Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στ. Θεοδωράκης: Το Ποτάμι δεν εξουσιοδοτεί, το Ποτάμι απαιτεί να μείνει η χώρα στο φυσικό της χώρο
  • [02] Ζ. Κωνσταντοπούλου: Αναλαμβάνω την θεσμική μου ευθύνη και δηλώνω «παρών»
  • [03] Δ. Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση φορτώνει στο λαό ένα νέο μνημόνιο με βάρβαρα μέτρα
  • [04] Β. Μεϊμαράκης: Μέχρι την Κυριακή να φέρετε συμφωνία για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ
  • [05] Ευ. Τσακαλώτος: Την συμφωνία πρέπει να τη δούμε στο μεγάλο κάδρο
  • [06] Θετικά αξιολογούν οι θεσμοί το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης
  • [07] Π. Καμμένος: θα ψηφίσουμε με βαριά καρδιά γιατί οι Έλληνες δεν μπορούν να αντέξουν τον διχασμό
  • [08] Αλ. Τσίπρας: Τώρα έχουμε εθνικό χρέος να κρατήσουμε το λαό μας ζωντανό

  • [01] Στ. Θεοδωράκης: Το Ποτάμι δεν εξουσιοδοτεί, το Ποτάμι απαιτεί να μείνει η χώρα στο φυσικό της χώρο

    Με μια σχεδόν τηλεγραφική ομιλία ο Σταύρος Θεοδωράκης κατέθεσε τη στάση του Ποταμιού στο αίτημα της κυβέρνησης να της δοθεί εξουσιότηση για να κλείσει συμφωνία με τους εταίρους.

    «Η αγωνία του κόσμου πρέπει να τελειώσει. Μαζί και ο διχασμός.

    Ας μην καθυστερούμε άλλο. Η Ελλάς προώρισται να ζήση και θα ζήση.

    Το Ποτάμι δεν εξουσιοδοτεί. Το Ποτάμι απαιτεί από τον πρωθυπουργό να κάνει ότι είναι δυνατόν για να μείνει η χώρα στον φυσικό της χώρο. Στην καρδιά της Ευρώπης.

    Τα υπόλοιπα από τη Δευτέρα», είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

    [02] Ζ. Κωνσταντοπούλου: Αναλαμβάνω την θεσμική μου ευθύνη και δηλώνω «παρών»

    «Τιμώ τον πρωθυπουργό που μίλησε με ειλικρίνεια, ανιδιοτέλεια, παρρησία. Είναι ο νεότερος πρωθυπουργός που πάλεψε για τα δικαιώματα του λαού, που δίνει ελπίδα. Θεωρώ θεσμική μου ευθύνη όμως, να μην κλείσω τα μάτια και να μην δω τον εκβιασμό που γίνεται σε βάρος της Ελλάδος. Το περιεχόμενο της συμφωνίας δεν θα μπορούσα να το ψηφίσω. Το ίδιο πιστεύω θα έκανε και ο πρωθυπουργός. Αναλαμβάνω την θεσμική μου ευθύνη δηλώνοντας παρών. Θεωρώ ότι θα είμαι πιο χρήσιμη έτσι εγγράφοντας και αποκρούοντας τον εκβιασμό», δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου.

    [03] Δ. Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση φορτώνει στο λαό ένα νέο μνημόνιο με βάρβαρα μέτρα

    Φορτώνει στο λαό ένα νέο μνημόνιο με βάρβαρα μέτρα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο γγ της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη διαπραγμάτευση και τη σύναψη δανειακής σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας «ESM».

    Όπως είπε ο κ. Κουτσούμπας, η κυβέρνηση θέτει το δίλημμα «μνημόνιο ή grexit», το οποίο είναι το ίδιο εκβιαστικό δίλλημα που είχαμε ακούσει και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Και πρόσθεσε ότι και τα άλλα κόμματα ομονόησαν σε ένα νέο μνημόνιο με βάρβαρα μέτρα που είναι χειρότερο από αυτό του Γιούνκερ.

    Επιπλέον σημείωσε ότι είναι «κείμενο τελειωμένο», καθώς, όπως είπε, «η κυβέρνηση θα γράφει τα πάντα κατ΄υπόδειξη της χειρότερης τρόικας». Επισήμανε, δε, ότι αυτό έχει ήδη την εξουσιοδότηση από ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ καθώς υπέγραψαν το κοινό ανακοινωθέν στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.

    [04] Β. Μεϊμαράκης: Μέχρι την Κυριακή να φέρετε συμφωνία για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ

    «Θα τολμήσετε να υπογράψετε τη συμφωνία γιατί εμείς όταν ήταν εθνικά αναγκαίο το κάναμε χωρίς να υπολογίσουμε πολιτικό κόστος, αλλά μόνο το συμφέρον της πατρίδας», τόνισε στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

    «Oχι μόνο δεν έπρεπε να προχωρήσετε ως λύση σε ένα δημοψήφισμα, αλλά θα έπρεπε να έχετε την τόλμη να πάρετε την ευθύνη κι όχι να οδηγήσετε την χώρα σε ένα δημοψήφισμα».«Θέλουμε την Κυριακή να γυρίσετε με συμφωνία, αυτό είναι το κυρίαρχο ζήτημα της σημερινής συζήτησης. Δεν θέλω να επιβεβαιώσετε αυτούς που λένε ότι θα μας εγκλωβίσετε», είπε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης προς τον πρωθυπουργό.

    «Σας παροτρύνουμε να γυρίσετε με όσο το δυνατόν καλύτερη συμφωνία», ανέφερε.«Είμαστε μαζί σας σε αυτήν την πορεία γιατί θέλουμε να σωθεί η χώρα. Μας ενώνει η Ελλάδα, μας ενώνει η Ευρώπη, μας ενώνει το ευρώ, μας ενώνει η κοινή πορεία.Ξεκαθαρίζουμε λογαριασμούς με την Ιστορία και σας λέω ότι με την ιστορία η Νέα Δημοκρατία έχει ήσυχη την συνείδησή της.Μέχρι τη Κυριακή θέλουμε να φέρετε τη συμφωνία για να είναι η Ελλάδα στο ευρώ. Θέλουμε να σας εξουσιοδοτήσουμε ώστε να έχετε την ευελιξία για να διαπραγματευτείτε», τόνισε ο πρόεδρος κος Μεϊμαράκης. Και πρόσθεσε:

    «Η διαπραγμάτευση είναι δική σας ευθύνη. Εμείς θα στηρίξουμε τη συμφωνία που θα έχει τη δική σας υπογραφή και των δανειστών. Δεν είπαμε όμως ότι θα μπούμε στη διαπραγμάτευση. Εσείς ήρθατε σήμερα να μας αναλύσετε τη διαπραγμάτευση.

    «Ανεβάζει τις πιθανότητες και τις υποψίες ότι στη διαπραγμάτευση αν σας ζητήσουν παραπάνω πράγματα να πείτε ότι δεν μπορώ να δεχτώ κάτι παραπάνω. Με τακτικίστικο ελιγμό να εγκλωβίσετε τη Βουλή. Εύχομαι να διαψευστώ».

    [05] Ευ. Τσακαλώτος: Την συμφωνία πρέπει να τη δούμε στο μεγάλο κάδρο

    Μια εβδομάδα μετά το δημοψήφισμα, είμαστε σε καλύτερη θέση σε σχέση με πριν, καθώς η παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα μπορεί να αλλάξει τα πράγματα, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

    «Πήγαμε καλά στο δημοψήφισμα για δύο λόγους: πρώτον, επειδή ο ελληνικός λαός μας εμπιστεύεται και δεύτερον, γιατί ο ελληνικός λαός ξέρει ότι εργαζόμαστε υπέρ των πολλών» επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών.

    Όπως σημείωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, από την πλευρά της κυβέρνησης δεν υπήρξε καμία θριαμβολογία για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αλλά αυτό σηματοδότησε πολιτικές εξελίξεις, και συγκεκριμένα τη συμφωνία και των άλλων κομμάτων την επομένη, σχετικά με την προσπάθεια για μια οικονομικά βιώσιμη συμφωνία.

    Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό ότι δεν μας ζητούν επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα. Διερωτήθηκε, δε, «συνολικά θα είναι υφεσιακά τα μέτρα»; απαντώντας ότι αυτό «εξαρτάται από το τι θα γίνει με το χρέος και αν θα φύγουμε από όλη αυτήν τη ρητορική περί grexit».

    «Τη συμφωνία πρέπει να τη δούμε στο μεγάλο κάδρο» σημείωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, και αναφερόμενος στα αιτήματα που πρόβαλαν οι εταίροι μας επειδή το πρόγραμμα είναι τριετές, εξήγησε ότι η κυβέρνηση έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμα διαρθρωτικές αλλαγές τις οποίες χρειάζεται η οικονομία και η κοινωνία.

    Διευκρίνιση σχετικά με το σημείο της πρότασης της ελληνικής κυβέρνησης που αφορά στα δημοσιονομικά μέτρα σε ό,τι αφορά το υπουργείο 'Αμυνας, έκανε ο υπουργός Οικονομικών.

    Ειδικότερα, για το σημείο που αναφέρεται ότι θα υπάρχουν οικονομίες 100 εκατ. το 2015 και 200 εκατ. το 2016, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι αυτό θα προκύψει ως εξής: 100 εκατ. από το φετινό περίσσευμα του προϋπολογισμού και 200 εκατ. από τις πωλήσεις αμυντικού υλικού.

    [06] Θετικά αξιολογούν οι θεσμοί το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αξιολόγησαν θετικά το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης, σύμφωνα με πηγή που βρίσκεται κοντά στους θεσμούς.

    Οι τρεις θεσμοί κλήθηκαν από το μηχανισμό ESM να μελετήσουν τις προτάσεις οικονομικών μεταρρυθμίσεων που υπέβαλε η Ελλάδα την Πέμπτη.

    [07] Π. Καμμένος: θα ψηφίσουμε με βαριά καρδιά γιατί οι Έλληνες δεν μπορούν να αντέξουν τον διχασμό

    «Πάμε απέναντι στην συνείδησή μας, πάμε απέναντι στην λαϊκή εντολή που έχουμε για έναν μόνο λόγο: Γιατί έχουμε ευθύνη να μην αιματοκυλήσουμε την Ελλάδα. Με βαριά καρδιά θα ψηφίσουμε για να μην κάνουμε το χατίρι σε κάποιους να επιστρέψουν την Δευτέρα με τα ίδια μέτρα και να συνεχίσουν να τρέφουν το τέρας της διαπλοκής στην Ελλάδα. Αυτό θα σταματήσει την Δευτέρα το πρωί», τόνισε από το βήμα της Ολομέλειας στην συζήτηση του νομοσχεδίου για την «Διαπραγμάτευση και Σύναψη Δανειακής Σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

    Όπως είπε ο κ. Καμμένος, αιτιολογώντας την θετική τοποθέτηση του κόμματός του, η Ελλάδα έδειξε ότι αντέχει και μπορεί να αντέξει και περισσότερα, δεν μπορούν όμως οι Έλληνες να αντέξουν τον διχασμό, και δεν θα οδηγήσουμε εκεί τον τόπο μας.

    Αφού ο πρόεδρος των Αν.Ελ., δέχθηκε πως απόψε η Βουλή καλείται να ψηφίσει μια συμφωνία με αλλαγές, που επέβαλλαν οι διαμεσολαβητές, σε αυτή που συμφωνήθηκε στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, περιέχει διατάξεις αντίθετες από το Σύνταγμα - όπως εκείνες για τα νησιά - και που αντίκεινται στο δημοψήφισμα, είπε όμως πως υπάρχει πάντα το δίλημμα: «Συνθηκολόγηση ή άβυσσος» για να ξεκαθαρίσει πως η συμφωνία αυτή αποτελεί συνθηκολόγηση. Τέλος, ο κ. Καμμένος ξεκαθάρισε πως η θετική ψήφος του κόμματός του, προϋποθέτει την σαφή αναγραφή του θέματος του χρέους και του αναπτυξιακού πακέτου.

    [08] Αλ. Τσίπρας: Τώρα έχουμε εθνικό χρέος να κρατήσουμε το λαό μας ζωντανό

    Ψήφο συνείδησης και υψηλής εθνικής ευθύνης, είναι τα χαρακτηριστικά που προσέδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην απόφαση που λαμβάνει απόψε η Βουλή να εξουσιοδοτήσει τον υπουργό Οικονομικών να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση για την επίτευξη συμφωνίας με βάση την ελληνική πρόταση.

    «Καλούμαστε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις», είπε ο πρωθυπουργός ο οποίος, απευθυνόμενος σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, είπε ότι «τώρα έχουμε χρέος εθνικό να κρατήσουμε το λαό μας ζωντανό».

    Ο Αλ. Τσίπρας αναγνώρισε πως οι προαπαιτούμενες δράσεις της ελληνικής πρότασης απέχουν πολύ από τις προγραμματικές διακηρύξεις της κυβέρνησης, ωστόσο η επιλογή που έχει σήμερα η κυβέρνηση σε σχέση με την επιλογή του τελεσιγράφου που επιχείρησαν να μας επιβάλλουν στις 25 Ιουνίου είναι καλύτερη.

    Υπογράμμισε δε ότι μετά από 6 μήνες σκληρής διαπραγμάτευσης, «φτάσαμε πλέον στη διακεκαυμένη ζώνη και από εδώ και μπρος υπάρχει ναρκοπέδιο», που πρέπει να αποφύγουμε.

    «Η εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών που ζητούμε αυτή τη στιγμή δεν αποτελεί απλά μια ψήφο σε ένα νομοσχέδιο, είναι μια ψήφος συνείδησης με βαρύνουσα πολιτική σημασία, διότι αφορά την επόμενη μέρα. Και προφανώς είναι μια επιλογή συνείδησης αλλά και υψηλής εθνικής ευθύνης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Τώρα έχουμε χρέος εθνικό να κρατήσουμε ζωντανό το λαό μας, να συνεχίσει να παλεύει με περηφάνεια για το δίκιο του, και να συνεχίσει να αγωνίζεται με πείσμα για προκοπή και ευημερία.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι η ελληνική πρόταση που θα τεθεί στην κρίση του Eurogroup αύριο περιλαμβάνει πολλές προαπαιτούμενες δράσεις που απέχουν πάρα πολύ από τις προεκλογικές και προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, από αυτό που η κυβέρνηση πιστεύει ότι είναι το κατάλληλο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Ανέφερε όμως ότι η σύγκριση πρέπει να γίνει ανάμεσα στις εναλλακτικές επιλογές που έχει η κυβέρνηση μπροστά της και σε αυτό που είχαμε 15 ημέρες πριν.

    Για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε και προσωπικό τόνο στην ομιλία του ενώπιον της Βουλής. «Από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα στη θέση του πρωθυπουργού, ίσως στις κρισιμότερες μέρες της μεταπολιτευτικής ιστορία του τόπου, κινήθηκα με μοναδικό γνώμονα τη συνείδησή μου, προκειμένου να διεκδικήσω με όλες μας τις δυνάμεις το δίκιο του λαού μας, αλλά και να προασπίσω θα εθνικά μας συμφέροντα», είπε ο κ. Τσίπρας.

    «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έξι μήνες τώρα μπήκαμε σε έναν πόλεμο, δώσαμε μάχες δύσκολες με άνισες δυνάμεις, είχαμε απώλειες, κερδίσαμε όμως και έδαφος, προχωρήσαμε όσο κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε. Τώρα όμως έχω την αίσθηση ότι φτάσαμε στη διακεκαυμένη ζώνη. Από εδώ και μπρος υπάρχει ναρκοπέδιο και αυτό δεν έχω το δικαίωμα να το αγνοήσω, ούτε να το κρύψω από τον ελληνικό λαό», είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα έδωσε μάχη για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε συνθήκες πρωτοφανούς οικονομικής ασφυξίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 11 July 2015 - 0:32:16 UTC