Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κατατέθηκε στη Βουλή το δεύτερο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα
  • [02] Οι ΗΠΑ ελπίζουν σε συνεργασία με την Τουρκία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας
  • [03] Οι Καταλανοί αυτονομιστές δηλώνουν έτοιμοι για μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας τους
  • [04] Νέες αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ σε Συρία και Ιράκ
  • [05] FAZ: Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ο μοναδικός που μπορεί να σώσει τη χώρα
  • [06] Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Πειραιά λόγω επέκτασης του τραμ
  • [07] Πυρκαγιά στο Παγκράτι - Απεγκλωβισμός ηλικιωμένης
  • [08] Απεβίωσε ο Γουέιν Κάρσον, συνθέτης της επιτυχίας «Always On My Mind»
  • [09] «Kάλεσμα» στον ήλιο από το Θέατρο Νο στην Επίδαυρο
  • [10] Ευ. Μεϊμαράκης: Οι εκλογές θα είναι καταστροφή για την οικονομία
  • [11] Ποινικές διώξεις κατά τριών μελών του ΤΑΙΠΕΔ
  • [12] Μετεγκατάσταση 32.256 αιτούντων άσυλο από Ελλάδα και Ιταλία

  • [01] Κατατέθηκε στη Βουλή το δεύτερο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

    Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα επείγοντα μέτρα εφαρμογής του Ν. 4334/2015. Το κύριο σώμα του νομοσχεδίου αναθεωρεί τις πολυάριθμες διαταξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ενώ περιλαμβάνει και λοιπές διατάξεις των προαπαιτούμενων της τελικής συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων.

    Το νομοσχέδιο, το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Βουλής, αναμένεται να ψηφιστεί αύριο Τετάρτη.

    Σημειώνεται πως οι ρυθμίσεις που θα τεθούν σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια δεν θα αφορούν στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις ούτε και στη φορολόγηση των αγροτών.

    Η νομοθετική πρωτοβουλία που θα απασχολήσει τη Βουλή αυτή την εβδομάδα θα αφορά δύο κρίσιμους τομείς.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συζήτηση και ψηφοφορία που θα γίνει αύριο Τετάρτη θα αφορά στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ο οποίος αποτελεί μείζονα αναμόρφωση των διαδικασιών και ρυθμίσεων για το σύστημα πολιτικής δικαιοσύνης και μπορεί να επιταχύνει σημαντικά τη δικαστική διαδικασία και να μειώσει τα κόστη.

    Θα αφορά επίσης στην ενσωμάτωση της οδηγίας BRRD, που αφορά την ασφάλεια των καταθέσεων, καθώς και την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων και των επιχειρήσεων επενδύσεων.

    [02] Οι ΗΠΑ ελπίζουν σε συνεργασία με την Τουρκία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας

    Οι ΗΠΑ ελπίζουν σε συνεργασία με την Τουρκία και τους εταίρους της για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην περιοχή έπειτα από τη χθεσινή επίθεση στην τουρκική πόλη Σουρούτς, στα σύνορα με τη Συρία, στην οποία σκοτώθηκαν 28 άνθρωποι και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 100, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας (NSC) Νεντ Πράις.

    Την επίθεση πραγματοποίησε γυναίκα καμικάζι, που σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ήταν μέλος του Ισλαμικού Κράτους, μπροστά από ένα καφέ στο κέντρο της πόλης.

    «Εκφράζουμε επίσης την αλληλεγγύη μας προς την τουρκική κυβέρνηση και τον τουρκικό λαό και επαναλαμβάνουμε την αποφασιστικότητά μας να συνεργαστούμε με την Τουρκία και με άλλους εταίρους για την καταπολέμηση της κοινής απειλής της τρομοκρατίας», αναφέρει ο Πράις.

    Ο Πράις πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ «καταδικάζουν σφόδρα την απεχθή τρομοκρατική επίθεση στο Σουρούτς» και η Ουάσινγκτον συλλυπείται τους συγγενείς των θυμάτων, πολλά από τα οποία είχαν ταξιδέψει στην μεθοριακή αυτή πόλη για να βοηθήσουν στις προσπάθειες ανοικοδόμησης του γειτονικού Κομπάνι.

    Την επίθεση καταδίκασε και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα οι δράστες να προσαχθούν στη δικαιοσύνη, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωσή του.

    [03] Οι Καταλανοί αυτονομιστές δηλώνουν έτοιμοι για μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας τους

    Οι Καταλανοί αυτονομιστές δήλωσαν έτοιμοι να ανακηρύξουν μονομερώς την ανεξαρτησία τους αν η Μαδρίτη επιχειρήσει να εμποδίσει τη διαδικασία απόσχισης της Καταλονίας στην οποία προσβλέπουν σε περίπτωση επιτυχίας τους στις περιφερειακές εκλογές του Σεπτεμβρίου.«Αν, στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, το ισπανικό κράτος μέσω των πολιτικών ή νομικών του αποφάσεων εμποδίσει την αυτόνομη κυβέρνηση της Καταλονίας ή το κοινοβούλιο της Καταλονίας, θα προχωρήσουμε στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας», δήλωσε ο Ραούλ Ρομέβα, πρώην ευρωβουλευτής και σημαντική προσωπικότητα στον κυβερνητικό συνασπισμό της Καταλονίας στον οποίο μετέχουν το κεντροδεξιό κόμμα CDC και το αριστερό ERC.

    Στόχος των αυτονομιστών είναι η διαδικασία διαπραγμάτευσης να έχει ολοκληρωθεί εντός 18 μηνών με την ίδρυση θεσμών (π.χ Εφορίας), κάτι που θα άνοιγε τον δρόμο για τη διεξαγωγή δεσμευτικού δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής εντός του 2016.

    Πάντως, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ξεκαθάρισε την Πέμπτή ότι «δεν θα υπάρξει ανεξαρτησία για την Καταλονία», την πλούσια αυτή περιοχή των 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων στα βορειοανατολικά της χώρας, η οποία θέλει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Σκωτίας ψηφίζοντας για το πολιτικό της μέλλον.

    [04] Νέες αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ σε Συρία και Ιράκ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έφεραν σε πέρας εννιά αεροπορικές επιδρομές στη Συρία και δεκατέσσερις στο Ιράκ τη Κυριακή, εναντίον μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, ανακοίνσε ο Αμερικανικός Στρατός χθες.

    Στη Συρία, οι επιθέσεις χτύπησαν τακτικές μονάδες και θέσεις μάχης κοντά στο Χαλέπι, την Αλ Χασάκα και το Κομπανί, καθώς και ναρκοπέδια κοντά στην Αρ Ράκα, πρόσθεσε σε ανακοίνωση.Στο Ιράκ, οι επιθέσεις κατέστρεψαν τακτικές μονάδες, οχήματα και θέσεις μάχης κοντά σε οκτώ πόλεις, μεταξύ των οποίων ήταν η Μοσούλη, η Φαλούτζα και η Ραμάντι.

    [05] FAZ: Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ο μοναδικός που μπορεί να σώσει τη χώρα

    «Μόνο αυτός μπορεί ακόμη να σώσει την Ελλάδα», τιτλοφορείται άρθρο σχόλιο της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine, το οποίο αναφέρεται στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

    Παρά την αλλαγή πορείας που έκανε, οι περισσότεροι Έλληνες εμπιστεύονται απόλυτα τον Τσίπρα, εξηγεί η εφημερίδα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι το μοναδικό πολιτικό κεφάλαιο που εξακολουθεί να διαθέτει η χώρα, τονίζει.

    Τα πράγματα φαίνεται να έχουν μπει σε μια σειρά, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα εθνικά κοινοβούλια της ΕΕ να έχουν ανοίξει τον δρόμο ώστε να αποφευχθεί ένα Grexit, σημειώνει η FAZ. Όμως, προσθέτει, δεν είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα θα βρει τον δρόμο της, αν και την προηγούμενη εβδομάδα το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε τα προαπαιτούμενα που είχε συμφωνήσει.

    Ο Αλέξης Τσίπρας διαθέτει το κύρος να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες δεσμεύθηκε απέναντι στους Ευρωπαίους, υπογραμμίζει η εφημερίδα και εξηγεί ότι τα τελευταία σαράντα χρόνια κανένας άλλος Έλληνας πολιτικός δεν έλεγχε τόσο πολύ την κοινή γνώμη όσο αυτός. Παρά την αλλαγή πορείας που έκανε μετά το δημοψήφισμα, η πλειονότητα των Ελλήνων εμπιστεύονται τον Τσίπρα σχεδόν απόλυτα. Είναι πεπεισμένοι ότι προσπάθησε τα πάντα και ότι δεν υπάρχει καμία καλύτερη λύση από αυτή που τελικά αποδέχθηκε, σημειώνει η FAZ.

    Ακόμη και τρία κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφισαν την προηγούμενη εβδομάδα υπέρ του νέου προγράμματος μεταρρυθμίσεων, δίνοντας στην κυβέρνηση μια άνετη πλειοψηφία, παρά τους διαφωνούντες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Το ισχυρότερο χαρτί του Τσίπρα, εξηγεί η FAZ, είναι το γεγονός ότι τα τρία τέταρτα των Ελλήνων επιθυμούν την παραμονή της χώρας τους στο ευρώ και πιο πρόσφατα το γεγονός ότι αν και συνδέεται με επώδυνες περικοπές, το νέο πρόγραμμα διασφαλίζει την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

    Και όμως υπάρχουν αρκετά εμπόδια στον δρόμο της Αθήνας προς το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας, με τις αμφιβολίες να ξεκινούν από τον ίδιο τον Έλληνα πρωθυπουργό ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις αν και δεν πιστεύει σε αυτές.

    Σύμφωνα μάλιστα με τη FAZ, ο Αλέξης Τσίπρας έχει εν μέρει δίκιο που δεν πιστεύει στο δημοσιονομικό σκέλος του προγράμματος: πώς αναμένεται να έχει αποτέλεσμα η τρίτη εκδοχή ενός προγράμματος όταν οι δύο προηγούμενες απέτυχαν;

    Μόνο η αύξηση των φόρων και η περικοπή των επιδομάτων δεν μπορεί να βγάλει από την ύφεση μια αδύναμη οικονομία όπως η ελληνική, εξηγεί η εφημερίδα. Όπως χρειάζεται να αναδιαρθρωθεί το ελληνικό κράτος, έτσι χρειάζεται και η ελληνική οικονομία μια νέα αρχή, εκτιμά η FAZ.

    Η κατάσταση της Ελλάδας επιδεινώθηκε τους προηγούμενους μήνες εξαιτίας της πολιτικής των καθυστερήσεων, καταλήγει η εφημερίδα. Οι όροι στους οποίους συμφώνησε ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι πολύ πιο σκληροί απ΄ ό,τι θα ήταν τον Φεβρουάριο. Όμως αυτό δεν έπληξε τη δημοφιλία του. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι το μοναδικό πολιτικό κεφάλαιο που έχει απομείνει στη χώρα.

    [06] Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Πειραιά λόγω επέκτασης του τραμ

    Με υπομονή θα πρέπει να «οπλιστούν» οι κάτοικοι του Πειραιά αλλά και οι οδηγοί, λόγω εργασιών επέκτασης του τραμ στην πόλη αλλά και νέων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην περιοχή που ισχύουν από σήμερα 21.7.2015 και θα διαρκέσουν έως 21.5.2016.

    Η τροχαία καλεί τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την διέλευσή τους από τα σημεία των εργασιών και να ακολουθούν την υπάρχουσα οδική σήμανση.

    Συγκεκριμένα οι ρυθμίσεις που ανακοίνωσε η τροχαία είναι οι εξής:

    Προσωρινή και πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας της οδού Γ. Λαμπράκη (είσοδος από Λ. Πειραιώς), στο τμήμα της πενήντα (50,00) μέτρα προ και έως τη συμβολή της με την οδό Ομ. Σκυλίτση και για δέκα (10,00) μέτρα από τη συνέχιση του οικοδομικού τετραγώνου στην ίδια συμβολή, ρεύμα κυκλοφορίας προς Πασαλιμάνι, περιοχής Δήμου Πειραιώς.

    Η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται σε μία λωρίδα κυκλοφορίας ελάχιστου πλάτους τριών (3,00) μέτρων.

    Επίσης προσωρινή και πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας της οδού Γ. Λαμπράκη, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Ομ. Σκυλίτση και Λ. Πειραιώς, ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Πειραιώς, συνολικού μήκους εκατόν πενήντα (150,00) μέτρων. Η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται σε δύο λωρίδες κυκλοφορίας ελάχιστου πλάτους τριών (3,00) μέτρων έκαστης.

    Προσωρινή και πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας του κλάδου εξόδου από την οδό Γρ. Λαμπράκη προς την οδό Ομ. Σκυλίτση, ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, συνολικού μήκους τριάντα (30,00) μέτρων. Η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από το εναπομένον τμήμα του οδοστρώματος, πλάτους τριών μέτρων και είκοσι πέντε εκατοστών (3,25 μ.).

    Προσωρινή και πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας του κλάδου εξόδου (οδός Σαρανταπόρου), από την οδό Ομ. Σκυλίτση - Ανδρέα Παπανδρέου (Μ. Ασίας) προς τη Λ. Πειραιώς, στο τμήμα του είκοσι πέντε (25,00) μέτρα από τη συμβολή με την οδό Ανδρέα Παπανδρέου, συνολικού μήκους εξήντα πέντε (65,00) μέτρων. Η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από το εναπομένον τμήμα του οδοστρώματος, πλάτους τεσσάρων μέτρων και πενήντα εκατοστών (4,50 μ.).

    Περαιτέρω και στο πλαίσιο των ανωτέρω εργασιών, θα πραγματοποιηθούν και οι παρακάτω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις: Καθορισμός ανώτατου ορίου ταχύτητας σε σαράντα (40) χλμ./ ώρα και απαγόρευση της προσπέρασης, για τα οχήματα που κινούνται στην οδό Γρ. Λαμπράκη, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Πειραιώς και οδού Ομ. Σκυλίτση και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

    [07] Πυρκαγιά στο Παγκράτι - Απεγκλωβισμός ηλικιωμένης

    Πυρκαγιά ξέσπασε, στις 6 τα ξημερώματα, σε ισόγειο διαμέρισμα, στο Παγκράτι, ενώ χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής, για να απεγκλωβιστεί ηλικιωμένη από τον τρίτο όροφο, η οποία παρουσίασε αναπνευστικά προβλήματα λόγω του καπνού. Οι ένοικοι του ισογείου εγκατέλειψαν έγκαιρα το διαμέρισμα.

    Στην κατάσβεση της φωτιάς συμμετείχαν εννέα πυροσβέστες με τρία οχήματα.

    [08] Απεβίωσε ο Γουέιν Κάρσον, συνθέτης της επιτυχίας «Always On My Mind»

    Απεβίωσε χθες Δευτέρα σε ηλικία 72 ετών ο Γουέιν Κάρσον, ο οποίος υπήρξε ο συνθέτης της επιτυχίας «Always on My Mind».

    Όπως δήλωσε η σύζυγός του Γουίντι Χαρπ Χεντ στην Springfield New-Leader, την τοπική εφημερίδα του Μιζούρι όπου ζούσε το ζευγάρι, ο Κάρσον υπέφερε μεταξύ άλλων από διαβήτη, ενώ αντιμετώπιζε και καρδιακά προβλήματα.

    Γεννημένος στο Ντένβερ του Κολοράντο, ο Γουέιν Κάρσον Τόμσον, όπως ήταν το πλήρες όνομά του, είχε δηλώσει ότι συνέθεσε το Always on My Mind μέσα σε δέκα λεπτά στην κουζίνα του σπιτιού του.

    Ανάμεσα στις άλλες επιτυχίες που συνέθεσε ήταν οι: The Letter, Soul Deep και She' s Actin Single (I' m Drinkin Doubles).

    Έπαιζε κιθάρα, πιάνο, μπάσο και κρουστά.

    Η πρώτη μεγάλη του επιτυχία ως συνθέτη ήταν το 1966 όταν ο τραγουδιστής της κάντρι Έντι Άρνολντ ηχογράφησε το τραγούδι Somebody Like Me, το οποίο έφτασε στη πρώτη θέση των μουσικών επιτυχιών, όπου και παρέμεινε για τέσσερις εβδομάδες.

    [09] «Kάλεσμα» στον ήλιο από το Θέατρο Νο στην Επίδαυρο

    Σε μία επίκληση του θιάσου Νο προς τον ήλιο προκειμένου να ανατείλει, μπορούν να συμμετάσχουν όσοι επισκεφτούν την Επίδαυρο την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Ιουλίου, για να παρακολουθήσουν την παράσταση «Νέκυια» από το θέατρο Νο της Ιαπωνίας σε συνεργασία με το Μιχαήλ Μαρμαρινό.

    Το ξημέρωμα του Σαββάτου, στις 6 ώρα το πρωί, οι θεατές μπορούν να επισκεφτούν το Αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου για δουν από κοντά ένα τελετουργικό κάλεσμα στον ήλιο που θα πραγματοποιήσει ο μεγάλος Γιαπωνέζος δάσκαλος Γκένσο Ουμεγουάκα, ακολουθώντας μια παλαιά τελετουργία του Νο. Όπως εξηγεί ο σκηνοθέτης Μιχαήλ Μαρμαρινός, η τελετή αυτή χαρακτηρίζεται από ιερότητα, αυστηρό τυπικό και αρχαίους κώδικες, μοναστικούς.

    Τον επικό ποιητικό λόγο του Ομήρου, έτσι όπως αποτυπώνεται στη ραψωδία λ της Οδύσσειας, την «Νέκυια» που περιγράφει την κάθοδο του Οδυσσέα στον 'Αδη, μεταστοιχειώνει, με τον τρόπο του ιαπωνικού θεάτρου Νο, ο Γκένσο Ουμεγουάκα, δίνοντας τη δυνατότητα στον Μιχαήλ Μαρμαρινό να αντλήσει από τη μεταφυσική ποίηση και την υψηλή αφαίρεση της ιαπωνικής θεατρικής γλώσσας, προκειμένου να σκηνοθετήσει μια από κοινού κατάβαση στον κόσμο των νεκρών, εξερευνώντας παράλληλα άλλους δρόμους για την προσέγγιση της αρχαίας τραγωδίας.

    Πρόκειται για τη μόνη ξένη παραγωγή του φετινού φεστιβάλ στην Επίδαυρο και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς δύο παλαιοί πολιτισμοί συναντιούνται για πρώτη φορά μέσα στο αρχαίο θέατρο: 2.500 χρόνια από τη δημιουργία της Ομηρικής Οδύσσειας, 800 χρόνια από την ίδρυση του ΝΟ.

    Η παράσταση θα παρουσιαστεί στα ιαπωνικά με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους.

    [10] Ευ. Μεϊμαράκης: Οι εκλογές θα είναι καταστροφή για την οικονομία

    Κατά των πρόωρων εκλογών τάχθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Δημόσια Τηλεόραση και υποστήριξε ότι δεν έχει διαπιστωθεί απώλεια της δεδηλωμένης, ενώ έδειξε διάθεση συνεννόησης με τον πρωθυπουργό χωρίς να αποσύρει την κριτική του.

    «Οι εκλογές θα είναι καταστροφή και για την οικονομία, αν γίνουν θα τις κερδίσουμε αλλά θέλω να δω το διακύβευμα, όταν το δω θα σας πω και γιατί θα κερδίσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Μιλώντας για την συμφωνία με τους εταίρους απόρησε «πως την υπέγραψε ο πρωθυπουργός», είπε ότι είναι υφεσιακή και ότι την αποκλειστική ευθύνη γι αυτή, την έχει ο κ. Τσίπρας. Δεν αρνήθηκε κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας λέγοντας όμως ότι δεν την επιθυμεί ο πρωθυπουργός. «Συνεργασία μακράς πνοής με την κυβέρνηση θα μας προβληματίσει θετικά, αλλά σε μία τέτοια περίπτωση δεν θα γίνει αξιωματική αντιπολίτευση η Χρυσή Αυγή» ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης και πρόσθεσε: «Τί σημαίνει κυβέρνηση ειδικού σκοπού, αν βρούμε τον ειδικό σκοπό, αν βρούμε ένα πρόγραμμα μακράς πνοής μπορούμε να συζητήσουμε. Όμως η άλλη πλευρά δεν το θέλει, από την μεριά τους δεν υπάρχει πεδίο συνεννόησης». Είπε ακόμη: «Την πρωτοβουλία των κινήσεων την έχει ο πρωθυπουργός, εγώ του λέω ότι αν θέλεις μπορείς να κάνει εκλογές, αν πάμε για εκλογές όμως θα μας πεις γιατί πάμε σε εκλογές, γιατί αίσθησή μου είναι ότι πας σε εκλογές γιατί θέλεις να ξεκαθαρίσεις τα εσωκομματικά σου». Εμφανίστηκε θετικός σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό αλλά ξεκαθάρισε ότι η πρωτοβουλία ανήκει στον πρωθυπουργό.

    Εξήγησε την στάση της ΝΔ λέγοντας: «Στην συνολική διακυβέρνηση διαφωνούμε, όμως ψηφίζουμε τα μέτρα για να σταθούμε στην Ευρώπη, η δική μας πολιτική ήταν και είναι πολιτική εθνική». Αναφερόμενος στις τρέχουσες εξελίξεις και στην στάση της ΝΔ είπε: «Είμαστε συναινετικοί, είμαστε της συνεννόησης, βάζουμε την χώρα πάνω από το κομματικό κόστος, όμως υπάρχουν κάποια όρια ανοχής που δεν πρέπει να ξεπερνά η κυβέρνηση ούτε η Ευρώπη. Ο μεν πρωθυπουργός πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να λέει ότι φέρνει μία συμφωνία που δεν την πιστεύει. Οι ευρωπαίοι πρέπει να καταλάβουν ότι υπάρχουν όρια ανοχής των κοινωνικών ομάδων».

    Υφεσιακή συμφωνία με ευθύνη Τσίπρα

    Συνεχίζοντας είπε ότι η συμφωνία είναι υφεσιακή και ότι το μνημόνιο δεν είναι ούτε αριστερό ούτε δεξιό. «Δεν πιστεύω ότι οι πολιτικές του μνημονίου είναι φιλελεύθερες και ότι μας οδηγούν στην ανάπτυξη» ανέφερε χαρακτηριστικά, «εμείς πιστεύουμε ότι τα μέτρα είναι απολύτως υφεσιακά και τα χρεώνουμε στον κ. Τσίπρα». Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι επί κυβερνήσεως Σαμαρά η συμφωνία δεν έκλεισε γιατί δεν το ήθελε η Τρόικα η οποία συνέχεια ανέβαζε τις απαιτήσεις της επειδή υπήρχαν μπροστά εκλογές, ευνοώντας έτσι τον ΣΥΡΙΖΑ που ήταν στην αντιπολίτευση. Αντίθετα, υποστήριξε ότι ο κ. Τσίπρας δεν θέλησε να κλείσει την συμφωνία που του έδωσαν στην αρχή εξάντλησε τον χρόνο και τελικά αύξησε το κόστος. Είπε πάντως ότι κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης «εγώ ήμουν αλληλέγγυος με τον πρωθυπουργό και δεν μου άρεσε που οι ευρωπαίοι του φέρονταν άσχημα». Σημείωσε ότι στο τέλος είχε να επιλέξει ανάμεσα στην κακή συμφωνία και σε καμία συμφωνία, η καμία συμφωνία θα ήταν απόλυτη καταστροφή.

    'Ασκησε κριτική στον κ. Τσίπρα λέγοντας ότι «η κυβέρνηση μας πήγε πολύ πίσω, μας πήγε στην εποχή του 2012. Απορώ πώς δέχθηκε τέτοια συμφωνία» και πρόσθεσε ότι «η συμπεριφορά των στελεχών της κυβέρνησης δεν είναι ούτε αριστερή ούτε προοδευτική». Κάλεσε τον κ. Τσίπρα να διαψεύσει σενάρια σύμφωνα με τα οποία σκέπτεται να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε δεύτερο χρόνο όταν θα έχει επανέλθει στοιχειωδώς η οικονομική ζωή.

    Διαχώρισε τον κ. Τσίπρα από τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι η δημοφιλία του αντέχει γιατί φόρτωσε την ευθύνη της διαπραγμάτευσης στους ευρωπαίους. «Τον συμπαθώ και τον εκτιμώ και μπορούμε να μιλάμε» ανέφερε για τον πρωθυπουργό προσθέτοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα του κάνει κριτική.

    Ο κ. Μεϊμαράκης πάντως τάχθηκε με σαφήνεια κατά των μέτρων που αφορούν τους αγρότες λέγοντας ότι θα εξοντώσει τον αγροτικό κόσμο.

    Μεσαίος δρόμος και κομματική ανασυγκρότηση

    O κ. Μεϊμαράκης προανήγγειλε διαδικασίες επαναπροσδιορισμού της πολιτικής ταυτότητας της ΝΔ στην κατεύθυνση του μεσαίου δρόμου και κομματικής ανασυγκρότησης. Αναφέρθηκε στον χαρακτήρα του «μεταβατικού προέδρου» λέγοντας ότι «ως πρόεδρος έχω όλες τις αρμοδιότητες που απορρέουν από το καταστατικό της ΝΔ, το μεταβατικός έχει να κάνει μόνο με τον χρόνο παραμονής του». Είπε ότι η ΝΔ θα ακολουθήσει τον μεσαίο δρόμο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, σημείωσε ότι όσο θα διαρκεί η μεταβατικότητα δεν μπορεί η ΝΔ να μην λειτουργεί και προανήγγειλε διαδικασίες προσδιορισμού της ταυτότητας αλλά και κομματικής ανασυγκρότησης. «Δεν διεκδίκησα ποτέ το περιβραχιόνιο, μου άρεσε πάντα να είμαι η ψυχή της παράταξης, γιαυτό και υπηρέτησα την παράταξη με τον οποιονδήποτε αρχηγό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Δήλωσε ότι είχε διαφωνήσει με την εκλογή ηγεσίας με ανοιχτή διαδικασία «από τον κάθε περαστικό που θα έδινε τα δύο ευρώ». Δεν πιστεύω σε ανοικτές διαδικασίες σε αυτά τα θέματα είπε ο κ. Μεϊμαράκης και πρόσθεσε ότι η κομματική βάση, τα μέλη του κόμματος, θα έπρεπε να εκλέγει την ηγεσία. Όσον αφορά τα εσωκομματικά άφησε να εννοηθεί ότι θα θέσει θέμα αλλαγής της διαδικασίας εκλογής του αρχηγού και ότι εάν αυτό γίνει τότε μπορεί να είναι και εκείνος υποψήφιος.

    Ο κ. Μεϊμαράκης έστειλε μήνυμα με την παρουσία του στην ΕΡΤ ότι δεν υπάρχει αντιδικία με την Δημόσια Τηλεόραση και πρόσθεσε ότι στηρίζει την πλουραλιστική και αντικειμενική ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών.

    [11] Ποινικές διώξεις κατά τριών μελών του ΤΑΙΠΕΔ

    Ποινική δίωξη για βαρύτατες κακουργηματικές πράξεις ασκήθηκε από την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου κατά τριών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και άλλων στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ για μη επωφελή αξιοποίηση 28 ακινήτων.

    Οι διώξεις ασκήθηκαν μετά από τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από τους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς Ιωάννη Σέβη και Αγγελικής Τριανταφύλλου, με αφορμή μηνυτήρια αναφορά που είχαν υποβάλει δικηγόροι, μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, προκειμένου να διερευνηθεί αν η αξιοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ 28 ακινήτων του Δημοσίου μέσω πώλησης και επαναμίσθωσης ήταν επωφελής.

    Η δίωξη που ασκήθηκε με βάση τα ευρήματα της προκαταρκτικής εξέτασης, σύμφωνα με τα οποία η διαδικασία που τηρήθηκε δεν ήταν επωφελής για τα συμφέροντα του Δημοσίου, αφορά:

    Α. Το αδίκημα της υπεξαίρεσης με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608 περί καταχραστών του Δημοσίου, το οποίο στρέφεται κατά τριών μελών του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ

    Να σημειωθεί ότι με βάση τον καταστατικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ τα μέλη του ΔΣ για πράξεις ή παραλείψεις τους που έχουν την έγκριση του επιστημονικού συμβουλίου κι έχουν περάσει από την κρίση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν έχουν καμία ποινική ή αστική ευθύνη. Έτσι δεν διώκονται για το αδίκημα της απιστίας αλλά μόνο για την υπεξαίρεση.

    Β. Το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία με την επιβαρυντική περίσταση του 1608 και με ζημιά που υπερβαίνει τα 580 εκατ. ευρώ, που στρέφεται κατά των μελών του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ.

    Ο φάκελος της δικογραφίας αφορά τα 28 ακίνητα, πέντε κτίρια των υπουργείων Πολιτισμού, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Υγείας και Παιδείας, 13 κτίρια ΔΟY και πέντε κτίρια της Αστυνομίας, που μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό την πώληση και λειτουργική μίσθωση τους (sale-and-lease-back), για 20 χρόνια.

    [12] Μετεγκατάσταση 32.256 αιτούντων άσυλο από Ελλάδα και Ιταλία

    Οι 28 υπουργοί της ΕΕ αρμόδιοι για τα ζητήματα της μετανάστευσης αποφάσισαν στις Βρυξέλλες τη μετεγκατάσταση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες 32.256 αιτούντων άσυλο που βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα και την Ιταλία. Η αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκανε λόγο για μετεγκατάσταση 40.000 αιτούντων άσυλο, αριθμό που δεν κατάφεραν, ωστόσο να φτάσουν οι εθελοντικές προσφορές των κρατών μελών. Οι 28 κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι το ζήτημα πρέπει να ξανασυζητηθεί πριν το τέλος της χρονιάς, με σκοπό να γίνει ακόμα μια προσπάθεια να συμφωνήσουν στην μετεγκατάσταση και των υπολοίπων 8.000.

    Οι αιτούντες άσυλο που θα επωφεληθούν κυρίως από τη συμφωνία για τη μετεγκατάσταση θα είναι κυρίως αυτοί που προέρχονται από χώρες όπως η Συρία, η Ερυθραία, η Σομαλία και το Ιράκ.

    Επιπλέον, αποφασίστηκε η επανεγκατάσταση περισσότερων από 20.000 ήδη αναγνωρισμένων προσφύγων εντός των χωρών της ΕΕ.

    «Η αλληλεγγύη δεν είναι σλόγκαν» δήλωσε σε συνέντευξη τύπου μετά το πέρας του συμβουλίου δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων, ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο ίδιος εξήγησε ότι παρόλο που η πρόταση της επιτροπής δεν έγινε δεκτή στο σύνολό της, το γεγονός ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ δέχτηκαν να βοηθήσουν την Ελλάδα και την Ιταλία στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών είναι ένα «ιστορικό βήμα μπροστά».

    Αξίζει να σημειωθεί πως η αρχική πρόταση της Κομισιόν περιλάμβανε υποχρεωτικές ποσοστώσεις, κάτι που επίσης δεν έγινε αποδεκτό από τα κράτη μέλη, κάποια από τα οποία αρνήθηκαν να προσφέρουν θέσεις ή προσέφεραν πολύ λίγες.

    Οι πιο απρόθυμες χώρες ήταν η Ουγγαρία (καμία θέση για μετεγκατάσταση και καμία για επανεγκατάσταση), η Αυστρία ( καμία θέση για μετεγκατάσταση και 1900 για επανεγκατάσταση), η Σλοβακία (100 για μετεγκατάσταση και 100 για επανεγκατάσταση) και η Σλοβενία (20 για μετεγκατάσταση και 230 για επανεγκατάσταση)

    Ο πρόεδρος του Συμβουλίου και υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν αναφερόμενος σε αυτές τις χώρες, χαρακτήρισε την ανταπόκρισή τους «ντροπιαστική ή και απογοητευτική».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 21 July 2015 - 6:32:16 UTC