Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κάλεσμα ενότητας προς όλους τους Ελληνες απηύθυνε ο Π. Καμμένος
  • [02] Εκλογή προέδρου στη ΔΗΜΑΡ
  • [03] Απ. Τζιτζικώστας: Μόνοδρομος η συγκρότηση εθνικής κυβέρνησης
  • [04] «Το ΠΑΣΟΚ δεν θα διευκολύνει την κυβέρνηση να σταθεί αν δεν έχει πλειοψηφία»
  • [05] Κάμερον: Να παραμείνει ενωμένη η Ευρώπη στο θέμα των κυρώσεων
  • [06] Γ. Βαρουφάκης: Δεν θα υπογράψουμε συμφωνία που ανατροφοδοτεί την κρίση
  • [07] Κ. Χατζηδάκης: Ο ΟΟΣΑ σήμερα εκδικείται τον ΣΥΡΙΖΑ
  • [08] Εμπορεύσιμο το κοίτασμα φυσικού αερίου «Αφροδίτη» στην κυπριακή ΑΟΖ
  • [09] Συνάντηση Μέρκελ - Ομπάμα
  • [10] «Εξετάζουμε το ενδεχόμενο υιοθέτησης ενιαίου βιβλίου για κάθε μάθημα»
  • [11] Συνεχίζεται, ελεγχόμενη, η πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο
  • [12] Αβέβαιος ο Λουίς Ενρίκε για την παραμονή του στη Μπαρτσελόνα
  • [13] Η Λεβερκούζεν ανακοίνωσε την απόκτηση του Κ. Παπαδόπουλου
  • [14] Ενα εκατ. δολάρια για κάθε ψήφο φέρεται να ζητούσε από την Αίγυπτο ο Τζακ Γουόρνερ
  • [15] Εκτός 16άδας η Βουγιούκα
  • [16] «Αποστολή των εναλλακτικών προτάσεων από την Αθήνα το συντομότερο δυνατόν»

  • [01] Κάλεσμα ενότητας προς όλους τους Ελληνες απηύθυνε ο Π. Καμμένος

    Κάλεσμα ενότητας προς όλους τους Έλληνες, ανεξάρτητα πολιτικών επιλογών, να είναι ενωμένοι σε αυτήν την "τεράστιας εθνικής σημασίας στιγμή" απηύθυνε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμένος από το Σούλι, όπου εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για το ολοκαύτωμα του Κουγκίου.

    Ο κ. Καμένος, μετά την κορύφωση των εκδηλώσεων που έγινε με την αναπαράσταση της ανατίναξης του μοναστηριού από τον καλόγερο Σαμουήλ, επισήμανε ότι μήνυμα της σημερινής επετείου είναι πως "αυτός εδώ ο λαός που δέχθηκε στη διάρκεια της Ιστορίας του επιθέσεις, δεν μπορεί να μείνει σκλαβωμένος. Αυτά τα χώματα είναι ποτισμένα με το αίμα και τους αγώνες ανθρώπων που δεν παρέδωσαν τα κλειδιά της πατρίδας. Όταν ήρθε η ώρα, την ύστατη στιγμή, προτίμησαν το θάνατο από τη σκλαβιά".

    Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε ότι το μήνυμα είναι επίκαιρο στη σημερινή συγκυρία που διανύει η χώρα μας και είπε χαρακτηριστικά: "Αυτό ισχύει και σήμερα, όταν πλέον με οικονομικούς τρόπους και όχι με όπλα προσπαθούν κάποιοι να μας κάνουν να παραδώσουμε την Ελλάδα, την εθνική μας κυριαρχία. Θα πρέπει να καταλάβουν ότι η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα που θέλει συνεργασία με όλους, ότι δεν παραδίδει την εθνική κυριαρχία της και κυρίως δεν παραδίδει την αξιοπρέπεια της. Εάν έχουν στόχο να παραδώσουμε την αξιοπρέπεια μας με ανταλλάγματα, έχουν χτυπήσει πόρτα σε λάθος λαό, σε λάθος χώρα. Ο ελληνικός λαός ενωμένος θα ξαναπεί εάν χρειαστεί το μεγάλο "ΟΧΙ". Η κυβέρνηση έχει φτάσει πλέον στα όρια της λαϊκής εντολής. Δεν θα κάνουμε πίσω ούτε χιλιοστό. Τη λύση που έχει προτείνει η κυβέρνηση προς τους δανειστές, είναι και η τελευταία της λέξη".

    Μάλιστα ο κ Καμένος τόνισε στη συνέχεια: "Εάν θα το κάνουν Κούγκι, θα το κάνουν με δική τους ευθύνη". Και απηύθυνε μήνυμα ενότητας προς τον ελληνικό λαό: "Καλώ το σύνολο του ελληνικού λαού, ανεξάρτητα πολιτικών επιλογών, να είμαστε μαζί σε αυτήν την τεράστια εθνικής σημασίας στιγμή". Τέλος, ο υπουργός Άμυνας με την αναχώρησή του από το Σούλι ξεκίνησε περιοδεία στα στρατιωτικά φυλάκια της Ελληνο-Αλβανικής μεθορίου ενώ το βράδυ αναμένεται να διανυκτερεύσει σε φυλάκιο στο Γράμμο.

    [02] Εκλογή προέδρου στη ΔΗΜΑΡ

    Σήμερα, Κυριακή πρόκειται να πραγματοποιηθεί η εκλογή του προέδρου και της νέας Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ.

    Χθες με άνετη πλειοψηφία το Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ ενέκρινε τις θέσεις της Κέντρικής Επιτροπής για τον χαρακτήρα και την αυτόνομη φυσιογνωμία του κόμματος, ενώ με μεγάλη πλειοψηφία εγκρίθηκε τροπολογία στην οποία ασκείται κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την πολιτική που ακολουθεί και την καθυστέρηση στην προώθηση προοδευτικών μεταρρυθμίσεων.

    [03] Απ. Τζιτζικώστας: Μόνοδρομος η συγκρότηση εθνικής κυβέρνησης

    Μονόδρομο αποτελεί η συγκρότηση "εθνικής κυβέρνησης", κατά τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, καθώς "δεν έχουμε την πολυτέλεια ως χώρα για νέες εκλογές". Σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Δημοκρατία, σημειώνει ότι "άμεσα η κυβέρνηση πρέπει να καταλήξει σε μια έντιμη συμφωνία με τους εταίρους", οι οποίοι όσο περνά ο καιρός "προβάλλουν όλο και περισσότερες απαιτήσεις".

    Αναφερόμενος στην "εθνική συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων" σημειώνει ότι έπρεπε να είχε επιτευχθεί πριν το αδιέξοδο στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και προσθέτει ότι "τα κόμματα πρέπει να συγκρουσθούν με τον παλιό, κακό εαυτό τους ...και να προτάξουν τη συνεννόηση για τις εθνικές προτεραιότητες".

    Σε ό,τι αφορά τις διεργασίες εντός της Ν.Δ., σημειώνει ότι ο κ. Σαμαράς "πρέπει να αναλάβει πλήρως την ευθύνη" για την ήττα του κόμματος στις εκλογές και να ανοίξει "τις διαδικασίες στα θεσμικά όργανα". Συγκεκριμένα, αναφέρεται στη "διοργάνωση ανοικτού συνεδρίου το φθινόπωρο και εκεί να αποφασισθεί να δοθεί ο λόγος στη βάση, στα μέλη και στους φίλους της παράταξης. Ο κόσμος της παράταξης είναι αυτός που θα αποφασισθεί αν θα επαναβεβαιώσει την εντολή στον αρχηγό ή αν θα γυρίσει σελίδα".

    Όπως τονίζει ο κ. Τζιτζικώστας, η παράταξη της Ν.Δ. "δεν έχει μια συγκροτημένη πρόταση για το μέλλον, δεν έχει καταφέρει να πείσει τον κόσμο ότι μπορεί να αποτελέσει την αξιόπιστη επιλογή διακυβέρνησης του τόπου, την ώρα μάλιστα που αποδεικνύεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανταποκρίνεται στο μέγεθος της ευθύνης της εντολής των πολιτών".

    [04] «Το ΠΑΣΟΚ δεν θα διευκολύνει την κυβέρνηση να σταθεί αν δεν έχει πλειοψηφία»

    Η χώρα δεν έχει απεριόριστο χρόνο και το ΠΑΣΟΚ δεν θα διευκολύνει να σταθεί μια κυβέρνηση αν δεν έχει πλειοψηφία, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος ψήφισε για την ανάδειξη των 130 μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

    Ο κ. Βενιζέλος απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση ότι αν γίνουν εκλογές τώρα δεν θα χρειαστούν διερευνητικές εντολές και υπηρεσιακή κυβέρνηση: "Επειδή τώρα θ' αναβιώσει πιο έντονα η ιδιότητά μου του καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου, έχω να παρακαλέσω τον κ. Βούτση να δει προσεκτικά την ειδική διάταξη της παρ. 4 του άρθρου 41 που προβλέπει τί γίνεται τον πρώτο χρόνο μετά από εκλογές. Μπορεί να εφαρμοστεί μόνο η διαδικασία των διερευνητικών εντολών ή αν η κυβέρνηση διατηρεί τη δεδηλωμένη, η διαδικασία του διορισμού εκλογικής κυβέρνησης είτε οικουμενικής είτε υπηρεσιακής με Πρόεδρο Ανωτάτου Δικαστηρίου".

    [05] Κάμερον: Να παραμείνει ενωμένη η Ευρώπη στο θέμα των κυρώσεων

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε σήμερα ότι η Ευρώπη θα πρέπει να παραμείνει ενωμένη προκειμένου να διατηρηθούν οι κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας παρά τον όποιο αντίκτυπο είχαν αυτές στην ΕΕ και κάλεσε τους ηγέτες των επτά ισχυρότερων οικονομικά χωρών του πλανήτη (G7) να στείλουν στη Μόσχα ένα αυστηρό μήνυμα σχετικά με την ουκρανική κρίση.

    "Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη θα παραμείνει ενωμένη" είπε ο Κάμερον στους δημοσιογράφους που θα καλύψουν τις εργασίες της συνόδου κορυφής της G7 στο Σλος Ελμάου της Βαυαρίας. "Οι (κυρώσεις) έχουν αντίκτυπο σε όλες τις χώρες. Αλλά η Βρετανία δεν έχει επιτρέψει την υπεροχή της στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες να εμποδίσει την απόφαση για αυστηρή απάντηση στην υποστηριζόμενη από τη Ρωσία επιθετικότητα και θεωρώ ότι ούτε οι άλλες χώρες θα πρέπει να το πράξουν".

    [06] Γ. Βαρουφάκης: Δεν θα υπογράψουμε συμφωνία που ανατροφοδοτεί την κρίση

    "Δεν θα υπογράψουμε κάτι το οποίο ενδυναμώνει αυτή την αυτοτροφοδοτούμενη κρίση των τελευταίων πέντε ετών...Δεν υπάρχει πιθανότητα να υπογράψουμε μια συμφωνία, κι εγώ ως υπουργός Οικονομικών αρνούμαι να βάλω την υπογραφή μου σε μια τέτοια συμφωνία", δηλώνει στο Πρώτο Θέμα ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

    Λέει ακόμη ότι είναι "ανένδοτος" για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και αφήνει χαραμάδα να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά δηλώνοντας πως "αλλάζει η σκέψη του γι' αυτό το θέμα μετά τη συνάντησή του με τους περιφερειάρχες και τους βουλευτές του Αιγαίου". Αναφέρει πως μια έντιμη συμφωνία έχει ως χαρακτηριστικά, ένα πακέτο πραγματικών, χειρουργικών μεταρρυθμίσεων, μια αναδιάρθωση χρέους που να καθιστά το χρέος βιώσιμο χωρίς κόστος για τους δανειστές και ένα επενδυτικό πακέτο. Συμπληρώνει: "αν δεν έχουμε αυτά τα τρία μαζί δεν υπογράφουμε. Ως κυβέρνηση, όχι ως Βαρουφάκης. Ξεκάθαρος;".

    Για το θέμα του χρέους αναφέρει ότι "δεν θα δεχτούμε μία απλή αναφορά...θα υπάρχει ρητή δέσμευση για πολύ συγκεκριμένα μέτρα και έτσι θα θέσουμε ουσιαστικά και ρητά το ζητούμενο, που είναι να γυρίσει η Ελλάδα στις αγορές άμεσα, με μια σωστή αναδιάρθωση του χρέους, μέσα σε μήνες πριν το τέλος του 2015".Εξηγεί ότι το έγγραφο των θεσμών δεν αναφέρεται στο χρέος καθώς αφορά μόνο στο κλείσιμο του προηγούμενου προγράμματος. Ο κύριος Βαρουφάκης επισημαίνει ακόμη ότι "το κείμενο που παραδόθηκε στον πρωθυπουργό αγγίζει τα όρια του προσβλητικού...ήταν ένα προβοκατόρικο κείμενο που προφανώς δεν το εννοούσαν, δεν μπορώ να το φανταστώ ότι το εννοούσαν σαν βάση συμφωνίας, αλλά ως μια επιθετική κίνηση, για να τρομοκρατήσουν την ελληνική κυβέρνηση. Χωρίς να έχουν συνειδητοποιήσει ότι αυτή η ελληνική κυβέρνηση δεν τρομοκρατείται".

    [07] Κ. Χατζηδάκης: Ο ΟΟΣΑ σήμερα εκδικείται τον ΣΥΡΙΖΑ

    "Ο ΟΟΣΑ σήμερα εκδικείται τον ΣΥΡΙΖΑ" υποστηρίζει σε άρθρο του στον "Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής" ο πρώην υπουργός και βουλευτής της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης. Σε άρθρο του, με τίτλο "Ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε τον ΟΟΣΑ", ο κ. Χατζηδάκης υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση σήμερα προτείνει μια σειρά μέτρα από την εργαλειοθήκη Νο2 του ΟΟΣΑ, στα οποία προεκλογικά αντιδρούσε αλλά και επέκρινε στο προεκλογικό του πρόγραμμα ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Συγκεκριμένα, αναφέρεται στο νόμο για την προστασία της α' κατοικίας, τον οποίο -όπως γράφει- είχε επικρίνει ο πρωθυπουργός τον Δεκέμβριο 2013 και σήμερα η κυβέρνηση "έρχεται και αντιγράφει τις διατάξεις του νόμου".

    Αναφέρεται στα ΜΗΣΥΦΑ (μη συνταγογραφούμενα φάρμακα), η απελευθέρωση των οποίων -σημειώνει- προβλεπόταν στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ που ψηφίσθηκε τον Απρίλιο 2004. "Ο ΣΥΡΙΖΑ" γράφει "εκείνη την περίοδο αντιδρούσε στη ρύθμιση", ενώ "σήμερα έρχεται και αποδέχεται τη δική μου πρόταση".

    Αναφερόμενος εν γένει στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, υπενθυμίζει ότι ως πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας τον περασμένο Μάρτιο είχε πει "η περιβόητη εργαλειοθήκη δεν είχε καμία σχέση με τον ΟΟΣΑ" και υποστηρίζει ότι σήμερα "η κυβέρνηση προτείνει, πέρα από τα ΜΗΣΥΦΑ, μια σειρά από μέτρα από την εργαλειοθήκη Νο2 του ΟΟΣΑ".

    [08] Εμπορεύσιμο το κοίτασμα φυσικού αερίου «Αφροδίτη» στην κυπριακή ΑΟΖ

    "Σημαντικό ορόσημο" στη μετάβαση της Κύπρου από τη φάση έρευνας υδρογονανθράκων σε αυτή της εκμετάλλευσης χαρακτηρίζει το κυπριακό υπουργείο Ενέργειας την κήρυξη από τις εταιρείες Noble Energy, Delek και Avner ως εμπορεύσιμου του κοιτάσματος "Αφροδίτη" στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ.

    Σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου σημειώνει ότι πρόκειται για ένα ακόμα σημαντικό βήμα ως προς την εμπορευματοποίηση των γηγενών κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Κύπρου, τόσο για την εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή και άλλες χρήσεις, όσο και για σκοπούς εξαγωγών μέσω απευθείας υποθαλάσσιων αγωγών προς γειτονικές χώρες, με τις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί άριστες διμερείς σχέσεις.

    Σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις που έχουν οι αδειούχες εταιρείες του ερευνητικού τεμαχίου 12 της κυπριακής ΑΟΖ έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα ακολουθήσει η υποβολή Σχεδίου Ανάπτυξης και Παραγωγής του κοιτάσματος "Αφροδίτη" στην κυπριακή Κυβέρνηση.

    Το Σχέδιο Ανάπτυξης και Παραγωγής αναμένεται να περιλαμβάνει την πρόταση των αδειούχων για τη μέθοδο και το χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης και παραγωγής, αλλά και τον σχεδιασμό για την εμπορική διάθεση των υδρογονανθράκων οι οποίοι θα παραχθούν.

    Σημειώνεται ότι το Σχέδιο τελεί υπό την αίρεση της τελικής έγκρισης της κυπριακής κυβέρνησης.

    [09] Συνάντηση Μέρκελ - Ομπάμα

    Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ υποδέχτηκε σήμερα τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στη Βαυαρία εκφράζοντας μεγάλη ικανοποίηση για τη φιλία που συνδέει τις δύο χώρες, παρά τις διαφωνίες των τελευταίων χρόνων στο θέμα της κατασκοπείας. "Οι ΗΠΑ είναι φίλη χώρα, ακόμη κι αν έχουμε μερικές φορές διαφωνίες", δήλωσε η Μέρκελ κατά τη χειραψία που είχε με τον Μπαράκ Ομπάμα στη Βαυαρία, στο νότο της χώρας, όπου θα διεξαχθεί σήμερα και αύριο η σύνοδος κορυφής της G7.

    Ο Πρόεδρος Ομπάμα, από την πλευρά του, χαιρέτισε τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, δύο "αχώριστων συμμάχων" όπως χαρακτηριστικά δήλωσε. Εκφράζοντας τη χαρά του για τη συνάντηση αυτή με την "εταίρο και φίλη" του καγκελάριο στη Βαυαρία, ο Αμερικανός Πρόεδρος υπογράμμισε τη σύγκλιση απόψεων σε πολλά θέματα μεταξύ Ουάσινγκτον και Βερολίνου, τονίζοντας κυρίως την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η ρωσική "επίθεση" στην ανατολική Ουκρανία.

    O Μπ. Ομπάμα δήλωσε πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής της G7, ότι οι ηγέτες των επτά ισχυρότερων οικονομικά χωρών του πλανήτη θα συζητήσουν τρόπους αντιμετώπισης της ρωσικής "επιθετικότητας" στην Ουκρανία καθώς και τις εξτρεμιστικές απειλές και την απειλή από την κλιματική αλλαγή.

    [10] «Εξετάζουμε το ενδεχόμενο υιοθέτησης ενιαίου βιβλίου για κάθε μάθημα»

    Την υιοθέτηση ενιαίου βιβλίου σε κάθε βασικό μάθημα, για τις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου, εξετάζει ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς. Όπως σημειώνει σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή της Κυριακής" προκειμένου να αντικατασταθεί η παπαγαλία από τη "χαρά της γνώσης και της κατανόησης" και να γίνει το σχολείο "πολύπλευρα ελκυστικό", το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο να υιοθετήσει ένα ενιαίο βιβλίο για κάθε μάθημα, για όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου. "Το βιβλίο θα καλύπτει τις βασικές έννοιες κάθε μαθήματος, μειώνοντας στο μέτρο του δυνατού την περίφημη "διδακτέα ύλη" και λαμβάνοντας υπόψη, ανάλογα με την ηλικία, τις προεκτάσεις και τις εφαρμογές στην καθημερινότητα. Μπορεί να ενσωματώνεται διαδικτυακό υλικό με τρόπο που να ανανεώνεται εύκολα".

    Όπως τονίζει ο κ. Μπαλτάς, σήμερα "η ύλη παρουσιάζεται ξεκάρφωτα σε κάθε τάξη". Με το νέο σύστημα "ο μαθητής θα μπορεί να ανατρέχει σε προηγούμενα κεφάλαια για να καλύπτει τα κενά του, θα μπορεί να αφομοιώνει τις γνώσεις σε βάθος τριετίας και όχι όπως τώρα με απλή αποστήθιση της ύλης".

    Όπως σημειώνει ο κ. Μπαλτάς, σε διάστημα λίγων μηνών αναμένεται να είναι έτοιμο ένα πρώτο σχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση "που θα τεθεί σε πλατιά και συστηματική διαβούλευση πριν λάβει την τελική του μορφή". "Θέλουμε ένα νόμο που θα λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις διεθνείς εμπειρίες από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, αλλά και τις δικές μας όχι ευκαταφρόνητες παραδόσεις. Θέλουμε ένα πανεπιστήμιο καινοτόμο, δημιουργικό, εξωστρεφές, ακαδημαϊκό και δημοκρατικό" σημειώνει .

    Σε ό,τι αφορά την αντίθεσή του στη Διακήρυξη της Μπολώνια -που αφορά τον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης- ο κ. Μπαλτάς σημειώνει ότι οι αρχές της "έτειναν να αντικαταστήσουν το πτυχίο που εδράζεται σε μια Επιστήμη, με έναν προσωπικό φάκελο εν πολλοίς ετερόκλητων προσόντων". "Ο λόγος; Ότι η πανεπιστημιακή εκπαίδευση είναι ακριβή και ότι η αγορά εργασίας χρειάζεται ευελιξία εις βάρος της εις βάθος γνώσης μιας Επιστήμης. Πρόκειται τελικά για τάση μετατροπής των πανεπιστημιακών σπουδών σε διαδικασία κατάρτισης". Γι αυτό, συμπληρώνει ο κ. Μπαλτάς και "τα εμβληματικά ΑΕΙ άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών δεν ακολούθησαν τις βασικές προδιαγραφές της Μπολόνια".

    Σε ό,τι αφορά τα πρότυπα, πειραματικά σχολεία, διευκρινίζει ότι "διακρίνουμε τα δυο, κρατάμε και τα δυο, θέλουμε να βελτιώσουμε τις παιδαγωγικές λειτουργίες και των δυο".

    Σχετικά με τη φοιτητική ψήφο, σημειώνει ότι "εισάγουμε την καθολική ψηφοφορία των φοιτητών και συναρτούμε τη βαρύτητα της φοιτητικής ψήφου με το ποσοστό συμμετοχής. Σημαντικό είναι ότι στην πρόσφατη σύνοδο των 47 Ευρωπαίων υπουργών Παιδείας στο Ερεβάν, η συναφής αρχή υιοθετήθηκε στην τελική απόφαση".

    Τέλος, σε ό,τι αφορά την κατάργηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις εκλογικές διαδικασίες των ΑΕΙ σημειώνει ότι προχώρησε στην κατάργηση, διότι "παραμένουν θέματα ασφάλειας των ηλεκτρονικών υπολογιστών". Και συμπληρώνει: "Οι αρπαγές κάλπης, που η Ιστορία μας λέει ότι δεν περιορίζονται σε φοιτητές, είναι φαινόμενα που συνδέονται με μεγάλες εντάσεις. Δεν δικαιούμαστε να νομοθετούμε με βάση τέτοιες εξαιρέσεις".

    [11] Συνεχίζεται, ελεγχόμενη, η πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο

    Πόλος έλξης για τους τσιγγάνους είναι η αποθήκη ανακυκλώσιμων υλικών στον Ασπρόπυργο η οποία καίγεται από χθες το μεσημέρι. Με κίνδυνο της ζωής τους, έχουν κατακλύσει τον ασφυκτικό από τους καπνούς και τις αναθυμιάσεις χώρο, αποσπώντας μέταλλα από τα συσσωρευμένα σε υψηλούς όγκους σιγοκαιόμενα υλικά, για να τα μεταπωλήσουν. Από τις παριστάμενες Αρχές ζητήθηκε αστυνομική ενίσχυση για την παρεμπόδιση τους ενώ επιχειρείται εκ νέου κατάσβεση και αποκατάσταση του χώρου.

    Η μείωση της έντασης, σήμερα, επιτρέπει την προσέγγιση στους φλεγόμενους σωρούς -στους οποίους περιορίστηκε η πυρκαγιά τα μεσάνυχτα με την άμεση παρέμβαση της Πυροσβεστικής και την αρωγή της Περιφέρειας. Υπό τον συντονισμό του υποστράτηγου της Πυροσβεστικής Αθανάσιου Σερεντέλου διασφαλίστηκε καταρχήν η προστασία του περιβάλλοντος χώρου από πιθανή επέκταση της φωτιάς, η οποία περιορίσθηκε να συνεχίζει το καταστροφικό της έργο εντός των εγκαταστάσεων του ιδιωτικού Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), του οποίου ο ιδιοκτήτης είναι "άφαντος". Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιχείρηση βρίσκεται σε διαδικασία κατάσχεσης και δεν λειτουργεί από τον περασμένο Απρίλιο. Γεγονός που επιβαρύνει την ανεπαρκή ασφάλεια του χώρου με την επιπλέον εναπόθεση και σύμμεικτων απορριμμάτων.

    "Οι όροι ασφαλούς λειτουργίας των εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων είναι ζωτικής σημασίας για τον ΕΔΣΝΑ και την Περιφέρεια Αττικής" δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Αφροδίτη Μπιζά.

    [12] Αβέβαιος ο Λουίς Ενρίκε για την παραμονή του στη Μπαρτσελόνα

    Ο Λουίς Ενρίκε ολοκλήρωσε με ονειρικό τρόπο την παρθενική του σεζόν στον πάγκο της Μπαρτσελόνα, κατακτώντας το "τρεμπλ" με Τσάμπιονς Λιγκ, πρωτάθλημα και κύπελλο Ισπανίας, όμως η απόλυτη επιτυχία των "μπλαουγκράνα" δεν αποτελεί εχέγγυο παραμονής του στην τεχνική ηγεσία της ομάδας.

    Το παραδέχθηκε κι ο ίδιος, λίγο μετά τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ και το 3-1 επί της Γιουβέντους στο Βερολίνο, που έφερε τους Καταλανούς για πέμπτη φορά -και τέταρτη την τελευταία δεκαετία- στην κορυφή της Ευρώπης. "Δεν υπάρχει τίποτα βέβαιο, το μόνο που μπορώ να επιβεβαιώσω είναι ότι θα έχουμε ένα μεγάλο πάρτι απόψε. Στόχος μου είναι να χαρώ τη στιγμή", δήλωσε ο Λουίς Ενρίκε, η τύχη του οποίου θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου του συλλόγου.

    Οι ποδοσφαιριστές της Μπαρτσελόνα, πάντως, εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο πρόσωπο του προπονητή τους.

    [13] Η Λεβερκούζεν ανακοίνωσε την απόκτηση του Κ. Παπαδόπουλου

    Η Μπάγερ Λεβερκούζεν θα αποτελέσει τον επόμενο σταθμό στην καριέρα του Κυριάκου Παπαδόπουλου, καθώς οι "ασπιρίνες" προχώρησαν στη μεταγραφή του Έλληνα αμυντικού, ο οποίος αγωνιζόταν δανεικός από τη Σάλκε. Ο Παπαδόπουλος υπέγραψε συμβόλαιο έως το 2020, ενώ τα γερμανικά ΜΜΕ εκτιμούν ότι η μετακίνησή του από τους "βασιλικούς μπλε" στη Λεβερκούζεν κόστισε περίπου 6 εκατ. ευρώ.

    "Χαίρομαι για την κατάληξη. Ανυπομονώ για το μέλλον μου σε αυτή τη μεγάλη ομάδα, με την οποία μπορούμε να προχωρήσουμε ακόμα αρκετά και να κάνουμε πολλά" δήλωσε ο νεαρός ποδοσφαιριστής μετά την αίσια γι΄ αυτόν εξέλιξη της υπόθεσής του.

    [14] Ενα εκατ. δολάρια για κάθε ψήφο φέρεται να ζητούσε από την Αίγυπτο ο Τζακ Γουόρνερ

    Ο πρώην αντιπρόεδρος της FIFA Τζακ Γουόρνερ, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου διαφθοράς που πλήττει τη διεθνή ποδοσφαιρική συνομοσπονδία, είχε απαιτήσει 7 εκατ. δολάρια από Αιγύπτιους αξιωματούχους, προσφέροντας σε αντάλλαγμα επτά ψήφους για την ανάληψη του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2010.

    Αυτό υποστηρίζει ο τότε υπουργός Νεότητας και Αθλητισμού της Αιγύπτου, Αλεϊ Εντινέ Χιλάλ, σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. "Ηταν ο Γουόρνερ που μας προσέγγισε, στην έδρα της FIFA, μας είπε ότι θα μπορούσε να μας διασφαλίσει επτά ψήφους και μας ζήτησε ένα εκατομμύριο δολάρια για κάθε ψήφο", ανέφερε ο Χελάλ, επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ που προβλήθηκε την περασμένη Πέμπτη στην αιγυπτιακή τηλεόραση.

    Η Αίγυπτος διεκδίκησε τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2010, του πρώτου που θα διεξαγόταν στην αφρικανική ήπειρο, αλλά τελικά δεν πήρε ούτε μία ψήφο. Το Μουντιάλ ανατέθηκε στη Νότια Αφρική.

    [15] Εκτός 16άδας η Βουγιούκα

    Πρόωρα αποκλείστηκε η Βάσω Βουγιούκα, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ξιφασκίας που διεξάγεται στο Μοντρέ της Ελβετίας. Η πρωταθλήτρια της σπάθης ξεκίνησε εντυπωσιακά, πετυχαίνοντας πέντε νίκες σε ισάριθμους αγώνες στον προκριματικό γύρο, και πέρασε κατευθείαν στη φάση των "32", όπου όμως ηττήθηκε με 15-14 από τη Γερμανίδα Άννα Λίμπαχ, με συνέπεια να αποκλειστεί από τη συνέχεια του αγωνίσματος.

    Στην ίδια φάση σταμάτησε και η πορεία της Ζωής Βάχλας, ο οποία έχασε 15-6 από τη Ρωσίδα Εκατερίνα Ντιατσένκο. Τέλος, η Μαρίνα Παϊζη πέτυχε μόλις μία νίκη σε έξι αγώνες στον προκριματικό γύρο και περιορίστηκε στην 46η θέση της τελικής κατάταξης.

    [16] «Αποστολή των εναλλακτικών προτάσεων από την Αθήνα το συντομότερο δυνατόν»

    Την αποστολή των εναλλακτικών προτάσεων από την Αθήνα το συντομότερο δυνατόν ζήτησε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

    "Ελπίζω η εναλλακτική πρόταση της Ελλάδας να μας παρουσιαστεί σύντομα. Θα ήθελα να έχω χρόνο να την μελετήσω στις λεπτομέρειές της" δήλωσε σήμερα Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής της G7 στη Γερμανία, ενώ νωρίτερα είχε δηλώσει ότι θεωρεί πως θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις σχετικά με τις προτάσεις στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα.

    Συγκεκριμένα, είπε ότι αναμένει να υπάρξουν διαπραγματεύσεις με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και με άλλους ηγέτες της ευρωζώνης στο περιθώριο της διάσκεψης κορυφής ΕΕ-CELAC (Κοινότητα Κρατών της Λατινικής Αμερικής) στις Βρυξέλλες που θα ξεκινήσει την προσεχή Τετάρτη

    Ερωτηθείς σχετικά, ο Γιούνκερ απέκλεισε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

    "Αποκλείω την πιθανότητα ενός Grexit γιατί δεν το θέλω" είπε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 7 June 2015 - 12:32:10 UTC