Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ
  • [02] Συνάντηση Καραμανλή-Μπακογιάννη για τις διαπραγματεύσεις
  • [03] Ανοίγει ο δρόμος εμπιστοσύνης Ελλάδας-ΠΓΔΜ με 11 ΜΟΕ
  • [04] «Πέρασε» στην ολομέλεια της Βουλής το ν/σ για την ιθαγένεια
  • [05] Υπάρχει ακόμη "μακρύς δρόμος" για μια συμφωνία, λέει ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε
  • [06] Βερολίνο: Πρώτα η έγκριση από τους θεσμούς και μετά η απόφαση του Eurogroup
  • [07] Μελανσόν: Θα κερδίσουμε στα ουσιώδη το Eurogroup θα καταλήξει σε συμβιβασμό
  • [08] Η Ουγγαρία υπαναχώρησε για την αναστολή της ισχύος της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙΙ
  • [09] Απερρίφθη η αίτηση εξαίρεσης του δικαστηρίου που υπέβαλε η Βίκυ Σταμάτη
  • [10] Στην τελική φάση η κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχος
  • [11] Νίκος Βούτσης: Κατώτερη της ιστορικής συγκυρίας η πολιτική των Ευρωπαίων εταίρων
  • [12] Πλαστός ο λογαριασμός στο twitter με το όνομα και τη φωτογραφία του Π. Λαφαζάνη

  • [01] Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

    Στο κομματικό πεδίο αναμένεται να επικεντρωθεί το ενδιαφέρον τις επόμενες ημέρες, αρχής γενομένης από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Την ενημέρωση στα μέλη της ΠΓ θα κάνει εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης.

    Ακριβές χρονοδιάγραμμα συνεδιάσεων των υπολοίπων κομματικών και κυβερνητικών οργάνων, ενόψει της συμφωνίας με τους πιστωτές, δεν υπάρχει. Εκτιμάται ότι από την Παρασκευή, 26 Ιουνίου, θα αρχίσουν να συνεδριάζουν η Κεντρική Επιτροπή και η Κοινοβουλευτική Ομάδα, χωριστά ή και σε κοινή συνεδρίαση. Το χρονοδιάγραμμα θα εξαρτηθεί από τον χρόνο ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες. Εάν, δηλαδή, ολοκληρωθούν σήμερα ή αύριο στη σύνοδο κορυφής.

    [02] Συνάντηση Καραμανλή-Μπακογιάννη για τις διαπραγματεύσεις

    Συνάντηση μίας ώρας είχαν σήμερα το πρωί ο κ. Κώστας Καραμανλής με την κα Ντόρα Μπακογιάννη στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού. Στην συνάντηση συζητήθηκαν οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους και η πιθανή συμφωνία.

    Η κα Μπακογιάννη εξέφρασε την άποψη ότι το σχέδιο συμφωνίας που έχει παρουσιαστεί, δεν είναι καλό για την ελληνική πλευρά, ότι είναι υφεσιακό και αντιαναπτυξιακό, αλλά ότι παρόλα αυτά θα πρέπει να ψηφιστεί από την ελληνική βουλή. Σημείωσε επίσης ότι η ΝΔ ως το κατεξοχήν ευρωπαϊκό κόμμα δεν μπορεί να μην ψηφίσει την συμφωνία που διασφαλίζει την παραμονή της χώρας στην ΕΕ.

    [03] Ανοίγει ο δρόμος εμπιστοσύνης Ελλάδας-ΠΓΔΜ με 11 ΜΟΕ

    Με 11 μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ανοίγει ο δρόμος προσέγγισης και εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ όπως ανακοίνωσαν οι ΥΠΕΞ των δυο χωρών σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την εποικοδομητική συνάντηση που είχαν σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα.

    Πρόκειται για μέτρα που αφορούν τη συνεργασία στους τομείς της Παιδείας, του Πολιτισμού, του εμπορίου, των μεταφορών, της ενέργειας, της εσωτερικής ασφάλειας και δικαιοσύνης αλλά και της αποκατάστασης των πολιτικών διαβουλεύσεων των υπουργείων Εξωτερικών των δυο χωρών.

    [04] «Πέρασε» στην ολομέλεια της Βουλής το ν/σ για την ιθαγένεια

    Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δήλωσαν ότι καταψηφίζουν επί της αρχής, όμως το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια«περνάει» με την κοινοβουλευτική στήριξη του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, που το ψηφίζουν μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Σύμφωνα με την τοποθέτηση των εισηγητών και ειδικών αγορητών των κομμάτων στην Ολομέλεια, το νομοσχέδιο καταψηφίζουν επί της αρχής η ΝΔ, η ΧΑ και οι ΑΝΕΛ, ενώ «παρών», δηλώνει το ΚΚΕ.

    Η ΝΔ καταθέτει ονομαστική ψηφοφορία (επί των άρθρων 1 και 10 στα οποία τοποθετείται ο κεντρικός πυρήνας διαφωνίας της), ενώ ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Λεωνίδας Γρηγοράκος έθεσε θέμα δεδηλωμένης, μετά την δήλωση καταψήφισης του σχεδίου νόμου από τον κυβερνητικό εταίρο, τους ΑΝΕΛ, το οποίο και «απορρίφθηκε» επί της ψήφισης της αρχής του νομοσχεδίου από τον αντιπρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη, βάσει του Κανονισμού.

    Και η κυβέρνηση, πάντως, δια του υπουργού Εσωτερικών, δεν έθεσε θέμα εμπιστοσύνης με τον Νίκο Βούτση να ξεκαθαρίζει πως η προσπάθεια γίνεται με βάση την αρχή της ευρύτερης σύμπλευσης, ενώ η κυβερνητική συνεργασία δεν βασίζεται σε «ντοκουμέντο κοινής προγραμματικής πλατφόρμας».

    Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί απόψε επί της αρχής. Όπως ενημέρωσε η πρόεδρος της Βουλής,, αύριο θα αποφασίσει η Διάσκεψη των Προέδρων για την συνέχιση της συζήτησης επί των άρθρων, την ερχόμενη εβδομάδα κατά πάσα πιθανότητα.

    [05] Υπάρχει ακόμη "μακρύς δρόμος" για μια συμφωνία, λέει ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε

    Μένει «ακόμη μακρύς δρόμος» πριν η Ελλάδα καταλήξει σε μια συμφωνία με τους πιστωτές της, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

    «Δεν μπορεί να υπάρξει μια λύση, παρά μόνον εφόσον έχει εγκριθεί από τους τρεις θεσμούς», δηλαδή την ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δήλωσε ο Μάρτιν Γέγκερ εκπρόσωπος του Σόιμπλε. «Αυτό ισχύει ιδιαίτερα επίσης για το ΔΝΤ», πρόσθεσε στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου, τη στιγμή που ο θεσμός αυτός επικρίνεται επειδή έχει υιοθετήσει μια σκληρή γραμμή στις διαπραγματεύσεις.

    Σύμφωνα με το Γερμανό αξιωματούχο, είναι σημαντικό για το Βερολίνο να έχει το ΔΝΤ στο τραπέζι, τόσο την εμπειρογνωμοσύνη του όσο και το ρόλο του στη χρηματοδότηση της Ελλάδας και δεν μπορεί να φανταστεί την επίτευξη μιας συμφωνίας με την Αθήνα που να μην περιλαμβάνει το ΔΝΤ.

    [06] Βερολίνο: Πρώτα η έγκριση από τους θεσμούς και μετά η απόφαση του Eurogroup

    «Η θέση της γερμανικής κυβέρνησης παραμένει η ίδια. Οι τρεις θεσμοί πρέπει να αξιολογήσουν τις προτάσεις από κοινού και να υποβάλουν κοινή πρόταση προς το Eurogroup, προκειμένου να ληφθεί απόφαση», δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες περί απόρριψης των ελληνικών προτάσεων. Επισήμανε δε ότι δεν γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει στις Βρυξέλλες. «Δεν έχω ακούσει τι γίνεται στις Βρυξέλλες. Θα συνεδριάσει το Eurogroup το βράδυ και από εκεί θα δούμε τα επόμενα βήματα», τόνισε.

    Από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ο εκπρόσωπος Μάρτιν Γιέγκερ δήλωσε ότι «έχουμε ακόμα αρκετό δρόμο μπροστά μας» για να συνεχίσει: «Είναι προφανές ότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία. Εργαζόμαστε για αυτήν. Πηγαίνουμε με ρεαλιστικές προσδοκίες στην συνάντηση σήμερα. Η τρεις Θεσμοί έχουν δείξει με την κοινή τους θέση μία εξαιρετικά γενναιόδωρη στάση απέναντι στην Ελλάδα και υποθέτω ότι εναπόκειται στην ελληνική πλευρά να κινηθεί».

    [07] Μελανσόν: Θα κερδίσουμε στα ουσιώδη το Eurogroup θα καταλήξει σε συμβιβασμό

    «Οι πιστωτές της Ελλάδας θα υποχωρήσουν. Θα κερδίσουμε οπωσδήποτε στα ουσιώδη », δήλωσε στην εφημερίδα «Λε Μοντ» ο επικεφαλής του γαλλικού Αριστερού Μετώπου Ζαν Λικ Μελανσόν, κατακεραυνώνοντας παράλληλα για «αδράνεια», τον Φρανσουά Ολάντ.

    Απαντώντας στο ερώτημα για το εάν ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορέσει να επιβληθεί στους πιστωτές χωρίς να απαρνηθεί τον εαυτόν του, ο Μελανσόν απάντησε :

    «Του έχω εμπιστοσύνη. Γνωρίζω επίσης τη δυσκολία που αντιμετωπίζει. Εδώ και καιρό το ελληνικό χρέος έχει παύσει να είναι θέμα οικονομικό. Είναι αποκλειστικά θέμα πολιτικό. Είναι θέμα του να αποδειχθεί ότι είναι δυνατή η ανυπακοή στους Φιλελεύθερους. Εάν όμως εξ' αιτίας των βιαιοτήτων της ΕΚΤ, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα καταρρεύσει, εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, οι Γάλλοι θα κληθούν να πληρώσουν 40 δις ευρώ και οι Γερμανοί 60 δις ευρώ. Αυτό είναι αδιανόητο. Εάν όμως βρούμε μια τεχνική συμφωνία που θα επιτρέψει τη διαγραφή του ελληνικού χρέους μέσω μηχανισμών αναδιάρθρωσης, θα αποφύγουμε όλοι μας την παράλογη αυτή δοκιμασία.

    Η ολοκληρωτική ευθύνη για τον κίνδυνο αυτόν, ανήκει στην Μέρκελ και τον Σόιμπλε που στοιχημάτισαν στην αδράνεια του Ολάντ» δήλωσε.

    Ο κ. Μελανσόν αναγνώρισε στη συνέχεια ότι «πράγματι» ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να δυσκολευτεί στο να πείσει την πλειοψηφία του κόμματός του, στην περίπτωση συμφωνίας.

    « Σε ό,τι με αφορά» εξήγησε, « θα αναζητούσα την ψήφο του λαού. Σε μια τέτοια μάχη δεν πρέπει να παραμένουμε κλειστοί. Το άνοιγμα και η δύναμη είναι, το να έχουμε μαζί μας τον λαό».

    Πρόσθεσε ωστόσο την πεποίθησή του, ότι « είναι σίγουρο ότι το Eurogroup θα καταλήξει σε συμβιβασμό. Γιατί ποιος θέλει να πληρώσει στη θέση των Ελλήνων; Επομένως οι πιστωτές θα υποχωρήσουν. Πρόκειται για ένα παιγνίδι γραφών. Θα κερδίσουμε σίγουρα στα ουσιώδη, όλα τ' άλλα συζητιόνται» είπε ο αρχηγός του Αριστερού Μετώπου.

    Σχετικά με το θέμα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο κ. Μελανσόν δήλωσε ότι κατά τη γνώμη του «είναι πιθανή» και αναφέρθηκε σε δηλώσεις Σόιμπλε του 2011 για δύο ζώνες ευρώ.

    « Στη δεδομένη περίπτωση, κάτι τέτοιο είναι ανεύθυνο» πρόσθεσε. «Η γεωγραφία του ευρώ δεν μπορεί να αλλάξει χωρίς να έχει παγκόσμιες συνέπειες. Από ένα σημείο και μετά, κυριαρχεί ο πανικός. Η Ανατολική και η Βόρεια Ευρώπη έχει ήδη βαθιά μολυνθεί από την άκρα δεξιά και τον εθνικισμό, που είναι τα χαρακτηριστικά τέτοιων περιόδων. Εάν προσθέταμε και μια τεράστια οικονομική κρίση θα πρέπει να αναμένουμε εκρήξεις που κανείς δεν θα μπορούσε να ελέγξει» τόνισε.

    [08] Η Ουγγαρία υπαναχώρησε για την αναστολή της ισχύος της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙΙ

    Υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της γειτονικής Αυστρίας, η Ουγγαρία υπαναχώρησε στην απόφαση για την αναστολή της ισχύος της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙΙ.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιζάρτο είχε σήμερα συνομιλία με τον αυστριακό ομόλογό του Σεμπάστιαν Κουρτς σχετικά με τις ρυθμίσεις της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙΙ και «τον πληροφόρησε ότι η Ουγγαρία δεν αναστέλλει την ισχύ κανενός κανόνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ουγγρικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Η συνθήκη Δουβλίνο ΙΙΙ προβλέπει ότι αίτηση χορήγησης ασύλου κατατίθεται και εξετάζεται από τη χώρα εισόδου του αιτούντος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι ο αιτών μπορεί να μεταφερθεί και πάλι στη χώρα αυτή, εάν την εγκαταλείψει. Η αναστολή ισχύος της συνθήκης, που ανακοινώθηκε χθες από την Βουδαπέστη, θα επέτρεπε στην Ουγγαρία να αρνηθεί την επιστροφή στο έδαφός της ατόμων που εισήλθαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Ουγγαρίας και στη συνέχεια συνελήφθησαν σε άλλη χώρα, ειδικότερα στην Αυστρία και τη Γερμανία.

    [09] Απερρίφθη η αίτηση εξαίρεσης του δικαστηρίου που υπέβαλε η Βίκυ Σταμάτη

    Με βολές κατά των δικαστών του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και ένταση από το ζεύγος Τσοχατζόπουλου απορρίφθηκε η αίτηση εξαίρεσης του δικαστηρίου που υπέβαλε την περασμένη βδομάδα η κ. Σταμάτη όταν δεν έγινε δεκτή η προσφυγή της για αποφυλάκιση.

    Με νέα σύνθεση που κλήθηκε να κρίνει την αίτηση εξαίρεσης για λόγους μεροληψίας της κ. Σταμάτη, το δικαστήριο άκουσε τις αιτιάσεις τόσο της αιτούσας και του συνηγόρου της όσο και του συζύγου της, τις οποίες ωστόσο δεν έκανε δεκτές. Οι Εφέτες, με απορριπτική και την Εισαγγελική πρόταση, έκριναν «παντελώς αόριστη» την προσφυγή της κ. Σταμάτη κατά των συναδέλφων τους.

    Η διαδικασία της εξέτασης του αιτήματος της συζύγου του πρώην υπουργού 'Αμυνας μάλιστα «έκλεισε» με την ευχή της προέδρου της έκτακτης σύνθεσης : «Εύχομαι ο επόμενες αιτήσεις σας πραγματικά να έχουν καλή έκβαση».

    [10] Στην τελική φάση η κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχος

    Τριάντα τρεις μήνες έχουν περάσει από τη στιγμή που ξεκίνησε η κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», ενός έργου που αποτελεί κατασκευαστικό στοίχημα, καθώς στοχεύει να αποτελέσει το πρώτο έργο στην Ευρώπη που θα λάβει την πλατινένια πιστοποίηση LEED, μια διεθνώς αναγνωρισμένη πιστοποίηση για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα των κατασκευών.

    Σε μια κρίσιμη φάση του έργου, μια ανάσα πριν από την ολοκλήρωση του απαιτητικού ενεργειακού στεγάστρου τον ερχόμενο Αύγουστο και λίγους μήνες πριν από την ολοκλήρωση όλου του έργου, που αναμένεται τον Μάρτιο του 2016, ο αρχιτέκτονας του Κέντρου Πολιτισμού, Ρένζο Πιάνο, βρέθηκε στην Αθήνα για να παρουσιάσει τη συνολική πορεία της κατασκευής.

    Ο Ρένζο Πιάνο θα συνομιλήσει σήμερα το βράδυ με τους επισκέπτες του Κέντρου Πολιτισμού. Λίγες ώρες νωρίτερα ο Πιάνο βρέθηκε σε συνέντευξη τύπου και μίλησε για τη Μεσόγειο ως πηγή έμπνευσής του, για την εφαρμογή της έννοιας της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και για τα συστατικά που κάνουν αυτό το έργο επιτυχημένο.

    [11] Νίκος Βούτσης: Κατώτερη της ιστορικής συγκυρίας η πολιτική των Ευρωπαίων εταίρων

    Κατώτερη των περιστάσεων και της ιστορικής συγκυρίας χαρακτήρισε την πολιτική των ευρωπαίων εταίρων ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, τονίζοντας ότι «την ίδια τυφλότητα που δείχνουν για τη στρατηγική της λιτότητας, της απομείωσης του κοινωνικού κράτους και του δημόσιου χώρου, δείχνουν και για το μεταναστευτικό πρόβλημα»

    Παράλληλα, με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια, ο κ. Βούτσης μίλησε για νεοφιλελεύθερη ελίτ της ΕΕ που έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα.

    «Με αφορμή τη διαπραγμάτευση, τη σκληρή αντιπαράθεση που εξελίσσεται σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα, φαίνεται ότι κάποιοι ηγετικοί κύκλοι, αυτό που ονομάζουμε ελίτ στις νεοφιλελεύθερες παραδόσεις της ΕΕ, έχουν χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα σε σχέση με τις μεγάλες προκλήσεις, τα προβλήματα που υπάρχουν γύρω από το φρούριο της ΕΕ. Δεν εξηγείται διαφορετικά», υπογράμμισε ο κ. Βούτσης.

    «Κάνουν μια πολιτική τσούκου-τσούκου, κάθε μέρα, μαλώνουν μεταξύ τους, κάθε μέρα θέτουν ζητήματα που υποτίθεται έχουν λυθεί ή είχαν πάει στο πλάι, και τα ξαναφέρνουν στο τραπέζι. Η κατάσταση αυτή είναι κατώτερη των περιστάσεων και της ιστορικής συγκυρίας, πηγαίνει σε μεσαιωνικές καταστάσεις απομονωτισμού και αυταρχισμού και σε πολιτικές αναδιπλώσεις. Σε ένα τέτοιο θερμοκήπιο θα αναβιώσουν ακροδεξιά φαινόμενα. Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση πρέπει να σταματήσει» προσέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών

    [12] Πλαστός ο λογαριασμός στο twitter με το όνομα και τη φωτογραφία του Π. Λαφαζάνη

    Ο λογαριασμός στο twitter με το όνομα και τη φωτογραφία του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Π. Λαφαζάνη (Panagiotis Lafazanis @LafazanisGreece) είναι πλαστός, επισημαίνει το υπουργείο.

    «Πρόκειται προφανώς, αναφέρει, περί κακόβουλης χρήσης του ονόματος, της φωτογραφίας και της ιδιότητας του υπουργού ΠΑΠΕΝ Π. Λαφαζάνη. Ο Π. Λαφαζάνης δεν διαθέτει κανέναν λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και φυσικά ούτε στο twitter. Επομένως ουδεμία σχέση έχει ούτε με τον συγκεκριμένο λογαριασμό, ούτε με οποιονδήποτε άλλον και με το περιεχόμενό τους».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 24 June 2015 - 14:32:13 UTC