταθερός και αγαπητός. Τώρα έχει μπροστά του έναν ηράκλειο άθλο, τονίζει.

    Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί, αν το θέλει, να γίνει ο μεταρρυθμιστής της Ελλάδας, εκτιμά η Welt. Πριν από έξι μήνες ενεργούσε προκλητικά και εθνικιστικά, έμοιαζε να είναι ένας ακραίος αριστερός για τον οποίο ο ρεαλισμός ήταν θανάσιμη αμαρτία.

    Στο μεταξύ όμως, επισημαίνει η εφημερίδα, εμφανίστηκε ένας άλλος Αλέξης Τσίπρας. Βρίσκεται στο απόγειο της προσωπικής του ισχύος και φαίνεται αποφασισμένος να θέλει να την χρησιμοποιήσει. Στο τέλος μιας επικίνδυνης πορείας, που θα είχε κοστίσει την καριέρα σε οποιονδήποτε άλλο πολιτικό, φαίνεται να είναι πανίσχυρος, τονίζει η Welt.

    Οι Έλληνες, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, τον εμπιστεύονται σχεδόν απόλυτα. Όχι μόνο του συγχωρούν τις αλλαγές πορείας, αλλά τις κατανοούν, διότι είναι οι δικές τους, εκτιμά η εφημερίδα. Τα όσα ζήτησε η ΕΕ από την Ελλάδα εκλήφθηκαν ως διαταγές. Παρόλα αυτά η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων επιθυμούν να παραμείνουν σε αυτή την ΕΕ, σε αυτή την ευρωζώνη, εξηγεί η εφημερίδα.

    Πόνος και ελπίδα: ο νεαρός Τσίπρας εκπροσωπεί και τα δύο. Και διαθέτει επίσης και ένα άλλο πλεονέκτημα, εξηγεί η Welt: ότι εδώ και πολύ καιρό είναι ο μόνος Έλληνας πολιτικός που δεν προέρχεται από τα δύο παραδοσιακά ελληνικά κόμματα. Είναι νεόφερτος, όμως παρόλα αυτά διαθέτει μεγάλη ισχύ.

    Ζούμε σε καιρούς, σημειώνει η εφημερίδα, που πλέον είναι σπάνιο να συναντήσεις μεγάλους ηγέτες. Και όταν υπάρχουν προσωπικότητες που διαθέτουν μεγαλύτερη ισχύ, αυτοί έχουν καταβάλει κόπο για να την επιτύχουν, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ. Όμως ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να είναι η εξαίρεση αυτού του σύγχρονου κανόνα.

    Ο Αλέξης Τσίπρας, καταλήγει η Welt, έχει μπροστά του έναν ηράκλειο άθλο και ο πειρασμός θα είναι μεγάλος σταδιακά να αφήσει να πράγματα όπως είναι, να αναβάλει τη φορολογία των πλουσίων και να βασιστεί στο γεγονός ότι η ΕΕ θα ξεχάσει τις δεσμεύσεις του και θα τον αντιμετωπίσει με επιείκεια. Ο Έλληνας πρωθυπουργός διαθέτει τεράστια ισχύ, θα πρέπει όμως, αν επιθυμεί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, να αντιμετωπίσει σχεδόν όλες τις νοοτροπίες και τις παραδόσεις της χώρας του.

    [08] Κλειστό το απόγευμα το κέντρο της Αθήνας - Συγκεντρώσεις ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ

    Συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, κατά της ψήφισης του νομοσχεδίου με τα επείγοντα μέτρα εφαρμογής του Ν. 4334/2015, έχει εξαγγείλει για τις19:30, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου και θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή.

    Τα αιτήματα της ΑΔΕΔΥ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπής, είναι η «ανατροπή του νέου βάρβαρου μνημονίου και όλων των μνημονιακών πολιτικών, η μη αναγνώριση και διαγραφή του χρέους, η προάσπιση της λαϊκής κυριαρχίας, ανεξαρτησίας και δημοκρατίας».

    Συλλαλητήριο στην Ομόνοια, «ενάντια στο δεύτερο πακέτο μέτρων στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου πραγματοποιεί την ίδια ώρα (19:30) το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ). Ανάλογα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ έχουν προγραμματισθεί και σε 40 πόλεις της χώρας.

    [09] Προβληματισμός στα φροντιστήρια εξαιτίας της επιβολής ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα

    Προβληματισμός και αγωνία κυριαρχεί στο χώρο των φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών, καθώς σήμερα αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση στην επιβολή ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα των εκπαιδευτηρίων αυτών, ψηφίζοντας το δεύτερο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα.

    Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος, Γιάννης Βαφειαδάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, έκανε λόγο για «κοινωνικά άδικο» μέτρο, «αμφιβόλου εισπρακτικού αποτελέσματος» που «αιφνιδίασε» τον κλάδο.

    [10] Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στην Κερατέα

    Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε, νωρίς το πρωί, στην περιοχή Κουβαράς, στην Κερατέα.

    Για την κατάσβεσή της επιχειρούν, αυτή την ώρα, 8 πυροσβέστες με 4 οχήματα.

    [11] Έφυγε από τη ζωή ο Αμερικανός συγγραφέας Ε. Λ. Ντόκτοροου

    Ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Αμερικανούς συγγραφείς, ο Ε. Λ. Ντόκτοροου, απεβίωσε σε ηλικία 84 ετών, ανακοίνωσε χθες Τρίτη ο εκδότης του.Η εκπρόσωπος του εκδοτικού οίκου Random House δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες, αλλά σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times, που επικαλείται τον γιο του συγγραφέα, Ρίτσαρντ, ο Ντόκτοροου πέθανε χθες στη Νέα Υόρκη από επιπλοκές που του προκάλεσε ο καρκίνος του πνεύμονα από τον οποίο έπασχε.

    «Ο Ε.Λ Ντόκτοροου ήταν ένας από τους σπουδαιότερους Αμερικανούς συγγραφείς. Τα βιβλία του με δίδαξαν τόσα πολλά και θα μας λείψει» δήλωσε χθες μέσω Twitter ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

    Ο Εντγκαρ Λόρενς Ντόκτοροου γεννήθηκε από Ρωσοεβραίους γονείς δεύτερης γενιάς το 1931 στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης, όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε στο Κολέγιο Κένιον και στη συνέχεια στο πανεπιστήμιο Κολούμπια. Εργάστηκε ως αναγνώστης σεναρίων για την Columbia Pictures και στη συνέχεια στους εκδοτικούς οίκους New American Library και Dial Press.

    Δίδαξε σε πανεπιστήμια όπως τα Yale University Drama School, Princeton University, Sarah Lawrence College, University of California, New York University. Το 1984 εξελέγη μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας και του Εθνικού Ινστιτούτου Γραμμάτων και Τεχνών.

    Το πρώτο του βιβλίο, «Welcome to Hard Times», εκδόθηκε το 1960 και το δεύτερο, «Big as Life», έξι χρόνια αργότερα. Το 1971 ακολούθησε το «Βιβλίο του Ντάνιελ», το οποίο τιμήθηκε με το National Book Award. Στη συνέχεια ήρθε το επίσης επιτυχημένο «Ragtime» (1975) και πέντε χρόνια αργότερα το «In Loon Lake». Το 1986 τιμήθηκε ξανά με το National Book Award, για τη μαρτυρία «World's Fair», ενώ το 1989 προστέθηκε μια ακόμα επιτυχία στο ενεργητικό του με το μυθιστόρημα «Μπίλι Μπάθγκεϊτ», το οποίο απέσπασε τα Pen/Faulkner Award και William Dean Howell Medal.

    Έγραψε δοκίμια, θεατρικά έργα καθώς και το «Lamentation: 9/11», κείμενο που συνοδεύει φωτογραφίες του Ντέιβιντ Φιν με θέμα την 11η Σεπτεμβρίου. Με το μυθιστόρημα «The March» (2005) απέσπασε το Pen/Faulkner Award για δεύτερη φορά. Αλλα βιβλία του: «Drinks Before Dinner» (1979), «American Anthem» (1982), «Lives of the Poets: Six Stories and a Novella» (1984), «The Waterworks» (1994), «City of God» (2000).

    [12] Πέθανε ο πρωταγωνιστής του «Βιολιστή στη στέγη» Θίοντορ Μπίκελ

    Ο αυστριακής καταγωγής ηθοποιός Θίοντορ Μπίκελ, ο οποίος ερμήνευσε περισσότερες από 2.000 φορές τον βασικό ρόλο του Τεβιέ στο θρυλικό μιούζικαλ «Ο Βιολιστής στη στέγη», πέθανε στο Λος Άντζελες σε ηλικία 91 ετών, ανακοίνωσε σήμερα ο ατζέντης του.

    Γεννημένος στη Βιέννη το 1924, ο Μπίκελ είχε διαφύγει από την Αυστρία το 1938 πριν από την έλευση των ναζί για να εγκατασταθεί στη Μέση Ανατολή. Ερμήνευσε τους πρώτους θεατρικούς του ρόλους στο Τελ Αβίβ, πριν μετακομίσει στο Λονδίνο όπου σπούδασε στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης.

    Το 1959 μετείχε στο αρχικό καστ του μιούζικαλ του Μπροντγουέι «Η Μελωδία της ευτυχίας» όπου ερμήνευε τον ρόλο του ναυάρχου Γκέοργκ φον Τραπ.

    Το αποκορύφωμα της καριέρας του ήταν ο ρόλος του Τεβιέ, ενός φτωχού Εβραίου γαλατά και πατέρα πέντε θυγατέρων στο μιούζικαλ-ύμνο στη ζωή «Ο Βιολιστής στη στέγη», τον οποίο είχε υποδυθεί περισσότερες από 2.000 φορές από το 1967. Το μιούζικαλ, η κινηματογραφική διασκευή του οποίου έγινε το 1971, περιέγραφε τη ζωή του μικρού εβραϊκού πληθυσμού της Ανατολικής Ευρώπης πριν από το Ολοκαύτωμα.

    [13] Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η συζήτηση του ν/σ με τα δεύτερα προαπαιτούμενα

    Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η συζήτηση με την διαδικασία του κατεπείγοντος, του νομοσχεδίου με το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων της Συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής.

    Υπέρ τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ καθώς και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ που αναγνώρισαν την υπερεπείγουσα ανάγκη ψήφισης του νομοσχεδίου, ωστόσο κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι με την προχειρότητά της αναγκάζει τη Βουλή να νομοθετεί υπό πίεση.

    Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ τάχθηκαν κατά κάνοντας λόγο για απαράδεκτες διαδικασίες.

    Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υπεραμύνθηκε του αιτήματος της κυβέρνησης να συζητηθεί το νομοσχέδιο με την κατεπείγουσα διαδικασία τονίζοντας την ανάγκη να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση όσο γίνεται πιο γρήγορα. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι από το νομοσχέδιο έχουν αφαιρεθεί και δεν υπάρχουν τα επίμαχα θέματα που αφορούν τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και τους αγρότες, τα οποία όπως είπε θα συμπεριληφθούν στη νέα συμφωνία.

    Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ψηφιστεί το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα για να ξεκινήσουμε την ερχόμενη Παρασκευή την διαπραγμάτευση. Οι ίδιοι οι θεσμοί είπαν ότι δεν είναι έτοιμοι τώρα. «Αυτά τα προαπαιτούμενα που θα στείλουμε θα έχουν ένα χρονοδιάγραμμα έξι μηνών», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσακαλώτος.

    «Δεν θα διαφωνήσουμε γιατί νομοθετούμε υπό το κράτος της επείγουσας ανάγκης. Εμείς είμαστε εδώ να στηρίξουμε τη χώρα την ώρα της εθνικής ανάγκης, αλλά η κυβέρνηση να μην φέρνει νομοθέτηση επί του γονάτου», υπογράμμισε ο εισηγητής της ΝΔ Νίκος Δένδιας.

    «Καλούμαστε να επικυρώσουμε και όχι να νομοθετήσουμε. Είναι ντροπή και όνειδος για την ελληνική κυβέρνηση, δεν συμφωνούμε με την διαδικασία», υποστήριξε η εισηγήτρια της Χρυσής Αυγής Δέσποινα Σβερώνη.

    «Δεν θα βάλουμε τη συντεχνία πάνω από την πατρίδα αλλά δεν είναι δυνατό να μην κάνουμε μία ολοκληρωμένη συζήτηση επί τόσων σημαντικών ζητημάτων που αφορούν την ποινική δικονομία», υπογράμμισε ο εισηγητής από το Ποτάμι Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου.

    «Να αφήσετε τις μεγαλοστομίες περί σωτηρίας της χώρας και του λαού. Αυτούς που θέλτε να σώσετε είναι τους επιχειρηματικούς ομίλους. Καταδικάζεται το λαό στη χρεοκοπία. Είναι απαράδεκτη η διαδικασία με την οποία εμείς διαφωνούμε», δήλωσε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

    «Είναι προφανές ότι κανείς δεν αισθάνεται περήφανος, όλοι θα θέλαμε να αντισταθούμε αλλά σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται υπό πίεση», υποστήριξε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Νίκος Μαυραγάνης.

    «Δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς και να πούμε όχι, αλλά ντρέπομαι. Έλεος, η κυβέρνηση θα μπορούσε να φέρει νωρίτερα το νομοσχέδιο, δεν επέδειξε όμως την απαιτούμενη ευαισθησία για τόσο σημαντικά ζητήματα», ανέφερε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος.

    [14] Συνάντηση του πρωθυπουργού με το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών

    Με το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, συναντάται αυτή την ώρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

    [15] Η Ντέλια Βελκουλέσκου, νέα επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο ζητεί μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση νέα μέτρα λιτότητας από την Αθήνα, αντικαθιστά τον επικεφαλής της αποστολής της στην Ελλάδα, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπός του.

    «Έπειτα από δύο και πλέον χρόνια ως επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, ο Ρίσι Γκογιάλ θα αναλάβει άλλες ευθύνες από αυτή την εβδομάδα», επισήμανε ο εκπρόσωπος. Ο Ινδός οικονομολόγος με ειδίκευση στα δημοσιονομικά θα αντικατασταθεί από την Ντέλια Βελκουλέσκου, οικονομολόγο που «έχει εργαστεί μαζί με την ελληνική ομάδα τα προηγούμενα χρόνια», πρόσθεσε.

    Η Ντέλια Βελκουλέσκου ήταν πρόσφατα επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στη Σλοβενία και την Κύπρο.

    Αυτή η αλλαγή φρουράς στο κλιμάκιο του ΔΝΤ στην Ελλάδα πραγματοποιείται την επομένη της απόφασης της Αθήνας να ρυθμίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της ύψους σχεδόν 2 δισ. ευρώ στο Ταμείο. Αυτό επιτρέπει στην Αθήνα να έχει εκ νέου πρόσβαση σε δανειακά προγράμματα του ΔΝΤ.

    [16] Στίγκλιτς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ασυνάρτητο και οικονομικά άθλιο το πρόγραμμα που επιβλήθηκε στην Αθήνα

    Τηλεοπτική συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ παραχώρησε ο διάσημος Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Τζότζεφ Στίγκλιτς, στο περιθώριο του «Συμποσίου της Σύμης» που πραγματοποιείται στην Κέρκυρα.

    Στη συνέντευξη που θα δημοσιευτεί την Τετάρτη στην πρώτη σελίδα του ΑΠΕ ΜΠΕ, ο κ.Στίγκλιτς χαρακτηρίζει μεταξύ άλλων το τριετές πρόγραμμα που επιβλήθηκε από τους εταίρους στην Αθήνα «ασυνάρτητο». Όπως λέει χαρακτηριστικά «δεν είναι ένας δρόμος προς τα εμπρός που οδηγεί σε ευμάρεια, αλλά ένα τελεσίγραφο: ή το δέχεσαι ή φεύγεις».

    Ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος σημειώνει ότι «η έξωθεν υποβολή όρων σχεδόν πάντα αποτυγχάνει. Πρέπει να υπάρχει πρόγραμμα που σχεδιάζεται από την ίδια τη χώρα και να μην σχεδιάζεται με το πιστόλι στο κρόταφο άλλα με γνώμονα τα πραγματικά προβλήματα».

    «Η δική μου ερμηνεία» λέει ο Τζ. Στίγκλιτς «είναι ότι οι δανειστές κατέστησαν εξαιρετικά σαφές ότι δεν υπήρχε εναλλακτικός δρόμος, ότι αρνούνται να διαπραγματευτούν καλή τη πίστη . Αν κοιτάξει κανείς τον σχεδιασμό του προγράμματος, αντιπροσωπεύει απολύτως άθλια οικονομικά».

    Ο Τζ. Στίγκλιτς τάσσεται υπέρ μιας βαθιάς αναδιάρθρωσης του χρέους, όπως έχει προτείνει το ΔΝΤ,χαρακτηρίζει λανθασμένη την γερμανική θέση για την πολιτική της λιτότητας και καταφέρεται εναντίον της τρόικα υπογραμμίζοντας πως έχει δημιουργήσει τις χειρότερες δυνατόν συνθήκες για επιτυχημένες μεταρρυθμίσεις.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 22 July 2015 - 8:32:17 UTC