Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Παππάς: Ο Τσίπρας δεν πρόκειται να γίνει Παπαδήμος
  • [02] Εντός του ευρώ η Ελλάδα, εκτιμά ο Standard & Poor's
  • [03] Ιδιαίτερα θετική εξέλιξη χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του ΣΕΒ τη διαφαινόμενη συμφωνία
  • [04] Γκάμπριελ: Θα ήταν πολιτικά και οικονομικά άσχημο αν έσπαγε η πρώτη πέτρα από το ευρωπαϊκό σπίτι
  • [05] Σώστε τους μετανάστες στην Μεσόγειο, προτρέπει ο ΓΓ του ΟΗΕ
  • [06] Υπάρχει έδαφος για συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα εκτιμά η Λευκωσία
  • [07] Πολύ χαμηλές οι βαθμολογίες στα Αρχαία, τη Φυσική και τα Μαθηματικά κατεύθυνσης
  • [08] Να εκχωρηθεί ο ΕΝΦΙΑ στους Δήμους ζητά η ΚΕΔΕ
  • [09] Μ. Βέμπερ: Οι ελληνικές προτάσεις αποτελούν μόνο ένα σημείο εκκίνησης για περαιτέρω διαβουλεύσεις
  • [10] Για να σωθεί η ΕΕ πρέπει να δεχθεί το χέρι που της τείνει ο Τσίπρας
  • [11] Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει τη βάρβαρη λιτότητα

  • [01] Ν. Παππάς: Ο Τσίπρας δεν πρόκειται να γίνει Παπαδήμος

    «Συνεχίζουμε, δίνουμε μάχη. Έγινε ένα πολύ σημαντικό βήμα, διότι αυτή η ιστορία ξεκίνησε από ένα κείμενο των θεσμών με απαιτήσεις όπως εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, κατάργηση του ΕΚΑΣ, να μην κάνουμε τίποτα στις εργασιακές σχέσεις, να εφαρμόσουμε τις ομαδικές απολύσεις, να πιάσουμε τους στόχους πετσοκόβοντας μισθούς και συντάξεις», δήλωσε στο ραδιοσταθμό "στο Κόκκινο" ο Υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς.

    «Από χτες και μετά , έχει χαρακτηρισθεί ως θετικό βήμα και βάση η πρότασή μας, η οποία έχει ως κεντρική φιλοσοφία ότι τα πλεονάσματα με τα οποία εμείς στην αρχή διαφωνούσαμε, γιατί πιστεύαμε πως δεν είναι αυτή η ελληνική οικονομία, και οι αρχικές προτάσεις μας ήταν για μισή μονάδα χαμηλότεροι δημοσιονομικοί στόχοι, αλλά οι στόχοι που πρότειναν οι θεσμοί να πιαστούν με μεταφορά των βαρών στους ανθρώπους που μπορούν να πληρώσουν».

    Αναφερόμενος στα πρωτογενή πλεονάσματα είπε: «Αυτή η ιστορία ξεκίνησε με την ελληνική δέσμευση για πλεονάσματα 3% φέτος και 4,5% το 2016. Και είμαστε σε πλεονάσματα 1% φέτος και 2% για το 2016. Είναι 4,5% του ΑΕΠ, 8 δις. περίπου. Αν είχαμε κυβέρνηση Σαμαρά αυτή τη στιγμή, με το ταλέντο που είχε δείξει και την στοχοπροσήλωση να κόβει από τα χαμηλά εισοδήματα και να το θεωρεί αναπτυξιακό μέτρο, ο λογαριασμός θα ήταν κοντά στα 10 δισ για μισθωτούς και συνταξιούχους».

    Μιλώντας για την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, ανέφερε: «Το ασφαλιστικό σύστημα μας έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα. Το PSI κατέστρεψε τα αποθεματικά, τα δημογραφικά δεδομένα της χώρας είναι αρνητικά και η ανεργία υψηλή. Σε οποιαδήποτε κατάσταση και να βρισκόμασταν, θα έπρεπε να κάνουμε μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό μας σύστημα. Υπάρχουν δύο τρόποι να το κάνεις: ή να κόψεις συντάξεις και παροχές ή να αυξήσεις τις εισφορές. Εμείς είπαμε να στηρίξουμε το ασφαλιστικό μας σύστημα, αυξάνοντας τις εισφορές από αυτούς που μπορούν, γιατί είπαμε όχι στα υφεσιακά μέτρα, όπως περικοπές συντάξεων».

    Απαντώντας στις επικρίσεις της ΝΔ για τις προτάσεις της κυβέρνησης, ο υπουργός Επικρατείας, σημείωσε: «Βλέπουμε μια ΝΔ που είναι σε απόλυτη παραζάλη. Βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο, αποζητά την επανατοποθέτησή της με όρους ιστορικούς, στο νέο πλαίσιο. Και δεν γνωρίζει αν πρέπει να ενδυθεί τον μανδύα του νοσταλγού των μνημονίων ή τον αντιμνημονιακό που είχε πριν το Σαμαρά».

    Ερωτηθείς για το ζήτημα της χρηματοδότησης - ανάπτυξης και του χρέους που βάζει η ελληνική κυβέρνηση, μαζί με τις προτάσεις της , είπε πως έγιναν σαφείς αναφορές στη χτεσινή Σύνοδο Κορυφής και από ηγέτες άλλων χωρών, το θέμα είναι ανοιχτό και θα ξεκινήσει σήμερα και η συζήτηση για την χρηματοδότηση, η οποία θα πρέπει να είναι τέτοια, ώστε και την κουβέντα περί Grexit να την κλείνει, και να διαμορφώνει ένα ασφαλές περιβάλλον, με σταθερή βεβαιωμένη χρηματοδότηση, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να γυρίσει με κοινωνική συνοχή στην ανάπτυξη.

    Για τον ΦΠΑ στα νησιά, δήλωσε πως «θα δοθεί μάχη με πείσμα, για να το κερδίσουμε κι αυτό». Πρόσθεσε όμως ότι πρέπει να δούμε τα φαινόμενα φοροδιαφυγής, ειδικά σε νησιά που έχουν πάνω από το μέσο όρο του ΑΕΠ κατά κεφαλή.

    Για την διαπραγμάτευση υπογράμμισε: «Dead line για την κυβέρνηση είναι η βιώσιμη συμφωνία. Οι τελευταίες μέρες απέδειξαν ότι όλοι απεύχονται ακραία σενάρια. Φαίνεται πως και η ΕΚΤ στέκεται στο ύψος των περιστάσεων κι αποτρέπει οποιαδήποτε κρίση στο τραπεζικό σύστημα, που άλλοι ακραίοι κύκλοι προσπαθούν να υπονομεύσουν. Άρα μπορούμε με ψυχραιμία να συζητήσουμε με τους εταίρους. Σημείο εκκίνησης για μας είναι η ειλικρίνεια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

    Απαντώντας στο ερώτημα σχετικά με το αν θα έρθει η συμφωνία στη Βουλή, τόνισε: «Ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται να γίνει Παπαδήμος. Έχει εκλεγεί με συγκεκριμένο κόμμα, με συγκεκριμένη εντολή, και ως αποτέλεσμα των εκλογών σχημάτισε συγκεκριμένη πλειοψηφία. Είναι σαφές ότι κάποιοι μνημονιακοί κύκλοι ονειρεύονται ότι θα μπορούσε ο Τσίπρας να γίνει πρωθυπουργός παντός καιρού, να μείνει σε αυτή τη θέση σχηματίζοντας άλλες ετερόκλητες, πρόσκαιρες πλειοψηφίες για να σφραγιστεί και η πορεία της Αριστεράς, γιατί αυτούς τους κύκλους αυτό τους καίει, για να σφραγιστεί από πρακτικές αποκρουστικές για τον πολίτη και μη συμβατές με τη λειτουργία του πολιτεύματος. Δηλαδή να βγαίνουν κυβερνήσεις από εκλογές και να σχηματίζονται ενδιάμεσα άλλες πλειοψηφίες υποτίθεται με όρους εκτάκτου ανάγκης. Άρα είναι πολύ κρίσιμο και θα αποδειχθεί ότι η συμφωνία που θα έρθει στη Βουλή θα έχει τη στήριξη της σημερινής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, κι αυτό θα μας ισχυροποιήσει ιδιαίτερα».

    [02] Εντός του ευρώ η Ελλάδα, εκτιμά ο Standard & Poor's

    Η βασική πρόβλεψη της Standard & Poor's είναι ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι μέλος της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα τέλη του 2015, μολονότι μια καθυστερημένη συμφωνία για την αποτροπή της χρεοκοπίας δεν θα επιλύσει τα προβλήματα της χώρας, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής αξιολογήσεων του διεθνούς οίκους Μόριτς Κρέμερ.

    «Η βασική μας υπόθεση είναι ότι θα είναι μέλος και των δύο», υπογράμμισε ο Κρέμερ σε χρηματοοικονομικό σεμινάριο στο Λονδίνο.

    [03] Ιδιαίτερα θετική εξέλιξη χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του ΣΕΒ τη διαφαινόμενη συμφωνία

    Ως ιδιαίτερα θετική εξέλιξη χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας τη διαφαινόμενη συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους, καλεί ωστόσο την κυβέρνηση να προτάξει και άλλες επιλογές προκειμένου η υπερφορολόγηση να αποκτήσει πρόσκαιρο χαρακτήρα και να αντικατασταθεί από παρεμβάσεις φιλικές για την ανάπτυξη.

    Αναλυτικά σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΕΒ επισημαίνει τα εξής: «Μπροστά στον κίνδυνο εκτροχιασμού της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και η διαφαινόμενη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων μας, είναι μια ιδιαίτερη θετική εξέλιξη. Ο ΣΕΒ στήριξε και θα στηρίξει έμπρακτα μια συμφωνία ανάπτυξης και προοπτικής για την ελληνική οικονομία, που θα προτάξει τις διαρθρωτικές αλλαγές, θα περιορίσει τις δαπάνες και δεν θα οδηγεί επιχειρήσεις και εργαζομένους σε ασφυξία μέσω της υπερβολικής φορολόγησης που προτείνεται.

    Αναμένουμε από την κυβέρνηση, ακόμη και σήμερα, να προταχθούν και άλλες επιλογές που μπορούν να ανακόψουν την υφεσιακή απειλή για την εθνική μας οικονομία. Απαιτείται περαιτέρω περικοπή και καλύτερη στόχευση των κρατικών δαπανών καθώς και άμεση υλοποίηση μέτρων πάταξης της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, που στερούν πόρους από τους μισθούς και τις συντάξεις των συμπολιτών μας. Σε αυτή την προσπάθεια μπορούμε να συμβάλλουμε εποικοδομητικά με προτάσεις πολιτικής και καλές πρακτικές από όλο τον κόσμο. Με αποφασιστικότητα και συνεργασία, μπορεί πράγματι η υπερ-φορολόγηση να αποκτήσει πρόσκαιρο χαρακτήρα και να αντικατασταθεί από παρεμβάσεις φιλικές για την ανάπτυξη. Η εθνική ευθύνη όλων των πολιτικών και παραγωγικών δυνάμεων του τόπου απαιτεί σήμερα ενότητα, συνεργασία και αποφασιστικότητα για να προχωρήσουμε μπροστά και να μη χαθούν και άλλες ευκαιρίες».

    [04] Γκάμπριελ: Θα ήταν πολιτικά και οικονομικά άσχημο αν έσπαγε η πρώτη πέτρα από το ευρωπαϊκό σπίτι

    «Όλοι μας γνωρίζουμε ότι για την Ευρώπη θα ήταν, όχι μόνο οικονομικά αλλά και πολιτικά, άσχημο, εάν έσπαγε η πρώτη πέτρα από το ευρωπαϊκό σπίτι», δήλωσε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και έκανε λόγο για εφικτή συμφωνία, εφόσον οι προτάσεις εξοικονόμησης της Αθήνας είναι στέρεες.

    Οι Έλληνες δεν πρέπει να πιστεύουν ότι η Ευρώπη θα δεχθεί τα πάντα στις διαπραγματεύσεις από φόβο για ένα Grexit, δήλωσε ωστόσο ο κ. Γκάμπριελ κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε εταιρεία της Στουτγκάρδης και επανέλαβε ότι «ούτε η Γερμανία ούτε η Ευρώπη θα επιτρέψουν να εκβιαστούν». Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους, ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης υποστήριξε ότι δεν θα έφερνε αποτέλεσμα, «εάν την επόμενη μέρα είχαμε δημιουργία νέων χρεών».

    [05] Σώστε τους μετανάστες στην Μεσόγειο, προτρέπει ο ΓΓ του ΟΗΕ

    Η διάσωση των μεταναστών στην Μεσόγειο είναι η προτεραιότητα, δηλώνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν σήμερα, την επομένη της έναρξης από την ΕΕ μιας ναυτικής αποστολής κατά των διακινητών.

    «Πρέπει να σώσουμε τους ανθρώπους, αυτή είναι η ύψιστη προτεραιότητα», δήλωσε ο Μπαν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του «για την εξέλιξη των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στην Μεσόγειο».

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ τάχθηκε υπέρ των νόμιμων μεταναστευτικών οδών, όπως είναι οι θεωρήσεις διαβατηρίων για λόγους εργασίας και σπουδών.

    Χθες η ΕΕ ξεκίνησε επισήμως μια ναυτική αποστολή κατά των διακινητών μεταναστών στην Μεσόγειο, η οποία έχει στόχο την καταστροφή των σκαφών που χρησιμοποιούν οι διακινητές.

    Ωστόσο απουσία μιας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα εξουσιοδοτεί για χρήση βίας στα λιβυκά χωρικά ύδατα, η αποστολή αυτή θα είναι προς το παρόν πολύ περιορισμένη.

    [06] Υπάρχει έδαφος για συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα εκτιμά η Λευκωσία

    Η κυπριακή κυβέρνηση εκτιμά ότι, μετά τη χθεσινή σύνοδο της ευρωζώνης, υπάρχει έδαφος για συμφωνία αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα. Όπως επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, είναι σημαντικό πως υπάρχει σε εξέλιξη αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων.

    Αναφερόμενος στην αυριανή συνεδρίαση του Εurogroup είπε ότι αναμένεται να συζητηθεί η αξιολόγηση των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που ξεκινά την Πέμπτη.

    Εξάλλου, το ΔΗΚΟ επισημαίνει ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τους μηχανισμούς πρέπει να αποτελεί κοινό στόχο τόσο των Ευρωπαίων εταίρων όσο και της Αθήνας.

    Σε ανακοίνωσή του, το ΔΗΚΟ εκφράζει την ελπίδα να επιτευχθεί συμφωνία που θα επιτρέπει την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και θα δημιουργεί τις σταθερές και γόνιμες συνθήκες για οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη, προς όφελος του ελληνικού λαού.

    [07] Πολύ χαμηλές οι βαθμολογίες στα Αρχαία, τη Φυσική και τα Μαθηματικά κατεύθυνσης

    Πολύ χαμηλές βαθμολογίες συγκέντρωσαν οι υποψήφιοι στα Αρχαία θεωρητικής κατεύθυνσης, στη Φυσική και τα Μαθηματικά θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης, κάτι που θα οδηγήσει σε πτώση των βάσεων των σχολών, κυρίως των υψηλόβαθμων, σε όλα τα επιστημονικά πεδία.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, στα Αρχαία θεωρητικής κατεύθυνσης, σχεδόν οι μισοί υποψήφιοι έγραψαν κάτω από τη βάση (ποσοστό 49,66%), ενώ μόνο το 0,95% των μαθητών της θεωρητικής έγραψαν από 18-20. Πολύ χαμηλές βαθμολογίες συγκέντρωσαν οι μαθητές και στη Λογοτεχνία κατεύθυνσης, με το 54,17% εξ αυτών να μην περνούν τη βάση.

    Εξάλλου, στα Μαθηματικά κατεύθυνσης, ελάχιστοι ήταν οι υποψήφιοι που προέρχονταν από τη θετική κατεύθυνση και που αρίστευσαν (4,53%), με τους περισσότερους να συγκεντρώνουν βαθμολογία της τάξεως του 5 έως 10 (26,32). Οι υποψήφιοι της τεχνολογικής κατεύθυνσης (κύκλος τεχνολογίας και παραγωγής) δυσκολεύτηκαν περισσότερο, με το 48,35% εξ αυτών να μην περνούν τη βάση. Το αντίστοιχο ποσοστό στους υποψήφιους της τεχνολογικής του κύκλου πληροφορικής και υπηρεσιών, ο οποίος είναι και ο πολυπληθέστερος, έφτασε το 69,97%. Ενδεικτικό είναι ότι το ποσοστό μαθητών που πήραν 18-20 στο συγκεκριμένο μάθημα από την τεχνολογική κατεύθυνση έφτασε μόλις το 1,3% στον κύκλο πληροφορικής και υπηρεσιών.

    Όσον αφορά το μάθημα της Φυσικής κατεύθυνσης, και εκεί οι μαθητές της τεχνολογικής κατεύθυνσης δυσκολεύτηκαν να πάρουν βαθμό πάνω από τη βάση, με το 54,52% στον κύκλο τεχνολογίας και παραγωγής και το 79,17% στον κύκλο πληροφορικής και υπηρεσιών να μένουν κάτω από το 10.

    [08] Να εκχωρηθεί ο ΕΝΦΙΑ στους Δήμους ζητά η ΚΕΔΕ

    Την παραχώρηση και την είσπραξη από τους Δήμους του ΕΝΦΙΑ και την απευθείας είσπραξη των δημοτικών τελών κι όχι μέσω της ΔΕΗ , όπως συμβαίνει σήμερα , ζητεί η ΚΕΔΕ. Τα δυο σημαντικά αυτά θέματα έθεσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης , μιλώντας στη σημερινή ημερίδα της, που είχε θέμα «Τα οικονομικά των Ελληνικών Δήμων στο Ευρωπαϊκό Περιβάλλον».

    Στην ημερίδα που διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Δήμων και Περιφερειών, στην Παλαιά Βουλή, παρουσιάστηκε από τον Γενικό Γραμματέα του CEMR, Frederic Vallier, μελέτη για την οικονομική κατάσταση των δήμων στην Ελλάδα και στόχος της ήταν η χάραξη και υλοποίηση μιας νέας στρατηγικής για τα οικονομικά των Δήμων που θα διασφαλίσει μακροπρόθεσμα, την οικονομική ανεξαρτησία και αυτοτέλειά τους έναντι της Κεντρικής Εξουσίας.

    Ο κ. Πατούλης, ανάφερε ότι πυλώνες αυτής της πολιτικής είναι:

    ? Η μεταφορά του Φόρου Ακίνητης Περιουσία στους δήμους,

    ? Η στήριξη των τοπικών τουριστικών υποδομών,

    ? Η εξυγίανση του τοπικού φορολογικού συστήματος,

    ? Η δημιουργία μηχανισμού ελέγχου και είσπραξης των ιδίων εσόδων των δήμων ώστε να απεμπλακούμε από τον «τοξικό ιστό» της ΔΕΗ,

    ? Η δημιουργία εναλλακτικών αναπτυξιακών χρηματοδοτικών πόρων όπως για παράδειγμα η θεσμοθετημένη συμμετοχή των δήμων τόσο στο νέο ΕΣΠΑ, όσο και στο πακέτο Γιούνκερ,

    ? Η δυνατότητα προσφυγής των Ελληνικών δήμων στην ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική αγορά,

    ? Η μόνιμη λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι υπερχρεωμένοι Δήμοι.

    [09] Μ. Βέμπερ: Οι ελληνικές προτάσεις αποτελούν μόνο ένα σημείο εκκίνησης για περαιτέρω διαβουλεύσεις

    Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης αποτελούν μόνο ένα σημείο εκκίνησης για περαιτέρω διαβουλεύσεις επισημαίνει σε σημερινή ανακοίνωσή του από τις Βρυξέλλες ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ.

    Αναλυτικά στην ανακοίνωση του για τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους εκπροσώπους των δανειστών ο Βέμπερ αναφέρει τα εξής: «Είναι η πρώτη φορά, μετά από μήνες σύγχυσης και χάσιμο χρόνου, που η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε επιτέλους προτάσεις. Αλλά οι ελληνικές προτάσεις δεν θα πρέπει να υπερεκτιμηθούν. Πρόκειται μόνο για ένα σημείο εκκίνησης για περαιτέρω συζητήσεις. Η ελληνική κυβέρνηση, λόγω της στάσης της κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, απώλεσε την εμπιστοσύνη πολλών εταίρων της, την οποία πρέπει να ξανακερδίσει. Ο κ. Τσίπρας πρέπει να δείξει την προθυμία του να εφαρμόσει σε βάθος μεταρρυθμίσεις στη χώρα. Θα πρέπει επίσης να διευκρινίσει πώς σκοπεύει να πείσει την ελληνική Βουλή να εγκρίνει τα συμφωνηθέντα μέτρα, σε περίπτωση επίτευξη συμφωνίας. Αλληλεγγύη μπορεί να υπάρξει μόνο εφόσον η ελληνική κυβέρνηση αναλάβει τη δική της ευθύνη».

    [10] Για να σωθεί η ΕΕ πρέπει να δεχθεί το χέρι που της τείνει ο Τσίπρας

    Η ΕΕ οφείλει να δεχθεί το χέρι που της δίνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, διαφορετικά η πολιτική ένωση θα καταρρεύσει, δήλωσε ο επικεφαλής του ισπανικού κόμματος Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας, εκφράζοντας φόβους για άνοδο της άκρας δεξιάς.

    «Αν η τρόικα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΔΝΤ), η οποία δεν έχει καμιά σχέση με το σχέδιο της ένωσης, δεν δεχθεί το χέρι που της τείνει ο Αλέξης Τσίπρας, αυτό που θα έχουμε ίσως στο μέλλον, θα είναι ηγέτες όπως η Μαρίν Λεπέν στο Eurogroup», δήλωσε ο Ιγκλέσιας στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο TVE.

    «Θα ήταν το τέλος της πολιτικής ένωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του δημοκρατικού σχεδίου της», συνέχισε ο αρχηγός του Podemos.

    «Ο Τσίπρας δεν αντιτάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό που έκανε είναι να υπερασπισθεί το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, το κόμμα του οποίου ανέβηκε στην τρίτη θέση στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές της 24ης Μαΐου.

    Το Podemos, ένας σχηματισμός που γεννήθηκε τον Ιανουάριο 2014, κέρδισε μόλις τον Μάιο της ίδιας χρονιάς, προς γενική κατάπληξη, πέντε έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζει ένα περισσότερο κοινωνικό και λιγότερο οικονομικό σχέδιο για την Ευρώπη.

    «Ο Αλέξης κι εγώ, έχουμε ένα πράγμα κοινό. Είμαστε βαθιά υπέρ της Ευρώπης, αλλά είμαστε και δημοκράτες», δηλώνει ο Πάμπλο Ιγκλέσιας.

    «Το να είσαι δημοκράτης στην Ευρώπη σημαίνει ότι αναγνωρίζεις πως η πολιτική βάση του ευρωπαϊκού σχεδίου είναι η ευημερία και η υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων».

    Σύμφωνα με τον ίδιο, «θεσμοί όπως η τρόικα συνέβαλαν σε μια καταστροφική κατάσταση που πλήττει κυρίως τις χώρες του νότου και είναι αυτοί που καταστρέφουν την Ευρώπη, που αντιτάσσονται στο πολιτικό σχέδιο της Ένωσης, επιβάλλοντας μια πολιτική αυστηρής λιτότητας».

    Ο Αλέξης Τσίπρας «δεν υποχώρησε στους μισθούς, δεν υποχώρησε στις συντάξεις και διατήρησε έναν φόρο στις μεγάλες περιουσίες», διαβεβαίωσε εξάλλου ο αρχηγός του Podemos.

    [11] Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει τη βάρβαρη λιτότητα

    Συνολική κριτική στην ηγεσία της Ευρώπης και της Γερμανίας, για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν την νομισματική και πολιτική ένωση, αλλά και τους χειρισμούς τους απέναντι στην Ελλάδα, ασκεί ο μεγαλύτερος εν ζωή Γερμανός φιλόσοφος Γιούργκεν Χάμπερμας, με σημερινό του άρθρο στην Suddeutcsche Zeitung.

    Ο Χάμπερμας αποδίδει εύσημα στον Μάριο Ντράγκι γιατί «προστάτευσε το απειλούμενο από καταστροφή κοινό νόμισμα», καλύπτοντας την "ανικανότητα" των ηγετών της ΕΕ. Ο Γερμανός φιλόσοφος κάνει εκτεταμένη αναφορά στο ελληνικό ζήτημα, λέγοντας ότι «το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ψήφος κατά της ταπεινωτικής δυστυχίας» και αναφέρει ότι με αυτή τη δημοκρατική νομιμοποίηση, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να επιφέρει μια αλλαγή πολιτικής στην ευρωζώνη, αλλά βρίσκεται αντιμέτωπη με μία ξεροκέφαλη επιμονή σε μία πολιτική λιτότητας που έχει βάρβαρες συνέπειες στην Ελλάδα και έχει αποδεδειγμένα αποτύχει. Ο Χάμπερμας δεν φείδεται κριτικής στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την λάθος στρατηγική που ακολούθησε, αλλά και στην Άγγκέλα Μέρκελ την οποία θεωρεί συνυπεύθυνη για την κρίση, καθώς όπως λέει τα συμφέροντα των επενδυτών είναι γι αυτήν σημαντικότερα από την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας. Χαρακτηρίζει σκάνδαλο την δυστοκία με την οποία αντιμετωπίζει τον ηγετικό της ρόλο η γερμανική κυβέρνηση, σημειώνει ότι η Γερμανία οφείλει την ώθηση στην οικονομική της ανάπτυξη στην εξυπνάδα των δανειστών-εθνών, τα οποία διέγραψαν περίπου το μισό των οφειλών της με το σύμφωνο του Λονδίνου το 1953. Καταλήγει ότι είναι οι πολίτες και όχι οι τράπεζες οι οποίοι πρέπει να έχουν τον τελευταίο λόγο για το ευρωπαϊκό πεπρωμένο.

    Στο εκτενές άρθρο του αναφέρει μεταξύ άλλων ο Γιούρκγεν Χάμπερμας:

    Η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ρίχνει άπλετο φως στο κατασκευαστικό λάθος μιας νομισματικής ένωσης χωρίς πολιτική ένωση. Όλοι οι πολίτες θα έπρεπε να είναι ευγνώμονες στον Μάριο Ντράγκι, διότι με μια και μοναδική φράση προστάτεψε το άμεσα απειλούμενο από την καταστροφή νόμισμά τους.

    Με την ανακοίνωσή του ότι θα αγοράσει εν ανάγκη κρατικά ομόλογα σε απεριόριστο ύψος, έβγαλε τα κάστανα από τη φωτιά. Έπρεπε να προλάβει, διότι οι ηγέτες (των χωρών της Ε.Ε.) ήταν ανίκανοι να δράσουν προς όφελος των κοινών συμφερόντων, έμειναν αιχμάλωτοι των καθ΄ έκαστον εθνικών συμφερόντων και επέμειναν στην ακαμψία?.

    Το ελληνικό εκλογικό αποτέλεσμα είναι ψήφος κατά της ταπεινωτικής δυστυχίας.

    Εκείνα τα δραματικά γεγονότα του 2012 εξηγούν γιατί ο Μάριο Ντράγκι κολυμπά αντίθετα με το ρεύμα μιας κοντόφθαλμης, ακέφαλης πολιτικής. Μετά την κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα έλαβε αμέσως το λόγο : «Χρειαζόμαστε ένα ποιοτικό άλμα για την θεσμική σύγκλιση?. Πρέπει να ξεφύγουμε από ένα σύστημα κανόνων της εθνικής οικονομικής πολιτικής και αντ΄ αυτής να παραχωρήσουμε σε περισσότερη ανεξαρτησία των κοινών θεσμών». Ακόμα και αν δεν θα το ανέμενε κανείς από έναν πρώην τραπεζίτη της Goldman-Sachs, (ο Ντράγκι) ήθελε να συνδυάσει αυτές τις καθυστερημένες θεσμικές μεταρρυθμίσεις με «περισσότερη δημοκρατική λογοδοσία».

    Εδώ μίλησε κάποιος ο οποίος είχε διαπιστώσει ότι με τη διαμάχη, η οποία διεξαγόταν κεκλεισμένων των θυρών μεταξύ των ηγετών, οι οποίοι σκέφτονται μόνο του εκλογείς-πελάτες τους, δεν θα φτάσουμε στις αναγκαίες δημοσιονομικές, οικονομικές και κοινωνικοπολιτικές αποφάσεις. Σήμερα, τρεις μήνες αργότερα η ΕΚΤ ασχολείται ξανά με το να αγοράσει χρόνο με έκτακτα δάνεια για κυβερνήσεις που δεν μπορούν να δράσουν.

    Επειδή για τη γερμανική κυβέρνηση τα συμφέροντα των επενδυτών ήδη από το Μάιο του 2012 ήταν σημαντικότερα από το κούρεμα του ελληνικού χρέους για την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας, βρισκόμαστε ξανά σε κρίση. Τώρα έρχεται στην επιφάνεια η ύπαρξη ενός άλλου θεσμικού ελλείμματος.

    Το ελληνικό εκλογικό αποτέλεσμα είναι η ψήφος ενός έθνους, το οποίο αντιστέκεται με ξεκάθαρη πλειοψηφία κατά μιας -τόσο- ταπεινωτικής ?όσο- και καταπιεστικής κοινωνικής εξαθλίωσης, εξαιτίας της επιβληθείσας στη χώρα πολιτικής λιτότητας. Επί της ψήφου καθεαυτής δεν μπορεί να υπάρξει καμιά παρερμηνεία : Ο λαός απορρίπτει τη συνέχιση μιας πολιτικής της οποίας την αποτυχία έχει ζήσει δραστικά στο πετσί του. Εξοπλισμένη με αυτή τη δημοκρατική νομιμοποίηση η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να επιφέρει μια αλλαγή πολιτικής στην ευρωζώνη.

    Βρίσκεται, όμως, αντιμέτωπη στις Βρυξέλλες με τους εκπροσώπους των άλλων 18 κυβερνήσεων οι οποίοι δικαιολογούν την απόρριψή τους με την ψυχρή παραπομπή στη δική τους δημοκρατική εντολή. ?

    Το βέβαιον είναι, ότι επί της ουσίας πρόκειται για μια ξεροκέφαλη επιμονή σε μια πολιτική λιτότητας, η οποία δεν γίνεται κυρίως αντικείμενο κριτικής μόνο στη διεθνή επιστήμη, αλλά είχε βάρβαρες συνέπειες στην Ελλάδα και αποδεδειγμένα έχει αποτύχει.

    Πρέπει να καταστεί σαφές το απρεπές, μάλλον σκανδαλώδες της άρνησης (για πολιτικές διαπραγματεύσεις): Ο συμβιβασμός δεν αποτυγχάνει σε μερικά δις περισσότερα ή λιγότερα, ούτε καν σε αυτόν ή τον άλλο όρο, αλλά μόνο στην ελληνική απαίτηση, την απαίτηση της οικονομίας και του λαού, τον οποίο εκμεταλλεύθηκαν οι διεφθαρμένες ελίτ, για κούρεμα ή κάποια αντίστοιχη ρύθμιση, για παράδειγμα ένα μνημόνιο διαγραφής σε συνδυασμό με ανάπτυξη, ώστε να καταστεί δυνατή μια νέα αρχή. Αντ΄αυτής οι δανειστές επιμένουν στην αναγνώριση του βουνού του χρέους, το οποίο δεν μπορεί να αντέξει η ελληνική οικονομία. Επιμένουν, δηλαδή, παρά τις αμφιβολίες στην τυπική αναγνώριση ενός πραγματικά ασήκωτου βάρους του χρέους.

    Μέχρι πρότινος επέμεναν, μάλιστα, στην απόλυτη εφαρμογή της εξωπραγματικής απαίτησης ενός πρωτογενούς πλεονάσματος πάνω από 4%. Μειώθηκε, βέβαια, στο επίσης μη ρεαλιστικό 1%, αλλά το μέλλον της Ε.Ε. εξαρτάται από την απαίτηση τω δανειστών να διατηρήσουν μια φαντασίωση.

    Φυσικά και υπάρχουν πολιτικοί λόγοι για την επιμονή αυτή, φοβούνται ένα ντόμινο και η Άγγελα Μέρκελ δεν αισθάνεται ασφαλής με τη δική της πλειοψηφία στο γερμανικό κοινοβούλιο. Αλλά μια λάθος πολιτική πρέπει υπό το πρίσμα των αντιπαραγωγικών συνεπειών να αναθεωρηθεί με τον ένα ή με τον άλλον τρόπο.

    Δεν μπορώ να αξιολογήσω κατά πόσον η στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης είναι μελετημένη?.

    Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι προφανές ότι οι Βίτελμπαχ δεν έφτιαξαν ένα λειτουργούν κράτος. Εν τούτοις, δεν μπορεί να εξηγηθεί γιατί η ελληνική κυβέρνηση καθιστά δύσκολη την κατανόηση της γραμμής της, ακόμα και σε αυτούς που την συμπαθούν. Δεν διακρίνει κανείς μια λογική προσπάθεια να συνάψει συνασπισμούς, στο αν οι αριστεροί εθνικιστές υποστηρίζουν μια εθνοκεντρική προσέγγιση της αλληλεγγύης και αν θέλουν να παραμείνουν στην ευρωζώνη από φρόνιμους λόγους ή αν η προοπτική τους ξεφεύγει από τα όρια του εθνικού κράτους.

    Ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να αναπτύξουν ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, ώστε να το παρουσιάσουν στους εταίρους διαπραγματευτές τους στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο . Ο Αμάρτια Σεν συνέκρινε ήδη τον περασμένο μήνα την επιβληθείσα από τη γερμανική κυβέρνηση πολιτική λιτότητας, με ένα φάρμακο το οποίο περιέχει ένα τοξικό μίγμα από αντιβιοτικά και ποντικοφάρμακο.

    Η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να αποκρούσει με συνέπεια τις νεοφιλελεύθερες θρασύτητες με ένα κεϋνσιανικό διαχωρισμό του φάρμακου της Μέρκελ, αλλά συγχρόνως να γίνει αξιόπιστη προχωρώντας σε εκμοντερνισμό του κράτους και της οικονομίας, να προχωρήσει σε επιμερισμό των βαρών, στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής.

    Αντ΄αυτών στράφηκαν στις ηθικολογίες -σε ένα παιχνίδι επικρίσεων?.

    Η αδύναμη εμφάνιση της ελληνικής κυβέρνησης δεν αλλάζει τίποτα στο σκάνδαλο, το οποίο αποτελείται από το γεγονός ότι οι πολιτικοί στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο αρνούνται να προσεγγίσουν τους συναδέλφους τους από την Αθήνα ως πολιτικούς. Εμφανίζονται βέβαια ως πολιτικοί, αλλά μιλάνε μόνο με τον οικονομικό τους ρόλο ως δανειστές. Αυτή η μεταμόρφωση σε ζόμπι, έχει το νόημα να δώσουν στην υποκρυπτόμενη χρεοκοπία του (ελληνικού) κράτους τη μορφή μιας διαδικασίας απολιτικής, ως εάν επρόκειτο για ιδιωτικού δικαίου διαδικασία ενώπιον αστικών δικαστηρίων.

    Διότι έτσι είναι ακόμα πιο εύκολο να αποκρυβεί η πολιτική συνευθύνη τους. Ο Τύπος μας γελοιοποιεί την πράξη της μετονομασίας της τρόικας, είναι πράγματι κάτι σαν μια μαγική πράξη. Σε αυτήν, όμως, εκφράζεται η νόμιμη επιθυμία να εμφανιστεί πίσω από τη μάσκα των δανειστών πραγματικά το πρόσωπο των πολιτικών. Διότι μόνον τότε μπορούν να κληθούν για λογοδοσία ως πολιτικοί για μια αποτυχία η οποία εξαπλώθηκε μαζικά.

    Η Άγγέλα Μέρκελ έβαλε εξ αρχής το ΔΝΤ στο πλοίο με τις αμφισβητούμενες ενέργειές της για τη σωτηρία (της Ελλάδας). Αυτό είναι υπεύθυνο για τη δυσλειτουργία του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, ως θεράπων ιατρός φροντίζει για τη σταθερότητά του και ενεργεί, επομένως, προς το κοινό συμφέρον των επενδυτών , ιδίως των θεσμικών επενδυτών.

    Ως σκάνδαλο μέσα στο σκάνδαλο, είναι η δυστοκία με την οποία αντιμετωπίζει τον ηγετικό της ρόλο η γερμανική κυβέρνηση. Η Γερμανία οφείλει την ώθηση στην οικονομική της ανάπτυξη - από την οποία ακόμα και σήμερα τρέφεται- , στην εξυπνάδα των δανειστών-εθνών, τα οποία διέγραψαν περίπου το μισό των οφειλών της με το σύμφωνο του Λονδίνου το 1953.

    Αλλά δεν είναι μόνο η ηθική αμηχανία, αλλά και πολιτικός πυρήνας του θέματος : οι πολιτικές ελίτ της Ευρώπης δεν επιτρέπεται πλέον να κρύβονται πίσω από τους ψηφοφόρους τους και οι ίδιοι να αποφεύγουν τις εναλλακτικές προ των οποίων τίθεται μια πολιτικά ανολοκλήρωτη νομισματική ένωση. Είναι οι πολίτες, όχι οι τράπεζες οι οποίοι πρέπει να έχουν τον τελευταίο λόγο για το ευρωπαϊκό πεπρωμένο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 23 June 2015 - 14:32:09 UTC