Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Δεν θα δραπετεύσω από τις ευθύνες μου
  • [02] Η κατανόηση έναντι της Ελλάδας για πολλούς εξαντλείται, δηλώνει ο πρόεδρος του Eurogroup Ντάισελμπλουμ
  • [03] Πιέρ Μοσκοβισί: Δεν υπάρχουν νικητές και νικημένοι μετά τις αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Δεν θα δραπετεύσω από τις ευθύνες μου

    Το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής ήταν μια πίεση ισχυρών κρατών, σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής ασφυξίας, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

    Προσπάθησα με δύναμη ψυχής να διεκδικήσω όσα περισσότερα μπορούσα, τόνισε ο πρωθυπουργός. Το δίλλημα που μας τέθηκε ήταν ή αποδέχεστε τη συμφωνία με αυτούς τους όρους ή έξοδος απο το ευρώ, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

    Δεν μειώνονται οι συντάξεις, καταργούνται οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και αυξάνεται το όριο συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, είπε ο κ Τσίπρας. Πρόκειται για μέτρα που είχαν γίνει αποδεκτά και από εμάς, διότι δεν είναι προοδευτικό να στέλνεις κάποιον στη σύνταξη στα 47του χρόνια, είπε.Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής και να πληρώσουν όσοι δεν έχουν πληρώσει έως τώρα.

    Όπως είπε ο πρωθυπουργός, αναλαμβάνει τις ευθύνες για τα λάθη του παρελθόντος αλλά δεν θα δραπετεύσει από τις ευθύνες του,γιατί πρέπει να διασφαλίσει ότι η χώρα δεν θα αντιμετωπίσει μια καταστροφή, ότι δεν θα μείνει έρμαιο η χώρα. Θα προσπαθήσει, είπε, να υλοποιήσει το πολιτικό του σχέδιο σε βάθος τετραετίας, έχοντας επίγνωση ότι έτσι είναι η Ευρώπη. Τόνισε ότι με τη στάση της η κυβέρνηση έριξε μια σπορά που κάποια στιγμή θα βγάλει καρπούς

    Όπως είπε, όταν αποφάσισε το δημοψήφισμα είχε την πεποίθηση ότι θα δοθεί η παράταση, αλλά υπήρξε μια εκδικητική στάση των εταίρων. Στην πορεία επανήλθαν στην πορεία της διαπραγμάτευσης και όταν είδαν ότι υπάρχει πιθανότητα να κερδίσει το ΝΑΙ είπαν σταματά η διαπραγμάτευση και ότι συνεχίζεται η συζήτηση μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Όταν κέρδισε το ΟΧΙ, είπε, ξέχασαν το δίλημμα που είχαν βάλει για "ναι ή όχι στο ευρώ" και μπήκαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, μπήκαν με στόχο να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι η κυβέρνηση και ο λαός χάνει. Διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας, εάν ο πολιτικός αντίκτυπος της προχτεσινής ημέρας θα είναι επωφελής γι' αυτούς που ασκούν την ηγεσία και τη στρατηγική της Ευρώπης, για να σημειώσει ότι η ημέρα της Συνόδου όπως και οι τελευταίοι 5 μήνες ήταν σταθμοί.

    «Έχουμε ρίξει βαθιά τον σπόρο της αξιοπρέπειας και θα ριζώσει στην Ευρώπη», τόνισε.

    Σχολιάζοντας τη διεθνή αρθρογραφία που έκανε λόγο για πραξικόπημα αναφορικά με τις εξελίξεις στην Σύνοδο, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι κάποιοι θα ήταν πολύ χαρούμενοι αν η κυβέρνηση αυτή αποτελούσε παρένθεση και έπεφτε. Oπρωθυπουργός έκανε λόγο για δύσκολη και κακή σε κάποια σημεία συμφωνία που όμως είναι με μια προοπτική να ξεφύγουμε από την κρίση.

    Αναφερόμενος στα θετικά της συμφωνίας είπε ότι είναι τα 82 δισ., η κάλυψη όλων των μεσοπρόθεσμων δανειοδοτικών αναγκών της χώρας για την επόμενη τριετία, η σαφής δέσμευση ότι θα υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους και τα 35 δισ. για τις επενδύσεις.

    Αυτά, όπως τόνισε, που σημαίνουν και εξασφάλιση των καταθέσεων των πολιτών, είναι ένας συνδυασμός που αν επιτευχθεί επιτυχώς -και αυτό θα το ξέρουμε όταν κλείσει η συμφωνία, δεν έχει κλείσει ακόμα- μπορεί να καταστήσουν ότι δεν φεύγουμε από το ευρώ και να δώσει προοπτική επαναφοράς των επενδύσεων και ανάκτησης της εμπιστοσύνης των αγορών.

    Μίλησε για σαφώς ηπιότερη προσαρμογή όσον αναφορά στα δημοσιονομικά, σημειώνοντας ότι δεν κόβονται μισθοί και συντάξεις. Χαρακτήρισε παράλογο την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση και στον τουρισμό, σημειώνοντας ότι όμως αυτή η προσαρμογή είναι ηπιότερη από ό,τι θα ήταν η μείωση μισθών και συντάξεων. Είπε ότι θα αντικατασταθεί το ΕΚΑΣ από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα το 2020 και πως υπάρχει περιθώριο να έχουμε βγει από την κρίση έως τότε.

    Χαρακτήρισε τη νύχτα της Συνόδου ως κακή για την Ελλάδα, καθώς, όπως είπε, δεν ήταν μια νύχτα που θα τη θυμούνται οι Ευρωπαίοι πολίτες ως μία που έγιναν βήματα προς τις ιδρυτικές αξίες της ΕΕ. Είπε ότι το αποτέλεσμα της Συνόδου ήταν μιας ισχυρής πίεσης προς έναν λαό που είχε δημοκρατικά εκφραστεί να προσεγγίσει τις επιθυμίες των πιο ισχυρών οικονομικών δυνάμεων.

    Τόνισε ότι ο τρόπος που επιχειρήθηκε να αντιμετωπιστεί η στάση της κυβέρνησης τους 5 μήνες και η λαϊκή ετυμηγορία δεν τιμά τις ευρωπαϊκές παραδόσεις. Προτεραιότητα μου είπε ο πρωθυπουργός είναι να φθάσουμε μέχρι την εξασφάλιση του προγράμματος και μετά θα ασχοληθούμε με τα εσωτερικά μας προβλήματα υπογραμμίζοντας πως δεν είναι στην κουλτούρα του οι διαγραφές.

    Με τον Γιάνη Βαρουφάκη διατηρώ εξαιρετικές σχέσεις, είπε ο πρωθυπουργός , διότι «εκτιμώ τον έντιμο χαρακτήρα του. Μπορεί να έκανε λάθη αλλά τα λάθη τα χρεώνομαι εγώ» είπε ο πρωθυπουργός.

    [02] Η κατανόηση έναντι της Ελλάδας για πολλούς εξαντλείται, δηλώνει ο πρόεδρος του Eurogroup Ντάισελμπλουμ

    Ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ, έκρινε ότι η κατανόηση για την Ελλάδα εξαντλείται και πρόσθεσε πως εάν διεξάγονταν δημοψηφίσματα στα υπόλοιπα 18 κράτη μέλη της νομισματικής ένωσης, το αποτέλεσμα θα έδειχνε τους δισταγμούς που υπάρχουν για τη χορήγηση επιπρόσθετης οικονομικής βοήθειας στην Αθήνα.

    Σε μια συνέντευξή του στην εκπομπή Nieuwsuur της ολλανδικής τηλεόρασης, αποσπάσματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα πριν από την προβολή της, ο Ντάισελμπλουμ τόνισε επίσης ότι θέλει η Ελλάδα να λάβει την υποστήριξη που χρειάζεται, επέμεινε όμως ότι η ελληνική κυβέρνηση δυσκόλεψε τα πράγματα.

    «Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι εάν διεξαγάγαμε δημοψηφίσματα στις άλλες 18 χώρες για το εάν έπρεπε να δώσουμε περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα, το αποτέλεσμα θα ήταν πολύ πιο εντυπωσιακό και πολύ πιο αρνητικό από το 60% που ψήφισε (σ.σ. όχι) στην Ελλάδα», είπε ο Ντάισελμπλουμ.

    [03] Πιέρ Μοσκοβισί: Δεν υπάρχουν νικητές και νικημένοι μετά τις αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα

    Δεν υπάρχουν νικητές και νικημένοι μετά τις χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα, δηλώνει ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί σε κείμενο που ανάρτησε στο προσωπικό του "μπλογκ" επισημαίνοντας, ταυτόχρονα, ότι η χθεσινή συμφωνία ήταν καλή, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη.

    Αναλυτικότερα, ο Γάλλος Επίτροπος αναφέρει πως η χθεσινή συμφωνία διατηρεί την ακεραιότητα της ευρωζώνης, αλλά και ότι είναι πολύ απαιτητική για την Ελλάδα. «Περαιτέρω οικονομική ενίσχυση θα εξαρτηθεί από την υιοθέτηση και αποτελεσματική εφαρμογή μιας σειράς μέτρων σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», σημειώνει ο Επίτροπος, αναφέροντας, ωστόσο, ότι το χρονοδιάγραμμα είναι αυστηρό, αλλά είναι απαραίτητο αντίδοτο στην έλλειψη εμπιστοσύνης που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στην Αθήνα και τους εταίρους της στην ευρωζώνη.

    «Σε πολλές χώρες, τα εθνικά κοινοβούλια πρέπει να συμφωνήσουν για την παροχή νέας βοήθειας στην Ελλάδα. Θέλουν εξηγήσεις ως προς το γιατί μετά από δύο προγράμματα οικονομικής βοήθειας, πέντε χρόνια στενής παρακολούθησης, και πάνω από 300 δισεκατομμύρια ευρώ βοήθεια, ζητείται εκ νέου η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα», αναφέρει ο Επίτροπος, σημειώνοντας ακόμη ότι «ορισμένες από αυτές τις χώρες έχουν γίνει πολύ σημαντικές προσπάθειες για την ανόρθωση των οικονομιών τους ενώ άλλες είναι λιγότερο πλούσιες από την Ελλάδα».

    Ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε, επίσης, ότι στο νέο πρόγραμμαυπάρχουν «μεταρρυθμίσεις ευρείας υποστήριξης», όπως να τεθεί τέλος στο κομματικό κράτος, στις πελατειακές σχέσεις και στη διαφθορά που όπως αναφέρει ήταν στόχοι και στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Συνεχίζοντας ο Μοσκοβισί σημειώνει ότι «μερικοί λένε ότι οι όροι της συμφωνίας είναι απαράδεκτοι» και ότι συμφωνήθηκαν «με το όπλο στο κεφάλι της Ελλάδας».

    «Κατανοώ τη θέση αυτή», αναφέρει στη συνέχεια ο Μοσκοβισί, υπογραμμίζοντας ότι «το μελλοντικό πρόγραμμα θα πρέπει να επιτύχει μια ισορροπία μεταξύ της οικονομικής αναγκαιότητας και της πολιτικής πραγματικότητας. Εάν η υπερβολική δυσπιστία μας οδηγήσει να ζητήσουμε το αδύνατο από την Ελλάδα, θα είναι επιζήμιο για όλους».

    Καταλήγοντας ο Μοσκοβισί σημειώνει ότι «χάσαμε έξι μήνες κατά τη διάρκεια των οποίωνη κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινώθηκε σοβαρά. Τώρα πρέπει να κοιτάξουμε προς το μέλλον, γιατί υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 14 July 2015 - 20:32:14 UTC