Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γεννηματά, Κωνσταντινόπουλος, Λοβέρδος διεκδικούν την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ
  • [02] Π. Καμμένος: Δεν απέχουμε πολύ από την επίτευξη συμφωνίας
  • [03] Σήμερα η εκλογή προέδρου στη ΔΗΜΑΡ
  • [04] «Βαριά η σκιά του ΣΥΡΙΖΑ στη Σύνοδο των G7»
  • [05] Γ. Βαρουφάκης: Δεν θα υπογράψουμε συμφωνία που ανατροφοδοτεί την κρίση
  • [06] Κοινά αεροναυτικά γυμνάσια Ρωσίας - Αιγύπτου στη Μεσόγειο
  • [07] Προελαύνουν οι σουνίτες αντάρτες στη Συρία
  • [08] Κίνα: Αυξάνεται ο τραγικός απολογισμός του ναυαγίου στον ποταμό Γιανγκτσέ
  • [09] Τουρκία: Οι πλέον κρίσιμες εκλογές από το 2002
  • [10] Ομάδες αντιεξουσιαστών προκάλεσαν επεισόδια σε δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο
  • [11] Πεζόδρομος σήμερα η Λεωφόρος Νίκης
  • [12] Τριάντα τρία χρόνια γιορτή κερασιού
  • [13] Πανελλαδική απεργία πραγματοποιούν την Τετάρτη οι φαρμακοποιοί
  • [14] «Βασίλισσα» του Ρολάν Γκαρός η Σερένα Ουίλιαμς
  • [15] Άλλη μια pole position για τον Χάμιλτον
  • [16] Ξεκίνημα της Εθνικής με απουσίες
  • [17] Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Enduro στις Σέρρες
  • [18] Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο
  • [19] Βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία
  • [20] Η Μπαρτσελόνα έγινε η «μεγάλη κυρία» της Ευρώπης

  • [01] Γεννηματά, Κωνσταντινόπουλος, Λοβέρδος διεκδικούν την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ

    Η Φώφη Γεννηματά, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και ο Ανδρέας Λοβέρδος θα διεκδικήσουν την προεδρία του ΠΑΣΟΚ μετά την αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος στη χθεσινή αποχαιρετιστήρια και με συγκινησιακή φόρτιση ομιλία του στο 10ο συνέδριο δήλωσε ότι αποχωρεί από τη θέση του προέδρου του κόμματος, όχι, όμως, και από την πολιτική.

    Η ανάδειξη του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα γίνει την άλλη Κυριακή 14 Ιουνίου από τη βάση του κόμματος με κάλπες που θα στηθούν σε όλη τη χώρα και σήμερα αναμένεται να αποφασισθεί εάν θα είναι ανοιχτό ή κλειστό το μητρώο των μελών που θα ψηφίσουν.

    Η ανακήρυξη των τριών υποψηφιοτήτων έγινε λίγο πριν τα μεσάνυχτα στο συνέδριο του κόμματος. Η Φώφη Γεννηματά παρουσίασε 670 υπογραφές συνέδρων για την υποψηφιότητα της, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος 317 και ο Ανδρέας Λοβέρδος 300 υπογραφές. Ο συγγραφέας Θανάσης Χειμωνάς, ο οποίος ήθελε να είναι υποψήφιος δεν συγκέντρωσε υπογραφές από το 10% των συνέδρων, όπως ορίζει το καταστατικό και δεν είναι τελικά υποψήφιος.

    Η προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων άρχισε χθες το βράδυ. Και οι τρεις υποψήφιοι ανέβηκαν με τη σειρά στο βήμα του συνεδρίου και παρουσίασαν τις θέσεις τους για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, τις πολιτικές εξελίξεις, την κυβέρνηση, τις σχέσεις με άλλα κόμματα και πολιτικές δυνάμεις.

    Η Φώφη Γεννηματά πρότεινε τη μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ σε φορέα της σοσιαλδημοκρατίας, σε συνεννόηση με όμορους πολιτικούς χώρους και μίλησε για "νέα αρχή".

    Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος πρότεινε τον μετασχηματισμό του ΠΑΣΟΚ σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή μεταρρυθμιστική δύναμη και την πραγματοποίηση νέου συνεδρίου την άνοιξη του 2016.

    Ο Ανδρέας Λοβέρδος πρότεινε την αλλαγή του ονόματος του ΠΑΣΟΚ σε ΠΑΣΟΚ Δημοκρατική Αριστερά και την πραγματοποίηση ενιαίου συνεδρίου της κεντροαριστεράς εντός του 2015.

    Σήμερα πέφτει η αυλαία του 10ου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ με τις εκλογές για την ανάδειξη των μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, οι οποίες γίνονται στο κλειστό Γυμναστήριο του Πανελληνίου. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 7μ.μ.

    [02] Π. Καμμένος: Δεν απέχουμε πολύ από την επίτευξη συμφωνίας

    Την αισιοδοξία του ότι δεν απέχουμε πολύ από την επίτευξη συμφωνίας, εξέφρασε από τον Βόλο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος που βρέθηκε στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας με αφορμή τις εκδηλώσεις για την Ναυτική Εβδομάδα.

    Ο υπουργός τόνισε πως δεν πρόκειται να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, καθώς ο λαός έχει δώσει πρόσφατα την εντολή του και σχολίασε πως εάν γίνει Κούγκι (αναφερόμενος σε παλαιότερη δήλωσή του) αυτό θα το έχουν κάνει οι ίδιοι οι δανειστές, που δεν θα δεχτούν την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης.

    Οσον αφορά στη συμφωνία, ο κ. Καμμένος επεσήμανε πως "η Ελλάδα έχει μία συγκεκριμένη πρόταση. Ο ελληνικός λαός έχει δώσει μία εντολή να φτάσουμε τη διαπραγμάτευση μέχρι εκεί που μπορεί να αντέξει ο ελληνικός λαός κι έχοντας την εθνική μας κυριαρχία. Αυτή η πρόταση θα πρέπει είτε να γίνει αποδεκτή από τους δανειστές και από τους εταίρους, είτε από εκεί και πέρα πρέπει να ξέρουν πως τα όριά μας έχουν εξαντληθεί. Είμαι αισιόδοξος ότι θα αντιληφθούν πλέον ότι δεν μπορούν να απαιτήσουν την κατάργηση της εθνικής κυριαρχίας μιας ολόκληρης χώρας".

    [03] Σήμερα η εκλογή προέδρου στη ΔΗΜΑΡ

    Σήμερα, Κυριακή πρόκειται να πραγματοποιηθεί η εκλογή του προέδρου και της νέας Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ.

    Χθες με άνετη πλειοψηφία το Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ ενέκρινε τις θέσεις της Κέντρικής Επιτροπής για τον χαρακτήρα και την αυτόνομη φυσιογνωμία του κόμματος, ενώ με μεγάλη πλειοψηφία εγκρίθηκε τροπολογία στην οποία ασκείται κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την πολιτική που ακολουθεί και την καθυστέρηση στην προώθηση προοδευτικών μεταρρυθμίσεων.

    [04] «Βαριά η σκιά του ΣΥΡΙΖΑ στη Σύνοδο των G7»

    "Το ελληνικό θέμα καταστρέφει την ατζέντα της Μέρκελ στη σύνοδο των G 7" γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Welt στην ηλεκτρονική της έκδοση. Και συμπληρώνει ότι η καγκελάριος ήθελε να "μερκελίσει" τον κόσμο στη Σύνοδο των Επτά ισχυρότερων κρατών του κόσμου, αλλά το σχέδιό της -να έχει κλείσει το ελληνικό θέμα πριν τη Σύνοδο που διεξάγεται σήμερα στο Σλος Ελμάου της Βαυαρίας- απέτυχε.

    "Στα βουνά της Βαυαρίας έχει πέσει βαριά η σκιά του ΣΥΡΙΖΑ" γράφει η συντηρητική γερμανική εφημερίδα και εξηγεί: Η καγκελάριος είχε επενδύσει μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο στο θέμα της Ελλάδας πριν την έναρξη της συνόδου την προηγούμενη εβδομάδα. Ένα πράγμα δεν γνωρίζει όμως ακόμη, μετά την έντονη διπλωματική προσπάθεια: Αν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έρθει σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους και αν το κόμμα του θα τον ακολουθήσει. Σύμφωνα με την Die Welt "ο εφιάλτης είναι μήπως η Γερμανία θεωρηθεί κύρια υπεύθυνη ακόμη και για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Το μότο θα είναι: Η Γερμανία, η χώρα που ξεκίνησε δύο παγκόσμιους πολέμους στον 20ο αιώνα, που διέπραξε τρομερά εγκλήματα στην Ελλάδα, τώρα πιέζει να βγει η χώρα αυτή από την καρδιά της ΕΕ, τη Νομισματική της Ένωση. Αυτός είναι ο τρόμος της Μέρκελ".

    Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι "στη Σύνοδο των Επτά, η καγκελάριος ήθελε να συζητηθούν άλλα θέματα. Σε πολλά πεδία στόχευε να επιτευχθεί μια μικρή, αλλά θετική πρόοδος. Το σχέδιο ήταν ο "μερκελισμός" του κόσμου. Μετά τη δραματική αυτή εβδομάδα όμως, λόγω του ελληνικού ζητήματος , η Μέρκελ είναι ξαφνικά σε απόγνωση: Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, το ΔΝΤ, ακόμη και το ίδιο της το κόμμα, αλλά και ο υπουργός της των Οικονομικών άσκησαν ισχυρή πίεση, αλλά σε διαφορετικές κατευθύνσεις.

    Κρίση στις σχέσεις Μέρκελ-Σόιμπλε

    Η Die Welt εκτιμά μάλιστα ότι το σημαντικότερο πρόβλημα για την Μέρκελ είναι πως δεν βρίσκεται πλέον στο ίδιο μήκος κύματος όσον αφορά στο θέμα της Ελλάδας με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε .Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν ήταν ποτέ μια σοβαρή επιλογή για την καγκελάριο. Αντίθετα ο Σόιμπλε, θέλοντας να υπερασπιστεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες, υποστηρίζει ότι "μια μεγαλύτερη ευελιξία θα έχει πιο σοβαρές συνέπειες από μια χρεωκοπία της Αθήνας".

    Αυτή την εβδομάδα η ρωγμή έγινε βαθύτερη. Η εφημερίδα "Bild" έγραψε ότι ο Σόιμπλε ενδέχεται να παραιτηθεί αν η καγκελάριος κάνει σημαντικές παραχωρήσεις. Το δημοσίευμα διαψεύστηκε, αλλά για τους περισσότερους αναλυτές το θέμα υφίσταται.

    [05] Γ. Βαρουφάκης: Δεν θα υπογράψουμε συμφωνία που ανατροφοδοτεί την κρίση

    "Δεν θα υπογράψουμε κάτι το οποίο ενδυναμώνει αυτή την αυτοτροφοδοτούμενη κρίση των τελευταίων πέντε ετών...Δεν υπάρχει πιθανότητα να υπογράψουμε μια συμφωνία, κι εγώ ως υπουργός Οικονομικών αρνούμαι να βάλω την υπογραφή μου σε μια τέτοια συμφωνία", δηλώνει στο Πρώτο Θέμα ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

    Λέει ακόμη ότι είναι "ανένδοτος" για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και αφήνει χαραμάδα να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά δηλώνοντας πως "αλλάζει η σκέψη του γι' αυτό το θέμα μετά τη συνάντησή του με τους περιφερειάρχες και τους βουλευτές του Αιγαίου". Αναφέρει πως μια έντιμη συμφωνία έχει ως χαρακτηριστικά, ένα πακέτο πραγματικών, χειρουργικών μεταρρυθμίσεων, μια αναδιάρθωση χρέους που να καθιστά το χρέος βιώσιμο χωρίς κόστος για τους δανειστές και ένα επενδυτικό πακέτο. Συμπληρώνει: "αν δεν έχουμε αυτά τα τρία μαζί δεν υπογράφουμε. Ως κυβέρνηση, όχι ως Βαρουφάκης. Ξεκάθαρος;".

    Για το θέμα του χρέους αναφέρει ότι "δεν θα δεχτούμε μία απλή αναφορά...θα υπάρχει ρητή δέσμευση για πολύ συγκεκριμένα μέτρα και έτσι θα θέσουμε ουσιαστικά και ρητά το ζητούμενο, που είναι να γυρίσει η Ελλάδα στις αγορές άμεσα, με μια σωστή αναδιάρθωση του χρέους, μέσα σε μήνες πριν το τέλος του 2015".Εξηγεί ότι το έγγραφο των θεσμών δεν αναφέρεται στο χρέος καθώς αφορά μόνο στο κλείσιμο του προηγούμενου προγράμματος. Ο κύριος Βαρουφάκης επισημαίνει ακόμη ότι "το κείμενο που παραδόθηκε στον πρωθυπουργό αγγίζει τα όρια του προσβλητικού...ήταν ένα προβοκατόρικο κείμενο που προφανώς δεν το εννοούσαν, δεν μπορώ να το φανταστώ ότι το εννοούσαν σαν βάση συμφωνίας, αλλά ως μια επιθετική κίνηση, για να τρομοκρατήσουν την ελληνική κυβέρνηση. Χωρίς να έχουν συνειδητοποιήσει ότι αυτή η ελληνική κυβέρνηση δεν τρομοκρατείται".

    [06] Κοινά αεροναυτικά γυμνάσια Ρωσίας - Αιγύπτου στη Μεσόγειο

    Κοινές αεροναυτικές ασκήσεις Ρωσίας και Αιγύπτου ξεκίνησαν χθες Σάββατο στη Μεσόγειο υπό τον τίτλο "Γέφυρα Φιλίας-2015", ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.

    Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ΤΑΣΣ, που επικαλείται τις ημερήσιες διαταγές του υπουργού Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού και του Αιγύπτιου ομολόγου του Σεντκί Σομπχί Σαΐντ Αχμέτ οι ασκήσεις θα διεξαχθούν το διάστημα 6-14 Ιουνίου και κατά τη διάρκειά τους ρωσικά και αιγυπτιακά πολεμικά πλοία με υποστήριξη αεροπορικών δυνάμεων θα ασκηθούν στην εκτέλεση αποστολών "προστασίας των θαλασσίων οδών από ποικίλες απειλές".

    Το κοινό σενάριο των ασκήσεων περιλαμβάνει ανάπτυξη δυνάμεων με σκοπό την οργάνωση των επικοινωνιών και του ανεφοδιασμού πλοίων στην ανοιχτή θάλασσα, καθώς και επιχειρήσεων νηοψίας "ύποπτων σκαφών", σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές βολές και το προσωπικό θα ασκηθεί σε όλα τα μέσα ασφάλειας και άμυνας σε θαλάσσιο περιβάλλον.

    [07] Προελαύνουν οι σουνίτες αντάρτες στη Συρία

    Σουνιτικές ισλαμιστικές οργανώσεις κατέλαβαν φυλάκια του συριακού στρατού και χωριά στην επαρχία Ιντλίμπ, πλησιάζοντας τα παράκτια προπύργια του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, ανέφεραν εκπρόσωποι των ανταρτών και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Σύμφωνα με πηγές του συριακού στρατού, τα στρατεύματα του εγκατέλειψαν την πόλη Μουχάμπαλ, στη δυτική πλευρά της επαρχίας Ιντλίμπ και ανασυντάσσονται για αντεπίθεση, ενώ βίντεο που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει στρατιωτικά φορτηγά και μεγάλες κρύπτες όπλων να έχουν εγκαταλειφθεί.

    Η συμμαχία ισλαμιστικών οργανώσεων, ανάμεσά τους το Μέτωπο Αλ Νόσρα, το σκέλος της αλ Κάιντα στην Συρία, αποκαλεί την στρατιωτική της επιχείρηση "Στρατός Κατάκτησης" σε μια αναφορά στις κατακτήσεις που εξάπλωσαν το Ισλάμ σε όλη την Μέση Ανατολή από τον έβδομο αιώνα.

    [08] Κίνα: Αυξάνεται ο τραγικός απολογισμός του ναυαγίου στον ποταμό Γιανγκτσέ

    Ο τελευταίος απολογισμός του ναυαγίου το βράδυ της Δευτέρας στον ποταμό Γιανγκτσέ αυξάνεται σε 431 νεκρούς, ενώ 11 είναι οι αγνοούμενοι, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Παράλληλα σε βαρύ πένθος πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη τελετή στην όχθη του ποταμού, μπροστά από το κύτος του πλοίου.

    Εκατοντάδες οικογένειες, συγγενείς και φίλοι των θυμάτων συγκεντρώθηκαν γι αυτή τη στιγμή της περισυλλογής και οδύνης στις 09:00 τοπική ώρα (04.00 ώρα Ελλάδας), ανάμεσά τους πολλοί διασώστες, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε η τηλεόραση. Το κρουαζιερόπλοιο "Αστέρι της Ανατολής", με 456 επιβάτες και μέλη πληρώματος, ανατράπηκε σε λιγότερο από δύο λεπτά το βράδυ της Δευτέρας, εξαιτίας σφοδρής κακοκαιρίας που επικρατούσε στην περιοχή, πριν βυθιστεί, με ένα μέρος του κύτους να συνεχίζει να εξέχει από την επιφάνεια του νερού.

    [09] Τουρκία: Οι πλέον κρίσιμες εκλογές από το 2002

    Ξεκίνησε στις οκτώ το πρωί στην Τουρκία η εκλογική διαδικασία για τις 550 έδρες της εθνοσυνέλευσης. Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια δεν είναι εκ των προτέρων γνωστό το αποτέλεσμα, αφού οι δημοσκοπήσεις το τελευταίο διάστημα έδειχναν ότι η μάχη θα κριθεί οριακά.

    Η πρωτιά του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης θεωρείται δεδομένη. Δεν είναι όμως δεδομένη η αυτοδυναμία. Κι αυτό επειδή είναι ανοιχτά τα ερωτήματα: πρώτον κατά πόσο θα μειωθεί η δύναμη του κυβερνώντος κόμματος σε σχέση με το 49,83% που είχε στις εκλογές του 2011, δεύτερον κατά πόσο το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών θα ξεπεράσει το εκλογικό όριο του 10% και τρίτον κατά πόσο θα αυξήσουν τη δύναμή τους το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (25,98% το 2011) και το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (13,01%).

    Το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών το 2011 είχε κατέβει στις εκλογές με ανεξάρτητους υποψηφίους οι οποίοι είχαν συγκεντρώσει συνολικά ποσοστό 6,5%. Σε αυτό το επίπεδο κινείτο εξ΄άλλου το ποσοστό του κόμματος τα τελευταία δέκα χρόνια.

    Ένα ποσοστό κάτω από το 42% για το κυβερνών κόμμα, σε συνδυασμό με ποσοστό πάνω από το 10% για το φιλοκουρδικό κόμμα και σχετική αύξηση της δύναμης του ΡΛΚ και του ΚΕΚ, θα αφαιρέσει από το ΚΔΑ την αυτοδυναμία που έχει από τις εκλογές του 2002.

    Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ποσοστά 40-47% για το ΚΔΑ, 26-30% για το ΡΛΚ, 14-17% για το ΚΕΚ και 9-13% για το ΚΔΛ.

    Συνολικά 53.765.231 ψηφοφόροι θα ασκήσουν σήμερα το εκλογικό τους δικαίωμα μέχρι τις πέντε το απόγευμα. Τα αποτελέσματα θα αρχίσουν να μεταδίδονται, σύμφωνα με την οδηγία του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου, μετά τις εννιά το βράδυ. Αν και ενδέχεται το Συμβούλιο να δώσει τη σχετική άδεια κα νωρίτερα.

    Οι σημερινές εκλογές θεωρούνται κρίσιμες όσο ποτέ άλλοτε. Θα κρίνουν: πρώτον, αν θα υπάρξει αυτοδυναμία, κυβέρνηση συνασπισμού ή επανάληψη των εκλογών. Δεύτερον, αν το κυβερνών κόμμα θα καταφέρει να προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος για τη μετάβαση στο Προεδρικό Σύνταγμα που είναι στόχος κυρίως του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κι αυτό για την περίπτωση που το κυβερνών κόμμα θα αποκτήσει και πάλι αυτοδυναμία τουλάχιστο 330 εδρών, επί συνόλου 550. Τρίτον, αν το φιλοκουρδικό κόμμα θα εκπροσωπηθεί στην εθνοσυνέλευση ξεπερνώντας το 10%. Τέταρτον, αν το ξεπεράσει και στο βαθμό που θα το ξεπεράσει -δηλαδή ανάλογα με το πόσο πάνω από το 10% θα είναι το ποσοστό του- θα ενισχυθεί στο ΚΔΛ η γραμμή της μετατόπισης του κόμματος από αμιγώς κουρδικό, σε κόμμα λαών και μειονοτήτων.

    Ειδικά αυτό το τελευταίο έχει ιδιαίτερη σημασία. Στις εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας τον Αύγουστο του 2014 ο υποψήφιος και πρόεδρος του ΚΔΛ Σελαχατίν Ντεμιρτάς είχε συγκεντρώσει 9,76%. Η αύξηση αυτή είχε αποδοθεί στη γραμμή που είχε ακολουθήσει ο Ντεμιρτάς κατά την προεκλογική εκστρατεία για εγκατάλειψη του προφίλ κουρδικού κόμματος και αγκάλιασμα των πολιτισμικών ταυτοτήτων όπως οι Αλεβήδες, οι Αρμένιοι, οι Ελληνες, οι Κούρδοι κ.λπ.

    [10] Ομάδες αντιεξουσιαστών προκάλεσαν επεισόδια σε δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο

    Ομάδες ατόμων του αντιεξουσιαστικού χώρου προκάλεσαν επεισόδια τις πρώτες πρωϊνές ώρες, σε δρόμους που βρίσκονται γύρω από το Πολυτεχνείο, ενώ πέταξαν μολότοφ σε αστυνομικές δυνάμεις.

    Συγκεκριμένα, στη 1.30 π.μ. ομάδα αντιεξουσιαστών έκλεισε την οδό Τοσίτσα με κάδους απορριμμάτων, ενώ στη συνέχεια τους έβαλε φωτιά. Αργότερα, η ίδια ομάδα πέταξε μολότοφ σε διμοιρίες των ΜΑΤ που πήγαν στην Τοσίτσα.

    Λόγω των επεισοδίων, η Αστυνομία έκλεισε την οδό Πατησίων και στα δύο ρεύματα, από το ύψος της Πανεπιστημίου έως την Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Από νωρίς το πρωί, η Πατησίων δόθηκε στην κυκλοφορία.

    [11] Πεζόδρομος σήμερα η Λεωφόρος Νίκης

    Σε πεζόδρομο μετατρέπεται σήμερα για μία ακόμη φορά η Λεωφόρος Νίκης. Η Παλιά Παραλία της Θεσσαλονίκης θα παραμείνει κλειστή για τα οχήματα από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

    Στο πλαίσιο της πεζοδρόμησης, η οποία πραγματοποιείται μία Κυριακή κάθε μήνα, η Λεωφόρος Νίκης θα κλείσει από το ύψος της πλατείας Ελευθερίας και συγκεκριμένα από τη συμβολή της με την οδό Βενιζέλου, μέχρι το ύψος του Λευκού Πύργου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τροχαίας Θεσσαλονίκης, λόγω της πεζοδρόμησης, θα αμφιδρομηθούν οι οδοί Δημοσθένους και Πλουτάρχου, εξυπηρετώντας τις παρόδιες ιδιοκτησίες και τους σταθμούς αυτοκινήτων που βρίσκονται στην περιοχή.

    [12] Τριάντα τρία χρόνια γιορτή κερασιού

    Τριάντα τρία χρόνια γιορτάζει φέτος η "Γιορτή Κερασιού" που οργανώνει κάθε χρόνο ο δήμος Ν.Ζίχνης. Η καλλιέργεια των κερασιών στο δήμο Ν.Ζίχνης αποτελεί μία από τις κύριες καλλιέργειες για τους αγρότες της περιοχής, ενώ τα πετροκέρασα του Γαζώρου και της Αναστασιάς είναι πολύ φημισμένα σε όλο τον κόσμο.

    "Πρόκειται για μία ιδιαίτερη γιορτή, που διατηρεί την παράδοση και θεμελιώνει την πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής, συνδέοντας την κύρια καλλιέργεια, το κεράσι, με ήθη και έθιμα του τόπου" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ν.Ζίχνης Ανδρέας Δαϊρετζής.

    Η γιορτή κερασιού θα πραγματοποιηθεί φέτος στο Γάζωρο και η αυλαία της θα ανοίξει στις 8.00 το βράδυ. Περισσότεροι από εκατό τοπικοί παραγωγοί θα εκθέσουν τις σοδειές τους, ενώ το κεράσι θα προσφέρεται απλόχερα στους επισκέπτες. Η βραδιά θα πλαισιωθεί από παραδοσιακά μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα. Στόχος της γιορτής είναι η προβολή του κερασιού και η τοπική παραγωγή, ενώ φέτος θα πραγματοποιηθεί και τελετή απονομής του διαγωνισμού που θα αναδείξει τον καλύτερο διοργανωτή τοπικής γιορτής.

    Η 33η γιορτή κερασιού Ν.Ζίχνης υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου "Ανάπτυξη φεστιβάλ τοπικών προϊόντων και τουρισμού στη διασυνοριακή συνεργασία Ελλάδας-Βουλγαρίας (LOFT)" του προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα Βουλγαρία 2007-2013.

    [13] Πανελλαδική απεργία πραγματοποιούν την Τετάρτη οι φαρμακοποιοί

    Πανελλαδική προειδοποιητική 24ωρη απεργία για την ερχόμενη Τετάρτη 10 Ιουνίου αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), που συνεδρίασε εκτάκτως το πρωί του Σαββάτο, μετά το θέμα που προέκυψε με την απελευθερωση του δικτύου διανομής των ΜΥΣΥΦΑ.

    Οι Φαρμακοποιοί κάνουν λόγο για "συνέχιση του εμπαιγμού που βιώνουν εδώ και 5 χρόνια" και εκτιμούν ότι η απελευθερωση του χώρου διανομής των ΜΥΣΥΦΑ δεν πρόκειται να ωφελήσει τους ασφαλισμένους. Το αντίθετο μάλιστα θα "αποβεί εις βάρος τους" καθώς, όπως υποστηρίζουν, "αυτή η τακτική θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής των ΜΥΣΥΦΑ, τα οποία σήμερα έχουν τη χαμηλότερη στην Ευρώπη, όπως αποδεικνύει και η ευρωπαϊκή εμπειρία".

    Ο ΠΦΣ έχει προγραμματίσει Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων από ολόκληρη τη χώρα το ερχόμενο Σάββατο 13 Ιουνίου, προκειμένου να καθορίσει την περαιτέρω στάση του και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.

    [14] «Βασίλισσα» του Ρολάν Γκαρός η Σερένα Ουίλιαμς

    Με θρίαμβο της Σερένα Ουΐλιαμς ολοκληρώθηκε το Ρολάν Γκαρός στην κατηγορία των Γυναικών. Η κορυφαία Αμερικανίδα τενίστρια νίκησε στον ακροτελεύτιο αγώνα του τουρνουά την "πρωτάρα" σε τελικό διοργάνωσης Γκραν Σλαμ, Λούσι Σαφάροβα από την Τσεχία με 2-1 (6-3, 6-7, 6-2) και κατάκτησε τον τρίτο τίτλο της καριέρας της στο γαλλικό Όπεν, μετά από αυτούς του 2002 και 2013, και συνολικά 20ό στα τέσσερα "μεγάλα" τουρνουά του πλανήτη.

    Στον τελικό των αντρών, αντίπαλοι θα βρεθούν ο Στάνισλας Βαβρίνκα και ο Νόβακ Τζόκοβιτς, που στον σημερινό ημιτελικό νίκησε και απέκλεισε τον Άντι Μάρεϊ.

    [15] Άλλη μια pole position για τον Χάμιλτον

    Για έκτη φορά στα επτά φετινά γκραν πρι της Formula 1, ο Λιούις Χάμιλτον θα βρίσκεται στην πρώτη θέση της εκκίνησης. Ετσι, στην πίστα του Καναδά, ο Βρετανός πιλότος της Μερτσέντες θα είναι στην Pole Position, καθώς έκανε τον ταχύτερο χρόνο στα δοκιμαστικά.

    [16] Ξεκίνημα της Εθνικής με απουσίες

    Την πρώτη προπόνηση, ενόψει του αγώνα με τα Νησιά Φερόε για τα προκριματικά του EURO 2016, πραγματοποίησε η Εθνική ομάδα. Απόντες ήταν οι Κώστας Κατσουράνης, Αλέξανδρος Τζιόλης, Σωτήρης Νίνης, Στάθης Ταυλαρίδης και Νίκος Καρέλης, καθώς έχουν αγώνες αύριο με τις ομάδες τους, στο πλαίσιο της τελευταίας αγωνιστικής των πλέι οφ στη Σούπερ Λίγκα.

    Την προσεχή Δευτέρα 8 Ιουνίου, οι διεθνείς θα συγκεντρωθούν στις 11:30 και θα προπονηθούν στις 18:00, στις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά.

    [17] Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Enduro στις Σέρρες

    Μία ειδική, μοναδική διαδρομή motocross με φυσικά άλματα και επικίνδυνες στροφές θα έχουν να διασχίσουν από σήμερα μέχρι και την Κυριακή, οι θαρραλέοι μοτοσικλετιστές που θα διαγωνιστούν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα endurο που πραγματοποιείται αυτό το Σαββατοκύριακο στις Σέρρες.

    Νωρίς, χθες το απόγευμα οι διαγωνιζόμενοι οδηγοί, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, με τις δυνατές νεροποντές, πραγματοποίησαν το super test και αγωνίστηκαν μέσα στο ποτάμι του Αη Γιώργη στις Σέρρες, παίρνοντας μια πρώτη "γεύση" από τις ειδικές διαδρομές που πρέπει να ακολουθήσουν από σήμερα.

    Η διαδρομές θα περιλαμβάνουν πολύ μεγάλα ποσοστά off road, ενώ οι τέσσερις κύκλοι του αγώνα, δίνουν την δυνατότητα στους λάτρεις του αθλήματος, να απολαύσουν συχνά περάσματα από τις δώδεκα ειδικές διαδρομές του αγώνα που θα περιλαμβάνουν διαδρομές Enduro, Motocross και Extreme.

    Η εκκίνηση του παγκόσμιου Πρωταθλήματος θα ξεκινήσει το πρωί από κεντρικό δρόμο βορειανατολικά της πόλης των Σερρών, στην οδό εξοχών, στην Κοιλάδα, ενώ η διαδρομή θα λάβει χώρα, στην περιοχή του Αη Γιώργη και του Ελαιώνα.

    Ο 4ος γύρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Enduro συγκεντρώνει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τις μεγάλες εργοστασιακές ομάδες, καθώς και δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο.

    Τη διοργάνωση για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Enduro στις Σέρρες, ανέλαβε το Αθλητικό σωματείο Auto - Moto Club of Serres (ΛΑΜΣ), υπό την αιγίδα της Αθλητικής Μοτοσυκλετιστικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΑΜΟΤΟΕ, ενώ ξεχωριστή είναι η συμμετοχή των εθελοντών από όλη την Ελλάδα που βοηθούν στη διεκπεραίωση του πρωταθλήματος.

    [18] Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο

    Yπό έλεγχο τέθηκε τα μεσάνυχτα η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στην περιοχή Νέα Ζωής Ασπροπύργου.

    Πρόκειται για τις εγκαταστάσεις ιδιωτικού Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), συνολικής έκτασης 20-25 στρεμμάτων, το οποίο επεξεργάζεται υλικά απορριμμάτων κυρίως βιομηχανικών και στον αύλειο χώρο του υπήρχαν αποθηκευμένες πολύ μεγάλες ποσότητες υλικών οι οποίες καίγονται.

    [19] Βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία

    Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν σήμερα στην Τουρκία για τις βουλευτικές εκλογές, τις οποίες το ισλαμο-συντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) που είναι στην εξουσία τα τελευταία 13 χρόνια ελπίζει να κερδίσει προκειμένου να ενισχύσει τις εξουσίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 8:00 και θα κλείσουν στις 17.00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος). Περίπου 54 εκατομμύρια τούρκοι ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες. Τα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά το βράδυ.

    [20] Η Μπαρτσελόνα έγινε η «μεγάλη κυρία» της Ευρώπης

    Η Μπαρτσελόνα, η κορυφαία ομάδα του πλανήτη στον 21ο αιώνα, στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης για 5η φορά στην ιστορία της. Οι "Μπλαουγκράνα" νίκησαν 3-1 τη Γιουβέντους στον τελικό του Champions League στο Βερολίνο και έγιναν οι πρώτοι που κατακτούν το tremble για δεύτερη φορά (η πρώτη το 2009).

    Ο Ράκιτιτς στο 4΄, ο Σουάρες στο 68΄ και ο Νεϊμάρ στο 90+7΄ πέτυχαν τα γκολ των πρωταθλητών Ισπανίας, ενώ ενδιάμεσα είχε ισοφαρίσει ο Μοράτα στο 55΄.

    Στον τελευταίο του αγώνα με τη φανέλα της "Μπάρτσα", ο Τσάβι Ερνάντεθ συμπλήρωσε 151 συμμετοχές στο Champions League και είναι πλέον ο κορυφαίος στη σχετική λίστα, με μία περισσότερη από τον Ικερ Κασίγιας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 7 June 2015 - 8:32:13 UTC