Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μέτρα ανακούφισης των πληγέντων από τη φωτιά στη Λακωνία, ανακοίνωσε o Β. Αποστόλου
  • [02] Β. Μεϊμαράκης: Το μνημόνιο δεν είναι ούτε δεξιό, ούτε αριστερό
  • [03] Μετεγκατάσταση 32.256 αιτούντων άσυλο από Ελλάδα και Ιταλία
  • [04] Σχεδόν 20 εκατ. άνθρωποι αναγκαστήκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω φυσικών καταστροφών το 2014
  • [05] Ακυβέρνητη λέμβος με μετανάστες νοτιοανατολικά της Καρπάθου
  • [06] Δ. Κουτσούμπας: Θα αντιπαλέψουμε αυτή την συμφωνία που χρεοκοπεί τον λαό

  • [01] Μέτρα ανακούφισης των πληγέντων από τη φωτιά στη Λακωνία, ανακοίνωσε o Β. Αποστόλου

    Μέτρα ανακούφισης των πληγέντων από την φωτιά στη Νεάπολη Λακωνίας, όπου εκτιμάται ότι έχουν καεί 35.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων και 25.000 καλλιεργήσιμα στρέμματα, κυρίως με ελιές, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, που επισκέφθηκε τη Νεάπολη και περιόδευσε στην ευρύτερη περιοχή που επλήγη από τη φωτιά.

    Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι άμεσα θα καταβληθεί έκτακτο βοήθημα στους πληγέντες κτηνοτρόφους για την αγορά ζωοτροφών και θα προχωρήσει άμεσα η εκτίμηση και εξατομίκευση των ζημιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

    Αναφορικά για τις ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο, την ηρτημένη παραγωγή, αλλά και σε αρδευτικά δίκτυα και υποδομές, θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία των ΠΣΕΑ, όπου θα καταρτιστεί φάκελος για να υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να επιτραπεί η αποζημίωση των πληγέντων με τη διαδικασία των κρατικών ενισχύσεων, ενώ ο ΕΛΓΑ θα προχωρήσει κανονικά στην αποζημίωση του ζωικού κεφαλαίου που έχει καταστραφεί, καθώς και των μελισσοσμηνών.

    Επιπλέον, ο υπουργός ανέλαβε να έρθει σε συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να πραγματοποιηθούν, σε σύντομο διάστημα, οι απαραίτητες εργασίες που θα αποτρέψουν φαινόμενα πλημμυρών και κατολισθήσεων που δημιουργούνται λόγω της αποψίλωσης του δάσους, καθώς και να εξεταστεί το ενδεχόμενο να κηρυχτεί πυρόπληκτη η περιοχή και να ενισχυθεί η αποκατάσταση καμένων σπιτιών.

    [02] Β. Μεϊμαράκης: Το μνημόνιο δεν είναι ούτε δεξιό, ούτε αριστερό

    Ως πρόεδρος έχω όλες τις αρμοδιότητες που απορρέουν από το καταστατικό της ΝΔ δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Δημόσια Τηλεόραση και πρόσθεσε ότι το «μεταβατικός» έχει να κάνει μόνο με τον χρόνο παραμονής του.

    Είπε ότι η ΝΔ θα ακολουθήσει τον μεσαίο δρόμο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, σημείωσε ότι όσο θα διαρκεί η μεταβατικότητα δεν μπορεί η ΝΔ να μην λειτουργεί και προανήγγειλε διαδικασίες προσδιορισμού της ταυτότητας αλλά και κομματικής ανασυγκρότησης. «Δεν διεκδίκησα ποτέ το περιβραχιόνιο, μου άρεσε πάντα να είμαι η ψυχή της παράταξης, γι? αυτό και υπηρέτησα την παράταξη με τον οποιονδήποτε αρχηγό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Δήλωσε ότι είχε διαφωνήσει με την εκλογή ηγεσίας από τον κάθε περαστικό που θα έδινε τα δύο ευρώ. Δεν πιστεύω σε ανοικτές διαδικασίες σε αυτά τα θέματα, είπε ο κ. Μεϊμαράκης και πρόσθεσε ότι η κομματική βάση θα έπρεπε να εκλέγει την ηγεσία.

    Για την συμφωνία με τους εταίρους ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε που τα μέτρα που έρχονται είναι υφεσιακά και πως η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει πως υπάρχουν όρια στις αντοχές κάποιων κοινωνικών ομάδων και υπογράμμισε ότι το μνημόνιο δεν είναι ούτε δεξιό ούτε αριστερό.

    Ο κ. Μεϊμαράκης έστειλε μήνυμα με την παρουσία του ότι δεν υπάρχει αντιδικία με την Δημόσια Τηλεόραση και πρόσθεσε ότι στηρίζει την πλουραλιστική και αντικειμενική ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ τάχθηκε κατά των πρόωρων εκλογών και υποστήριξε ότι δεν έχει διαπιστωθεί απώλεια της δεδηλωμένης.

    Στην συνολική διακυβέρνηση διαφωνούμε, ψηφίζουμε τα μέτρα για να σταθούμε στην Ευρώπη, ανέφερε, εξηγώντας την στάση της ΝΔ.

    Αναφέρθηκε στις τρέχουσες εξελίξεις λέγοντας: «Είμαστε συναινετικοί, είμαστε της συνεννόησης, βάζουμε την χώρα πάνω από το κομματικό κόστος, όμως υπάρχουν κάποια όρια ανοχής που δεν πρέπει να ξεπερνά η κυβέρνηση ούτε η Ευρώπη. Πρέπει να καταλάβει ο πρωθυπουργός ότι δεν μπορεί να λέει ότι φέρνει μία συμφωνία που δεν την πιστεύει. Οι ευρωπαίοι πρέπει να καταλάβουν ότι υπάρχουν όρια ανοχής των κοινωνικών ομάδων». Συνεχίζοντας είπε ότι η συμφωνία είναι υφεσιακή και ότι το μνημόνιο δεν είναι ούτε αριστερό ούτε δεξιό. «Δεν πιστεύω ότι οι πολιτικές του μνημονίου είναι φιλελεύθερες και ότι μας οδηγούν στην ανάπτυξη» ανέφερε χαρακτηριστικά, «εμείς πιστεύουμε ότι τα μέτρα είναι απολύτως υφεσιακά και τα χρεώνουμε στον κ. Τσίπρα».

    Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι επί κυβερνήσεως Σαμαρά η συμφωνία δεν έκλεισε γιατί δεν το ήθελε η Τρόικα η οποία συνέχεια ανέβαζε τις απαιτήσεις της επειδή υπήρχαν μπροστά εκλογές, ευνοώντας έτσι τον ΣΥΡΙΖΑ που ήταν στην αντιπολίτευση. Αντίθετα, υποστήριξε ότι ο κ. Τσίπρας δεν θέλησε να κλείσει την συμφωνία που του έδωσαν. Είπε πάντως ότι κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης «εγώ ήμουν αλληλέγγυος με τον πρωθυπουργό και δεν μου άρεσε που οι ευρωπαίοι του φέρονταν άσχημα».

    Σημείωσε ότι στο τέλος είχε να επιλέξει ανάμεσα στην κακή συμφωνία και σε καμία συμφωνία, η καμία συμφωνία θα ήταν απόλυτη καταστροφή.

    [03] Μετεγκατάσταση 32.256 αιτούντων άσυλο από Ελλάδα και Ιταλία

    Οι 28 υπουργοί της ΕΕ αρμόδιοι για τα ζητήματα της μετανάστευσης αποφάσισαν σήμερα στις Βρυξέλλες τη μετεγκατάσταση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες 32.256 αιτούντων άσυλο που βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα και την Ιταλία. Η αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκανε λόγο για μετεγκατάσταση 40.000 αιτούντων άσυλο, αριθμό που δεν κατάφεραν, ωστόσο να φτάσουν οι εθελοντικές προσφορές των κρατών μελών. Οι 28 κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι το ζήτημα πρέπει να ξανασυζητηθεί πριν το τέλος της χρονιάς, με σκοπό να γίνει ακόμα μια προσπάθεια να συμφωνήσουν στην μετεγκατάσταση και των υπολοίπων 8.000.

    Οι αιτούντες άσυλο που θα επωφεληθούν κυρίως από τη συμφωνία για τη μετεγκατάσταση θα είναι κυρίως αυτοί που προέρχονται από χώρες όπως η Συρία, η Ερυθραία, η Σομαλία και το Ιράκ.

    Επιπλέον, αποφασίστηκε η επανεγκατάσταση περισσότερων από 20.000 ήδη αναγνωρισμένων προσφύγων εντός των χωρών της ΕΕ.

    «Η αλληλεγγύη δεν είναι σλόγκαν» δήλωσε σε συνέντευξη τύπου μετά το πέρας του συμβουλίου δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων, ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο ίδιος εξήγησε ότι παρόλο που η πρόταση της επιτροπής δεν έγινε δεκτή στο σύνολό της, το γεγονός ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ δέχτηκαν να βοηθήσουν την Ελλάδα και την Ιταλία στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών είναι ένα «ιστορικό βήμα μπροστά».

    Αξίζει να σημειωθεί πως η αρχική πρόταση της Κομισιόν περιλάμβανε υποχρεωτικές ποσοστώσεις, κάτι που επίσης δεν έγινε αποδεκτό από τα κράτη μέλη, κάποια από τα οποία αρνήθηκαν να προσφέρουν θέσεις ή προσέφεραν πολύ λίγες.

    Οι πιο απρόθυμες χώρες ήταν η Ουγγαρία (καμία θέση για μετεγκατάσταση και καμία για επανεγκατάσταση), η Αυστρία ( καμία θέση για μετεγκατάσταση και 1900 για επανεγκατάσταση), η Σλοβακία (100 για μετεγκατάσταση και 100 για επανεγκατάσταση) και η Σλοβενία (20 για μετεγκατάσταση και 230 για επανεγκατάσταση)

    Ο πρόεδρος του Συμβουλίου και υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν αναφερόμενος σε αυτές τις χώρες, χαρακτήρισε την ανταπόκρισή τους «ντροπιαστική ή και απογοητευτική».

    [04] Σχεδόν 20 εκατ. άνθρωποι αναγκαστήκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω φυσικών καταστροφών το 2014

    Σχεδόν 20 εκατ. άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας πλημμυρών, καταιγίδων και σεισμών τον περασμένο χρόνο, πρόβλημα που είναι πιθανό να επιδεινωθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά μπορεί να αμβλυνθεί εάν βελτιωθεί η ποιότητα των κατασκευών, αναφέρεται σε έκθεση η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

    Σύμφωνα με το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, η Ασία είναι η περιοχή που πιο επιρρεπής στις φυσικές καταστροφές, καθώς σε αυτή καταγράφεται σχεδόν το 90% των 19,3 εκατ. εκτοπισμένων το 2014, λόγω των τυφώνων στην Κίνα και τις Φιλιππίνες και των πλημμυρών στην Ινδία.

    «Οι εκτοπίσεις πληθυσμού που συνδέονται με (φυσικές) καταστροφές αυξάνονται και απειλούν να επιδεινωθούν τις επόμενες δεκαετίες», δήλωσε ο Αλφρέντο Σαμούδιο, εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου Παρακολούθησης Εσωτερικού Εκτοπισμού, σε συνέντευξη Τύπου.

    Από το 2008, κατά μέσο όρο 26,5 εκατ. άνθρωποι εκτοπίζονται κάθε χρόνο από καταστροφές, και παρόλο που τα στοιχεία για το 2014 βρίσκονται κάτω από τον μέσο όρο, το Συμβούλιο ανέφερε πως η κατάσταση παρουσιάζει μακροπρόθεσμα μια αυξητική τάση.

    [05] Ακυβέρνητη λέμβος με μετανάστες νοτιοανατολικά της Καρπάθου

    Ακυβέρνητη λέμβο, στην οποία επιβαίνουν περίπου 150 με 200 παράτυποι μετανάστες, εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή 95 ναυτικά μίλια νοτιανατολικά της Καρπάθου.

    Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό το πού θα μεταφερθούν οι παράτυποι μετανάστες, ενώ δίπλα στη λέμβο βρίσκονται δύο παραπλέοντα πλοία. Στη θαλάσσια περιοχή επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες.

    [06] Δ. Κουτσούμπας: Θα αντιπαλέψουμε αυτή την συμφωνία που χρεοκοπεί τον λαό

    Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σε ομιλία του σε εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής (ΚΟΑ) του κόμματος, στο ξενοδοχείο Novotel, με θέμα «Οργανώνουμε την αντίσταση, την αλληλεγγύη, ενάντια στην νέα συμφωνία-μνημόνιο. Συζητάμε και προωθούμε την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ σε όφελος του λαού», ανέφερε ότι οι κομμουνιστές ανοίγουν πλατιά την συζήτηση με την εργατική τάξη και τον λαό για το πώς «θα αντιπαλέψουμε αυτή την συμφωνία που χρεοκοπεί τον λαό», και δίνουν την μάχη για να απορρίψει ο λαός ότι «όλα αυτά είναι μονόδρομος και ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, παρά μόνο η υπεράσπιση με κάθε τίμημα και θυσία του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης».

    Έκανε λόγο για παγίδευση του λαού εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και απέρριψε την άποψη περί άγνοιας και μη υπολογισμού εκ μέρους της κυβέρνησης «της σκληρότητας των «δανειστών» και του εκβιασμού τους», τονίζοντας ότι ο εκβιασμός είχε ως μοναδικό στόχο να συμβιβαστεί ο λαός με την φτώχεια και την μοιρολατρική παραίτηση από κάθε αγώνα.

    Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ως αξιωματική αντιπολίτευση και ως κυβέρνηση «πρόσφερε πολύτιμες υπηρεσίες στο σύστημα, του έδωσε ήδη σημαντικές ανάσες», στηρίζοντας με τις θέσεις του την ΕΕ και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, δρώντας δημαγωγικά «για την φτωχολογιά», αλλά καθησυχάζοντας την αστική τάξη και διαμορφώνοντας δεσμούς επικοινωνίας με ανώτερα μεσαία στρώματα και εμπλέκοντας την Ελλάδα στο κουβάρι των ενδοιμπεριαλιστικών αντιθέσεων με τους «νέους συμμάχους τους», όμως, να γίνονται παράγοντες πίεσης μαζί με τους εκβιασμούς της ΕΕ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 20 July 2015 - 20:32:13 UTC