Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θετική η ILO για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων
  • [02] Κομισιόν: Είναι πιθανό να καταλήξουμε σε μια συμφωνία τις επόμενες ημέρες
  • [03] Τρεις νεκροί σε επεισόδια μετά τη δολοφονία ηγέτη ισλαμιστικής οργάνωσης στην Τουρκία
  • [04] Από την Πέμπτη η ΕΡΤ στους δέκτες
  • [05] Ελεύθεροι οι νυκτερινοί περίπατοι σε Πνύκα και Φιλοπάππου
  • [06] Σε εξέλιξη ο 2ος «μικρός» τελικός Άρης-ΠΑΟΚ
  • [07] Τσίπρας: Βρισκόμαστε στο πιο ουσιαστικό και κρίσιμο σημείο
  • [08] Στην Ελλάδα να δοθεί προοπτική και όχι εφιαλτικά σενάρια
  • [09] Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο ΥΠΑΠΕΝ για το εργοστάσιο που καίγεται στον Ασπρόπυργο
  • [10] Συντελεστές 6,5%, 12% και 23% για τον ΦΠΑ, προβλέπει η νέα πρόταση της κυβέρνησης

  • [01] Θετική η ILO για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων

    Η περαιτέρω συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) και η παροχή τεχνικής υποστήριξης σε μια σειρά από θέματα, τέθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης και ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης με τον γενικό διευθυντή της ILO Γκάι Ράιντερ.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της 104ης Γενικής Διάσκεψης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας που πραγματοποιείται στη Γενεύη.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, επαναβεβαιώθηκε η θετική τοποθέτηση του γενικού διευθυντή του ILO, απέναντι στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για την αποκατάσταση του κοινωνικού διαλόγου στην Ελλάδα και την επαναφορά του θεσμικού πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

    [02] Κομισιόν: Είναι πιθανό να καταλήξουμε σε μια συμφωνία τις επόμενες ημέρες

    Η Αθήνα και οι διεθνείς πιστωτές της μπορεί "μέσα στις επόμενες ημέρες" να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις που θα επέτρεπε την εκταμίευση της δόσης του δανείου της Ελλάδας που απομένει, εκτίμησε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

    "Είναι πιθανό να καταλήξουμε σε μια συμφωνία τις επόμενες ημέρες, αλλά χρειάζεται πριν από όλα πολιτική βούληση από μέρους των ελληνικών αρχών, λιγότεροι τακτικισμοί, ελιγμοί και περισσότερη δουλειά ουσίας", υποστήριξε ο Ντομπρόβσκις σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

    Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας - η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - βρίσκονται στη διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων μεταρρυθμίσεων και μέτρων που υπεβλήθησαν σήμερα από την Αθήνα.

    "Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών έγινε εντατική τεχνική δουλειά, είναι επομένως πιθανό να προχωρήσουμε", σημείωσε ο Ντομπρόβσκις. Μια συνάντηση εμπειρογνωμόνων έγινε το απόγευμα στο Brussels Group.

    "Αυτό που είναι σημαντικό τις επόμενες ημέρες, ή ακόμη και αύριο, είναι να βρεθεί μια συμφωνία για το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα (της Ελλάδας), τα μέτρα για να επιτευχθεί. Γίνονται συζητήσεις για τον ΦΠΑ, τις συντάξεις", πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

    [03] Τρεις νεκροί σε επεισόδια μετά τη δολοφονία ηγέτη ισλαμιστικής οργάνωσης στην Τουρκία

    Εκρηκτική κατάσταση επικρατεί εδώ και μερικές ώρες στο Ντιγιάρμπακιρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας όπου δολοφονήθηκε από αγνώστους στέλεχος του ισλαμιστικού ακροδεξιού κόμματος Huda-Par, το οποίο είναι γνωστό για τις σχέσεις μίσους με το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών. Οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες προς το παρόν. Πάντως μεταδίδονται και πληροφορίες για άλλους τρεις νεκρούς.

    Στη διάρκεια επεισοδίων τραυματίστηκαν επίσης τρεις δημοσιογράφοι και ένας αστυνομικός από αδέσποτες σφαίρες.

    Το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών με ανακοίνωσή του καταδίκασε την επίθεση.

    Η εκρηκτική αυτή κατάσταση, στο βαθμό που θα κλιμακωθεί, δεν αποκλείεται να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, όπου ο πολιτικός κόσμος ετοιμάζεται για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

    [04] Από την Πέμπτη η ΕΡΤ στους δέκτες

    Επιστρέφει στους δέκτες την Πέμπτη 11 Ιουνίου η ΕΡΤ με νέο πρόγραμμα.

    Το άνοιγμα θα κάνουν στις 06:00 οι δημοσιογράφοι Νίκος Αγγελίδης και Βασιλική Χαϊνά με την "Πρωινή Ενημέρωση" μέχρι τις 08:00 ενώ στη συνέχεια τη σκυτάλη θα πάρουν και μέχρι τις 10:00 η Μαριλένα Κατσίμη και ο Γιάννης Δάρρας και στη συνέχεια, μέχρι τις 12:00 ο Φάνης Παπαθανασίου και η Μάριον Μιχελιδάκη.

    Ο ενημερωτικός μαραθώνιος της ΕΡΤ θα συνεχιστεί στις 16:00 με την εκπομπή "OnERT" και τους Ελένη Χρονά και Ανδρέα Ροδίτη.

    Το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ημέρας θα μεταδοθεί στις 21:00 και θα το παρουσιάζει ο Πάνος Χαρίτος, ενώ η ανασκόπηση της ημέρας στο νυχτερινό δελτίο, στις 24:00.

    Στις 22:00 θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου "Το χαμένο σήμα της Δημοκρατίας" και στη συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση με τον δημιουργό.

    Στο πλαίσιο ανοίγματος της ΕΡΤ προγραμματίζεται μεγάλη συναυλία στο προαύλιο του Ραδιομεγάρου στις 20:00 από τα Μουσικά Σύνολα και υπό τη διεύθυνση του Στάθη Σούλη.

    Επί σκηνής επίσης θα βρεθούν πολλοί καλλιτέχνες, ανάμεσά τους οι: Θάνος Μικρούτσικος με την Αφροδίτη Μάνου και τον Κώστα Θωμαϊδη, η λαϊκή ορχήστρα Χρήστος Λεοντής υπό τη διεύθυνση του συνθέτη και με τη σύμπραξη των Ιωάννας Φόρτη και Ζαχαρία Καρούνη, ο Γιώργος Ανδρέου με την Ελένη Τσαλιγοπούλου, οι Encardia, ο Κώστας Λειβαδάς, ο Απόστολος Ρίζος και ο Νίκος Ζιώγαλας.

    [05] Ελεύθεροι οι νυκτερινοί περίπατοι σε Πνύκα και Φιλοπάππου

    Το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ' αριθμ. 2034/2015 απόφασή του άναψε το πράσινο φως για νυκτερινές επισκέψεις στους αρχαιολογικούς χώρους των λόφων της Πνύκας, των Νυμφών και των Μουσών - Φιλοπάππου και ακύρωσε μερικώς την από 5.2.2008 απόφαση του τότε υπουργού Πολιτισμού,που δεν έπτρεπε την νυκτερινή πρόσβαση.

    Ειδικότερα, με την εν λόγω υπουργική απόφαση χαρακτηρίστηκε ως οργανωμένος αρχαιολογικός χώρος ο ήδη αρχαιολογικός χώρος των τριών λόφων του κέντρου της Πρωτεύουσας της Πνύκας, των Νυμφών και των Μουσών - Φιλοπάππου και παράλληλα καθορίστηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις προστασίας και επίσκεψης του κοινού.

    [06] Σε εξέλιξη ο 2ος «μικρός» τελικός Άρης-ΠΑΟΚ

    Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα ο 2ος "μικρός" τελικός της Α1, ανάμεσα στον Άρη και τον ΠΑΟΚ. Η διεξαγωγή του γίνεται "κεκλεισμένων των θυρών", μετά την αρνητική ετυμηγορία του ΑΣΕΑΔ για την έφεση που κατέθεσε η ΚΑΕ Αρης κατά της πρωτόδικης τιμωρίας της, η οποία ήταν τέσσερις αγωνιστικές χωρίς φιλάθλους και 35.800 ευρώ πρόστιμο, για όσα διαδραματίστηκαν στον τρίτο προημιτελικό των πλέι οφ, στο Αλεξάνδρειο, με την ΑΕΚ.

    Υπενθυμίζεται πως τις δυο πρώτες αγωνιστικές της τιμωρίας τις εξέτισαν οι Θεσσαλονικείς στους δυο ημιτελικούς αγώνες των πλέι οφ με τον Ολυμπιακό.

    [07] Τσίπρας: Βρισκόμαστε στο πιο ουσιαστικό και κρίσιμο σημείο

    Βρισκόμαστε τώρα στο πιο ουσιαστικό και κρίσιμο σημείο των διαπραγματεύσεων και το κόμμα πρέπει να παίξει έναν ουσιαστικό ρόλο στήριξης της κυβερνητικής προσπάθειας εκτίμησε ο Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του προς την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την στήριξη που όπως είπε έχει η κυβέρνηση από την κοινωνία και υπό αυτό το πρίσμα, δεν εξετάζει σενάρια εκλογών.

    Σύμφωνα με κομματικές πηγές ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τα μέλη του οργάνου για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά και την κατάθεση των συμπληρωματικών προτάσεων της κυβέρνησης αναφορικά με το δημοσιονομικό και το χρέος.

    Όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές, η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην κατάθεση ουσιαστικών προτάσεων, που μπορούν να δώσουν μια βιώσιμη λύση. Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι τώρα βρισκόμαστε στο πιο ουσιαστικό και κρίσιμο σημείο των διαπραγματεύσεων και το Κόμμα πρέπει να παίξει έναν ουσιαστικό ρόλο στήριξης της κυβερνητικής προσπάθειας.

    Ο πρωθυπουργός έδωσε επίσης έμφαση στη σημασία του λαϊκού παράγοντα στη διαμόρφωση των εξελίξεων, εκτιμώντας ότι η στήριξη της κυβέρνησης από τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, αποτελεί και το πιο ισχυρό όπλο της χώρας στη διαπραγμάτευση. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει μια νωπή και ισχυρή λαϊκή εντολή την οποία και εφαρμόζει και δεν εξετάζει σενάρια εκλογών.

    [08] Στην Ελλάδα να δοθεί προοπτική και όχι εφιαλτικά σενάρια

    Στην Ελλάδα πρέπει να δοθεί προοπτική και όχι εφιαλτικά σενάρια -"από τη μια καταστροφή στην άλλη"- ούτως ώστε οι άνθρωποι να έχουν μια ευκαιρία, γιατί πρόκειται για τους Έλληνες πολίτες, γιατί πρόκειται για την κοινή προοπτική, τόνισε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη Βιέννη, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν.

    Ο καγκελάριος της Αυστρίας την ερχόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί την Αθήνα, έπειτα από πρόσκληση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, που έγινε στη διάρκεια της χθεσινής τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν οι δυο ηγέτες, σε πολύ καλό κλίμα.

    Στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις, που γίνονται σε ολοένα και συχνότερα διαστήματα, συζητούνται πιθανές καταστροφές, και το ερώτημα που τίθεται είναι αν θα αφήσουμε την Ελλάδα να ολισθαίνει από τη μια συζήτηση χρεοκοπίας στην άλλη, από την μια συζήτηση ενός Grexit στην επόμενη για Grexit, ή θα βρούμε μια κοινή λύση, επισήμανε ο καγκελάριος, για να προσθέσει ότι πιστεύει πως υπάρχει μια καλή ευκαιρία για να τερματιστεί αυτή η μόνιμη κατάσταση αδιεξόδου.

    Αυτό απαιτεί τη διεξαγωγή εντατικών συνομιλιών με την Ελλάδα, και θα πρέπει να υπάρξει επεξεργασία ενός σχεδίου για την Ελλάδα, ένα είδος πενταετούς σχεδίου, και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να φανεί ότι η Ευρώπη λαμβάνει σοβαρά υπόψη της τα προβλήματα στην Ελλάδα, ανέφερε ο κ. Φάιμαν, ο οποίος σε προχθεσινή συνέντευξή του σε αυστριακή εφημερίδα είχε προτείνει την αναβολή πληρωμών των δόσεων από την Ελλάδα για πέντε χρόνια.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε χθες στον Αυστριακό καγκελάριο και τον ευχαρίστησε που είναι ένας από τους πολιτικούς στην Ευρώπη που υποστηρίζει μια μακροπρόθεσμη λύση για την Ελλάδα, σημείωσε ο κ. Φάιμαν στις δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζοντας ότι κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τον πρωθυπουργό και με τους αρμόδιους της ελληνικής κυβέρνησης, γεγονός που ο ίδιος θεωρεί πολύ σημαντικό.

    [09] Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο ΥΠΑΠΕΝ για το εργοστάσιο που καίγεται στον Ασπρόπυργο

    Σύσκεψη για τη διαχείριση του προβλήματος που δημιουργήθηκε με το τοξικό νέφος που έχει προκαλέσει η φωτιά στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο διαλογής απορριμμάτων πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

    Νωρίτερα, σήμερα, στο χώρο μετέβησαν ειδικοί επιστήμονες από τη δ/νση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, από τον Δημόκριτο, από το Αστεροσκοπείο και Επιθεωρητές Περιβάλλοντος από το ΥΠΑΠΕΝ, προκειμένου να προβούν σε μετρήσεις ρύπων και τοξικών ουσιών.

    Σε κοινή ανακοίνωση, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (ΟΕΑ), Greenpeace και Δίκτυο Μεσόγειος SOS, αναφέρονται στην επικινδυνότητα των ουσιών που έχουν διαρρεύσει στην ατμόσφαιρα και ζητούν να διερευνηθεί το θέμα της ασφάλειας και της πυρασφάλειας αυτών των μονάδων.

    Σημειώνουν δε ότι είναι η δεύτερη καταστροφική πυρκαγιά σε εγκαταστάσεις ανακύκλωσης στην Αττική τα τελευταία δυο χρόνια και θέτουν το θέμα της σχέσης των Ρομά με την ανακύκλωση, σημειώνοντας ότι η Πολιτεία θα πρέπει πλέον να ασκήσει μια αποτελεσματική πολιτική όσον αφορά στην ένταξη αυτών των ανθρώπων στα επίσημα δίκτυα συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών.

    Σε ό,τι αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς του εργοστασίου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου "Γενική Ανακύκλωση Α.Ε." Δ. Λαζόπουλος είχε προσφύγει πριν από ένα μήνα σε χρήση του άρθρου 89, με αποτέλεσμα στις 12 Μαΐου 2015 να απολυθούν οι τελευταίοι (από τους εκατοντάδες) 16 εργαζόμενοι και να παραμείνουν ελάχιστοι για τη φύλαξη -κυρίως- των εγκαταστάσεων.

    Όπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δημοτικός σύμβουλος Αθηνών και συντονιστής της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και την Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) Πέτρος Κωνστατίνου, που είχε πρωτοστατήσει με το ΚΕΕΡΦΑ και την Ένωση Μεταναστών Εργατών -αφού ο κ. Λαζόπουλος απασχολούσε μεγάλο αριθμό αλλοδαπών- στις διαμαρτυρίες, "δυστυχώς αφέθηκε να καταστραφεί κάτω από μυστηριώδης συνθήκες ένα καθετοποιημένης λειτουργίας εργοστάσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, το οποίο θα έπρεπε να περάσει στο Δημόσιο και στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας Αττικής, ώστε να συνεχίσει να απασχολεί ένα σημαντικό αριθμό εργαζομένων".

    Ο ίδιος είχε συλληφθεί τον περασμένο Δεκέμβριο με 30 ακόμη εργαζόμενους του εργοστασίου, όταν με τον πρόεδρο της Πακιστανικής Κοινότητας Τζαβέντ Ασλάμ είχαν παρακινήσει τους απλήρωτους επί 8μήνο μόνιμους και συμβασιούχους εργάτες να προβούν σε επίσχεση εργασίας. "Ήταν η μεγαλύτερη ιδιωτική επιχείρηση στον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική" λέει ο κ. Κωνσταντίνου. "Ένα μεγαθήριο σε έκταση 25 στρεμμάτων με όλες τις σύγχρονες υποδομές λειτουργίας και ασφαλείας. Το 2008 το εγκαινίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και έκτοτε λειτουργούσε υπό άψογες συνθήκες. Είναι απορίας άξιον πώς εκδηλώθηκε η πυρκαγιά. Δεν είναι, βέβαια, τυχαίο ότι εκείνη την ημέρα η ισχύς του ανέμου ήταν 7 μποφόρ" προσθέτει.

    [10] Συντελεστές 6,5%, 12% και 23% για τον ΦΠΑ, προβλέπει η νέα πρόταση της κυβέρνησης

    Αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 12% από 11% της αρχικής πρότασης προβλέπει η νέα κυβερνητική πρόταση που υποβλήθηκε προς τους θεσμούς. Η νέα κυβερνητική πρόταση προβλέπει μεταξύ άλλων πρωτογενές πλεόνασμα 0,75% φέτος από ( 0,6% της αρχικής) και 1,75% για το 2016.

    Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές η κυβέρνηση ζητά επίσης σαφή δέσμευση από τους δανειστές για το χρόνο και τον τρόπο διευθέτησης του χρέους.

    Έτσι, με βάση τα νέα δεδομένα η πρόταση της ελληνικής πλευρά για τις αλλαγές στο ΦΠΑ διαμορφώνεται ως εξής:

    - 6,5% για τα φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου

    - 12% για εφημερίδες, περιοδικά, βασικά και φρέσκα τρόφιμα, τιμολόγια ρεύματος και νερού, ξενοδοχεία και εστιατόρια

    - 23% για όλα τα υπόλοιπα αγαθά

    Αδιευκρίνιστο είναι ακόμη το τι θα γίνει με το μειωμένο καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά. Ως γνωστόν υπήρχαν σκέψεις στην κυβέρνηση να μην καταργηθεί αλλά πρέπει να βρεθεί άλλο μέτρο ισοδύναμου αποτελέσματος γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη τη διατήρησή του.

    Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές η κυβέρνηση αναμένει την γραπτή απάντηση των εταίρων στις νέες προτάσεις της πριν την αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 9 June 2015 - 18:32:16 UTC