Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Τη μεγάλη εθνική συνεννόηση» προτείνει ο Αντ. Σαμαράς
  • [02] Κάλεσμα «να βγει ο λαός στους δρόμους» απηύθυνε ο Δημ. Κουτσούμπας
  • [03] Αλ.Τσίπρας: Συμφωνία για οριστική λύση και όχι μετάθεση του προβλήματος
  • [04] Επιβάλλεται θετική κατάληξη στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-ΕΕ, δηλώνει ο Κύπριος ΥΠΟΙΚ
  • [05] Οι τζιχαντιστές ναρκοθέτησαν την αρχαία Παλμύρα
  • [06] Περισσότεροι από 90 νεκροί από κατανάλωση νοθευμένου αλκοόλ, στην Ινδία
  • [07] Φρ. Ολάντ : Μια συμφωνία για την Ελλάδα «το συντομότερο δυνατόν» επιθυμούν η Γαλλία και η Ιταλία
  • [08] Συγκέντρωση κατά της λιτότητας, στο Σύνταγμα
  • [09] Ι. Πανούσης: Πρέπει να πάμε σε συμφωνία ακόμη και αν αυτή είναι επώδυνη
  • [10] Την ίδρυση νέου κόμματος προανήγγειλε ο Αλέκος Παπαδόπουλος

  • [01] «Τη μεγάλη εθνική συνεννόηση» προτείνει ο Αντ. Σαμαράς

    «Αδιαπραγμάτευτη» χαρακτηρίζει «την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ», με άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής», ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ., Αντώνης Σαμαράς.

    «Έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ», αναφέρει, «θα σήμαινε ανυπολόγιστη καταστροφή. Θα χάναμε τώρα πολλαπλάσια από όσα έχασε η χώρα από την αρχή της κρίσης. Και θα τα χάναμε μέσα σε λίγες εβδομάδας, όχι σε έξι χρόνια. Καμιά κοινωνία δε μπορεί να το αντέξει αυτό. Και καμιά δημοκρατία?».

    Στο ίδιο άρθρο ο πρώην πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι «πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα σε αλλαγή πολιτικής». «Μπορούμε ακόμη να ανατρέψουμε αυτό το αδιέξοδο», αναφέρει, «δίνοντας ώθηση στις μεταρρυθμίσεις, προωθώντας ακόμη ταχύτερα αποκρατικοποιήσεις και επιλέγοντας ξεκάθαρα τον περιορισμό του μεγάλου κράτους αντί για νέους φόρους».

    Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σαμαράς προτείνει στον ΣΥΡΙΖΑ «τη μεγάλη εθνική συνεννόηση, ως μια τελευταία ευκαιρία για να απαλλαγεί από τα "βαρίδια" και τις ιδεοληψίες του». «Η πρόταση αυτή, ισχύει και γι? όλους τους άλλους» προσθέτει και καταλήγει: «Όταν η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι υπέρ της παραμονής στο ευρώ, δεν μπορεί οι πολιτικές δυνάμεις που έχουν φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό να ολιγωρούν ή να διστάζουν».

    Ο πρώην πρωθυπουργός επιτίθεται στην κυβέρνηση και την κατηγορεί ότι ενώ «παρέλαβε τη χώρα σε πλεονάσματα και ανάκαμψη, έχασε πολύτιμο χρόνο, βούλιαξε την οικονομία πάλι σε ελλείμματα και ύφεση και δεν μπορεί να αντισταθεί στις απαιτήσεις των δανειστών».

    «Υποβάθμισε», υποστηρίζει, «τη διαπραγματευτική της θέση. Κατάφερε να απομονώσει την Ελλάδα από παντού, πυρπολώντας τον κόσμο όλο με δηλώσεις εξωφρενικές. Και τώρα αντιμετωπίζει το εφιαλτικό δίλημμα: Μια πολύ κακή συμφωνία ή μια ολέθρια χρεοκοπία, με ή χωρίς έξοδο από το ευρώ».

    [02] Κάλεσμα «να βγει ο λαός στους δρόμους» απηύθυνε ο Δημ. Κουτσούμπας

    Προτροπή προς τον ελληνικό λαό να βγει στους δρόμους, να διεκδικήσει το δίκιο του, να συμπαραταχθεί με το ΚΚΕ, απηύθυνε από το μνημείο του Άρη Βελουχιώτη στη Μεσούντα της Άρτας, ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. «Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαίς εκεί που πάει να σκύψει. Να τη πετιέται από ξαρχής?», αυτό είναι το μήνυμα τώρα, υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας χρησιμοποιώντας τους στίχους του ποιητή.

    Μετά το τέλος της σεμνής τελετής για τα 70 χρόνια από τον θάνατο του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ στη Μεσούντα, ο Γενικός Γραμματέας ειδικότερα δήλωσε:

    «Όποια και αν θα είναι κατάληξη της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, πάλι ο λαός μας θα πληρώσει τα σπασμένα. Ο λογαριασμός που θα του έρθει, είτε με τη νέα συμφωνία των 47 συν 8 σελίδων του κ. Τσίπρα και των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είτε οποιαδήποτε άλλη πιθανή εκδοχή για χρεοκοπία, πάλι ο λαός μας θα είναι το μόνιμο υποζύγιο. Γι? αυτό τώρα απαιτείται μία οργανωμένη λαϊκή αντεπίθεση. Ο λαός να βγει στους δρόμους, να διεκδικήσει το δίκιο του, να μην υποστηρίξει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, οποιαδήποτε νέα συμφωνία που θα τον φέρει σε ακόμα χειρότερη κατάσταση απ? αυτή που βρέθηκε όλα αυτά τα χρόνια. Γι? αυτό συμπαράταξη με το ΚΚΕ, ενίσχυση του ταξικού εργατικού λαϊκού κινήματος.

    «Ο λαός βρίσκεται σε μία κατάσταση εκβιαστικών διλημμάτων. Καθημερινά κυβέρνηση και τρόικα, οι τρεις Θεσμοί που τους λένε τώρα, συνέχεια τον βομβαρδίζουν και είναι τρομοκρατημένος φοβισμένος. Όμως αυτός ο λαός, όπως απόδειξε και στο διάβα των δεκαετιών και επειδή σήμερα τιμάμε τη μνήμη του Άρη Βελουχιώτη, έχει δείξει ότι μπορεί να σηκωθεί, όπως λέει ο ποιητής. Την Ρωμιοσύνη μην την κλαίς εκεί που πάει να σκύψει. Να τη πετιέται από ξαρχής?, αυτό είναι το μήνυμα τώρα».

    [03] Αλ.Τσίπρας: Συμφωνία για οριστική λύση και όχι μετάθεση του προβλήματος

    Τηλεφωνικές επικοινωνίες είχε σήμερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τους 'Αγγελα Μέρκελ - Φρανσουά Ολάντ, καθώς και με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ.

    Κατα τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο Πρόεδρο, καθώς επίσης και με τον πρόεδρο της Κομισιόν, ο πρωθυπουργός παρουσίασε στους τρεις ηγέτες την πρόταση της Ελλάδας για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, που θα δίνει οριστική λύση και όχι μετάθεση της αντιμετώπισης του προβλήματος.

    Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε το κυβερνητικό συμβούλιο, που βρίσκεται σε εξέλιξη, για τις συνομιλίες του με τους Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ σήμερα το βράδυ αναχωρεί για τις Βρυξέλλες.

    [04] Επιβάλλεται θετική κατάληξη στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-ΕΕ, δηλώνει ο Κύπριος ΥΠΟΙΚ

    «Υπάρχει μια αμείλικτη πραγματικότητα, που επιβάλλει θετική κατάληξη χωρίς άλλη καθυστέρηση», δηλώνει ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, για τις εξελίξεις γύρω από την Ελλάδα και τις αποφάσεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

    Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» Κύπρου σημειώνει ότι και η Ελλάδα ήταν κοντά στην ολοκλήρωση του δικού της προγράμματος, αλλά αυτό δεν κατέστη εφικτό. «Ελπίζω πως αυτή η αβεβαιότητα θα τερματιστεί τη Δευτέρα με ένα αμοιβαία αποδεκτό τρόπο, που θα επιτρέψει τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας και ασφαλώς θα διατηρεί την Ελλάδα στην Ευρωζώνη», τονίζει ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών.

    [05] Οι τζιχαντιστές ναρκοθέτησαν την αρχαία Παλμύρα

    Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν τοποθετήσει νάρκες και βόμβες στην αρχαία πόλη της Παλμύρας, στην κεντρική Συρία, όπως ανέφερε σήμερα μια μη κυβερνητική οργάνωση που παρακολουθεί και καταγράφει τις εξελίξεις στη συριακή κρίση.

    Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τόνισε ότι δεν έχει αποσαφηνιστεί μέχρι στιγμής αν οι τζιχαντιστές ετοιμάζονται να ανατινάξουν τα αρχαία ρωμαϊκά ερείπια, που αποτελούν μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας ή αν τοποθέτησαν τους εκρηκτικούς μηχανισμούς για να εμποδίσουν τις συριακές ένοπλες δυνάμεις να πλησιάσουν στην πόλη.

    [06] Περισσότεροι από 90 νεκροί από κατανάλωση νοθευμένου αλκοόλ, στην Ινδία

    Τουλάχιστον 94 κάτοικοι μιας παραγκούπολης πέθαναν αφού κατανάλωσαν ένα τοξικό αυτοσχέδιο αλκοολούχο ποτό ενώ περισσότεροι από 45 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση σε νοσοκομεία του Μουμπάι, της οικονομικής πρωτεύουσας της Ινδίας.Οι αστυνομικές αρχές έχουν συλλάβει πέντε ανθρώπους που σχετίζονται με τους θανάτους αυτούς σε μια φτωχογειτονιά στα δυτικά της μεγαλούπολης.

    «Περισσότεροι από 150 κατανάλωσαν το ποτό. Ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί», είπε ο Νταναντζάι Κουλκάρνι, ο υποδιευθυντής της αστυνομίας του Μουμπάι. Οκτώ αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα κατηγορούμενοι για «αμέλεια» στην άσκηση των καθηκόντων τους.

    Το αυτοσχέδιο αλκοόλ, που συχνά περιέχει τοξικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία, όπως μεθανόλη, είναι πολύ δημοφιλές στους φτωχούς Ινδούς επειδή είναι φτηνό. Το 2011 μόνο στη Δυτική Βεγγάλη πέθαναν τουλάχιστον 140 άνθρωποι αφού ήπιαν τέτοια αλκοολούχα ποτά.

    [07] Φρ. Ολάντ : Μια συμφωνία για την Ελλάδα «το συντομότερο δυνατόν» επιθυμούν η Γαλλία και η Ιταλία

    Η Γαλλία και η Ιταλία θα ήθελαν να επιτευχθεί «μια συμφωνία το συντομότερο δυνατόν» για την επίλυση της ελληνικής κρίσης, δήλωσε σήμερα από το Μιλάνο ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.

    «Η κοινή θέση» της Ρώμης και του Παρισιού είναι «να επιτευχθεί συμφωνία και όσο γρηγορότερα τόσο το καλύτερο» είπε ο Φρ. Ολάντ στους δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στην παγκόσμια έκθεση του Μιλάνου, συνοδευόμενος από τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι.

    Οι δύο ηγέτες πρόκειται να δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου γύρω στις 15.30 (ώρα Ελλάδας).

    [08] Συγκέντρωση κατά της λιτότητας, στο Σύνταγμα

    Συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος διοργανώνει στις 19:00 η ΑΔΕΔΥ και τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της πως οι «εργαζόμενοι δεν μπορεί να είναι θεατές μπροστά σε όλα αυτά που εξυφαίνονται σε βάρος τους. Οφείλουν να δώσουν τη σκληρή πολιτική μάχη για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών της λιτότητας και την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών».

    Η ΑΔΕΔΥ αναφέρει πως σε περίπτωση που ανακοινωθεί συμφωνία κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΔΝΤ και ΕΚΤ, η Εκτελεστική Επιτροπή της θα συνεδριάσει άμεσα για να εκτιμήσει και να αποφασίσει πρόγραμμα απεργιακών κινητοποιήσεων, υλοποιώντας απόφαση του Γενικού της Συμβουλίου.

    Σημειώνεται πως κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση απηύθυναν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΠΟΕΣΥ.

    [09] Ι. Πανούσης: Πρέπει να πάμε σε συμφωνία ακόμη και αν αυτή είναι επώδυνη

    «Η ρήξη με τους εταίρους θα είναι εθνική καταστροφή», υποστηρίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης και προσθέτει ότι «πρέπει να πάμε σε συμφωνία ακόμη και αν αυτή είναι επώδυνη».

    Συνεχίζοντας ο κ. Πανούσης, τάσσεται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ και τονίζει: «Δεν ζούμε στην εποχή του Εμβέρ Χότζα της Αλβανίας. Και δεν καταλαβαίνουμε ότι η ρήξη θα είναι ρήξη όχι με μια χώρα αλλά με όλες τις χώρες. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Και αυτές τις ιστορίες περί Κίνας και Ρωσίας εγώ τις βρίσκω αστείες».

    Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό υποστηρίζει ότι «χάνεται ο έλεγχος» και «η Ευρώπη δεν βοηθάει». «Είναι ένας φαύλος κύκλος, αλλά δεν λύνεται από την Ελλάδα», προσθέτει ο κ. Πανούσης και τονίζει ότι «αν μπορούσε η διεθνής κοινότητα να τους σταματήσει στην Τουρκία πριν έρθουν. Όχι όταν έρθουν. Όταν έρθουν δεν υπάρχει λύση».

    [10] Την ίδρυση νέου κόμματος προανήγγειλε ο Αλέκος Παπαδόπουλος

    Την ίδρυση νέου κόμματος ανακοίνωσε σήμερα από το Ηράκλειο ο πρώην υπουργός επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Αλέκος Παπαδόπουλος.Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, κατά τις οποίες και θα γίνουν γνωστές η οργανωτική διάρθρωση του νέου κόμματος, η διακήρυξη, το πρόγραμμα, η ονομασία και το έμβλημα.

    Όπως δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος, «είναι σε εξέλιξη εδώ και ένα χρόνο πρωτοβουλία πολιτών από όλη την Ελλάδα με σκοπό τη δημιουργία ενός δημοκρατικού κόμματος» και πρόσθεσε ότι «στο εγχείρημα αυτό πρωταγωνιστεί σε όλα τα επίπεδα η νεότερη δρώσα γενιά με τη συνεπικουρία κάποιων παλιότερων».

    Παράλληλα, όπως είπε ο πρώην υπουργός, «απευθύνεται σε δημοκράτες πατριώτες του καθαρού λόγοι οι οποίοι νιώθουν την ανάγκη να γεννηθούν καινούρια πράγματα στη χώρα μας και είναι αντίθετοι στο να γίνει η Ελλάδα το ανάπηρο καθυστέρημα της Ευρώπης».Επίσης, σημείωσε ότι «δεν χωρούν τα είδωλα της λαϊκής πλάνης, καιροσκόποι και ιδεοληπτικοί, κυρίως δε εκφραστές και συνεχιστές διαλυτικού λαϊκισμού όπου και να ενδημούν».

    Ακόμη, ανακοίνωσε ότι η ηγετική και οργανωτική διάρθρωση του νέου κόμματος, η διακήρυξη, το πρόγραμμα, η ονομασία και το έμβλημα του θα ανακοινωθούν σύντομα και πάντως μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου.Σχολιάζοντας, τέλος, τη σημερινή κατάσταση, τη χαρακτήρισε ιδιαίτερα κρίσιμη, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση του πως θα πρυτανεύσει η σοβαρότητα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 21 June 2015 - 12:32:12 UTC