Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π. Σκουρλέτης: Αυτό που ζητούν οι δανειστές ισοδυναμεί με αυτοκτονία ενός λαού
  • [02] Ν. Βούτσης: Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης
  • [03] Ν. Βούτσης: Πιθανή νέα παράταση για τις 100 δόσεις
  • [04] Γ. Σταθάκης: Είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας, στο Eurogroup του Σαββάτου
  • [05] Μ. Σαπέν: Θα βρούμε μια συμφωνία, γιατί δεν υπάρχει άλλη λύση
  • [06] Γ. Βαρουφάκης: Αποφασισμένη να παραμείνει εντός της ευρωζώνης η Ελλάδα
  • [07] Εννέα νεκροί από συντριβή τουριστικού αεροσκάφους στην Αλάσκα
  • [08] Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν - Ομπάμα για Ιράν, Ισλαμικό Κράτος και Ουκρανία
  • [09] Ρέντσι: Αν αυτή είναι η γνώμη σας για το τί σημαίνει Ευρώπη, μπορείτε να την κρατήσετε
  • [10] Δικογραφίες για παράνομη προώθηση φαρμακευτικών σκευασμάτων μέσω διαδικτύου
  • [11] Πρωτοποριακή εφαρμογή καταγράφει τους χώρους πρασίνου στην Αθήνα
  • [12] Έντονη αντίδραση της ΠΟΣΔΕΠ στο ν/σ του υπουργείου Παιδείας
  • [13] «Το ποδόσφαιρο και η Αριστερά»: Μικρές ιστορίες αγώνων για μεγάλα ονόματα
  • [14] Έτινγκερ: Ενα Grexit θα είναι αναπόφευκτο, εάν δεν υπάρξει λύση εντός των προσεχών πέντε ημερών

  • [01] Π. Σκουρλέτης: Αυτό που ζητούν οι δανειστές ισοδυναμεί με αυτοκτονία ενός λαού

    Επικρίσεις για τη στάση των δανειστών εξαπέλυσε ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

    Ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι οι πιστωτές «λειτουργούν με μία λογική προληπτικών αντιποίνων», έκανε λόγο για «σκόπιμη πολιτική προσέγγιση από την πλειοψηφία των δανειστών» και υποστήριξε ότι «αυτό που ζητούν ισοδυναμεί με αυτοκτονία ενός λαού». «Κάθε φορά που πάει να βρεθεί μία λύση, έρχονται και σου λένε "φέρε και μερικούς συνταξιούχους ακόμη να τους εκτελέσουμε"», σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, ο υπουργός Εργασίας εκτίμησε ότι είναι πάρα πολύ μικρές οι πιθανότητες για συμφωνία, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο παράτασης, υπό προϋποθέσεις. Διευκρίνισε ότι εάν δεν υπάρξει λύση μέχρι τα τέλη του μήνα, δεν θα πληρωθεί το ΔΝΤ. «Εκεί οδηγούνται τα πράγματα. Είναι πολύ πιθανό. Από εκεί και πέρα μπαίνει σε κατάσταση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων η χώρα. Δεν ταυτίζεται αυτό με πιστωτικό γεγονός» τόνισε.

    Ο κ. Σκουρλέτης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογών, αν οι δανειστές επιμείνουν, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Aν τεθούν διλήμματα έξω από τα όρια της δημοκρατικής εντολής που έχουμε πάρει, θα προσφύγουμε και πάλι στον λαό». Σε μία τέτοια περίπτωση, όπως εξήγησε, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει σε εκλογές με την εξής θέση: «Εμείς, τέσσερις μήνες μίας σκληρής, επώδυνης διαπραγμάτευσης, φτάσαμε τα πράγματα ως εδώ. Θεωρούμε ότι αυτή η συμφωνία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, άρα δώστε μας την εντολή να επιχειρήσουμε για μία ακόμη φορά, με μία νωπή, ισχυρότερη λαϊκή εντολή, να πάμε για τελευταία φορά να καταθέσουμε τις προτάσεις μας, αλλιώς όλα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοιχτά».

    Ο υπουργός Εργασίας απέκλεισε το ενδεχόμενο αντί εκλογών να υπάρξουν αλλαγές στην κυβέρνηση ή νέα κυβέρνηση με τεχνοκράτη πρωθυπουργό. «Αυτό θα ήταν ταφόπλακα στη δημοκρατία. Τέτοιες λύσεις, που ουσιαστικά ακυρώνουν, βάζουν στην άκρη τη δημοκρατική εντολή των πρόσφατων εκλογών, ισοδυναμούν με ταφόπλακα στη δημοκρατία. Δεν μπορούμε να το αποδεχτούμε αυτό το πράγμα, σε καμία περίπτωση. Και κυρίως δεν μπορεί να το αποδεχθεί ο ελληνικός λαός» ανέφερε.

    Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις και τις πληροφορίες ότι αναζητούνται 150 εκατ. ευρώ για την πληρωμή τους, ο κ. Σκουρλέτης είπε πως δεν ισχύουν, υπογραμμίζοντας «όλα είναι τακτοποιημένα».

    [02] Ν. Βούτσης: Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης

    Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Νίκος Βούτσης, μιλώντας στο «Πρωινό ΑΝΤ1».

    «Το αποτέλεσμα εξαρτάται εν πολλοίς από τον τρόπο με τον οποίο οι εταίροι μας θα αντιμετωπίσουν το ελληνικό ζήτημα», είπε ο υπουργός και συμπλήρωσε ότι «αν επιμείνουν σε μια καθαρά λογιστική προσέγγιση του θέματος τότε προφανώς θα κυριαρχήσει η απαισιοδοξία, αντίθετα αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντιληφθούν ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι μέρος της συνολικής εικόνας των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Γηραιά Ήπειρος και η ενότητα είναι προαπαιτούμενο, τότε θα επικρατήσει αισιοδοξία για τη τελική έκβαση της διαπραγμάτευσης».

    Ο κ. Βούτσης υποστήριξε ότι οι διαβεβαιώσεις που ακούγονται από την πλευρά των Ευρωπαίων ηγετών και αξιωματούχων, ότι ένα πιθανό Grexit δεν θα δημιουργούσε προβλήματα τόσο στις οικονομίες των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών και στα τραπεζικά ιδρύματα, δεν ισχύουν και είναι μέρος της διαπραγμάτευσης. «Τόσο η Ελλάδα όσο και η υπόλοιπη Ευρώπη, σε περίπτωση μιας αποτυχίας επίτευξης συμφωνίας» -την οποία χαρακτήρισε απευκταία- «θα βρεθούν σε αχαρτογράφητα νερά» τόνισε.

    Ο κ. Βούτσης υπογράμμισε ότι αν δεν πληρωθεί η δόση προς το ΔΝΤ στο τέλος του μήνα δεν θα σημαίνει χρεοκοπία της χώρας μας, αλλά απλά θα καταστεί ληξιπρόθεσμη η οφειλή.Αφησε ανοικτά το ενδεχόμενο εκλογών ή δημοψήφίσματος εάν δεν υπερψηφιστεί η συμφωνία από τους βουλευτές της συμπολίτευσης. Πάντως, δήλωσε αισιόδοξος ότι σε περίπτωση συμφωνίας ο ΣΥΡΙΖΑ θα συναποφασίσει και θα οδηγηθεί ενωμένος με κοινή άποψη στην τελική του απόφαση.

    [03] Ν. Βούτσης: Πιθανή νέα παράταση για τις 100 δόσεις

    Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να δοθεί νέα παράταση για τη ρύθμιση οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης.

    Μιλώντας στο «Πρωινό ΑΝΤ1», ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να δοθεί νέα παράταση στην προθεσμία για ένταξη στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Όπως σημείωσε ο υπουργός, η ρύθμιση έχει αποδώσει σημαντικά έσοδα, τόσο για τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς ήδη έχουν εισπραχθεί πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ από το πολλαπλάσιο ποσό που έχει τεθεί σε διακανονισμό, όσο και σε εφορίες και δήμους από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

    Υπενθυμίζεται, ότι η προθεσμία για υπαγωγή στη ρύθμιση των 100 δόσεων λήγει σήμερα.

    [04] Γ. Σταθάκης: Είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας, στο Eurogroup του Σαββάτου

    «Δεν είχαμε καμία ευγενική αφέλεια, ξέραμε προτού αρχίσουμε να διαπραγματευόμαστε ότι το ευρωπαϊκό σύστημα έχει κυρίαρχη ιδεολογία και σκληρούς κανόνες», απάντησε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, σε ερώτηση στη διάρκεια συνέντευξής του στον ραδιοφωνικό σταθμό Κόκκινο «για το κατά πόσο η Αθήνα είχε υπολογίσει σωστά την αγριότητα των διαθέσεων της άλλης πλευράς».

    Κωδικοποιώντας τις βασικές διαφορές ανάμεσα στις προτάσεις της Αθήνας και των δανειστών, ο κ. Σταθάκης είπε:

    «Εμείς επιδιώκουμε βελτίωση των δημοσίων οικονομικών κατά- με αύξηση του μεριδίου του μεγάλου πλούτου και των επιχειρηματικών κερδών στα βάρη και κατά- με περικοπές. Οι θεσμοί θέλουν την αντίστροφη αναλογία».

    Ο υπουργός Οικονομίας καταλόγισε «εμφανή παλινδρόμηση» στην πλευρά των δανειστών οι οποίοι, όπως σημείωσε, μεταξύ άλλων αχρήστευσαν και ακύρωσαν τις επεξεργασίες που προηγήθηκαν.

    Εκτίμησε πάντως ότι είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας, στο Eurogroup του Σαββάτου. Όσο για το ποιος θα πρέπει να κάνει «βήματα πίσω», προκειμένου να βρεθεί λύση, ο κ. Σταθάκης είπε πως, έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, οι δανειστές έχουν αυτό το περιθώριο.

    [05] Μ. Σαπέν: Θα βρούμε μια συμφωνία, γιατί δεν υπάρχει άλλη λύση

    Σιβυλλική ήταν η απάντηση έδωσε σήμερα το πρωϊ ο Γάλλος υπουργός οικονομικών Μισέλ Σαπέν στο ραδιόφωνο Europe1 .

    Με αναφορά σε χθεσινοβραδυνή δήλωση Επίτροπου ότι «η έξοδος της Ελλάδας είναι αναπόφευκτη εάν δεν υπάρξει συμφωνία στις 30 Ιουνίου», ο δημοσιογράφος τον ερώτησε εάν συμφωνεί. «Κάθε μέρα που περνάει πλησιάζουμε και το αναπόφευκτο θα γίνει» απάντησε ο Μ. Σαπέν και πρόσθεσε : «Δηλαδή μια κακή λύση, μέσα σε ένα είδος χάους, αναταραχής και μια Ελλάδα που θα βγει σταδιακά από το ευρώ».

    Επιβεβαιώνεται επομένως ότι στις 30 Ιουνίου η έξοδος είναι αναπόφευκτη;

    «Γιατί η 30 Ιουνίου; Σήμερα υπάρχει ένα πρόγραμμα, συνοδεύουμε την Ελλάδα έως τις 30 και η ΕΚΤ έχει την ικανότητα να συνοδεύσει την Ελλάδα ώστε να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της. Υπάρχει μια συμφωνία υπογεγραμμένη από το σύνολο των χωρών της ευρωζώνης και την Ελλάδα. Μετά τις 30 είναι άλλο πράγμα. Επομένως θα βρούμε μια συμφωνία, γιατί δεν υπάρχει άλλη λύση από αυτήν μιας συμφωνίας, για τη διαφύλαξη των συμφερόντων της Ελλάδας, θέτοντας παράλληλα υπό προστασία την Ευρώπη, από μια επικίνδυνη κατάσταση. Έχουμε αρχίσει να βρίσκουμε την ανάπτυξη, θεωρείτε ότι σε μια τέτοια περίοδο έχουμε ανάγκη να σκεφτόμαστε για τις συνέπειες μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ; Έχουμε ανάγκη από σταθερότητα», δήλωσε ο Μ. Σαπέν.

    [06] Γ. Βαρουφάκης: Αποφασισμένη να παραμείνει εντός της ευρωζώνης η Ελλάδα

    Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε σήμερα ότι η Ελλάδα έχει κάνει ό,τι μπορούσε για να ικανοποιήσει τις «περίεργες απαιτήσεις» των πιστωτών, και ότι είναι αποφασισμένη να παραμείνει εντός της ευρωζώνης.Ωστόσο, η Ελλάδα δεν θα δεχθεί μια λύση που θεωρεί μη βιώσιμη, δήλωσε ο Έλληνας υπουργός στο εθνικό ραδιοφωνικό σταθμό της Ιρλανδίας RTE.

    [07] Εννέα νεκροί από συντριβή τουριστικού αεροσκάφους στην Αλάσκα

    Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την πτώση μικρού αεροσκάφους της εταιρείας Promech Air που πραγματοποιούσε εναέρια περιήγηση για την τουριστική εταιρεία Holland America Line στην Αλάσκα.

    Η Promech Air ανακοίνωσε ότι οι οκτώ επιβάτες και ο πιλότος σκοτώθηκαν όταν το αεροσκάφος συνετρίβη στην περιοχή των Μίστι Φιορδ, κοντά στην πόλη Κέτσικαν χθες το απόγευμα.

    [08] Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν - Ομπάμα για Ιράν, Ισλαμικό Κράτος και Ουκρανία

    Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα χθες, στην πρώτη τους συνομιλία από τον Φεβρουάριο, για να ανταλλάξουν απόψεις για τις διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά του Ιράν, την κατάσταση στη Συρία και την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, είπε ο Λευκός Οίκος σε γραπτή δήλωση.

    «Οι ηγέτες συζήτησαν την αυξανόμενα επικίνδυνη κατάσταση στη Συρία, και υπογράμμισαν τη σημασία της ενότητας μεταξύ των κρατών της Ομάδας P5+1 στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για να εμποδίσουν το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο», ανακοίνωσε το γραφείο του Προέδρου Ομπάμα, αναφερόμενο στην ομάδα των έξι χωρών που συμμετέχουν στις συνομιλίες.

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε επίσης στον Πούτιν ότι η Ρωσία οφείλει να σεβαστεί τους όρους της εκεχειρίας με την Ουκρανία, «συμπεριλαμβανόμενης και της απόσυρσης όλων των ρωσικών στρατευμάτων από ουκραϊνικά εδάφη».

    [09] Ρέντσι: Αν αυτή είναι η γνώμη σας για το τί σημαίνει Ευρώπη, μπορείτε να την κρατήσετε

    Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι επέπληξε χθες τους ομολόγους του στις Βρυξέλλες για την ανικανότητά τους να συμφωνήσουν σε προτεινόμενο σχέδιο το οποίο θα επέτρεπε στην Ελλάδα και Ιταλία να ανακατανείμουν 40.000 μετανάστες σε άλλες χώρες, κατηγορώντας τους ότι δεν είναι άξιοι να αποκαλούνται Ευρωπαίοι.

    «Αν δεν συμφωνείτε με τον αριθμό 40.000, δεν είστε άξιοι να αποκαλείστε Ευρωπαίοι» είπε ο Ρέντσι στους ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκονται σε Σύνοδο Κορυφής στη βελγική πρωτεύουσα. «Αν αυτή είναι η γνώμη σας για το τί σημαίνει Ευρώπη, μπορείτε να την κρατήσετε. Ή υπάρχει αλληλεγγύη ή μη σπαταλάτε το χρόνο μας», είπε, σύμφωνα με συμμετέχοντα που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

    [10] Δικογραφίες για παράνομη προώθηση φαρμακευτικών σκευασμάτων μέσω διαδικτύου

    Δικογραφίες για τρεις ιστοσελίδες οι οποίες προωθούσαν επικίνδυνα για την δημόσια υγεία και παράνομα φαρμακευτικά σκευάσματα, σχημάτισε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας εκστρατείας, με την συμμετοχή 115 χωρών, που πραγματοποιήθηκε με τον συντονισμό της Ιντερπόλ.

    Η διεθνής επιχείρηση με την κωδική ονομασία «PANGEA», ξεκίνησε ύστερα απο καταγγελίες καταναλωτών, σύμφωνα με τις οποίες αγόρασαν από το ίντερνετ τα συγκεκριμένα προϊόντα, που η κατανάλωσή τους όμως τους προκάλεσε πολλές παρενέργειες.

    Στην επιχείρηση συμμετείχαν 236 αστυνομικές υπηρεσίες, τελωνεία και κανονιστικά τμήματα υγείας από συνολικά 115 χώρες και διερευνήθηκαν 5.907 ιστοσελίδες, από τις οποίες οι 2.414 απενεργοποιήθηκαν. Επίσης, από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν παγκοσμίως, επιθεωρήθηκαν 149.623 πακέτα και κατασχέθηκαν 50.068 πακέτα.

    Επιπρόσθετα, έγιναν 429 κατ' οίκον έρευνες, στο πλαίσιο των οποίων συνελήφθησαν 156 άτομα, ενώ εκδόθηκαν 176 εντάλματα σύλληψης. Συνολικά, κατασχέθηκαν 20.709.886 τεμάχια φαρμάκων, η συνολική αξία των οποίων ανέρχεται στα 81.060.037 δολάρια ΗΠΑ.

    Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, συμμετείχε ενεργά κατά το χρονικό διάστημα 10-16 Ιουνίου 2015.

    Αρχικά, από ελληνικής πλευράς, εξιχνιάστηκε υπόθεση παράνομης διακίνησης και διάθεσης, μέσω διαδικτύου, μη εγκεκριμένου φαρμακευτικού σκευάσματος και συγκεκριμένα ουσίας που υποτίθεται ότι εξασφάλιζε το γρήγορο αδυνάτισμα, το οποίο σύμφωνα με καταγγελίες καταναλωτών είχε προκαλέσει πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες, ενώ μια γυναίκα είχε καταγγείλει ότι, εν αγνοία της, έβαλαν φωτογραφία της σε διαφήμιση για τέλειο σώμα στο διαδίκτυο.

    Σχηματίστηκε δικογραφία, για παράνομη διακίνηση, διάθεση και πώληση μέσω διαδικτύου, φαρμακευτικού προϊόντος, μη εγκεκριμένου από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.), σε βάρος του ιδιοκτήτη της εταιρείας, με έδρα την Ιρλανδία.

    Επιπλέον, προέκυψε η εμπλοκή ιστοτόπου, μέσω του οποίου διατίθεντο και πωλούνταν παράνομα, διαδικτυακά, φαρμακευτικά σκευάσματα και φάρμακα.

    Παράλληλα με τη Διεθνή Επιχείρηση «PANGEA», η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχημάτισε και δεύτερη δικογραφία, σε βάρος ακόμα δύο ιστοσελίδων.

    Όπως έγινε γνωστό από την ΕΛ.ΑΣ., προηγήθηκε καταγγελία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, σύμφωνα με την οποία στις εν λόγω ιστοσελίδες, υπήρχε η δυνατότητα αγοράς παράνομων φαρμάκων, χωρίς ιατρική συνταγή, για τα οποία δεν γνωστοποιούνταν καμία πληροφορία για την προέλευσή τους ή τα εργοστάσια παρασκευής τους. Επιπλέον, υπήρχαν σοβαρές αμφιβολίες τόσο για τη γνησιότητά τους, όσο και την ασφάλειά τους, θέτοντας κατ' αυτό τον τρόπο σε σοβαρό και άμεσο κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

    Τα στοιχεία τέθηκαν υπ' όψιν της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία εξέδωσε σχετική εισαγγελική παραγγελία, σε εκτέλεση της οποίας, ενημερώθηκαν για την παράνομη δραστηριότητα των ανωτέρω ηλεκτρονικών διευθύνσεων οι αρμόδιοι ελληνικοί πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου, οι οποίοι κλήθηκαν να «μπλοκάρουν» την πρόσβαση των συνδρομητών τους σε αυτές.Οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν για όλες τις περιπτώσεις, θα υποβληθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

    [11] Πρωτοποριακή εφαρμογή καταγράφει τους χώρους πρασίνου στην Αθήνα

    Αγαπάμε τα πάρκα; Σεβόμαστε τους αστικούς χώρους πρασίνου; Σε μια περίοδο με προτεραιότητα την αστική αναζωογόνηση είναι σημαντικό για τις πόλεις να διατηρούν το «πράσινο» ως απαραίτητο στοιχείο της ταυτότητας του αστικού τοπίου και κύριο συστατικό της ποιότητας διαβίωσης των κατοίκων τους.

    Συγκριτικά με τις άλλες ευρωπαϊκές μητροπόλεις η Αθήνα έχει τη μικρότερη αναλογία πρασίνου.

    «Σε κάθε κάτοικο της Αθήνας αντιστοιχούν μόλις 0,96 m2 πρασίνου ανά κάτοικο, ενώ η αναλογία στη Θεσσαλονίκη διαμορφώνεται σε 2,14 m2 πρασίνου ανά κάτοικο, τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θεωρεί πως η ελάχιστη αναλογία πρασίνου στις πόλεις δεν πρέπει να είναι κάτω από 9 m2/κάτοικο», υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος του προγράμματος Καλύτερη Ζωή του WWF Ελλάς.

    Σκουπίδια, ακαθαρσίες, αδιαφορία

    Η ραγδαία επέκταση του οικιστικού ιστού της Αθήνας σε όλο το λεκανοπέδιο έγινε, μετά τη δεκαετία του 1950, χωρίς σχεδιασμό και πρόβλεψη για το αστικό πράσινο. Πάγιο πρόβλημα των ελληνικών πόλεων αποτελεί η έλλειψη κοινόχρηστων χώρων πρασίνου καθώς και η αδυναμία συντήρησης των υφιστάμενων χώρων, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση και εγκατάλειψή τους.

    «Παρότι σε πολλές περιοχές της χώρας παρατηρείται έλλειψη χώρων πρασίνου, σχεδόν σε κάθε γειτονιά μπορούμε να εντοπίσουμε ένα πάρκο. Όμως πολλοί έχουν εγκαταλειφθεί από τις αρμόδιες αρχές ή υπομένουν την αδιαφορία μερίδας των πολιτών που τα επισκέπτονται. Σκουπίδια, ακαθαρσίες κατοικίδιων, βανδαλισμοί εντοπίζονται συχνά σε πολλά σημεία πρασίνου. Ομάδες πολιτών προσπαθούν εθελοντικά να περισώσουν την κατάσταση και πολλές φορές το καταφέρνουν, όπως για παράδειγμα το δίκτυο εθελοντών στο Πάρκο Τρίτση, ένα πάρκο που έχει πραγματικά εγκαταλειφθεί στην τύχη του. Όμως κακά τα ψέματα, χωρίς αλλαγή νοοτροπίας, χωρίς πίεση προς τις δημοτικές αρχές, χωρίς τον πολίτη σε ρόλο συνδιαμορφωτή, ελάχιστα μπορούν να γίνουν» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Πληθάρας.

    Ο Αχιλλέας Πληθάρας δηλώνει πώς το WWF Ελλάς επιχειρεί να αλλάξει την κατάσταση κι από τον προσεχή Σεπτέμβριο θα υλοποιήσει μια μεγάλη καμπάνια ανακάλυψης και βελτίωσης των αστικών χώρων πρασίνου με απώτερο στόχο τη δημιουργία μιας κοινότητας πολιτών που αλληλεπιδρά προς όφελος των χώρων πρασίνου της περιοχής τους και κατ' επέκταση της κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, από τον Οκτώβριο θα δοθεί δημόσια μια πρωτοποριακή εφαρμογή ανακάλυψης, καταγραφής και αξιολόγησης των χώρων πρασίνων, όπου κάθε πολίτης θα μπορεί να μετέχει.

    [12] Έντονη αντίδραση της ΠΟΣΔΕΠ στο ν/σ του υπουργείου Παιδείας

    Σε υψηλούς τόνους είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) για το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων που αφορά «ρυθμίσεις για την ανώτατη εκπαίδευση, την έρευνα, την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και άλλες διατάξεις» το οποίο τίθεται σε ηλεκτρονική διαβούλευση έως το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας, 29 Ιουνίου.

    Η ΠΟΣΔΕΠ αναφέρει ότι το νομοσχέδιο συνιστά ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο «αλλάζει τελείως το πλαίσιο οργάνωσης και διοίκησης του πανεπιστημίου», «επιφέρει τεράστιας έκτασης αλλαγές χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος με την πανεπιστημιακή κοινότητα και τους θεσμικούς φορείς» και πηγαίνει την παιδεία «33 χρόνια πίσω».

    [13] «Το ποδόσφαιρο και η Αριστερά»: Μικρές ιστορίες αγώνων για μεγάλα ονόματα

    Τι σχέση μπορεί να έχει η μπάλα με τον Μαρξ; Έχει! Και μάλιστα αγωνιστική!Το αποδεικνύει το βιβλίο «Το ποδόσφαιρο και η Αριστερά» του Θανάση Κ. Κάππου, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Ο δημοσιογράφος- συγγραφέας, σε 176 σελίδες, παρουσιάζει ιστορίες μέσα και έξω από τα γήπεδα. Ιστορίες που σημάδεψαν τους πολιτικούς και ποδοσφαιρικούς αγώνες τα μεταπολεμικά χρόνια στην Ελλάδα και τη Λατινική Αμερική.

    Με χρονογραφικό ύφος καταγράφει πορείες, περιγράφει φάσεις, ζωντανεύει γκολ, φωτίζοντας την αγωνιστική πορεία ποδοσφαιριστών που ξεκίνησαν από τη φτώχεια, έφτασαν στο απόγειο της δόξας, αλλά παρέμειναν συνειδητά με το μέρος των ταπεινών και των αδικημένων, αυτών που τους αποθέωναν!

    [14] Έτινγκερ: Ενα Grexit θα είναι αναπόφευκτο, εάν δεν υπάρξει λύση εντός των προσεχών πέντε ημερών

    Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα γίνει αναπόφευκτη, εάν η Αθήνα και οι πιστωτές της δεν καταλήξουν σε συμφωνία εντός των προσεχών πέντε ημερών, δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος Γκίντερ Ετινγκερ.

    «Θα κάνουμε τα πάντα μέχρι την 30ή (Ιουνίου) ώστε οι Ελληνες να αποδείξουν ότι είναι έτoιμοι για μεταρρυθμίσεις. Ενα Grexit δεν είναι ο στόχος μας, αλλά θα είναι αναπόφευκτο, εάν δεν υπάρξει λύση εντός των προσεχών πέντε ημερών» προειδοποίησε με δηλώσεις του στο γερμανικό ραδιοφωνικό δίκτυο Deutschlandfunk.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 26 June 2015 - 8:32:14 UTC