Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΔ: Η κυβέρνηση εξυπηρετεί το λόμπι της δραχμής
  • [02] Παν.Σκουρλέτης: Υπερασπίζουμε με σθεναρότητα την εντολή του ελληνικού λαού
  • [03] Το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος
  • [04] Η πρόταση των θεσμών παραμένει στο τραπέζι των συνομιλιών
  • [05] Συνεδριάζει το Euroworking Group, το οποίο θα προετοιμάσει την ημερήσια διάταξη της σημερινής ευρωομάδας
  • [06] Συνάντηση Δραγασάκη-Τσακαλώτου με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ντράγκι, σήμερα Σάββατο
  • [07] Η Λ. Κατσέλη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ομαλή η τροφοδοσία των ΑΤΜ
  • [08] Podemos: Δημοκρατία σημαίνει να αποφασίζει ο λαός και για τα οικονομικά ζητήματα
  • [09] Τα πρώτα σχόλια του γερμανικού Τύπου για το δημοψήφισμα
  • [10] Υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην Ελλάδα τάχθηκε ο αντικαγκελάριος Γκάμπριελ
  • [11] Τυνησία: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση στη Σους
  • [12] Αυξημένη η κίνηση στα πρατήρια καυσίμων, κανένα πρόβλημα στον εφοδιασμό της αγοράς
  • [13] Θεανώ Φωτίου: «Δεν μπορούμε να συναινέσουμε στην καταστροφή του ελληνικού λαού»
  • [14] Μανώλης Γλέζος: Είναι μια κρίσιμη, αλλά και μεγάλη ώρα
  • [15] Η Τράπεζα της Ελλάδος για την τροφοδοσία των τραπεζών με μετρητά
  • [16] Γερμανοί οικονομολόγοι επικρίνουν ένα μέρος των μέτρων που ζητούν οι θεσμοί από την Ελλάδα

  • [01] ΝΔ: Η κυβέρνηση εξυπηρετεί το λόμπι της δραχμής

    Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Ατύπου Πολιτικού Συμβουλίου της ΝΔ υπό τον Αντώνη Σαμαρά όπου εξετάστηκε η στάση που θα κρατήσει το κόμμα απέναντι στην πρόταση της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνεδρίαση εκφράστηκε από όλους η άποψη πως με την κίνηση του πρωθυπουργού αποκαλύπτεται η κρυφή ατζέντα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

    Στη ΝΔ κατηγορούν την κυβέρνηση πως έκανε « σκόπιμη καθυστέρηση, έμπλεξε τη χώρα στη δημιουργική ασάφεια και έτσι φανερώθηκαν οι πραγματικοί τους σκοποί.» Ο Αντώνης Σαμαράς,μάλιστα,κατηγόρησε την κυβέρνηση πως εξυπηρετεί το λόμπι της δραχμής.

    Για τη ΝΔ,πάντως, «το πραγματικό ερώτημα που τελικά θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ στον ελληνικό λαό είναι Ευρώπη ή δραχμή».

    [02] Παν.Σκουρλέτης: Υπερασπίζουμε με σθεναρότητα την εντολή του ελληνικού λαού

    «Η πρόταση του πρωθυπουργού και η κυβερνητική απόφαση να ζητήσουμε από τον ελληνικό λαό την γνώμη του βρίσκεται σε απόλυτη συνέπεια με τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο υπουργός Εργασίας ,Πάνος Σκουρλέτης. « Είναι μια στάση υπεράσπισης με αξιοπρέπεια και σθεναρότητα της εντολής του ελληνικού λαού στις τελευταίες εκλογές. Θεωρώ την κίνηση αυτή ως την κορύφωση μιας τακτικής η οποία υπερασπίζεται με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα του ελληνικού λαού αρνούμενοι να υπογράψουμε μια τέτοια συμφωνία που θέλουν οι δανειστές»

    Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ο υπουργός Εργασίας τονίζει: .

    «Καλά θα κάνουν οι εγχώριες μνημονιακές δυνάμεις να μην συντονίζονται με εκείνες τις ακραίες φωνές από το εξωτερικό που επιζητούν την υποταγή της χώρα μας?Σήμερα το ερώτημα είναι αν είμαστε διατεθειμένοι να υπογράψουμε νέα, σκληρότερα μνημόνια και όρους διαρκούς υποταγής του λαού μας στις απαιτήσεις των δανειστών. Αυτό είναι το ερώτημα το οποίο καλείται να απαντήσει ο ελληνικός λαός. Στο ερώτημα αυτό καλούνται να τοποθετηθούν και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις . Αυτό το ερώτημα δεν μπορούν να το αποφύγουν και θεωρώ εντελώς παραπλανητική και εντελώς αποπροσανατολιστική την προσπάθεια που γίνεται εκ μέρους εγχώριων πολιτικών δυνάμεων να αναδείξουν άλλου είδους ερωτήματα που σχετίζονται με τις σχέσεις της χώρας μας με το ευρώ και την ΕΕ. Είναι μια υπεκφυγή. Πρέπει να μιλήσουν όλοι και να πούνε: Θέλουν να αποδεχτούμε αυτή την άθλια συμφωνία που μας προτείνουν οι δανειστές μας , ναι ή όχι».

    [03] Το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος

    Το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει τη πρόταση της κυβέρνησης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος καθώς θεωρεί ότι είναι διχαστική και οδηγεί σε κάθε περίπτωση τη χώρα σε αδιέξοδο, αποφασίστηκε στην συνεδρίαση της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ .Εισηγητής στη συζήτηση στη Βουλή ορίστηκε ο Ανδρέας Λοβέρδος και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες αναμένεται να τεθεί ζήτημα αντισυνταγματικότητας της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ και επισήμανσή της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς εκτιμήθηκε ότι δεν υπάρχει κείμενο συμφωνίας στα χέρια των κομμάτων και δεν είναι επαρκής ο χρόνος για να ενημερωθούν οι πολίτες για το ζήτημα.

    Για το ΠΑΣΟΚ το πραγματικό δίλλημα είναι Ναι ή Όχι στο ευρώ, Ναι η όχι στην Ευρώπη. Σε κάθε περίπτωση ισχυρίζονται στο ΠΑΣΟΚ ο ΣΥΡΙΖΑ με την πρόταση του επιδιώκει να μεταφέρει και να καταστήσει το εσωτερικό του αδιέξοδο σε αδιέξοδο της χώρας.

    [04] Η πρόταση των θεσμών παραμένει στο τραπέζι των συνομιλιών

    Η συνεδρίαση της Ευρωομάδας θα ξεκινήσει κανονικά στις 3 μμ (ώρα Ελλάδος) και θα αξιολογήσει την κατάσταση, μετά την ανακοίνωση για δημοψήφισμα από τον Έλληνα πρωθυπουργό.

    Αυτό ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μισέλ Ρέινς, εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι η πρόταση των θεσμών παραμένει στο τραπέζι των συνομιλιών.

    Τέλος, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Γ. Ντάισελμπλουμ, αυτή τη στιγμή διεξάγεται κανονικά η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης (EWG), για να προετοιμάσει τις εργασίες των υπουργών οικονομικών στην Ευρωομάδα.

    [05] Συνεδριάζει το Euroworking Group, το οποίο θα προετοιμάσει την ημερήσια διάταξη της σημερινής ευρωομάδας

    Στις 12 ώρα Ελλάδας συνεδριάζει το Euroworking Group, το οποίο θα προετοιμάσει την ημερήσια διάταξη του σημερινού Eurogroup.Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες ευρωπαϊκές πηγές, αυτήν την ώρα τα κράτη-μέλη προετοιμάζουν τις θέσεις τους, οι οποίες θα παρουσιαστούν κατά τη συνεδρίαση των εμπειρογνωμώνων των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης που θα πρoηγείται του σημερινού Eurogroup.

    [06] Συνάντηση Δραγασάκη-Τσακαλώτου με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ντράγκι, σήμερα Σάββατο

    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησηςΓιάννης Δραγασάκηςκαι ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών ΣχέσεωνΕυκλείδης Τσακαλώτοςθα έχουν συνάντηση σήμερα, Σάββατο, με τον πρόεδρο της ΕΚΤΜάριο Ντράγκι.

    Τηλεφωνική συνομιλία είχαν το βράδυ της Παρασκευής ο Αλ. Τσίπρας με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και όπως ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έδειξε μεγάλη κατανόηση στην απόφαση για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

    [07] Η Λ. Κατσέλη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ομαλή η τροφοδοσία των ΑΤΜ

    Η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη ερωτηθείσα από το ΑΠΕ- ΜΠΕ τόνισε:

    «Μπορώ να διαβεβαιώσω ότι η τροφοδοσία των ΑΤΜ γίνεται ομαλά από την Τράπεζα της Ελλάδος, και όπου παρουσιάζονται -σε μεμονωμένες περιπτώσεις- προβλήματα λόγω αυξημένων εκροών, αυτές αποκαθίστανται το γρηγορότερο δυνατόν».

    [08] Podemos: Δημοκρατία σημαίνει να αποφασίζει ο λαός και για τα οικονομικά ζητήματα

    «Δημοκρατία σημαίνει να αποφασίζει ο λαός και ως προς τα θεμελιώδη οικονομικά ζητήματα» σημειώνουν οι Podemos με ανάρτησή τους στο τουίτερ. Στην είδηση της πρότασης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί της πρότασης των θεσμών, το ισπανικό κόμμα Podemos σημειώνει ότι, «Η γενναία ελληνική κυβέρνηση δίδει το λόγο στο λαό της».

    [09] Τα πρώτα σχόλια του γερμανικού Τύπου για το δημοψήφισμα

    Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για δημοψήφισμα καλύπτεται ήδη από το σύνολο των ηλεκτρονικών γερμανικών μέσων, κυρίως με πρακτορειακά τηλεγραφήματα από την Αθήνα.

    Η Sueddeutsche Zeitung, σε δημοσίευμα στην ηλεκτρονική της σελίδα με τον τίτλο «Ο Τσίπρας θέλει να αφήσει τους Έλληνες να ψηφίσουν για τις μεταρρυθμίσεις», επισημαίνει ότι, σύμφωνα με δικές της πληροφορίες, ο πρωθυπουργός τηλεφώνησε κατά την διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου στην Καγκελάριο Μέρκελ «και την ενημέρωσε για τα περαιτέρω».

    Η Frankfurter Allgemeine Zeitung, με τίτλο «Ο Τσίπρας ανακοινώνει δημοψήφισμα για την πρόταση των δανειστών» και αναφέρει: «Κινητικότητα στην διαμάχη για το ελληνικό χρέος; Μπα... η ελληνική πλευρά απέρριψε πλήρως μια καινούργια πρόταση των δανειστών. Ο πρωθυπουργός επέλεξε για αυτό σκληρά λόγια - και ανακοίνωσε ότι θα αφήσει τον ελληνικό λαό να αποφασίσει».

    Το περιοδικό «Der Spiegel» έχει τίτλο : «Ελληνική κρίση: ο Τσίπρας ανακοινώνει δημοψήφισμα για τις μεταρρυθμίσεις» και επισημαίνει: «Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θέλει να επικυρώσει ένα πιθανό πακέτο μεταρρυθμίσεων από τους Έλληνες ψηφοφόρους. Στις 5 Ιουλίου θα αποφασίσουν σε ένα δημοψήφισμα για το πρόγραμμα λιτότητας. Πολλοί υπουργοί θέλουν να ζητήσουν από τους Έλληνες να απορρίψουν το πακέτο. Για αυτό θα ζητήσει από τους δανειστές προθεσμία λίγων ημερών». Το περιοδικό αναφέρει ακόμη ότι πολλοί Έλληνες υπουργοί δήλωσαν στο Spiegel ότι θα ζητήσουν από τους ψηφοφόρους τους να ψηφίσουν κατά του πακέτου μεταρρυθμίσεων. «?Θα ζητήσουμε από τους Έλληνες να πουν όχι στον εκβιασμό', είπε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και κατέστησε υπεύθυνους ?ακραίους γερμανικούς κύκλους'. Ακόμη πιο δραστικά εκφράστηκε ο αρχηγός του κυβερνητικού εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Καμμένος: ?Οι Έλληνες θα πουν όχι στην παράδοση της χώρας τους, όπως το έκαναν το 1940 εναντίον των Γερμανών'».

    Η εφημερίδα Bild έχει τον τίτλο :«Tώρα καταφεύγει η Ελλάδα στο ύστατο μέσο: Εκβιάζει την Ευρώπη! Με ένα δημοψήφισμα!» και προσθέτει: «Εκρηκτικό: το δημοψήφισμα θα γίνει μόλις το επόμενο Σαββατοκύριακο, στις 5 Ιουλίου. Αυτό σημαίνει, μόνο μετά την εκπνοή του β' πακέτου βοήθειας για την διάσωση της Ελλάδας! Με αυτό ο Τσίπρας κάνει άνω-κάτω όλο το έως τώρα χρονοδιάγραμμα. Διότι ήδη στην 1η Ιουλίου απειλείται η χώρα πολύ συγκεκριμένα με χρεοκοπία». Η εφημερίδα κάνει λόγο για εκβιασμό του πρωθυπουργού και τονίζει: «Αν οι δανειστές δεν δώσουν ως την Τρίτη νέα χρήματα, θα προκύψει αδυναμία πληρωμής. Τότε οι δανειστές θα χάσουν τουλάχιστον ένα μέρος των δανείων τους. Σε όρους για νέα χρηματοδότηση ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα συμφωνήσει - αφού θα μπορεί να παραπέμπει στο δημοψήφισμα. Στις χώρες του ευρώ, στο ΔΝΤ και στην ΕΚΤ απομένει άρα μόνο να δώσουν ως την Τρίτη νέα χρήματα ή να ρισκάρουν μια χρεοκοπία....». Σύμφωνα δε με την εφημερίδα, η ελληνική κυβέρνηση γνώριζε ότι οι δανειστές δεν επρόκειτο να συμφωνήσουν σε κούρεμα χρέους, άρα δεν θα μπορούσε να εξασφαλίσει την στήριξη του κόμματός του.

    [10] Υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην Ελλάδα τάχθηκε ο αντικαγκελάριος Γκάμπριελ

    Ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ συμβούλευσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να υποστηρίξουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα.

    Σε συνέντευξή του στο γερμανικό κρατικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk ο Γκάμπριελ επεσήμανε ότι η ιδέα διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος στην Ελλάδα δεν είναι καινούρια, καθώς την είχε προτείνει και ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Γιώργος Παπανδρέου. Όμως αντίθετα με τότε, που ο Γερμανός αντικαγκελάριος είχε θεωρήσει την πρόταση λανθασμένη, πλέον την υποστηρίζει.

    «Θα ήταν σώφρον αυτή τη φορά να ακολουθήσουμε τον (Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη) Τσίπρα», είπε χαρακτηριστικά.

    Ένα δημοψήφισμα θα είχε νόημα, πρόσθεσε ο Γκάμπριελ, όταν είναι ξεκάθαροι οι όροι του προγράμματος βοήθειας της Ελλάδας.

    Σύμφωνα με τον Γερμανό αντικαγκελάριο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει κάνει γενναιόδωρες προτάσεις στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις: «Τώρα υπάρχει η πρόταση να γίνουν επενδύσεις στην ανάπτυξη. Αυτό θα είναι νόημα μόνο όταν η πολιτική της Ελλάδας οργανωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην συσσωρεύονται κάθε μέρα νέα χρέη».

    [11] Τυνησία: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση στη Σους

    Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση ενός ενόπλου σε ένα ξενοδοχείο κοντά στην πόλης Σους της Τυνησίας χθες, με ανάρτησή της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

    Η πλειονότητα των θυμάτων της πολύνεκρης επίθεσης εναντίον ενός ξενοδοχείου χθες στην Τυνησία, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, είναι Βρετανοί υπήκοοι, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Χαμπίμπ Εσίντ, κάνοντας επίσης λόγο περί Γερμανών, Βέλγων και Γάλλων υπηκόων μεταξύ των θυμάτων.

    Ο Τυνήσιος πρωθυπουργός δήλωσε εξάλλου ότι ο απολογισμός των νεκρών της επίθεσης ανέρχεται σε 38 και όχι σε 39, καθώς η μια από τις σωρούς ανήκει στον δράστη.

    Εξάλλου, σύμφωνα με τον Εσίντ, η κυβέρνηση της Τυνησίας πρόκειται να κλείσει μέσα σε μία εβδομάδα 80 τεμένη που παραμένουν εκτός του κρατικού ελέγχου διότι υποκινούν τη βία, με αφορμή τη χθεσινή επίθεση.

    Εκατοντάδες ξένοι τουρίστες μεταφέρονταν με λεωφορεία στο αεροδρόμιο της Ενφίντα για να εγκαταλείψουν την Τυνησία τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, μετά την επίθεση η οποία στοίχισε τη ζωή σε 38 ανθρώπους σε ένα ξενοδοχείο κοντά στην πόλη Σους, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

    [12] Αυξημένη η κίνηση στα πρατήρια καυσίμων, κανένα πρόβλημα στον εφοδιασμό της αγοράς

    Αυξημένη είναι η κίνηση και στα πρατήρια καυσίμων όπως αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκπρόσωποι των βενζινοπωλών. Τόσο οι βενζινοπώλες όσο και οι εταιρίες εμπορίας διαβεβαιώνουν, πάντως, ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στον εφοδιασμό της αγοράς με καύσιμα και ότι όλες οι παραγγελίες που είχαν προγραμματιστεί για σήμερα θα εκτελεστούν κανονικά.

    Ανέφεραν ότι «αν ένα πρατήριο ξεμείνει αυτό θα οφείλεται στην αυξημένη ζήτηση. Ωστόσο, πρόβλημα στον εφοδιασμό της αγοράς δεν υπάρχει».

    [13] Θεανώ Φωτίου: «Δεν μπορούμε να συναινέσουμε στην καταστροφή του ελληνικού λαού»

    «Το "όχι" για εμάς είναι η αξιοπρέπεια μιας χώρας, ενός λαού που είναι κυρίαρχος», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, κληθείσα να σχολιάσει τις πολιτικές εξελίξεις, μετά την απόφαση του πρωθυπουργού για τη διενέργεια δημοψηφίσματος με αντικείμενο την πρόταση των θεσμών.

    «Εμείς δεν μπορούμε να συναινέσουμε στην καταστροφή του ελληνικού λαού μέσα από άγρια μνημόνια και λιτότητα που προτείνουν οι εταίροι. Το «όχι» για εμάς είναι η αξιοπρέπεια μιας χώρας, ενός λαού που είναι κυρίαρχος και ελπίζουμε ότι το ίδιο κυρίαρχοι θα γίνουν και όλοι οι ευρωπαϊκοί λαοί απονομιμοποιώντας τους θεσμούς», δήλωσε η Θεανώ Φωτίου.

    Πρόσθεσε εξάλλου ότι το δημοψήφισμα «σημαίνει ότι στη μεγάλη ιστορική του συνέχεια ο λαός αποφασίζει ο ίδιος για την τύχη του αυθεντικά. Για πρώτη φορά δημοψήφισμα όχι για θέμα βασιλείας στην Ελλάδα, αλλά για τη δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία».

    [14] Μανώλης Γλέζος: Είναι μια κρίσιμη, αλλά και μεγάλη ώρα

    «Είναι μια κρίσιμη, αλλά και μεγάλη ώρα»,αναφέρει το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Μανώλης Γλέζος, σε δήλωσή του σχετικά με το δημοψήφισμα.

    Ειδικότερα, στη δήλωση του που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Κίνησης Ενεργοί Πολίτες, ο Μανώλης Γλέζος τονίζει ότι «η επίμονη προσπάθεια των δανειστών να στραγγαλίσουν τον ελληνικό λαό απέτυχε» και πως «η διενέργεια δημοψηφίσματος εξασφαλίζει στους ίδιους τους Έλληνες πολίτες τη δυνατότητα να αποφασίζουν οι ίδιοι για την τύχη τους και να απαντήσουν σε όσους επιβουλεύονται το μέλλον τους».

    «Είναι μια κρίσιμη αλλά και μεγάλη ώρα», υπογραμμίζει, για να σημειώσει ότι «το δημοψήφισμα, ως κατεξοχήν δημοκρατικός θεσμός, όχι μόνο δεν διχάζει,αλλά δίνει τον πρώτο λόγο στο λαό και στη λαϊκή κυριαρχία, αφήνοντας στην άκρη όσους θέλουν να αποφασίζουν οι ίδιοι και όχι ο λαός». «Είμαστε βέβαιοι», συνεχίζει ο κ. Γλέζος, «ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα δώσει στην κυβέρνηση την ευκαιρία να εφαρμόσει το πρόγραμμά της και να οδηγήσει επιτέλους τη χώρα στην έξοδο από την κρίση».

    [15] Η Τράπεζα της Ελλάδος για την τροφοδοσία των τραπεζών με μετρητά

    H Τράπεζα της Ελλάδος καταβάλει κάθε δυντατή προσπάθεια προκειμένου να διασφαλιστεί η τροφοδοσία των ελληνικών τραπεζών με μετρητά.

    Αυτό δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αρμόδιο στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχει πρόβλημα επάρκειας τραπεζογραμματίων στις τράπεζες. Σημειώνεται ότι από το πρωί παρατηρείται έντονη κινητικότητα στα ΑΤΜ των τραπεζών.

    [16] Γερμανοί οικονομολόγοι επικρίνουν ένα μέρος των μέτρων που ζητούν οι θεσμοί από την Ελλάδα

    Γερμανοί οικονομολόγοι επικρίνουν ένα μέρος των μέτρων λιτότητας που ζητούν οι πιστωτές από την Ελλάδα.

    Οι αυξήσεις φόρων και οι περικοπές δαπανών είναι «αντιπαραγωγικές για την ανάπτυξη της Ελλάδας», δήλωσε ο οικονομολόγος Πέτερ Μπόφινγκερ, μέλος της Επιτροπής των Σοφών σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Rheinische Post.

    Βραχυπρόθεσμα θα ήταν απαραίτητη μια συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της για το πρόγραμμα, προκειμένου να αποφευχθεί μια χρεοκοπία της χώρας. Όμως «στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρξει ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάπτυξης για την Ελλάδα», υπογράμμισε ο Μπόφινγκερ.

    Ο Γερμανός οικονομολόγος Γενς Μπάστιαν, που ζει στην Αθήνα, επεσήμανε μιλώντας στην ίδια εφημερίδα: «Το ΔΝΤ ζητεί την προκαταβολή του 100% των φόρων του επόμενους έτους για τις επιχειρήσεις. Αυτό θα πνίξει την επιχειρηματική δραστηριότητα και είναι κατά της επιχειρηματικότητας».

    Η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη παραμένει καλύτερη επιλογή για όλες τις πλευρές, εκτίμησε ο Κρίστοφ Σμιτ επικεφαλής της Επιτροπής Σοφών που συμβουλεύει τη γερμανική κυβέρνηση για οικονομικά ζητήματα.

    «Μια λύση με την Ελλάδα στο ευρώ πιστεύω, όπως και πριν, ότι θα ήταν καλύτερη για όλες τις πλευρές», δήλωσε ο Σμιτ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Rheinische Post.

    «Όμως αυτό ισχύει μόνο υπό προϋποθέσεις, ότι κανείς δεν θα κάνει πολλές υποχωρήσεις απέναντι στην Ελλάδα, κυρίως σε ό,τι αφορά το κούρεμα του χρέους χωρίς προηγουμένως να έχει συμφωνηθεί η εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών», πρόσθεσε ο ίδιος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 27 June 2015 - 10:32:19 UTC