Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Ελλάδα στημένη στα... έξι βήματα
  • [02] Συνάντηση του ΠτΔ με τη Φ. Γεννηματά
  • [03] Συνάντηση Μπακογιάννη και Χατζηδάκη με Γιούνκερ
  • [04] Τ. Κουίκ: Η επερχόμενη συμφωνία είναι μονόδρομος
  • [05] ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση να κινηθεί τάχιστα και να κλείσει συμφωνία με τους εταίρους
  • [06] Β. Πούτιν: Η τράπεζα των BRICS θα μπορεί να χρηματοδοτεί προγράμματα από το 2016
  • [07] Ολ. Μπλανσάρ: Eργαζόμαστε για μία συμφωνία που θα κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη
  • [08] Η Μέρκελ αποκλείει ένα «κούρεμα» των ευρωπαϊκών δανείων προς την Ελλάδα
  • [09] Σόιμπλε: Το ΔΝΤ έχει δίκιο ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο
  • [10] Το φεστιβάλ Αθηνών τιμά τα 90 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη με συναυλία στο Ηρώδειο
  • [11] Διαψεύδει το Ποτάμι δημοσίευμα της «Μπιλντ», ό,τι μπαίνει στην κυβέρνηση
  • [12] Η κυβέρνηση βρίσκεται πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας εκτιμά ο Π. Καμμένος

  • [01] Η Ελλάδα στημένη στα... έξι βήματα

    του Γιώργου Χαρβαλιά*

    Τουλάχιστον οι μισοί από αυτούς που ψήφισαν «όχι» τη περασμένη Κυριακή γνώριζαν καλά ότι ο δρόμος της επόμενης μέρας δεν θα' ταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Είχαν απόλυτη επίγνωση ότι αυτή η πράξη βαριάς απείθειας προς τους δανειστές θα ερέθιζε τα ανακλαστικά της τιμωρητικής τους διάθεσης. Κι ας έλεγε η κυβέρνηση ότι θα ενίσχυε τη διαπραγματευτική της θέση.

    Όμως κι οι περισσότεροι που ψήφισαν «ναι» με μισή καρδιά, αυτές τις περιπέτειες ήθελαν να αποφύγουν. Δεν τους έπιασε ξαφνικός έρωτας με τον Γιούνκερ και τις «ιδέες» του.

    Το πρόβλημα που μάλλον δεν έχουν καταλάβει και οι μεν και οι δε, καθώς και όλοι όσοι έτρεξαν να δαιμονοποιήσουν το δημοψήφισμα και την έκβαση του, είναι ότι τους μπελάδες δεν υπήρχε περίπτωση να τους γλυτώσουμε. Παρά μόνο με δύο τρόπους: Είτε με άνευ όρων συνθηκολόγηση στις αξιώσεις των δανειστών είτε με αλλαγή συνομιλητή μέσω παραίτησης/ανατροπής της κυβέρνησης Τσίπρα. Αφήστε που το Βερολίνο θα προτιμούσε ως βέλτιστη λύση ένα συνδυασμό και των δύο.

    Τελικά σε αυτό ακριβώς το τελεσίγραφο κλήθηκε να απαντήσει ο ελληνικός λαός. Και με το αναπάντεχο «no pasaran», άρχισαν τα δύσκολα.

    Ας υποθέσουμε όμως, προς χάριν της συζήτησης, ότι το δημοψήφισμα δεν είχε γίνει. Πόσο διαφορετικά θα ήταν άραγε τα πράγματα σήμερα; Μήπως θα ζούσαμε τις ίδιες ακριβώς καταστάσεις; Για σκεφτείτε καλά πριν απαντήσετε.

    Στη μία εκδοχή, ο Τσίπρας θα είχε γυρίσει τσαλακωμένος από τις Βρυξέλλες με μια συμφωνία-όνειδος στη βαλίτσα, η οποία δεν θα περνούσε ποτέ από την κοινοβουλευτική του ομάδα. Επομένως θα έχανε τη δεδηλωμένη, και θα οδηγούσε τη χώρα σε εκλογές μεσ' στο κατακαλόκαιρο. Το πρόγραμμα θα είχε λήξει χωρίς υπογραφή νέας συμφωνίας και σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΚΤ, η Ελλάδα θα βρισκόταν και πάλι με capital controls.

    Αν πάλι ο Τσίπρας είχε προχωρήσει σε μία μετωπική ρήξη με τους δανειστές, που θα την χρεωνόταν ως προσωπική βεντέτα και θα αναζωπύρωνε τις βλακώδεις θεωρίες περί «σχεδίου δραχμής», θα είχαμε επίσης τα σημερινά αποτέλεσματα. Ή και πολύ χειρότερα. Χωρίς εναλλακτική λύση, εκτός πάλι από τις εκλογές μέσα στις χαοτικές συνθήκες που σας περιέγραψα.

    Θα μπορούσε κάποιος να ρωτήσει: Και γιατί περίμενε να κάνει το δημοψήφισμα στη λήξη του χρόνου; Εύλογη η απορία. Έχω όμως την εντύπωση ότι προσπαθούσε να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για μια καλύτερη συμφωνία κι όταν κάλυψε τα τρία πέμπτα της διαδρομής προς τις απαιτήσεις των δανειστών ανακάλυψε ότι οι τελευταίοι είχαν αλλάξει τη γραμμή της αφετηρίας!

    Οι θεσμοί μετακινούσαν διαρκώς τα «γκολπόστ», όπως προσφυώς επισήμανε σε ένα πρόσφατο άρθρο του ο Πωλ Κρούγκμαν, γι' αυτό ο Τσίπρας αναγκάστηκε να αποχωρήσει από τις Βρυξέλλες και να απευθυνθεί στο λαό. Δεν είχε εντολή για κάτι διαφορετικό.

    Όμως, με ή χωρίς δημοψήφισμα, η Ελλάδα θα βρισκόταν στημένη στο απόσπασμα. Υπήρχε σχέδιο εκτέλεσης της. Και μόνον ίσως μια παραίτηση της κυβέρνησης θα ανέστελλε τη χαριστική βολή.

    Η τραγική ειρωνεία είναι ότι αυτοί που κάνουν κουμάντο στις τάξεις των δανειστών προτιμούν μια Ελλάδα ημιθανή εντός ευρώ, παρά νεκρή ή ζωντανή εκτός ευρώ. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι με μία συμφωνία τύπου Γιούνκερ, η ελληνική οικονομία θα μείνει για χρόνια διασωληνωμένη. Με 28% φορολογία στις επιχειρήσεις και 100% προκαταβολή φόρου για το τελευταίο μικρομάγαζο, δεν θα μείνει κολυμπηθρόξυλο στην ήδη ισοπεδωμένη αγορά. Αλλά θα είμαστε εντός ευρώ.

    Πιθανόν οι Ευρωπαίοι να προσβλέπουν σε αυτό. Mε δεδομένες τις αναταράξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου (Τυνησία, Τουρκία, Αίγυπτος κλπ) δεν επιθυμούν την Ελλάδα μία ακόμη no-go area. Γιατί απλούστατα, θέλουν να απολαμβάνουν με ασφάλεια τις μοναδικές ομορφιές της. Θέλουν έναν κοντινό τουριστικό προορισμό, ελκυστικό, φτηνό, αλλά ταυτόχρονα πολιτισμένο και ευνομούμενο. Ακόμη καλύτερα, μια τουριστική αποικία χρέους, πλήρως ελεγχόμενη. Η σημερινή κυβέρνηση απλώς χαλούσε τη σούπα σε αυτό το σχέδιο. Τουλάχιστον πριν τη συμφωνία της Κυριακής.

  • Ο Γιώργος Χαρβαλιάς είναι δημοσιογράφος

    Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Ιδέες και Απόψεις» του ΑΠΕ- ΜΠΕ δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του πρακτορείου.

    [02] Συνάντηση του ΠτΔ με τη Φ. Γεννηματά

    Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη επανέλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του σήμερα το απόγευμα με την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ο κ. Παυλόπουλος έκανε ειδική αναφορά στην ενεργό, όπως τη χαρακτήρισε, παρουσία της κας Γεννηματά σε αυτή την κρίσιμη στιγμή και υπογράμμισε ότι τιμά ιδιαίτερα τόσο εκείνη, όσο και την ιστορία του ΠΑΣΟΚ.

    Μάλιστα, ο Πρόεδρος εξήρε και την συμβολή της Φ. Γεννηματά, στο να υπάρξει αυτό το αποτέλεσμα στην πρόσφατη σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών, που όπως επισήμανε, «αποτέλεσε το βασικό όπλο του πρωθυπουργού για να ξεκινήσουμε και πάλι την προσπάθεια που θα οδηγήσει, είμαι πεπεισμένος την Ελλάδα στον να παραμείνει στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη».

    Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κα Φώφη Γεννηματά, αφού μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ανησυχία του ελληνικού λαού, υπογράμμισε ότι όλοι περιμένουν τώρα αυτή τη συνεννόηση και πρόσθεσε ότι θα ήθελε να τον ενημερώσει για τις επαφές που είχε και τη συμμετοχή της στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Ηγετών πριν από την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

    Όπως σημείωσε η κα Γεννηματά είναι πάρα πολύ θετικό το γεγονός ότι ήδη οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές έχουν πάρει πρωτοβουλίες θερμής στήριξης της Ελλάδας και της προοπτικής της παραμονής της χώρας στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη.

    [03] Συνάντηση Μπακογιάννη και Χατζηδάκη με Γιούνκερ

    Το μήνυμα ότι η Ελληνική Βουλή έχει την ευρωπαϊκή πλειοψηφία να στηρίξει μια συμφωνία, μετέφεραν σήμερα στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη και Κωστής Χατζηδάκης.

    Οι δύο βουλευτές της Ν.Δ. είχαν σήμερα συνάντηση 50 λεπτών με τον Ζ.Κ.Γιούνκερ στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

    Μετά τη συνάντηση η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε τα εξής: «Μεταφέραμε το μήνυμα του προέδρου της ΝΔ, Β. Μεϊμαράκη ότι η ΝΔ είναι το βαθιά ευρωπαϊκό κόμμα που στήριξε την προοπτική της χώρας μέσα στην Ευρώπη και στην ευρωζώνη και βεβαιώνει ότι αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί και ότι αυτή η Βουλή έχει την ευρωπαϊκή πλειοψηφία να στηρίξει μια συμφωνία. Ελπίζω και εύχομαι η συμφωνία αυτή πράγματι να έρθει και οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης να είναι τέτοιες ώστε να μπορούν να οδηγήσουν στη λύση του προβλήματος και να μην πληρώσει ένας ολόκληρος λαός ερασιτεχνισμούς, ιδεοληψίες και εγωισμούς».

    Από την πλευρά του ο Κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι μετέφεραν στον κ. Γιούνκερ το μήνυμα ότι οι θυσίες των Ελλήνων τα τελευταία πέντε χρόνια δεν πρέπει με κανένα τρόπο να πάνε χαμένες και πως η επιτυχία της Ελλάδας θα είναι και επιτυχία της Ευρώπης.

    [04] Τ. Κουίκ: Η επερχόμενη συμφωνία είναι μονόδρομος

    Ο Υφυπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουίκ απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι «οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ σε τέτοιες στιγμές εθνικής υπευθυνότητας δεν θα μπούμε στη λογική της προβοκάτσιας. Η σημερινή συνεργασία του προέδρου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Πάνου Καμμένου με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ήταν απόλυτα δομημένη, όπως κάθε φορά, στη βάση της εξαιρετικής κυβερνητικής συνεργασίας μας».

    Παρέπεμψε, επίσης, και στις δηλώσεις του προέδρου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ κατά την έξοδό του το πρωί από το Μέγαρο Μαξίμου, προσθέτοντας ότι ο κ. Καμμένος, «τώρα είναι και πάλι εδώ, συμμετέχοντας στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου».

    [05] ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση να κινηθεί τάχιστα και να κλείσει συμφωνία με τους εταίρους

    «Η Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα οφείλει με ευθύνη να κινηθεί τάχιστα χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς δισταγμούς, χωρίς διπλές σκοπιμότητες, χωρίς μπλόφες και διπλά παιγνίδια, μέσα στο πλαίσιο που καθορίστηκε με τη διπλή εντολή και την εθνική στρατηγική στη σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», αναφέρει σε κείμενο θέσεων το ΠΑΣΟΚ για την κρίσιμη συγκυρία της διαπραγημάτευσης που διέρχεται η χώρα.

    Στίς δέκα θέσεις-εκτιμήσεις του ΠΑΣΟΚ επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι κατά τη χθεσινή μακρά τηλεφωνική συζήτηση, που είχε η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κα Γεννηματά με τον Πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι οι πρωτοβουλίες και οι επιλογές της κυβέρνησης του έχουν ως αναφορά, αποκλειστικά και μόνο, το πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής (όπως συνοψίστηκε στο κοινό ανακοινωθέν του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών), χωρίς δεύτερες σκέψεις και δίχως διπλά σενάρια.

    [06] Β. Πούτιν: Η τράπεζα των BRICS θα μπορεί να χρηματοδοτεί προγράμματα από το 2016

    Η νέα αναπτυξιακή τράπεζα που δημιουργήθηκε από τις αναδυόμενες χώρες των BRICS θα είναι επιχειρησιακή και σε θέση να χρηματοδοτεί προγράμματα ήδη από την επόμενη χρονιά, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη σύνοδο κορυφής του οργανισμού στην πόλη Ούφα της Ρωσίας.

    «Η νέα τράπεζα ανάπτυξης θα χρηματοδοτεί προγράμματα ενεργειακά, μεταφορών ή βιομηχανικής ανάπτυξης», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν έπειτα από συνομιλίες με τους αρχηγούς των κρατών των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική).

    Σύμφωνα με τον ρώσο πρόεδρο οι πρώτες χρηματοδοτήσεις θα αρχίσουν από το 2016. «Έχουμε ήδη επιλέξει 50 προγράμματα και πρωτοβουλίες στον οδικό μας χάρτη», διαβεβαίωσε, επισημαίνοντας πως μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η δημιουργία ενός κέντρου έρευνας για τις πηγές ενέργειας, χωρίς να κάνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

    Οι BRICS, που αντιπροσωπεύουν το 40% του πληθυσμού και το ένα πέμπτο του ΑΕΠ του πλανήτη, αποφάσισαν να αποκτήσουν τη δική τους τράπεζα για να χρηματοδοτούν μεγάλα έργα υποδομής και να ασκήσουν πίεση στη δυτική ηγεμονία.

    Αυτή η νέα τράπεζα θα έχει αρχικό κεφάλαιο 50 δισεκ. δολαρίων και θα συνδεθεί με ένα νομισματικό ταμείο 100 δισεκ. δολαρίων.

    [07] Ολ. Μπλανσάρ: Eργαζόμαστε για μία συμφωνία που θα κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη

    «Συνεχίζουμε να ελπίζουμε και να εργαζόμαστε για μία συμφωνία η οποία θα επιτρέψει στην Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, τόνισε ο επικεφαλής των οικονομολόγων του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον.

    Ερωτηθείς για τις προϋποθέσεις από μέρους του ΔΝΤ για να υπάρξει συμφωνία, ο κ. Μπλανσάρ είπε πως πρέπει να υπάρξουν κινήσεις στους τομείς των δημοσίων οικονομικών και των μεταρρυθμίσεων κι από την άλλη να υπάρξει ένα ξεκάθαρο σχέδιο χρηματοδότησης, που σημαίνει περισσότερη χρηματοδότηση και ανακούφιση χρέους. Αυτά που λέγαμε πριν δέκα μέρες ισχύουν και σήμερα».

    Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ περιέγραψε την Ελλάδα ως «τον ελέφαντα στο δωμάτιο», αλλά υποστήριξε ότι όσο δραματικά κι είναι τα γεγονότα στην Ελλάδα , της οποίας η οικονομία είναι λιγότερο από 2% του ΑΕΠ και της Ευρωζώνης και 0,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ, δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης.

    [08] Η Μέρκελ αποκλείει ένα «κούρεμα» των ευρωπαϊκών δανείων προς την Ελλάδα

    Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε στη διάρκεια επίσκεψής της στο Σαράγεβο πρωτεύουσα της Βοσνίας, πως ένα «κούρεμα» των ευρωπαϊκών δανείων προς την Ελλάδα είναι εκτός συζήτησης.

    «Το 2012 ασχοληθήκαμε με το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους. Επιμηκύναμε τις ωριμάνσεις, αναβάλαμε την απαίτηση αποπληρωμής για τα δάνεια του EFSF έως το 2020. Δεν αντιμετωπίζουμε λοιπόν το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους για πρώτη φορά», δήλωσε η Μέρκελ όταν ερωτήθηκε σχετικά με τις διαφορές με το ΔΝΤ για μια απομείωση του χρέους της Ελλάδας.

    «Έχω δηλώσει πως ένα κλασικό κούρεμα είναι για μένα εκτός συζήτησης και αυτό δεν έχει αλλάξει από χθες μέχρι σήμερα», πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

    [09] Σόιμπλε: Το ΔΝΤ έχει δίκιο ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο

    Η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο προαπαιτουμένων προκειμένου να εξασφαλίσει την στήριξη των εταίρων της, δήλωσε o γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκφράζοντας επιφύλαξη σχετικά με το αν τα προαπαιτούμενα μπορούν να εφαρμοστούν εγκαίρως. Παραδέχθηκε ότι το ΔΝΤ έχει δίκιο όταν λέει ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν είναι εφικτή χωρίς «κούρεμα», αλλά απέρριψε το ενδεχόμενο, λέγοντας ότι θα συνιστούσε παραβίαση των κανόνων της Ευρωζώνης.

    Επανέλαβε δε ότι δεν μπορεί να γίνει νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

    «Εάν η Ελλάδα θέλει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη, πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε μιλώντας σε συνέδριο της Bundesbank στην Φρανκφούρτη μαζί με τον γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν και πρόσθεσε ότι η Αθήνα «δεν έκανε τίποτα», ενώ, αναφερόμενος στον έλεγχο της κίνησης κεφαλαίων που έχει επιβληθεί στις ελληνικές τράπεζες, επισήμανε ότι είναι άγνωστο πότε θα αρθεί. «Μπορεί να διαρκέσει αρκετό καιρό», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να μεταφέρουμε το ρίσκο μιας κυβέρνησης στην κοινότητα», τονίζοντας ότι οι τραπεζικοί κίνδυνοι πρέπει να απομονωθούν από τους κυρίαρχους κινδύνους.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέρριψε και πάλι το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους διότι, όπως είπε, κάτι τέτοιο θα παραβίαζε τους κανόνες της Ευρωζώνης, αναγνώρισε ωστόσο ότι το ΔΝΤ έχει δίκιο όταν λέει ότι χωρίς κούρεμα, το ελληνικός χρέος δεν είναι βιώσιμο. «Ήδη το 2012 πήγαμε πιο πέρα από το ΔΝΤ(...) Το περιθώριο που έχουμε χάρη στην αναδιάρθρωση ή αναδιαμόρφωση του χρέους είναι πολύ μικρό και τις επόμενες μέρες θα συζητήσουμε βεβαίως αν υπάρχει ακόμη τέτοια επιλογή. Αλλά είμαι πιο επιφυλακτικός σε αυτό από ό,τι ο Μισέλ Σαπέν», δήλωσε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η 'Αγγελα Μέρκελ είχε δίκιο που επεδίωκε την συμμετοχή του ΔΝΤ στα ευρωπαϊκά προγράμματα, καθώς χωρίς αυτό δεν θα μπορούσαμε να εμπιστευθούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Σε ό,τι αφορά τον νέο έλληνα ομόλογό του, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι έχει πιο «συμβατική» συμπεριφορά από τον προκάτοχό του και σημείωσε ότι κατά την πρώτη τους συνάντηση τον συμβούλευσε να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις. «Just do it!», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε ότι είπε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

    [10] Το φεστιβάλ Αθηνών τιμά τα 90 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη με συναυλία στο Ηρώδειο

    Αγαπημένα έργα του κορυφαίου Έλληνα δημιουργού Μίκη Θεοδωράκη θα παρουσιαστούν στο αφιέρωμα για τα 90 χρόνια από τη γέννησή του που οργανώνει το Φεστιβάλ Αθηνών στις 14 Ιουλίου στο Ηρώδειο. Θα παρουσιαστούν, κορυφαία έργα του Μίκη, όπως η μεγαλόπνοη Πρώτη Συμφωνία και το εμβληματικό 'Αξιον Εστί, με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού και με τη συμμετοχή του Γιώργου Νταλάρα, του Δημήτρη Πλατανιά, του Άκη Σακελλαρίου και τις χορωδίες των Μουσικών Συνόλων του δήμου Αθηναίων, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, «Μελωδοί» και τη χορωδία της Ε.Ρ.Τ.

    «Πρέπει να ομολογήσω ότι αισθάνομαι άβολα που η μουσική μου θα ακουστεί σε μία εποχή που κυριαρχείται από το μεγάλο πόνο των γερόντων που λιώνουν στις ουρές για ένα πιάτο φαί. Είναι επόμενο να αισθάνομαι ντροπή ειδικά εγώ που ενώ κουβαλάω στην πλάτη μου τα ίδια χρόνια, έχω το προνόμιο να απολαμβάνω την ίδια στιγμή τη χαρά ενός ανθρώπου της τέχνης που το έργο του παρουσιάζεται σε ένα ιστορικό χώρο μπροστά σε ένα μεγάλο κοινό» αναφέρει στο μήνυμα που απέστειλε ο Μίκης Θεοδωράκης και συμπληρώνει. «Το μόνο που με παρηγορεί είναι ο συμβολισμός από την συνύπαρξη μέσα στον ίδιο λαό του πόνου και της ελπίδας αλλά και τη βεβαιότητας ότι κάποτε ο πόνος θα εξαλειφθεί ενώ η ελπίδα θα γιγαντωθεί και θα γίνει πραγματικότητα. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι την Πρώτη μου Συμφωνία την συνέθεσα μέσα σε συνθήκες του μεγαλύτερου πόνου που μπορεί να γνωρίσει ο άνθρωπος, για να αποδείξω ότι η ελπίδα είναι αυτή που θριαμβεύει πάντοτε όταν έχει κανείς μέσα του αληθινή πίστη στον άνθρωπο και τη ζωή».

    [11] Διαψεύδει το Ποτάμι δημοσίευμα της «Μπιλντ», ό,τι μπαίνει στην κυβέρνηση

    Ξαναζεσταμένα σενάρια σερβίρουν μερικές φορές στην Ευρώπη, αναφέρει σε σχόλιό του το Ποτάμι, διαψεύδοντας δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Μπιλντ» πως μπαίνει στη κυβέρνηση.

    «Ας σοβαρευτούμε. Το Ποτάμι δε θα μπει στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να αποφύγει η χώρα την καταστροφή», συμπληρώνεται στο σχόλιο.

    [12] Η κυβέρνηση βρίσκεται πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας εκτιμά ο Π. Καμμένος

    Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση βρίσκεται πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας και την αίσθησή του ότι «μπορεί να τελειώσουμε και σήμερα» διατύπωσε ο Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος σε σημερινή του συνέντευξη στον Real FM.

    Ερωτηθείς πόσο «βαριά» θα είναι η συμφωνία, ο κ. Καμμένος αφενός μεν είπε ότι διαβάζει διάφορα σενάρια που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, αφετέρου δε, κατέστησε σαφές ότι «εδώ έχουμε μία συμφωνία η οποία έχει έρθει στο τραπέζι του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Είναι οι προτάσεις που έχει κάνει ο κ. Γιούνκερ, με πέντε σημεία, τα οποία αποτελούν τις «κόκκινες γραμμές» της Ελλάδος που συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει να κοστολογηθούν και να ενταχθούν σε ένα κείμενο το οποίο ουσιαστικά καθρεφτίζει την ελληνική θέση».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 9 July 2015 - 16:32:23 UTC