Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-05-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Συμφωνία εντός ολίγων ημερών» δηλώνει στην Corriere della Sera ο Γ. Σταθάκης
  • [02] Σε απολογία καλούνται εννέα στελέχη των ΕΛΠΕ για το τραγικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις εργαζόμενους
  • [03] Ανάληψη ευθύνης από πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση για τη δολοφονία του αρχιφύλακα των φυλακών Δομοκού
  • [04] Άγνωστοι έριξαν μολότοφ σε όχημα της Πυροσβεστικής
  • [05] Κωπηλασία-Ευρωπαϊκό: Το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε η ελληνική τετράκωπος άνευ πηδαλιούχου
  • [06] Κυπελλούχος Αγγλίας για 12η φορά η Άρσεναλ
  • [07] Κυπελλούχος Γαλλίας η Παρί Σεν Ζερμέν

  • [01] «Συμφωνία εντός ολίγων ημερών» δηλώνει στην Corriere della Sera ο Γ. Σταθάκης

    «Υπάρχει συμφωνία», δηλώνει ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, διευκρινίζοντας πως προβλέπει ότι αυτή «θα κλείσει εντός ολίγων ημερών» και ότι «θα ακολουθήσει Eurogroup για την έγκριση της χρηματοδότησης».

    Σε ερώτηση της εφημερίδας αν θα υπάρξει τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, ο υπουργός Οικονομίας απαντά: «Εξαρτάται από το σύνολο το οποίο αποτελείται από τη βιωσιμότητα του χρέους και τις προβολές ανάπτυξης των επόμενων τριών-τεσσάρων ετών, το πλαίσιο δεν είναι ακόμη σαφές. Η συμφωνία, όμως, στην οποία στοχεύουμε αποκλείει την ανάγκη ενός νέου σχεδίου διάσωσης».

    Σε ό,τι αφορά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο Γιώργος Σταθάκης προσθέτει ότι «η αποστολή του ΔΝΤ στην Ελλάδα λήγει τον Μάρτιο του 2016. Δεν υπάρχει λόγος να προβλεφθεί μια επιμήκυνσή της».

    «Υπάρχει κίνδυνος να μην αποπληρωθεί η δόση της 5ης Ιουνίου ή να 'πακεταριστούν μαζί ' σειρά δόσεων;» ρωτά η δημοσιογράφος Μαρία Σερένα Νατάλε. «Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει τέτοια ανάγκη. Κανένας κίνδυνος», απαντά ο κ. Σταθάκης και καθιστά, παράλληλα, σαφές ότι «το νήμα που ακολουθούμε είναι μια πολιτική η οποία προσανατολίζεται περισσότερο στην ανάπτυξη. Θέλουμε να αποφύγουμε άλλες μειώσεις μισθών και συντάξεων, θέλουμε να δοθεί νέα ώθηση στην ανταγωνιστικότητα και να εξασφαλισθεί, συγχρόνως, η φορολογική βιωσιμότητα».

    «Φέρουμε ρεαλιστικές και λογικές προτάσεις. Τα θέματα-κλειδιά είναι η μεταρρύθμιση στον ΦΠΑ και η μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος, για το 2015 ζητάμε το 1%, το οποίο να αυξηθεί βαθμιαία στο 3% εντός του 2018. Αναθεώρηση των κανόνων της αγοράς της εργασίας, της ενέργειας και των ιδιωτικοποιήσεων, μέτρα για το ιδιωτικό χρέος» προσθέτει.

    Ο υπουργός Οικονομίας τονίζει, παράλληλα, σχετικά με τα «κόκκινα δάνεια», ότι η κυβέρνηση «εργάζεται πάνω στο θέμα αυτό, διατηρώντας ως στόχο τη βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος».

    «Βασίζεστε σε μια ελάφρυνση του χρέους, πώς;» ρωτά η απεσταλμένη της «Corriere». Ο Γιώργος Σταθάκης απαντά αναλυτικά και υπογραμμίζει: «Το δάνειο του ΔΝΤ ανέρχεται συνολικά σε 17 δισεκατομμύρια ευρώ, με τους τόκους πρέπει να επιστρέψουμε 20. Θα σεβαστούμε όλες τις δεσμεύσεις που κληρονομήσαμε. Υπάρχουν, όμως, και άλλοι τομείς παρέμβασης, όπως η αποπληρωμή των ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για τα οποία μπορεί να επιμηκυνθούν τα περιθώρια λήξης ή να αναθεωρηθούν τα επιτόκια. Δεν αποκλείεται η δυνατότητα πληρωμής μετά το 2022».

    «Μια αναδιάρθρωση;» ρωτά η δημοσιογράφος. «Ναι, μια συμφωνία επί της βιωσιμότητας του χρέους μέχρι το τέλος του Ιουνίου», απαντά ο υπουργός.

    Σε σχέση με τη γενικότερη πορεία της διαπραγμάτευσης, ο κ. Σταθάκης δηλώνει: «Στην αρχή είχαμε δυσκολίες οι οποίες έχουν ξεπερασθεί. Δεν θέλουμε να δημιουργηθεί η εντύπωση μιας αντιπαράθεσης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις».

    Παράλληλα, ο υπουργός καθιστά σαφές ότι οι κύριοι τομείς στους οποίους θα πρέπει να βασισθεί η οικονομική ανάκαμψη είναι «η ακτοπλοΐα, ο τουρισμός, η γνώση». «Πρέπει να ενισχύσουμε τη γεωργία και τον τομέα των βιοτεχνών, και να γίνουν επενδύσεις για τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό» τονίζει. Ο υπουργός Οικονομίας εξηγεί, επίσης, ότι τα κύρια εμπόδια είναι «η συνέργεια κράτους και ιδιωτικών συμφερόντων, η αναποτελεσματική κρατική μηχανή, το καταπιεστικό φορολογικό σύστημα» και καταλήγει: «Δεν μ΄αρέσουν οι χαρακτηρισμοί, αλλά η ανάπτυξη μπορεί να συμβαδίσει με την κοινωνική δικαιοσύνη. Στην Ελλάδα θέλουμε να το προσπαθήσουμε».

    [02] Σε απολογία καλούνται εννέα στελέχη των ΕΛΠΕ για το τραγικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις εργαζόμενους

    Σε απολογία έχει καλέσει η διοίκηση των ΕΛΠΕ, για το τραγικό δυστύχημα της 8ης Μαΐου 2015, εννέα στελέχη της επιχείρησης, μεσαία και ανώτερα, όπως γνωστοποίησε σήμερα με ανακοίνωσή του το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αφορμή τη συλλυπητήρια επιστολή του υπουργού, Παναγιώτη Λαφαζάνη και του γενικού γραμματέα Ενέργειας, Απ. Αλεξόπουλου, στην οικογένεια του εργαζόμενου, Κωνσταντίνου Μάγγουρα, που έχασε σήμερα τη μάχη με το θάνατο μετά το τραγικό δυστύχημα στον Ασπρόπυργο.

    Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Απόστολος Αλεξόπουλος, δηλώνουν συντετριμμένοι από την αναγγελία του θανάτου και τέταρτου εργαζόμενου, του Κωνσταντίνου Μάγγουρα, ηλικίας 31 ετών, ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά κατά το τραγικό δυστύχημα της 8ης Μαΐου 2015 στα ΕΛΠΕ και εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια και την αμέριστη συμπαράστασή τους στην οικογένειά του.

    Δηλώνουν, επίσης, τη βούληση του υπουργείου και της κυβέρνησης να στηρίξουν την οικογένειά του με όλα τα δυνατά μέσα, όπως άλλωστε διαβεβαιώνει ότι θα κάνει και η νέα διοίκηση των ΕΛΠΕ.

    Ο Π. Λαφαζάνης και ο Απ. Αλεξόπουλος τονίζουν ότι η σημερινή νέα τραγική εξέλιξη καθιστά ακόμη πιο επιτακτική και επείγουσα την ανάγκη να αποκαλυφθούν και να διαλευκανθούν πλήρως και σε βάθος τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος, ώστε να υπάρξει αμείλικτη παραδειγματική τιμωρία, χωρίς εξισορροπήσεις και συμβιβασμούς όσων έχουν άμεση ή έμμεση ευθύνη για την τραγωδία.

    Υπογραμμίζουν, επίσης, την ανάγκη άμεσης ουσιαστικής ενίσχυσης και επανασχεδιασμού των μέτρων ασφαλείας στην επιχείρηση και κυρίως του αυστηρού ελέγχου της εφαρμογής τους, ώστε να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο παρόμοιου τραγικού δυστυχήματος στο μέλλον.

    Χαρακτηρίζει θετικό η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ότι η διοίκηση των ΕΛΠΕ έχει καλέσει σε απολογία για το τραγικό δυστύχημα εννέα στελέχη της επιχείρησης, μεσαία και ανώτερα, «αλλά αυτό πρέπει να είναι μόνο το πρώτο βήμα σε μια προσπάθεια παραδειγματισμού και ευθύνης απέναντι στην ασφάλεια των εργαζομένων, καθώς είναι αναγκαία η πλήρης και ουσιαστική τήρηση των εργασιακών σχέσεων και των ωραρίων στην εταιρεία, πράγμα που, πέραν των άλλων, είναι απαραίτητο για ασφαλείς συνθήκες εργασίας».

    [03] Ανάληψη ευθύνης από πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση για τη δολοφονία του αρχιφύλακα των φυλακών Δομοκού

    Μια πρωτοεμφανιζόμενη ομάδα, που υπογράφει ως «Οργάνωση Πολιτοφυλακής Λαϊκή Δικαιοσύνη», αναλαμβάνει την ευθύνη για τη δολοφονία του αρχιφύλακα των φυλακών Δομοκού, Σ. Γκαλημάνη, στις 21 Φεβρουαρίου 2015, στην περιοχή Κούβελα Στυλίδας.

    Η προκήρυξη αναρτήθηκε νωρίτερα στην ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου «indymedia», με την επισήμανση ότι «το κείμενο έφτασε ηλεκτρονικά και δημοσιεύεται ως έχει».

    Ο συντάκτης της προκήρυξης αναφέρει ότι η δολοφονία του αρχιφύλακα αποτελεί «λαϊκή δικαιοσύνη», χαρακτηρίζοντας το θύμα ως «εχθρό του λαού», «άθλιο βασανιστή» και «πωρωμένο εξουσιαστή, που συνήθιζε να επιθεωρεί τις ακτίνες των φυλακών κρατώντας μια γκλίτσα».

    Στη συνέχεια στρέφεται κατά του «αστικού κράτους» και του «καπιταλιστικού συστήματος» και αναφέρει ότι «ο Καλλιμάνης (και όχι Γκαλημάνης όπως είναι σωστά το όνομα του θύματος), άνηκε στο σκληρό πυρήνα της σωφρονιστικής ιεραρχίας», τοποθετώντας τον στην ίδια κατηγορία με θύματα δολοφονιών των παλαιών τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως η 17 Νοέμβρη, η 1η Μάη, κ.ά.

    Η προκήρυξη μελετάται από τους ειδικούς αναλυτές της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, η οποία δεν σχολιάζει το κείμενο.

    Ωστόσο, αρμόδιοι αξιωματικοί αναφέρουν ότι προκαλεί εντύπωση ότι η προκήρυξη εστάλη αμέσως μετά τη σύλληψη των καταζητούμενων Σπύρου Χριστοδούλου και Γρηγόρη Τσιρώνη και την αυτοκτονία του Σπύρου Δραβίλα στη Νέα Αγχίαλο Βόλου, ο οποίος θεωρούνταν ύποπτος για εμπλοκή με κάποιον τρόπο στη δολοφονία του αρχιφύλακα, γι' αυτό εξετάζεται αν η ανάληψη ευθύνης σχετίζεται με τη συγκεκριμένη υπόθεση.

    [04] Άγνωστοι έριξαν μολότοφ σε όχημα της Πυροσβεστικής

    Άγνωστοι έριξαν μολότοφ σε όχημα της Πυροσβεστικής, τα ξημερώματα, στη συμβολή των οδών Τοσίτσα και Πατησίων.

    Δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός, ενώ το όχημα υπέστη φθορές.

    [05] Κωπηλασία-Ευρωπαϊκό: Το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε η ελληνική τετράκωπος άνευ πηδαλιούχου

    Οι Γιάννης Χρήστου, Γιώργος Τζιάλλας, Γιάννης Τσίλης και Διονύσης Αγγελόπουλος χάρισαν στην Ελλάδα το ασημένιο μετάλλιο, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στον τελικό της τετρακώπου άνευ πηδαλιούχου, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας που ολοκληρώνεται σήμερα στη λίμνη Μάλτα του Πόζναν της Πολωνίας.

    Οι Έλληνες κωπηλάτες τερμάτισαν με χρόνο 5.57:00, ενώ πρώτοι είχαν περάσει τη γραμμή του φίνις οι Βρετανοί με 5.55.70. Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η Λευκορωσία με 5.57:67.

    [06] Κυπελλούχος Αγγλίας για 12η φορά η Άρσεναλ

    Η πιο πετυχημένη ομάδα στην ιστορία του αρχαιότερου ποδοσφαιρικού θεσμού είναι πλέον η Αρσεναλ, καθώς στον μεγάλο τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας στο Γουέμπλεϊ νίκησε 4-0 την Αστον Βίλα και κατέκτησε το τρόπαιο για 12η φορά στην ιστορία της (έναντι 11 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ). Ο Γουόλκοτ άνοιξε το σκορ στο 40', ο Αλέξις Σάντσες έκανε το 2-0 στο 50', ο Μερτεζάκερ τριπλασίασε τα τέρματα στο 62' και ο Ζιρού διαμόρφωσε το τελικό 4-0 στο 93'.

    [07] Κυπελλούχος Γαλλίας η Παρί Σεν Ζερμέν

    Το τρεμπλ πανηγυρίζει η Παρί Σεν Ζερμέν, καθώς μετά το πρωτάθλημα και το Λιγκ Καπ, κατέκτησε και το Κύπελλο και έγινε η πρώτη ομάδα της Γαλλίας που πετυχαίνει κάτι τέτοιο. Η ομάδα του Λοράν Μπλάν νίκησε στον τελικό που έγινε «Σταντ Ντε Φρανς» 1-0 την Οσέρ, η οποία συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Β΄ κατηγορίας.

    Το «χρυσό» γκολ σημείωσε στο 65' ο Καβάνι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 31 May 2015 - 12:30:24 UTC