Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σταθάκης: Η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί με αίσθημα ευθύνης
  • [02] Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την προεδρία της ΝΔ, ο Μάκης Βορίδης
  • [03] «Ο διάλογος έχει ήδη ανοίξει, περιμένουμε προτάσεις από τον Ελληνα πρωθυπουργό»
  • [04] Η Βρετανία «θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσει» την οικονομία της
  • [05] Πτώση καταγράφουν οι ασιατικές χρηματαγορές
  • [06] Δ. Μάρδας: Απόψε η νέα ΠΝΠ για τη λειτουργία των τραπεζών
  • [07] «Μετά το δημοψήφισμα, στόχος πρέπει να είναι η επανέναρξη διαπραγματεύσεων»
  • [08] Κίρχνερ και Μοράλες συγχαίρουν τον ελληνικό λαό
  • [09] Το Πεκίνο πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει εντός της ευρωζώνης
  • [10] Γ. Πατούλης: Να κάνει πράξη ο πρωθυπουργός τις δεσμεύσεις που ανέλαβε
  • [11] Ελάχιστες οι ακυρώσεις κρατήσεων στη Θάσο
  • [12] Ασθενής σεισμική δόνηση 4,1 βαθμών, δυτικά της Ζακύνθου
  • [13] Παγκόσμιο ενδιαφέρον για το δημοψήφισμα
  • [14] Η πρωτοποριακή παράσταση «Ρήσος» στο Λύκειο του Αριστοτέλη
  • [15] «Ιστορία και ρεμπέτικο». Όταν οι κρίσεις παράγουν τραγούδια
  • [16] Παράσταση στο αρχαίο θέατρο Σαλαμίνας, στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου
  • [17] Σε εξέλιξη το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
  • [18] Γ. Σακελλαρίδης: Μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών θα ανακοινωθεί ο αντικαταστάτης του Γ. Βαρουφάκη
  • [19] Μ. Σαπέν: Το επίπεδο της ρευστότητας που παρέχει η ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες «δεν μπορεί να μειωθεί»
  • [20] Παραιτήθηκε ο Γ. Βαρουφάκης
  • [21] Δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων για το δημοψήφισμα στην Ελλάδα
  • [22] Κινητοποίηση και διαβουλεύσεις των ευρωπαϊκών αρχών μετά το δημοψήφισμα στην Ελλάδα

  • [01] Σταθάκης: Η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί με αίσθημα ευθύνης

    «Είναι μία μεγάλη μέρα του ελληνικού λαού. Η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί με αίσθημα ευθύνης» είπε ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, εισερχόμενος στο υπουργείο Οικονομικών.

    [02] Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την προεδρία της ΝΔ, ο Μάκης Βορίδης

    Aνοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, μετά την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά χθες το βράδυ άφησε ο βουλευτής του κόμματος Μάκης Βορίδης.

    Ο κ. Βορίδης μιλώντας στον ΑΝΤ1 και απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ανέφερε πως όλοι μπορούν να είναι υποψήφιοι και σε ότι αφορά τον ίδιο, θέλει να σκεφτεί κάποια πράγματα και να εξετάσει τις παραμέτρους πριν πάρει τις αποφάσεις του.

    [03] «Ο διάλογος έχει ήδη ανοίξει, περιμένουμε προτάσεις από τον Ελληνα πρωθυπουργό»

    «Το νήμα του διάλογου κρατείται γερά», «ο διάλογος είναι ήδη ανοικτός», «η συζήτηση για το χρέος δεν είναι ταμπού» και ήδη στο τραπέζι βρίσκεται πρόταση που θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για διάλογο, δήλωσε σήμερα το πρωί ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν με συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Europe1.

    «Το βάρος του ελληνικού χρέους τους επόμενους μήνες ή τα επόμενα χρόνια θα είναι υπερβολικά υψηλό για την Ελλάδα για να μπορέσει να ανακάμψει» δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: «υπάρχουν διάφορες εκφράσεις, (...) θα μπορούσαμε να το αναδιαρθρώσουμε, να το ελαφρύνουμε, να το επιμηκύνουμε χρονικά και αυτή είναι η πρόταση που η Γαλλία έχει βάλει επάνω στο τραπέζι και επ' αυτού θα μπορέσουμε να συζητήσουμε».

    Στις επίμονες ερωτήσεις του δημοσιογράφου, γύρω από το ότι η σημασία του ΟΧΙ θα μπορούσε να σημάνει έξοδο από το ευρώ ο Μισέλ Σαπέν υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει αυτόματη σχέση».

    «Προηγουμένως είχα πει ότι το ΟΧΙ κυοφορούσε κινδύνους» εξήγησε. «Δεν υπάρχει όμως καμία αυτόματη σχέση, ούτε και για το ότι αυτομάτως η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ. Το να δούμε εάν παραμένει ή εάν βγαίνει εξαρτάται από την ποιότητα των διαπραγματεύσεων που θα αρχίσουν. 'Αλλωστε ο διάλογος έχει ήδη ανοίξει. Είναι θέμα σεβασμού που οφείλουμε στην ψήφο των Ελλήνων. Ανήκει τώρα στον πρωθυπουργό να κάνει προτάσεις» είπε ο Μισέλ Σαπέν. Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε: «Δουλέψαμε όλη την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος Ολάντ, εγώ ο ίδιος με τον πρόεδρο Γιούνκερ, με τον πρόεδρο του Eurogroup, με την ΕΚΤ, με τους Έλληνες, σε πρόταση που ήταν και πρόταση της Γαλλίας. Αυτή η πρόταση δεν έχει απορριφθεί. Απορρίφθηκε η προηγούμενη. Υπάρχει ήδη στο τραπέζι η βάση για ένα διάλογο, ανήκει όμως στην Ελλάδα να μας αποδείξει ότι αντιμετωπίζει σοβαρά αυτόν το διάλογο και ότι ξέρει, ότι μπορεί να παραμείνει στο ευρώ (...) Εάν η Ελλάδα υποβάλει σταθερές και σοβαρές προτάσεις και εάν από τη μεριά μας, όπως η Γαλλία έχει προτείνει, λάβουμε υπόψη το βάρος του χρέους και ενεργήσουμε ώστε τα πρώτα χρόνια ελαφρυνθεί επιτρέποντας στην Ελλάδα να ανακάμψει, τότε θα έχουμε μια στέρεη βάση.

    «Το νήμα του διαλόγου κρατείται γερά και κρατείται από τη Γαλλία από τη μια πλευρά» δήλωσε ο Μισέλ Σαπέν.

    [04] Η Βρετανία «θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσει» την οικονομία της

    Η βρετανική κυβέρνηση έλαβε υπόψη της την «αποφασιστική ετυμηγορία» των Ελλήνων στο δημοψήφισμα της Κυριακής και διαβεβαίωσε ότι «θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσει» την οικονομία της, σύμφωνα με εκπρόσωπο του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

    «Ο ελληνικός λαός εξέφρασε μια αποφασιστική γνώμη στο δημοψήφισμα. Αυτή είναι μια καθοριστική στιγμή στην ελληνική οικονομική κρίση» έγραψε ο εκπρόσωπος σε δήλωσή του μετά την νίκη του «όχι» σε ποσοστό 61,31% στο δημοψήφισμα.

    «Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για την προστασία της οικονομικής μας ασφάλειας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αβεβαιότητας. Έχουμε ήδη καταρτίσει σχέδια έκτακτης ανάγκης και αργότερα σήμερα ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει σε άλλη συνεδρίαση για να εξεταστούν τα σχέδια αυτά υπό το φως του αποτελέσματος».

    Η Βρετανία δεν ανήκει στην ευρωζώνη, αλλά η οικονομία της, κυρίως ο χρηματοπιστωτικός της τομέας, επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την κατάσταση των γειτόνων της ευρωζώνης.

    [05] Πτώση καταγράφουν οι ασιατικές χρηματαγορές

    Πτώση καταγράφουν σήμερα οι χρηματαγορές στην Ασία, με το ευρώ να περιορίζει τις απώλειες του, στον απόηχο του «όχι» του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, που προκαλεί φόβους για έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Νωρίς το πρωί το χρηματιστήριο στο Τόκιο υποχωρούσε κατά 1,58%, στο Χονγκ Κονγκ περισσότερο από 3% ενώ είχε ανοίξει με άνοδο 0,7%, στο Σίδνεϊ κατέγραφε απώλειες 1,3%, στη Σεούλ 1,62% και στο Ουέλινγκτον 0,82%.

    Η ισοτιμία του ευρώ ήταν 1,1038 δολάριο και 135,30 γεν, καταγράφοντας αύξηση σε σχέση με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές της Κυριακής που είχε υποχωρήσει στο 1,0963 δολάριο και στα 134,91 γεν.

    Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είχαν επιλέξει την επιφυλακτικότητα την Παρασκευή, κλείνοντας με πτώση, πριν από το δημοψήφισμα στο οποίο υπήρξε 61,31% μαζική απόρριψη στις απαιτήσεις των δανειστών της Αθήνας, η οποία βυθίζει την Ελλάδα αλλά και την ευρωζώνη σε μια γκρίζα ζώνη.

    Για τον αναλυτή Σίνια Χάρουι της Nomura Securities, η πιθανότητα ενός grexit είναι «70 με 80%».

    «Υπάρχουν ένα σωρό πιθανές επιπτώσεις με μια παρατεταμένη περίοδο αρνητικής αβεβαιότητας για την ροπή στον κίνδυνο», προειδοποιεί ο Μαρκ Λίστερ της Craigs Investment Partners Ltd, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

    [06] Δ. Μάρδας: Απόψε η νέα ΠΝΠ για τη λειτουργία των τραπεζών

    Διευκρινίσεις για τα προβλήματα που υπάρχουν στις τραπεζικές συναλλαγές και το τι μέλλει γενέσθαι από αύριο που λήγει η τραπεζική αργία η οποία είχε επιβληθεί από την κυβέρνηση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, την περασμένη εβδομάδα, έδωσε ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, με δηλώσεις του το πρωί στον ΑΝΤ1.

    Ο κ. Μάρδας επανέλαβε ότι σήμερα θα λειτουργήσουν περί τα 1.120 υποκαταστήματα τραπεζών σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι συνταξιούχοι που δεν έχουν κάρτα και δεν έχουν λάβει τα 120 ευρώ που μπορούσαν να κάνουν ανάληψη από τους λογαριασμούς τους. Εξήγησε όμως πως 120 ευρώ μπορούν να πάρουν μόνο όσοι δεν τα πήραν την περασμένη εβδομάδα και όχι εκ νέου όλοι οι συνταξιούχοι για τη νέα εβδομάδα. Επίσης θα εκτελούνται και όλες οι τραπεζικές συναλλαγές που προβλέφθηκαν τις περασμένες μέρες.

    Σε ότι αφορά όμως τα ερωτήματα για το τι θα γίνει από αύριο με τις τράπεζες, τα όρια αναλήψεων και άλλα συναφή ζητήματα, παρέπεμψε στη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα εκδοθεί απόψε, μετά από την ενημέρωση που θα γίνει από την Τράπεζα της Ελλάδας και τις εξελίξεις που αναμένονται αναφορικά με τη στάση της ΕΚΤ, το ΔΣ της οποίας ενδέχεται να λάβει αποφάσεις σήμερα για τον ELA.

    Σε ερώτηση για το θέμα που προέκυψε με τις τραπεζικές θυρίδες μετά τις δηλώσεις της κ. Βαλαβάνη διευκρίνισε πως η απόφαση να μην υπάρχει πρόσβαση σε αυτές ελήφθη για λόγους ισονομίας καθώς πρόσβαση θα μπορούσαν να έχουν μόνο οι κάτοχοι θυρίδων στα 1.120 υποκαταστήματα που παραμένουν ανοιχτά και όχι όλοι οι υπόλοιποι. Παράλληλα διαβεβαίωσε πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για το περιεχόμενο των θυρίδων και δεν αντιμετωπίζουν κανένα κίνδυνο.

    [07] «Μετά το δημοψήφισμα, στόχος πρέπει να είναι η επανέναρξη διαπραγματεύσεων»

    Η Κύπρος πιστεύει ότι μετά το δημοψήφισμα στην Ελλάδα, στόχος πρέπει να είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τους θεσμούς ώστε να διαμορφωθεί το συντομότερο δυνατό ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

    Ο εκπρόσωπος επισήμανε ότι η συνέχιση της αβεβαιότητας δημιουργεί περισσότερα προβλήματα και δυσκολίες στην Ελλάδα.

    Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα κατά την απογευματινή συνάντηση της ομάδας εργασίας του Γιούρογκρουπ, όπου θα γίνει μια πρώτη εκτίμηση του αποτελέσματος, να προετοιμαστεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων Ελλάδας και Θεσμών.

    Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι είναι απόλυτα σεβαστή η ετυμηγορία του ελληνικού λαού.

    [08] Κίρχνερ και Μοράλες συγχαίρουν τον ελληνικό λαό

    Η Πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Κίρχνερ συνεχάρη τον ελληνικό λαό για τη μαζική απόρριψη των προτάσεων των πιστωτών της Αθήνας και των νέων μέτρων λιτότητας.«Ελλάδα: απόλυτη νίκη της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας», έγραψε η Κίρχνερ σε μήνυμα στο Facebook μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής εκφράζοντας «εκ μέρους του λαού και της κυβέρνησης της Αργεντινής όλη την αλληλεγγύη μας στον γενναίο ελληνικό λαό και τους ηγέτες του».

    «Ο ελληνικός λαός είπε ΟΧΙ στις αδύνατες και ταπεινωτικές συνθήκες που ισχυρίζονται ότι του επιβάλλουν για την αναδιάρθρωση του εξωτερικού χρέους του », δήλωσε η Πρόεδρος της Αργεντινής. «Εμείς, οι Αργεντινοί, ξέρουμε περί τίνος πρόκειται. Ας ελπίσουμε ότι η Ευρώπη και οι ηγέτες της θα καταλάβουν το μήνυμα της κάλπης. Δεν είναι δυνατόν να απαιτείται από κανέναν να υπογράψει τη ληξιαρχική πράξη θανάτου του», πρόσθεσε η Κίρχνερ.

    Η Αργεντινή είχε κηρύξει το 2001 τη μεγαλύτερη στάση πληρωμών στα χρονικά, ύψους σχεδόν 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ στη χώρα σοβούσε πρωτοφανής οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση.

    Δεκατέσσερα χρόνια αργότερα, η Αργεντινή κατάφερε να επαναδιαπραγματευθεί το 93% του χρέους της με τους ιδιώτες πιστωτές της, αλλά αντιμετωπίζει μέσω της αμερικανικής δικαιοσύνης απαιτήσεις για αποπληρωμές κερδοσκοπικών κεφαλαίων ύψους σχεδόν 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Στο μέτωπο του δημόσιου χρέους, το Μπουένος Άιρες αποπλήρωσε το σύνολο ή μέρος των υποχρεώσεών του, προς την Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ και πέρυσι, υπέγραψε συμφωνία με τη Λέσχη του Παρισιού, ορίζοντας ένα χρονοδιάγραμμα το οποίο μέχρι στιγμής τηρείται.

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες χαιρέτισε σήμερα την νίκη του «όχι» στο δημοψήφισμα στην Ελλάδα και σημείωσε ότι αποτελεί μια ήττα για τον «ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό». «Χαιρετίζω τον σπουδαίο ελληνικό λαό για τον θρίαμβο του "όχι", ο οποίος συνιστά μια πανωλεθρία για τον ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό» δήλωσε ο Πρόεδρος της Βολιβίας, τις δηλώσεις του οποίου επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων ABI.

    Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος «αποτελεί την αρχή της απελευθέρωσης του ευρωπαϊκού λαού» πρόσθεσε ο Μοράλες, ο οποίος εξέφρασε «τον σεβασμό του και τον θαυμασμό του για τον ελληνικό λαό».

    [09] Το Πεκίνο πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει εντός της ευρωζώνης

    Η Κίνα πιστεύει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει εντός της ευρωζώνης και ότι η περιοχή μπορεί να επιλύσει τα σημερινά της προβλήματα, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών στο Πεκίνο.

    Τα σχόλια αυτά έγιναν από την εκπρόσωπο του υπουργείου Χούα Τσουνγίνγκ κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

    [10] Γ. Πατούλης: Να κάνει πράξη ο πρωθυπουργός τις δεσμεύσεις που ανέλαβε

    Να κάνει πράξη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τις δεσμεύσεις που ανέλαβε και να φέρει μέσα στις επόμενες 48 ώρες τη συμφωνία που θα επιτρέψει να λειτουργήσει η χώρα, να ανοίξουν οι τράπεζες, να αποκατασταθεί η ηρεμία και το αίσθημα ασφάλειας και να μην υπάρξει Grexit, ζητεί ο Γιώργος Πατούλης πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, που συμμετείχε στην επιτροπή στήριξης του «ΝΑΙ».

    Όπως αναφέρει σε δήλωσή του, για το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος, «οι δεσμεύσεις αυτές του πρωθυπουργού φαίνεται ότι έπεισαν τους πολίτες κι αποδυνάμωσαν όπως αποδείχθηκε το διακύβευμα που πρόβαλαν οι δυνάμεις που τάχθηκαν εξαρχής υπέρ του ΝΑΙ». Ο κ. Πατούλης προσθέτει ότι «στην προσπάθεια αυτή όλοι θα τον στηρίξουμε και πρώτη η Αυτοδιοίκηση, η οποία αποτελεί για την ελληνική κοινωνία θεσμό που εκφράζει την σταθερότητα, την ασφάλεια, την αλληλεγγύη».

    Συμπληρώνει όμως ότι «αν δεν έρθει η συμφωνία που μας υποσχέθηκε, η χώρα θα μπει σε περιπέτειες» και υποστηριζει ότι «σε αυτό το απευκταίο για

    την πατρίδα μας ενδεχόμενο, η αυτοδιοίκηση είναι έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της».

    Ο κ. Πατούλης εκτιμά ότι ανάμεσα στους λόγους που επικράτησε το "όχι", ήταν ότι «είχε πρόσωπο», «έναν πολιτικό ηγέτη, τον κ. Τσίπρα, ένα

    πρόσωπο που για την πλειοψηφία του λαού μας σήμερα εκφράζει την ελπίδα».

    Αντίθετα, το ΝΑΙ, σημειώνει « δεν είχε πρόσωπο. Δεν είχε έναν αντίστοιχο πολιτικό ηγέτη.Επιπλέον, υποστηρίχθηκε από πολιτικές και

    κομματικές ηγεσίες που αποδεικνύεται ότι αποστρέφεται η πλειοψηφία της κοινωνίας μας». Γι' αυτό τις καλεί «να αποχωρήσουν άμεσα».

    Τέλος αναφέρει ότι «δεν πρέπει το στρατόπεδο του ΟΧΙ να ερμηνεύσει λανθασμένα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και το κυριότερο, είναι

    απαραίτητο να διαφυλάξουμε με κάθε τρόπο την ενότητα του λαού μας».

    [11] Ελάχιστες οι ακυρώσεις κρατήσεων στη Θάσο

    Λιγοστές ακυρώσεις -μεμονωμένες και όχι μαζικές- καταγράφηκαν στη Θάσο, εν μέσω των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων των τελευταίων ημερών και την τραπεζική αργία που επιβλήθηκε, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού Άρη Πέτκο.

    «Από τα τουριστικά γραφεία έχουμε εισροή πελατών» τονίζει ο κ. Πέτκος και προσθέτει: «σε ορισμένα καταλύματα υπήρχαν ορισμένες ακυρώσεις, αλλά όχι σε βαθμό που θα έπρεπε να μας ανησυχεί. Τα ΑΤΜ στο νησί λειτουργούν κανονικά. Όπως γνωρίζετε, οι ξένοι επισκέπτες δεν έχουν όριο αναλήψεων. Υπήρξε ένα πρόβλημα με τον ανεφοδιασμό καυσίμων, κυρίως λόγω του πανικού που προκλήθηκε το Σαββατοκύριακο. Ενημερωθήκαμε ότι τα βυτία που θα περάσουν στο νησί σήμερα και θα ανεφοδιάσουν επαρκώς τα πρατήρια της Θάσου».

    [12] Ασθενής σεισμική δόνηση 4,1 βαθμών, δυτικά της Ζακύνθου

    Ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα, στις 03:52 ώρα Ελλάδας και προερχόταν από απόσταση 302 χιλιόμετρα δυτικά της Αθήνας.

    Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 56 χιλιόμετρα δυτικά-νοτιοδυτικά της Ζακύνθου.

    [13] Παγκόσμιο ενδιαφέρον για το δημοψήφισμα

    Στην Ελλάδα έχει στραφεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον αναμένοντας τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος.

    Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος είναι ότι το Κέντρο Τύπου του Ζαππείου έχει κατακλυστεί από πάρα πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης.

    Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Τύπου περισσότεροι από 1.000 είναι οι δημοσιογράφοι, τεχνικοί και φωτογράφοι από όλα τα ελληνικά και ξένα ΜΜΕ που έχουν πάρει διαπιστεύσεις για να καλύψουν από το Ζάππειο τις εξελίξεις.

    Συντριπτική είναι η παρουσία των ξένων απεσταλμένων των ΜΜΕ και σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία ξεπερνούν τους 540 που εκπροσωπούν 21 διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, 81 τηλεοπτικούς σταθμούς, 58 εφημερίδες και 17 ραδιόφωνα.

    Εκτός από τις χώρες της ΕΕ έχουν έρθει να καλύψουν τα γεγονότα δημοσιογράφοι από ΗΠΑ, Κίνα, Βραζιλία, Γεωργία, Ελβετία, Καναδά, Λευκορωσία, Ουκρανία, Τουρκία, Κολομβία, Ρωσία, Ιράν και Αίγυπτο.

    [14] Η πρωτοποριακή παράσταση «Ρήσος» στο Λύκειο του Αριστοτέλη

    Είναι η πρώτη φορά που δίνεται για θεατρικό ή άλλο δρώμενο ο αρχαιολογικός χώρος του Λυκείου του Αριστοτέλη, κι αυτό είναι φυσικό γιατί άνοιξε τις «πύλες» του για το κοινό μόλις πέρσι. Εκεί λοιπόν, όπου περπάτησε ο ιδρυτής της περιπατητικής σχολής με τους μαθητές του και όπου σήμερα σώζονται τα κατάλοιπα της ρωμαϊκής φάσης από την παλαίστρα του Γυμνασίου (στο Λύκειο λειτούργησε ένα από τα πρώτα γυμνάσια της αρχαίας Αθήνας), ξεκινά αύριο Τρίτη 7 Ιουλίου η παράσταση «Ρήσος» της Κατερίνας Ευαγγελάτου. Ο χώρος, που ορίζεται μεταξύ του κτιρίου της Στρατιωτικής Λέσχης, του Ωδείου Αθηνών και του Βυζαντινού Μουσείου (με είσοδο από την οδό Ρηγίλλης), θα φιλοξενήσει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών την πρωτοποριακή παράσταση, η οποία έχει ως βασικό πυρήνα την αμφιλεγόμενη τραγωδία «Ρήσος» που βασίζεται στη ραψωδία Κ της Ιλιάδας και αποδίδεται (με πολλά ερωτηματικά) στον Ευριπίδη.

    «Το έργο περιβάλλει ένα πέπλο μυστηρίου γιατί δεν γνωρίζουμε από ποιον γράφτηκε ούτε πότε. Και κυρίως δεν γνωρίζουμε σε ποιο είδος να το κατατάξουμε. Δεν είναι τραγωδία, αλλά για μας αποτελεί ένα ιδιότυπο κράμα διαφορετικών ειδών: σατυρικού δράματος, δράματος, κωμωδίας, ακόμα και παρωδίας. Κάποιοι το αποδίδουν στον Ευριπίδη, άλλοι σε νεότερους μιμητές του, κάποιοι άλλοι ακόμα και στον γιο του Ευριπίδη. Τίποτα όμως δεν έχει αποδειχτεί από τους φιλόλογους που ασχολούνται με το θέμα. Έτσι παραμένει ένα μεγάλο μυστήριο, τόσο το ποιος το έγραψε -γι' αυτό και το ερωτηματικό συνοδεύει το όνομα του Ευριπίδη στα δελτία τύπου μας- όσο και το πότε γράφτηκε. Η διάσταση των απόψεων μεταξύ των μελετητών είναι περίπου της τάξης των 150 ετών. Δηλαδή δεν μιλάμε για μία χρονολόγηση που αποκλίνει 5 ή 10 χρόνια, μιλάμε για πέντε γενιές περίπου», αναφέρει η Κατερίνα Ευαγγελάτου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ που μίλησε μαζί της με αφορμή την έναρξη του σκηνοθετικού της εγχειρήματος.

    [15] «Ιστορία και ρεμπέτικο». Όταν οι κρίσεις παράγουν τραγούδια

    «Οι φόροι και τα κόμματα / φέραν αυτή τη κρίση / που κάνανε τον άνθρωπο /να μην μπορεί να ζήσει».

    Με προμετωπίδα αυτό το τετράστιχο ρεμπέτικο του 1934, ο Χρήστος Καρδαράς, καθηγητής της Νεοελληνικής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ,ξεκινάει το βιβλίο του με τίτλο «Ιστορία και Ρεμπέτικο» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Παπαζήση.

    Στις 397 σελίδες του ο μελετητής, ο οποίος διδάσκει ευρωπαϊκό πολιτισμό στο τμήμα θεατρικών σπουδών του πανεπιστημίου, εξετάζει ποια πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά, καλλιτεχνικά και αθλητικά γεγονότα γέννησαν τα λαϊκά δημιουργήματα.

    [16] Παράσταση στο αρχαίο θέατρο Σαλαμίνας, στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου

    Το έργο του Ευριπίδη «Ιππόλυτος» αναμένεται να ανεβάσει στις 28 Ιουλίου, ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (ΘΟΚ) για πρώτη φορά μετά από 42 χρόνια στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας, το οποίο βρίσκεται από το 1974 στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, κοντά στην Αμμόχωστο. Την πραγματοποίηση της παράστασης εισηγήθηκε στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, η Δικοινοτική Επιτροπή για τον Πολιτισμό, την οποία πριν από ένα μήνα διόρισαν οι δύο ηγέτες.

    Η Ελληνοκύπρια επικεφαλής στην Επιτροπή, τέως Ευρωπαία Επίτροπος, Ανδρούλα Βασιλείου, δήλωσε ότι οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζί δίνουν σημασία στον πολιτισμό, «γιατί πιστεύουν ότι μέσω αυτού μπορούν να έρθουν κοντά όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα από τις δύο κοινότητες και να γνωρίσουμε την κουλτούρα ο ένας του άλλου».

    Η παράσταση του ΘΟΚ στη Σαλαμίνα θα γίνει στα ελληνικά με αγγλικούς και τουρκικούς υπέρτιτλους. Σύμφωνα με την κ. Βασιλείου, οι Τουρκοκύπριοι πρότειναν μια δική τους παράσταση στις ελεύθερες περιοχές, ίσως στο αρχαίο θέατρο Κουρίου.

    [17] Σε εξέλιξη το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

    Σε εξέλιξη είναιστο Προεδρικό Μέγαρο το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Λίγο μετά τις 10 το πρωί, μετέβη στο Προεδρικό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη και αμέσως μετά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

    Λίγο νωρίτερα, είχαν προσέλθει, κατά σειρά, ο αρχηγός των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννημάτα, ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης, ο προσωρινός πρόεδρος της ΝΔ Ευ. Μεϊμαράκης και ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας.

    Στο συμβούλιο δεν συμμετέχει ο γενικός γραμματέας του Λαϊκού Συνδέσμου - Χρυσή Αυγή, Νικόλαος Μιχαλολιάκος.

    Υπενθυμίζεται ότι τη σύγκληση των αρχηγών ζήτησε, χθες το βράδυ, από τον κ. Παυλόπουλο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος.

    [18] Γ. Σακελλαρίδης: Μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών θα ανακοινωθεί ο αντικαταστάτης του Γ. Βαρουφάκη

    «Ο Γιάνης Βαρουφάκης ως υπουργός Οικονομικών έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαπραγμάτευση από την πρώτη μέρα της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός νιώθει την ανάγκη να τον ευχαριστήσει για την αδιάκοπή του προσπάθεια να προωθήσει τις θέσεις της κυβέρνησης και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες» αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

    Πρόσθεσε δε, ότι μετά το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών θα ανακοινωθεί ο αντικαταστάτης του κ. Βαρουφάκη.

    [19] Μ. Σαπέν: Το επίπεδο της ρευστότητας που παρέχει η ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες «δεν μπορεί να μειωθεί»

    Το επίπεδο της ρευστότητας που παρέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στις ελληνικές τράπεζες «δεν μπορεί να μειωθεί» δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

    [20] Παραιτήθηκε ο Γ. Βαρουφάκης

    Την παραίτησή του υπέβαλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, προκειμένου να διευκολύνει τον πρωθυπουργό στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:

    «Το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου θα μείνει στην παγκόσμια ιστορία ως μοναδική στιγμή που ένας μικρός ευρωπαϊκός λαός όρθωσε το ανάστημά του εναντίον της Χρεοδουλοπαροικίας. Όπως όλες οι δημοκρατικές κατακτήσεις, έτσι κι αυτή η ιστορική απόρριψη του τελεσίγραφου του Eurogroup της 25ης Ιουνίου έχει μεγάλο κόστος. Είναι λοιπόν απαραίτητο το κεφάλαιο του ΟΧΙ να επενδυθεί άμεσα ώστε να μετατραπεί σε ΝΑΙ σε κάποια έντιμη συμφωνία-επίλυση - με αναδιάρθρωση χρέους, με μειωμένη λιτότητα, με αναδιανομή υπέρ των μη εχόντων, με πραγματικές μεταρρυθμίσεις.

    Λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, μου κατέστη γνωστό ότι οι συμμετέχοντες στο Eurogroup, και λοιποί εταίροι, θα «εκτιμούσαν» την... απουσία μου από τις συνεδριάσεις του, κάτι που ο Πρωθυπουργός έκρινε ότι ίσως βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας. Για αυτό και αποχωρώ από το Υπουργείο Οικονομικών.

    Είναι καθήκον μου να βοηθήσω όσο μπορώ τον Αλέξη Τσίπρα να εκμεταλλευτεί, όπως εκείνος κρίνει, το κεφάλαιο που μας δώρησε ο ελληνικός λαός μέσω του δημοψηφίσματος.

    Και είναι τιμή μου η απαίτηση των δανειστών.

    Η Αριστερά λειτουργεί συλλογικά και οι αριστεροί δεν αγαπάμε τις καρέκλες. Θα στηρίξω τον Αλέξη Τσίπρα, την νέα ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, την κυβέρνηση της Αριστεράς.

    Η υπερπροσπάθεια να τιμήσουμε τον γενναίο ελληνικό λαό, και το περίφημο ΟΧΙ που χάρισε χτες στους απανταχού δημοκράτες, μόλις ξεκινά!»

    Διαβάστε επίσης: Γ. Σακελλαρίδης: Μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών θα ανακοινωθεί ο αντικαταστάτης του Γ. Βαρουφάκη

    [21] Δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων για το δημοψήφισμα στην Ελλάδα

    «Δεν γύρισε η Ευρωζώνη την πλάτη στην Ελλάδα αλλά μια πλειοψηφία του ελληνικού λαού από το ευρώ», δήλωσε ο βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, και απέρριψε το ενδεχόμενο να δοθεί στην Ελλάδα τρίτο πακέτο βοήθειας.

    «Η κυβέρνηση Τσίπρα σε μόλις έξι μήνες προσέβαλε όλες τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ στο έπακρο, όξυνε την οικονομική κρίση της χώρας και δίχασε βαθιά τον ελληνικό λαό», δήλωσε ο κ. Μπόσμπαχ στο περιοδικό Focus και προειδοποίησε ότι «αυτή η ανεύθυνη πολιτική σε συνδυασμό με μια απολύτως απαράδεκτη και μάλιστα εχθρική ρητορική, δεν θα έπρεπε τώρα, σε καμία περίπτωση να επιβραβευθεί με περαιτέρω παραχώρηση των θεσμών ή ακόμη και με ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας δισεκατομμυρίων».

    Ο συνάδελφός του Ραλφ Μπρίνκχαους, με δηλώσεις του στο ίδιο μέσο χαρακτήρισε την κατάσταση «πολύ δύσκολη», αλλά τόνισε ότι «βεβαίως θα συνεχίσουμε να διατηρούμε ανοιχτές τις γέφυρες και να είμαστε πρόθυμοι για συνομιλίες», για να προσθέσει: Απόψε (σ.σ. το βράδυ της Κυριακής) όμως δεν μπορώ να φανταστώ πώς μπορούμε να τα βρούμε με αυτή την κυβέρνηση, η οποία θα αισθάνεται και δικαιωμένη». Αποφασιστικό, σύμφωνα με τον ίδιο, θα είναι η Ελλάδα να είναι πρόθυμη για μεταρρυθμίσεις. «Αυτές δεν μπορούν να είναι πιο ελαφρές από ό,τι έχει συμφωνηθεί ως τώρα», επισήμανε ο κ. Μπρίνκχαους.

    Ο βουλευτής των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και πρώην υπουργός Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Φρίντριχ κάλεσε τους Ευρωπαίους «επιτέλους να δράσουν με συνέπεια». «Η Ελλάδα σήμερα αποχαιρέτισε το ευρώ. Η μπάλα βρίσκεται τώρα στην περιοχή της ελληνικής κυβέρνησης. Εάν η Αθήνα εξακολουθεί να επιθυμεί βοήθεια, πρέπει η κυβέρνηση Τσίπρα να βάλει στο τραπέζι προτάσεις», δήλωσε ο κ. Φρίντριχ στο Focus και πρόσθεσε ότι κατόπιν θα πρέπει να ασχοληθεί κανείς και με τον ρόλο της ΕΚΤ.

    «Χαστούκι στο πρόσωπο όλων των Ευρωπαίων», χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ο Πρόεδρος των Γερμανών Βιομηχάνων (BDI) Ούλριχ Γκρίλο και εκτίμησε ότι η κατάσταση για την Ελλάδα έγινε τώρα «ακόμη πιο δραματική». Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Bild, o κ. Γκρίλο θεώρησε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη πλέον ως πιθανό. «Δεν επιτρέπεται να γίνουν σάπιοι συμβιβασμοί. Η Ελλάδα δεν μπορεί να κρατηθεί στην νομισματική ένωση με κάθε κόστος», τόνισε ο κ. Γκρίλο.

    [22] Κινητοποίηση και διαβουλεύσεις των ευρωπαϊκών αρχών μετά το δημοψήφισμα στην Ελλάδα

    Την άμεση κινητοποίηση των αρμόδιων ευρωπαϊκών αρχών πυροδότησε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, την Τρίτη, στις 19.00 ώρα Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής των χωρών της ευρωζώνης με στόχο να συζητηθεί η κατάσταση μετά το δημοψήφισμα στην Ελλάδα. Ο Ντ. Τουσκ είχε ήδη σειρά διαβουλεύσεων, οι οποίες θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες έτσι ώστε να προετοιμαστεί η Σύνοδος με τον κατάλληλο τρόπο.

    Σειρά διαβουλεύσεων με τους 18 υπόλοιπους ηγέτες των κρατών μελών της ευρωζώνης είχε το βράδυ της Κυριακής και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν, σημειώνοντας πως ο πρόεδρος Γιούνκερ θα έχει σήμερα Δευτέρα τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης, Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. Επιπλέον, όπως αναφέρεται ο Πρόεδρος Γιούνκερ προτίθεται να απευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο την Τρίτη.

    Εξάλλου, διμερή συνάντηση θα έχουν απόψε στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας, οι δύο ηγέτες θα αξιολογήσουν τις συνέπειες του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο χωρών που στόχο έχει να συμβάλει σε μια βιώσιμη λύση για την Ελλάδα.

    Σε τεχνοκρατικό επίπεδο, η κατάσταση στην ευρωζώνη μετά το "όχι" του δημοψηφίσματος θα συζητηθεί σήμερα στην τηλεδιάσκεψη των εμπειρογνωμόνων των υπουργείων Οικονομικών των κρατών μελών της ευρωζώνης.

    Τέλος, σήμερα συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ προκειμένου να εξετάσει κατά πόσο θα συνεχίσει την έκτακτη χρηματοδότηση στις ελληνικές τράπεζες, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι κεντρικοί τραπεζίτες της ευρωζώνης δεν αναμένεται να πάρουν αποφάσεις αμετάκλητου χαρακτήρα αύριο, καθώς, όπως επισημαίνουν, η όποια απόφαση κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες είναι καθαρά πολιτική.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 6 July 2015 - 8:32:20 UTC