Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Δένδιας:«Η διάσωση της οικονομίας και η διαφύλαξη της ευρωπαϊκής προοπτικής, πρωταρχικό καθήκον όλων»
  • [02] «Οι πολιτικοί αντίπαλοί μας να τοποθετηθούν με σαφήνεια στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών»
  • [03] Συνάντηση Τσίπρα Μέρκελ Ολάντ την Τετάρτη στις Βρυξέλλες
  • [04] Διαπραγματεύσιμη η πρόταση των θεσμών, διαμηνύει ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών
  • [05] Βλ. Πούτιν: Διατηρούμε πολύ καλές σχέσεις με την Ελλάδα
  • [06] Γερμανία: Συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, ενόψει του G7
  • [07] «Βασίλισσα» του Ρολάν Γκαρός η Σερένα Ουίλιαμς
  • [08] Η ώρα του μεγάλου τελικού - Συνθέσεις
  • [09] «Η Ευρώπη έχει φτάσει στα όριά της» προειδοποιεί την Αθήνα ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ»
  • [10] Κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν ότι ο Γιούνκερ αρνήθηκε επικοινωνία με Τσίπρα

  • [01] Ν. Δένδιας:«Η διάσωση της οικονομίας και η διαφύλαξη της ευρωπαϊκής προοπτικής, πρωταρχικό καθήκον όλων»

    "Η διάσωση της οικονομίας και η διαφύλαξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, με υπέρβαση των κομματικών γραμμών και με επίδειξη πραγματικής φιλοπατρίας από όλους, αποτελεί πρωταρχικό καθήκον όλων" τονίζει σε συνέντευξη του στην "Εφ.Συν" ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Δένδιας.

    Ο πρώην υπουργός εκλαμβάνει ως "ακατανόητη την πιθανή διεξαγωγή εκλογών πριν συμπληρωθούν πέντε μήνες" αποδίδοντας την όποια σχετική πρόταση σε κινήσεις τακτικισμού της κυβέρνησης, στη βάση της διευθέτησης εσωκομματικών ισορροπιών. Ερωτηθείς για την πιθανότητα νέας ευρύτερης συνεργασίας χαρακτηρίζει θετική την προηγούμενη εμπειρία με το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ, σημειώνοντας ότι "θα ήταν ευχής έργο να μην είχε υπάρξει το μαύρο στην ΕΡΤ και η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, περίπτωση στην οποία πολλά θα ήταν διαφορετικά σήμερα".

    Για την πιθανότητα η συμφωνία με τους εταίρους να αποτελέσει θρυαλλίδα πολιτικών αναταράξεων, ο κ Δένδιας δεν το απέκλεισε, προσθέτοντας ότι σε κάθε περίπτωση θα μετατοπίσει τη διαχωριστική γραμμή "του αφελούς διαχωρισμού των "μνημονιακών-αντιμνημονιακών" δυνάμεων σε "φιλοευρωπαϊκές - αντιευρωπαϊκές". Επίσης, εκφράζει τις επιφυλάξεις του για την οριστική έκβαση των συζητήσεων.

    [02] «Οι πολιτικοί αντίπαλοί μας να τοποθετηθούν με σαφήνεια στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών»

    Αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας δηλώνει ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, σε συνέντευξη του στον "Ελεύθερο Τύπο" και τονίζει ότι η αισιοδοξία του αυτή εδράζεται κυρίως στον ορθό λόγο και τον ρεαλισμό της κυβέρνησης, "σύμφωνα με τα οποία ένα οριστικό αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, θα οδηγούσε σε αχαρτογράφητα νερά, σε οικονομική και γεωπολιτική αστάθεια, πράγμα που ελάχιστοι στην Ευρώπη και διεθνώς επιθυμούν και επιδιώκουν".

    Ο Υπουργός Επικρατείας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να επικρατήσουν δυνάμεις που εμμένουν σε ακρότητες και προωθούν αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις. Ωστόσο δηλώνει βέβαιος ότι τελικά θα αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη που θα σήμαινε την αρχή της διχοτόμησης ή της διάλυσης της Ευρωζώνης.

    "Οι πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης πρέπει να τοποθετηθούν με σαφήνεια απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών μας. Να τοποθετηθούν με σαφήνεια αν ζητάνε από την κυβέρνηση να συνάψει συμφωνία όπου θα δεσμευόμαστε σε νέα φοροεπιδρομή ενάντια στα μικρά εισοδήματα, στην κατάργηση του ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων, σε νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, σε ομαδικές απολύσεις, σε διατήρηση του εργασιακού μεσαίωνα και σε άλλες ακρότητες. Δεύτερον, πρέπει να εξηγήσουν στον ελληνικό λαό γιατί όταν κυβερνούσαν οι ίδιοι τον εξαπατούσαν συστηματικά με ανύπαρκτα success stories", σημειώνει ο υπουργός Επικρατείας.

    [03] Συνάντηση Τσίπρα Μέρκελ Ολάντ την Τετάρτη στις Βρυξέλλες

    Σε "πολύ καλό κλίμα" πραγματοποιήθηκε η τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την γερμανίδα Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, οι οποίες επίσης γνωστοποίησαν, ότι οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

    Ο πρωθυπουργός θέλησε να διερευνήσει τις προθέσεις των δύο ηγετών σε σχέση με την πρόταση της Αθήνας, που έχει κατατεθεί στο κείμενο των 47 σελίδων και για την οποία κυβερνητικές πηγές έλεγαν σήμερα ότι είναι στο τραπέζι, ενώ έχει απορρίψει την πρόταση των θεσμών που παρουσίασε ο πρόεδρος της Κομισιόν την περασμένη Τετάρτη.

    Εν τω μεταξύ κυβερνητικές πηγές διέψευσαν πληροφορίες που μετέδωσε το Ρόιτερς σύμφωνα με τις οποίες ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αρνήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό. "Η παραφιλολογία συνεχίζεται, μετά την πρόταση των θεσμών, που ποτέ δεν δόθηκε στην Ελλάδα -αλλά δημοσιεύθηκε στον τύπο!...-, σήμερα αξιωματούχος ανακάλυψε αναπάντητες κλήσεις! Η ελληνική πρόταση παραμένει στο τραπέζι και αναμένουμε τα σχόλια των θεσμών". Εκπρόσωπος της Ευρωπαικής Επιτροπής ανέφερε από τις Βρυξελλες ότι υπήρξε ζήτημα επικοινωνίας του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο ίδιος εκπρόσωπος τόνισε ότι όπως αναφέρει η δήλωση της Επιτροπής της περασμένης Τετάρτης, οι δυο άνδρες θα βρίσκονται σε διαρκή επαφή τις επόμενες ημέρες.

    Το απόγευμα του Σαββάτου ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας δήλωσε ότι η πρόταση των διεθνών πιστωτών που απέρριψε η Ελλάδα είναι διαπραγματεύσιμη και η Αθήνα θα πρέπει να προτείνει μία εναλλακτική στην πρόταση περί μείωσης του ΕΚΑΣ, την οποία έχει ήδη καταδικάσει η ελληνική πλευρά. "Κανείς δεν είπε ποτέ- ούτε οι θεσμοί ούτε οι χώρες (της ευρωζώνης)- ότι επρόκειτο για μία πρόταση take it or leave it, ότι επρόκειτο για ένα τελεσίγραφο" επισήμανε ο Μισέλ Σαπέν μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς στο περιθώριο του συνεδρίου του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος.

    [04] Διαπραγματεύσιμη η πρόταση των θεσμών, διαμηνύει ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών

    O υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας δήλωσε σήμερα ότι η πρόταση των διεθνών πιστωτών που απέρριψε η Ελλάδα είναι διαπραγματεύσιμη και η Αθήνα θα πρέπει να προτείνει μία εναλλακτική στην πρόταση περί μείωσης του ΕΚΑΣ, την οποία έχει ήδη καταδικάσει η ελληνική πλευρά.

    "Κανείς δεν είπε ποτέ- ούτε οι θεσμοί ούτε οι χώρες (της ευρωζώνης)- ότι επρόκειτο για μία πρόταση take it or leave it, ότι επρόκειτο για ένα τελεσίγραφο" επισήμανε ο Μισέλ Σαπέν, μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς, στο περιθώριο του συνεδρίου του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος.

    Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να αποτελέσει πρόσκομμα στις διαπραγματεύσεις το θέμα των συντάξεων, εκείνος απάντησε:"Ναι, αλλά η ελληνική πλευρά έχει επιχειρήματα που δε στερούνται νομιμότητας. Θα πρέπει να καταθέσουν διαφορετικές προτάσεις προκειμένου να προσπαθήσουν να πετύχουν την ίδια συνολική δημοσιονομική ισορροπία".

    [05] Βλ. Πούτιν: Διατηρούμε πολύ καλές σχέσεις με την Ελλάδα

    Διατηρούμε με την Ελλάδα πολύ στενές ιστορικές σχέσεις και σχέσεις καλής συνεργασίας, δηλώνει για την Ελλάδα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera. Ομως, συμπληρώνει, συνιστά κυρίαρχη επιλογή του ελληνικού λαού να βρίσκεται σε κάποιες ενώσεις ή ζώνες.

    "Δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί στο μέλλον και κατά συνέπεια θα ήταν λανθασμένο να προσπαθήσουμε τώρα να μαντέψουμε και αντιπαραγωγικό για την ευρωπαϊκή και την ελληνική οικονομία" παρατηρεί ο Ρώσος πρόεδρος, ερωτώμενος για τη στάση της Ρωσίας σε περίπτωση που η Ελλάδα βγει από τη ζώνη του ευρώ.

    Συγκεκριμένα, σε ερώτηση της ιταλικής εφημερίδας "σε περίπτωση που η Ελλάδα βγει από τη ζώνη του ευρώ, αν η Ρωσία είναι διατεθειμένη να της προσφέρει πολιτική στήριξη και οικονομική βοήθεια", ο Ρώσος πρόεδρος απαντά: "Αναπτύσσουμε σχέσεις με την Ελλάδα ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ή ότι βρίσκεται στην ευρωζώνη. Διατηρούμε με τη χώρα αυτή πολύ στενές ιστορικές σχέσεις και καλής συνεργασίας. Αλλά είναι μία κυρίαρχη επιλογή του ελληνικού λαού να βρίσκεται σε κάποιες ενώσεις ή ζώνες. Δεν γνωρίζουμε τί θα συμβεί στο μέλλον και κατά συνέπεια θα ήταν λανθασμένο να προσπαθήσουμε τώρα να μαντέψουμε και αντιπαραγωγικό τόσο για την ευρωπαϊκή όσο και για την ελληνική οικονομία".

    [06] Γερμανία: Συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, ενόψει του G7

    Συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας σημειώθηκαν στο γερμανικό θέρετρο Γκάρμις- Παρτενκίρχεν, όπου χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν, ενάντια στη Σύνοδο της ομάδας των 7 οικονομικά ισχυρότερων χωρών G7, που ξεκινά αύριο σε κοντινό πολυτελές ξενοδοχείο.

    Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση σπρέι πιπεριού όταν μία ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό. Ξέσπασαν συγκρούσεις και τουλάχιστον ένας διαδηλωτής τραυματίστηκε. Η αστυνομία υπολογίζει τον αριθμό των διαδηλωτών στους 3.600 ανθρώπους ενώ οι διοργανωτές της κινητοποίησης εκτιμούν ότι τουλάχιστον 4.500 άνθρωποι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις. Τουλάχιστον 17.000 Γερμανοί αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί περιμετρικά του χώρου της συνόδου στις βαυαρικές Άλπεις και άλλοι 2.000 Αυστριακοί αστυνομικοί βρίσκονται σε επιφυλακή στα σύνορα.

    Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ θα υποδεχθεί τους ηγέτες της Βρετανίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αύριο σε μία σύνοδο που αναμένεται να επικεντρωθεί σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, η μάχη για την αντιμετώπιση των πανδημιών, το Μεσανατολικό και η κρίση στην Ουκρανία.

    [07] «Βασίλισσα» του Ρολάν Γκαρός η Σερένα Ουίλιαμς

    Με θρίαμβο της Σερένα Ουΐλιαμς ολοκληρώθηκε το Ρολάν Γκαρός στην κατηγορία των Γυναικών. Η κορυφαία Αμερικανίδα τενίστρια νίκησε στον ακροτελεύτιο αγώνα του τουρνουά την "πρωτάρα" σε τελικό διοργάνωσης Γκραν Σλαμ, Λούσι Σαφάροβα από την Τσεχία με 2-1 (6-3, 6-7, 6-2) και κατάκτησε τον τρίτο τίτλο της καριέρας της στο γαλλικό Όπεν, μετά από αυτούς του 2002 και 2013, και συνολικά 20ό στα τέσσερα "μεγάλα" τουρνουά του πλανήτη.

    Στον τελικό των αντρών, αντίπαλοι θα βρεθούν ο Στάνισλας Βαβρίνκα και ο Νόβακ Τζόκοβιτς, που στον σημερινό ημιτελικό νίκησε και απέκλεισε τον Άντι Μάρεϊ.

    [08] Η ώρα του μεγάλου τελικού - Συνθέσεις

    Οι συνθέσεις των δύο φιναλίστ στον τελικό του Champions League, που αρχίζει στις 21:45 στο Ολυμπιακό στάδιο του Βερολίνου:

    ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (Λουϊς Ενρίκε): Τερ Στέγκεν, Ντάνι Αλβες, Πικέ, Μασεράνο, Ζόρντι Άλμπα, Μπουσκέτς, Ράκιτιτς, Ινιέστα, Νεϊμάρ, Μέσι, Σουάρες.

    ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ (Μασιμιλιάνο Αλέγκρι): Μπουφόν, Λιχτστάινερ, Μπονούτσι, Μπαρτσάλι, Εβρά, Μαρκίζιο, Βιδάλ, Πογκμπά, Πίρλο, Τέβες, Μοράτα.

    Διαιτητής: Τσουνέιτ Τσακίρ (Τουρκία)

    [09] «Η Ευρώπη έχει φτάσει στα όριά της» προειδοποιεί την Αθήνα ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ»

    "Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για αλλαγές στις διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς πιστωτές" προειδοποιεί την Αθήνα, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε συνέντευξη του που δημοσιεύεται σήμερα στη γερμανική εφημερίδα "Stuttgarter Nachrichten".

    Ερωτηθείς αν αναμένει σύντομα μία συμφωνία, ο Γκάμπριελ απαντά ότι "αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από την ελληνική κυβέρνηση. Η Ευρώπη έχει φτάσει στα όριά της". Αναφέρει μάλιστα ότι το κλίμα σήμερα στη Γερμανία είναι υπέρ του να αφήσουν τους Έλληνες να βγουν από την ευρωζώνη. "Αλλά αυτό ασφαλώς θα κόστιζε πολύ", σημειώνει και προσθέτει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της ΕΕ ό,τι κι αν συμβεί. "Επομένως, θα συνεχίσει να υπάρχει ανάγκη για βοήθεια", σχολιάζει ο Γκάμπριελ.

    Ο Γκάμπριελ, ασκεί κριτική εναντίον του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. "Το πρόβλημά του είναι ότι δεν προτίθεται να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που χρειάζεται να επιλυθούν. Προτιμά να τα ακουμπήσει στους ώμους των ευρωπαίων φορολογούμενων. Αλλά αυτό δεν θα λειτουργήσει", λέει χαρακτηριστικά.

    [10] Κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν ότι ο Γιούνκερ αρνήθηκε επικοινωνία με Τσίπρα

    Με δηκτικό τρόπο διαψεύδουν κυβερνητικές πηγές, πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν σε διεθνή ΜΜΕ, σύμφωνα με τις οποίες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δεν απάντησε σε τηλεφώνημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας: "ευρωπαίος αξιωματούχος ανακάλυψε αναπάντητες κλήσεις!".

    Ειδικότερα, οι κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για "παραφιλολογία που συνεχίζεται" και προσθέτουν: "μετά την πρόταση των θεσμών, που ποτέ δεν δόθηκε στην Ελλάδα -αλλά δημοσιεύθηκε στον τύπο!...-, σήμερα αξιωματούχος ανακάλυψε αναπάντητες κλήσεις! Η ελληνική πρόταση παραμένει στο τραπέζι και αναμένουμε τα σχόλια των θεσμών".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 6 June 2015 - 18:32:14 UTC