Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Για ένα άλλο πρότυπο της Ευρώπης
  • [02] Νέα παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων
  • [03] Πεπεισμένος ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει μεγάλες πιθανότητες να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις ο Ζ.Γκάμπριελ
  • [04] Μνημόσυνο για τους πεσόντες και εκδηλώσεις στην Κύπρο για τα 41 χρόνια από την τουρκική εισβολή
  • [05] Δεκατέσσερις Αφγανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ
  • [06] Λιβύη: Πολεμικά αεροσκάφη βύθισαν πλοίο με μαχητές
  • [07] Ο Ντομπρόβσκις προειδοποίησε την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της
  • [08] Οι ιδιοκτήτες της βραχονησίδας Πάτροκλος, προσέφυγαν στο ΣτΕ για τρίτη φορά
  • [09] Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για Αττική, Εύβοια, Αργολίδα και Κορινθία
  • [10] Άνοιξαν οι τράπεζες
  • [11] Η Mitsubishi ζήτησε συγγνώμη γιατί υπέβαλλε Αμερικανούς αιχμαλώτους σε καταναγκαστικά έργα

  • [01] Για ένα άλλο πρότυπο της Ευρώπης

    του Αντρέ Μπαράτα *

    Όταν το 1962 ο περίφημος φιλόσοφος της επιστήμης Τόμας Κουν προσπάθησε να περιγράψει πώς ακριβώς έγιναν οι επιστημονικές επαναστάσεις, συνειδητοποίησε ότι ακόμη και στις πιο «σκληρές επιστήμες» μια λανθασμένη θεωρία μπορούσε να αντιστέκεται για καιρό στα στοιχεία που οδηγούσαν στην απόρριψή της. Για παράδειγμα, μπορεί να διαπιστωνόταν ότι δεν είναι όλοι οι κύκνοι λευκοί, και παρ' όλα αυτά να παρέμενε η θεωρία ότι, ναι, όλοι οι κύκνοι είναι λευκοί κι εκείνοι που δεν είναι έχουν απλώς προσβληθεί από μια ασθένεια.

    Κάποια στιγμή βέβαια, το χάσμα με την πραγματικότητα γίνεται τόσο μεγάλο, ώστε αρχίζουν να αμφισβητούνται οι βάσεις αυτής της θεωρίας. Και τότε η θεωρία χάνει την ηγεμονία της και αντικαθίσταται από μία άλλη.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι μια επιστημονική θεωρία, αλλά παραμένει ένα σχέδιο που υπόκειται σε έλεγχο και επαλήθευση. Μπορεί ένα παλάτι στη Βηθλεέμ ή μια κυβέρνηση στο Βερολίνο να επιμένει πεισματικά στις αρετές της λιτότητας και της κοινωνικής και πολιτικής καθυπόταξης των πληθυσμών. Κάποια στιγμή όμως, η επιμονή αυτή φτάνει στα όριά της. Δεν μπορείς να προσπαθείς επ' άπειρον να συναρμολογήσεις ένα παζλ με κομμάτια που δεν κολλούν μεταξύ τους, και να το κάνεις αυτό εις βάρος του κοινού καλού.

    Η συμφωνία που επιβλήθηκε την περασμένη Κυριακή στην Ελλάδα δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να χαρακτηριστεί σοβαρή. Το λέει ακόμη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που διέπεται τουλάχιστον από τη λογική των πιστωτών. Πρέπει λοιπόν να ακολουθήσουμε το μάθημα του Τόμας Κουν: Να σταματήσουμε να υποστηρίζουμε με κάθε τρόπο μια λανθασμένη θεωρία και να την ξαναστήσουμε από την αρχή σε πιο στέρεες βάσεις. Το μόνο λογικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε σήμερα είναι να επανιδρύσουμε γρήγορα την Ευρωπαϊκή Ένωση σε πιο αξιοπρεπή θεμέλια. Από αυτό εξαρτάται η ευημερία εκατομμυρίων ανθρώπων, και όχι μόνο των Ευρωπαίων.

    Η θεωρία που πρέπει να λάβει τη θέση της σημερινής θεωρίας, η οποία επιμένει να τιμωρεί την πραγματικότητα, πρέπει να στηρίζεται σε τρία θεμέλια: Ένα πολιτικό, ένα οικονομικό κι ένα κοινωνικό. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να αποκτήσουν δημοκρατική νομιμότητα, να δημιουργηθεί δηλαδή ένας αυθεντικός ευρωπαϊκός δημόσιος χώρος. Οι ανταγωνισμοί μεταξύ των χωρών- μελών, όπως για παράδειγμα ο δημοσιονομικός ανταγωνισμός, πρέπει να καταργηθούν. Και πρέπει να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, που θα χρηματοδοτείται από έναν κοινό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

    Στην πορεία αλλαγής των προτύπων της Ένωσης, μερικά πράγματα δεν είναι χρήσιμα. Ένα από αυτά είναι ο μύθος της αυτάρκειας, που αποτελεί ουσιαστικά μια παραλλαγή της λιτότητας. Ένα άλλο είναι ο ισχυρισμός ότι δεν μπορεί να αλλάξει η Ένωση από μέσα, όταν η Ευρώπη κινδυνεύει στην πραγματικότητα να απομονωθεί, να ηττηθεί και να καεί ακριβώς από την εσωτερική ηγεμονία ενός Σόιμπλε. Το βέβαιο είναι ότι αν η Ευρώπη δεν αλλάξει μέσα από μια λογική συζήτηση, θα οδηγηθεί στην καταστροφή.

    Πηγή: Publico

  • Ο Αντρέ Μπαράτα είναι Πορτογάλος φιλόσοφος και πρώην υποψήφιος βουλευτής.

    Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Ιδέες και Απόψεις» του ΑΠΕ- ΜΠΕ δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του πρακτορείου.

    [02] Νέα παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

    Παρατείνεται έως τις 26 Αυγούστου, η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από τα φυσικά πρόσωπα (λήγει στις 27 Ιουλίου) και έως τις 20 Αυγούστου για τις επιχειρήσεις (λήγει στις 20 Ιουλίου).Η σχετική απόφαση, που φέρει την υπογραφή της έως σήμερα αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών, Νάντιας Βαλαβάνη, δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (Αρ. Φύλλου 1500, 17 Ιουλίου 2015).

    Εξάλλου, παρατείνεται έως την 31η Αυγούστου η ημερομηνία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου που θα προκύψει από τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν εφέτος. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση δημοσιεύθηκε σήμερα στο ΦΕΚ (με την ΠΝΠ για τις τράπεζες), καθώς οι προθεσμίες για την πληρωμή των τριών δόσεων ήταν αρχικά νομοθετημένες για το τέλος Ιουλίου, Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου αντίστοιχα.

    Σύμφωνα με νέες διευκρινίσεις που δίνει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για την έναρξη ισχύος των αλλαγών στο ΦΠΑ καθώς και για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων επισημαίνεται ότι η 31 Αυγούστου είναι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος.

    Ειδικότερα διευκρινίζεται ότι:

    - Η έναρξη ισχύος των νέων συντελεστών ΦΠΑ, όπως αυτοί διαμορφώθηκαν με το ν. 4334/2015, είναι η 20η Ιουλίου 2015.

    Ειδικότερα για τα ξενοδοχεία (υπηρεσίες διαμονής), ο συντελεστής διαμορφώνεται σε 6% κατά τη μεταβατική περίοδο από 20/7-30/9/2015.

    - Για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων του φορολογικού έτους 2014, η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης του φόρου είναι η 31η Αυγούστου 2015.

    - Η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9), που είχε παραταθεί μέχρι την 27η Ιουλίου 2015, παρατείνεται εκ νέου ως και την 26η Αυγούστου 2015.

    [03] Πεπεισμένος ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει μεγάλες πιθανότητες να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις ο Ζ.Γκάμπριελ

    Την πεποίθηση ότι υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις εξέφρασε ο Αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και τόνισε ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει το πλεονέκτημα ότι δεν ανήκει στο παλιό σύστημα της χώρας.

    «Το αν θα τα καταφέρουμε, εξαρτάται από το εάν θα μπορέσουμε με την ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσουμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις και να πείσουμε τον λαό ότι πρόκειται για έναν δρόμο προκειμένου να ανακτήσει την θέση της και να μην γίνεται μονίμως αποδέκτης ελεημοσύνης», δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ στην καθιερωμένη «θερινή» συνέντευξή του για το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD. «Πιστεύω ότι έχουμε για πρώτη φορά μια πιθανότητα, διότι άλλαξε και η πολιτική της ΕΕ. Παλιότερα λέγαμε ?λιτότητα, λιτότητα, λιτότητα', με αυτό καταστράφηκε η ελληνική οικονομία. Τώρα, από τότε που ανέλαβε ο κ. Γιούνκερ και ο κ. Σουλτς, υπάρχουν και προγράμματα ανάπτυξης και επενδύσεων. Αλλά το πιο σημαντικό είναι να αλλάξει η ίδια η χώρα, το ίδιο το κράτος. Υπάρχει πολλή διαφθορά, νεποτισμός, πελατειακές σχέσεις. Η σημερινή κυβέρνηση έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα - μπορεί κανείς να ενοχλείται από όσα έκαναν - δεν είναι μέρος αυτού του παλιού συστήματος», τόνισε ο κ. Γκάμπριελ και σε ό,τι αφορά τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαβεβαίωσε ότι «θα τηρήσει αυτό που αποφάσισε η γερμανική κυβέρνηση, ότι διαπραγματευόμαστε για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη». Πιστεύω ότι αυτό είναι το μόνο σωστό, τόνισε και πρόσθεσε ότι «αν ξεκινήσουμε εκ νέου να εναντιωνόμαστε στην Ελλάδα, τότε δεν θα έχουμε επιτυχία - και κατά τα άλλα, μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα στοιχίσει στην Γερμανία πολύ περισσότερα χρήματα, αλλά ακόμη χειρότερο είναι ότι στην Ελλάδα θα ζήσουμε σκηνές τις οποίες πιστεύω όλοι μας ως Ευρωπαίοι δεν θέλουμε».

    Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Γκάμπριελ απέρριψε και την κριτική για τον ρόλο της Γερμανίας στην κρίση της Ελλάδας. Η κριτική ότι η Γερμανία φέρθηκε πολύ σκληρά απέναντι στην Ελλάδα δεν ισχύει, εξήγησε: «Θεωρώ ότι αυτό είναι μια άδικη αξιολόγηση. Η Γερμανία αναλαμβάνει μεγάλη συμμετοχή σε όλα τα πακέτα και παίρνει μεγάλα ρίσκα. Είναι σωστό ότι ως τώρα δεν χρειάστηκε να πληρώσουμε, πρόκειται για δάνεια και εγγυήσεις. Αλλά το να αναλάβουμε τώρα απλώς κινδύνους και να μην απαιτήσουμε αλλαγές από την Ελλάδα, αυτή την απαίτηση δεν την βρίσκω σωστή, διότι θα έπρεπε να κάνουμε το ίδιο και σε άλλες χώρες. Αυτό η Ευρωζώνη δεν θα το άντεχε». Έκανε μάλιστα λόγο για μια «φωτογραφία της στιγμής», σε ό,τι αφορά την εικόνα της χώρας του, για να καταλήξει επαναλαμβάνοντας ότι «αν οι μεταρρυθμίσεις πράγματι υλοποιηθούν - και είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες - τότε θα αποδειχθεί ότι ο δρόμος είναι πράγματι σωστός».

    [04] Μνημόσυνο για τους πεσόντες και εκδηλώσεις στην Κύπρο για τα 41 χρόνια από την τουρκική εισβολή

    Μνήμες από την αποφράδα ημέρα της 20ης Ιουλίου 1974, όταν στις ακτές της Κερύνειας άρχιζε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ξύπνησε στον κυπριακό Ελληνισμό ο ήχος των σειρήνων, σήμερα στις 05:30. Με πρόσχημα το πραξικόπημα, πέντε μέρες νωρίτερα της χούντας των Αθηνών, η Τουρκία σκόρπισε τον όλεθρο και τον θάνατο στην Κύπρο και συνεχίζει να κατέχει παράνομα για 41 χρόνια το 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και το μεγαλύτερο τμήμα της ακτογραμμής της. Περισσότεροι από 43.000 βαριά οπλισμένοι στρατιώτες από την Τουρκία παραμένουν ακόμη στις κατεχόμενες περιοχές. Σημειώνεται ότι, ξεκινώντας από το Ψήφισμα 353 της 20ής Ιουλίου 1974 του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο ΟΗΕ έχει κάνει εκκλήσεις για «άμεσο τερματισμό της ξένης στρατιωτικής επέμβασης στην Κυπριακή Δημοκρατία» και για «απομάκρυνση χωρίς καθυστέρηση από την Κυπριακή Δημοκρατία του ξένου στρατιωτικού προσωπικού που η παρουσία του δεν προβλέπεται από διεθνείς συμφωνίες».

    Η Τουρκία μέχρι και σήμερα στερεί από τους εκτοπισμένους Ελληνοκυπρίους το δικαίωμα να επιστρέψουν στα σπίτια και τις περιουσίες τους. Το γεγονός αυτό έχει δώσει αφορμή για προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο έχει εκδώσει σημαντικές αποφάσεις για τις παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης από την πλευρά της Τουρκίας. Πέραν της οικονομικής καταστροφής, που προκάλεσε η εισβολή και η βίαιη μετακίνηση πληθυσμού, περισσότερα από 3.000 άτομα σκοτώθηκαν, ενώ περίπου 1.400 Ελληνοκύπριοι παραμένουν αγνοούμενοι. Η 'Αγκυρα προχώρησε στον συστηματικό εποικισμό των κατεχόμενων περιοχών με παράνομους εποίκους και υποχρέωσε πολλούς Τουρκοκυπρίους να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη και αλλού. Έτσι, οι έποικοι υπερτερούν αριθμητικά των γηγενών Τουρκοκυπρίων.

    Τον Νοέμβριο του 1983, η Τουρκία υποκίνησε και επιδοκίμασε τη «μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας» στην κατεχόμενη περιοχή από την τουρκοκυπριακή ηγεσία. Η ούτω καλούμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» («ΤΔΒΚ») δεν έχει αναγνωριστεί από κανένα άλλο κράτος, πλην της Τουρκίας, η οποία ασκεί τον ουσιαστικό έλεγχό της. Τα ψηφίσματα 541 (1983) και 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασαν με κατηγορηματικό τόπο τη μονομερή αυτή ενέργεια, την κήρυξαν άκυρη, ζήτησαν την απόσυρσή της και κάλεσαν όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να μην αναγνωρίσουν την παράνομη αυτή οντότητα. Η ΕΕ και άλλοι διεθνείς και περιφερειακοί οργανισμοί έχουν υιοθετήσει παρόμοιες θέσεις. Για όλους τούς νομικούς και πολιτικούς λόγους, η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει μόνον την Κυπριακή Δημοκρατία, που δημιουργήθηκε το 1960 και την κυβέρνησή της, ακόμη κι αν η κυβέρνηση δεν μπορεί να ασκήσει εξουσία σε περιοχές, που βρίσκονται υπό την στρατιωτική κατοχή της Τουρκίας.

    Στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, στη Λευκωσία, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών, Ελληνοκυπρίων και εξ Ελλάδος, κατά την τουρκική εισβολή, παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη. Στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης, στη Λευκωσίας, προϊσταμένου του αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου θα αναπεμφθεί δέηση για απελευθέρωση της Κύπρου, επιστροφή των εκτοπισμένων στις πατρογονικές του εστίες και διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων. Θα μιλήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης. Το βράδυ θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση στο προεδρικό μέγαρο με ομιλητή τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

    Εξάλλου, στις 14:00, φθάνει στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερτογάν, ο οποίος θα δεχθεί τον χαιρετισμό της στρατιωτικής παρέλασης μαζί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Στη συνέχεια, θα έχουν κατ' ιδίαν συνάντηση, στην οποία θα συζητήσουν τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Ο Κύπριος κυβερνητικος εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, χαρακτήρισε αρνητική εξέλιξη την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα.

    [05] Δεκατέσσερις Αφγανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ

    Δεκατέσσερις Αφγανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί από φίλια πυρά των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων στην επαρχία Λογκάρ, νότια της Καμπούλ, όπου δρουν οι αντάρτες Ταλιμπάν, δήλωσαν τοπικές αρχές.

    «Δύο αμερικανικά ελικόπτερα επιτέθηκαν σε ένα οδόφραγμα του αφγανικού στρατού», δήλωσε ο Μοχάμαντ Ραχίμ Αμίν, κυβερνήτης της επαρχίας Μπαράκι Μπάρακ, όπου συνέβη το περιστατικό.

    [06] Λιβύη: Πολεμικά αεροσκάφη βύθισαν πλοίο με μαχητές

    Πολεμικά αεροσκάφη της Λιβύης βύθισαν χθες ένα πλοίο και επιτέθηκαν σε ένα δεύτερο κοντά στην πόλη Βεγγάζη της ανατολικής Λιβύης, δήλωσαν σήμερα εκπρόσωποι του στρατού της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της χώρας.Δεν υπάρχουν αναφορές από αυτόπτες μάρτυρες ή ανεξάρτητη επιβεβαίωση του πλήγματος κοντά στην πόλη Μαρίσα, το οποίο επιβεβαίωσε επίσης το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια που εδρεύει στο Ντουμπάι.

    «Το πλοίο βυθίστηκε γιατί ήταν φορτωμένο με μαχητές, όπλα και πυρομαχικά για να υποστηρίξουν την τρομοκρατία στην ανατολική περιοχή» δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας, Νάσερ Αλ-Χάσι.

    [07] Ο Ντομπρόβσκις προειδοποίησε την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της

    Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις προειδοποίησε την Ελλάδα να μην καθυστερήσει να υιοθετήσει τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες δεσμεύθηκε, επισημαίνοντας ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο δεν θα αποδεσμευθούν πόροι.

    Σε σημερινή συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild ο Ντομπρόβσκις επεσήμανε ότι «τους τελευταίους μήνες χάθηκε πολλή εμπιστοσύνη, η οποία πρέπει τώρα να αποκατασταθεί».

    Αν η ελληνική κυβέρνηση τηρήσει τις δεσμεύσεις της και προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, «αυτό θα είναι ένα σημαντικό βήμα», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

    Πάντως πρόσθεσε ότι τα επόμενα νομοσχέδια με τα προαπαιτούμενα πρέπει να υιοθετηθούν «πολύ γρήγορα». «Στη σύνοδο των χωρών της ευρωζώνης παρουσιάστηκε ένας ξεκάθαρος οδικός χάρης του τι αναμένουμε από την Αθήνα», συμπλήρωσε.

    Εξάλλου ο Ντομπρόβσκις σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της για το τρίτο πακέτο διάσωσης θα πρέπει να διεξαχθούν επισταμένως. «Αυτό θα διαρκέσει μερικές εβδομάδες».

    Μόνο όταν επιστρέψουν η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη «μπορεί η Ελλάδα να προχωρήσει και πάλι προς την ανάπτυξη, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και εμπιστοσύνη κυρίως στους πιο ευάλωτους κοινωνικά», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Παράλληλα υπερασπίστηκε την απόφαση των χωρών της ευρωζώνης να προσφέρουν μια χρηματοδότηση γέφυρα ύψους 7,16 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, παρ' όλο που το ελληνικό κοινοβούλιο δεν έχει υιοθετήσει ακόμη όλα τα προαπαιτούμενα.

    Ήταν σημαντικό «ώστε η χώρα να μην οδηγηθεί σε στάση πληρωμών», εξήγησε. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν στην παροχή των πόρων αυτών «αφού η Ελλάδα υιοθέτησε με νομοσχέδια την Τετάρτη τις πρώτες μεταρρυθμίσεις».

    Ο Ντομπρόβσκις ξεκαθάρισε ότι «στη χειρότερη περίπτωση» η ΕΕ θα παρακρατήσει την πληρωμή πόρων προς την Ελλαδα από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, αν η Αθήνα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της και δεν αποπληρώσει το έκτακτο δάνειο.

    Παρ' όλα αυτά ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη «δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη». «Στις διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν τις προηγούμενες εβδομάδες όλες οι χώρες μέλη (της ευρωζώνης) απέδειξαν ότι κανείς δεν επιθυμεί ένα τέτοιο σενάριο. Αντίθετα, θα δείξουμε μόνο αλληλεγγύη αν η Ελλάδα τηρήσει τις υποχρεώσεις της, ακολουθήσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική μεταρρυθμίσεων και υιοθετήσει με νόμους τις μεταρρυθμίσεις που έχουν αποφασιστεί».

    Παράλληλα ο Ντομπρόβσκις κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι με την τακτική των καθυστερήσεων που ακολουθούσε έως τώρα στις διαπραγματεύσεις είναι υπεύθυνη για την αύξηση του κόστους του τρίτου πακέτου βοήθειας στα 86 δισεκ. ευρώ. Οι καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις «έβλαψαν την ελληνική οικονομία και οδήγησαν στο κλείσιμο των τραπεζών», εξήγησε.«Όλα αυτά ανέβασαν το κόστος», τόνισε.

    Σε διάστημα λίγων μηνών η Ελλάδα επέστρεψε στην ύφεση, το τραπεζικό της σύστημα σχεδόν κατέρρευσε και το ελληνικό κράτος άφησε πολλούς λογαριασμούς απλήρωτους, επεσήμανε ο ίδιος. «Η κατάσταση λοιπόν άλλαξε δραματικά σε πολύ μικρό διάστημα», κατέληξε ο Ντομπρόβσκις.

    [08] Οι ιδιοκτήτες της βραχονησίδας Πάτροκλος, προσέφυγαν στο ΣτΕ για τρίτη φορά

    Οι ιδιοκτήτες της βραχονησίδας Πάτροκλος (Γαϊδουρονήσι) που βρίσκεται απέναντι από το Σούνιο, μαζί με την νεοϊδρυθείσα εταιρεία Ελληνικών συμφερόντων «Πάτροκλος Κτηματική Ε.Π.Ε.» προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.Να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες της βραχονησίδας (οικογένεια Γιατράκου) κατά την τελευταία διετία έχουν προσφύγει ακόμη δύο φορές στο ΣτΕ για το ζήτημα των δεσμεύσεων που έχει δεχθεί ο Πάτροκλος.

    Ειδικότερα, με την προσφυγή τους ζητούν να ακυρωθεί η από 4.5.2015 απόφαση του υπουργού Εθνικής 'Αμυνας, καθώς δεν τους επιτρέπει να πουλήσουν την βραχονησίδα στην επίμαχη εταιρεία.Η εν λόγω εταιρεία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να αγοράσει τον Πάτροκλο, αλλά λόγω των πολλών δεσμεύσεων που έχει η βραχονησίδα δεν μπορεί να αγοραστεί και να μεταβιβαστεί η κυριότητά της.

    [09] Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για Αττική, Εύβοια, Αργολίδα και Κορινθία

    Για τη Δευτέρα 20 Ιουλίου, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για την Περιφέρεια Αττικής, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος (Εύβοια) και την Περιφέρεια Πελοποννήσου (Αργολίδα, Κορινθία), σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

    Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

    [10] Άνοιξαν οι τράπεζες

    Άνοιξαν σήμερα όλα τα καταστήματα των τραπεζών, καθώς δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την άρση της «τραπεζικής αργίας».

    Παραμένουν όμως σε ισχύ τα capital controls, καθώς το όριο ανάληψης μετρητών παραμένει τα 60 ευρώ σε ημερήσια βάση. Ωστόσο, δίδεται το προνόμιο της σωρευτικής εβδομαδιαίας ανάληψης, δηλαδή μετρητά που δεν αναλήφθηκαν κάποια ημέρα ή ημέρες, μπορούν να αναληφθούν σωρευτικά έως τα 420 ευρώ ανά εβδομάδα. Μετά την εβδομάδα το δικαίωμα χάνεται.

    Η απαγόρευση ανάληψης μετρητών εφαρμόζεται και σε κάθε άλλη πληρωμή μετρητών από τις τράπεζες, ανεξαρτήτως νομίσματος, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, των εισπράξεων επιταγών και των πληρωμών βάσει εγγυητικών επιστολών, οι οποίες κατατίθενται σε τραπεζικό λογαριασμό.

    Επίσης, απαγορεύονται οι αναλήψεις μετρητών με χρήση πιστωτικών και προπληρωμένων καρτών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

    Η χρήση πιστωτικής και χρεωστικής κάρτας στο εξωτερικό μπορεί να γίνει μόνο για αγορά αγαθών και υπηρεσιών, όχι για την ανάληψη μετρητών έως το ανώτατο όριο της κάρτας.

    Στην περίπτωση των νοσηλίων στο εξωτερικό, επιτρέπεται η καταβολή, μόνο με ηλεκτρονικό τρόπο, μέγιστου εφάπαξ ποσού 2.000 ευρώ σε μετρητά ή το ισόποσό του σε ξένο νόμισμα για έναν συνοδό.

    Επίσης επιτρέπεται η μεταφορά μέγιστου ποσού 5.000 ευρώ ή του ισόποσού του σε ξένο νόμισμα, ανά ημερολογιακό τρίμηνο συνολικά, για έξοδα διαμονής και διαβίωσης φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό ή συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών. Η πληρωμή γίνεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μέσω πιστωτικού ιδρύματος, σε λογαριασμό που τηρείται στο εξωτερικό με δικαιούχο τον φοιτητή.

    Με βάση την ΠΝΠ, απαγορεύεται να ανοίγονται νέοι λογαριασμοί όψεως ή καταθετικοί, να προστίθενται συνδικαιούχοι στους ήδη υφιστάμενους και να ενεργοποιούνται αδρανείς λογαριασμοί.

    Παράλληλα, απαγορεύεται η πρόωρη, μερική ή ολική, εξόφληση δανείου σε πιστωτικό ίδρυμα, με εξαίρεση την αποπληρωμή με μετρητά ή έμβασμα από το εξωτερικό.

    Όπως απαγορεύεται και η πρόωρη, μερική ή πλήρης, λήξη των προθεσμιακών καταθέσεων και κατ' εξαίρεση επιτρέπεται η πρόωρη μερική λήξη προθεσμιακής κατάθεσης αποκλειστικά και μόνο για ισόποση εξόφληση:

    α. οφειλών προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς,

    β. τρέχουσας δόσης και ληξιπρόθεσμων οφειλών δανείου στο ίδιο πιστωτικό ίδρυμα,

    γ. πληρωμής μισθοδοσίας στο ίδιο πιστωτικό ίδρυμα,

    δ. πληρωμής νοσηλίων και διδάκτρων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό,

    ε. πληρωμής προμηθευτών που τηρούν λογαριασμό στο ίδιο πιστωτικό ίδρυμα, έναντι τιμολογίων ή ισοδύναμων παραστατικών, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υφίστανται επαρκή διαθέσιμα σε λογαριασμό ταμιευτηρίου ή όψεως.

    Λογαριασμοί μπορούν να ανοίξουν για τις εξής περιπτώσεις:

    α. πληρωμή μισθοδοσίας προσωπικού,

    β. πληρωμή υποχρεώσεων του καταθέτη προς το ίδιο πιστωτικό ίδρυμα, που προκύπτουν από συμβάσεις που είχαν καταρτισθεί προ της 28ης Ιουνίου 2015,

    γ. καταβολή νέων συντάξεων και νέων προνοιακών επιδομάτων,

    δ. εκκαθάριση συναλλαγών καρτών από νέες συμβάσεις αποδοχής (acquiring),

    ε. εξυπηρέτηση νεοϊδρυθέντων, μετά την 1η Μαΐου 2015, νομικών προσώπων,

    στ. εξυπηρέτηση νεοφυών εταιρειών (startups) που συμμετέχουν σε προγράμματα στήριξης της νέας επιχειρηματικότητας,

    ζ. κατάθεση μετρητών ως εξασφάλιση (cash collateral) εγγυητικής επιστολής, ενέγγυας πίστωσης ή δανείου στο ίδιο πιστωτικό ίδρυμα,

    η. άνοιγμα λογαριασμού υπέρ τρίτου με σκοπό είτε τη συμμόρφωση προς επιταγή για εκτέλεση χρηματικής απαίτησης, βάσει διαταγής πληρωμής, δικαστικής απόφασης ή άλλου εκτελεστού τίτλου είτε την εξόφληση απαίτησης, για την οποία έχει επιβληθεί κατάσχεση εις χείρας τρίτου, υπέρ του δικαιούχου της απαίτησης, εκτός εάν αυτός έχει δηλώσει καταθετικό λογαριασμό με οποιαδήποτε διαδικαστική πράξη,

    θ. πίστωση ποσών από την αλλοδαπή σε ευρώ ή ξένο νόμισμα, ύψους τουλάχιστον 10.000 ευρώ ή του ισόποσου σε ξένο νόμισμα,

    ι. αποδοχή προθεσμιακής κατάθεσης μόνον στην περίπτωση που οι δικαιούχοι της ταυτίζονται με τους δικαιούχους του τροφοδότη λογαριασμού της, καταθετικού ή όψεως.

    Ενδιαφέρουσα είναι η αναφορά στην ΠΝΠ ότι με πράξη του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, δύναται να προβλέπονται περιορισμοί στη μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή και σε ξένο συνάλλαγμα εκτός της ελληνικής επικράτειας. Σήμερα το ανώτατο επιτρεπτό όριο για μετάβαση στο εξωτερικό είναι οι 10.000 ευρώ και υπάρχει φημολογία για μείωσή του, εάν χρειαστεί, στα 1.000 ευρώ.

    Όπως ορίζεται στην ΠΝΠ, παρατείνονται έως και την τρίτη εργάσιμη ημέρα από τη λήξη της τραπεζικής αργίας οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στη φορολογική διοίκηση οφειλών και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών στις Εφορίες.

    Σημειώνεται τέλος, ότι με αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών δύναται να αίρονται, τροποποιούνται ή καταργούνται περιορισμοί και απαγορεύσεις συναλλαγών και πράξεων που προβλέπονται από τις διατάξεις της ΠΝΠ, ή να προστίθενται νέοι περιορισμοί και απαγορεύσεις συναλλαγών ή πράξεων και να ρυθμίζεται κάθε άλλο ζήτημα.

    Ελέυθερη η πρόσβαση στις τραπεζικές θυρίδες

    Ελεύθερη και χωρίς περιορισμούς θα είναι η πρόσβαση στις τραπεζικές θυρίδες όλων των υποκαταστημάτων των τραπεζών από σήμερα Δευτέρα.Οι τράπεζες έχουν ήδη οργανώσει τα καταστήματα που διαθέτουν θυρίδες ώστε η πελατεία τους που επιθυμεί να έχει πρόσβαση σε αυτές να εξυπηρετηθεί χωρίς προβλήματα και όσο το δυνατόν ταχύτερα.

    Ειδικότερα την επιπλέον δυνατότητα συνεννόησης για κλείσιμο ραντεβού για πρόσβαση στην τραπεζική τους θυρίδα, εφόσον το επιθυμούν, ανακοίνωσαν οι τράπεζες Alpha Bank και Eurobank, προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενη αναμονή.

    [11] Η Mitsubishi ζήτησε συγγνώμη γιατί υπέβαλλε Αμερικανούς αιχμαλώτους σε καταναγκαστικά έργα

    Η εταιρεία οικοδομικών δραστηριοτήτων Mitsubishi Materials Corp. έγινε χθες η πρώτη μεγάλη ιαπωνική εταιρεία που ζήτησε δημόσια συγγνώμη γιατί χρησιμοποίησε Αμερικανούς στρατιώτες ως δούλους σε καταναγκαστικά έργα κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, εκφράζοντας συγχρόνως και μεταμέλεια για «τα τραγικά γεγονότα στο παρελθόν μας».

    Η επίσημη συγγνώμη δόθηκε από τον ανώτατο γενικό διευθυντή Χικάρου Κιμούρα της εταιρείας εκ μέρους της προκατόχου εταιρείας, Mitsubishi Mining, σε μια ειδική τελετή στο μουσειο του Κέντρου Σάιμον Βίζενθαλ στο Λος Άντζελες.

    Περίπου 12.000 Αμερικανοί αιχμάλωτοι πολέμου υποβλήθηκαν σε καταναγκαστικά έργα από την ιαπωνική κυβέρνηση και ιδιωτικές εταιρείες που έπασχαν από έλλειψη εργατικών χεριών. Πάνω από 1.100 από αυτούς πέθαναν από τις κακουχίες, σύμφωνα με τον ραβίνο Αβραάμ Κούπερ, αναπληρωτή κοσμήτορα στο κέντρο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 20 July 2015 - 6:32:17 UTC