Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχείς συσκέψεις στο Μαξίμου
  • [02] Η Κομισιόν εξετάζει έκτακτη χρηματοδότηση στην Ελλάδα
  • [03] ΔΝΤ: Η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους πολύ μεγαλύτερη από ό,τι προβλέπει η ΕΕ
  • [04] Παρατείνεται μέχρι και τις 15 Ιουλίου η τραπεζική αργία
  • [05] Β. Φάιμαν: Οι προβοκάτσιες του Σόιμπλε καθυστέρησαν τη συμφωνία για την Ελλάδα
  • [06] Οι κύριοι άξονες της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν
  • [07] Επανέρχεται το εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες
  • [08] «Σονάτα του σεληνόφωτος» με τη Μαρινέλα και «Μυστικό τοπίο» με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη, στο Φεστιβάλ Αθηνών
  • [09] Α. Φλαμπουράρης: θέλουν να μας ταπεινώσουν και να μας διχάσουν
  • [10] Τ. Κορωνάκης: Θα διαφυλάξω με κάθε τρόπο την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ

  • [01] Συνεχείς συσκέψεις στο Μαξίμου

    Συνεχείς συσκέψεις έχει στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός με υπουργούς και στελέχη, ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου με τα μέτρα. Στο Μέγαρο Μαξίμου προσήλθε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ νωρίτερα είχε αποχωρήσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γάννης Δραγασάκης.

    Επίσης, τις πύλες του Μεγάρου Μαξίμου έχουν περάσει ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης και ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης.

    Στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβη ο υφυπουργός Επικρατείας, Τέρενς Κουίκ, ο οποίος προσερχόμενος παρέπεμψε στις δηλώσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, προσθέτοντας ότι «το πραξικόπημα που πήγε να γίνει μέσα στην Ευρώπη, δεν θα γίνει μέσα στη Βουλή των Ελλήνων».

    Προ ολίγου αποχώρησαν από το Μέγαρο Μαξίμου η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη και ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης.

    [02] Η Κομισιόν εξετάζει έκτακτη χρηματοδότηση στην Ελλάδα

    Η Κομισιόν εξετάζει τις επιλογές που υπάρχουν για την έκτακτη χρηματοδότηση γέφυρα της Ελλάδας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά.

    Όπως ανέφερε ο κ. Σχοινάς, υπάρχουν επιλογές, όπως είναι τα διμερή δάνεια και τα κονδύλια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM), ο οποίος ιδρύθηκε το 2010 και αφορά και τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ.

    Συνεχίζουμε τη δουλειά και κοιτάμε όλα τα εργαλεία, δήλωσε αναφορικά με το ζήτημα της βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης της Ελλάδας ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, προσερχόμενος στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ. Πρόσθεσε πως εξακολουθούν να υπάρχουν τόσο νομικά κωλύματα όσο και πολιτικές ενστάσεις.

    [03] ΔΝΤ: Η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους πολύ μεγαλύτερη από ό,τι προβλέπει η ΕΕ

    Η Ελλάδα θα χρειαστεί ελάφρυνση χρέους πολύ μεγαλύτερη από αυτή που είναι προετοιμασμένοι να εξετάσουν οι εταίροι της στην ευρωζώνη λόγω των καταστροφών που υπέστησαν η οικονομία της και οι τράπεζές της τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με εμπιστευτική έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην οποία είχε πρόσβαση το Reuters.

    [04] Παρατείνεται μέχρι και τις 15 Ιουλίου η τραπεζική αργία

    Παρατείνεται, με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, η τραπεζική αργία έως και αύριο Τετάρτη 15 Ιουλίου. Διατηρείται ταυτόχρονα το όριο των 60 ευρώ για τις ημερήσιες συναλλαγές από τα ΑΤΜ.

    Σημειώνεται, ότι η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητο το ύψος της έκτακτης ρευστότητας, μέσω ELA, στα περίπου 89 δισ. ευρώ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΚΤ θα επανεξετάσει την αύξηση του ELA εντός της εβδομάδας και αφού έχει προηγηθεί η ψήφιση από τη Βουλή των πρώτων νομοσχεδίων στο πλαίσιο της συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής.

    [05] Β. Φάιμαν: Οι προβοκάτσιες του Σόιμπλε καθυστέρησαν τη συμφωνία για την Ελλάδα

    «Δυστυχώς υπήρχαν προβοκάτσιες και έλλειψη σεβασμού προς τον άλλο και αυτό παρέτεινε τις διαπραγματεύσεις», δηλώνει ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα "Κουρίρ", για να διευκρινίσει στη συνέχεια με κάθε σαφήνεια, ότι η πρόταση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για μια προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ήταν μία προβοκάτσια.

    Οι άνθρωποι θα έχαναν χρήματα, οι επιχειρήσεις θα έχαναν επενδύσεις, οι τράπεζες θα έμεναν κλειστές και αυτό δεν το ήθελε η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, αναφέρει, επισημαίνοντας πως το μόνο που κατάφερε η προβοκάτσια ήταν να καθυστερήσει την απάντηση της Ελλάδας - και προφανώς όχι να αυξήσει τις πιέσεις απέναντί της, όπως ρωτάει ο δημοσιογράφος.

    Καταφατικά απαντά ο Βέρνερ Φάιμαν στο ερώτημα, εάν και ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε προκαλέσει με το δημοψήφισμα, και προσθέτει, ότι τώρα ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να συγκεντρώσει στη Βουλή μια πλειοψηφία, που δεν την έχει πλέον με το κόμμα του και τα πράγματα θα είναι δύσκολα, αλλά ο πρωθυπουργός είναι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή.

    Κατά την άποψή του Αυστριακού καγκελάριου, η συμφωνία είναι η αρχή ενός σκληρού δρόμου και δεν υπάρχει λόγος για πανηγυρισμούς, απλά έγινε το πρώτο βήμα και όποιος πιστεύει ότι αύριο θα προκύψουν παραδεισένιες συνθήκες, εξαπατά τους ανθρώπους, η κατάσταση θα είναι σκληρή.

    [06] Οι κύριοι άξονες της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

    Η συμφωνία η οποία υπεγράφη στις 14 Ιουλίου 2015 , έπειτα από δεκαετείς διαπραγματεύσεις μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία , 5+1) και του Ιράν είναι ένα ντοκουμέντο εκατό σελίδων και αποτελείται από ένα κύριο μέρος και πέντε παραρτήματα.

    Ακολουθούν οι κύριοι άξονες της συμφωνίας, σύμφωνα με τη σύνοψη που δημοσιεύει η ηλεκτρονική έκδοση της Le Monde:

    Περιορισμός του εμπλουτισμού ουρανίου

    Κύριος στόχος είναι η εφαρμογή αυστηρών περιορισμών ώστε να διασφαλισθεί ότι το "Breakout", ο χρόνος που χρειάζεται για τον εμπλουτισμό ουρανίου με σκοπό την κατασκευή ατομικού όπλου, θα είναι τουλάχιστον ένα έτος επί μία δεκαετία.

    Περιορισμός παραγωγής πλουτωνίου

    Η συμφωνία προβλέπει ότι ο αντιδραστήρας βαρέος ύδατος του Αράκ θα τροποποιηθεί ώστε να μην έχει την ικανότητα παραγωγής πυρηνικού καυσίμου για στρατιωτικούς σκοπούς

    Ενίσχυση των επιθεωρήσεων

    Εφαρμογή καθεστώτος ενισχυμένων επιθεωρήσεων κατά τη διάρκεια ισχύος της συμφωνίας, αλλά και μετά από αυτή για ορισμένες δραστηριότητες. Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας θα μπορεί να επαληθεύει μέσω των επιθεωρήσεων τη λειτουργία των ιρανικών συσκευών φυγοκέντρησης για περίοδο είκοσι ετών και της παραγωγής συμπυκνωμένου ουρανίου ( yellow cake) για περίοδο είκοσι πέντε ετών. Η Τεχεράνη δεσμεύεται να εφαρμόσει και να επικυρώσει το συμπληρωματικό πρωτόκολλο της IAEA που επιτρέπει τις εις βάθος επιθεωρήσεις.

    Άρση των κυρώσεων

    Οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση στον χρηματοπιστωτικό τομέα και στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών θα αρθούν με την εφαρμογή από το Ιράν της συμφωνίας μετά την περί αυτού επαλήθευση της IAEA (αρχές 2016). Η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί για την άρση των κυρώσεων του ΟΗΕ.

    Εμπάργκο επί των όπλων-πυραυλικό πρόγραμμα

    Οι κυρώσεις που αφορούν το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων και την προμήθεια επιθετικών οπλικών συστημάτων διατηρούνται. Η απαγόρευση μεταφοράς ευαίσθητων υλικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο ιρανικό βαλλιστικό πρόγραμμα παραμένει σε ισχύ για οκτώ χρόνια, εκτός της περίπτωσης που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα δώσει συγκεκριμένη άδεια.

    [07] Επανέρχεται το εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες

    Με εισιτήριο θα μετακινούνται από αύριο οι πολίτες στις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας.Σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστου Σπίρτζη, οι πολίτες θα αρχίσουν από αύριο να πληρώνουν κανονικά εισιτήριο στις μετακινήσεις τους με λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και τραμ.

    Υπενθυμίζεται, ότι η δωρεάν μετακίνηση του επιβατικού κοινού σε όλες τις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας ήταν ένα έκτακτο μέτρο και εντάσσονταν στο πλαίσιο των μέτρων αλληλεγγύης για τη στήριξη των πολιτών, που είχε θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση.

    [08] «Σονάτα του σεληνόφωτος» με τη Μαρινέλα και «Μυστικό τοπίο» με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη, στο Φεστιβάλ Αθηνών

    Δύο πολυαναμενόμενες εκδηλώσεις φιλοξενεί το Φεστιβάλ Αθηνών στο Ηρώδειο και στην Πειραιώς 260.

    Η βαθύτατη λυρική, εμβληματική «Σονάτα του σεληνόφωτος» (1956) του Γιάννη Ρίτσου, έργο το οποίο- όπως έλεγε ο ίδιος- «ξανακάνει την ποίηση να βλέπεται και να ακούγεται» δικαίως συγκινεί δύο καλλιτέχνες που «σκέφτονται» διά της μουσικής: Τον Σταύρο Ξαρχάκο και τη Μαρινέλλα.

    Ο πρώτος εμπνέεται τη μελωδία από τις καταιγιστικές εικόνες του ποιητή, η δεύτερη γίνεται το όργανο που την ερμηνεύει. Με τη δημιουργική συνάντησή τους, ένα τρυφερό μουσικοθεατρικό παραμύθι ζωντανεύει επί σκηνής στον υποβλητικό χώρο της Πειραιώς 260 (Κτίριο Δ) στις 15, 16 και 17 Ιουλίου.

    Τη σκηνοθετική μπαγκέτα αυτού του καλλιτεχνικού γεγονότος με τίτλο «Άφησέ με να ρθω μαζί σου. Τι φεγγάρι απόψε!» κρατάει ο ταλαντούχος ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιώργος Νανούρης.

    Επίσης, το Φεστιβάλ Αθηνών, φιλοξενεί ακόμα μία σπουδαία ερμηνεύτρια, την Άλκηστη Πρωτοψάλτη, σε μία ιδιαίτερη μουσική παράσταση στο Ηρώδειο στις 16 Ιουλίου.

    «Το Μυστικό τοπίο» όπως τιτλοφορεί την παράσταση, «κρύβει την ημέρα και τη νύχτα, έχει πάθος και έκφραση» σημειώνει η Άλκηστη Πρωτοψάλτη, η οποία, όπως εξηγεί, επέλεξε αυτόν τον τίτλο «γιατί η μουσική έχει φως, ανοίγει μοναδικά περάσματα για να εκφραστεί, μονοπάτια γεμάτα ασπρόμαυρες νότες που χρωματίζουν σιγά σιγά την ψυχή».

    Η Άλκηστη Πρωτοψάλτη θα ερμηνεύσει τραγούδια από τον κλασικό Σούμπερτ, τον Νίνο Ρότα, τον Γκόραν Μπρέκοβιτς και τον Άστορ Πιατσόλα μέχρι σύγχρονους Έλληνες συνθέτες, όπως τον Νίκο Αντύπα, τον Σταμάτη Κραουνάκη, τον Στέφανο Κορκολή, τον Διονύση Σαββόπουλο και την Ευανθία Ρεμπούτσικα.

    «Τα τραγούδια που θα τραγουδήσω με συγκινούν, με προκαλούν, με τον τρόπο τους με πιάνουν απ' το χέρι σφιχτά και με οδηγούν σε κόσμους πολύ ιδιαίτερους, φανταστικούς, με μεταφέρουν μαγικά από το παρελθόν στο σήμερα και από το τώρα στο αύριο. Ο ήχος μίας συμφωνικής ορχήστρας σού προσφέρει απλόχερα πληθώρα συναισθημάτων, είναι σαν μία μεγάλη ζεστή αγκαλιά, όπου κλείνεις τα μάτια και ακουμπάς? » περιγράφει η ερμηνεύτρια.

    Σε αυτή την ξεχωριστή συναυλία, την Άλκηστη Πρωτοψάλτη πλαισιώνει η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων υπό τη μουσική διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού και η χορωδία GraduArti (Απόφοιτοι Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων) σε διδασκαλία της Χριστίνας Βαρσάμη-Κούκνη.

    [09] Α. Φλαμπουράρης: θέλουν να μας ταπεινώσουν και να μας διχάσουν

    Να συναισθανθούν τους κινδύνους που διατρέχει η χώρα μας και να αποτρέψουν το διχασμό καλεί όλες τις πλευρές ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου Αλέκος Φλαμπουράρης, με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η πλήρης δήλωση του Αλέκου Φλαμπουράρη έχει ως εξής:

    «Ορισμένοι επιμένουν να οδηγήσουν τη χώρα μας εκτός της Ευρωζώνης.

    Παρότι στη σύνοδο κορυφής αποτράπηκε το πραξικόπημα που εκδηλώθηκε εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης, οι ακραίες αντιευρωπαϊκές δυνάμεις που το επιχείρησαν δεν το βάζουν κάτω.

    Ο Ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι ο Πρωθυπουργός και η αντιπροσωπεία μας έδωσαν μάχη στις Βρυξέλλες και απέκρουσαν τους εκβιασμούς και τις προσπάθειες ανατροπής του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησής μας.

    Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, ανεξάρτητα σε ποιό κόμμα ανήκουμε, θα πρέπει να συναισθανθούμε τους κινδύνους που διατρέχει η χώρα μας. Να κατανοήσουμε την επιδίωξη αντιδραστικών δυνάμεων να μας ταπεινώσουν, να μας διχάσουν ως λαό, να μας διαλύσουν ως χώρα. Να μην συμβάλλουμε συνειδητά ή ασυνείδητα στην επιτυχία τέτοιων σχεδίων».

    [10] Τ. Κορωνάκης: Θα διαφυλάξω με κάθε τρόπο την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ

    Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης μιλώντας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, κατέστησε σαφές ότι όσο είναι γραμματέας θα προσπαθήσει να διαφυλάξει με κάθε τρόπο την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ.

    Εξάλλου, σειρά προτάσεων που θα μεταφερθούν στον πρωθυπουργό κατέθεσαν μέλη της Πολιτικής Γραμματείας κατά τη συνεδρίαση του οργάνου. Τα μέλη της Γραμματείας, ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 14 July 2015 - 12:32:17 UTC