Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η οικονομία και ο αγωγός θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα-Πούτιν
  • [02] Μ. Ιγνατίου: Ο Στρος Καν είχε προτείνει έγκαιρα να γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους
  • [03] Π. Καμμένος: Ποτέ δεν συζητήσαμε για περαιτέρω περικοπές των αμυντικών δαπανών
  • [04] FED: Κίνδυνος αναταραχής στην παγκόσμια οικονομία εάν δεν υπάρξει συμφωνία
  • [05] Ε. Τσακαλώτος: Οι συνομιλητές μας δεν φαίνονται διατεθειμένοι να συναινέσουν σε έναν συμβιβασμό
  • [06] Ν. Αναστασιάδης: Συγκρατημένη αισιοδοξία - Μ. Ακιντζί: Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο
  • [07] Ξεκινούν οι έλεγχοι για τα ανασφάλιστα οχήματα μέσα στο καλοκαίρι
  • [08] «Παίρνουμε τη διαπραγμάτευση στα χέρια μας!» - Συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα και σε όλη τη χώρα
  • [09] «Παίρνουμε τη διαπραγμάτευση στα χέρια μας»
  • [10] Ε. Τσακαλώτος: Η Αθήνα μπορεί να κάνει παραχωρήσεις, όχι όμως στο θέμα της περικοπής των συντάξεων
  • [11] Γ. Βαρουφάκης: Στο Eurogroup θα παρουσιάσουμε αυτό που θεωρούμε ότι είναι το πολιτικό και ηθικό μας καθήκον
  • [12] Νέα ανανεώσιμη πηγή ενέργειας παράγει ηλεκτρισμό από την εξάτμιση του νερού και την υγρασία

  • [01] Η οικονομία και ο αγωγός θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα-Πούτιν

    Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συζητήσουν, στη διάρκεια της συνάντησής τους, την Παρασκευή, στην Αγία Πετρούπολη, την κατάσταση στην Ελλάδα και την πορεία της υλοποίησης του αγωγού φυσικού αερίου, που θα διέρχεται από ελληνικό έδαφος, δήλωσε ο βοηθός επί διεθνών ζητημάτων του Ρώσου Προέδρου, Γιούρι Ουσακόφ.

    Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας «είναι ένα από τα φλέγοντα ζητήματα» παρατήρησε ο κ. Ουσακόφ, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για την επικείμενη συνάντηση. «Θα συζητηθεί -και ο Έλληνας (σ.σ. πρωθυπουργός), μου φαίνεται ότι αναμφίβολα θα ενημερώσει την ηγεσία μας για τις περιπέτειες στις σχέσεις με τη Γερμανία, την ηγεσία της ΕΕ, όλα αυτά είναι τώρα επίκαιρα», πρόσθεσε ο κ. Ουσακόφ.

    Σε ερώτηση εάν η Ρωσία θα παράσχει οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, ο κ. Ουσακόφ επισήμανε ότι στη συνάντηση Πούτιν-Τσίπρα, που θα γίνει στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ, «διάφορα ζητήματα θα συζητηθούν». «Στο βαθμό που οι σχέσεις μας με την Ελλάδα είναι παραδοσιακά θετικές, εποικοδομητικές και φιλικές, νομίζω ότι υπό αυτό ακριβώς το πρίσμα θα διεξαχθεί η συζήτηση με τον Αλέξη Τσίπρα», πρόσθεσε ο κ. Ουσακόφ, άλλοτε πρέσβης της Ρωσίας στις ΗΠΑ.

    Β 

    [02] Μ. Ιγνατίου: Ο Στρος Καν είχε προτείνει έγκαιρα να γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

    Ο τέως επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν και οι Αμερικανοί, από το 2008 κιόλας προειδοποιούσαν σχεδόν καθημερινά, με έγγραφα και τηλεγραφήματα την τότε ελληνική κυβέρνηση, ότι η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε τραγική κατάσταση και ότι έπρεπε να ληφθούν επειγόντως μέτρα γιατί από τον επόμενο χρόνο δεν θα μπορούσε να "βγει" στις αγορές. Μάλιστα, ο κ. Στρος Καν είχε προτείνει έγκαιρα να γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αλλά δεν εισακούστηκε ποτέ, γιατί αντιδρούσαν σθεναρά οι Γερμανοί και ο τότε πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλόντ Τρισέ. Τελικά, το 2012 έγινε το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους, αλλά ήταν ήδη πολύ αργά...

    Τα παραπάνω κατήγγειλε ο δημοσιογράφος?ερευνητής, Μιχάλης Ιγνατίου, στη διάρκεια παρουσίασης και στη Θεσσαλονίκη, του νέου βιβλίου του, με τίτλο, ?Τρόικα ο δρόμος προς την καταστροφή?. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του βιβλιοπωλείου ?Ιανός? και ο συγγραφέας απάντησε σε ερωτήσεις αναγνωστών και υπέδειξε άγνωστες πτυχές και παρασκήνια, που καθόρισαν την πορεία της χώρας και την οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο.

    [03] Π. Καμμένος: Ποτέ δεν συζητήσαμε για περαιτέρω περικοπές των αμυντικών δαπανών

    "Ποτέ δεν τη συζητήσαμε", ήταν η απάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου σε ερώτηση δημοσιογράφου περί απαιτήσεων των θεσμών για περαιτέρω περικοπές των αμυντικών δαπανών.

    "Εμείς δεν πρόκειται να βάλουμε την ασφάλεια της χώρας σε διαπραγμάτευση με οποιεσδήποτε "ονειρώξεις" έχει ο κάθε δανειστής", ανέφερε χαρακτηριστικά από το Παρίσι όπου επισκέφθηκε την 51η Διεθνή Αεροπορική Έκθεση "Le Bourget 2015".

    Επανέλαβε δε, ότι "το κόστος που πλήρωσε ο ελληνικός λαός για στρατιωτικές προμήθειες είναι δυσανάλογο του πραγματικού κόστους. Πληρώθηκαν δισεκατομμύρια προς τη Γερμανία, προς τη Γαλλία και προς άλλες χώρες και μεγάλος μέρος αυτών τον χρημάτων ήταν μίζες".

    Β 

    [04] FED: Κίνδυνος αναταραχής στην παγκόσμια οικονομία εάν δεν υπάρξει συμφωνία

    Η παγκόσμια οικονομία διατρέχει τον κίνδυνο να αντιμετωπίσει "αναταραχή" εάν η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της δεν καταλήξουν σε μια συμφωνία, προειδοποίησε σήμερα η Τζάνετ Γέλεν, η πρόεδρος της FED, της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

    "Εάν υποτεθεί ότι δεν επιτυγχάνεται συμφωνία, προβλέπω μια ενδεχόμενη αναταραχή, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τις οικονομικές προοπτικές στην Ευρώπη και στις χρηματαγορές σε παγκόσμιο επίπεδο" ανέφερε η Γέλεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

    Β 

    [05] Ε. Τσακαλώτος: Οι συνομιλητές μας δεν φαίνονται διατεθειμένοι να συναινέσουν σε έναν συμβιβασμό

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις Ευκλείδης Τσακαλώτος, εκ των επικεφαλής της ομάδας των διαπραγματευτών της Ελλάδας στις συνομιλίες με τους διεθνείς πιστωτές της (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), δήλωσε σε μια συνέντευξή του η οποία θα δημοσιευθεί αύριο στην εφημερίδα Lib?ration ότι οι εταίροι της Αθήνας "δεν μοιάζουν έτοιμοι" να συναινέσουν "σε έναν συμβιβασμό".

    Στις τελευταίες συναντήσεις του με εκπροσώπους του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν, είπε ο κ. Τσακαλώτος, παρουσίασε "μια σειρά προτάσεων για τα δημοσιονομικά ζητήματα (...), αλλά στην πραγματικότητα, οι συνομιλητές μας δεν φάνηκαν να είναι έτοιμοι για έναν συμβιβασμό".

    Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στη συνέντευξη στο ζήτημα των συντάξεων, ένα από τα πιο ακανθώδη στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές: "οι συνομιλητές μας επιμένουν κάθε φορά στις μειώσεις των συντάξεων. Αυτό δεν είναι ρεαλιστικό σε μια χώρα όπου έχουν ήδη μειωθεί σημαντικά εδώ και πέντε χρόνια, και όπου τα δύο τρίτα των συνταξιούχων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας", τόνισε.

    Β 

    [06] Ν. Αναστασιάδης: Συγκρατημένη αισιοδοξία - Μ. Ακιντζί: Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο

    «Είμαστε όλοι συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι με το κλίμα που επικρατεί και τη δουλειά που γίνεται ενδέχεται και να υπάρξει μια ευτυχής κατάληξη στο Κυπριακό», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, μετά τη σημερινή συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, η οποία κράτησε περισσότερο από τέσσερις ώρες.

    Ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, τόνισε ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και οι δύο κοινότητες στην Κύπρο πρέπει να επικεντρωθούν στην προοπτική της λύσης του Κυπριακού.

    Σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ Έσπεν Άιντε, οι δύο ηγέτες επικεντρώθηκαν στην ανασκόπηση του εγγράφου των συγκλίσεων και αποκλίσεων, που ετοίμασαν κατά τις τελευταίες τους συναντήσεις οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί.

    [07] Ξεκινούν οι έλεγχοι για τα ανασφάλιστα οχήματα μέσα στο καλοκαίρι

    Στο ένα εκατομμύριο υπολογίζεται ο αριθμός των ανασφάλιστων οχημάτων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα ενώ η απώλεια των δημοσίων εσόδων μπορεί να φτάνει μέχρι και τα 100 εκατ. ευρώ.

    Όπως ανακοίνωσε η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου σε συνέντευξη τύπου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος άμεσα θα ξεκινήσουν έλεγχοι για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οδηγών και αυτό υπολογίζεται ότι θα συμβεί πιθανόν και τον επόμενο μήνα.

    Όπως είπε η κυρία Σαββαϊδου ανάλογη δράση θα ξεκινήσει και για τα ΚΤΕΟ ενώ έγινε γνωστό από τον πρόεδρο του Επικουρικού Κεφαλαίου Δημήτρη Ζορμπά ότι έχουν εντοπιστεί και πλαστά συμβόλαια σε περισσότερες από 2000 περιπτώσεις και η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης.

    Πλέον η γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να ξεκινήσει τους ελέγχους και αυτό σημαίνει ότι όταν εντοπίζονται - με τη διασταύρωση των στοιχείων - τα ανασφάλιστα οχήματα θα αποστέλλεται ειδοποίηση και ο πολίτης θα έχει οκτώ ημέρες για να πληρώσει το 250 ευρώ παράβολο υπέρ δημοσίου και να κάνει το συμβόλαιο αλλιώς τα στοιχεία πηγαίνουν στην αστυνομία και επιβάλλεται από χρηματικό πρόστιμο μέχρι και αφαίρεση πινακίδων.

    [08] «Παίρνουμε τη διαπραγμάτευση στα χέρια μας!» - Συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα και σε όλη τη χώρα

    Με σύνθημα «Παίρνουμε τη διαπραγμάτευση στα χέρια μας - Γκρεμίζουμε τη λιτότητα» πραγματοποιείται αυτή την ώρα συγκέντρωση στο Σύνταγμα, αλλά και σε άλλες πόλεις σε όλη την Ελλάδα.

    «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να καταργήσει το δημοκρατικό δικαίωμα ενός λαού, ολόκληρης της κοινωνίας να αποφασίζει για το μέλλον του. Δεν έχουν δικαίωμα οι "δανειστές" να προσβάλουν την αξιοπρέπειά μας και να προσπαθούν να ακυρώσουν τη λαϊκή εντολή για τερματισμό της λιτότητας» τονίζεται στο κείμενο της εκδήλωσης που δημιουργήθηκε από το "Eurochange Express- Το τρένο της αξιοπρέπειας".

    «Πέντε χρόνια ήταν αρκετά, το πειραματόζωο πλήρωσε ακριβά την κρίση. Πέντε χρόνια ήταν αρκετά, τα μνημόνια ήταν ένα καθεστώς που δεν παρήγαγε οικονομικά αποτελέσματα, αλλά προσωπικά και κοινωνικά δράματα. Δεν αντέχουμε μισθούς και συντάξεις 300 ευρώ, σπίτια χωρίς θέρμανση, τους γονείς μας χωρίς φάρμακα, τα παιδιά μας νηστικά στα σχολεία, για να πληρώνεται χωρίς τέλος ένα χρέος που δεν δημιουργήσαμε εμείς. Οι δανειστές δεν ζητάνε μόνο αυτά, αλλά πολλά περισσότερα με στόχο να εγκλωβίσουν την οικονομία σε ασφυξία και την κοινωνία σε αδιέξοδα» προστίθεται στο κάλεσμα και υπογραμμίζεται:

    «Ο λαός στην Ελλάδα μίλησε και νίκησε. Θα το κάνει ξανά με κάθε τρόπο, όσες φορές κι αν χρειαστεί. Η Δημοκρατία Δεν εκβιάζεται - Οι ζωές μας δεν ανήκουν στους δανειστές».

    Κάλεσμα για συμμετοχή στη συγκέντρωση απευθύνει και συνδικαλιστική παράταξη ΜΕΤΑ (Μέτωπο Ταξικής Ανατροπής), μέλη της οποίας σήμερα το πρωί πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα. «Η χώρα δεν πωλείται και ο λαός δεν τρομοκρατείται. Οι εργαζόμενοι, τα συνδικάτα, οι λαϊκές κοινωνικές οργανώσεις δεν μπορούν να παρακολουθούν παθητικά τις εξελίξεις. Οφείλουν να δώσουν τη σκληρή πολιτική μάχη τόσο για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών της λιτότητας όσο και για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση με την οποία καλεί «όλους και όλες να δώσουν δυναμικό «παρών» στις συγκεντρώσεις που διοργανώνονται σε όλη τη χώρα κατά των τοκογλύφων δανειστών και των απαιτήσεων που θέλουν να επιβάλλουν στην εργατική τάξη, στο λαό».

    Εκτός από την Αθήνα, συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες 25 πόλεις στην Ελλάδα, αλλά και στη Λευκωσία.

    Β 

    [09] «Παίρνουμε τη διαπραγμάτευση στα χέρια μας»

    Σε εξέλιξη είναι το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, όπου πολύς κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των διοργανωτών με κεντρικό σύνθημα «Παίρνουμε τη διαπραγμάτευση στα χέρια μας - Γκρεμίζουμε τη λιτότητα».

    Αριστερές οργανώσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, τοπικές ομάδες και ενώσεις εργαζομένων έδωσαν από τις 19.30 ραντεβού μπροστά από τη Βουλή. "Ρήξη με τη λιτότητα" και "οι ζωές μας δεν ανήκουν στους δανειστές", "η αξιοπρέπεια δεν εξαγοράζεται", " δεν φοβόμαστε, δεν κάνουμε πίσω", ήταν από τα συνθήματα που κυριάρχησαν.

    «Το να είσαι σήμερα εδώ, μπορεί να διαβαστεί με δυο τρόπους» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Μ., που συμμετέχει στη συγκέντρωση. «Από τη μία πιέζουμε την κυβέρνηση να μην υποχωρήσει. Ο λαός θα είναι πάντα εδώ, όπως ήταν και πριν πέντε χρόνια στο Σύνταγμα. Από την άλλη, να δείξουμε στους δανειστές πως η κυβέρνηση δεν είναι μόνη της, τη στηρίζει ο κόσμος».

    Πολλά ήταν και τα πανό στα αγγλικά και τα γερμανικά, στέλνοντας μήνυμα και εκτός των συνόρων, όπως "Δημοκρατία στην Ελλάδα, Democracy in Europe, Demokratie fuer Europa".

    Συγκεντρώσεις κατά της λιτότητας πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες 25 πόλεις της Ελλάδας.

    Β 

    [10] Ε. Τσακαλώτος: Η Αθήνα μπορεί να κάνει παραχωρήσεις, όχι όμως στο θέμα της περικοπής των συντάξεων

    Η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να προβεί σε παραχωρήσεις προκειμένου να επιτευχθεί μία συμφωνία με τους πιστωτές της, αν η συμφωνία αυτή είναι «οικονομικά βιώσιμη», δεν προτίθεται, ωστόσο, να προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπές των συντάξεων, τόνισε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις Ευκλείδης Τσακαλώτος.

    Η Αθήνα θα αποδεχθεί μία συμφωνία μόνο εφόσον περιλαμβάνει το θέμα ενός βιώσιμου και εξυπηρετούμενου χρέους, όπως επίσης θέματα της χρηματοδότησης και επενδύσεων, τόνισε ο κύριος Τσακαλώτος,

    «Εάν τα έχουμε αυτά, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα υπογράψει τη συμφωνία» είπε ο ίδιος.

    «Εάν δεν υπάρξει αυτού του είδους η συμφωνία δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπογράψουμε κάτι που γνωρίζετε ότι πρόκειται να αποτύχει».

    Ο κ.Τσακαλώτος απέρριψε τις δηλώσεις περί Grexit από Ευρωπαίους αξιωματούχους ως μοχλό πίεσης στις συνομιλίες, επιβεβαίωσε ωστόσο ότι η Αθήνα δεν έχει τα χρήματα προκειμένου να πληρώσει τη δόση του 1,6 δισεκ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την 30ή Ιουνίου χωρίς να έχει προηγηθεί μία συμφωνία με τους πιστωτές που θα ανοίγει το δρόμο της χρηματοδότησης.

    Β 

    [11] Γ. Βαρουφάκης: Στο Eurogroup θα παρουσιάσουμε αυτό που θεωρούμε ότι είναι το πολιτικό και ηθικό μας καθήκον

    Για «φιλόδοξη ατζέντα μεταρρυθμίσεων» αλλά και «συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο» μίλησε ο κ. Βαρουφάκης κατά την συνάντηση του στον ΟΟΣΑ με τον Γενικό Γραμματέα Άνχελ Γκουρία καθώς και με τα κλιμάκια των εμπειρογνωμόνων.

    «Αυτή η κυβέρνηση εκλέχθηκε με μια πολύ φιλόδοξη ατζέντα μεταρρυθμίσεων» δήλωσε προς τους δημοσιογράφους κατά την έξοδό του. « Ο ΟΟΣΑ είναι μεγάλος σύμμαχος στο σχεδιασμό του μεταρρυθμιστικού μας προγράμματος, αλλά και στη εφαρμογή και επίβλεψή του».

    Ο υπουργός εξήγησε ότι το πρόγραμμα αυτό είναι «εντελώς ξεχωριστό από τις συζητήσεις και τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και τους θεσμούς, είναι όμως ένα κομμάτι του έργου της κυβέρνησης», είπε και πρόσθεσε:

    «Ελπίζω οι θεσμοί να λάβουν υπόψιν τους τη μεταρρυθμιστική αυτή ατζέντα, που είναι ελληνικής προέλευσης, ο δε ελληνικός λαός να την αποδεχθεί θετικά, σε αντίθεση με τις προηγούμενες ατζέντες που έδωσαν κακό όνομα στον όρο μεταρρύθμιση», δήλωσε.

    Στο ερώτημα εάν θα παρουσιάσει την ατζέντα αυτή αύριο στο Λουξεμβούργο, εξήγησε ότι οι συνεδριάσεις στο Eurogroup είναι ετοιμασμένες και «χορογραφημένες» εκ των προτέρων και δεν υπάρχουν περιθώρια για πιο εκτενείς και λεπτομερείς συζητήσεις.

    «Αύριο θα παρουσιάσουμε αυτό που θεωρούμε ότι είναι το πολιτικό και ηθικό μας καθήκον, ώστε να φθάσουμε σε μια συμφωνία πολύ γρήγορα» υπογράμμισε.

    [12] Νέα ανανεώσιμη πηγή ενέργειας παράγει ηλεκτρισμό από την εξάτμιση του νερού και την υγρασία

    Η εξάτμιση του νερού και η υγρασία της ατμόσφαιρας μπορούν να αποτελέσουν μια ακόμη ανανέωσιμη πηγή ενέργειας, παράγοντας «καθαρό» ηλεκτρικό ρεύμα ικανό μελλοντικά να τροφοδοτήσει ρομπότ, ηλεκτρονικούς αισθητήρες, ακόμη και μικρά ηλεκτρικά οχήματα.Β 

    Τη σχετική ανακάλυψη έκαναν ερευνητές στις ΗΠΑ, οι οποίοι ανέπτυξαν ήδη δύο πρωτοποπριακές συσκευές, οι οποίες κινούνται με ηλεκτρισμό παραγόμενο απευθείας από την εξάτμιση του νερού. Η μία μηχανή πλέει στο νερό και έχει ένα φωτάκι LED που αναβοσβήνει, ενώ η άλλη κινεί ένα μικροσκοπικό αυτοκίνητο-παιγνίδι βάρους 100 γραμμαρίων.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Οζγκούρ Σαχίν, αναπληρωτή καθηγητή βιολογικών επιστημών και φυσικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature Communications", προβλέπουν ότι αν η τεχνολογία τους εφαρμοσθεί σε μεγαλύτερη κλίμακα μεγέθους, μια μέρα θα παράγει ηλεκτρισμό από γιγάντιες πλωτές γεννήτριες (κάτι ανάλογο με τις ανεμογεννήτριες), εγκατεστημένες σε παραλίες, λίμνες ή άλλα μέρη με νερό.Β 

    «Η εξάτμιση είναι μια θεμελιώδης δύναμη της φύσης. Βρίσκεται παντού και είναι πιο ισχυρή από άλλες δυνάμεις όπως ο άνεμος και τα κύματα» δήλωσε ο Σαχίν.Β 


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 17 June 2015 - 20:32:18 UTC