Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αναλύοντας τα «προπατορικά αμαρτήματα» της ευρωζώνης
  • [02] «Φενάκη το προσωρινό Grexit», λένε Γερμανοί οικονομολόγοι
  • [03] Μήνυμα συμπαράστασης στους Έλληνες από Αμερικανό αστροναύτη
  • [04] Ο Μ.Σουλτς κάλεσε τους αχηγούς των κρατών να καταλήξουν σε άμεσες αποφάσεις
  • [05] Τσίπρας: Εφικτή μια συμφωνία εάν το θέλουν όλοι

  • [01] Αναλύοντας τα «προπατορικά αμαρτήματα» της ευρωζώνης

    του Τίμοθι Γκάρτον Ας*

    Η αδυναμία της ευρωζώνης να δώσει μακροπρόθεσμες λύσεις στα προβλήματά της δεν είναι αποτέλεσμα μόνο λανθασμένων πολιτικών επιλογών και άτολμων ηγεσιών. Οι αιτίες βρίσκονται πολύ βαθύτερα, σε διαρθρωτικές αδυναμίες του ευρωπαϊκού σχεδίου που χρονολογούνται εδώ και δεκαετίες. Οι περισσότεροι από τους πολιτικούς που ευθύνονται γι'αυτές τις αδυναμίες είναι νεκροί ή διάγουν βαθιά γεράματα. Οι σημερινοί ηγέτες είναι παγιδευμένοι σε μια δυσλειτουργική λογική των θεσμών που δημιούργησαν οι προκάτοχοί τους.

    Αυτά γράφει ο γνωστός Βρετανός ιστορικός Τίμοθι Γκάρτον Ας σε ένα σχόλιό του που δημοσιεύεται σε πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες. Κατά την άποψή του, δύο είναι οι βασικοί υπεύθυνοι της κρίσης της ευρωζώνης: Ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Μιτεράν και ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζούλιο Αντρεότι. Μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, οι δύο αυτοί πολιτικοί παρέσυραν τον τότε Γερμανό καγκελάριο Χέλμουτ Κολ σε ένα χρονοδιάγραμμα για την ευρωπαϊκή νομισματική ένωση με αντάλλαγμα την υποστήριξή τους προς τη γερμανική ενοποίηση. Δεν δέχθηκαν όμως τη δημοσιονομική ένωση που ήταν απαραίτητη για να λειτουργήσει η Ευρώπη.

    «Η πρόσφατη ιστορία, και όχι μόνο στη Γερμανία», είχε τονίσει τότε ο Κολ, «μας διδάσκει ότι είναι παράλογο να περιμένει κανείς πως μπορείς να διατηρήσεις μακροπρόθεσμα την οικονομική και νομισματική ένωση χωρίς μια πολιτική ένωση».

    Αυτό ήταν ένα από τα πολλά προπατορικά αμαρτήματα της ευρωζώνης, σημειώνει ο Τίμοθι Γκάρτον Ας. Ενώ η Γαλλία και η Ιταλία ζητούσαν τις δεσμεύσεις, αυτός που συνέταξε τους περισσότερους κανόνες ήταν η Γερμανία. Και οι κανόνες αυτοί ήταν γερμανικοί, με βασικό χαρακτηριστικό την εμμονή εναντίον του πληθωρισμού. Ήταν προσανατολισμένοι δηλαδή στις μακροοικονομικές συνθήκες μιας άλλης εποχής.

    Καθώς αυτό ήταν βασικά ένα πολιτικό σχέδιο, και η Γαλλία με την Ιταλία συμμετείχαν από την αρχή, υπήρξε ένα είδος αντίστροφου ντόμινο. Αν η Ιταλία ήταν μέσα, έπρεπε να είναι φυσικά και η Ισπανία. Αν ήταν η Ισπανία, δεν μπορούσε να λείπει η Πορτογαλία. Κι έτσι φτάσαμε στην Ελλάδα, ένα μη εκσυγχρονισμένο πελατειακό κράτος, το οποίο δεν έπρεπε ποτέ να έχει γίνει δεκτό σε μια νομισματική ένωση, η οποία δεν έπρεπε ποτέ να έχει προχωρήσει χωρίς να αντιμετωπιστούν πρώτα τα προπατορικά της αμαρτήματα.

    Ο Χέλμουτ Κολ ήλπιζε ότι η οικονομική ενοποίηση θα αποτελούσε τον καταλύτη για την απαραίτητη πολιτική ενοποίηση. Αλλά αυτό δεν συνέβη, παρατηρεί ο βρετανός ιστορικός. Και καθώς οι προσωπικές μνήμες του πολέμου, της κατοχής και της δικτατορίας αδυνατίζουν, οι λαοί γίνονται πιο πραγματιστές, πιο επιφυλακτικοί, αν όχι εντελώς απογοητευμένοι από το ευρωπαϊκό σχέδιο.

    (Πηγή:The Guardian)

  • Ο Τίμοθι Γκάρτον Ας είναι Bρετανός ιστορικός

    Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Ιδέες και Απόψεις» του ΑΠΕ- ΜΠΕ δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του πρακτορείου.

    [02] «Φενάκη το προσωρινό Grexit», λένε Γερμανοί οικονομολόγοι

    Διαφωνούν οι σημαντικότεροι Γερμανοί οικονομολόγοι με την πρόταση Σόιμπλε για ένα «προσωρινό Grexit», γράφει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt .

    «Φενάκη» χαρακτηρίζει την πρόταση ο διεθνούς φήμης καθηγητής Οικονομικών Πέτερ Μπόφινγκερ, μέλος της Επιτροπής Σοφών της γερμανικής κυβέρνησης . «Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν τίποτα άλλο από ένα Grexit», λέει ο καθηγητής Μπόφινγκερ και προειδοποιεί ότι "σύμφωνα με τις πραγματικές συνθήκες στην Ελλάδα το πιο πιθανό είναι ότι θα οδηγούσε στο χάος και τον υπερπληθωρισμό»

    «Η πρόταση Σόιμπλε δεν είναι καλή», λέει ο Μίκαελ Χούτερ , διευθυντής του Ινστιτούτου της Γερμανικής Οικονομίας στην Κολωνία. «Η επιστροφή στο ευρώ μετά την καταληκτική ημερομηνία είναι εξωπραγματική. Πρέπει να αποκαλύψουμε ότι αυτό που διακυβεύεται με την πρόταση Σόιμπλε είναι η έξοδος της Ελλάδας».

    Την αντίθεσή του σε ένα «προσωρινό Grexit» εκφράζει και ο οικονομολόγος της Deutsche Bank Νίκολας Χάινεν που προειδοποιεί ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε χάος την ελληνική οικονομία, θα εξασθένιζε περισσότερο τη θέση της Ελλάδας για την προσέλκυση επενδύσεων, αλλά θα πυροδοτούσε και μια μεγάλη πολιτική διαμάχη για την ημερομηνία επανεισόδου στη ζώνη του ευρώ.

    Ο Νίκολας Χάινεν προειδοποιεί ακόμη ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στην αύξηση των εντάσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη. «Η πρόταση Σόιμπλε αποπνέει μια πατερναλιστική αντίληψη της ευρωπαϊκής πολιτικής», τονίζει ο οικονομολόγος της Deutsche Bank.

    [03] Μήνυμα συμπαράστασης στους Έλληνες από Αμερικανό αστροναύτη

    «Αθήνα, Ελλάδα, Καλημέρα από το Διάστημα. Ευχές για το καλύτερο», ήταν το μήνυμα που έστειλε σήμερα μέσω του Twitter ο αστροναύτης της NASA Σκοτ Τζόζεφ Κέλι.

    Το μήνυμα του Αμερικανού αστροναύτη συνοδευόμενο με μία φωτογραφία της Αθήνας, τραβηγμένη από το Διάστημα εστάλη την ώρα που ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός περνούσε επάνω από τη Ελλάδα.

    Ο Αμερικανός αστροναύτης άρχισε τον Μάρτιο του 2015 ειδική αποστολή ενός έτους στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

    [04] Ο Μ.Σουλτς κάλεσε τους αχηγούς των κρατών να καταλήξουν σε άμεσες αποφάσεις

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, κάλεσε σήμερα τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωζώνης να καταλήξουν σε άμεσες αποφάσεις για την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.

    Διακυβεύεται το μέλλον της Ευρωζώνης σε περίπτωση αποτυχίας επίλυσης της ελληνικής κρίσης, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Σουλτς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου. Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ανέφερε ότι πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα χωρίς να ταπεινώσουμε την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό.

    Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά τη συμμετοχή του στην έναρξη της συνόδου κορυφής της Ευρωζώνης, ανέφερε ότι η ιδέα περί της δημιουργίας ενός οργανισμού αξιοποίησης της ελληνικής δημόσιας περιουσίας, που σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες θα μπορούσε να έχει στο ενεργητικό του περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου αξίας περί τα 50 δισ. ευρώ, ανέφερε πως πρόκειται για μια παλαιότερη ιδέα του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, την οποία όπως ανέφερε η Ελλάδα θα μπορούσε να αποδεχτεί υπό τον όρο ότι θα είχε την ευθύνη της διαχείρισης.

    [05] Τσίπρας: Εφικτή μια συμφωνία εάν το θέλουν όλοι

    Επαναλήφθηκαν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ, οι οποίες διεκόπησαν για διαβουλεύσεις.

    Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής άρχισαν εκ νέου καθώς ολοκληρώθηκαν και οι κατ' ιδίαν συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ , τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

    Νωρίτερα ο Έλληνας πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ζώνης των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ ανέφερε:

    «Είμαι έτοιμος για έναν έντιμο συμβιβασμό. Το οφείλουμε στους λαούς της Ευρώπης που θέλουν ενωμένη και όχι χωρισμένη την Ευρώπη. Μπορούμε να φθάσουμε σήμερα το βράδυ σε μια συμφωνία, εάν το θέλουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη».

    Ο Αλέξης Τσίπρας πριν από τηΣύνοδο Κορυφής,είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζακ Λιου.

    «Για να υπάρξει συμφωνία πρέπει να το θέλουν όλες οι πλευρές», είπε ο πρωθυπουργός στον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών.

    «Και η Ελλάδα έχει αποδείξει, συνέχισε, ότι το θέλει. Μια συμφωνία για να είναι βιώσιμη, επανέλαβε ο πρωθυπουργός, πρέπει να σέβεται στοιχειωδώς τον ελληνικό λαό και τα όσα έχει περάσει τα τελευταία 5 χρόνια», συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 12 July 2015 - 18:32:17 UTC