Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μήνυμα Π. Καμμένου στο Twitter: Έχετε εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση που επιλέξατε
  • [02] Στις Βρυξέλλες ο Αντ. Σαμαράς για τη σύνοδο κορυφής του ΕΛΚ
  • [03] «Δύσκολο να τηρηθούν οι υποσχέσεις. Οι θυσίες θα είναι αναπόφευκτες»
  • [04] Συμφωνία χωρίς φόρους αλλά με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προτείνει ο Στ. Θεοδωράκης
  • [05] Τουρκία: Στην 22η θέση της παγκόσμιας κατάταξης στις εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων
  • [06] Νέο Eurogroup, το μεσημέρι
  • [07] Suddeutsche Zeitung: Η Γερμανία ξεχνά την ιστορική της ευθύνη προς την Ευρώπη
  • [08] Συρία: Εισβολή των τζιχαντιστών σε Κομπάνι και Χασάκε
  • [09] Ρ. Ντ. Πρεχτ: Αν αφήσουμε την Ελλάδα μόνη της στη δύσκολη θέση, στέλνουμε λάθος μήνυμα
  • [10] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Γενική Συνέλευση των ΕΛΠΕ
  • [11] Δίκη ΧΑ: Συνεχίζεται με τις τοποθετήσεις των συνηγόρων των θυμάτων και των κατηγορουμένων
  • [12] Παραταση διαβούλευσης του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας
  • [13] Στο λιμάνι του Βόλου μεταφέρθηκαν οι μετανάστες που εγκαταλείφθηκαν σε ερημονήσι
  • [14] Σε εξέλιξη η συνάντηση Τσίπρα - θεσμών
  • [15] Επεισόδια μικρής έκτασης σημειώθηκαν στο Πολυτεχνείο

  • [01] Μήνυμα Π. Καμμένου στο Twitter: Έχετε εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση που επιλέξατε

    Μήνυμα για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης είναι αυτό που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο twitter ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες. «Έχετε εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση που επιλέξατε. Εδώ δίνουμε μάχη με τους δανειστές και με τους αντιπροσώπους τους που ήλθαν να "βοηθήσουν"...», αναφέρει ο κ. Καμμένος.

    Το μήνυμά του αναμετέδωσε από τον λογαριασμό του στο twitter ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

    [02] Στις Βρυξέλλες ο Αντ. Σαμαράς για τη σύνοδο κορυφής του ΕΛΚ

    Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς ο οποίος το μεσημέρι θα παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Στο περιθώριο της συνόδου ο κ. Σαμαράς θα έχει την ευκαιρία να πραγματοποιήσει επαφές με εταίρους στους οποίους και θα επισημάνει την ανάγκη να επέλθει συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εκτιμά πως η συμφωνία θα πρέπει να κλείσει άμεσα καθώς υπάρχει κίνδυνος ενός «ατυχήματος».

    [03] «Δύσκολο να τηρηθούν οι υποσχέσεις. Οι θυσίες θα είναι αναπόφευκτες»

    «Δύσκολο να τηρηθούν οι υποσχέσεις. Οι θυσίες θα είναι αναπόφευκτες», δηλώνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του στην «Λα Ρεπούμπλικα».

    «Η συμφωνία με τους πιστωτές είναι η μόνη δυνατή λύση. Ο Τσίπρας δεν έχει την εντολή να οδηγήσει την χώρα εκτός ευρώ. Αν το έκανε, θα προέκυπτε ένα σοβαρό πρόβλημα δημοκρατικής νομιμότητας», αναφέρει ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά. Συμπληρώνει, δε, ότι, κατά την άποψή του, το μόνο αποτέλεσμα των πέντε μηνών διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν «η αύξηση του κόστους για την διάσωση της χώρας».

    Σε ερώτηση αν οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στην τελική ευθεία, ο Ευάγγελος Βενιζέλος απαντά:

    «Τις τελευταίες ώρες ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να έχει λάβει μια δύσκολη απόφαση, αλλά υποχρεωτική, η οποία με χαροποιεί: να κρατήσει την Ελλάδα σε ευρωπαϊκή τροχιά αποφεύγοντας να την οδηγήσει προς μια ανεξέλεγκτη πτώχευση ή προς το Grexit. Την επιστροφή στην δραχμή θα την πλήρωναν οι ασθενέστεροι. Αλλά φτάσαμε στο σημείο αυτό πληρώνοντας ένα υψηλότατο κόστος. Η οικονομία σταμάτησε. Τον Ιανουάριο το ΑΕΠ του 2015 προβλεπόταν ανάπτυξη της τάξης του 2,5%. Τώρα είμαστε στο μηδέν αν όχι σε κίνδυνο ύφεσης. Οι θυσίες που επιβάλλονται τώρα από τους πιστωτές αντιστοιχούν στην ζημιά η οποία προκλήθηκε τις 150 αυτές ημέρες ανώφελου τέλματος στις διαπραγματεύσεις. Σε σύγκριση με τις θυσίες αυτές, εκείνες που είχαν ζητηθεί στην κυβέρνησή μας στο τέλος του 2014 με το «μέιλ Χαρδούβελη», ήταν παιχνιδάκι.

    Σε ότι αφορά την προσπάθεια του πρωθυπουργού για μείωση του χρέους, η οποία υπογραμμίζεται από την «Λα Ρεπούμπλικα», ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απαντά: «Η μόνη λύση στο πρόβλημα του χρέους είναι εκείνη την οποία χαράξαμε το 2012. Όταν αναδιαρθρώσαμε εκείνο με τους ιδιώτες πιστωτές ξανασυζητώντας τα χαρακτηριστικά του χρέους με τους θεσμούς. Μπορεί να γίνει και τώρα. Η αλήθεια είναι ότι ο Τσίπρας είχε υποσχεθεί να καταργήσει το δεύτερο μνημόνιο, ενώ τις ώρες αυτές συμφωνούν το μνημόνιο 2,5. Και όλοι ξέρουν ότι σύντομα θα φτάσει και το νούμερο τρία.

    «Θα μπορέσει ένας ενδεχόμενος συμβιβασμός να εγκριθεί από το κοινοβούλιο;» ρωτά ο δημοσιογράφος Έττορε Λιβίνι, και κ. Βενιζέλος δηλώνει: «Θα δούμε. Σίγουρα ο Τσίπρας θα συναντήσει δυσκολίες στο να τον "πουλήσει" στο κόμμα του και στο να πετύχει την έγκριση των μεταρρυθμίσεων. Το πραγματικό του λάθος ήταν η προεκλογική αφήγηση: η πραγματικότητα είναι κάτι το διαφορετικό».

    Απαντώντας, τέλος, στην ερώτηση τι μπορεί να συμβεί αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπογραμμίζει: «Το εκλογικό σώμα δεν έδωσε εντολή στον πρωθυπουργό να συγκρουσθεί με την Ευρώπη και κανείς δεν μπορεί να ζορίσει την βούληση ενός λαού. Αν ο Τσίπρας αφήσει να παγιδευτεί μέσα στις εσωτερικές λογικές του ΣΥΡΙΖΑ και στην αυταπάτη μιας πανευρωπαϊκής σύγκρουσης -της οποίας δυσκολεύομαι να κατανοήσω τα περιεχόμενα - τότε θα προκύψει, με έντονο τρόπο, ένα θέμα δημοκρατικής νομιμότητας. Η έκτακτη ανάγκη, τώρα, είναι να εξασφαλισθεί αμέσως ένας συμβιβασμός και να αποφευχθεί το βάραθρο. Η αντιπολίτευση θα δώσει την συμβολή της, συμπεριλαμβανομένου και του ΠΑΣΟΚ, αν ο πρωθυπουργός φανεί ειλικρινής. Οι διχασμοί στον ΣΥΡΙΖΑ; Είναι δικό του πρόβλημα».

    [04] Συμφωνία χωρίς φόρους αλλά με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προτείνει ο Στ. Θεοδωράκης

    «Πιστεύω ότι η λύση δεν βρίσκεται στους φόρους, καθώς υπάρχουν περιθώρια να περιορίσουμε τις δαπάνες και τις σπατάλες στο Δημόσιο, ώστε να βρεθούν τα χρήματα από εκεί και όχι από την επιβολή νέων φόρων» ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης, σε παρέμβασή του τις πρώτες πρωινές ώρες, από τις Βρυξέλλες, στην εκπομπή "ΟN Line" του MEGA.

    Λίγες ώρες μετά τη συνάντησή του με τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί και αφού είχε ολοκληρωθεί το δείπνο εργασίας με τους πρωθυπουργούς του Βελγίου, της Ολλανδίας, του Λουξεμβούργου, της Φινλανδίας και τον πρόεδρο των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών, Γκι Φέρχοφσταντ, ο επικεφαλής του Ποταμιού επέκρινε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πως «ακολουθεί την παλιά συνταγή: Φόροι, φόροι, φόροι. Και αυτό για να μην αγγίξει το πελατειακό κράτος και τα δικά του παιδιά» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

    [05] Τουρκία: Στην 22η θέση της παγκόσμιας κατάταξης στις εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων

    Η Τουρκία είχε εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων (FDI) 12 δισ. δολαρίων το 2014 και κατατάσσεται στην 22η θέση της παγκόσμιας κατάταξης για την απορρόφηση επενδύσεων FDI, σύμφωνα με την αξιολόγηση της Διεθνούς Επενδυτικής Αναφοράς του ΟΗΕ.

    Η Τουρκία έχει τη 12η θέση μεταξύ των αναπτυσσόμενων οικονομιών, αλλά την 1η στην απορρόφηση κεφαλαίων FDI στις οικονομίες που δραστηριοποιούνται δυτικά των ασιατικών αγορών.Η εισροή ξένων επενδύσεων είναι σημαντικός δείκτης τόσο μακροοικονομικής ανάπτυξης, με έμφαση τόσο στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, όσο και αύξησης του επιπέδου οικονομικής ρευστότητας στην αγορά.

    Ωστόσο, η συνέχιση των εισροών FDI σχετίζεται άμεσα με το επίπεδο πολιτικής σταθερότητας στη γειτονική χώρα.

    [06] Νέο Eurogroup, το μεσημέρι

    Νέα συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ορίσθηκε για σήμερα στις 14.00 ώρα Ελλάδας, καθώς η χθεσινή συνεδρίαση τουEurogroup ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα.

    Ενημερώσαμε απλά τους υπουργούς για το πού βρισκόμαστε, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ.

    Δεν έχουμε ακόμη συμφωνία αλλά είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε εάν χρειαστεί μέσα στη νύχτα, πρόσθεσε.

    [07] Suddeutsche Zeitung: Η Γερμανία ξεχνά την ιστορική της ευθύνη προς την Ευρώπη

    «Η Γερμανία ξεχνά την ιστορικής της ευθύνη», αναφέρει στην πρώτη σελίδα του ιστότοπού της η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

    Η γερμανική κυβέρνηση στην περίπτωση της διαμάχης για την κρίση στην Ελλάδα ξεχνά την ίδια της την ιστορία, επισημαίνει η εφημερίδα. Και εξηγεί: Το οικονομικό θαύμα της Γερμανίας κατέστη εφικτό μόνο επειδή άλλες χώρες διέγραψαν τα χρέη της.

    Τους προηγούμενους μήνες η γερμανική κυβέρνηση, και κυρίως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχουν ξεκαθαρίσει επανειλημμένα ότι θεωρούν τις οικονομικές απαιτήσεις της ελληνικής κυβέρνησης παράλογες. Πώς μπορεί η Αθήνα να ζητεί κούρεμα του χρέους της; Η Γερμανία δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο, υπογραμμίζει ο Σόιμπλε. Δεν τίθεται θέμα, επισημαίνει η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

    Και οι αποζημιώσεις για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι ναζί στα ελληνικά χωρά στη διάρκεια του Β? Παγκόσμιου Πολέμου; Ούτε αυτές θα δοθούν. Το θέμα έχει κλείσει πολιτικά και νομικά, ξεκαθάρισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

    Η Μέρκελ, ο Σόιμπλε και ο Σταϊνμάιερ, επισημαίνει η Suddeutsche Zeitung, συμπεριφέρνονται σαν οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα να αφορούν μόνο χρήματα, μόνο το παρόν, μόνο το ζήτημα πόσο υψηλός πρέπει να είναι ο ΦΠΑ στα ελληνικά ξενοδοχεία. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για ένα άλλο, μεγαλύτερο ζήτημα, και εδώ η κυβέρνηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έχει χτυπήσει το σωστό νεύρο. Σε αυτή τη διαμάχη, όπως και συχνά σε άλλα ευρωπαϊκά ζητήματα, πρόκειται και για την ιστορική ευθύνη της Γερμανίας απέναντι στην Ευρώπη.

    Αυτή η ευθύνη προέρχεται από το Ολοκαύτωμα και τα εγκλήματα των ναζί, αλλά και από το γεγονός ότι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι μετά το τέλος του Β? Παγκόσμιου Πολέμου πήγαν πολύ πολύ μακριά για να βοηθήσουν τη νεαρή Γερμανική Δημοκρατία. Και κυρίως το 1953 όταν αποφασίστηκε στο Λονδίνο η διαγραφή μεγάλου μέρους του γερμανικού χρέους.

    Αμερικανοί, Βρετανοί και Γάλλοι ήταν πεπεισμένοι ότι χωρίς μια διαγραφή του χρέους της η Γερμανία δεν θα μπορούσε να ξανασταθεί οικονομικά στα πόδια της, ένα επιχείρημα το οποίο ισχύει και για την περίπτωση της Ελλάδας, σημειώνει η Suddeutsche Zeitung.

    Η Μέρκελ και ο Σόιμπλε (αλλά και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες) το έχουν αποκλείσει τους τελευταίους μήνες. Όμως χωρίς τη διαγραφή του χρέους του 1953 δεν θα είχε υπάρξει το γερμανικό οικονομικό θαύμα και η έκρηξη των εξαγωγών τις δεκαετίες του 1950 και 1960.

    Όμως το 1953 αποφασίστηκε και κάτι ακόμη: Το ερώτημα αν η Γερμανία οφείλει πολεμικές αποζημιώσεις θα έμενε στην άκρη μέχρι να υπογραφεί επισήμως ειρηνευτική συνθήκη. Αυτή η συνθήκη δεν υπάρχει ακόμη και σήμερα, ενώ με τη Συνθήκη Δύο Συν Τέσσερα, η οποία οδήγησε στην επανένωση της Γερμανίας πριν 25 χρόνια, το θέμα αποσιωπήθηκε συνειδητά.

    Όταν σήμερα η Γερμανία λέει ότι δεν υπάρχει νομική βάση στο αίτημα της Ελλάδας για πολεμικές αποζημιώσεις βασίζεται πρώτον στη Συνθήκη Δύο Συν Τέσσερα και δεύτερον στη διαγραφή του χρέους του 1953.

    Νομικά λοιπόν, εξηγεί η εφημερίδα, θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι η σκληρή στάση της γερμανικής κυβέρνησης δεν είναι πλέον πειστική: ούτε για τις επανορθώσεις, ούτε για το κούρεμα του χρέους. Αντίθετα, προσθέτει η Suddeutsche Zeitung, η Μέρκελ και ο Σόιμπλε θα πρέπει αυτές τις ημέρες να θυμηθούν τη στάση των πιστωτών της Γερμανίας πριν 62 χρόνια.

    Ο Γερμανός τραπεζίτης Χέρμαν Γιόζεφ Αμπς που εκπροσωπούσε τη γερμανική κυβέρνηση είχε δηλώσει μετά τη Συμφωνία του Λονδίνου: «Με τη διευθέτηση του χρέους της η γερμανική κυβέρνηση κέρδισε όχι μόνο την οικονομική της αξιοπιστία, αλλά ο κόσμος άρχισε να εμπιστεύεται ξανά τη χώρα αυτή».

    [08] Συρία: Εισβολή των τζιχαντιστών σε Κομπάνι και Χασάκε

    Δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 70 τραυματίστηκαν από επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποίησαν τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Κομπάνι, προτού εισβάλουν σήμερα εκ νέου στην κουρδική αυτή πόλη του συριακού βορρά, από την οποία είχαν εκδιωχθεί τον Ιανουάριο.

    Οι τζιχαντιστές εισέβαλαν σήμερα και στην πόλη Χασάκε, στην βορειοανατολική Συρία, την οποία προσπαθούν να κυριεύσουν εδώ και έναν μήνα, αφού προηγουμένως πραγματοποίησαν και εκεί επίθεση αυτοκτονίας, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Σύμφωνα με νοσοκομειακούς αξιωματούχους που επικαλείται το Ρόιτερς, 12 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 70 τραυματίστηκαν από την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο των τζιχαντιστών στο Κομπάνι.

    Η εισβολή των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στην κουρδική αυτή πόλη του συριακού βορρά, η οποία είναι επίσης γνωστή ως Άιν Αλ Άραμπ, άρχισε κατά την διάρκεια της νύχτας με βομβιστική επίθεση που πραγματοποιήθηκε κοντά στο μεθοριακό πέρασμα της πόλης αυτής με την Τουρκία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Μετά την επίθεση αυτοκτονίας συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ των τζιχαντιστών και των κουρδικών δυνάμεων στο κέντρο της πόλης αυτής στην μεθόριο της Συρίας με την Τουρκία, η οποία έχει υποστεί μεγάλες ζημιές από τις σφοδρές μάχες που έχει ζήσει από τα τέλη του 2014.

    [09] Ρ. Ντ. Πρεχτ: Αν αφήσουμε την Ελλάδα μόνη της στη δύσκολη θέση, στέλνουμε λάθος μήνυμα

    Η Ελλάδα, παρά τα οικονομικά της προβλήματα, πρέπει να παραμείνει μέλος της νομισματικής ένωσης, εκτίμησε ο Γερμανός φιλόσοφος Ρίχαρντ Νταβίντ Πρεχτ.

    «Η παλιά ιστορία ότι η Ευρώπη είναι μια μεγάλη συμμαχία ειρήνης δεν ισχύει πλέον και δεν έχουμε βρει κάποια άλλη αφήγηση», επεσήμανε ο Πρεχτ. Γι? αυτό τον λόγο ο Γερμανός φιλόσοφος προσπάθησε να αναπτύξει μία: Η Ευρώπη τού θυμίζει την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία λίγο πριν την πτώση της.

    Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία κατέρρευσε λόγω της έλλειψης εσωτερικής συνοχής, εξήγησε ο Πρχτ σημειώνοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο χρειαζόμαστε την ευρωπαϊκή συνοχή περισσότερο από ποτέ.

    «Η ψηφιακή επανάσταση είναι εδώ και δεν θα αφήσει τίποτα στη θέση του», προειδοποίησε ο ίδιος συγκρίνοντάς την με τις αλλαγές που προκάλεσε η βιομηχανική επανάσταση. Και η ψηφιακή πρόοδος με παρόμοιο τρόπο θα αλλάξει αποφασιστικά την κοινωνία, εξήγησε ο Πρεχτ.

    Σε 20 με 30 χρόνια δεν θα υφίσταται πλέον η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία. «Θα έχουμε ποσοστά ανεργίας που ίσως να ξεπεράσουν αυτό της Ελλάδας σήμερα. Αν αφήσουμε την Ελλάδα τώρα μόνη της στη δύσκολη θέση, στέλνουμε λάθος μήνυμα», επεσήμανε.

    Εξάλλου αναρωτήθηκε για ποιο λόγο δίνεται τόση αξία σε μεταρρυθμίσεις «που μακροπρόθεσμα δεν θα καταστήσουν ανταγωνιστική την ελληνική οικονομία».

    Παράλληλα ο Πρεχτ εκτίμησε ότι το αυξανόμενο κύμα μεταναστών προς την Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από κοινού. Επίσης ένας ακόμη λόγος για μια ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη είναι τα συμφέροντά της σε ό,τι αφορά την εξωτερική της πολιτική. Η Ευρώπη χρειάζεται έναν ευρωπαϊκό στρατό για να μπορεί να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της ανεξάρτητα από τις ΗΠΑ, δήλωσε ο Πρεχτ.

    [10] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Γενική Συνέλευση των ΕΛΠΕ

    Κλειστή είναι η Βασιλέως Αλεξάνδρου μπροστά από το ξενοδοχείο Κάραβελ όπου συνεδριάζει σε λίγη ώρα η Γενική Συνέλευση των Μετόχων των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) λόγω συγκέντρωσης που διοργανώνει η Εργατική Ομοσπονδίας Βάσης που διαμαρτύρονται για τον θάνατο 4 εργαζομένων στο δυστύχημα που έγινε τον προηγούμενο μήνα στο διυλιστήριο Ασπροπύργου.

    [11] Δίκη ΧΑ: Συνεχίζεται με τις τοποθετήσεις των συνηγόρων των θυμάτων και των κατηγορουμένων

    Ολοκληρώθηκαν οι τοποθετήσεις των δικηγόρων των θυμάτων της Χρυσής Αυγής για το θέμα της παράστασης πολιτικής αγωγής σε βάρος όλων των κατηγορουμένων για τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης.

    Οι θέσεις των εκπροσώπων των θυμάτων ολοκληρώθηκαν με τις αγορεύσεις των υπολοίπων συνηγόρων των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, οι οποίοι τόνισαν πως η επίθεση που είχαν δεχθεί οι εντολείς τους δεν θα γινόταν εάν δεν υπήρχε εγκληματική οργάνωση και οι διευθύνοντές της. «Έδιναν εντολές και ενέκριναν εγκληματικές δράσεις και επιθέσεις, όπως η συγκεκριμένη σε βάρος του ΠΑΜΕ» τόνισαν οι συνήγοροι των συνδικαλιστών, αναφερόμενοι στην, κατά το κατηγορητήριο, διευθυντική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης, δηλαδή τους νυν και πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

    Οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστών τόνισαν ότι οι κατηγορούμενοι προσπαθούν να τεμαχίσουν το κατηγορητήριο και τη δίκη, σαν να επρόκειτο για τέσσερις διαφορετικές δίκες, δηλαδή, τη δολοφονία του μουσικού Παύλου Φύσσα, τις επιθέσεις σε βάρος του ΠΑΜΕ, των Αιγυπτίων ψαράδων και την εγκληματική οργάνωση αποκομμένη από τη δράση της. «Δεν είμαστε οι πρώτοι τυχόντες, όπως ισχυρίζονται οι κατηγορούμενοι. Είναι πρώτοι τυχόντες οι συγγενείς του Παύλου Φύσσα που δολοφονήθηκε επειδή ήταν αντιφασίστας; Προφανώς και όχι. Είναι οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, που δέχτηκαν επίθεση για τη δράση τους στη ζώνη του Περάματος; Προφανώς και όχι. Είναι οι Αιγύπτιοι ψαράδες που δέχτηκαν μια ρατσιστική επίθεση; Προφανώς και όχι (?) Δεν γίνεται να έχουν ευθύνη τα χέρια και τα πόδια και όχι ο εγκέφαλος» υπογράμμισαν.

    Ένταση προκλήθηκε στο δικαστήριο, όταν η συνήγορος ενός εκ των θυμάτων της επίθεσης κατά του ΠΑΜΕ χαρακτήρισε τη Χρυσή Αυγή «το απεχθέστερο μόρφωμα της ιστορίας» και τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα «βορβορώδες έγκλημα». Αυτές οι φράσεις της προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του συνηγόρου του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Ν. Μιχαλολιάκου, Τάκη Μιχαλόλια, ο οποίος άρχισε να φωνάζει και να παρεμβαίνει στην αγόρευση της συναδέλφου του, ζητώντας να παραμείνει «στους νομικούς χαρακτηρισμούς».

    Όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστών, οι αντιδράσεις των κατηγορουμένων για την παράσταση της πολιτικής αγωγής πηγάζουν από τον φόβο τους για την αλήθεια και εντάσσονται στην προσπάθεια των κατηγορουμένων βουλευτών να απαλλαγούν από την «ενοχλητική παρουσία» των θυμάτων και των συγγενών τους.

    Αυτή την ώρα τοποθετούνται για το ζήτημα της πολιτικής αγωγής στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων.

    [12] Παραταση διαβούλευσης του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας

    Η μεγάλη συμμετοχή στη διαβούλευση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, «Ρυθμίσεις για την ανώτατη εκπαίδευση, την έρευνα, την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και άλλες διατάξεις», είχε σαν αποτέλεσμα να παραταθεί η ημερομηνία ολοκλήρωσης της ηλεκτρονικής διαβούλευσης.

    Έτσι, αντί για την Παρασκευή, 26/6, που ήταν αρχικά προγραμματισμένο, η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα, 29/6, στις 09:00.

    [13] Στο λιμάνι του Βόλου μεταφέρθηκαν οι μετανάστες που εγκαταλείφθηκαν σε ερημονήσι

    Στο λιμάνι του Βόλου μεταφέρθηκαν αργά χθες τη νύχτα 50 παράνομοι μετανάστες από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και στην Ερυθραία, που εντοπίστηκαν χθες το πρωί από σκάφος του Λιμενικού στη νησίδα Γιούρα βόρεια της Αλοννήσου, εγκαταλειμμένοι από άγνωστο διακινητή ο οποίος εξαφανίσθηκε. Μεταξύ των παράνομων μεταναστών που εισήλθαν στην Ελλάδα, μη τηρώντας τη νόμιμη διαδικασία, βρίσκονται 10 ανήλικα παιδιά και 18 γυναίκες, ενώ οι μετανάστες παραδόθηκαν στη Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας, που πρόκειται να τους μεταφέρει στο Κέντρο Φιλοξενίας Μεταναστών της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας.

    Οι μετανάστες ενημέρωσαν τον πανευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 και εντοπίστηκαν χθες το πρωί στη Γιούρα και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν με επιβατηγό - τουριστικό σκάφος στο λιμάνι Αλοννήσου και στη συνέχεια στον Βόλο με το οχηματαγωγο «Εxpress Skiathos».

    [14] Σε εξέλιξη η συνάντηση Τσίπρα - θεσμών

    Σε εξέλιξη είναι, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, νέα εξαμερής συνάντηση, μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, των επικεφαλής των τριών θεσμών, του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ.

    Στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο πριν από την έναρξη του σημερινού Eurogroup.

    Από τις 7 το πρωί είχαν προηγηθεί οι διαβουλεύσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων, οι οποίες σύμφωνα με κοινοτική πήγη ήταν «εποικοδομητικές».

    [15] Επεισόδια μικρής έκτασης σημειώθηκαν στο Πολυτεχνείο

    Επεισόδια μικρής έκτασης σημειώθηκαν, λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα, στην ευρύτερη περιοχή του Πολυτεχνείου.Ομάδα αγνώστων ατόμων πέταξε μολότοφ σε διμοιρία των ΜΑΤ, η οποία βρισκόταν επί της οδού Τοσίτσα, ενώ νωρίτερα έκαψε κάδους απορριμμάτων.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 25 June 2015 - 8:32:13 UTC