Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στις Βρυξέλλες ο Σταύρος Θεοδωράκης για συνάντηση με τον Ζ. Κλ. Γιούνκερ
  • [02] Η ελληνική πρόταση προς τον ESM και τους θεσμούς
  • [03] Σε ύφεση πυρκαγιά στο Ζευγολατιό Κορινθίας
  • [04] Τελευταία ημέρα ισχύος του μικρού δακτυλίου
  • [05] Αναβάλλεται η παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής «Κάρμεν» στο Ηρώδειο
  • [06] Σόιμπλε: Το ΔΝΤ έχει δίκιο ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο

  • [01] Στις Βρυξέλλες ο Σταύρος Θεοδωράκης για συνάντηση με τον Ζ. Κλ. Γιούνκερ

    Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος, στις 11:30, θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

    Τον κ. Θεοδωράκη συνοδεύει στη βελγική πρωτεύουσα ο βουλευτής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης.

    [02] Η ελληνική πρόταση προς τον ESM και τους θεσμούς

    Η ελληνική πρόταση που κατατέθηκε προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας [ESM] αφορά τη χρηματοδότηση των δανειακών αναγκών της χώρας από την 01/07/2015 έως τις 30/06/2018, για τρία δηλαδή χρόνια. Και περιλαμβάνει ακόμα την ρύθμιση του χρέους καθώς και εμπροσθοβαρές αναπτυξιακό πακέτο ύψους 35 δισ., αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι.

    Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος [1%, 2% και 3% του ΑΕΠ] θα επανεξεταστούν, καθώς τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί.

    Σημειώνουν δε τα εξής σε ότι αφορά πιο συγκεκριμένα τους βασικούς άξονες της ελληνικής πρότασης.

    -Τα βασικά τρόφιμα και ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία είναι στο 13%. Διατηρείται η έκπτωση του ΦΠΑ στα νησιά μέχρι το τέλος του 2016, εκτός από τα πλουσιότερα και πιο τουριστικά. Η κατάργηση της έκπτωσης στα απομακρυσμένα νησιά θα γίνει στο τέλος του 2016 και όταν θα έχει δημιουργηθεί μηχανισμός αποζημίωσης των μόνιμων κατοίκων. Οι συντελεστές ΦΠΑ θα επανεξεταστούν στο τέλος του 2016.

    - Το ΕΚΑΣ θα χορηγείται μέχρι τον Ιανουάριο του 2020, οπότε και θα έχει δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο κοινωνικής πρόνοιας.

    - Αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος μέχρι τον Οκτώβριο του 2015, που θα έρθει προς ψήφιση νέα νομοθεσία.

    -Σταδιακή κατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης για τους αγρότες με ομαλή αποκλιμάκωση της επιδότησης πετρελαίου που θα απορροφηθεί από την πτώση των διεθνών τιμών.

    -Αύξηση του εταιρικού φόρου από 26% στο 28%.

    -Νέα πρόταση για ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής με:

  • * έλεγχο των αδήλωτων καταθέσεων μέσω διασταύρωσης των τραπεζικών συναλλαγών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό,

  • * εισαγωγή προγράμματος εθελοντικής δήλωσης με τις κατάλληλες ποινές, κίνητρα και διαδικασίες βεβαίωσης σύμφωνα με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές,

  • * αίτηση στις χώρες μέλη της ΕΕ για παροχή δεδομένων σχετικά με την ιδιοκτησία ελλήνων και την προέλευσή της

    -Θέσπιση περιουσιολογίου.

    -Ο νέος νόμος για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις θα είναι έτοιμος το τελευταίο τρίμηνο του 2015.

    -Στις αγορές προϊόντων, η κυβέρνηση:

  • * Θα διατηρήσει το σημερινό καθεστώς για τα ΜΗΣΥΦΑ [Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα], ψωμί, γάλα, Κυριακές.

  • * Θα μειώσει τη γραφειοκρατία με τη δημιουργία «one stop shop» για τις επιχειρήσεις.

    -Μείωση συντελεστή σε φάρμακα, βιβλία, εισιτήρια θεάτρου σε 6% από 6,5%.

    -Βελτίωση του ποινικού δικαίου για τη φοροδιαφυγή.

    -Αύξηση φόρου ναυτιλιακών επιχειρήσεων και κατάργηση προνομίων εφοπλιστών.

    -Αύξηση φόρου πολυτελείας και εφαρμογή του και στα σκάφη αναψυχής.

    -'Αμεση εφαρμογή του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων.

    -Εισαγωγή σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ νέων μεταρρυθμίσεων για το σπάσιμο των καρτέλ σε χονδρικό εμπόριο, κατασκευές, ηλεκτρονικό εμπόριο, μέσα ενημέρωσης.

    Η δέσμη προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης προς τους θεσμούς κατατέθηκε στη Βουλή ως σχέδιο νόμου «για τη διαπραγμάτευση και σύναψη δανειακής σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)», προκειμένου να ζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντως η εξουσιοδότηση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, να διαπραγματευθούν επί τη βάσει αυτού του κειμένου.

    Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι αυτή που προβλέπεται στα άρθρα 74 παρ. 2, 76 παρ. 4 του Συντάγματος και 109 του Κανονισμού της Βουλής, που αφορούν νομοσχέδια και προτάσεις νόμων που χαρακτηρίζονται από την κυβέρνηση ως κατεπείγοντα.

    [03] Σε ύφεση πυρκαγιά στο Ζευγολατιό Κορινθίας

    Σε ύφεση βρίσκεται φωτιά στο Ζευγολατιό Κορινθίας, που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στον παλαιό σκουπιδότοπο του Ζευγολατιού.

    Η φωτιά λόγω των ισχυρών ανέμων γρήγορα ξέφυγε από τη χωματερή και πήρε μεγάλες διαστάσεις στην γύρω περιοχή, καίγοντας δασική έκταση με πουρνάρια.

    Από νωρίς ισχυρή δύναμη της πυροσβεστικής επιχειρεί να θέσει υπό έλεγχο το πύρινο μέτωπο κι αυτή την ώρα δίνουν μάχη με τις φλόγες 15 οχήματα της Πυροσβεστικής με 40 πυροσβέστες και 15 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Η φωτιά που έχει κάνει στάχτη πολλά στρέμματα δασικής έκτασης δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές.

    [04] Τελευταία ημέρα ισχύος του μικρού δακτυλίου

    Σήμερα, Παρασκευή 10 Ιουλίου, είναι η τελευταία ημέρα ισχύος του μέτρου της εκ περιτροπής κυκλοφορίας των οχημάτων (μονά-ζυγά) για την περίοδο 2014-2015, στην περιοχή του μικρού δακτυλίου [Αλεξάνδρας - Ζαχάρωφ - Μεσογείων - Φειδιππίδου - Μιχαλακοπούλου - Σπ. Μερκούρη - Βρυάξιδος - Υμηττού - Ηλ. Ηλιού - Αμβρ. Φραντζή - Λ. Συγγρού - Χαμοστέρνας - Πειραιώς - Ιερά Οδός - Κωνσταντινουπόλεως - Αχιλλέως - Πλ. Καραϊσκάκη - Καρόλου - Μάρνη - 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) - Αλεξάνδρας].

    Εξακολουθούν, όμως, να ισχύουν, όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία, τα περιοριστικά μέτρα που καθιερώθηκαν με το μέτρο του πράσινου δακτυλίου και αφορούν φορτηγά με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος άνω των 2,2 τόνων και λεωφορεία, πρώτης άδειας κυκλοφορίας στην Ελλάδα πριν από την 1-1-1992, τα οποία κυκλοφορούν στη ζώνη του μεγάλου δακτυλίου [Παραλιακή λεωφόρος - Αλίμου - Βουλιαγμένης - Ελ. Βενιζέλου - Περιμετρική Υμηττού - Κατεχάκη - Μεσογείων - Αγ. Παρασκευής - Χαλανδρίου - Παπανικολή - (Κ. Παλαιολόγου) - Καποδιστρίου - Κύμης - Κασταμονής - Χαλανδρίου - Αναγεννήσεως - Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας - Αθηνών - Θηβών - Γρ. Λαμπράκη έως Κερατσίνι].

    Κατά συνέπεια όλα τα αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης και τα φορτηγά, επίσης ιδιωτικής χρήσης, με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος μέχρι 2,2 τόνους μπορούν να κινούνται ελεύθερα στο κέντρο της Αθήνας, μέχρι την έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης, που θα ρυθμίζει τα περιοριστικά μέτρα για την περίοδο 2015-2016.

    [05] Αναβάλλεται η παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής «Κάρμεν» στο Ηρώδειο

    Με ανακοίνωσή της η Εθνική Λυρική Σκηνή ενημερώνει το κοινό ότι λόγω της παρούσας κατάστασης, αναβάλλεται η πολυαναμενόμενη παραγωγή της όπερας «Κάρμεν» του Μπιζέ, η οποία ήταν προγραμματισμένη να παρουσιαστεί στις 26, 28, 30 και 31 Ιουλίου στο Ηρώδειο.

    Οι νέες ημερομηνίες διεξαγωγής της παραγωγής θα ανακοινωθούν σύντομα.

    Η διαδικασία επιστροφής των εισιτηρίων, ορίζεται ως εξής:

    - Για αγορές που πραγματοποιήθηκαν με μετρητά : η επιστροφή των χρημάτων θα πραγματοποιείται από τα κεντρικά Εκδοτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών (Πανεπιστημίου 39, εντός στοάς Πεσμαζόγλου, - Δευτέρα με Παρασκευή 09.00-17.00 & Σάββατο 09.00-15.00), μετά τη λήξη της τραπεζικής αργίας.

    -Για αγορές που πραγματοποιήθηκαν με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες: Η επιστροφή των χρημάτων γίνεται αυτόματα στην κάρτα με την οποία αγοράστηκε το εισιτήριο.

    [06] Σόιμπλε: Το ΔΝΤ έχει δίκιο ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο

    Η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο προαπαιτουμένων προκειμένου να εξασφαλίσει την στήριξη των εταίρων της, δήλωσε o γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκφράζοντας επιφύλαξη σχετικά με το αν τα προαπαιτούμενα μπορούν να εφαρμοστούν εγκαίρως. Παραδέχθηκε ότι το ΔΝΤ έχει δίκιο όταν λέει ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν είναι εφικτή χωρίς «κούρεμα», αλλά απέρριψε το ενδεχόμενο, λέγοντας ότι θα συνιστούσε παραβίαση των κανόνων της Ευρωζώνης.

    Επανέλαβε δε ότι δεν μπορεί να γίνει νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

    «Εάν η Ελλάδα θέλει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη, πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε μιλώντας σε συνέδριο της Bundesbank στην Φρανκφούρτη μαζί με τον γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν και πρόσθεσε ότι η Αθήνα «δεν έκανε τίποτα», ενώ, αναφερόμενος στον έλεγχο της κίνησης κεφαλαίων που έχει επιβληθεί στις ελληνικές τράπεζες, επισήμανε ότι είναι άγνωστο πότε θα αρθεί. «Μπορεί να διαρκέσει αρκετό καιρό», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να μεταφέρουμε το ρίσκο μιας κυβέρνησης στην κοινότητα», τονίζοντας ότι οι τραπεζικοί κίνδυνοι πρέπει να απομονωθούν από τους κυρίαρχους κινδύνους.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέρριψε και πάλι το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους διότι, όπως είπε, κάτι τέτοιο θα παραβίαζε τους κανόνες της Ευρωζώνης, αναγνώρισε ωστόσο ότι το ΔΝΤ έχει δίκιο όταν λέει ότι χωρίς κούρεμα, το ελληνικός χρέος δεν είναι βιώσιμο. «Ήδη το 2012 πήγαμε πιο πέρα από το ΔΝΤ(...) Το περιθώριο που έχουμε χάρη στην αναδιάρθρωση ή αναδιαμόρφωση του χρέους είναι πολύ μικρό και τις επόμενες μέρες θα συζητήσουμε βεβαίως αν υπάρχει ακόμη τέτοια επιλογή. Αλλά είμαι πιο επιφυλακτικός σε αυτό από ό,τι ο Μισέλ Σαπέν», δήλωσε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η 'Αγγελα Μέρκελ είχε δίκιο που επεδίωκε την συμμετοχή του ΔΝΤ στα ευρωπαϊκά προγράμματα, καθώς χωρίς αυτό δεν θα μπορούσαμε να εμπιστευθούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Σε ό,τι αφορά τον νέο έλληνα ομόλογό του, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι έχει πιο «συμβατική» συμπεριφορά από τον προκάτοχό του και σημείωσε ότι κατά την πρώτη τους συνάντηση τον συμβούλευσε να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις. «Just do it!», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε ότι είπε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 10 July 2015 - 4:32:15 UTC