Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τη Ζ. Κωνσταντοπούλου θα δεχθεί τη Δευτέρα ο Πρ. Παυλόπουλος
  • [02] Λ. Κατσέλη: Θα ήταν τρελό να μην υπάρξει συμφωνία
  • [03] Γ. Βαρουφάκης: Εμείς πάμε για συμφωνία
  • [04] Γκ. Έτινγκερ: Η συμφωνία εξακολουθεί να είναι εφικτή
  • [05] Ερντογάν: Ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών
  • [06] Οι τζιχαντιστές ναρκοθέτησαν την αρχαία Παλμύρα
  • [07] «Η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται»
  • [08] ΣΥΡΙΖΑ: Πρωτοφανής συμμετοχή στις κινητοποιήσεις
  • [09] Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας
  • [10] Δ. Μάρδας: Κανονικά θα καταβληθούν οι μισθοί και οι συντάξεις

  • [01] Τη Ζ. Κωνσταντοπούλου θα δεχθεί τη Δευτέρα ο Πρ. Παυλόπουλος

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος θα δεχθεί αύριο στις 14.30 στο Προεδρικό Μέγαρο την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Ζωή Κωνσταντοπούλου.

    Η συνάντηση πραγματοποιείται ύστερα από αίτημα της κ. Κωνσταντοπούλου, προκειμένου να παραδώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το πόρισμα της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας.

    [02] Λ. Κατσέλη: Θα ήταν τρελό να μην υπάρξει συμφωνία

    Η πρόεδρος της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας εκτίμησε ότι "θα βρεθεί" μία συμφωνία με τους πιστωτές (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) προκειμένου να αποφευχθεί μία στάση πληρωμών της χώρας, προειδοποιώντας για τις "πολύ σοβαρές συνέπειες" που θα είχε ένα αντίθετο σενάριο.

    "Αν δεν υπάρξει συμφωνία και η Ελλάδα κηρυχθεί αφερέγγυα, θα υπάρξουν συνέπειες για το τραπεζικό σύστημα, όμως νομίζω πως η κοινή λογική θα επικρατήσει και πως θα βρεθεί μία συμφωνία", δήλωσε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, σε συνέντευξη που μεταδόθηκε σήμερα από το BBC.

    "Δεν μπορώ να φανταστώ [ότι θα υπάρξει] στάση πληρωμών στο εσωτερικό της ευρωζώνης. Πιστεύω πως οι συνέπειες για την ευρωζώνη θα ήταν πολύ σοβαρές", πρόσθεσε η κ. Κατσέλη.

    "Αν οι αγορές αντιλαμβάνονταν ότι η απόφαση να ενταχθεί μία χώρα στην ευρωζώνη δεν είναι αμετάκλητη και πως, για μερικά δισεκατομμύρια [ευρώ] μπορείτε να την ακυρώσετε και μία κυβέρνηση να κηρυχθεί αφερέγγυα, τότε θα υπήρχαν κερδοσκοπικές επιθέσεις εναντίον του επόμενου μέλους της ευρωζώνης σε θέση αδυναμίας ή εναντίον του ευρώ", εκτίμησε.

    "Θα ήταν τρελό να εισέλθουμε, για μία διαφορά δύο ή τριών δισεκατομμυρίων, σε αυτά τα ταραγμένα νερά και να πάρουμε τέτοια ρίσκα για την Ευρωζώνη και την Ελλάδα", επέμεινε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας.

    [03] Γ. Βαρουφάκης: Εμείς πάμε για συμφωνία

    «Εμείς πάμε για συμφωνία» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, στο ερώτημα για το εάν θα υπάρξει αύριο συμφωνία, ερώτημα που έθεσαν δημοσιογράφοι την ώρα που ο υπουργός αποχωρούσε από το Μέγαρο Μαξίμου. Στο ερώτημα αν είναι αισιόδοξος, είπε ότι πάντα είναι.

    Παράλληλα με τον κ. Βαρουφάκη από το Μαξίμου αποχώρησε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ μερικά λεπτά νωρίτερα είχε αποχωρήσει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Τα τρία κυβερνητικά στελέχη παρέμεναν στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου.

    [04] Γκ. Έτινγκερ: Η συμφωνία εξακολουθεί να είναι εφικτή

    «Η συμφωνία εξακολουθεί να είναι εφικτή» δήλωσε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ψηφιακή Οικονομία Γκίντερ Έτινγκερ και τόνισε ότι «θέλουμε να κρατήσουμε την Ελλάδα και στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη». Σημείωσε ωστόσο ότι «οι Έλληνες πρέπει αύριο να είναι έτοιμοι να μας δείξουν αξιόπιστα τα απαραίτητα επόμενα βήματα προς μια Ελλάδα που θέλει μεταρρυθμίσεις».

    «Χρειαζόμαστε πλεόνασμα στον προϋπολογισμό. Αυτό καθιστά απαραίτητες κάποιες αυξήσεις φόρων και περικοπές κάποιων εξόδων. Είμαστε ευέλικτοι σε ό,τι αφορά το πού θα γίνουν αυτά και βρισκόμαστε και σχετικά κοντά. Αλλά ακόμη οι Έλληνες δεν είναι αρκετά έτοιμοι για αυτό. Σε σχέση με τον Φεβρουάριο μειώσαμε ήδη σημαντικά το ύψος του πλεονάσματος (...) Είπαμε ότι μπορούν να αποφύγουν μειώσεις στις χαμηλές συντάξεις με το να κάνουν άλλες περικοπές. Ο κ. Γιουνκέρ έχει επανειλημμένα αναφέρει τον αμυντικό προϋπολογισμό», δήλωσε ο γερμανός Επίτροπος σε συνέντευξή του στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF και επισήμανε ότι στην Αθήνα προτάθηκε ευελιξία.

    [05] Ερντογάν: Ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικαλέστηκε σήμερα την αστάθεια στα γειτονικά κράτη προκειμένου να καλέσει επειγόντως τα κόμματα να σχηματίσουν γρήγορα μία κυβέρνηση συνασπισμού, διαφορετικά θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την προοπτική διεξαγωγής νέων εκλογών.

    Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) που ίδρυσε ο Ερντογάν και του οποίου ήταν επικεφαλής μέχρι να γίνει Πρόεδρος της χώρας πέρυσι, έχασε στις εκλογές της 7ης Ιουνίου την κοινοβουλευτική απόλυτη πλειοψηφία, βάζοντας τέλος σε μία δεκαετία και πλέον μονοκομματικής διακυβέρνησης και περιορίζοντας τις φιλοδοξίες του να δημιουργήσει μία πιο ισχυρή προεδρία.

    Οι βουλευτές θα ορκιστούν την Τρίτη και στη συνέχεια ο Ερντογάν θα αναθέσει την εντολή στο με ισλαμικές ρίζες AKP για τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης συνασπισμού μέσα σε 45 ημέρες.

    "Είναι πιθανό η διαδικασία αυτή να κρατήσει μέχρι τα μέσα Αυγούστου. Πιστεύω πως η Τουρκία δεν μπορεί να υπομείνει ένα τέτοιο χάσιμο χρόνου, έτσι θέλω να δω να σχηματίζεται μία κυβέρνηση συνασπισμού το ταχύτερο δυνατό", είπε ο Τούρκος πρόεδρος σε μία συνάντηση με εξαγωγείς.

    "Αν οι πολιτικοί δεν τα καταφέρουν, τότε ο λαός είναι η καταφυγή για την επίλυση αυτού του θέματος" είπε.

    [06] Οι τζιχαντιστές ναρκοθέτησαν την αρχαία Παλμύρα

    Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν τοποθετήσει νάρκες και βόμβες στην αρχαία πόλη της Παλμύρας, στην κεντρική Συρία, όπως ανέφερε σήμερα μια μη κυβερνητική οργάνωση που παρακολουθεί και καταγράφει τις εξελίξεις στη συριακή κρίση.

    Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τόνισε ότι δεν έχει αποσαφηνιστεί μέχρι στιγμής αν οι τζιχαντιστές ετοιμάζονται να ανατινάξουν τα αρχαία ρωμαϊκά ερείπια, που αποτελούν μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας ή αν τοποθέτησαν τους εκρηκτικούς μηχανισμούς για να εμποδίσουν τις συριακές ένοπλες δυνάμεις να πλησιάσουν στην πόλη.

    [07] «Η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται»

    Με κεντρικό σύνθημα «Η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται» πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής. Τη συγκώντρωση διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με την ΑΔΕΔΥ.

    Μεγάλος πλήθος κόσμου, που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα, διαδήλωσε μπροστά από το Κοινοβούλιο καλώντας την κυβέρνηση να μην υποχωρήσει στις απαιτήσεις των δανειστών.

    Τον παλμό της κινητοποίησης έδωσαν συνθήματα - αιτήματα για τη «Διαγραφή του χρέους», την «Πολιτική αλλαγή στην Ευρώπη» και την «Άμεση επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων»

    Με δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνης κάλεσε την κυβέρνηση να μην υποκύψει και να μην κάνει ούτε ένα βήμα πίσω από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

    Η θέληση του λαού είναι να μη δεχθεί και άλλη λιτότητα ούτε άλλο μνημόνιο, είπε ο κ. Λαφαζάνης και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποκύψει σε εκβιασμούς και τελεσίγραφα ή να δεχθεί συμφωνία που δεν θα είναι συμβατή με τις προεκλογικές της εξαγγελίες.

    Ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος συμμετείχε στην κινητοποίηση, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι όσο ο λαός μας αγωνίζεται και αντιστέκεται, όπως έδειξε και η σημερινή συγκέντρωση, θα είμαστε αισιόδοξοι.

    Και πρόσθεσε: Είμαστε αισιόδοξοι για μια λύση που δεν θα συνεχίσει τη λιτότητα, θα αντιμετωπίζει το χρέος και θα επιτρέπει στην κοινωνία να ανασάνει και στην οικονομία να ανακάμψει.

    Διαδηλωτές με σημαίες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ανέβηκαν στο περιστύλιο της Βουλής και κρέμασαν πανώ στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη με το μήνυμα «Ρήξη ή έξοδος από ΕΕ - ΕΚΤ και ΔΝΤ» και «Ήττα της κυβερνητικής πολιτικής Όχι στο νέο μνημόνιο».

    Συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

    Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στα μνημόνια και τη λιτότητα πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη.

    Πολίτες συγκεντρώθηκαν αρχικά στο άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου και στη συνέχεια, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά των δανειστών, έκαναν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, η οποία κατέληξε στην πλατεία Λευκού Πύργου.

    ΣΥΡΙΖΑ: Πρωτοφανής συμμετοχή στις κινητοποιήσεις

    Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι η σημερινή συγκέντρωση στο Σύνταγμα ένωσε τη φωνή της με τις φωνές των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και πόλεων και προσθέτει ότι από την Αθήνα ως το Βερολίνο, και από το Όσλο ως τη Βιέννη, η πρωτοφανής συμμετοχή στις κινητοποιήσεις δείχνει ότι η μάχη ενάντια στη λιτότητα και την περιφρόνηση των δημοκρατικών αποφάσεων είναι μια πανευρωπαϊκή μάχη.

    [08] ΣΥΡΙΖΑ: Πρωτοφανής συμμετοχή στις κινητοποιήσεις

    Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι η σημερινή συγκέντρωση στο Σύνταγμα ένωσε τη φωνή της με τις φωνές των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και πόλεων και προσθέτει ότι από την Αθήνα ως το Βερολίνο, και από το Όσλο ως τη Βιέννη, η πρωτοφανής συμμετοχή στις κινητοποιήσεις δείχνει ότι η μάχη ενάντια στη λιτότητα και την περιφρόνηση των δημοκρατικών αποφάσεων είναι μια πανευρωπαϊκή μάχη.

    Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό, επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένας ξεσηκωμός ελπίδας της Ευρώπης που αγωνιζόμαστε να οικοδομήσουμε. Μιας Ευρώπης της εργασίας, της δημοκρατίας, της προστασίας των κοινών αγαθών, των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

    Επισημαίνει επίσης, ότι κοινωνικά κινήματα, μεγάλα ευρωπαϊκά συνδικάτα, πολιτικές δυνάμεις και προσωπικότητες στήριξαν και στηρίζουν έμπρακτα τον αγώνα του ελληνικού λαού και της κυβέρνησής του να χαράξει μία άλλη δημοκρατική πορεία για την Ελλάδα και την Ευρώπη, δίνοντας έτσι ένα καθαρό πολιτικό μήνυμα που αντηχεί στους δρόμους δεκάδων πόλεων, διαλύοντας φόβους, μισαλλοδοξίες, γκρεμίζοντας τεχνητές διαχωριστικές γραμμές, απαντώντας σε εκβιασμούς, τιμώντας, έτσι, τις πραγματικές αξίες της Ευρώπης.

    [09] Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας

    Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις μεταξύ του πρωθυπουργού και ξένων ηγετών με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας, ενώ παράλληλα κορυφώνονται η αγωνία και η ανησυχία από το ενδεχόμενο μιας αποτυχίας.

    Από χθες, αμέσως μετά την επιστροφή του από την Αγία Πετρούπολη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας άρχισε κύκλο επαφών με συνεργάτες του και την πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης, ενώ σήμερα συνεδρίασε και το Κυβερνητικό Συμβούλιο για να καθορίσει την τακτική της κυβέρνησης και τις προτάσεις του ενόψει των αυριανών συνεδριάσεων του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης.

    Ωστόσο αύριο στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση με την συμμετοχή του πρωθυπουργού, του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και του επικεφαλής Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Την συνάντηση έχει ζητήσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ ο οποίος νωρίτερα θα έχει κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

    Σήμερα, κυβερνητική πηγή στην Αθήνα εξέφρασε την αντίθεσή της στην παράταση του υφιστάμενου προγράμματος τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει συνολική συμφωνία.

    [10] Δ. Μάρδας: Κανονικά θα καταβληθούν οι μισθοί και οι συντάξεις

    Κανονικά θα πληρωθούν στο τέλος του Ιουνίου οι μισθοί και οι συντάξεις, διαβεβαίωσε μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην ΕΡΤ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας. «Επιδιώκουμε να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας και σύμφωνα με τα δεδομένα αυτά, καλύπτονται μισθοί και συντάξεις και άλλες υποχρεώσεις που έχει το κράτος» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μάρδας.

    Σε ό,τι αφορά την πληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο κ. Μάρδας δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός έχει συνδέσει την πληρωμή του ΔΝΤ με το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο που βρίσκεται σε εξέλιξη. «Δεν είναι θέμα ρευστότητας, είναι θέμα πολιτικής απόφασης» διευκρίνισε.

    Αναφερόμενος, τέλος, στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι «πάμε για συμφωνία». «Αν δεν ήθελαν οι εταίροι συμφωνία θα μπορούσαν να μας δημιουργήσουν πρόβλημα. Όλα δείχνουν ότι πάμε για συμφωνία» υπογράμμισε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 21 June 2015 - 20:32:14 UTC