Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Να ακυρώσει το χωρίς περιεχόμενο δημοψήφισμα κάλεσε τον πρωθυπουργό ο Αντ. Σαμαράς
  • [02] Γ. Κατρούγκαλος: Βλέπουμε το δημοψήφισμα σαν συνέχιση της διαπραγμάτευσης με άλλα μέσα
  • [03] Μεγάλη πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
  • [04] Τα μέτρα περιορισμού κεφαλαίων δεν αφορούν τουρίστες
  • [05] Κομισιόν: Δικαιολογημένα τα προσωρινά περιοριστικά μέτρα στην κίνηση κεφαλαίων
  • [06] Γαλλία: Μίνι-συμβούλιο υπό τον Ολαντ για την ελληνική κρίση
  • [07] Ντ. Κάμερον: Η Βρετανία θέλει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης
  • [08] Ρ. Χίκελ: Δημοκρατικά αναπόφευκτο το δημοψήφισμα στην Ελλάδα
  • [09] Γ. Πανούσης: Η ΕΛ.ΑΣ θα διασφαλίσει την κοινωνική ειρήνη και τη δημοκρατική έκφραση των ψηφοφόρων
  • [10] Ζωντανή απεγκλωβίστηκε η γυναίκα που έπεσε στις γραμμές του μετρό της Δάφνης
  • [11] «Δενδρίτες», το νέο μυθιστόρημα της Κ. Παπαδάκη
  • [12] ΤτΕ: Μέχρι τις 6 Ιουλίου συναλλαγές μόνο με το Δημόσιο
  • [13] Π. Μοσκοβισί: Υπάρχουν ακόμη περιθώρια διαπραγμάτευσης
  • [14] Λι Κετσιανγκ: Μία ενωμένη ΕΕ και ένα ισχυρό ευρώ είναι προς το συμφέρον της Κίνας

  • [01] Να ακυρώσει το χωρίς περιεχόμενο δημοψήφισμα κάλεσε τον πρωθυπουργό ο Αντ. Σαμαράς

    Να παραμείνει ψύχραιμος και ενωμένος κάλεσε τον ελληνικό λαό, ο Αντώνης Σαμαράς, σε δήλωσή του.Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κάλεσε επίσης τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα «να ακυρώσει αμέσως το χωρίς πια περιεχόμενο δημοψήφισμα-παρωδία» όπως αναφέρει.

    «Γνωρίζει ότι είναι πρωτίστως τα δικά του λάθη που τον υποχρέωσαν ακόμα και στο κλείσιμο των τραπεζών. Η πατρίδα μας πρέπει να παραμείνει στην καρδιά της Ευρώπης και στο ευρώ. Ο κ. Τσίπρας οφείλει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις. Αν δεν μπορεί ο ίδιος, ας τολμήσει τη μεγάλη εθνική συνεννόηση. Από την πλευρά μας, θα κάνουμε τα πάντα για να αποκατασταθεί η ομαλότητα στη χώρα και να επιστρέψει η Ελπίδα στους Έλληνες τονίζει στη δήλωσή του ο Αντώνης Σαμαράς

    [02] Γ. Κατρούγκαλος: Βλέπουμε το δημοψήφισμα σαν συνέχιση της διαπραγμάτευσης με άλλα μέσα

    «Εμείς βλέπουμε το δημοψήφισμα σαν συνέχιση της διαπραγμάτευσης με άλλα μέσα, δεν είναι το δημοψήφισμα ένας τρόπος για να φύγουμε από την Ευρώπη, είναι ένας τρόπος για να μείνουμε σε μια Ευρώπη που θα είναι Ευρώπη κοινωνική, όχι Ευρώπη της λιτότητας».

    Αυτό τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε δηλώσεις που έκανε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά το υπουργικό συμβούλιο. Ερωτηθείς σχετικά με τις λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσουν από το πρωί οι τράπεζες, είπε ότι «όλα αυτά θα ανακοινωθούν, θα υπάρχει αναλυτική ανακοίνωση από το οικονομικό επιτελείο ούτως ώστε αύριο όλος ο ελληνικός λαός να είναι πλήρως ενήμερος».

    Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι «ο ελληνικός λαός αντιδρά πάντοτε ανάλογα με το μέγεθος των προκλήσεων που τίθενται ενώπιον του, επομένως και σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση θα απαντήσει με τον τρόπο που περιμένουμε όλοι, με περηφάνεια, χωρίς φόβο, με ψυχραιμία, χωρίς να δημιουργήσουμε έναν τεχνητό νέο εθνικό διχασμό, αλλά με την πεποίθηση ότι και τη δημοκρατία πρέπει να περιφρουρήσουμε -γιατί όλα αυτά ουσιαστικά εναντίον της δημοκρατίας στρέφονται- και το καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας».

    Ερωτηθείς εάν προσδοκά η κυβέρνηση σε μια νέα πρόταση από τους πιστωτές, είπε πως «είναι προφανές ότι ασκώντας ακόμα μεγαλύτερη πίεση οι δανειστές προσπαθούν να ματαιώσουν το δημοψήφισμα ή να εκβιάσουν το αποτέλεσμα του», προσθέτοντας ότι «γι' αυτό πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι απέναντι σε αυτόν τον εκβιασμό, και να δούμε ποιο είναι το πραγματικό μας συμφέρον».

    Για το εάν θα συμφωνήσει η κυβέρνηση σε μια καλύτερη πρόταση και αν ακυρωθεί το δημοψήφισμα, είπε ότι «αυτή τη στιγμή είναι ηρτημένη μια διαδικασία δημοψηφίσματος, ο λαός πρέπει να μιλήσει και όταν θα μιλήσει και θα πει ένα βροντερό «όχι», οι προτάσεις των δανειστών μας θα είναι πολύ καλύτερες».

    Ερωτηθείς εάν εκτιμά ότι θα γίνει έκτακτη Σύνοδος Κορυφής μέσα στην εβδομάδα, σημείωσε ότι «αυτά μπορούν να γίνουν, όλα μπορούν να γίνουν», για να προσθέσει ότι «το βασικό όπλο που έχει ο λαός είναι η ενότητα του και η ικανότητα του να αντιστέκεται, όσο αντιστέκεται μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον».

    [03] Μεγάλη πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

    Με μεγάλη πτώση άρχισαν σήμερα οι συναλλαγές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λόγω της ελληνικής κρίσης. Οι επενδυτές εκφράζουν φόβους για τους σοβαρούς κινδύνους εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τους πιστωτές της. Η Ελλάδα έκλεισε τις τράπεζες και επέβαλε έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων, με τη χώρα να οδηγείται ολοταχώς πως τη στάση πληρωμών, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

    Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE-100 υποχώρησε κατά 2,20% για να διαμορφωθεί στις 6.605,18 μονάδες, μερικά λεπτά μετά την έναρξη των συναλλαγών.

    Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 άνοιξε με πτώση 4,7% για να διαμορφωθεί στις 4.821,45 μονάδες.

    Στη Φρανκφούρτη, ο βασικός δείκτης Dax άνοιξε με πτώση 0,76% αλλά γρήγορα υποχώρησε κατά 3,97% για να διαμορφωθεί στις 11.036,53 μονάδες μερικά λεπτά μετά την έναρξη.

    Με πτώση ολοκληρώθηκαν σήμερα οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο του Τόκιο εξαιτίας των ανησυχιών για την ελληνική κρίση. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 596,20 μονάδες, σε ποσοστό 2,9%, και διαμορφώθηκε στις 20.109,95 μονάδες.

    Ισχυρές πιέσεις ασκούνται επί των αποδόσεων των ομολόγων των χωρών του ευρωπαϊκού νότου με το άνοιγμα της αγοράς χρέους, εξαιτίας των κινδύνων που προέρχονται από μία έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

    Λίγο μετά το άνοιγμα, τα επιτόκια των δεκαετών ισπανικών ομολόγων αυξήθηκαν στο 2,720% έναντι 2,150% την Παρασκευή πριν από το κλείσιμο. Τα επιτόκια των ιταλικών ομολόγων αυξήθηκαν στο 2,598%, έναντι 2,110 την Παρασκευή.

    [04] Τα μέτρα περιορισμού κεφαλαίων δεν αφορούν τουρίστες

    Προς ενημέρωση όσων επισκέπτονται ή πρόκειται να επισκεφθούν την Ελλάδα, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι τα μέτρα περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων που επέβαλε η ελληνική κυβέρνηση δεν αφορούν όσους επιθυμούν να κάνουν συναλλαγές ή αναλήψεις μέσω ΑΤΜ κάνοντας χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών που έχουν εκδοθεί στη χώρα τους.

    [05] Κομισιόν: Δικαιολογημένα τα προσωρινά περιοριστικά μέτρα στην κίνηση κεφαλαίων

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολογεί «δικαιολογημένα, εκ πρώτης όψεως», τα «προσωρινά» περιοριστικά μέτρα που επέβαλαν οι ελληνικές αρχές στην κίνηση κεφαλαίων, σημειώνοντας ωστόσο ότι η ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων θα πρέπει να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας, της Ευρωζώνης και της ενιαίας αγοράς της ΕΕ.

    Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του επιτρόπου αρμόδιου για θέματα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, Τζόναθαν Χιλ σχετικά με τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων από τις ελληνικές αρχές έχει ως εξής:

    «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της προσωρινούς περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων που ανακοινώθηκαν από τις ελληνικές αρχές την Κυριακή το βράδυ και έχουν δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδα.

    Σύμφωνα με τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα κράτη μέλη μπορούν να λαμβάνουν μέτρα όσον αφορά τις κινήσεις κεφαλαίων, τα οποία δικαιολογούνται για λόγους δημόσιας τάξης ή δημόσιας ασφάλειας.

    Σύμφωνα με τη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα μέτρα μπορούν επίσης να εισαχθούν για άλλους επιτακτικούς λόγους γενικού δημόσιου συμφέροντος. Αυτές οι εξαιρέσεις επί της αρχής της ελεύθερης κυκλοφορίας των κεφαλαίων, πρέπει να ερμηνεύονται πολύ αυστηρά και να μην εισάγουν διακρίσεις, καθώς επίσης θα πρέπει να είναι κατάλληλες και αναλογικές, υπό το πρίσμα του στόχου. Αυτό σημαίνει επίσης ότι οι έλεγχοι κεφαλαίων θα πρέπει να εφαρμόζονται για το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα.

    Ως θεματοφύλακας των Συνθηκών και με σκοπό να διαφυλάξει την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς, η Επιτροπή προέβη σε άμεση, προκαταρκτική αξιολόγηση των ελληνικών μέτρων που εισάγουν αυτούς τους περιορισμούς κεφαλαίων και τα βρίσκει να είναι, εκ πρώτης όψεως, δικαιολογημένα.

    Υπό τις παρούσες συνθήκες, η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού και τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα αποτελεί ζήτημα σημαντικού δημοσίου συμφέροντος και της δημόσιας πολιτικής που φαίνεται να δικαιολογούν την επιβολή των προσωρινών περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Η διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας είναι η κύρια και άμεση πρόκληση για τη χώρα.

    Ενώ τα επιβληθέντα περιοριστικά μέτρα φαίνονται αναγκαία και αναλογικά αυτή τη στιγμή, η ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων, θα πρέπει, ωστόσο, να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας, της Ευρωζώνης και της ενιαίας αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολό της. Η Επιτροπή θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση και την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί στις κινήσεις κεφαλαίων. Η Επιτροπή είναι έτοιμη να βοηθήσει τις ελληνικές αρχές με τις τεχνικές πτυχές αυτού του έργου.»

    [06] Γαλλία: Μίνι-συμβούλιο υπό τον Ολαντ για την ελληνική κρίση

    Ο πρόεδρος της Γαλλία Φρανσουά Ολάντ έχει συγκαλέσει ένα μίνι-συμβούλιο σήμερα, με αποκλειστικό αντικείμενο το θέμα της ελληνικής κρίσης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του προεδρικού περιβάλλοντος, η συζήτηση θα στραφεί κυρίως στις συνέπειες για τη Γαλλία.

    Με το σημερινό συμβούλιο ο Φρανσουά Ολάντ δείχνει ότι αναλαμβάνει τη διαχείριση του θέματος, ενώ από το υπουργείο Οικονομικών διαρρέουν οι διαβεβαιώσεις ότι όλα έχουν μελετηθεί και μια έξοδος της Ελλάδας θα είναι χωρίς ιδιαίτερους κινδύνους.

    [07] Ντ. Κάμερον: Η Βρετανία θέλει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης

    «Είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της ευρωζώνης η οποία θα φέρει την ασφάλεια που θέλουμε να έχουμε», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον σε συνέντευξη στο Radio 4 του BBC.

    Παράλληλα επισήμανε ότι κατά την άποψή του είναι πολύ δύσκολο η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ αν οι Έλληνες ψηφίσουν «όχι» στο επικείμενο δημοψήφισμα. Από την άλλη σημείωσε ότι ένα «ναι» θα σημαίνει ότι οι Έλληνες θέλουν την συμφωνία με τους θεσμούς. Όπως όμως τόνισε «αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο θα αποφασίσουν οι Έλληνες και όχι εγώ».

    Για μια ακόμη φορά διαβεβαίωσε ότι η Βρετανία έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για να αντιμετωπιστεί η οποιαδήποτε κρίση προκύψει με το θέμα της Ελλάδας, σχέδιο το οποίο -όπως είπε- θα επανεξετάσει σήμερα με ομάδα συμβούλων του για να δουν από κοινού τις τελευταίες λεπτομέρειες.

    Την ίδια στιγμή τόνισε ότι η Βρετανία κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει την ασφάλεια και τις ανάγκες των Βρετανών τουριστών που θα επισκεφτούν την Ελλάδα, ενώ επισήμανε ότι θα ληφθούν και τα απαραίτητα μέτρα, αν χρειαστεί, για τις τράπεζες ελληνικών συμφερόντων, που δραστηριοποιούνται στην Βρετανία.

    Τέλος, τάχθηκε με το μέρος της Ελλάδας λέγοντας πως «ως ένα σημείο έχει δίκιο που ζητάει ένα πιο ευέλικτο σύστημα εντός της ΕΕ ».

    [08] Ρ. Χίκελ: Δημοκρατικά αναπόφευκτο το δημοψήφισμα στην Ελλάδα

    «Δημοκρατικάαναπόφευκτο»χαρακτηρίζει το δημοψήφισμα στην ΕλλάδαοΓερμανός καθηγητής Οικονομικών Ρούντολφ Χίκελ,σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.«Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο στους δανειστές, ότι η κυβέρνηση Τσίπρα εξελέγη με την εντολή να εμποδίσει την περαιτέρω κοινωνική αφαίμαξη λόγω της πολιτικής της αυστηρής λιτότητας. Αν οι τρεις θεσμοί είχαν κάνει προτάσεις για δημοσιονομική εξυγίανση και κοινωνικο-οικονομική ανασυγκρότηση της Ελλάδας, το δημοψήφισμα θα ήταν περιττό. Δεν μπορεί όμως δυστυχώς να γίνει κανένας λόγος για κάτι τέτοιο» εκτιμά ο καθηγητής Χίκελ, εκ των 10οικονομολόγων με τη μεγαλύτερη επιρροή στη Γερμανία,σύμφωνα με τη συντηρητική εφημερίδαFrankfurter Allgemeine Zeitung.

    Ο καθηγητής Χίκελ δηλώνει «ένας από τους οξύτερους επικριτές της πολιτική της λιτότητας, διότι πρόκειται για ένα δούναι και λαβείν». Όπως λέει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ ΜΠΕ «πρόκειται για μια νεοφιλελεύθερη πολιτική που λέει:Σας δίνουμε χρηματική βοήθεια και εσείς κάνετε μεταρρυθμίσεις. Με τον όρο μεταρρυθμίσεις, όμως, οι δανειστές εννοούν δραστικές περικοπές, οι οποίες γονάτισαν την εσωτερική αγορά και οδήγησαν στην κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας. Τα μέτρα λιτότητας οδήγησαν σε δύο στρεβλές εξελίξεις:

    Πρώτον, είναι σημαντικό να πω στο σημείο αυτό και στους Γερμανούς, πρώτον ότι από τα περίπου 230 δις ευρώ της βοήθειας, πάνω από το 90% δεν ήρθε ως φρέσκο χρήμα στην Ελλάδα λ.χ. για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής, αλλά πήγε αποκλειστικά στην επαναχρηματοδότηση του χρέους. Δεν υπήρξε δηλαδή φρέσκο χρήμα.

    Δεύτερον, ότι ήταν κυρίως η πολιτική της λιτότητας, τα τυφλά μέτρα περικοπών στο δημόσιο τομέα, η μείωση των μισθών κλπ. που εξόντωσαν ολοκληρωτικά την εσωτερική αγορά»

    ΟΓερμανός οικονομολόγος τονίζει ότι είναι «δεδηλωμένος αντίπαλος του Grexit». Όπως εκτιμά «οι συνέπειες εξόδου της Ελλάδος από την ευρωζώνη θα ήταν καταστροφικές για όλους. Η Ελλάδα θα φτώχαινε μακροπρόθεσμα περαιτέρω, θα γινόταν μια μεγάλη υποτίμηση της δραχμής. Ο μοναδικός κερδισμένος θα ήταν ο τουρισμός, αλλά από την άλλη πλευρά θα ακολουθούσε ένας εισαγόμενος πληθωρισμός. Την εξαγωγική βιομηχανία στην Ελλάδα δεν μπορεί κανείς να την δημιουργήσει, να την ενισχύσει, με τα αδύναμο νόμισμα, απαιτείται μια διαφορετική πολιτική.

    Για το ευρώ η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, θα ήταν καταστροφική, γιατί στη συνθήκη του Μάαστριχτ, η οποία επικυρώθηκε το 1992, υπάρχει η φράση «αμετάκλητη δέσμευση». Θα ήταν η πρώτη φορά που θα καταγγέλλονταν αυτοί οι κανόνες, η «αιώνια εμπιστοσύνη» και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει πολύ γρήγορα σε εικασίες για αποχώρηση και άλλων μελών όπως η Ιταλία, μερικώς και η Γαλλίας, που βρίσκονται στη λίστα. Από γερμανικής σκοπιάς θα ήταν επίσης καταστροφικό, αφού το ευρώ με σιγουριά θα ανατιμηθεί, κάτι το οποίο θα επηρέαζε αρνητικά τις εξαγωγές της Γερμανίας».

    Ερωτηθείς για την πρόταση που διατυπώνει για την έξοδο από την κρίση ο καθηγητής Χίκελ σημειώνει: Χρειάζεταιπρώτον, ένα άμεσο πρόγραμμα καταπολέμησης της φτώχειας και χορήγησης φαρμάκων σε όσους δεν μπορούν να τα αγοράσουν.Δεύτερον, πρέπει να επεξεργαστούμε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο διαγραφής χρέους, όμοιο με εκείνο της Γερμανίας μετά τον πόλεμο, όπως έγινε με τη συνθήκη του Λονδίνου το 1953, διάρκειας 30-40 ετών. Αποφασιστικής σημασίας εδώ είναι να εξαρτηθεί η εξόφληση του χρέους και η αποπληρωμή των τόκων λ.χ. με ένα ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ.Τρίτον, πρέπει να δοθεί άμεσα ένα τέλος στη λιτότητα, ώστε να ενισχυθεί η εσωτερική αγορά, να ενισχυθούν οι εξαγωγές και παράλληλα να χρηματοδοτηθούν επενδυτικάπρογράμματα, ιδίως για τις υποδομές.Και ως τελευταίο μέτροπροτείνωτην εσωτερική μεταρρύθμιση δηλ. του δημόσιου τομέα. Πρέπει να ενισχυθεί η διοίκηση».

    [09] Γ. Πανούσης: Η ΕΛ.ΑΣ θα διασφαλίσει την κοινωνική ειρήνη και τη δημοκρατική έκφραση των ψηφοφόρων

    Στον ρόλο της Αστυνομίας τις ημέρες αυτές, έως το δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής, αναφέρεται ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, σε δήλωση που έκανε πριν από λίγο, καθησυχάζοντας τους πολίτες.

    «Στις δύσκολες ώρες που περνάει ο ελληνικός λαός για λάθη του παρελθόντος, η Ελληνική Αστυνομία θα σταθεί στο πλάι του, θα τον υπηρετεί και θα τον προστατεύει, με μόνο στόχο την κοινωνική ειρήνη και τη δημοκρατική έκφραση των ψηφοφόρων σε συνθήκες ελευθερίας και ασφάλειας. Χρειάζεται ψυχραιμία, νηφαλιότητα, εμπιστοσύνη στους θεσμούς της Δημοκρατίας και πίστη στο μέλλον της πατρίδας»αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Πανούσης.

    Σημειώνεται ότι από προχθές που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό η διενέργεια δημοψηφίσματος, υπάρχει αυξημένη επιτήρηση στα σημεία που συνωστίζεται κόσμος, ενώ σε ετοιμότητα θα είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες για την παροχή οποιασδήποτε συνδρομής σε πολίτες, καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

    [10] Ζωντανή απεγκλωβίστηκε η γυναίκα που έπεσε στις γραμμές του μετρό της Δάφνης

    Ζωντανή είναι η γυναίκα που έπεσε σήμερα το πρωί στις γραμμές του μετρό στον σταθμό Δάφνης και μεταφέρεται σε νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

    Αυτή τη στιγμή οι συρμοί του μετρό εκτελούν τα δρομολόγια 'Αγιος Ιωάννης -Ανθούπολη και 'Αγιος Δημήτριος- Ελληνικό, δηλαδή είναι εκτός λειτουργίας η Δάφνη. Τα δρομολόγια του μετρό αναμένεται να αποκατασταθούν άμεσα.

    [11] «Δενδρίτες», το νέο μυθιστόρημα της Κ. Παπαδάκη

    Οικογενειακές ιστορίες που ξεκινούν από τα μέσα της δεκαετίας του 1920 και φτάνουν μέχρι και εξήντα χρόνια αργότερα θα ξετυλίξει η Κάλλια Παπαδάκη στο μυθιστόρημά της«Δενδρίτες»,που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "Πόλις". Το πρώτο πεζογραφικό της βιβλίο ήταν η συλλογή διηγημάτων «Ο ήχος του ακάλυπτου»,που κυκλοφόρησε το 2009 από τον ίδιο εκδότη: έξι χαλαρά συνδεδεμένα μεταξύ τους διηγήματα, με πολύ σασπένς, αλλά και με τη δράση τους να εκτυλίσσεται στο κέντρο της Αθήνας, επιφυλάσσοντας συχνάγια τους πρωταγωνιστές της κωμικοτραγικά αποτελέσματα.

    Με το σημερινό της μυθιστόρημα, η συγγραφέας θα εγκαταλείψει την Αθήνα και την Ελλάδα, για να μεταφερθεί στις ΗΠΑ και στο Κάμντεν του Νιου Τζέρσεϊ, που βρίσκεται απέναντι από τη Φιλαδέλφεια. Εκεί θα παρακολουθήσουμε τη ζωή δύο οικογενειών.

    Αμαρτίαι γονέων παιδεύουσι τέκνα; Κάτι περισσότερο από αυτό. Η Παπαδάκη θα συναρτήσει ευθέως τα ψυχικά πάθη των ηρώων με την οικονομική και την κοινωνική μοίρα της πόλης τους. Ο Αντώνης θα δοκιμάσει να ανέβει στην επιφάνεια όταν το Κάμντεν είναι, παρά το Κραχ, ή ακριβώς εξαιτίας του Κραχ, στα πρόθυρα της ανάπτυξης. Και η δική του αποτυχία θα προοιωνιστεί το σαθρό έδαφος πάνω στο οποίο θα ανθίσουν οι ελπίδες για ανόρθωση και, ακόμα χειρότερα, τη μεγάλη διάψευση η οποία θα έρθει μετά τον πόλεμο, φτάνοντας μέχρι τη δεκαετία του 1980 και τον Μπέιζιλ, που θα βρεθεί με τη σειρά του προ οικονομικού αδιεξόδου, βλέποντας, όπως και ο πατέρας του, όλες του τις επενδύσεις να καταρρέουν.

    Μελαγχολικό και εσωστρεφές, με αναφορές στον Ουόλτ Ουίτμαν και τον Νικ Βιρτζίλιο, δυο ποιητές υπήρξαν ζωντανό μέρος του Κάμντεν, αλλά και με τους πρωταγωνιστές να εγκλωβίζονται πλήρως στα αδιέξοδά τους, αδυνατώντας να δώσουν μιαν άλλη πορεία στη ρότα της ύπαρξής τους, το μυθιστόρημα της Κ. Παπαδάκη απευθύνει, εμμέσως πλην σαφώς,και ένα νεύμαστην παθολογία της ελληνικής κρίσης. Οι άνθρωποι δεν θα κατορθώσουν να ορθοποδήσουν, ακόμα κι αν έχουν τις καλύτερες ψυχολογικές προϋποθέσεις, όσο επικρέμαται επί των κεφαλών τους ο κίνδυνος της συλλογικής ανασφάλειας και της κοινωνικής αποδιάρθρωσης.

    Η αφήγηση κινείται με ευχέρεια ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, ανεβάζει έναν πολυπρόσωπο και πολύχρωμο θίασο επί σκηνής και ξέρει πώς να σκιτσάρει συμπεριφορές και να χτίσει χαρακτήρες. Από κάθε άποψη, ένα αναπάντεχα καλό βιβλίο.

    [12] ΤτΕ: Μέχρι τις 6 Ιουλίου συναλλαγές μόνο με το Δημόσιο

    Aπό τη Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015 έως και τη Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015 η Τράπεζα της Ελλάδος θα διενεργεί συναλλαγές που αφορούν μόνο λογαριασμούς του Ελληνικού Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και των Ασφαλιστικών Φορέων. Ουδεμία άλλη συναλλαγή για το κοινό (π.χ. αγοραπωλησία χρυσών λιρών) θα διενεργείται, αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος.

    [13] Π. Μοσκοβισί: Υπάρχουν ακόμη περιθώρια διαπραγμάτευσης

    Ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε σήμερα ότι υπάρχουν ακόμη «περιθώρια διαπραγμάτευσης» ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της και ανακοίνωσε την παρουσίαση νέων προτάσεων από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ το μεσημέρι.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής «θα παρουσιάσει τις προτάσεις του το μεσημέρι. Ο Γιουνκέρ θα παρουσιάσει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί, εύχομαι όλοι να δεσμευθούν σε αυτόν τον δρόμο του συμβιβασμού», δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί στο γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο RTL.

    «Πρέπει να συνεχίσουμε να συνομιλούμε», επέμεινε ο ευρωπαίος επίτροπος τονίζοντας ότι «η πόρτα παραμένει ανοικτή σε διαπραγματεύσεις».

    Σύμφωνα με τον Πιερ Μοσκοβισί, η Αθήνα βρισκόταν σε απόσταση «λίγων εκατοστών» από μία συμφωνία με τους πιστωτές όταν διακόπηκαν οι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην Ελλάδα.

    [14] Λι Κετσιανγκ: Μία ενωμένη ΕΕ και ένα ισχυρό ευρώ είναι προς το συμφέρον της Κίνας

    Η Ευρώπη έχει την υποστήριξη της Κίνας στο θέμα της διαχείρισης της ελληνικής κρίσης χρέους και η Κίνα επιθυμεί να δει την Ευρώπη να ανθίζει, την Ευρωπαϊκή Ένωση ενωμένη και το ευρώ ισχυρό, καθώς αυτά είναι προς το συμφέρον του Πεκίνου, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ σε συνέντευξη σε γερμανική εφημερίδα.

    «Η Ευρώπη έχει την στήριξη της Κίνας όταν πρόκειται για τη διαχείριση των προβλημάτων της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης και το πρόβλημα χρέους στην Ελλάδα», δήλωσε στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Handelsblatt και σε αρκετές ακόμη ευρωπαϊκές εφημερίδες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 29 June 2015 - 8:32:22 UTC