Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Εθνικός μονόδρομος η πορεία της Ελλάδας εντός της Ευρώπης και εντός της ευρωζώνης»
  • [02] Γ. Παπανδρέου: Ο Αλ. Τσίπρας ψεύδεται όταν λέει ότι οι εταίροι έκλεισαν τις τράπεζες
  • [03] Στ. Θεοδωράκης: Να ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός τι θα κάνει τη Δευτέρα
  • [04] Π. Μοσκοβισί: Η θέση της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη
  • [05] Η ΕΚΤ ανησυχεί για την Ελλάδα ως πηγή αστάθειας στις αγορές
  • [06] Σεισμός 6,1 βαθμών στην Κίνα
  • [07] Βραζιλία: Συνελήφθη πρώην ανώτερο στέλεχος της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου
  • [08] ΔΝΤ: Μη βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας

  • [01] «Εθνικός μονόδρομος η πορεία της Ελλάδας εντός της Ευρώπης και εντός της ευρωζώνης»

    «Η πορεία της Ελλάδας εντός Ευρώπης και εντός ευρωζώνης είναι εθνικός μονόδρομος, και όχι μόνο για λόγους οικονομικούς, αλλά και για λόγους εθνικής ασφάλειας», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του την Πέμπτη με την πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη, στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Όπως υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος «η πορεία προς το δημοψήφισμα δεν επιτρέπεται σε καμιά περίπτωση να διαταράξει την τόσο απαραίτητη, αυτή τη στιγμή, ενότητα του ελληνικού λαού» και πρόσθεσε: «Το δημοψήφισμα, που είναι θεσμός άμεσης δημοκρατίας, υπηρετεί την δημοκρατία μόνον όταν διεξάγεται υπό όρους που δεν επιτρέπουν κανέναν διχασμό».

    Από την πλευρά της η κα Κατσέλη, αφού συμφώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έκανε λόγο για δύσκολες στιγμές και κάλεσε όλους να τις αντιμετωπίσουν με ψυχραιμία, ομόνοια και αποφασιστικότητα.

    Μάλιστα, η κα Κατσέλη διαβεβαίωσε ότι μέσα στο πλαίσιο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, το τραπεζικό σύστημα κάνει τα αδύνατα δυνατά να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πελατών. Διευκρινίζοντας, ότι πελάτες είναι από τον απλό συνταξιούχο και την εμπορική εταιρεία, μέχρι την επιχείρηση που προσπαθεί αυτή τη στιγμή να κάνει πληρωμές.

    «Δίνεται ένας καθημερινός αγώνας, πραγματικά, να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών», ανέφερε η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και κατέληξε επισημαίνοντας: «Τα πράγματα είναι ομαλά, υπάρχει ρευστότητα και είμαι σίγουρη και αισιόδοξη ότι θα τα βγάλουμε πέρα, αν όλοι, όπως είπατε, είμαστε μαζί και αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες από κοινού».

    [02] Γ. Παπανδρέου: Ο Αλ. Τσίπρας ψεύδεται όταν λέει ότι οι εταίροι έκλεισαν τις τράπεζες

    Ο πρωθυπουργός ψεύδεται όταν λέει ότι οι εταίροι έκλεισαν τις τράπεζες, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Παπανδρέου κατα την ομιλία του στη συγκέντρωση του ΚΙΔΗΣΟ το βραδυ της Πέμπτης στη πλατεία Κοτζιά.

    «Αυτός τις έκλεισε. Ήξερε ότι χωρίς πρόγραμμα ο (πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο) Ντράγκι, δε μπορούσε να συνεχίσει να δίνει χρήμα στις τράπεζες», ανέφερε και πρόσθεσε: «"Ναι" ή "Όχι" στο ευρώ είναι το ερώτημα στο δημοψήφισμα. Ο κ. Τσίπρας μας λέει ένα "'Οχι" θα σημάνει νέα διαπραγμάτευση, άλλα θα είναι μια διαπραγμάτευση για έξοδο από την Ευρώπη», είπε, και πρόσθεσε για το δημοψήφισμα του 2011 ότι ο ίδιος είχε πάρει θετική στάση αλλά δυστυχώς και στο εσωτερικό του κόμματος δέχτηκε επίθεση. «Τότε ο κ. Τσίπρας έλεγε ότι είναι χρεοκοπία και σήμερα κατάφερε να φέρει τη χώρα σε σημείο κι επισήμως να χρεοκοπήσει. Φάνηκε η γύμνια τους», τόνισε.

    «Με το "Ναι" την Κυριακή θα έχουμε την αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών λαών και με το "Ναι" κερδίζουμε μια νέα προοπτική: το κούρεμα με ομοφωνία και παραμονή μας στο ευρώ. Με το "'Οχι" κερδίζουμε τη χρεοκοπία. Καλώ την κυβέρνηση να επανεκτιμήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης και να αλλάξει στάση. Κάλω και τους εταίρους να λάβουν υπόψιν τα λάθη τους», υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου και κατάληξε τονίζοντας ότι «μια κακή κυβέρνηση ή μια κακή συμφωνία μπορούν να αλλάξουν», αλλά όπως σημείωσε, «έξοδος από την Ευρώπη είναι δρόμος χωρίς επιστροφή».

    [03] Στ. Θεοδωράκης: Να ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός τι θα κάνει τη Δευτέρα

    «Την Κυριακή το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να σκεφθεί υπεύθυνα και να μην πάει τη χώρα σε εκλογές, όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά γιατί δεν το αντέχει η χώρα. Την Κυριακή το βράδυ θα πρέπει να μας ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός πως θα διαχειριστεί το «ναι» που εκτιμούμε πως θα πει ο ελληνικός λαός», τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ .

    Ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε ακόμη ότι «τη Δευτέρα θα υποβάλουμε συγκεκριμένη πρόταση και για τη διαπραγμάτευση και για τη διακυβέρνηση της χώρας. Δεν μπορεί σήμερα το Ποτάμι, όταν εκκρεμεί το δημοψήφισμα, να προτείνει αλλαγές υπουργών στον κ. Τσίπρα. Όταν ο λαός αποφασίσει και ο κ. Τσίπρας αισθανθεί την ανάγκη να μας ακούσει, θα είμαστε εδώ».

    [04] Π. Μοσκοβισί: Η θέση της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη

    "Η θέση της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη και πουθενά αλλού. Η Ελλάδα χρειάζεται το ευρώ και η ευρωζώνη πρέπει να διασώσει το αμετάκλητο της συμμετοχής μιας χώρας και την ενότητά της. Δεν είναι μια ένωση σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών, είναι ένα κοινό νόμισμα και έχουμε πολιτικό συμφέρον να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Ξέρουμε ότι η αβεβαιότητα κρύβει κινδύνους και θέλουμε να το αποφύγουμε".

    Αυτά υπογράμμισε μιλώντας την Πέμπτη σε ομάδα δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.

    "Παίξαμε το ρόλο μας μέχρι τελευταία στιγμή έτσι ώστε να βρούμε ένα συμβιβασμό, ακόμα και μέχρι χτες το βράδυ. Τελικά η κυβέρνηση διάλεξε το δημοψήφισμα και διάλεξε να εισηγηθεί ένα όχι. Κάτω από αυτές τις συνθήκες ήταν πολύ δύσκολο, αδύνατο για το Eurogroup να πει ναι σε αυτά που έστειλα οι θεσμοί χτες το βράδυ" είπε ο Πιερ Μοσκοβισί, ενώ συνεχίζοντας ανέφερε τα εξής:

    "Εάν ο κ. Τσίπρας υιοθετούσε άλλη στάση χτες το βράδυ, κανείς δεν ξέρει ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα του Eurogroup. Αλλά είπε όχι και έπρεπε να το λάβουμε υπόψη. Τώρα περιμένουμε το αποτέλεσμα".

    [05] Η ΕΚΤ ανησυχεί για την Ελλάδα ως πηγή αστάθειας στις αγορές

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανησυχεί ότι η διαμάχη σχετικά με μια συμφωνία για την Ελλάδα αποτελεί πηγή αστάθειας για τις χρηματοοικονομικές αγορές, σύμφωνα με τα πρακτικά της προηγούμενης συνεδρίασης της που δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη.

    Την ίδια ώρα, το διοικητικό συμβούλιο πιστεύει ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων αποδίδει καρπούς, αν και είναι πολύ νωρίς για να χαρακτηριστεί επιτυχές.

    «Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι που επικρατούν και η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για την έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ μιας κυβέρνησης της ευρωζώνης και των επίσημων πιστωτών της επίσης θεωρούνται πιθανή πηγή αβεβαιότητας και αστάθειας στην αγορά», σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ στις 2-3 Ιουνίου.

    Παρόλα ταύτα, «υπήρξε ευρεία συμφωνία μεταξύ των μελών ότι η νομισματική χαλάρωση που παρέχεται από όλα τα μέτρα νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ αποδίδει καρπούς».

    Οι επιπτώσεις αυτών των μέτρων «σταδιακά αρχίζουν να επηρεάζουν την οικονομία, συνεισφέροντας έτσι στην ανάκαμψη, την αύξηση του πληθωρισμού καθώς και σε βελτιώσεις στην αύξηση στη ροή χρήματος και πιστώσεων» ανέφεραν τα πρακτικά.

    «Ήταν ευρέως αποδεκτή η άποψη ότι, παρ' όλα αυτά, είναι πολύ νωρίς για να τα χαρακτηρίσουμε επιτυχία» σύμφωνα με τα πρακτικά.

    [06] Σεισμός 6,1 βαθμών στην Κίνα

    Σεισμός 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε στις 4:07 το πρωί ώρα Ελλάδας στη δυτική Κίνα, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS).Ο σεισμός έγινε στην άκρη της Ερήμου Τακλιμακάν, 164 χμ ΒΔ της πόλης Χοτάν και 131 χμ ΝΑ της Σάτσε (ή Γιαρκάντ, στη τοπική διάλεκτο).

    Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμούς ή ζημιές.Ένας παρόμοιας ισχύος σεισμός τον Αύγουστο του 2014 στο Γιουνάν (κοντά στα σύνορα με το Λάος) άφησε 600 νεκρούς.

    [07] Βραζιλία: Συνελήφθη πρώην ανώτερο στέλεχος της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου

    Η αστυνομία της Βραζιλίας συνέλαβε τον Ζόρζε Ζελάντα, πρώην επικεφαλής μιας διεύθυνσης της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου της Βραζιλίας, της Petrobras, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έρευνας για το σκάνδαλο δωροδοκιών και διαφθοράς στην εταιρεία, ανακοίνωσαν εισαγγελείς χθες Πέμπτη.

    Σε βάρος του Ζελάντα υπάρχουν υποψίες για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, διασπάθιση δημόσιου χρήματος, φοροδιαφυγή και απάτη. Συνελήφθη νωρίς χθες στο πλαίσιο μιας έρευνας η οποία έχει ήδη οδηγήσει στις φυλακές δεκάδες κορυφαία στελέχη βραζιλιάνικων εταιρειών.

    Ο εισαγγελέας Κάρλους Φερνάντου ντος Σάντους Λίμα δήλωσε ότι ο Ζελάντα, ο οποίος ήταν η επικεφαλής της διεθνούς διεύθυνσης της Πετρομπράς από το 2008 ως το 2012, υπάρχουν στοιχεία ότι δωροδοκήθηκε για να αναθέσει μια σύμβαση στο σκάφος εξερεύνησης Titanium Explorer που διαχειρίζεται Vantage Drilling Co και άλλη μια εξέδρα της Pride International, μιας εταιρείας που εξαγοράστηκε από την Ensco Plc το 2011.

    [08] ΔΝΤ: Μη βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας

    Κούρεμα του xρέους κατά 30%, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο, προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Έκθεση Βιωσιμότητας που εκδόθηκε την Πέμπτη.

    Σύμφωνα με την Έκθεση, το ΔΝΤ προβλέπει ότι το χρέος της χώρας θα βρίσκεται στο 150% του ΑΕΠ το 2020 και κοντά στο 140% του ΑΕΠ ΤΟ 2022.

    Το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος για την τριετία 2015-2018 θα φθάσουν τα 50 δισ. ευρώ και εκτιμά ότι είναι αναγκαίο ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας ύψους τουλάχιστον 36 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Το ΔΝΤ θεωρεί ότι εξαιτίας της εύθραυστης δυναμικής που παρουσιάζει το Δημόσιο Χρέος απαιτούνται ευρύτερες συναινέσεις μεταξύ των πιστωτών της χώρας προκειμένου να αποκατασταθεί η βιωσιμότητά του. Στο πλαίσιο αυτό προτείνει να επεκταθεί η περίοδος χάριτος που έχει παραχωρηθεί για τα δάνεια του Μνημονίου στα 20 χρόνια και σταδιακή αποπληρωμή των δανείων που έχει χορηγήσει η ΕΕ στα 40 χρόνια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 3 July 2015 - 4:32:19 UTC