Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-05-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τη συμπαράστασή τους στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση, εκφράζουν ευρωπαίοι βουλευτές
  • [02] Ο Τζάνι Πιτέλα επικρίνει όσους μιλούν για Grexit
  • [03] Οι ΗΠΑ διέγραψαν την Κούβα από τον κατάλογο των χωρών που στηρίζουν την τρομοκρατία
  • [04] Ευρωβαρόμετρο: Πρωταθλητές Ευρώπης στην κατανάλωση καπνού οι Έλληνες
  • [05] Επανεξελέγη ο Μπλάτερ στην προεδρία της FIFA

  • [01] Τη συμπαράστασή τους στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση, εκφράζουν ευρωπαίοι βουλευτές

    Συμπαράσταση προς τον ΣΥΡΙΖΑ και την ελληνική κυβέρνηση, "για τη δικαίωση του αγώνα που δίνουν εναντίον του "μονοδρόμου" της λιτότητας στην Ευρώπη",εκφράζουν, με κοινή δήλωσή τους, 183 ευρωβουλευτές και βουλευτές 13 ευρωπαϊκών κρατών.

    Στη δήλωσή τους αναφέρουν ότι η επιλογή του ελληνικού λαού να ψηφίσει τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, ένα αριστερό κόμμα, "συνδέεται με μια ξεκάθαρη ελπίδα: ελπίδα για μια καλύτερη ζωή μακριά από τις πολιτικές λιτότητας, για τις οποίες λέγεται πως δεν υπάρχει εναλλακτική. Αυτές οι πολιτικές έχουν κάνει βαθιές αποκοπές στις κρατικές δαπάνες την ίδια ώρα που επιτρέπουν σε εκατομμυριούχους να πληρώνουν ελάχιστο φόρο". Σημειώνουν ότι "στις πρώτες εβδομάδες διακυβέρνησής του ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ήδη τα πρώτα τολμηρά βήματα, για να βελτιώσει την κοινωνική κατάσταση και να ανοικοδομήσει την ελληνική οικονομία προς το δημόσιο όφελος".

    Επιπλέον, βάλλουν κατά των πολιτικών λιτότητας "οι οποίες προωθούνται από την Μέρκελ και την Τρόικα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα)" και που "οδήγησαν στην κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα: εκατομμύρια ανθρώπων βυθίστηκαν στην ανεργία, τη φτώχεια, και την πείνα. Το 30% του πληθυσμού της Ελλάδας ζει κάτω από το όριο της φτώχιας, και οι άνεργοι ανέρχονται σε περισσότερους από το ένα τέταρτο του πληθυσμού και ένας στους δύο νέους είναι άνεργος". Αναφέρουν, ακόμα, ότι "ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων υποφέρουν, οι εκατομμυριούχοι και οι δισεκατομμυριούχοι πληρώνουν χαμηλούς φόρους, χωρίς καν να λογοδοτούν για την φοροδιαφυγή τους".

    [02] Ο Τζάνι Πιτέλα επικρίνει όσους μιλούν για Grexit

    Επικριτικός έναντι όλων όσοι αφήνουν να εννοηθεί ότι βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη των διεθνών διαβουλεύσεων ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζωνη, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Τζάνι Πιτέλα.

    Ο κ. Πιτέλα δήλωσε :

    «Η πρόσφατη δήλωση από το ΔΝΤ για πιθανό Grexit, μας προκαλεί βαθύτατη ανησυχία. Τέτοια στάση στις διαπραγματεύσεις, θα πρέπει να εκτιμηθεί ως εντελώς αδόκιμη, ειδικά σε αυτές τις καθοριστικές για τη διαπραγμάτευση ώρες. Είναι σε όλους ξεκάθαρο ότι υπάρχουν κάποιοι που αρνούνται να διδαχτούν από τα λάθη του παρελθόντος, όταν η Τρόικα και το ΔΝΤ κατά κύριο λόγο, επέβαλαν το δηλητήριο της λιτότητας στην Ελλάδα. Τώρα, για μια ακόμη φορά, βλέπουμε την ίδια καταστροφική και εγκληματική προσέγγιση. Οι συνθήκες για εξεύρεση μιας ισορροπημένης και γρήγορης συμφωνίας με την Αθήνα είναι εδώ και μπορούν να επιτευχθούν. Το ΔΝΤ και κάποια κράτη - μέλη θα πρέπει να σταματήσουν να παίζουν με την φωτιά. Θα πρέπει να αντιληφθούν ότι εάν η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη επικρατήσει, τότε αυτοί θα είναι υπεύθυνοι όχι μόνο για το μέλλον της Ελλάδας, αλλά και για τις ενδεχόμενες καταστροφικές συνέπειες σε βάρος του συνόλου της Ευρωζώνης. Η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στην Νομισματική Ένωση και προσβλέπουμε στην πολιτική υπευθυνότητα όλων των εμπλεκόμενων μερών να επιδείξουν την αναγκαία βούληση και να προσεγγίσουν το θέμα με ανοικτό και εποικοδομητικό πνεύμα».

    [03] Οι ΗΠΑ διέγραψαν την Κούβα από τον κατάλογο των χωρών που στηρίζουν την τρομοκρατία

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες αφαίρεσαν σήμερα και επισήμως την Κούβα από τον κατάλογο των χωρών που στηρίζουν την τρομοκρατία, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Η διαγραφή της Κούβας από τον κατάλογο αυτόν εξαλείφει ένα εμπόδιο που υπήρχε για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Αβάνας, έπειτα από 54 χρόνια.

    Η απόφαση αυτή, που λαμβάνεται στο πλαίσιο της ιστορικής προσέγγισης των δύο χωρών, ήταν αναμενόμενη δεδομένου ότι στα μέσα Απριλίου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε ταχθεί υπέρ της διαγραφής της Κούβας από τον κατάλογο αυτόν ενώ η Αβάνα την είχε θέσει ως προϋπόθεση για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεών της με την Ουάσινγκτον.

    [04] Ευρωβαρόμετρο: Πρωταθλητές Ευρώπης στην κατανάλωση καπνού οι Έλληνες

    Πρωταθλητές Ευρώπης στην κατανάλωση καπνού αναδεικνύονται οι Έλληνες, αφού με 38% βρίσκονται στην πρώτη θέση των καπνιστών σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου σχετικά με τη στάση των Ευρωπαίων ως προς το κάπνισμα. Η έρευνα που δημοσιεύεται ενόψει της παγκόσμιας ημέρας κατά του καπνίσματος την Κυριακή 31 Μαΐου, έδειξε πτωτική τάση του καπνίσματος σε ολόκληρη την Ευρώπη κατά 2% από το 2012 (26% έναντι 28%), ποσοστό μείωσης που ισχύει και για τους Έλληνες (38% έναντι 40%). Τα χαμηλότερα ποσοστά καπνιστών παρατηρούνται στη Σουηδία (11 %) και στη Φινλανδία (19%), ενώ αμέσως μετά την Ελλάδα ακολουθεί η Βουλγαρία με 35%.

    Η ηλικιακή κατηγορία που σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση σε ευρωπαϊκό επίπεδο (4 εκατοστιαίες μονάδες) ήταν οι νέοι ηλικίας 15 έως 24 ετών (25% έναντι 29%), ενώ αυξήθηκαν κατά 2% όσοι ξεκινούν το κάπνισμα σε ηλικία κάτω των 15 ετών (19%). Στην Ελλάδα, περισσότεροι από τους μισούς καπνιστές ξεκινούν μεταξύ 15 και 18 ετών (53%).

    Η πλειονότητα των Ευρωπαίων καπνιστών (59%) δοκίμασαν να κόψουν το κάπνισμα, (το 19% εξ αυτών τους 12 τελευταίους μήνες) ενώ το 67% δήλωσαν πως προσπάθησαν "να το μειώσουν ή να το σταματήσουν". Από τους Έλληνες καπνιστές, απόπειρα διακοπής του καπνίσματος έκανε το 43%. Όσον αφορά τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, αυτά τα έχει δοκιμάσει το 12% των Ευρωπαίων (και το 8% των Ελλήνων), σε σύγκριση με ποσοστό 7% το 2012 - ωστόσο μόλις το 14% των χρηστών τους κατάφεραν να σταματήσουν το κάπνισμα.

    Σχετικά με την έκθεση στον καπνό τσιγάρου στα μπαρ και εστιατόρια, το 72% των Ελλήνων απάντησε πως έχει εκτεθεί στον καπνό σε χώρους κατανάλωσης φαγητού (έναντι μόλις 12% στην ΕΕ) και το 83% σε χώρους κατανάλωσης ποτού (έναντι 25% σε ευρωπαϊκό επίπεδο). Επίσης, το 73% των εργαζομένων στην Ευρώπη εκτίθεται "σπάνια ή ποτέ" σε καπνό σε κλειστό χώρο εργασίας, ποσοστό που στην Ελλάδα πέφτει στο 43%.

    [05] Επανεξελέγη ο Μπλάτερ στην προεδρία της FIFA

    Ο Σεπ Μπλάτερ επανεξελέγη στην προεδρία της FIFA μετά τις αρχαιρεσίες που έγιναν σήμερα στη Ζυρίχη. Ο Ελβετός παράγοντας βρίσκεται ήδη για 17 συναπτά έτη στον θώκο της παγκόσμιας συνομοσπονδίας και αυτή θα είναι η 5η θητεία του στην προεδρία της.

    Η διαδικασία οδηγήθηκε στο δεύτερο γύρο, όπου ο Ιορδανός, Αλί Μπιν Αλ Χουσεΐν, απέσυρε την υποψηφιότητά του κι έτσι ο Ελβετός παράγοντας ήταν ο μεγάλος νικητής, παρά το σκάνδαλο που ξέσπασε μεσοβδόμαδα με τις συλλήψεις των πρώην και νυν μελών της παγκόσμιας συνομοσπονδίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 29 May 2015 - 18:30:24 UTC