Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φ. Γεννηματά: Ο ΣΥΡΙΖΑ πελαγοδρομεί χωρίς πυξίδα
  • [02] Παραιτείται από το Ευρωκοινοβούλιο ο Μ. Γλέζος με τη συμπλήρωση ενός χρόνου θητείας
  • [03] Ως απαράδεκτη επέστρεψε την Έκθεση Στουρνάρα η Πρόεδρος της Βουλής
  • [04] Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών είναι αντίθετοι με τη διαγραφή χρέους
  • [05] Π. Μοσκοβισί: Περιμένουμε από την Ελλάδα μέτρα για τον ΦΠΑ, τις συντάξεις και το έλλειμμα
  • [06] Tράπεζα της Ελλάδος: Σενάριο καταστροφής της ελληνικής οικονομίας από ενδεχόμενο Grexit
  • [07] Το κόστος της βίας σε ολόκληρο τον κόσμο ξεπέρασε τα 14 τρισ. δολάρια το 2014
  • [08] Tίγρης σκότωσε έναν άνδρα στο κέντρο της Τιφλίδας
  • [09] Το Grexit θα ήταν ένα πλήγμα διαρκείας, λέει ο πρώην επικεφαλής της ΕΕ Χέρμαν φαν Ρόμπαϊ
  • [10] Μπαλασόπουλος: Στο ΚΔΑΥ Ασπροπύργου μεταφέρονταν κοινά σκουπίδια και «βαπτίζονταν» ανακυκλώσιμα
  • [11] Βράβευση του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
  • [12] Απορρίφθηκε η αίτηση αποφυλάκισης της Β. Σταμάτη
  • [13] Σε δύο εβδομάδες η ΚΥΑ για τη μετατροπή του κτήματος Τατοΐου σε πάρκο αναψυχής
  • [14] Στον ΠτΔ αύριο ο Αντώνης Σαμαράς
  • [15] Αλ. Τσίπρας: Εμείς θα πούμε το μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι
  • [16] Λίγες ελπίδες να επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα στο Eurogroup έχει ο Σόιμπλε

  • [01] Φ. Γεννηματά: Ο ΣΥΡΙΖΑ πελαγοδρομεί χωρίς πυξίδα

    «Προσήλθα στη συνάντηση με αισθήματα έντονου προβληματισμού και ανησυχίας και αποχώρησα από το Μέγαρο Μαξίμου με τα ίδια, δυστυχώς, αισθήματα» ανέφερε στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ η νέα πρόεδρος του Κινήματος, Φώφη Γεννηματά, η οποία προήδρευσε στην πρώτη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη. Η συνεδρίαση ξεκίνησε λίγο μετά το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε μία ώρα αργότερα.

    Η κ. Γεννηματά πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός τής είπε ότι όρος και προϋπόθεση για την όποια συμφωνία είναι η απομείωση του χρέους, στη βάση της πρότασης που έχει καταθέσει η κυβέρνηση.

    Η νέα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι πελαγοδρομεί χωρίς πυξίδα, χωρίς στόχους και κυρίως χωρίς αποτέλεσμα και πως δεν είχε και δεν έχει ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο διαπραγμάτευσης, με επιχειρήματα, με αξιόπιστες ρεαλιστικές εναλλακτικές προτάσεις, με διεθνή ερείσματα. «Έχει διαπράξει σοβαρά λάθη στρατηγικής και τακτικής, έχει βυθίσει την ελληνική οικονομία σε ασφυξία, ανασφάλεια και αισθητή, πρόσθετη ύφεση» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, κόβοντας γέφυρες με φίλους και δυνητικά συμμάχους της Ελλάδας, εξαντλώντας την ανοχή και την υπομονή τους, καθώς και κάθε διάθεση ευμενούς θετικής στάσης και ουσιαστικής βοήθειας. Συνεχίζει και σήμερα να ρίχνει λάδι στη φωτιά».

    Η κ. Γεννηματά εκτίμησε ότι ένα σημαντικό ποσοστό που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, μέρα με τη μέρα συνειδητοποιεί ότι παραπλανήθηκε και πως ο Αλέξης Τσίπρας είναι αμήχανος και παγιδευμένος μέσα στο κυβερνητικό-κομματικό κομφούζιο του ΣΥΡΙΖΑ,Β από προκλητικά αντιφατικές δηλώσεις των βουλευτών του και από τις καθημερινές κορώνες των διάφορων ομάδων του κόμματός του.

    [02] Παραιτείται από το Ευρωκοινοβούλιο ο Μ. Γλέζος με τη συμπλήρωση ενός χρόνου θητείας

    «Με αφορμή τα δημοσιεύματα που αφορούν την "παραίτηση" μου διευκρινίζω, ότι όπως είχα υποσχεθεί, αυτή θα γίνει με την συμπλήρωση ενός χρόνου. Έτσι και θα γίνει», αναφέρει σε δήλωση του ο Μανώλης Γλέζος.

    Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς συμπληρώνει ότι «ο χρόνος ολοκληρώνεται τον Ιούλιο και μέχρι τότε παραμένω ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ».

    Νωρίτερα υπήρξαν πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές σύμφωνα με τις οποίες ο Μανώλης Γλέζος υπέβαλε την παραίτησή του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ότι θα αποχωρήσει με τη συμπλήρωση ενός χρόνου θητείας του.

    Τη θέση του, από τις 8 Ιουλίου οπότε θα ισχύσει η παραίτηση, θα καταλάβει ο Γιάννης Μηλιός, καθώς ο Νίκος Χουντής που προηγείτο στον κατάλογο των επιλαχόντων, είναι βουλευτής και αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

    Β 

    Β 

    [03] Ως απαράδεκτη επέστρεψε την Έκθεση Στουρνάρα η Πρόεδρος της Βουλής

    Ως απαράδεκτο επιστρέφει η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, το έγγραφο που απέστειλε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στη Βουλή και το οποίο αναφέρεται στην Ετήσια Έκθεση της ΤτΕ, για τη Νομισματική Πολιτική 2014-2015.

    Η κυρία Κωνσταντοπούλου, από την έδρα της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος, κατηγόρησε με σφοδρότητα τον κ. Στουρνάρα πως επιχειρεί με την κίνηση αυτή απαράδεκτη παρέμβαση και στην υλοποίηση της λαϊκής εντολής και στην λειτουργία του Κοινοβουλίου.

    Αιτιολόγησε, πως η ίδια ως Πρόεδρος της Βουλής ενημερώθηκε επί της έδρας ότι ο κ. Στουρνάρας απέστειλε στις 10.40 το πρωί μια γνωστοποίηση με συνημμένο ένα στικάκι και υστερόγραφο ότι τις επόμενες ημέρες θα αποσταλεί στη Βουλή αντίγραφο της Ετήσιας Έκθεσης της ΤτΕ για την πορεία της Οικονομίας. Την προηγούμενη όμως, είχε υπάρξει διαρροή για την οποία δεν είχε θεσμικά ενημερώσει και έσπευσε να αποστείλει «στα κλεφτά» ένα διαβιβαστικό για να «παρέμβει απαραδέκτως» στην διαδικασία. Όπως είπε η κα Κωνσταντοπούλου, αυτά έπραξε ο κ. Στουρνάρας, ενώ έχει αρνηθεί να αποστείλει στοιχεία που του έχει ζητήσει η Επιτροπή, επικαλούμενος το τραπεζικό απόρρητο, κι ενώ χθες γνωστοποιήθηκε ότι η Επιτροπή Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος θα ανακοινώσει τα προκαταρκτικά της αποτελέσματα. Τέτοια ήταν η σπουδή παρέμβασής του ώστε να παραδώσει την Έκθεση της ΤτΕ και να προβεί σε κρίσεις και διατυπώσεις που επηρεάζουν αυτά που τεκταίνονται. «Θα περιμένω τις επόμενες ημέρες να εκτυπωθεί η Έκθεση, που τόσο εσπευσμένα στάλθηκε. Το ελληνικό Κοινοβούλιο δεν παραλαμβάνει στικάκια» τόνισε η κα Κωνσταντοπούλου.

    Κατηγόρησε τον κ. Στουρνάρα ότι παραβίασε τις υποχρεώσεις του ως διοικητή της ΤτΕ, όταν πραγματοποίησε ωμή παρέμβαση τον περασμένο Δεκέμβριο στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, δημιουργώντας κλίμα ανασφάλειας το οποίο και τώρα τροφοδοτεί. Μάλιστα είπε πως αυτή η επιστολή, αποτελεί καλή αφορμή ώστε και η Επιτροπή Αλήθειας του Δημόσιου Χρέους να καλέσει τον κ. Στουρνάρα για να απαντήσει γιατί παρεμβαίνει με αυτό τον τρόπο, επιχειρώντας αντιδημοκρατικά να διαμορφώσει τετελεσμένα και να αποτρέψει την αποτελεσματική διεκδίκηση.

    Η πρόεδρος της Βουλής είπε επίσης ότι το γεγονός αυτό, για το οποίο ενημερώθηκε από έδρας, είναι «δηλωτικό του πως τα ίδια πρόσωπα, οι ίδιοι μηχανισμοί, τα ίδια συμφέροντα από διαφορετικές θέσεις εναλλασσόμενα σε διαφορετικές θέσεις και τεχνοκρατικής δεσποτείας η επιδιώκουν να παραβιάσουν το δικαίωμα του λαού στην διαφάνεια και να επηρεάζουν τις εξελίξεις».

    [04] Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών είναι αντίθετοι με τη διαγραφή χρέους

    Αντίθετοι σε μία διαγραφή του ελληνικού χρέους παραμένουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Η επιλογή της διαγραφής του ελληνικού χρέους μελετάται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    «Επειδή είμαστε αντίθετοι επί της αρχής στη διαγραφή χρέους, έχουμε μεγαλύτερο κίνητρο να επιμείνουμε στο πλαίσιο που συμφωνήθηκε από το Eurogroup», είπε ο Ντάισελμπλουμ στην Επιτροπή Οικονομικών του ολλανδικού κοινοβουλίου.

    Ο Oλλανδός υπουργός Οικονομικών εκτίμησε επίσης πως η πιθανότητα να επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα μέχρι την Πέμπτη είναι «πολύ μικρή».

    [05] Π. Μοσκοβισί: Περιμένουμε από την Ελλάδα μέτρα για τον ΦΠΑ, τις συντάξεις και το έλλειμμα

    Οι απαιτήσεις των θεσμών από την Ελλάδα είναι κάθε άλλο παρά «τρελές», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. Η αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup θα είναι «δύσκολη», αλλά θα έχει στόχο να υπάρξει κίνηση προς τα εμπρός, δήλωσε ακόμη ο Επίτροπος, προσθέτοντας ότι θα συζητηθούν τα επίμαχα ζητήματα των συντελεστών ΦΠΑ, των συντάξεων και του ελλείμματος του προϋπολογισμού.

    «Περιμένουμε συγκεκριμένα μέτρα στα τρία αυτά σημεία. Δεν ζητάμε τρελά πράγματα», δήλωσε ο Μοσκοβισί στον βελγικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL. Ωστόσο, είπε, υπάρχει ανάγκη για ένα ανθρωπιστικό πρόγραμμα, «αλλά θα πρέπει να υπάρχει και ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, επειδή ζούμε σε μία παγκόσμια οικονομία της αγοράς και η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να παραμένει στο περιθώριο».

    Β 

    [06] Tράπεζα της Ελλάδος: Σενάριο καταστροφής της ελληνικής οικονομίας από ενδεχόμενο Grexit

    Υπέρ της άνευ όρων συμφωνίας με τους θεσμούς τάσσεται η Τράπεζα της Ελλάδας, η οποία μάλιστα παραθέτει σενάριο καταστροφής της ελληνικής οικονομίας, στην περίπτωση αρνητικής εξέλιξης των διαπραγματεύσεων.

    Στην Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2014 - 2015 που παρουσίασε ο Διοικητής της Τράπεζας Γ.Στουρνάρας, υπάρχει εκτενής αναφορά στο θέμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Θεσμών. Ειδικότερα επισημαίνεται ότι «η σύναψη μιας νέας συμφωνίας με τους εταίρους είναι απαραίτητη προκειμένου να αποσοβηθούν οι άμεσοι κίνδυνοι που υπάρχουν σήμερα για την οικονομία, να περιοριστεί η αβεβαιότητα και να δοθεί μια διατηρήσιμη αναπτυξιακή προοπτική στη χώρα». Αντίθετα, πάντα κατά την Έκθεση, αν οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών δεν τελεσφορήσουν, τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και πιθανότατα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην περίπτωση αυτή και σύμφωνα με το σενάριο που παραθέτει η Τράπεζα της Ελλάδας« μια ελεγχόμενη κρίση χρέους, όπως αυτή που διαχειριζόμαστε σήμερα με τη βοήθεια των εταίρων, θα μετατραπεί σε ανεξέλεγκτη κρίση, με μεγάλους κινδύνους για το τραπεζικό σύστημα και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Η έξοδος από το ευρώ θα προσθέσει στο ήδη βεβαρημένο περιβάλλον μια νέα οξύτατη συναλλαγματική κρίση που θα εκτινάξει τον πληθωρισμό».

    Δυσοίωνες εξ' άλλου είναι προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και επισείει τον κίνδυνο της επιστροφής στην ύφεση, εξαιτίας, όπως υποστηρίζει, της αβεβαιότητας που επικράτησε τους τελευταίους μήνες του 2014 και εντεύθεν.

    Στην Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική, επισημαίνεται ότι οι προβλέψεις για την άνοδο του ΑΕΠ το 2015 και επιτάχυνση της ανόδου το 2016 έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω. Μάλιστα όπως επισημαίνεται η κατάσταση είναι τόσο ρευστή ώστε οι προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας παραμένουν ιδιαίτερα επισφαλείς .

    [07] Το κόστος της βίας σε ολόκληρο τον κόσμο ξεπέρασε τα 14 τρισ. δολάρια το 2014

    Το κόστος της βίας σε ολόκληρο τον κόσμο έφθασε στο ποσό ρεκόρ των 14,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2014, ποσό που αντιστοιχεί στο μέγεθος των οικονομιών της Βραζιλίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου μαζί, αναφέρει έκθεση για την παγκόσμια ασφάλεια που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    Το χάσμα ανάμεσα στις λιγότερο και στις περισσότερο ειρηνικές περιοχές του κόσμου έχει βαθύνει με πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής να βυθίζονται σε αυξανόμενη βία, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου για την Οικονομία και την Ειρήνη (IEP) που εδρεύει στην Αυστραλία.

    Η Συρία κατατάσσεται ως η λιγότερο ειρηνική χώρα στην έκθεση Παγκόσμιος Δείκτης Ειρήνης 2015, ενώ στη Λιβύη καταγράφηκε η σοβαρότερη επιδείνωση της κατάστασης στον τομέα αυτόν. Η Ισλανδία παραμένει η πιο ειρηνική χώρα.

    «Το κόστος της βίας έχει εν πολλοίς συνδεθεί με την αύξηση των θανάτων σε εμπόλεμες περιοχές, τις συνεχιζόμενες οικονομικές συνέπειες από τις συγκρούσεις στις χώρες αυτές και το αυξημένο κόστος που συνδέεται με τους εκτοπισμένους», δήλωσε ο ιδρυτής του IEP Στιβ Κιλελέα στο Ίδρυμα Τόμσον Ρόιτερς σε τηλεφωνική του συνέντευξη από το Λονδίνο.

    Β 

    [08] Tίγρης σκότωσε έναν άνδρα στο κέντρο της Τιφλίδας

    Μία τίγρης, η οποία είχε διαφύγει από τον ζωολογικό κήπο στην Β Τιφλίδα στη διάρκεια των πλημμυρών που σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα της Γεωργίας, σκότωσε έναν άνδρα στο κέντρο της πόλης.

    «Μία τίγρης από τον ζωολογικό κήπο σκότωσε έναν άνδρα κοντά στην Πλατεία Ηρώων. Έχουν αναπτυχθεί άνδρες των ειδικών δυνάμεων και παρακολουθούν τα ίχνη του ζώου», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

    Σύμφωνα με το BBC, όταν η αστυνομία έφθασε επί τόπου, η τίγρης δεν βρισκόταν εκεί και παραμένει άγνωστο που κατευθύνθηκε.

    Η τραγωδία σημειώθηκε έπειτα από την υποβάθμιση του κινδύνου, από τις αρχές του ζωολογικού κήπου, σύμφωνα με τις οποίες τα άγρια ζώα που αγνοούνταν--λιοντάρια και τίγρεις--βρέθηκαν όλα νεκρά.

    Οι υπάλληλοι του ζωολογικού κήπου ανακοίνωσαν ότι δεν έχει βρεθεί ακόμη ένα τζάγκουαρ αλλά δεν τρέφουν πολλές ελπίδες ότι θα βρεθεί ζωντανό.

    Το σαββατοκύριακο, δεκάδες ζώα διέφυγαν από τον Ζωολογικό Κήπο της Τιφλίδας μετά τις σφοδρές πλημμύρες που προκάλεσαν χάος στη γεωργιανή πρωτεύουσα, η οποία έχει πληθυσμό 1,1 εκατομμύρια κατοίκους.

    Οι κάτοικοι έχουν κληθεί να παραμένουν μέσα στα σπίτια τους όσο τα ζώα κυκλοφορούν ελεύθερα στον δρόμο.

    [09] Το Grexit θα ήταν ένα πλήγμα διαρκείας, λέει ο πρώην επικεφαλής της ΕΕ Χέρμαν φαν Ρόμπαϊ

    Μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν ένα πλήγμα διαρκείας για την Ελλάδα, αλλά και για το πιο φιλόδοξο πολιτικό και οικονομικό πρόγραμμα της ΕΕ, δήλωσε ο πρώην επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρόμπαϊ.

    Όπως ανέφερε συνέδριο στις Βρυξέλλες, αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ, αυτό θα έχει επίσης γεωπολιτικές επιπτώσεις στην τρέχουσα αντιπαράθεση με τη Ρωσία αναφορικά με την Ουκρανία, καθώς η Μόσχα θα θεωρούσε αδύναμη την Ευρώπη.

    «Όλοι πρέπει να αντιληφθούν πως από τη στιγμή που βγαίνεις, δεν θα έλεγα ότι είναι για πάντα ... όμως είναι για πολύ, πολύ καιρό», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος των συνόδων κορυφής της ΕΕ, η θητεία του οποίου έληξε τον Οκτώβριο.

    «Η απόφαση αυτή ... για αποχώρηση αφορά κατά κάποιον τρόπο γενιές και γενιές».

    Το μεγαλύτερο θύμα ενός τέτοιου αποτελέσματος θα ήταν ο ελληνικός λαός, πρόσθεσε, όμως η ευρωζώνη θα ζημιωνόταν επίσης επειδή θα δημιουργούνταν ανησυχίες μήπως εμφανισθεί στο μέλλον μια άλλη κρίση κάπου στην ευρωζώνη.

    Ο φαν Ρόμπαϊ κάλεσε όλες τις πλευρές να λάβουν υπόψη τις πολιτικές και γεωπολιτικές επιπτώσεις ενός τέτοιου βήματος και όχι μόνο τα οικονομικά και χρηματοπιστωτικά επιχειρήματα.

    [10] Μπαλασόπουλος: Στο ΚΔΑΥ Ασπροπύργου μεταφέρονταν κοινά σκουπίδια και «βαπτίζονταν» ανακυκλώσιμα

    Έντονη «δυσοσμία» παρανομιών με τη διαχείριση των απορριμμάτων ανέδειξε η πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά στο κέντρο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο.

    Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κάνει λόγο για κυκλώματα που θησαυρίζουν μεταφέροντας παράνομα στο ΧΥΤΑ Φυλής σύμμεικτα απορρίμματα (κοινά σκουπίδια) ως υπολείμματα ανακύκλωσης. Είναι πολλές οι καταγγελίες που αναφέρουν ότι χρησιμοποιούνται Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), όπως αυτό του Ασπροπύργου που κάηκε, για να μεταφέρονται τα κοινά σκουπίδια και στη συνέχεια εκεί «βαπτίζονται» ως υπολείμματα των μπλε κάδων προκειμένου να έχουν πολύ χαμηλότερη ή και καθόλου χρέωση,έναντι των σύμμεικτων που χρεώνονται με 60-70 ευρώ/τόνος. Η μεταφορά τους στον ΧΥΤΑ γίνεται κυρίως κατά τις νυχτερινές ώρες για προφανείς λόγους.

    Ο κ. Μπαλασόπουλος τονίζει ότι η Ομοσπονδία έκανε αναφορά στην Εισαγγελέα Περιβάλλοντος αποκαλύπτοντας πώς φορτία σύμμεικτων απορριμμάτων από την Πελοπόννησο και νησιά του Αιγαίου, όπως η Μύκονος, μεταφέρονταν παράνομα στην Αττική. Ενδεικτικά, το 2013 κατέφτασαν σε εγκαταλειμμένο χώρο του λιμανιού στην Ελευσίνα δεκάδες κοντέινερ από τη Μύκονο, υποτίθεται με ανακυκλώσιμα υλικά από τους μπλε κάδους του νησιού με προορισμό το ΚΔΑΥ Ασπροπύργου. Η έντονη δυσοσμία, όμως, προκάλεσε υποψίες και κατόπιν αυτοψίας από τις αρμόδιες αρχές διαπιστώθηκε ότι ήταν κοινά σκουπίδια.

    Επίσης, συνελήφθη ιδιώτης στο νομό Ηλείας να μεταφέρει τα σκουπίδια της Πελοποννήσου στο ΚΔΑΥ Κορωπίου.

    [11] Βράβευση του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

    Με το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη, ως αναγνώριση σε εκείνους που αγωνίζονται για μία καλύτερη κοινωνία, θα τιμηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μαζί με άλλες 46 οργανώσεις από όλη την Ευρώπη, το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού.

    «Η καλύτερη βράβευση θα είναι εάν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πιέσει την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, ώστε να αποκλειστεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας από οποιαδήποτε διαπραγμάτευση και παράλληλα να χρηματοδοτηθεί με επιπλέον χρήματα, ώστε να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες, λόγω της παρατεταμένης ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα μας» αναφέρουν οι εκπρόσωποί του.

    Επίσης, οι εθελοντές του Κοινωνικού Ιατρείου επισημαίνουν ότι «το δικαίωμα της πρόσβασης όλων των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας είναι ισότιμο με την πρόσβασή τους σε τροφή, νερό και παιδεία» και οι ίδιοι αγωνίζονται για μία καλύτερη κοινωνία, όπου ο πολίτης θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, ανεξάρτητα από το εάν έχει να πληρώσει ή όχι, και διεκδικούν αυτό το αγαθό ως ανθρώπινο δικαίωμα και όχι απλά ως άλλη μία κοινωνική παροχή που το κράτος μπορεί να περικόπτει, ανάλογα με το εάν έχει χρήματα ή όχι.

    Β 

    [12] Απορρίφθηκε η αίτηση αποφυλάκισης της Β. Σταμάτη

    «Όχι» για έκτη φορά άκουσε από τη Δικαιοσύνη η Βίκυ Σταμάτη στο αίτημά της να αφεθεί ελεύθερη, απόφαση που προκάλεσε τον έντονο εκνευρισμό της.

    Με απόφασή του, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ενώπιον του οποίου εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση των παράνομων αμοιβών του Άκη Τσοχατζόπουλου για εξοπλιστικά προγράμματα, απέρριψε την αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής της, που υπέβαλε η κ. Σταμάτη, επικαλούμενη την κατάσταση της υγείας της και την ανάγκη του ανήλικου παιδιού της να έχει κοντά του τη μητέρα του.

    Το δικαστήριο υιοθέτησε ανάλογη πρόταση του εισαγγελέα, ο οποίος αμφισβήτησε την κατάσταση της υγείας που επικαλείται η καταδικασμένη σε δωδεκαετή κάθειρξη σύζυγος του πρώην υπουργού Άμυνας.

    «Η κατηγορούμενη δεν δίνει την εικόνα μίας ψυχικά διαταραγμένης γυναίκας» είχε πει χαρακτηριστικά ο εισαγγελικός λειτουργός για να καταλήξει: «Σε κάθε περίπτωση, όμως, η παραμονή της στοΒ ΔρομοκαΐτειοΒ θα συνδράμει στην παροχή βοήθειας προς αυτήν».

    [13] Σε δύο εβδομάδες η ΚΥΑ για τη μετατροπή του κτήματος Τατοΐου σε πάρκο αναψυχής

    Εν έτει 2015 το Τατόι βγαίνει και πάλι από τη λήθη. Το υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε σε ολιγοήμερη διαβούλευση το σχέδιο χρήσεων, που αφορά στην αξιοποίηση του. Η πρόταση, που βασίζεται σε παλαιότερη μελέτη του Οργανισμού Αθήνας (καταργηθέντος πλέον), προβλέπει τη μετατροπή του κτήματος σε πάρκο αναψυχής, στο οποίο κυρίαρχο ρόλο θα έχει ο συνδυασμός Πολιτισμού και φυσιολατρικών δραστηριοτήτων. Η ΚΥΑ προβλεπόταν στο προεδρικό διάταγμα για την προστασία της Πάρνηθας, στην περιοχή της οποίας υπάγεται.

    Σε ότι αφορά το τελικό σχέδιο της ΚΥΑ, στενός συνεργάτης του υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση, ενώ έχουν κατατεθεί αρκετές απόψεις τις οποίες επεξεργαζόμαστε. Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα γίνουν συναντήσεις με τους δήμους και τον Φορέα Διαχείρισης έτσι ώστε στο τέλος Ιουνίου, αρχές Ιουλίου, να έχουμε καταλήξει στο τελικό κείμενο της ΚΥΑ».

    Το ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε με ανθρώπους που γνωρίζουν το Τατόι και καταβάλλουν εδώ και χρόνια προσπάθειες για την προστασία και την ανάδειξη ενός μνημείου της Φύσης, του Πολιτισμού και της Αρχιτεκτονικής. Ποιοι είναι αυτοί; Ο ιστορικός Κώστας Σταματόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και ο Βασίλης Κουτσαβλής, πρόεδρος του Σωματείου Φίλοι Κτήματος Τατοΐου που αριθμεί 5.000 μέλη. Και οι δύο συμφωνούν σε ποσοστό 70% με το σχέδιο, αλλά έχουν και τις «κόκκινες γραμμές» τους. Ζητούν τροποποιήσεις των προεδρικών διαταγμάτων, ώστε να προβλεφθούν όλες οι νέες χρήσεις, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι η Κοινωνία των Πολιτών ιστορικά στεκόταν και θα στέκεται πάντα στο πλευρό της Πολιτείας, στα μεγάλα εθνικά θέματα.

    [14] Στον ΠτΔ αύριο ο Αντώνης Σαμαράς

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο θα έχει αύριο ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο, στις 17:30, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Β 

    [15] Αλ. Τσίπρας: Εμείς θα πούμε το μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι

    Με την πρόταση μας καλύπτονται οι απαιτήσεις των θεσμών για τους δημοσιονομικούς στόχους και τις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση του με τον καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν.

    Ειδική αναφορά έκανε στη σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από το 2016. Υποστήριξε ότι οι αλλαγές από το 2016 έως το 2022 θα επιφέρουν εξοικονόμηση 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Το 2016 όμως δεν μπορεί η εξοικονόμηση είναι 1, 8 δισεκατομμύρια ευρώ αλλά 300 εκατομμύρια χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι σημαντική μεταρρύθμιση.

    Η επιμονή των θεσμών ότι τα χρήματα θα βρεθούν από περικοπές στις συντάξεις είναι ακατανόητη και γι αυτό απαιτείται να λάβουμε πολιτικές αποφάσεις.Αν η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης επιμείνει τότε θα πρέπει να πάρει το κόστος των αποφάσεων .

    Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει κάθε προσπάθεια για να καταστεί εφικτή η συμφωνία και τις ώρες που απομένουν θα συνεχίσει, ανέφερε ο πρωθυπουργός.Β Η ελληνική κυβέρνηση έχει συγκεκριμένη εντολή για να φέρει μια βιώσιμη συμφωνία δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

    Η ελληνική κυβέρνηση θα κρίνει την κατάληξη της διαπραγμάτευσης με κριτήριο την οικονομική βιωσιμότητα και την κοινωνική αποδοχή. Δεν είναι στο μυαλό μας η επιλογή να καλέσουμε τον ελληνικό λαό να αποφανθεί.

    Μπροστά μας έχουμε μια μόνο επιλογή να επιτύχουμε μια λύση που θα είναι αποδεκτή κα θα περάσει από την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο.Β Σε διαφορετική περίπτωση πάλι η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο θα πάρουν την απόφαση. Αν δεν έχουμε έντιμο συμβιβασμό πάλι εμείς θα πούμε το μεγάλο όχι.

    Πρωτοβουλία του καγκελάριου Φάιμαν για συμφωνία μέχρι τις 25 Ιουνίου.Β 

    Εν τω μεταξύ πρωτοβουλία διαμεσολάβησης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών με στόχο την σύγκλιση των θέσεων των δύο πλευρών και την επίτευξη συμφωνίας, ανέλαβε ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έκανε μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο Αυστριακός καγκελάριος στις δηλώσεις του εξέφρασε την πλήρη συμπαράστασή του στον ελληνικό λαό, τονίζοντας η κρίση δεν δημιουργήθηκε από τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν μέχρι τέλους προσπάθειες για μια συμφωνία επιμήκυνσης του προγράμματος που θα δώσει ανάσα , όχι μόνο άμεσα , αλλά και για τα επόμενα δύο, τρία και πέντε χρόνια όπως είπε χαρακτηριστικά .

    Πρέπει να προσπαθήσουμε για μια λύση, που δεν έχουμε ακόμη, είπε ο κ. Φάιμαν και τόνισε ότι πρέπει να ενταθούν οι συζητήσεις μέχρι την Σύνοδο Κορυφής στις 25 και 26 Ιουνίου και να έχουν αποτέλεσμα. Υπόσχομαι, σημείωσε ο Αυστριακός Καγκελάριος απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ότι θα σας υποστηρίξω πλήρως , ενώ σημείωσε ότι και ο κ. Γιούνκερ θέλει συμφωνία. Ο χρονικός ορίζοντας διευκρίνισε ο κ. Φάιμαν, έχει σχέση με το γεγονός ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να περάσουν την συμφωνία από τα κοινοβούλιά τους και οι προθεσμίες επιβάλλουν την επίτευξη συμφωνίας μέχρι τότε.

    [16] Λίγες ελπίδες να επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα στο Eurogroup έχει ο Σόιμπλε

    Λίγες ελπίδες ότι θα επιτευχθεί μια συμφωνία με την Ελλάδα αύριο Πέμπτη, κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης, τρέφει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε Γερμανός βουλευτής.

    Σύμφωνα με την πηγή αυτή, που μίλησε στους δημοσιογράφους ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία της, ο Σόιμπλε είπε ότι «τίποτα δεν είναι έτοιμο για να καταλήξουμε σε μια απόφαση αύριο Πέμπτη».

    Οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού έγιναν ενώπιον των βουλευτών που μετέχουν στην Επιτροπή Οικονομικών του γερμανικού κοινοβουλίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 17 June 2015 - 12:32:24 UTC