Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απάντηση Γ. Δραγασάκη στον Β. Σόιμπλε μέσω Facebook: «Το καρότο και το μαστίγιο του κ. Schauble»
  • [02] Την παραίτησή του έθεσε στη διάθεση του πρωθυπουργού ο Κ. Ήσυχος
  • [03] Ν. Βούτσης: Πολύ πιθανόν να γίνουν εκλογές το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο
  • [04] Ποσό 50 δισεκ. ευρώ θα μπορούσε να εισφέρει στο ελληνικό πρόγραμμα ο ESM, εκτιμά ο Κλάους Ρέγκλινγκ
  • [05] Η χρηματοδότηση-γέφυρα για την Ελλάδα διαθέσιμη εντός του μήνα, φέρεται να είπε ο Σόιμπλε στη Μπούντεσταγκ
  • [06] Αρχαίοι Έλληνες μηχανικοί και υδραυλικοί, παραδίδουν μαθήματα καινοτομίας ακόμη και σήμερα
  • [07] Το Eurogroup συμφώνησε επί της αρχής για την παροχή τριετούς οικονομικής στήριξης στην Ελλάδα
  • [08] Ανοίγουν τη Δευτέρα όλα τα καταστήματα των ελληνικών τραπεζών
  • [09] Ο Νίκος Ζήσης στην Μπάμπεργκ
  • [10] Ανακοίνωσε Γιαννούλη ο Αστέρας

  • [01] Απάντηση Γ. Δραγασάκη στον Β. Σόιμπλε μέσω Facebook: «Το καρότο και το μαστίγιο του κ. Schauble»

    Με μια ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο facebook, υπό τον τίτλο «Το καρότο και το μαστίγιο του κ. Schauble», ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, σχολιάζει τις σημερινές αναφορές του Γερμανού υπουργού Οικονομικών που επανέφερε το ζήτημα της προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

    Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, στην ιδέα του Β. Σόιμπλε το "καρότο" συνίσταται στο ότι αφήνει να εννοηθεί ότι με τη "σύντομη έξοδο από το ευρώ" θα γλιτώσει η Ελλάδα κάποια από τα χρέη της. Ωστόσο, τονίζει ο κ. Δραγασάκης ότι πίσω από αυτό υπάρχει και το "μαστίγιο", το οποίο σημαίνει χρεοκοπία και σκληρά μνημόνια απεριόριστης διάρκειας. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημειώνει ότι "εντός του υφιστάμενου πλαισίου υπάρχουν τεχνικές δυνατότητες που θα μπορούσαν να ελαφρύνουν την ελληνική οικονομία και κοινωνία από το υπερβολικό βάρος του χρέους, θέτοντάς το σε τροχιά βιωσιμότητας".

    [02] Την παραίτησή του έθεσε στη διάθεση του πρωθυπουργού ο Κ. Ήσυχος

    Στη διάθεση του πρωθυπουργού βρίσκεται η υπουργική του θέση, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Κώστας Ήσυχος, μετά τη διαφοροποίησή του στη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή.

    «Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει και την αυτογνωσία, την εμπειρία αλλά και την κουλτούρα να έχει μια διαφορετικότητα σε μια κρίσιμη στιγμή, για τη χώρα, για το λαό. Υπό την έννοια αυτή, εγώ δηλώνω ότι είμαι στην διάθεση του πρωθυπουργού σε ό,τι αφορά τη θέση μου στην κυβέρνηση, αλλά είναι αυτονόητο ότι αυτή η κυβέρνηση έχει ολόθερμα τη στήριξή μου στο να χαράξει το πρόγραμμα εκείνο που θα είναι συμβατό με τις δεσμεύσεις της», σημείωσε ο κ. Ήσυχος μιλώντας στον ΑΝΤ1.

    Και συνέχισε: «Αυτή είναι μια κυβέρνηση της Αριστεράς, η οποία θα προχωρήσει αταλάντευτα με τη στήριξή μου στο έργο της».

    «Η συνείδηση του κάθε βουλευτή δεν εκφράζει μόνο τον εαυτό του, εκφράζει και τη συλλογική συνείδηση, όλων εκείνων που όλα αυτά τα χρόνια αγωνίστηκαν εναντίον των μνημονίων. Υπό την έννοια αυτή, από τη δική μου πλευρά και σε ό,τι με αφορά, έχει αμέριστα την ψήφο εμπιστοσύνης όποτε τη χρειαστεί αυτή η κυβέρνηση», ανέφερε.

    [03] Ν. Βούτσης: Πολύ πιθανόν να γίνουν εκλογές το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο

    Ανοιχτό το ενδεχόμενο να διενεργηθούν πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο «αναλόγως των εξελίξεων» άφησε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης. Είναι πολύ πιθανές οι εκλογές, αυτό όμως θα είναι αποτέλεσμα συνολικής ?και όχι μόνο από την κυβέρνηση- προσέγγισης ως προς τις γενικότερες εξελίξεις, τόνισε ο κ. Βούτσης σε συνέντευξή του στον Ρ/Σ «Στο Κόκκινο».

    Ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι υφίσταται «ένα θέμα πολιτικής και θεσμικής δέσμευσης, που αφορά στην ανάκτηση της κανονικότητας στην οικονομία». Υπάρχουν, όμως, πρόσθεσε και προβλήματα πολιτικής ηθικής, υπό την εξής έννοια: «Ο πρωθυπουργός υπέγραψε μια συμφωνία με την οποία διαφωνούμε -όπως και ο ίδιος στην ουσία της- κι αυτά θα πρέπει με τη δική μας παρουσία να τα θέσουμε σε εφαρμογή».

    Παρατήρησε, όμως, ότι οι δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία με τους δανειστές είναι ένα μόνο τμήμα του προγράμματος που καλείται να εφαρμόσει η κυβέρνηση. Οπως είπε, η κυβέρνηση θα κινηθεί ώστε να βρεθούν «αντίμετρα κι αντισταθμίσματα». Ενδεικτικά, αναφέρθηκε στον ευρύτερο στόχο της άρσης αδικιών σε επαγγελματικές κατηγορίες όπως οι αγρότες, στην πάταξη της φοροδιαφυγής, στην πίεση που πρέπει να ασκηθεί στους ισχυρούς του χρήματος και τη διαπλοκή.

    Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι η κυβέρνηση βρέθηκε χθες τη νύχτα, τρεις μόλις ψήφους μακριά από την πτώση.

    [04] Ποσό 50 δισεκ. ευρώ θα μπορούσε να εισφέρει στο ελληνικό πρόγραμμα ο ESM, εκτιμά ο Κλάους Ρέγκλινγκ

    Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, θα μπορούσε να παράσχει περίπου 50 δισεκ. ευρώ στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, δήλωσε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

    «Το ποσό είναι, όχι κατ? ελάχιστο, αλλά κατά μέγιστο, 85 δισεκ. ευρώ. Αυτό είναι που αποφάσισε η σύνοδος αυτό το Σαββατοκύριακο. Αναμένω ένα μεγάλος μέρος, αλλά όχι όλο, να προέλθει από το ταμείο διάσωσης, ίσως 50 δισεκ. Ευρώ», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ στο γερμανικό δίκτυο ARD.

    [05] Η χρηματοδότηση-γέφυρα για την Ελλάδα διαθέσιμη εντός του μήνα, φέρεται να είπε ο Σόιμπλε στη Μπούντεσταγκ

    Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε στην επιτροπή προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου ότι το πρώτο μέρος της χρηματοδότησης-γέφυρας της Ελλάδας, ένα ποσό ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα είναι διαθέσιμο εντός του Ιουλίου, όπως έκανε σήμερα γνωστό ο ειδικός των Χριστιανοδημοκρατών σε δημοσιονομικά θέματα Έκχαρτ Ρέμπεργκ.

    Τα κεφάλαια θα καταστούν διαθέσιμα μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΜΧΣ), ένα ευρωπαϊκό ταμείο το οποίο χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, κάτι το οποίο σημαίνει ότι για τις εκταμιεύσεις θα χρειάζεται η έγκριση όλων των κρατών μελών της ΕΕ.

    Ο Σόιμπλε τόνισε ακόμη στην επιτροπή ότι η κράτη μέλη της ΕΕ, τα οποία δεν έχουν ενταχθεί στην ευρωζώνη, δεν θα αντιμετωπίσουν κανέναν οικονομικό κίνδυνο από τη χρήση του ΕΜΧΣ.

    [06] Αρχαίοι Έλληνες μηχανικοί και υδραυλικοί, παραδίδουν μαθήματα καινοτομίας ακόμη και σήμερα

    Αρχαίες τεχνολογικές λύσεις σε σύγχρονα προβλήματα, που σχετίζονται με το νερό, μπορεί να δώσει η Επιστήμη. Από το Ευπαλίνειο όρυγμα στη Σάμο, μέχρι τις τουαλέτες στα μινωικά ανάκτορα και τα πρώτα πηγάδια της Αρχαίας Κίνας οι μεγαλύτεροι αρχαίοι πολιτισμοί σε Ανατολή και Δύση, χωρίς να διαθέτουν τα σύγχρονα μέσα, κατάφεραν να καινοτομήσουν στην ύδρευση, άρδευση, αποχέτευση και αντιπλημμυρική προστασία, με εφαρμογές που, αν μελετηθούν επαρκώς, ίσως αποτελέσουν μελλοντικά την απάντηση στη αειφορική διαχείριση των υδάτων, αντιμετωπίζοντας τις ανεπάρκειες των νεότερων μεθόδων.

    "Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποίησαν πολύ σοφιστικέ, έξυπνα συστήματα ύδρευσης, για να απαντήσουν στα προβλήματα της ανεπάρκειας νερού. Στηρίχθηκαν κυρίως στις πηγές. Στους ρωμαϊκούς χρόνους έφτιαξαν λαμπρά υδραγωγεία, στη βυζαντινή περίοδο πολλές δεξαμενές (στέρνες) για τη συλλογή βρόχινου νερού...", λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αν. Καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Κώστας Βουδούρης, ο οποίος, προ ημερών, συμμετείχε στο "Διεθνές Συμπόσιο για τη γνώση και τα επιτεύγματα σε θέματα νερού στους αρχαίους πολιτισμούς Ελλάδας και Κίνας", που διοργανώθηκε από το Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ και το Κινεζικό Πανεπιστήμιο "Yunnan Minzu University", στην πόλη Kunming της Κίνας, υπό την αιγίδα της UNESCO.

    "Τουαλέτες από τον τόπο μας"

    Στην αρχαϊκή και κλασική Ελλάδα έχουν καταγραφεί σπουδαία παραδείγματα υδραυλικών έργων. "Ο Μινωικός πολιτισμός, ο πρώτος δυτικός πολιτισμός, ανέπτυξε ιδιαίτερα εξελιγμένα συστήματα συλλογής και μεταφοράς νερού, καθώς και εντυπωσιακά δίκτυα αποχέτευσης και τουαλέτες στα μινωικά ανάκτορα", σημειώνει ο κ.Βουδούρης, για ένα από τα σημεία αναφοράς στην αρχαία υδραυλική τεχνολογία, αν και ως το πιο λαμπρό της επίτευγμαθεωρεί το Ευπαλίνειο όρυγμα στη Σάμο, που κατασκευάστηκε τον 6 π.Χ. Αιώνα.

    "Πρόκειται για μία υπόγεια σήραγγα 1036 μέτρων, που διάνοιξαν τρυπώντας το βουνό -ασβεστόλιθο που είναι σκληρό πέτρωμα- από τις δύο πλευρές και είναι εντυπωσιακό με πόσο μεγάλη ακρίβεια συναντήθηκαν οι δύο πλευρές. Το υδραγωγείο σχεδιάστηκε για να μεταφέρει νερό στο Πυθαγόρειο από μία πηγή", αναφέρει ο καθηγητής.

    Στην Ανατολή οι Κινέζοι, σύμφωνα με τις γεωχρονολογήσεις, ήταν εκείνοι που έσκαψαν το πρώτο πηγάδι, για να αξιοποιήσουν υπόγεια νερά, ενώ σημαντικές καινοτομίες εισήγαγαν στην εκτροπή υδάτων, τα φράγματα και την αντιπλημμυρική προστασία, επειδή, όπως εξηγεί ο κ.Βουδούρης, έχουν μεγάλους ποταμούς.

    "Αν μελετήσουμε τα έργα της αρχαίας υδραυλικής σε βάθος, τα αναδείξουμε, τα προστατεύσουμε, μπορούν να μας βοηθήσουν να λύσουμε σύγχρονα προβλήματα", λέει ο καθηγητής, διευκρινίζοντας ότι ιδιαίτερα στη Μεσόγειο, οι κλιματολογικές συνθήκες και τα προβλήματα στην περιοχή εμφανίζουν ομοιότητες με την αρχαιότητα."Χρειάζεται να αξιολογήσουμε τα οριζόντια έργα, που έκαναν στην αρχαιότητα, σε σχέση με τα κατακόρυφα (γεωτρήσεις, τούνελ, γαλαρίες) που προτιμώνται σήμερα", προσθέτει.

    "Συμφωνία ΑΠΘ με το κινεζικό Πανεπιστήμιο Yunnan Minzu"

    Στόχος του Συμποσίου, που πραγματοποιήθηκε στην Κίνα και στο οποίο συμμετείχε και αντιπροσωπεία ιταλικού Πανεπιστημίου της Περούτζια, ήταν η ανάδειξη του υψηλού βαθμού γνώσης και των μεγάλων επιτευγμάτων των δύο αρχαίων πολιτισμών, Ελλάδας και Κίνας, σε θέματα χρήσης, διαχείρισης και επεξεργασίας του νερού.

    Στο πλαίσιο του Συμποσίου αποφασίσθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας των πανεπιστημίων, με ανταλλαγή φοιτητών και συνδιοργάνωση σεμιναρίων και συνεδρίων. Στο επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τον κ.Βουδούρη, θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ του ΑΠΘ και του Κινεζικού Πανεπιστημίου, με σκοπό τη μελέτη και την κατανόηση της ιστορίας των πολιτισμών των δύο χωρών, κυρίως μέσα από τη διαχείριση του νερού. Θα επιδιωχθεί η συνεργασία σε πολλά γνωστικά πεδία, όπως φιλοσοφία, διαχείριση νερών, ανθρωπογεωγραφία, γεωμορφολογία και κοινωνιολογία.

    Το Πανεπιστήμιο "Yunnan Minzu" έχει ιστορία 60 χρόνων και καλύπτει επιστημονικά πεδία όπως φυσικές επιστήμες, φιλοσοφία, ιστορία, εκπαίδευση, οικονομικά, πολυτεχνική και καλές τέχνες.

    [07] Το Eurogroup συμφώνησε επί της αρχής για την παροχή τριετούς οικονομικής στήριξης στην Ελλάδα

    Τριετή στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) προς την Ελλάδα, ενέκρινε επί της αρχής το Eurogroup, που συνεδρίασε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης.

    Συγκεκριμένα, το Εurogroup στη δήλωσή του, καλωσορίζει την υιοθέτηση από τη Βουλή των Ελλήνων όλων των δεσμεύσεων που ορίζει η δήλωση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 12ης Ιουλίου. Σημειώνει, επίσης, ότι βάσει της αξιολόγησης των θεσμών, οι ελληνικές αρχές εφάρμοσαν το πρώτο πακέτο μέτρων «εγκαίρως και με ικανοποιητικό τρόπο» και επιβεβαιώνει ότι η δήλωση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 12ης Ιουλίου συμπεριλαμβάνεται στον εφαρμοστικό νόμο που υιοθετήθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων.

    Ως εκ τούτου το Eurogroup επισημαίνει ότι αποφάσισε επί της αρχής να δώσει τριετή στήριξη στην Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), σημειώνοντας ωστόσο, ότι ακολουθούν οι σχετικές εθνικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

    Τo Εurogroup αναφέρει, επίσης, ότι μετά την ολοκλήρωση των σχετικών εθνικών διαδικασιών και την επίσημη απόφαση από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΜΣ που αναμένεται μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, θα δοθεί εντολή στους θεσμούς να διαπραγματευτούν γρήγορα το νέο πρόγραμμα με τις Ελληνικές Αρχές, στο οποίο θα περιγράφονται αναλυτικά οι όροι πολιτικής που θα συνοδεύουν το μηχανισμό οικονομικής στήριξης.

    Τέλος, το Eurogroup καλεί τις Ελληνικές Αρχές να εγκρίνουν ως τις 22 Ιουλίου, τη δεύτερη δέσμη μέτρων, όπως προβλέπεται στη δήλωση της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου, καθώς επίσης να επικαιροποιήσουν τη νομοθεσία που σχετίζεται με το πρώτο πακέτο μέτρων.

    [08] Ανοίγουν τη Δευτέρα όλα τα καταστήματα των ελληνικών τραπεζών

    Τη Δευτέρα θα ανοίξουν όλα τα καταστήματα των ελληνικών τραπεζών, όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τραπεζικές πηγές.

    Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι οι πολίτες θα έχουν αρχής γενομένης από τη Δευτέρα, τη δυνατότητα να κάνουν σωρευτική ανάληψη χρημάτων από τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης ΑΤΜ, ή τα γκισέ των τραπεζών, αντί να υποχρεούνται όπως σήμερα, να λαμβάνουν καθημερινά μόνο το ποσό των 60 ευρώ.

    Σε αυτή την περίπτωση, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα, όποιος πολίτης δεν κάνει χρήση της κάρτας ανάληψης για μια ή δυο ημέρες σημαίνει ότι την τρίτη ημέρα θα δικαιούται να λάβει το ποσό των 120.

    Η διευκόλυνση αυτή γίνεται για να αποφευχθούν οι ουρές στα τραπεζικά καταστήματα.

    [09] Ο Νίκος Ζήσης στην Μπάμπεργκ

    Επισήμως παίκτης της Μπάμπεργκ είναι από σήμερα ο Νίκος Ζήσης. Ο Έλληνας διεθνής γκαρντ υπέγραψε διετές συμβόλαιο με τη γερμανική ομάδα, στην τεχνική ηγεσία της οποίας βρίσκεται ο πρώην ομοσπονδιακός προπονητής της εθνικής ανδρών, Αντρέα Τρινκιέρι.

    «Είμαι ευτυχής που βρίσκομαι εδώ. Τόσο ο Ντανιέλε Μπαϊεσι, όσο και ο Αντρέα Τρινκιέρι μου έδειξαν στις μεταξύ μας συνομιλίες πόσο ήθελαν να με έχουν μαζί τους. Για μένα αποτελεί μεγάλο κίνητρο να αγωνιστώ για μία ακόμη χρονιά στην Ευρωλίγκα. Προτιμώ να μην πω περισσότερα αυτή τη στιγμή και να μιλήσουμε από τον Σεπτέμβριο στο παρκέ. Θα τα δώσω όλα ώστε να έχουμε ανάλογες επιτυχίες με το παρελθόν, ίσως και λίγες περισσότερες» δήλωσε σχετικά ο 31 ετών άσος.

    [10] Ανακοίνωσε Γιαννούλη ο Αστέρας

    Στον Αστέρα Τρίπολης θα αγωνίζεται για τα επόμενα δύο χρόνια ο Κώστας Γιαννούλης. Η ομάδα της Τρίπολης είχε έρθει εδώ και ημέρες σε συμφωνία τόσο με τον Ολυμπιακό, όπου αγωνιζόταν ο παίκτης, όσο και με τον ίδιο τον 27χρονο αμυντικό και σήμερα ανακοινώθηκε και επίσημα η απόκτησή του.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση της ομάδας της Τρίπολης: «Η ΠΑΕ ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας με τον ποδοσφαιριστή Κώστα Γιαννούλη, ο οποίος για τα επόμενα δύο χρόνια θα φορά την κιτρινομπλέ φανέλα! Ο Έλληνας αμυντικός (αριστερό μπακ), γεννημένος στις 9 Δεκεμβρίου 1987, υπέγραψε συμβόλαιο με την ομάδα μας μέχρι τον Ιούνιο του 2017 και επέλεξε το νούμερο "18"».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 16 July 2015 - 14:32:13 UTC