Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στ. Θεοδωράκης: Ελπίζουμε ότι ο πρωθυπουργός θα επιμένει στην γραμμή της παραμονής της χώρας στην ΕΕ
  • [02] Πέφτουν οι μάσκες στο Ευρωκοινοβούλιο, δήλωσε ο Ν. Βούτσης
  • [03] Βερολίνο: Δεν υπάρχει καμία απολύτως βάση για συζήτηση κουρέματος του ελληνικού χρέους
  • [04] Π. Μοσκοβισί: Οι διαπραγματεύσεις έχουν αποδώσει καρπούς, η θετική έκβαση τους δεν είναι μακριά
  • [05] Μ. Ραχόι: Θετικό το γεγονός ότι ο τόνος της Αθήνας άλλαξε
  • [06] Α. Τσίπρας: Θα καταθέσουμε αύριο συγκεκριμένες προτάσεις
  • [07] Βοήθεια μόνο έναντι όρων, επαναλαμβάνει το Βερολίνο

  • [01] Στ. Θεοδωράκης: Ελπίζουμε ότι ο πρωθυπουργός θα επιμένει στην γραμμή της παραμονής της χώρας στην ΕΕ

    «Οι Έλληνες θέλουν λύση, θέλουν ευρώ, θέλουν Ευρώπη και το Ποτάμι προσπαθεί για την εθνική συνεννόηση. Ελπίζουμε ότι ο πρωθυπουργός θα επιμένει στην γραμμή που είναι η παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Κ.Ο του Ποταμιού με ηγετικά στελέχη του κόμματος.

    Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι οι προτάσεις που θα καταθέσει η κυβέρνηση στους εταίρους θα το κάνουν πράξη και δεν θα δώσουν το δικαίωμα στους συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης να οδηγηθεί η χώρα εκτός Ευρωζώνης.

    «Αυτή τη στιγμή δίνουμε τη μάχη των μαχών για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρώπη, για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Νομίζω ότι προσφέρουν πολύ κακή υπηρεσία και στην κυβερνητική παράταξη αλλά και στη χώρα, αυτοί οι άφρονες που καλλιεργούν σενάρια ρήξης και επιστροφής στη δραχμή» δήλωσε ο Επικεφαλής του Ποταμιού.

    [02] Πέφτουν οι μάσκες στο Ευρωκοινοβούλιο, δήλωσε ο Ν. Βούτσης

    «Πέφτουν οι μάσκες στο Ευρωκοινοβούλιο» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, στη Βουλή, κάνοντας λόγο για μία ελίτ μέσα στην ΕΕ, που έχει στρατηγική διχασμού και είναι απέναντι στα δημοψηφίσματα. «Πράγματι, ο δικός μας δρόμος, η θέληση μας, είναι να πέσουν οι μάσκες για να φανεί το προσωπείο που γερνάει και αποκτά σκοτεινό χρώμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Παράλληλα, ο κ. Βούτσης επεσήμανε ότι η Ελλάδα πρέπει να απαντήσει με ψυχραιμία, ενώ διέψευσε τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, για τα όσα είχε υποστηρίξει στο Ευρωκοινοβούλιο, ότι η χώρα μας απειλεί την Ευρώπη με τους μετανάστες. «Ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος κ. Βέμπερ απηύθυνε την πρόκληση προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, ότι απειλήσαμε με μετανάστες την Ευρώπη. Ότι θα ανοίξουμε τη στρόφιγγα από τον ρόλο των ανθρωποφυλάκων που μας έχουν αναθέσει. Αυτή η απειλή δεν μας εκφράζει, δεν την σκεφτόμαστε γιατί έχουμε πάγιες αξιακές και ανθρωπιστικές αντιλήψεις» σημείωσε ο υπουργός, με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας.

    [03] Βερολίνο: Δεν υπάρχει καμία απολύτως βάση για συζήτηση κουρέματος του ελληνικού χρέους

    Χθες κατέστη σαφές, ότι αν μέχρι την Κυριακή δεν υπάρχει λύση, τότε ενδεχομένως να χρειάζεται να σκεφτούμε άλλα σενάρια, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν εξετάζεται η επιλογή της εισαγωγής παράλληλου νομίσματος για την Ελλάδα.

    «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Χθες συνεδρίασε το Eurogroup και θα υπάρξουν και άλλες συζητήσεις. Τώρα το θέμα, είναι το αίτημα της Ελλάδας στον ΕΜΣ. Η επιστολή από τις 30 Ιουνίου δεν αποτελεί αίτημα. Με αυτό πρέπει να ασχοληθούμε τώρα. Αλλά χθες κατέστη σαφές, ότι αν μέχρι την Κυριακή δεν υπάρχει λύση, τότε ενδεχομένως να χρειάζεται να σκεφτούμε άλλα σενάρια», δήλωσε ο κ. Γιέγκερ.

    Ερωτηθείς αν η γερμανική κυβέρνηση διαθέτει σχέδιο για Grexit, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι «η κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη για κάθε εξέλιξη - και αναμένουμε με κάθε ηρεμία τις εξελίξεις των επόμενων ημερών».

    Ο κ. Γιέγκερ επανέλαβε ακόμη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι δεν βλέπει λόγο για κούρεμα του ελληνικού χρέους ή για άλλα μέτρα που θα μείωναν την αξία των δανείων. «Αυτή τη στιγμή και επί της αρχής δεν βλέπουμε, όπως σαφέστατα δήλωσε χθες η Καγκελάριος, καμία απολύτως βάση για τέτοια συζήτηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

    [04] Π. Μοσκοβισί: Οι διαπραγματεύσεις έχουν αποδώσει καρπούς, η θετική έκβαση τους δεν είναι μακριά

    «Η ελληνική πλευρά προσέρχεται πλέον με θετικό και εποικοδομητικό πνεύμα στις διαβουλεύσεις» τονίζει σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί. Σε ότι αφορά το τραπεζικό ζήτημα ,ο Γάλλος Επίτροπος ανέφερε ότι μετά την επίτευξη συμφωνίας θα μπορούσαν να ομαλοποιηθούν τα πράγματα.

    Ταυτόχρονα σημείωσε ότι οι ως τώρα διαβουλεύσεις έχουν αποδώσει καρπούς και εκτίμησε ότι η θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων δεν είναι μακριά. Ο κ. Μοσχοβισί απορρίπτει τις αιτιάσεις ότι οι συζητήσεις του τελευταίου πενταμήνου δεν έχουν αποδώσει τίποτε. Για το θέμα του ελληνικού χρέους λέει ότι θα τεθεί την κατάλληλη στιγμή καθώς προέχει η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και οι μεταρρυθμίσεις ωστόσο, το ζήτημα δεν απασχολεί μόνο το ΔΝΤ αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μιλώντας για το δημοψήφισμα αναφέρει ότι οι Έλληνες δεν γύρισαν την πλάτη στην Ευρώπη και ούτε η Ευρώπη θα πρέπει να γυρίσει την πλάτη στους Έλληνες, «ένα grexit θα ήταν τρομακτική αποτυχία».

    [05] Μ. Ραχόι: Θετικό το γεγονός ότι ο τόνος της Αθήνας άλλαξε

    Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι χαρακτήρισε σήμερα «θετικό» το γεγονός ότι ο τόνος της Ελλάδας άλλαξε, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη δέσμευση της Αθήνας να «σεβαστεί τους κανόνες», να τηρήσει την εξυπηρέτηση του χρέους και να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις.

    «Η μουσική είναι διαφορετική, δεν είναι εκείνη που ακούγαμε μέχρι τώρα και αυτό είναι θετικό», δήλωσε ο Μαριάνο Ραχόι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μαδρίτη, αναφερόμενος στην επιστολή της Αθήνας προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) με την οποία ζητεί ένα τρίτο πακέτο διάσωσης.

    [06] Α. Τσίπρας: Θα καταθέσουμε αύριο συγκεκριμένες προτάσεις

    Θέλουμε βιώσιμη ανάπτυξη για να επιστρέψουμε πίσω τα δανεικά που πήραμε, απάντησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στους ευρωβουλευτές, που στη σημερινή ολομέλεια του Eυρωκοινοβουλίου αναφέρθηκαν στο βάρος που έχουν επωμιστεί οι δικές τους χώρες.

    Ο Αλέξης Τσίπρας, για μια ακόμη φορά έσπευσε να ξεκαθαρίσει και να διαβεβαιώσει τους ευρωβουλευτές ότι η Ελλάδα δεν έχει κανένα κρυφό σχέδιο για έξοδο από το ευρώ, και πως το μόνο σχέδιο που έχει είναι μια συμφωνία οικονομικά βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη, ακριβώς για να η Ελλάδα σε θέση να επιστρέψει τα χρήματα που έχει δανειστεί.

    «Ακούστηκε το ερώτημα «έχετε ένα κρυφό σχέδιο να βγάλετε την Ελλάδα από την ευρωζώνη»; Θέλω να σας απαντήσω με ειλικρίνεια. Όλη την προηγούμενη εβδομάδα η συντριπτική πλειοψηφία των δηλώσεων ευρωπαίων πολιτικών και αξιωματούχων, ήταν ότι το «όχι» στο δημοψήφισμα σημαίνει αυτόματα έξοδο της Ελλάδα από το ευρώ. Αυτό το γνώριζαν οι πολίτες όταν πήγαν στην κάλπη. Και έφεραν παρ? όλα αυτά ένα αποτέλεσμα που όλους εξέπληξε», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Αν είχα στόχο να βγάλω την Ελλάδα από το ευρώ, δεν θα πήγαινα μετά να κάνω δηλώσεις και να ερμηνεύσω το δημοψήφισμα, όχι ως εντολή ρήξης με την Ευρώπη, αλλά ως εντολή ενίσχυσης της διαπραγματευτικής προσπάθειας για να φτάσουμε σε μια καλύτερη συμφωνία, σε μια πιο αξιόπιστη συμφωνία, σε μια συμφωνία οικονομικά βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη».

    «Αυτός είναι ο στόχος μου. Δεν έχω κανένα άλλο κρυφό σχέδιο και μιλάω με ανοιχτά χαρτιά» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    Απαντώντας εξάλλου σε επιθετικές τοποθετήσεις ευρωβουλευτών, ο Αλέξης Τσίπρας διαπίστωσε πως η εντονότερη «πολεμική ρητορική» διατυπώθηκε «για την αδυναμία μας να ανταποκριθούμε στην εντολή των ευρωπαίων εταίρων. Και θέλω να πω ότι, βεβαίως ο δανεισμός είναι μια μορφή αλληλεγγύης. Εμείς όμως θέλουμε ένα βιώσιμο πρόγραμμα, ακριβώς για να είμαστε σε θέση να επιστρέψουμε τα δανεικά που πήραμε. Και όταν ζητάμε απομείωση του χρέους, την ζητάμε ακριβώς για να είμαστε σε θέση να επιστρέψουμε αυτά τα δανεικά και για να μην είμαστε υποχρεωμένοι διαρκώς σε νέα δάνεια για να ξεπληρώνουμε τα παλαιότερα».

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο κυρίαρχο δικαίωμα μιας κυβέρνησης να επιλέγει με ποιον τρόπο θα βρίσκει ισοδύναμα μέτρα για να καλύψει δημοσιονομικούς στόχους.

    «Είναι κυρίαρχο δικαίωμα μιας κυβέρνησης να επιλέγει να αυξήσει τη φορολογία των κερδοφόρων επιχειρήσεων και να μην κόψει το επίδομα των χαμηλότερων συντάξεων, το ΕΚΑΣ, προκειμένου να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους», είπε ο κ. Τσίπρας για να υπογραμμίσει: «Αν δεν είναι δικαίωμα μιας κυρίαρχης κυβέρνησης να επιλέξει με ποιον τρόπο θα βρει ισοδύναμα μέτρα για να καλύψει τους απαιτούμενους στόχους, τότε θα πρέπει να υιοθετήσουμε μια αντίληψη ακραία και αντιδημοκρατική. Ό,τι στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα δεν θα πρέπει να γίνονται εκλογές. Θα πρέπει να διορίζονται κυβερνήσεις, να διορίζονται τεχνοκράτες και αυτοί να αναλαμβάνουν την ευθύνη των αποφάσεων».

    Όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας «οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες. Και οι δεσμεύσεις μας για τη δημοσιονομική προσαρμογή προκειμένου να έχουμε πλεονάσματα και όχι ελλείμματα, οι δεσμεύσεις μας αυτές είναι δεδομένες. Διατηρούμε όμως το δικαίωμα της αναδιανομής, της επιλογής των βαρών».

    Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι μπροστά σε μία κρίσιμη στιγμή, τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, παρά τις ιδεολογικές τους διαφορές, έχουν την δυνατότητα και ενώνουν τις δυνάμεις τους.

    «Προχθές, όλες οι πολιτικές δυνάμεις υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι και συμφωνήσαμε σε ένα πλαίσιο στη βάση του οποίου αύριο θα καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις για μια βιώσιμη και δίκαιη συμφωνία, προτάσεις αξιόπιστων μεταρρυθμίσεων», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός.

    [07] Βοήθεια μόνο έναντι όρων, επαναλαμβάνει το Βερολίνο

    «Δεν υπάρχει βοήθεια χωρίς όρους» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ, προσθέτοντας ότι το ελληνικό αίτημα προς τον ESM θα πρέπει να περιλαμβάνει και παρουσίαση των μεταρρυθμίσεων που σχεδιάζει να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εύρος του προγράμματος βοήθειας, ο κ. Γιέγκερ διευκρίνισε ότι δεν έχει να κάνει με το τι έχει συζητηθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου και τόνισε ότι πρέπει να είναι ένα «ευρύ και προς το μέλλον προσανατολισμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων». Λογική και αξιόπιστη πυξίδα για αυτό θα ήταν η τελευταία έκθεση της τρόικας τον Δεκέμβριο του 2014, όπου αναφέρονται 15 τομείς στους οποίους η Ελλάδα πρέπει να κλείσει κενά, πρόσθεσε.

    Επίσης, ο κ. Γιέγκερ επεσήμανε ότι η γερμανική κυβέρνηση και το κοινοβούλιο αναμένουν ότι στην περίπτωση απόφασης έναρξης διαπραγματεύσεων για τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, από την ελληνική πλευρά θα δοθούν, ήδη, κατά τη διάρκεια αυτών των διαπραγματεύσεων, σαφή μηνύματα, τα οποία θα επαναφέρουν τη χαμένη εμπιστοσύνη ή μέρος της. «Περιμένουμε τότε, όχι μόνο λόγια πρόθεσης, αλλά και πράξεις» σημείωσε.

    Τέλος, ανέφερε ότι στη λίστα των προαπαιτούμενων (prior actions) υπάρχουν αρκετά μέτρα, τα οποία θα μπορούσαν να εφαρμοστούν άμεσα και να περάσουν από την ελληνική Βουλή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 8 July 2015 - 14:32:18 UTC