Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τηλεφωνικές συνομιλίες Τσίπρα με Γιουνκερ, Ντράγκι, Σουλτς
  • [02] Επιτροπή εκλογικού αγώνα για το δημοψήφισμα συνέστησε ο Αν. Σαμαράς
  • [03] Δύο προϋποθέσεις θέτει ο Πάνος Καμμένος για την εξεύρεση λύσης
  • [04] Να αναλάβει πολιτική πρωτοβουλία καλεί τον πρωθυπουργό ο Ευ. Βενιζέλος
  • [05] Κομισιόν: Η πόρτα είναι ακόμη ανοιχτή, αλλά ο χρόνος τελειώνει
  • [06] Ανοίγουν περίπου 1.000 τραπεζικά καταστήματα, για εξυπηρέτηση συνταξιούχων
  • [07] Μ. Ραχόι: Ένα Grexit θα στείλει το μήνυμα ότι το ευρώ είναι αναστρέψιμο
  • [08] Κανονικά εφοδιάζονται τα φαρμακεία, σύμφωνα με τον ΠΦΣ
  • [09] Διέξοδο με αλληλεγγύη ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
  • [10] Ν. Παππάς: Το δημοψήφισμα θα γίνει κανονικά

  • [01] Τηλεφωνικές συνομιλίες Τσίπρα με Γιουνκερ, Ντράγκι, Σουλτς

    Συνεχίζει τις επαφές με ευρωπαίους αξιωματούχους ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Σήμερα ο κ. Τσίπρας συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ, με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντάγκι και με τον Πρόεδρο της Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς.

    [02] Επιτροπή εκλογικού αγώνα για το δημοψήφισμα συνέστησε ο Αν. Σαμαράς

    Επιτροπή εκλογικού αγώνα για το δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής συνέστησε ο Αντώνης Σαμαράς.

    Επικεφαλής αναλαμβάνει ο πρόεδρος της ΝΔ και μετέχουν οι Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Μενέλαος Δασκαλάκης, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Επαμεινώνδας Λεκέας, Εύαγγελος Μειμαρακης και Ανδρέας Παπαμιμίκος.

    [03] Δύο προϋποθέσεις θέτει ο Πάνος Καμμένος για την εξεύρεση λύσης

    Για να υπάρξει η οποιαδήποτε λύση, την οποία και επιθυμούμε, προϋπόθεση είναι ότι δεν θα υπάρχει αφοπλισμός της χώρας, εξαθλίωση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, και θα γίνει απόλυτα σεβαστό το θέμα του ειδικού καθεστώς για το ΦΠΑ στα νησιά».

    Τη σχετική δήλωση έκανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος ο οποίος παρέστη σήμερα στο μνημόσυνο για τους πεσόντες του τάγματος εκκαθάρισης ναρκοπεδίων Ξηράς, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν δέχομαι κανένα τελεσίγραφο». «Χωρίς αυτές τις δύο προϋποθέσεις δεν συζητούμε καμία λύση», σχολίασε περαιτέρω.

    Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέφθηκε, επίσης, το στρατόπεδο στη Μαλακάσα, όπου πραγματοποιούνται εργασίες κατασκευής ενός πρότυπου οικισμού για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Τον υπουργό Εθνικής Άμυνας συνόδευε ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης.

    [04] Να αναλάβει πολιτική πρωτοβουλία καλεί τον πρωθυπουργό ο Ευ. Βενιζέλος

    «Εναπόκειται στον κ. Τσίπρα και την κυβέρνησή του να πάρει μία πολιτική πρωτοβουλία. Αν θέλουν να πάρουν την πολιτική πρωτοβουλία, να ξαναδιαπραγματευτούν, τότε έχουν δύο λύσεις: Να διαπραγματευτούν και να πούνε την αλήθεια στον ελληνικό λαό και να έρθουν μαζί μας, ψηφίστε ναι. Ή να έχουν το ακόμη μεγαλύτερο θάρρος και την εντιμότητα να ξανασυγκαλέσουν τη Βουλή να ανακαλέσει την απόφαση διεξαγωγής δημοψηφίσματος και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να κληθεί να υπογράψει ανακλητικό Προεδρικό Διάταγμα. Φοβούμαι, όμως, ότι δεν θα γίνουν αυτά» ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε ραδιοφωνική συνέντευξή του.

    Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε όσον αφορά το ερώτημα του δημοψηφίσματος: «Το ερώτημα για μας δεν είναι το ερώτημα που γράφει το ψηφοδέλτιο. Το ερώτημα για μας είναι ευρώ ή δραχμή, Ευρώπη ή άγνωστη πορεία στο περιθώριο των εξελίξεων, ασφάλεια ή ανασφάλεια, διαφύλαξη του κεκτημένου με τις περικοπές και τις θυσίες που έγιναν, που είναι ανυπόφορες και τραγικές, αλλά η άλλη λύση είναι η πλήρης κατάρρευση, η εκμηδένιση του επιπέδου ζωής».

    [05] Κομισιόν: Η πόρτα είναι ακόμη ανοιχτή, αλλά ο χρόνος τελειώνει

    «Η πόρτα παραμένει ανοιχτή για συμφωνία, αλλά ο χρόνος τελειώνει», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής, Μαργαριτης Σχοινάς, επισημαίνοντας ότι το πρόγραμμα χρηματοοικονομικής βοήθειας της Ελλάδας λήγει σήμερα τα μεσάνυχτα.

    Σύμφωνα με τον Μ. Σχοινά ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε χθες στον πρόεδρο της Επιτροπής. Μετά από συνεννόηση με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερουν Ντάισελμπλουμ, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έκανε μια ύστατη πρόταση στον Έλληνα πρωθυπουργό, προκειμένου να συγκληθεί σήμερα έκτακτο Eurogroup. Όπως είπε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ ζήτησε από τον Έλληνα πρωθυπουργό να απαντήσει πριν τα μεσάνυχτα χθες, όμως ακόμα δεν έχει υπάρξει αυτή η κίνηση από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα και ο χρόνος στενεύει ασφυκτικά.

    Σύμφωνα με την πρόταση του Ζ.Κ. Γιούνκερ, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να συμφωνήσει με τις τελικές προτάσεις των θεσμών της 26ης Ιουνίου, και ο πρωθυπουργός να ζητήσει από τον ελληνικό λαό να ψηφίσει ΝΑΙ στο δημοψήφισμα. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο της ύστατης αυτής πρότασης είναι η διευθέτηση των χρηματοοικονομικών αναγκών της χώρας και της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

    Στο συνολικό πακέτο συμφωνίας που προσφέρεται στην Ελλάδα, συμπεριλαμβάνεται και το πακέτο Γιούνκερ, ύψους 35 δισ. ευρώ για την τόνωση και ανάπτυξη στην Ελλάδα

    Εξάλλου, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημείωναν ότι μαζί με το ελληνικό πρόγραμμα που λήγει σήμερα τα μεσάνυχτα, εξανεμίζεται και η χρηματοδότησή του, ύψους 16,2 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα εξανεμίζονται 1,9 δισ. ευρώ από το EFSF, 3,4 δισ. από τα SMPs (κέρδη επί των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης) και τα ANFAs. Εξανεμίζονται, επίσης, τα 10,9 δισ. ευρώ που προορίζονταν για τις τράπεζες και είχαν μεταφερθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στον ΕFSF.

    [06] Ανοίγουν περίπου 1.000 τραπεζικά καταστήματα, για εξυπηρέτηση συνταξιούχων

    Ανοικτά, από αύριο Τετάρτη 1η Ιουλίου και για τρεις συναπτές ημέρες, θα είναι περίπου 1.000 τραπεζικά καταστήματα σε όλη τη χώρα, για να εξυπηρετήσουν τους συνταξιούχους που δεν διαθέτουν κάρτες ανάληψης ή χρεωστικές κάρτες. Παράλληλα, οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι θα μπορούν, για να μην ταλαιπωρούνται και τις τρεις ημέρες, να αποσύρουν έως 120 ευρώ μετρητά συνολικά με τη μία φορά. Αυτό το δικαίωμα της ανάληψης πάνω από το όριο των 60 ευρώ, θα το έχουν μόνον κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας.

    Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη κατά τη χθεσινή σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, με τους εκπροσώπους των πέντε μεγαλύτερων πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας και σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος. Επίσης, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, οι τράπεζες δεσμεύονται να εκδώσουν άμεσα χρεωστικές κάρτες, ώστε οι συνταξιούχοι να μπορούν να συναλλάσσονται κανονικά σε σημεία πώλησης που δέχονται χρεωστικές κάρτες, καθώς και να κάνουν τις προβλεπόμενες αναλήψεις των 60 ευρώ ημερησίως. Ο κατάλογος των τραπεζικών καταστημάτων που θα ανοίξουν αύριο, θα δημοσιοποιηθεί αργότερα σήμερα.

    Το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει σε όλους τους καταθέτες ότι «οι καταθέσεις τους σε ευρώ είναι ασφαλείς πριν και μετά το δημοψήφισμα, το οποίο δίνει στους πολίτες την ευκαιρία να αποφανθούν για το εάν συμφωνούν ή όχι με την πρόταση του Eurogroup να μπουν, άλλη μια φορά, στο στόχαστρο οι συντάξεις- ένα δημοψήφισμα που το Eurogroup προσπάθησε, ανεπιτυχώς, να τορπιλίσει αρνούμενο να επεκτείνει τη δανειακή συμφωνία για σύντομο χρονικό διάστημα».

    [07] Μ. Ραχόι: Ένα Grexit θα στείλει το μήνυμα ότι το ευρώ είναι αναστρέψιμο

    Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι δήλωσε σήμερα ότι, αν η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη, αυτό θα στείλει το μήνυμα ότι το κοινό νόμισμα είναι αναστρέψιμο και συνεπώς άλλες χώρες μπορεί να ακολουθήσουν.

    «Τι μπορεί να συμβεί αν η Ελλάδα βγει από ευρώ; Θα υπάρξει ένα αρνητικό μήνυμα ότι η ιδιότητα του μέλους της ευρωζώνης είναι αναστρέψιμη. Ο κόσμος ίσως νομίσει ότι, εφόσον μια χώρα μπορεί να φύγει από το ευρώ, και άλλες μπορεί να το κάνουν στο μέλλον. Πιστεύω ότι αυτό είναι το πλέον σοβαρό πρόβλημα που μπορεί να προκύψει (από ένα Grexit)», δήλωσε ο Ραχόι σε ραδιοφωνική συνέντευξη.

    Το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) υπό τον Μαριάνο Ραχόι, το οποίο έχει εφαρμόσει αυστηρά μέτρα λιτότητας για να μειώσει το έλλειμμα της Ισπανίας αφότου ξέσπασε η κρίση στην ευρωζώνη, υιοθέτησε σκληρή γραμμή κατά οιασδήποτε επιείκειας έναντι του ελληνικού χρέους.

    Ο Ραχόι επισήμανε ότι τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνησή του τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια έσωσαν την Ισπανία από την τύχη της Ελλάδας. «Παλέψαμε σκληρά για να αποφύγουμε ένα σχέδιο διάσωσης. Βλέποντας τι συμβαίνει σε άλλες χώρες, νομίζω ότι μπορούμε να πούμε ότι άξιζε τον κόπο».

    [08] Κανονικά εφοδιάζονται τα φαρμακεία, σύμφωνα με τον ΠΦΣ

    Δεν τίθεται, άμεσα, θέμα επάρκειας φαρμάκων σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) και τα φαρμακεία εφοδιάζονται κανονικά, ενώ η χθεσινή μέρα κύλησε ομαλά, με τον κόσμο να συμπεριφέρεται με ψυχραιμία και τους παρόχους υγείας να επιδεικνύουν την απαραίτητη αυτοσυγκράτηση.

    Ο ΠΦΣ καλεί τους ασφαλισμένους να συνεχίσουν την ίδια υπεύθυνη στάση, επισημαίνοντας ότι «το φάρμακο δεν είναι καταναλωτικό προϊόν για να το αποθηκεύουμε, αλλά κοινωνικό αγαθό που πρέπει να το προμηθευόμαστε όταν το έχουμε ανάγκη».

    Επίσης, ο Σύλλογος καλεί τον ΕΟΦ να ελέγχει, επισταμένως, όλη την πορεία των παρτίδων των φαρμάκων από τη φαρμακοβιομηχανία στις φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία και σημειώνει ότι «η επάρκεια της ελληνικής αγοράς με φάρμακα πρέπει να αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητα έναντι άλλων επιχειρηματικών ενεργειών».

    [09] Διέξοδο με αλληλεγγύη ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

    «Αυτή την κρίσιμη στιγμή, τη σημερινή ημέρα, είναι ανάγκη να υπάρξει μία συμφωνία, η οποία θα δώσει διέξοδο, όχι μόνο στην παραμονή της χώρα στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη, αλλά θα δώσει διέξοδο και στο ότι όλοι οι ευρωπαϊκοί λαοί είναι αλληλέγγυοι στο πρόβλημα του καθενός» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια της συνάντησής του, με τους δημάρχους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, Γιώργο Καμίνη και Γιάννη Μπουτάρη, στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι «η θέση της Ελλάδας, αδιαπραγμάτευτη, άλλωστε, είναι στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη» και πρόσθεσε: «Προς αυτή την κατεύθυνση εργάζομαι, χωρίς να υπολογίζω ούτε ανθρώπινο κόπο και, πολύ περισσότερο, επιμέρους διατάξεις, γιατί ξέρω ότι το πνεύμα του Συντάγματος, αναφορικά με τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι προς αυτή την κατεύθυνση».

    [10] Ν. Παππάς: Το δημοψήφισμα θα γίνει κανονικά

    «Ας μην ονειρεύονται. Δημοψήφισμα κανονικά, δυνατό όχι, επιστροφή στις διαπραγματεύσεις και καλή συμφωνία και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα και για τον λαό μας την άλλη εβδομάδα», διεμήνυσε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.

    Όπως ξεκαθάρισε, το δημοψήφισμα θα γίνει κανονικά.

    Το ερώτημα είναι ξεκάθαρο και η Ελλάδα εργάζεται άοκνα για μια λύση με σοβαρά θεμέλια, μια λύση ευρωπαϊκή, που θα χειραφετεί την Ευρώπη από τις ακραίες φωνές και θα της δίνει τη δυνατότητα να επιστρέψει στις ισχυρές πολιτικές της παραδόσεις.

    Ο υπουργός Επικρατείας, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «πολλά πολιτικά και άλλα κέντρα προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις και δημοσιότητα με στόχο να προβάλουν την δική τους προοπτική. Ακούσαμε πολλά τις τελευταίες ημέρες. Για δημοψήφισμα - παρωδία για Δημοψήφισμα - φαρσοκωμωδία, μέχρι και για δημοψήφισμα - πραξικόπημα. 'Άκουσον άκουσον τι ακούσαμε. Ότι το δημοψήφισμα είναι πραξικόπημα. Ο λαός μας είναι ψύχραιμος δεν έχει και δεν πρέπει να φοβάται τίποτα, δεν πρέπει να φοβούνται τίποτα τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας. Να πούμε στο λαό ότι όσο περισσότερο προσπαθούν τα γνωστά αυτά κέντρα να τον φοβίσουν, πρέπει να γνωρίζει και να καταλαβαίνει ότι τόσο πιο πολύ φοβούνται την ετυμηγορία και την χειραφέτησή του, η οποία σε λίγες μέρες θα είναι εκκωφαντική, εμφατική και δεν θα αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης. Δεν θα σταθώ για τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης θα μπορούσαμε να πυροδοτήσουμε με τις τοποθετήσεις ευρωπαίων ιθυνόντων μια συζήτηση η οποία δεν θα βοηθήσει την διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Δεν θα το κάνουμε. Θα πω μόνο ότι προκαλεί μάλλον θυμηδία η αποστροφή ότι οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης προστάτευαν τους έχοντες και κατέχοντες. Γνωριζόμαστε όλοι και γνωριζόμαστε πλέον και στην Ευρώπη πάρα πολύ καλά. Και αυτού του τύπου οι διατυπώσεις δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».

    Δήλωσε ότι ο ορισμένα κέντρα ονειρεύονται ότι θα μπορούσε αυτή τη στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση, στη βάση κάποιων διαρροών, να πει ότι σταματάει το δημοψήφισμα, ή ότι - άκουσον άκουσον - ότι ο πρωθυπουργός ο ίδιος θα κάνει μεταστροφή και θα κάνει καμπάνια υπέρ του «ναι».

    «Θα τους συνιστούσα ψυχραιμία. Κι αν δεν μπορούν να την κατακτήσουν αυτή, ας μην εκτίθενται άλλο στην προσπάθεια κατατρομοκράτησης του λαού μας - επειδή δημοσκοπήσεις βλέπουμε κι εμείς όχι μόνον αυτοί - πέφτει στο κενό» κάλεσε και ξεκαθάρισε κατηγορηματικά: «Το δημοψήφισμα θα γίνει κανονικά. Το ερώτημα είναι ξεκάθαρο και η Ελλάδα εργάζεται άοκνα για μια λύση με σοβαρά θεμέλια, μια λύση ευρωπαϊκή, που θα χειραφετεί την Ευρώπη από τις ακραίες φωνές και θα της δίνει τη δυνατότητα να επιστρέψει στις ισχυρές πολιτικές της παραδόσεις.»

    «Ας μην ονειρεύονται. Δημοψήφισμα κανονικά, δυνατό όχι, συμφωνία και για την Ευρώπη και την Ελλάδα την άλλη εβδομάδα» κατέληξε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 30 June 2015 - 12:32:21 UTC