Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Καραγκούνης: Το δίλημμα είναι «βράχια ή επώδυνη συμφωνία»
  • [02] Δ. Κουτσούμπας: Ο λαός πρέπει να πει το μεγάλο «Όχι»
  • [03] Π. Κουρουμπλής: Νομίζω ότι αύριο πάμε για συμφωνία
  • [04] Τζ. Λιου: Χρειάζεται μια «μορφή αναδιάρθρωσης» του ελληνικού χρέους
  • [05] Παράταση στη ρύθμιση των 100 δόσεων για χρέη προς την εφορία ως τις 15 Ιουλίου
  • [06] Τουλάχιστον 37 νεκροί από την επίθεση σε ξενοδοχείο στην Τυνησία
  • [07] Σ. Μισέλ: Κάποιοι ηγέτες καλύπτουν τα πρόσωπά τους αναθέτοντας τις συζητήσεις για την Ελλάδα σε εμπειρογνώμονες
  • [08] «Όσο η Ελλάδα δεν υποχωρεί, υποχωρούν οι απειλές και κερδίζει η λογική»
  • [09] Γιατί δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η πρόταση των θεσμών

  • [01] Κ. Καραγκούνης: Το δίλημμα είναι «βράχια ή επώδυνη συμφωνία»

    Την πρόταση της ΝΔ για εθνική συνεννόηση επαναλαμβάνει με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κώστας Καραγκούνης.

    Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ λέει ότι το δίλημμα είναι βράχια ή επώδυνη συμφωνία και προσθέτει ότι η προπαγάνδα της κυβέρνησης κατασκευάζει εχθρούς στοχοποιώντας ακόμα και σκιτσογράφους.

    Ο κ. Καραγκούνης δίνει επίσης απάντηση στον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη ο οποίος διαφώνησε με την πρόταση Σαμαρά για σχηματισμό άλλης κυβέρνησης από αυτή τη βουλή με άλλο πρωθυπουργό στην περίπτωση που η σημερινή κυβέρνηση χάσει τη δεδηλωμένη.

    [02] Δ. Κουτσούμπας: Ο λαός πρέπει να πει το μεγάλο «Όχι»

    «Ο λαός πρέπει να πει το μεγάλο «όχι» στη συμφωνία, «όχι» στη συνεχή χρεοκοπία του ελληνικού λαού, «όχι» στα κόμματα του ευρωμονόδρομου και της καπιταλιστικής εξουσίας. Να βάλει πλώρη για τη δική του πραγματική εξουσία. Με το ΚΚΕ να αντιπαλέψει, να μπλοκάρει όλα τα αντιλαϊκά μέτρα, στο δρόμο, στους χώρους δουλειάς» τόνισε ο γ.γ. της Κ.Ε. του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας στο αποψινό συλλαλητήριο του ΚΚΕ στο Σύνταγμα.

    Κάλεσε τον λαό να απορρίψει και τις προτάσεις των δανειστών και τις προτάσεις της κυβέρνησης Τσίπρα των 47 + 8 σελίδων, «γιατί η μία είναι πιο βάρβαρη από την άλλη, πραγματική καρμανιόλα για το λαό».

    Αναφερόμενος στις εμπλοκές των διαπραγματεύσεων είπε ότι η βάση τους δεν αφορά στα διάφορα «ισοδύναμα» των αντιλαϊκών μέτρων στα οποία «μπορούν να βρουν άκρη», αλλά στις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν εντός της Ε.Ε. για το μείγμα αστικής διαχείρισης και για την πορεία εξέλιξης της Ευρωζώνης, στις γεωστρατηγικές αντιθέσεις και ανταγωνισμούς Ε.Ε. - ΗΠΑ και στην πίεση για εξασφάλιση περισσότερων οικονομικών και πολιτικών εγγυήσεων από την ελληνική κυβέρνηση.

    [03] Π. Κουρουμπλής: Νομίζω ότι αύριο πάμε για συμφωνία

    «Νομίζω ότι αύριο πάμε για συμφωνία» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Π. Κουρουμπλής προσερχόμενος απόψε στο Μέγαρο Μαξίμου.

    [04] Τζ. Λιου: Χρειάζεται μια «μορφή αναδιάρθρωσης» του ελληνικού χρέους

    Ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζακ Λιου δήλωσε σήμερα ότι πρέπει να συμφωνηθεί μια «μορφή αναδιάρθρωσης» του χρέους της Ελλάδας, ενώ επισήμανε ακόμη πως φοβάται ένα «ατύχημα» στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της.

    «Η Ελλάδα πρέπει να κάνει επώδυνες προσαρμογές (...) και οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας πρέπει να δείξουν ευελιξία όσον αφορά τους στόχους και τον τρόπο επίτευξής τους. Και χρειάζεται να γίνει συζήτηση για μια μορφή αναδιάρθρωσης ενός μέρους του ελληνικού χρέους», επισήμανε ο Λιου σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ιστότοπο Yahoo! Finance μία ημέρα πριν διεξαχθεί μια ιδιαίτερα κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup.

    Εξάλλου, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι τον ανησυχεί ο τρόπος που διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες και τα τελεσίγραφα που ανακοινώνονται.

    «Αυτό που με ανησυχεί όσον αφορά τις συζητήσεις για την Ελλάδα είναι ο αριθμός των προθεσμιών καθώς και το πόσες φορές οι διαπραγματεύσεις έχουν βρεθεί στο χείλος του γκρεμού», ανέφερε.

    «Ο κίνδυνος ενός ατυχήματος αυξάνεται όταν έχετε αυτό το είδος (των καταστάσεων) και όλοι πιέζονται πριν από μια προθεσμία», είπε ο Λιου, τονίζοντας πως η παγκόσμια οικονομία δεν χρειάζεται να υποστεί ένα νέο "σοκ".

    [05] Παράταση στη ρύθμιση των 100 δόσεων για χρέη προς την εφορία ως τις 15 Ιουλίου

    Παρατείνεται ως τις 15 Ιουλίου 2015 ,η προθεσμία για την συμμετοχή στη ρύθμιση των 100 δόσεων, η οποία κανονικά έληγε σήμερα. Τη σχετική τροπολογία πρόκειται να καταθέσει η Αναπληρώτρια Υπουργό Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, στο σχέδιο νόμου «Μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά ζητήματα».

    Η κυβέρνηση προχωρά στην κατάθεση της σχετικής τροπολογίας ανταποκρινόμενη στα δεκάδες αιτήματα πολιτών που κατέκλυσαν το Υπουργείο Οικονομικών τις τελευταίες ημέρες. Παράλληλα, με την τροπολογία αυτή το υπουργείο στοχεύει στη διευκόλυνσης της φορολογικής διοίκησης, στην οποία εκκρεμούν χιλιάδες υποθέσεις σε διάφορες φάσεις ελέγχου, έτσι ώστε να ενταχθούν στην ρύθμιση τουλάχιστον όσες υποθέσεις βρίσκονται στη τελική φάση. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών περίπου 750.000 φορολογούμενοι έχουν μπει στη ρύθμιση , ρυθμίζοντας ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 5,25 δισ. ευρώ.

    Εν τω μεταξύ δεκτή έκανε την τροπολογία τεσσάρων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την παράταση της προθεσμίας ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι την 31η Ιουλίου 2015, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, όπως ανακοίνωσε μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής

    [06] Τουλάχιστον 37 νεκροί από την επίθεση σε ξενοδοχείο στην Τυνησία

    Τουλάχιστον 37 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 36 τραυματίστηκαν στην επίθεση που διέπραξε σήμερα ένας ένοπλος εναντίον των πελατών του ξενοδοχείου Riu Imperial Marhaba που βρίσκεται κοντά στην πόλη Σους της Τυνησίας, γνωστοποίησε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

    «Έχουμε καταμετρήσει 37 νεκρούς και 36 τραυματίες. Ορισμένοι εκ των τραυματιών βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου, Κόκρι Νάφτι, ο οποίος δε διευκρίνισε την εθνικότητα των νεκρών. Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 28 νεκρούς.

    [07] Σ. Μισέλ: Κάποιοι ηγέτες καλύπτουν τα πρόσωπά τους αναθέτοντας τις συζητήσεις για την Ελλάδα σε εμπειρογνώμονες

    «Ο Σαρλ Μισέλ ψέγει όσους καλύπτουν τα πρόσωπά τους και αρνούνται τις πολιτικές αποφάσεις» σημειώνει το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων Belga αναφερόμενο στις δηλώσεις στις οποίες προέβη ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ σχετικά με την Ελλάδα:

    «Δεν είμαι ευτυχής που βλέπω ότι κάποιοι ηγέτες καλύπτουν τα πρόσωπά τους» αναθέτοντας τις συζητήσεις για την Ελλάδα σε εμπειρογνώμονες και στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου υπογραμμίζοντας στη συνέχεια τα εξής: «Είμαστε κοντά στον κίνδυνο να εκδηλωθούν σοβαρά προβλήματα στην Ελλάδα. Οι τεχνικές διαδικασίες ήταν πολύ σημαντικές για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας, αλλά δεν είμαι χαρούμενος που ορισμένοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων καλύπτουν τα πρόσωπά τους μεταθέτοντας το δικό τους έργο σε εμπειρογνώμονες των θεσμών και στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. Εγώ ήμουν έτοιμος να λάβω πολιτικές αποφάσεις», δήλωσε ο επικεφαλής της βελγικής κυβέρνησης.

    [08] «Όσο η Ελλάδα δεν υποχωρεί, υποχωρούν οι απειλές και κερδίζει η λογική»

    Στο Μέγαρο Μαξίμου συνεδριάζει αυτή την ώρα το κυβερνητικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

    «Όσο η Ελλάδα δεν υποχωρεί, οι απειλές υποχωρούν και κερδίζει η λογική» ανέφεραν πηγές της κυβέρνησης, λίγα λεπτά πριν αρχίσει η συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου.

    Οι ίδιες πηγές αποδίδουν επικοινωνιακά χαρακτηριστικά στη φράση "game is over" που απηύθυνε χθες o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Χθες, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές στο Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής, «κατέστη σαφές ότι η Ελλάδα πρέπει να απαντήσει στο κείμενο των θεσμών εντός 24 ωρών». Η πρότασή τους, προσθέτουν, είναι ένα σκληρό μνημόνιο που προβλέπει σκληρά μέτρα, υψηλό ΦΠΑ κ.α. και υπογραμμίζουν ότι :

    «Όσο βέβαια η Ελλάδα δεν υποχωρεί οι απειλές υποχωρούν και κερδίζει η λογική», ενώ το κυβερνητικό συμβούλιο αναμένεται να εξετάσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και να χαράξει την τακτική των επομένων 24 ωρών που θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες για την επίτευξη ή όχι συμφωνίας.

    [09] Γιατί δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η πρόταση των θεσμών

    Αναλυτικά εξηγούν κυβερνητικές πηγές τους λόγους που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η πρόταση των θεσμών προς την ελληνική κυβέρνηση «για άμεση νομοθέτηση βαθειά υφεσιακών μέτρων (τα οποία θα πλήξουν και τον ήδη τραυματισμένο κοινωνικό ιστό της χώρας) ως προϋπόθεση για πεντάμηνη χρηματοδότηση, η οποία, ωστόσο κρίνεται παντελώς ανεπαρκής».

    Σημειώνουν ότι αν αυτή η πρόταση γινόταν αποδεκτή από την κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο, οι πολίτες και οι αγορές θα προεξοφλούσαν ένα πεντάμηνο περαιτέρω συρρίκνωσης που θα οδηγούσε σε άλλη μία διαπραγμάτευση υπό συνθήκες κρίσης. Αυτός, τονίζουν, είναι ένας από τους λόγους που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η πρόταση των θεσμών.

    Από τη λεπτομερή παράθεση της πρότασης και του τι αφορά αυτή ως προς το χρηματοδοτικό κενό, οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν πως καθίσταται φανερό ότι η πρόταση των θεσμών, «ακόμα κι αν δεν λάβουμε υπ' όψη τα υφεσιακά και κοινωνικά αποδομητικά μέτρα που προβλέπει, αφήνει ένα σημαντικό χρηματοδοτικό κενό για την πεντάμηνη περίοδο επέκτασης που προβλέπει ενώ, κι αυτό είναι το ανησυχητικότερο, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε νέα σκληρή διαπραγμάτευση, κι ένα νέο καταστροφικό Μνημόνιο, στο τέλος του χρόνου». Επιπλέον, σημειώνουν ότι η κυβέρνηση κατέθεσε λελογισμένη πρόταση διευθέτησης του χρέους και επίλυση του χρηματοδοτικού προβλήματος [π.χ. μέσα από την de facto μεταβίβαση του χρέους προς την ΕΚΤ προς τον ESM], πρόταση που αρνήθηκαν οι θεσμοί.«Η κυβέρνηση δεν έχει λαϊκή εντολή, ούτε και ηθικό δικαίωμα, να προσυπογράψει ένα νέο Μνημόνιο», υπογραμμίζουν.

    Ειδικότερα, οι πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν ότι ως προς το χρηματοδοτικό κενό των επόμενων πέντε μηνών, η πρόταση των θεσμών αφορά 12 δισ. ευρώ από Ευρωπαϊκούς θεσμούς [EFSF και επιστροφή κερδών της ΕΚΤ από τα ομόλογα SMP] συν 3,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ [τα οποία, όμως, είναι απίθανο να αποδοθούν όπως εξηγείται πιο κάτω), συνολικά, δηλαδή, 15,5 δισ. ευρώ.

    Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση που παρουσιάστηκε στο χτεσινό Eurogroup στον υπουργό Οικονομικών έχει ως εξής:

    α. Τις επόμενες μέρες να αποδοθούν τα κέρδη της ΕΚΤ του 2014 από την αγοραπωλησία των ομολόγων του προγράμματος SMP [τα οποία παρακρατούν έξι μήνες οι εταίροι υπέρ της Ελλάδας] ύψους 1,8 δισ. ευρώ -ποσό που θα δοθεί στις 30 Ιουνίου, μαζί με άλλα 100 εκ. ευρώ από το υστέρημα του κράτους, στο ΔΝΤ.

    β. Στα μέσα Ιουλίου θα «δοθούν» στη χώρα 4 δισ. ευρώ συνολικά από τον EFSF. Από αυτά τα 1,8 δισ. ευρώ θα προέρχονται από την τελευταία δόση του 2ου Μνημονιακού δανείου συν 2,2 δισ. ευρώ που θα προέλθουν από μέρος των 10,9 δισ. ευρώ του ΤΧΣ -χρήματα που, υπενθυμίζεται, είχαν προβλεφθεί αποκλειστικά για τυχόν αναχρηματοδότηση των τραπεζών. Από αυτά τα 4 δισ. ευρώ τα 3,5 δισ. ευρώ θα αποδοθούν στην ΕΚΤ για αποπληρωμή ενός ομολόγου του προγράμματος SMP, το οποίο ωριμάζει, ενώ τα υπόλοιπα 500 εκ. ευρώ θα τεθούν στην διάθεση του ΕΣΠΑ [μέρος εθνικής χρηματοδότησης].

    γ. Αρχές Αυγούστου, άλλα 4,7 δισ. ευρώ θα αποσπαστούν από τα 10,9 δισ. ευρώ του ΤΧΣ [στο ταμείο, πλέον, απομένουν ελάχιστα χρήματα υπέρ των τραπεζών], ώστε να αποπληρωθεί το έτερο ομόλογο του προγράμματος SMP της ΕΚΤ.

    δ. Τέλος, τον Οκτώβριο, 1,5 δισ. ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ του 2015 [από την αγοραπωλησία των ομολόγων του προγράμματος SMP] θα αποδοθούν στο ΔΝΤ.

    Οι πηγές της κυβέρνησης, υπογραμμίζουν ότι τα παραπάνω ποσά κρίνονται ανεπαρκή, καθώς δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τα ποσά που το ελληνικό δημόσιο έχει πληρώσει στους δανειστές του [κυρίως το ΔΝΤ], χωρίς να έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από τους δανειστές, εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές και αύξηση των ρέπος.

    Επιπλέον, επισημαίνουν ότι η πρόταση δεν προβλέπει ούτε ένα ελάχιστο αποθεματικό για το ελληνικό δημόσιο αλλά ούτε και τις μελλοντικές αποπληρωμές του ΔΝΤ, ζήτημα ύψιστης σημασίας, δεδομένης της άρνησης του ΔΝΤ να καταβάλει τις δόσεις που προβλέπονται από την δανειακή συμφωνία καθώς κρίνει πως το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 26 June 2015 - 18:32:11 UTC