Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Α. Τσίπρας: Θέλουμε μια Ευρώπη δημοκρατίας και αλληλεγγύης
  • [02] Η Λ.Κατσέλη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις θυρίδες
  • [03] Μεγάλες δυσκολίες για την Ελλάδα βλέπει ο Μάρτιν Σουλτς
  • [04] Η δημοκρατία νίκησε στην Ελλάδα, δήλωσε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας
  • [05] Μαραθώνιος διαβουλεύσεων στην Ευρώπη, για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων
  • [06] Αυτή η κυβέρνηση έχει ούριο άνεμο στα πανιά της, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ν.Κοτζιάς
  • [07] Την παραίτησή του από την προεδρία της ΝΔ ανακοίνωσε ο Αντώνης Σαμαράς
  • [08] Σύνοδο κορυφής συγκάλεσε για την Τρίτη ο Τουσκ

  • [01] Α. Τσίπρας: Θέλουμε μια Ευρώπη δημοκρατίας και αλληλεγγύης

    Η Ελλάδα ήταν είναι και θα παραμείνει αναπόσπαστο μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Προεδρικό Μέγαρο και παράλληλα τόνισε ότι είναι αταλάντευτη και αδιαπραγμάτευτη η βούληση της Ελλάδας να παραμείνει στην Ευρώπη και στην ευρωζώνη.

    Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι προέχει να σφυρηλατήσουμε την εθνική μας ενότητα κα ομοψυχία να διαμορφώσουμε ένα υγιές και ισχυρό εθνικό μέτωπο για την αποκατάσταση της ομαλότητας στην οικονομία προκειμένου να διεκδικήσουμε άμεσα λύση στα προβλήματα, στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας.

    Όπως είπε ο κ Τσίπρας, πρέπει να σταματήσει ο στραγγαλισμός της οικονομίας και ταυτόχρονα να διαμηνύσουμε ότι οι προτάσεις μας είναι ρεαλιστικές, λογικές και ότι είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε άμεσα σε μια ουσιαστική διαπραγμάτευση για να βρεθεί μια αξιόπιστη λύση και ένας έντιμος συμβιβασμός για το καλό της Ευρώπης.

    Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι η Ευρώπη προχωρά μέσα από συμβιβασμούς όχι μέσα από διαιρέσεις. Παράλληλα ο πρωθυπουργός ζήτησε τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών την οποία αποδέχτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Νωρίτερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο μήνυμά του με αφορμή το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος επισήμανε ότι θέλει να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και να ακούσει τις δικές τους προτάσεις.

    «Τούτη την ώρα ο τόπος χρειάζεται περισσότερο από ποτέ ενότητα και ομοψυχία, για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

    Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «ο ελληνικός λαός άλλαξε το ερώτημα του διαλόγου στην Ευρώπη. Το ερώτημα "μέσα ή έξω από το Ευρώ" πρέπει να φύγει οριστικά. Ο λαός έδωσε απάντηση στο ποια Ευρώπη θέλει και απάντησε ότι θέλουμε την Ευρώπη της αλληλεγγύης». «Δεν μπορεί η Ευρώπη να είναι ο μονόδρομος των μνημονίων και της λιτότητας».

    Πυρετός διαβουλεύσεων στην Ευρώπη μετά το συντριπτικό 61% του ΟΧΙ

    Σύνοδος κορυφής της Ευρωζώνης θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στις Βρυξέλλες, ώστε να συζητηθεί τι μέλλει γεννέσθαι μετά το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος. Θα προηγηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ αύριο θα συγκληθεί το Euro Working Group μέσω τηλεδιάσκεψης.

    Η σύνοδος κορυφής, όπως ανέφερε στον λογαριασμό του στο twitter, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, θα συγκληθεί στις 19.00 (ώρα Ελλάδας) την Τρίτη. «Θα συζητήσουμε την κατάσταση μετά το δημοψήφισμα στην Ελλάδα», ανέφερε ο Ντόναλντ Τουσκ.

    Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών για μια συμφωνία μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μετά από σχετική απόφαση του Eurogroup. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, εφόσον το ελληνικό πρόγραμμα έχει λήξει από την προηγούμενη Τρίτη, δεν είναι δυνατό να ξεκινήσουν άμεσα διαβουλεύσεις, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει λάβει την αναγκαία εντολή από το αρμόδιο όργανο, που είναι το Eurogroup.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ θα έχει αύριο το πρωί τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ με θέμα την Ελλάδα.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε στο μήνυμά του ότι «άμεση προτεραιότητα είναι η αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας και η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος». Εξέφρασε δε την βεβαιότητα ότι «η ΕΚΤ κατανοεί πλήρως την κατάσταση». «Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε την διαπραγμάτευση με κριτήριο την κοινωνική δικαιοσύνη και την μεταφορά των βαρών από τους αδύναμους στους οικονομικά ισχυρούς», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

    Επισήμανε μάλιστα ότι «αυτή τη φορά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα βρίσκεται και το θέμα του χρέους» και τόνισε ότι η έκθεση του ΔΝΤ επιβεβαιώνει τις ελληνικές θέσεις για την ανάγκη αναδιάταξης του χρέους.

    «Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν, αλλά υπάρχουν δίκαιες λύσεις, βιώσιμες, αρκεί να τις επιδιώκουν και οι δύο πλευρές», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

    Απευθυνόμενος στους πολίτες, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «πολύ γενναία επιλογή» την ψήφο υπέρ του «όχι», που τόνισε ότι έγινε κάτω από τις δυσμενείς συνθήκες που διαμορφώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και πρόσθεσε ότι η εντολή που έχει λάβει δεν είναι εντολή ρήξης, αλλά εντολή για βιώσιμη λύση, την οποία διαβεβαιώσει ότι θα υπηρετήσει «χωρίς χρονοτριβή».

    «Ανεξάρτητα από το τι επιλέξατε, από τώρα και στο εξής είμαστε ένα. Χρέος μας είναι να ξεπεράσουμε την κρίση και να σηκώσουμε την Ελλάδα ψηλά», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

    [02] Η Λ.Κατσέλη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις θυρίδες

    Η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κα Λούκα Κατσέλη σχολίασε ότι: «Η πρόσβαση των πελατών στις θυρίδες που διατηρούν σε υποκαταστήματα τραπεζών θα προσδιοριστεί χρονικά από την επικείμενη έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.Υπενθυμίζεται ότι το περιεχόμενο των θυρίδων αποτελεί προσωπικό δεδομένο των πελατών και πρόσβαση σε αυτές έχουν αποκλειστικά και μόνον οι ίδιοι.»

    [03] Μεγάλες δυσκολίες για την Ελλάδα βλέπει ο Μάρτιν Σουλτς

    Μεγάλες δυσκολίες για την Ελλάδα βλέπει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και επισημαίνει ότι είναι τώρα η Αθήνα που θα πρέπει να φέρει τις προτάσεις της, ενώ εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν βρίσκεται σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση μετά το δημοψήφισμα.

    «Οι προτάσεις που έγιναν από την Ευρωζώνη σήμερα απορρίφθηκαν. Για ποιο πράγμα να διαπραγματευθούν οι άλλοι 18 με τον κ. Τσίπρα; Είναι η σειρά της κυβέρνησης στην Αθήνα, εκείνη πρέπει να φέρει προτάσεις», δήλωσε ο κ. Σουλτς στο πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ARD και πρόσθεσε ότι «αυτό που ο Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών του δεν κατάλαβαν ποτέ είναι ότι στην Ευρώπη έχεις μια μοιρασμένη κυριαρχία - αν τώρα κάποιος λέει ?όχι', αυτό είναι μια απόφαση σε μια χώρα, αλλά δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι και όλοι οι άλλοι συμφωνούν». Τόνισε μάλιστα ότι υπάρχουν χώρες για τις οποίες ήδη οι ως τώρα προτάσεις έχουν πάει πολύ μακριά. «Αν τώρα έρχονταν πάλι προτάσεις, θα χαιρόμουν - αλλά αυτό θέλω πρώτα να το δω», σημείωσε και πρόσθεσε ότι ο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ενισχύει τον κ. Τσίπρα στο εσωτερικό, αλλά τον αποδυναμώνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διότι του βάζει ακόμη περισσότερα δεσμά στην διαπραγμάτευση.

    Ο κ. Σουλτς προειδοποίησε ακόμη για τον κίνδυνο ανθρωπιστικής καταστροφής στην Ελλάδα: «Πιστεύω ότι πρέπει αύριο και μεθαύριο ήδη να μιλήσουμε για μέτρα ανθρωπιστικής βοήθειας. Δεν επιτρέπεται να μην λαμβάνουν φαγητό τα παιδιά στα νηπιαγωγεία ή συνταξιούχοι να μην μπορούν να πάρουν τα φάρμακά τους. Πρέπει να αποφύγουμε εικόνες όπως αυτή του συνταξιούχου που κλαίει διότι δεν μπορεί να αγοράσει φάρμακα για την άρρωστη γυναίκα του, επειδή δεν μπορεί να πάρει χρήματα από τα ΑΤΜ. Η ΕΕ πρέπει να βοηθήσει ώστε να μην πρέπει οι φτωχότεροι των φτωχών να πληρώσουν για τον φανατισμό», κατέληξε ο κ. Σουλτς.

    [04] Η δημοκρατία νίκησε στην Ελλάδα, δήλωσε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας

    Ο επικεφαλής του ισπανικού κινήματος Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας δήλωσε ότι "η δημοκρατία νίκησε στην Ελλάδα", με μήνυμά του στο Twitter.

    [05] Μαραθώνιος διαβουλεύσεων στην Ευρώπη, για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων

    Σύνοδος κορυφής της Ευρωζώνης θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στις Βρυξέλλες, ώστε να συζητηθεί τι μέλλει γεννέσθαι μετά το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος. Θα προηγηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ αύριο θα συγκληθεί το Euro Working Group μέσω τηλεδιάσκεψης.

    Η σύνοδος κορυφής, όπως ανέφερε στον λογαριασμό του στο twitter, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, θα συγκληθεί στις 19.00 (ώρα Ελλάδας) την Τρίτη. «Θα συζητήσουμε την κατάσταση μετά το δημοψήφισμα στην Ελλάδα», ανέφερε ο Ντόναλντ Τουσκ.

    Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών για μια συμφωνία μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μετά από σχετική απόφαση του Eurogroup. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, εφόσον το ελληνικό πρόγραμμα έχει λήξει από την προηγούμενη Τρίτη, δεν είναι δυνατό να ξεκινήσουν άμεσα διαβουλεύσεις, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει λάβει την αναγκαία εντολή από το αρμόδιο όργανο, που είναι το Eurogroup.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ θα έχει αύριο το πρωί τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ με θέμα την Ελλάδα.

    [06] Αυτή η κυβέρνηση έχει ούριο άνεμο στα πανιά της, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ν.Κοτζιάς

    «Η νίκη του ελληνικού λαού, ενάντια στα κατεστημένα συμφέροντα, στους καναλάρχες και ενάντια στη πίεση του εξωτερικού, είναι μεγάλη» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς από το Ισραήλ, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

    « Ο ελληνικός λαός το 1974 ψήφισε για το τέλος της βασιλείας, σήμερα ψηφίζει για το τέλος της δύναμης ισχύος που είχαν το σύμπλεγμα των κομμάτων των μνημονίων, του συστήματος παρακμής και του συστήματος της αποικίας χρέους. Με την ίδια σοβαρότητα που έδωσε νικηφόρα αυτή τη μάχη, με την ίδια σοβαρότητα πρέπει να πορευτούμε και να εξασφαλίσουμε ένα ομαλό, δημιουργικό, προοδευτικό μέλλον για τη χώρα. Η ώρα είναι ώρα και γιορτής και περισυλλογής για σχεδιασμό των επομένων βημάτων της χώρας. Αυτή η κυβέρνηση έχει ούριο άνεμο στα πανιά της» υπογραμμίζει ο υπουργός Εξωτερικών.

    Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις ορισμένων ακραίων κύκλων στην ΕΕ μετά το δημοψήφισμα, ο κ. Κοτζιάς σημειώνει: « Η Ευρώπη πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται πέρα από τη μύτη της, να σκέφτεται στρατηγικά με συντονισμό για το μέλλον της. Πρέπει να πάψει να λειτουργεί με αντανακλαστικά πάνω στην καθημερινότητα, στους θυμούς και τους εκνευρισμούς στη γραφειοκρατική προσέγγιση των μεγάλων πολιτικών γεγονότων. Ας πάψουν μερικοί να κάνουν τις προσβεβλημένες δυνάμεις κι ας έλθουν στο τραπέζι για πραγματική και ουσιαστική διαπραγμάτευση που θα δίνει ανάσα στο τόπο μας, προοπτικές ανάπτυξης, που θα δίνει μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης και ανακούφισης του λαού μας».

    Ο υπουργός Εξωτερικών έφτασε το βράδυ της Κυριακής στο Ισραήλ και συναντήθηκε με τον πατριάρχη Ιεροσολύμων . Αύριο θα συναντηθεί με την ηγεσία του κράτους του Ισραήλ και την Τρίτη θα μεταβεί στην Παλαιστίνη όπου θα δει τον υπουργό Εξωτερικών και τον πρόεδρο της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς. «Θα επιστρέψω στην Αθήνα το βράδυ της Τρίτης και νομίζω ότι θα έχω θετικά μηνύματα γι αυτή μου την αποστολή» τόνισε ο κ. Κοτζιάς.

    [07] Την παραίτησή του από την προεδρία της ΝΔ ανακοίνωσε ο Αντώνης Σαμαράς

    Την παραίτησή του από την προεδρία της ΝΔ ανακοίνωσε ο Αντώνης Σαμαράς.

    Προσωρινός πρόεδρος αναλαμβάνει και θα κινήσει τις απαιτούμενες διαδικασίες ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, όπως ανακοίνωσε ο απερχόμενος αρχηγός του κόμματος.

    «Καταλαβαίνω ότι η παράταξή μας χρειάζεται νέα αρχή. Παραιτούμαι από τη θέση του προέδρου της ΝΔ», είπε συγκεκριμένα υπογραμμίζοντας ότι πάλεψε με πολλά μέτωπα ταυτόχρονα μέσα και έξω.

    Ο κ. Σαμαράς τόνισε την ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία αμέσως καθώς διαφορετικά είπε ότι η χώρα βουλιάζει.

    Υπενθύμισε πως είχε εξηγήσει πως την επικράτηση του «όχι» κάποιοι στην Ευρώπη θα την ερμηνεύσουν ως πρόθεση εξόδου από το ευρώ.

    «Καλώ τους εταίρους να βοηθήσουν ώστε η Ελλάδα να μείνει στην Ευρώπη και στο ευρώ», ανέφερε τονίζοντας ότι διαφορετικά θα πρόκειται για ιστορικό λάθος της Ευρώπης.

    Ο Αντώνης Σαμαράς πρόσθεσε πως χρειάζεται βιώσιμη συμφωνία τώρα ώστε να επιστρέψει η ομαλότητα και να ανοίξουν οι τράπεζες, επισημαίνοντας ότι γι'αυτό πρώτη και κύρια ευθύνη έχει η κυβέρνηση.

    «Το πιο σημαντικό είναι να εξουδετερώσουμε όλοι μαζί την απειλή του διχασμού. Αυτό που μοιάζει αυτονόητο για τη χώρα είναι το μεγάλο ζητούμενο και είναι ευθύνη όλων μας», συμπλήρωσε.

    Επιπλέον ευχήθηκε να μην βγουν ως το τέλος αληθινοί οι κίνδυνοι για τους οποίους είχε προειδοποιήσει .

    «Η πατρίδα περνάει μεγάλη δοκιμασία. Η παράταξη της ΝΔ οφείλει να παίξει ρόλο πρωταγωνιστικό σύντομα. Θα είμαι δίπλα στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την Ελλάδα», επισήμανε.

    [08] Σύνοδο κορυφής συγκάλεσε για την Τρίτη ο Τουσκ

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ συγκάλεσε Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης για το βράδυ της Τρίτης με θέμα την Ελλάδα.

    Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι τη σύγκληση Στης υνόδου Κορυφής της ευρωζώνης για την Ελλάδα επιθυμούσαν η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Την είδηση είχε επιβεβαιώσει το Βερολίνο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 5 July 2015 - 22:32:15 UTC